Kolozsvári térfoglalás
2009. november 04. írta: tempetőfi

Kolozsvári térfoglalás


Ilyen volt

   Sajtóhír: „November 4-én, szerdán 18 órától tartják a megújult kolozsvári Főtér avatóját. Az erről szóló plakátok a hétvégén jelentek meg, többek között Grigorescu negyedbeli lépcsőházak ajtajain. »Piaţa Unirii. Trecut, prezent, viitor« [Egyesülés tere. Múlt, jelen, jövő] feliratú, kizárólag román nyelvű plakáton régi Főtér-fotók, illetve a Planwerk által tervezett új Főtér látványterve látható. A plakátról ugyanakkor feltűnően hiányzik bármilyen utalás arra, hogy a Főtérnek köze lenne a kolozsvári magyarsághoz.”


Ilyen lesz

  Kedden kolozsvári ismerőseim mindennémű alternatív csatornán tiltakozó gyűlésre szóló felhívásokkal bombáztak, talán flashmobnak nevezik az ilyesmit, mennek a Kolozsváron élő magyarok teret veszteni. „Úgy tűnik, az illetékesek nincsenek tisztában a Főtér történelmével, a város évszázados múltjával (vagy nagyon is?), amely különösebb csinnadratta nélkül azzá tette a teret ami: nemcsak »kincses Kolozsvár« jelképes központja, otthona, hanem Erdély kulturális fővárosának központja is, amelyet 2009-ben »felavatni« enyhén szólva furcsa. Ez az »avatás« annak a folyamatnak a vélt kiteljesedése, amelyet Gheorge Funar indított el a kilencvenes évek elején, és amelyet a Boc–Apostu páros szeretne lezárni szerdán délután. A szimbolikus térfoglalás lényege: megszüntetni, felszámolni a Főtér Magyar jellegét, és mint »megújult« Egyesülés Terét (Piaţa Unirii-t) átadni a város mostani többségének.” – írják.

  Mondanám, hogy hótt lónak a béöntés, ha nem lennék tekintettel Matyi lovára, szegényekre amúgy is rájárt a rúd, a nagy nehezen beinduló, szakszerűségében megkérdőjelezett restaurálás jóideje borzolgatja a kedélyeket. És ehhez tegyük hozzá: okos magyar szociológusok, építészek, néprajzosok már három éve ilyeneket bírtak mondani, hogy „A globális trendekbe való tagolódás, amelynek a de-etnicizálódás része, véleményem szerint elég komolyan veendő empirikus alapon álló hipotézis. Van néhány modell a posztmodern, fogyasztható város koncepciójáról, amelyekbe − úgy tűnik − Kolozsvár is beleillik.” Most, persze, rosszindulatú vagyok, hogy ezt idézem, amúgy értelmes fiatalok, ott élnek, kutatnak, törődnek a várossal, mintha számítana.

  Nem számít. Kolozsvár főteréről a városvezetés dönt, amelynek tagjai a magyar választottak is, példának okáért László Attila alpolgármester, aki „kitérő választ adott arra a kérdésünkre, hogy tervez-e a városi RMDSZ bármilyen akciót, mely árnyalná a plakát és a rendezvény által sugallt képet. László elmondta, tárgytalan a román fellépők miatti kifogásunk, ugyanis a szimfonikus zenekarok tagjai közt vannak magyarok is.” (Kiemelés tőlem.)

  Miénk itt a térd.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr491496220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2009.11.04. 08:18:12

Tehát a szokásos tempó. Szépen, lépésről lépésre.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.04. 08:24:06

lehet hogy vak vagyok és nem értem a találj hat különbséget és küldjed a szerkesztőségbe játékot, de mostan mialófasz a tragédia?

Zetek 2009.11.04. 08:50:01

Fiúk, nem csesztetitek a Fideszt? Zavar van az erőben?

tempetőfi 2009.11.04. 09:01:51

@Grift: Nincs tragé, kampány van. A kolozsvári főteret átépítik, lehetett nézegetni a terveket lakosként, érdemi beleszólásra ugyan nemigen volt lehetőséeg, de lehetett szokni a gondolathoz. A szökőkúthoz, miegymáshoz.
Igaz, kivágnak jónéhány történelmi mértékű fát, de az eget nem bántják.
Csakhogy Traian Voldemort kéne legyen az elnök, a Boc nevű törpepapagáj, és az Apostu nevű Moldvából ideszármazott elsőgenerációs polgármester villantanának egyet, így tehát félkészen átveszik, felavatják, ropnak egyet stb. (hogy mit csinál az Orange telefonszolgáltató, arról lövésem sincs, de az a másik szervező. Hacsak nem a színe/neve miatt kérték fel szponzorizálni.).
És a kolozsvári demokraták jó érzékkel lenyúlták Funar törzsszavazóit, a monostori suttyók kétnyelvű plakátra nem gerjednek (illetve igen, csak másképp), hát nekik húzzák. Nem a magyaroknak. És ez a Kolozsváron élő magyarokat zavarja. Plusz engem.

Birtok 2009.11.04. 09:03:22

Jaj, ki ez a paródia-mester, aki egy ilyen tudálékos, pózoló mondatot le tud írni??? Az a pasas, aki a jelzett blogon a képen egy ablak előtt áll, és lecsap egy legyet a saját nyakán? Vagy őmaga is idézi ezt valahonnan?? Nézd meg ezt: „A globális trendekbe való tagolódás, amelynek a de-etnicizálódás része, véleményem szerint elég komolyan veendő empirikus alapon álló hipotézis. Van néhány modell a posztmodern, fogyasztható város koncepciójáról, amelyekbe − úgy tűnik − Kolozsvár is beleillik.”

tempetőfi 2009.11.04. 09:07:08

@Grift: Illetve van tragé, László Attilának hívják kolozsváron, Marosvásárhelyen Benedeknek, aki Sütő szoborért cserébe a temesvári tömegbe lövető tábornoknak szavaz meg szobrot. A tragé az inkompetens, buta önkormányzatisok csürhéje, akik mögül kiment a kormányon lévő országos mag, és most elszabadultan, saját erejükön felül csesznek el lassan mindent, amit el lehet. Készülünk az autonómiára.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.04. 09:10:45

@tempetőfi:
értem. fene a jódolgotokat, hogy ez a legnagyobb problémátok! :))
és látod, te is a románokat szidod. ők csak viszik amit elbirtokoltak, érthető. nem a szarházi magyar/rmdsz politikusokat kéne agyba baszni?
na, mindegy, lehet, hogy megyek hamarosan ványát, meg 3. ricsit nézni, majd megvizsgálom a tereteket is. :)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.04. 09:11:37

@Grift:
látom elkaptad a lényegi vonalt! :)

nénike · http://mandiner.hu 2009.11.04. 09:41:35

Grift

A Magyar Néphadsereg régi hagyományát élesztetted fel. Ott volt ilyen fordulat az önirányításra:
"Magamnak vezényelek, magam hajtom végre!"

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.04. 09:43:37

@nénike:
na ja! :))
természetesen tempefőinek szólt, mivel mire leírtam a magamét, addigra ő is a magáét .

jan 2009.11.04. 09:51:53

Bocs, én nem teljesen vágom, mi a baj ezzel a térfelújítással. A képek alapján beraktak egy kisméretű szökőkutat, de ettől miért lesz kevésbé magyar a tér? Ez valami karakteresen román szökőkút lenne?

Ha egy kurvanagy üvegpiramist nyomnának a tért közepére vagy pláne egy piros-kék-sárga rubikkockát, akkor még érteném a parát, de így tényleg nem.

Cypriánus 2009.11.04. 09:59:08

monggyuka a Transindex is megírta .

Amúgy egy magáncég szponzorálta cucc a dolog, tudtommal. Egyébként az hogy Kolozsvárott és Marosvásárhelyen kicsi/kisebb a magyarok súlya, annak is közsönhető, hogy a rendszerváltás után is tömeges elvándorlás volt. Ha a két városban a magyarok fogyása csak a népességi trendet követte volna, Kolozsvárott 20% fölött lenne a magyar, Vásárhely pedig magyar többségű lenne (a románok is fogytak mindkét városban!!!)

tempetőfi 2009.11.04. 10:23:57

@Cypriánus: Azt linkeltem.
A kivándorlással érdekes a helyzet: a kilencvenes évek elején valóban volt tömeges elvándorlás, de pl. a 2002-es népszámlálási statisztikák ebből a szempontból valóban nem annyira riasztóak. Ettől függetlenül Marosvásárhely az ezredfordulón valóban átbillent, Kolozsváron húsz százalék alá estünk. (Ebből a szempontból például Sepsiszentgyörgy a legnagyobb gáz, illetve a két székely megye utóbbi két évtizedbéli mutatói, omlik a Székelyföld.)
@jan: Ha jól értem a kolozsvári építészeket, épp ez a baj, sem nem román, sem nem magyar, "de-etnicizált". A linkelt beszélgetésből Macalik Arnold hozzászólásait kellene elolvasni.
Viszont - és erre esküsznek a kolozsvári ismerősök - ezzel az avatással gyakorlatilag a Demokrata-Liberális Párt Erdélyt foglalja el, szimbolikusan, miénk a Transilvaniae civitas primaria kellős közepe.

jan 2009.11.04. 10:38:34

@tempetőfi: hát, valahol értem én ezt, de akkor most a román pártoknak örökre nagy ívben kéne kerülniük Kolozsvár főterét?

ilyen erővel a magyar pártoknak is tartózkodni kéne mondjuk Békéscsaba vagy Sopron (sőt a budai vár) főtereinek használatától, merthogy azok történelmileg szlovák meg német főterek voltak

ami meg a demográfiai statisztikákat illeti, sokasodjatok, szaporodjatok, töltsétek be Erdélyt, hogy az Urat parafrazeáljam:)

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.04. 10:38:54

@tempetőfi:
hát szentgyörgyön nyomulnak rendesen. a múltkor tekeregtünk ottan, a belváros lezárva felújítás miatt, és a cimbora mutatott egy lakótelepet amit a betelepített román rendőröknek építenek. de jó is van, már meg nem mondom melyik cégé a botrányosan nyitó nagyáruház, emlékszünk, kizárólag román munkaerőt vettek fel, nos most ez a bolt bedőlőben van, és az üzleti érdek arra vitte a tulajokat, hogy az eddigi kizárólagos román feliratokat, kétnyelvűre cserélték, és a magyar kétszer nagyobb betűvel, mint a román. :)
és ami a legszomorúbb, a város környéki területeken, üdülő övezetekben sorban épülnek az ocsmány és óriási, román tulajdonosú nyaralók.

reality 2009.11.04. 10:57:34

@tempetőfi: Látod, ezért kellene egy kicsit szabatosabban fogalmaznod főleg, ha magyarországi posztot írsz, hogy világosan érthető legyen, mi is a mondanivalód. Bár én erdélyi vagyok, és értem a román trendeket és célokat, még nekem is homályos volt a téma.
Sajnos szomorú a kép. A románok az ő szempontjukból hatékonyan és jól csinálják (elfoglalják a tereket, vagyis szétcincálnak régi történelmi egységeket, új, koncepciótlan, sokszor ronda területeket hozva létre - nekik ez így is megfelel, csak a magyarság emlékét irthassák ki). Az erdélyi magyarság meg nem tud pl. szakmailag sem összefogni, hogy hatékonyan beleszólhasson, alkothasson, főleg az Rmdsz politikája, felfogása miatt (örülünk, hogy élhetünk), vagy az őáltaluk otthagyott káderek miatt ("az inkompetens, buta önkormányzatisok csürhéje, akik mögül kiment a kormányon lévő országos mag, és most elszabadultan, saját erejükön felül csesznek el lassan mindent, amit el lehet" - idézet tőled).

szpal 2009.11.04. 11:19:20

azon nem szoktatok gondolkozni, hogy Budapesten sem nagyon jön át a két város intenzív német múltja?

tempetőfi 2009.11.04. 11:26:50

@reality: Érteni vélem a szabatosság-igényedet, de ha nem haragszol meg, egész nap egyebet sem csinálok, csak szabatosan fogalmazok, legalább a posztjaimban vaduljak elazon.
Másfelől: igyekszem dekódolni a történeteket (és ilyenkor Grift a túllinkelést dörgöli az orrom alá), de a Reakció olvasóit értelmes emberekként feltételezem, tehát nem akarok mindent a szájukba rágni. Akit érdekel a téma, talán utánamegy.
Harmadfelől (alulról?, felülről?): magában a szövegtestben nem kívántam minden szálat elvarrni, inkább csak jelzésértékűen vázolni, mi történik ma Kolozsváron. Nem gondolom magamról, hogy az igazság birtokosa lennék, unom a megaszondó posztokat, elég sok kérdésem, kételyem van, és tkp. egy blog lényegét éppen abban látnám, ha elindulna valamiféle disputa egy adott téma és mellékszálai körül.

negeev 2009.11.04. 11:29:14

Azt is érdemes hozzá tenni, hogy egyáltalán nem annyira szép az új tér. Na igen, itt van már szökőkút és néhány fa.
Azonban a 21. században érdekesebb teret is lehetne alkotni.
Nemde?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.04. 11:30:15

@negeev: ezt arról az 1 fotóról állapítottad meg?

jan 2009.11.04. 11:31:42

@tempetőfi: Komolyan nem értem, pedig szeretném. Azt látom én is, amikor tájidegen és kultúraidegen ortodox templomokat építenek, ott nekem is lejön a térelhódítás, de itt a főtér esetében nem érzem ezt a dolgot.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.04. 11:31:58

@tempetőfi: Akkor segítek. Szerintem ebben az akcióban nincs semmi magyarság-megtagadás.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2009.11.04. 11:32:08

Tempetőfi! Kösz a posztot. Gyalázat, amit a kolozsvári főtérrel csinálnak. És nem csak a nemzeti büszkeségemet sérti, hanem a szépérzékemet is.

A többi mo-i fanyalgónak:
Aki nem járt Kolozsváron az nem értheti, hogy miről is van szó. Eddig a városban két főtér volt. A népnyelv az egyiket, a régit, ahol a Mátyás szobor van magyar főtérnek, a másikat, az újat, ahol az Avram Iancu szobor van, azt a román főtérnek nevezi. A térfoglalás most erről szól. A románok elfoglalják a magyar főteret is.

Kolozsvár pedig Erdély fővárosa. Ha tetszik, ha nem. És nem csak az erdélyi románok fővárosa, hanem az erdélyi magyarok fővárosa is. Messze a legpezsgőbb a magyar kulturális élet Kolozsváron. Székelyföld, de még Vásárhely is elbújhat. Ezt kellene észrevenni.

@szpal: Budapesten 0,01% német nemzetiségű van. Kolozsváron 19% (60 ezer) magyar, na ez a különbség.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.04. 11:36:02

@Szathmáry: WTF? Hogy foglalják el? Teleírják krétával, vagy hogyapicsbe?

reality 2009.11.04. 11:40:03

@Szathmáry: Jó, jó, de most azt nem értik, hogy a képen is látható tervvel hogy veszik el a teret a románok? Mi ennek a jele? Mi szűnik meg, mi jelenik meg?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.04. 11:44:04

@Szathmáry:

"Egyszerűen belakják úgy."

LOL ja? értem. ez kész.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.04. 11:48:00

@Szathmáry: Persze, felhúznak sátrakat és ott fognak lakni, mi? Te milyen kapcsolatban állsz a realitással?

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.11.04. 11:50:05

gheorge funar akkor lopta be magát a szívembe, mikor a városi kukákat trikolorral látta el.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2009.11.04. 11:54:09

@reality: Hiába magyarázzuk, aki nem járt ott az úgy sem fogja érteni. Megpróbálom.

Van két focicsapat Kolozsváron az egyik a Universitatea Cluj, amit a román területfoglalás után alapítottak 1919-ben. Ez a román focicsapat. Ez a csapat az 1940-es impériumváltás után a román bajnokságban játszott és nem a magyarban. A másik csapat, a magyar csapat az 1907-ben alapított Kolozsvári Vasutas Sport Club, mai nevén a CFR 1907 Cluj. Ez a csapat '40 után a magyar bajnokságban játszott. Ma is ez a magyar csapat, a tulajdonosa az épp eljárás alá vont erdélyi magyar nagyvállalkozó Pászkány Árpád. Pászkány pénzt és energiát fektetett a csapatba, felhozta őket a harmadosztályból olyannyira, hogy a 2007-2008-as szezonban megnyerte a román bajnokságot, és kijutott a BL-be. Namármost ezzel minden rendben is van: van egy magyar csapat és egy román csapat. A magyar csapatnak van egy erős magyar szurkolói klubja is. Itt lehet nézegetni: www.kvsc1907.ro/hun/indhun.html
DE. Ez a szurkolói klub nem szurkolhat magyarul a meccseken, mert a CFR román szurkolói megüzenték nekik, ha magyarul szurkolnak be lesz verve a pofájuk. Na hát ilyen ez a térfoglalás.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.04. 11:58:56

@Szathmáry:
lehet, hogy nem a bulgakovban meg az inszomniában kéne liberális világmegváltani, hanem odacsapni. tudjuk persze, puliszka nem robban. és azt is lehet mondani, hogy könnyű innen okoskodni, de szóba lett hozva a főtér, lányos siránkozással körítve a kommentekben.

tempetőfi 2009.11.04. 12:03:12

@Talon Karrde: De van, és nagyfokú cinizmus is. Pl. a mai Krónikában lehet olvasni a csak néhány éve Kolozsváron élő jelenlegi polgármester válaszát Kelemen Hunor "vádjaira": "a felújítási munkálatok tervezői és kivitelezői között számos magyar és német nemzetiségű személy is van." (www.kronika.ro/index.php?action=open&res=32930)
Ez, akárhonnan is nézzük, cinizmus, olyan, mintha egy multi tulajdonosai azt állítanák, magyar érdekeltségű pl. egy hipermarket, mert a kiszolgálók magyarok.
Egyébként feltételezhető a tudatos stratégia a kolozsvári vezetés részéről: koranyáron még attól zengett az erdélyi sajtó, hogy Kolozsváron többnyelvű táblákkal látnák el a történelmi emlékműveket, épületeket - az angol, német, francia és román feliratok mellé a magyar nem fért fel.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2009.11.04. 12:03:44

@Grift:
Mondd már el nekem, hogy 60 ezer magyar hogyan basszon oda 250 ezer románnak?
Egyébként ha jól értem most pont nem nyavalygás, hanem tüntetés lesz.

tempetőfi 2009.11.04. 12:07:21

@Szathmáry:
"...60 ezer magyar hogyan basszon oda 250 ezer románnak?"
Annyi kell is:)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.04. 12:14:35

@tempetőfi: "la un eveniment dedicat inaugurării lucrărilor de reabilitare a uneia dintre cele mai importante pieţe a oraşului" Légy szives fordítsd le ezt nekem pontosan (szó szerint) magyarra.

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.11.04. 12:16:26

@tempetőfi: ez a tábla mizéria röhejes. 20 évvel ezelőtt a Gyilkos-tónál voltkiírva románul, alatta meg ott a tábla rajta vmi iylesmi: G&#Ł%&$#ó lekarcolva, szétlyuggatva -hajligatva. kidöntve csak azért nem, mert egy oszlop tartotta fennt mind a kettőt...

tempetőfi 2009.11.04. 12:20:23

@Talon Karrde: "egy olyan eseményre, amelyet városunk egyik legfontosabb tere felújítási munkálatainak a befejezésének szentelnek"

tempetőfi 2009.11.04. 12:21:21

"... a város...", bocs, nem városunk, rájár a szám

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.04. 12:24:04

@tempetőfi: No akkor lécci magyarázd azt is el nekem hogy hol van ebben FELAVATÁS?

tempetőfi 2009.11.04. 12:27:15

@Talon Karrde: és mivel közben nézem a román hírtévét, nem figyelek oda, áthallok, nincs benne a befejezés, elnézést.
Tehát még egyszer: "egy olyan eseményre, amelyet városunk egyik legfontosabb tere felújítási munkálatainak szentelnek"

Téglagyári Megálló 2009.11.04. 12:29:05

A CAPS LOCK használata egy igen lényeges szempontja a trollság diagnosztizálásának. Nem is értem, miért mondom ezt.

tempetőfi 2009.11.04. 12:33:09

@Talon Karrde: Rosszul fordítottam, igazad van, közben megy egy tévé a szemembe, épp kormányparódiát adnak elő Bukarestben. Az 'inaugurare' az 'avatás'. Tehát: "egy olyan eseményre, amelyet a város egyik legfontosabb tere rehabilitálási munkálatainak az avatásának szentelnek", ez a szó szerinti.

tempetőfi 2009.11.04. 12:33:46

Na, most már nyugodtan bevallhatom, hogy közben megy a tévé.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.04. 12:34:39

OFF: @Téglagyári Megálló: én a CAPS LOCK-ot arra használom hogy hangsúlyt adjak a szónak a mondatban. Én sem értem miért beszélsz hölyeséget.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.04. 12:37:30

@Szathmáry:
csak egy példa: van nekem egy szervezetem székelyföldön, a neve csktk. néhányan a tk-t benne terror kommandónak gondolják, de nem, a szervezet neve csaba királyfi torna klub. mi például székely nemzeti érzelmű medvéket vetünk be brassói román lakosok, és román turisták ellen.
persze a gecik tanulékonyak és hasonlóan járnak el a magyarokkal szemben, tahó román mackókkal. szóval elkötelezettség és furfang kérdése!
:))

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.11.04. 12:38:08

@Talon Karrde: én nem modtam ezt.
figyu! táblák vannak magyar nyelven is, vagy csak román/némt/francia/stb. nyelven?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.04. 12:39:38

@gólhaj: ezt inkább tempetőfi tudja megválaszolni.

tempetőfi 2009.11.04. 12:48:59

@gólhaj: Épp itt van a kis eb elhantolva, hogy a fogalmazás oltárán is áldozzunk egy csöppet: magyarul nincsenek. A város bejáratánál elhelyezett üdvözlőtáblán sem hozza Isten a látogatókat, ellenben a kínaiakat saját nyelvükön üdvözlik.

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.11.04. 12:52:18

@tempetőfi: uramatyám...mit kell sz@rozni ennyit egy táblán?

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.11.04. 12:52:51

megmondjam mit csinálnék én, ha román lennék?

tempetőfi 2009.11.04. 12:57:40

@gólhaj: A tábla-ügyben tanúsított empátiádból következtetve nem volnék annyira kíváncsi rá.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.04. 13:12:44

Sajnálom Tempetőfi, de ebben a posztban nincs Jobbikozás, meg Orbánozás, a magyar közönség kb. leszarja a témát.

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.11.04. 13:14:30

tempetőfi, te jobbikos vagyol?

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.11.04. 13:17:01

@tempetőfi: egyébként félreértettél, de nagyon.
a románok szemszögéből nem értem a tábla mizériát. ezek szerint nem olvashattad a fél órával ezelőtti kommentemet, ahol 20 évvel ezelőtti élményemben még mindig itt tartottak a románok.

tempetőfi 2009.11.04. 13:20:26

@gólhaj: Hát ha az lennék, nagyon meglepődnék.

tempetőfi 2009.11.04. 13:46:24

@gólhaj: Valóban félreértettelek (itt valaki a szabatos megfogalmazás előnyeire hívta fel a figyelmemet, lassan igazat kell adnom neki). Elnézésedért esedezem.
De ha van valami, ami idegesít ebben az országban, akkor a "tábla-ügyek" azok: Nagyváradon nem tesznek ki kétnyelvű utcanév-táblákat, mert csak. Marosvásárhelyen az üzleteken, üzletekben nem látni kétnyelvű feliratokat. Sőt, és ezért már szégyellem is magam, szülővárosomban, Szentegyházán (olyan kilencvennyolc százalékban magyar) a rendőrség épületének falán csak román tábla szerepel. A hatályos törvények szerint a húsz százalék fölötti arány feljogosítana kétnyelvű feliratokra, ügyintézésre, de a törvényeket nem tartják be, és a törvénysértést nem lehet (nem tudják?) szankcionálni.
És megalázó, ha pökhendi újerdélyiek a nagyromán eszme nevében tagadják jussomat, elvitatják a jogomat, hogy anyanyelvemen kommunikáljak, taníttassam a kölkeimet. Valamiért nem tudok azon röhögni, ha a csíkszeredai törvényszéken magyar bíró előtt magyar ügyvéd és magyar ügyész románul intézik a peres ügyeket, dühít, ha a kórházban a román doki minden jóindulata ellenére nem tudja megértetni, pontosan mi a bajom (na, ide kell nyelvi kompetencia), és utálok románul "Nyilatkozatot" írni, ha autóval koccanok.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.04. 13:52:17

@tempetőfi: Na ez a kommented többet ér (szerintem) mint ez az egész poszt.

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.11.04. 13:57:09

@tempetőfi: a problémára megvan a megoldás.
úgy hívják, hogy székelyföldi autonómia.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.04. 13:59:11

@gólhaj:
és az mennyiben érinti kolozsvárt?

gólhaj · http://kroki.blog.hu/ 2009.11.04. 14:05:07

maradjunk annyiban, hogy pr. wilson elcseszte

tempetőfi 2009.11.04. 14:54:53

Bréking: megvolt, fényképes beszámoló itt: www.szabadsag.ro/szabadsag/servlet/szabadsag/template/article%2CPhotoReportScreen.vm/id/33323 .
És idézzük a paraszt polgármestert: A hivatalos avatóbeszédek után a sajtó megkérte a polgármestert, menjen át a tér másik oldalára és álljon szóba a tüntetőkkel, hiszen a magyarok is a város polgárai. Apostu erre így válaszolt: “az ott gyülekezők nem kolozsváriak, hanem Szatmáriak”.
Erre kéne azt mondani, hogy anyád, de az ő anyja még csak nem is szatmári. És még csak nem is erdélyi.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.04. 15:19:52

A Habsburgokra lesz valami utalás? Az ő uralkodásuk alatt alakult ki a Főtér arculata.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2009.11.04. 15:33:51

www.kronika.ro/index.php?action=open&res=32929

Itt van a marosvásárhelyi szoborállítás története. Ezek azok a magyar önkormányzati képviselők, akikről Tempetőfi kolléga beszél, és akiket a nyílt utcán kellene felpofozni, tökönrúgni stb. Nohát, ugyanilyen magyar vezetők vannak Kolozsváron is.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.04. 16:12:05

@Szathmáry:

"a szurkolói klub nem szurkolhat magyarul a meccseken, mert a CFR román szurkolói megüzenték nekik, ha magyarul szurkolnak be lesz verve a pofájuk."

és ezek után kijárnak a meccsekre és románul szurkolnak? :-(
Ritka fura állatfaj a focihuligán.

biborkal 2009.11.04. 16:20:19

kukker.ro/showvideo/1810
A végén látszik, hogy nagyjából miről is lenne szó.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2009.11.04. 16:26:30

@Jobb híján MDF-es:
Ne a Fradi B középből indulj ki. Nem mindenki focihuligán, aki meccsre jár.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.04. 16:31:33

@biborkal:

Baromság olyan hangzatos szlogeneket használni, hogy "voltuk, vagyunk, leszünk!".

Nem kell belemenni a ki volt itt előbb kérdésbe, elég a "vagyunk". Egy demokráciában ez tök elég. A jövőt meg nem tudhatja előre senki.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.11.04. 16:36:28

a problémát mélyen átérezte kolozsvár magyarajkú lakossága. jó sokan elmentek tüntetni. biztos többen voltak a "teszkó"-ban.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.04. 16:45:57

@biborkal és @tempetőfi:
Kérdésem lenne hezzátok és 100 pontos.
A videóban 0:48-nál véletlenül nem Fekete Emőke, a Kolozs megyei tanács RMDSZ-es alelnöke látható (fekete-fehér kabátban)?
www.ziuadecj.ro/action/image?ID=8910
www.cjcluj.ro/fekete-emoke/

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.04. 17:01:10

@tempetőfi: Akkor hogy van ezzel a "ZEREMDSZ a hibás!" dumával?

tempetőfi 2009.11.04. 17:18:43

@Jobb híján MDF-es: Elég nehéz úgy "vagyni", hogy közben egy erősen központosított, homogenizáló nagyromán narratívát nyomnak az arcodba (a románok többsége számára értelmetlen az "erdélyi román" szintagma, a politikai diskurzus úgy fél ettől, mint a tűztől; amikor magyar és román értelmiségiek, az ún. Provincia-csoport megpróbálkozott a körüljárásával, akkor Iliescu elnök (vastagbőrű kommunista, a Bolyai Egyetem megszüntetésében is szerepe volt) nyilvánosan kiátkozta, lehazaárulózta őket). Ugyanez müx az épített örökségünkkel is, inkább lehazudják a csillagos eget is, csakhogy ne kelljen a milleniumot említeni (itt valaki Habsburgozott, bizony, történelmi belvárosaink nagy része - mármint a szecessziós épületek - a monarchiában épült). A vagyunkkal meg épp a mostani eset kapcsán kezdet Kolozsváron kételyek ébredni.
A leszünk pedig ezeknek a függvénye.

tempetőfi 2009.11.04. 17:19:24

@Talon Karrde: Kérdezd tőlük. László Attila egy nap alatt meggondolta magát. Igaz, beszólt Kelemen Hunor, hogy ejnye, no.

biborkal 2009.11.04. 17:19:43

Hát a Zeremdeesz olyan, mint a vilagegytem, szerteagazik. Most epp Laszlo Attila szarta le tobb izben a kalapacs nyelet, ha jol tudom.

tempetőfi 2009.11.04. 17:21:12

@tempetőfi: "...kezdtek Kolozsváron kételyen ébredni..." (kommentírás közben ne telefonáljon az ember, ugyi)

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.04. 17:24:11

@tempetőfi: Mondd már meg nekem légy szives, hogy NEKED, konkrétan a te személyednek mit ártott az RMDSZ?

tempetőfi 2009.11.04. 17:27:19

@Talon Karrde: Általában úgy kelek fel, hogy óvva intem Angliát. De baromira nem hallgat rám.

tempetőfi 2009.11.04. 17:30:45

@Talon Karrde: Ha személy szerint NEKEM és csakis nekem árthatna az RMDSZ, az nagyon rossz lenne. Azt jelentené, hogy az RMDSZ-nek hatalma van eljárni egy állampolgár ellen. Vagy hogy az RMDSZ - mint anno a Román Kommunista Párt - megnyirbálhatná a személyi szabadságomat. Vagy azt, hogy az érdekképviselet perszonalizálható (ellenkező előjellel, naná), és in concreto engem basztat.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.04. 17:43:44

@tempetőfi: ártott vagy nem? semmi feltételes mód, plíz.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.04. 17:52:21

@tempetőfi: Kezd tele lenni a pohár a lekezelő stílusoddal. Én azt hiszem értelmesen viszonyúltam hozzád.

tempetőfi 2009.11.04. 17:53:14

@Talon Karrde: Nekem, xy magyar nemzetiségű, római katolikus román állampolgárnak személy szerint nem ártott, mert nem árthatott. Hogy 1993-ban Neptunon, vagy később, más törvények megszavazásakor (például a tanügyi törvény 1998-as módosításakor, amikor inkább a hatalomhoz ragaszkodott, mintsem az SZKT-n hozott határozatához, miszerint kilép a kormányból, ha - oszt' belengettéka Petőfi-Schiller Egyetemet, és maradtak stb.) - tehát hogy az erdélyi magyar közösségnek (amelynek tagja vagyok) ártottak-e az RMDSZ által meghozott bizonyos döntések, ez nyilván interpretáció kérdése, de szerintem igen.

tempetőfi 2009.11.04. 17:54:07

@Talon Karrde: Nem a viszonyulással van baj, hanem a kérdéssel.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.04. 18:00:51

"az inkompetens, buta önkormányzatisok csürhéje, akik mögül kiment a kormányon lévő országos mag, és most elszabadultan, saját erejükön felül csesznek el lassan mindent, amit el lehet"
Igen ártottak bizonyos döntések az egész Erdélyi magyarságnak és a hangsúly a BIZONYOS szón van. Te vagy nagyon nagyot akarsz mondani a fenti idézetben (mert megteheted és Mo.-i barátaid boldogan tapsikolnak neked) vagy egy másik világban élsz. Szerény véleményem szerint Magyarország külpolitikája NAGYSÁGRENDEKKEL többet ártott az erdélyi magyarságnak mint az RMDSZ.

gyaloghartur 2009.11.04. 18:12:33

Azt üzenem itthonról
annak a komának,
aki elment"Magyar"-ba
megvetett "románnak",
ne sirassa Kolozsvárt,
sem Marosvásárhelyt:
ahajt* sem magyarkodhat -
Ehejt** állt volna helyt!

* ott
**itt

tempetőfi 2009.11.04. 18:13:03

@Talon Karrde: Na, akkor szálazzuk szét a dolgokat. 1. A tu quoque (te is) típusú érvelés nem ér. Mo. külpolitikája és az RMDSZ mint egyetlen parlamentben lévő magyar érdekvédelmi szervezet politikája két különböző dolog, ne keverjük össze. 2. Eddig, ugye, az RMDSZ bukaresti mozgástere határozta meg az aktuálpolitikai diskurzust. Ha kormányon voltak, vagy legalábbis hatalomközelben, akkor bukaresti alkuk eredményeként lehetett az önkormányzatok szintjén is teret hasítani (pozíciók stb.) Ez megszűnt. Az RMDSZ-t kiebrudalták a kormányból, ugyanakkor erősödött egy fokkal a decentralizáció, vagyis elég sok kompetencia a helyi és megyei önkormányzatok kezébe került. 3. Épp ezért sok múlik a helyi képviselőkön, akik 3a) vagy lefagytak amiatt, mert a nagytesó Bukurestiből nem nyomja tovább a zsét, az államtitkár nem utasítja a minisztériumi funkcionáriust stb.; 3b) vagy elkezdett önkormányzatosdit játszani, helyi alkukkal stb. Ez utóbbit lehet jól és rosszul is művelni. Ha rosszul csinálod, akkor inkompetens vagy. László Attila példának okáért egy politikai alku eredményeként alpolgármester, amelyet a helyi RMDSZ és a helyi PD-L kötött. Na most, ez utóbbi néhány órája döngölte földbe, alázta porig a koalíciós partnert (Máté András Levente, Kolozs megyei RMDSZ-es parlamenti képviselőt idézem: "a Kolozs megyei RMDSZ egyezsége a Demokrata Liberális párttal csúfosan megbukott, immár végérvényesen felszínre került, hogy a magyar érdekeket semmilyen szinten nem képviseli ez a koalíció").
Ezt hogyan fogalmaznád meg másképpen?

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.04. 18:15:34

@gyaloghartur: NEKÜSTIGÖTOR, sajnálom ehejt állok helyt magam is.

Talon Karrde · http://youtu.be/RNT_uICTe9M 2009.11.04. 18:18:17

@tempetőfi: Értem, te a MOSTról beszélsz én az EDDIGről. OK van.

gyaloghartur 2009.11.04. 18:25:22

Talon Karrde-nek: Akinek nem Inge(borg), nem veszi magára.Egyébként váj dé pulátá s á noasztrö.

jan 2009.11.04. 20:48:24

leesett végül, hogy mi a baj ezzel a térpartival. szerintem ennek tényleg egyetlen ellenszere van: növelni az arányotokat Erdély népességén belül. Gondolom, a románoknál is kábé 2 gyerek/nő lehet az arány, úgyhogyha ti erdélyi magyarok felmennétek 3 gyerek/nőre, akkor lassan de biztosan javulna a helyzet.

tényleg nem viccből mondom, ez szerintem nyerőbb stratégia, mint megpróbálni konzerválni a történelmi tereket. (ami szintén fontos, csak önmagában vesztes csata szerintem)

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2009.11.04. 22:59:36

Kolozsvárott konkrétan arról van szó, hogy magyar üzletemberek egy csoportja - Euréka egyesületi néven szoktak öncélú, sznob öszejöveteleket rendezni - masszív üzleteket bonyolít román, konkrétan demokrata liberális (PDL, Boc kormányfő és Basescu elnök pártja) politikusokkal. Hatalmas üzletekről van szó, ezek útjának az egyengetéséhez vannak az önkormányzatban a magyar képviselők. Gazdasági koalíció van tehát KOlozsvárott - de hát ezzel semmi újat nem mondtam.

A marosvásárhelyiek nem ennyire szofisztikáltak, ők csak egyszerűen síkhülyék.

tempetőfi 2009.11.04. 23:41:31

@Dr. Schwanzkopf Rudolf: A' lehet (mármint a bizniszkoalíció), attól még kíváncsi vagyok, hogy másznak ki ebből.

Már nem az vagyok, mint aki voltam! (törölt) 2009.11.05. 07:59:06

@tempetőfi:

"itt valaki Habsburgozott"

Én voltam! :-)

"bizony, történelmi belvárosaink nagy része - mármint a szecessziós épületek - a monarchiában épült"

Hát pont erre gondoltam.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2009.11.05. 10:25:59

@tempetőfi: Nem kell kimászni. A nép úgyse érti, mi van, aki meg érti, az választópolgárilag úgysem döntő tényező már. A párt meg nem bántja őket, amíg a háttéremberek erőteljesen tejelnek a kasszába. Tiszta Cosa Nostra, avagy a Mü Házunk.

ÁrPi 2009.11.05. 14:05:54

@Jobb híján MDF-es:

:-) Habsburgok? Hát szerintem Mátyás királyt megmérgezték Bécsben, és kegyetlen kínhalált halt.

Egyébként szerinted azok a fotbalszurkolók akik nem tudományosan- és politikailag korrekt módon kiáltanak rigmusokat (Úgyértem azt is mondják "Leszünk!") azok már-már rendbontó huligánok??
süti beállítások módosítása