Amit mindig is tudni akartál Batumiról, de sohasem merted megkérdezni
2009. augusztus 23. írta: spanyol'

Amit mindig is tudni akartál Batumiról, de sohasem merted megkérdezni

  A „Ki tud többet a Szovjetunióról” vetélkedőinek középdöntőiben könnyen meg lehetett tizedelni a tudatlan kisiskolásokat egy ügyesen feltett batumis kérdéssel. És bár a vörös nyakkendők egyre mélyebben lapulnak a szekrények alján, a történelem mókuskereke bármikor visszafordulhat. Mi időben szólunk és készítjük fel olvasóinkat a legváratlanabb kérdésekre.

  A szokásos prospektus bullshit

  Batumi Grúzia egyik legnagyobb kikötője, az autonóm Adjara tartomány fővárosa, néhány kilométerre a grúz-török határtól a Fekete-tenger partján. Ilyenkor nyáron Grúziában aki számít, az tolja a kontentot. Batumi Grúzia leggyorsabban fejlődő városa, köszönhetően a feléledő turizmusnak, valamint annak, hogy ez az ország egyik legfontosabb kikötője, mert itt teszik hajóra a Bakuból érkező kőolajat. A belvárosban egymás után húzzak fel a semmiből XIX.századi klasszicista stílusú épületeket. A Kálvin térre is valami ilyet kellet volna felhúzni, nem azt az üvegförmedvényt, ugye ugye tisztelt mérnök urak!

   Hunyadi - Burgundi - Batumi!
  Kezdjük a közepén. Kevesen tudják, hogy 1444-ben a várnai csata után, Hunyadi szövetségesének a burgundi királynak ( na jó csak herceg) a hajóhada, akiknek a török tengeri utánpótlás vonalak zavarása lett volna a feladata úgy döntött, hogy nem megy vissza Franciaországba, hanem inkább kalózkodik egy kicsit. És a nyalka francia vitézek kalóz kendőt kötöttek, kilyukasztották az egyik szemüket itt a Fekete-tengeren kezdtek el randalírozni. Egészen addig, míg Batumiban tőrbe nem csalták a burgundiak vezetőjét Geoffroy de Thoisy-t és rabláncon nem találta magát az a naiv francia. Később persze addig sírt a szája, amíg el nem engedték, akkor meg hazáig futott és megírta a memoárjait. Ahelyett, hogy Konstantinnápolyt próbálta volna megvédeni. De nem ő hazakényelmeskedte magát. A folytatást ismerjük. Konstantinápoly eleste, mohácsi csata, Buda bevétele, világosi fegyverletétel, Trianon, Gyurcsány. Ostoba francia.

Sztálin apánk

  Újabb érdekességre, ami minket magyarokat is érint sok száz évet kellett várni. Egészen addig míg egy Ioszeb Dzsugasvili nevű jóképű szakállas fiatalember 1901-től el nem kezdett szervezkedni itt Batumiban. Jó bolseviki módjára újságot írt, sztrájkot szervezett, tüntetéseken üvöltözött, és börtönben is ült. Pályája legelején így szerzett elévülhetetlen érdemeket a Mozgalomban. Az érdemei miatt később a Szovjetunió első embere lett, majd ezeket az érdemeket az ötvenes években nálunk is honorálták és szobrot is kapott mindezekért. Aztán persze jött ötvenhat, aztán Kádár János, aztán meg az a piszok Gyurcsány meg a haverja a Bajnai. De remélhetőleg nemsokára Magyarország csattanós választ fog adni a kommunisták manipulációira.

  Sztálinnak egyébként itt a városban múzeuma is van. Ez a világ két Sztálin múzeuma közül a második, és mivel a Gori múzeum bezárása felmerült, lehet, hogy ez a hétvégi házból kialakított múzeum lesz az utolsó zarándokhelye a Mesternek. Aki aláírásokat akar gyűjteni a múzeum megmentése vagy bezárása érdekében, annak a petition online-t tudom ajánlani. Mindenesetre ott jártunkkor batumi polgári körös aktivisták egy rossz hűtőszekrénnyel próbálták eltorlaszolni a múzeum bejáratát.

  Fakérges sárleves

  Bár merre kerestük a város másik híres polgárának, aki legalább ekkora lendülettel vette ki a részét a szlávok megtizedelésének, nincs múzeuma. Pedig neki is helye lenne a XX. század nagy cinikusainak panteonjában. Őt ugyanis Herbert Backenek hívják, Batumi szülötte volt és akár Sztálinnal is találkozhatott itt, hiszen egy időben voltak a városban. Végül azonban néhány kacskaringó után ő lett a III. Birodalom élelmezésügyi minisztere, aki 1941-ben kockás papíron kiszámolta, hogy az elfoglalt szovjet területek nem lesznek elegendőek a háború sújtotta német lakosság és az elfoglalt szovjet városok élelmezésére, ezért ez utóbbi éhenhalasztására tett javaslatot a Führernek. Sajnos a Führer, mint annyiszor uralkodása alatt, ez esetben is megfogadta rossz tanácsadói tanácsát és parancsot adott Leningrád körbezárására és kiéheztetésére.
  Gerinces ember lévén, Hitler halála után, a néhány napig regnáló Dönitz kormányba ő az ortodox nácik közé tartozott. Végül fogságba került, bíróság elé állították, és a börtönben felakasztotta magát.  
Néhány gyöngyszem ettől a méltatlanul elhanyagolt gondolkodótól:

  Backe már 1940 áprilisában azt mondta Krakkóban Hans Frank főkormányzónak, hogy nem érdeklik a zsidók „…abszolút nem az én gondom, hogy van-e mit enniük.” Backe a Szovjetunió megtámadása után így fogalmazott „…Szegénység, éhség és nélkülözés évszázadok óta az oroszok sorsa. A gyomruk tehát elasztikus, ne engedjük magunkat megtéveszteni a könyörület által.”

  Ajánlása nem talált süket fülekre, orosz adatok szerint 1941 és 1944 között a németek által megszállt területeken 5,5-8,5 millió polgár halt éhen vagy pusztult el betegségekben.
Backe ún. éhség terve, a Hungerplan azonban egyértelműen Leningrádban volt a leglátványosabb. Aki erről és Backe ámokfutásáról akar hosszabban olvasni, valamint kíváncsi a fakérges sárleves és társai receptjére és nem akar feleslegesen pénzt kiszórni Norbi update termékekre, az kattintson ide.

  Fantázia szülöttei 

  No de  ne legyünk ilyen igazságtalanok a Batumival. Nem csak szakképzett hóhérok és kalandorok  fordultak meg itt. Ebben a napfényes tengerparti városban születtek a Sztrugackij testvérek, akiknek tudományos fantasztikus regényei nem csak a magyar olvasók fantáziáját ragadta meg, hanem Tarkovszkijét is, és a Stalker című bölcsész kultfilmet a Piknik az árokparton című novellájukból forgatták. Sőt még PC játékokat is ihlettek a srácok. Könyveik egyébként innen letölthetőek.

  De itt született Fjodor Jurcsikin űrutazó is, akinek a munkahely választását az előbbi fivérek ihlették. 207 napot töltött az űrben, háromszor tett űrsétát és a hobbija a bélyeggyűjtés.
De innen származik az a kisfiú is, aki Carl-Gustaf Severin prédikátor egyszer megmentett a haláltól. Legalábbis az ő elmondása szerint.
Még valami kérdés Vágó úr?

 

 

UI: Batumi egyébként tök jó hely. És a vízminőség is kíváló!


 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr111321248

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Schlomo Morel - amit tudnia kell mindenkinek 2009.08.24. 09:02:47

Jacob Berman a Swietochlowice nevű felső-sziléziai kisváros (német neve Schwientochlowitz) mellett létrehozott kommunista koncentrációs tábor parancsnokának egy 26 éves, zsidó származású volt partizánt, Shlomo Morelt nevezte ki. A swietochlowice-i tábo...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.23. 13:40:14

remélem mielőbb lesz dácsája ottan a jó vlagyimir vlagyimirovicsnak!

betyár (törölt) 2009.08.23. 13:46:42

Ez most megint egy hülye fake? Megtudjuk a posztból már megint, hogy hülyemagyarok az egész világot hibáztatják - naná, hogy nem magukat - az elkúrt történelmük és a gyurcsi miatt. Továbbá hosszan olvashatunk egy náci élelmezésügyi ténykedéséről,rémtetteiről, mivel a város szülötte volt, Dzsugasviliről, a város másik nagy szülöttjéről pedig néhány humoros megjegyzésre futja csak. Miatta vajon hány ember halt meg, hány ukrán halt éhen? Hány vonatot is rabolt ki a mozgalom nevében? Mintha egy kicsit aránytalan lenne a két bemutatás. És mi van az olajjal és a kikötővel, az orosz-grúz konfliktussal?

Vigyázzatok, mert még egy kis náciveszély, és leestek a baloldalon:((

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.23. 13:51:00

@betyár:
nem olyan gonosz írásocska ez, csak nagyon buta.

betyár (törölt) 2009.08.23. 14:08:44

@Grift:
A kérdésem csak arra vonatkozott, hogy direkt ilyen vagy csak mert ez jön magától? Meg akar vezetni vagy szándék szerint komoly?

veiszi 2009.08.23. 14:26:35

@betyár: nem értlek, miért kell felhábrodni...? ez nem egy tudományos igényű városbemutatás, hanem egy egyszerű kis röpke szösszenet egy világvégi helyről, ahol jó csajok vannak a tengerparton, meg érdekes arcok a városka történelmében. Se több, se kevesebb.

jotunder · http://orulunkvincent.blog.hu 2009.08.23. 14:54:13

@betyár: Hitlert vették a szájukra. Ilyet. Borzasztó. Megmértem, sztálinfikázás egy arasz, hitlerfikázás egy arasz és még jó három centi. Ezek bajnaisták, sőt.

Bajkon úr 2009.08.23. 15:07:57

@betyár: Igen, az a lényeg, hogy nincs náciveszély, hiszen a cigányok is magukat lőtték agyon, nem horogkeresztes tetoválású, Keleti Arcvonal Bajtársi Szövetséges szimpatikus fiatalemberek mészárolták le őket. Nem ők voltak ugye, de sajnos elkapták őket. Sebaj, itt van utánpótlásként a Magyar Gárda 2.0. Csendőrség.

Oblomov 2009.08.23. 15:08:40

@betyár: Valóben nem egyértelmű a poszt. Dzsugasvili pl. Gori szülötte. Továbbá: "... és mivel a Gori múzeum bezárása felmerült, lehet, hogy ez a hétvégi házból kialakított múzeum lesz az utolsó zarándokhelye a Mesternek."

Ki a Mester? Csak nem tán Tóta W. maga??? Hogy jönne ez ide?

Oblomov 2009.08.23. 15:16:46

Aha! Dzsugasvili=a Mester. Nagyon lelassultam.

Szentgáli 2009.08.23. 15:17:42

@Grift

Nálad a diktátorok faszának kényszeres szopása valami csúnya korai fixáció lehet. Javaslom, fordulj orvoshoz.

Spanyol

Hajrá Grúzia!

betyár (törölt) 2009.08.23. 15:22:30

@Bajkon úr:
Megfogták a cigányok gyilkosait? Maradj köztünk és mesélj még!
mesélj arról, mi a szép, mi a baj,
emelvén szivünk a gyásztól a vágyig.Foglalj helyet. Kezdd el a mesét szépen.
Mi hallgatunk és lesz, aki csak éppen
néz téged, mert örül, hogy lát ma itt
fehérek közt egy európait.

Bajkon úr 2009.08.23. 15:32:05

@betyár: Mondd, bogaram, híreket szoktál-e olvasni, vagy csak kuruc/terrorinfót?

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.23. 15:33:57

na mi van, egyszerre rugdosták fel a pártközpontban heverésző ügyeletes komment kommandót? :)))

@Szentgáli:
valakinek vissza kell adnom, amit anyádtól kaptam.

betyár (törölt) 2009.08.23. 15:47:52

@Bajkon úr:
"Mind a négy gyanúsított tagadja a romák elleni, hat halálos áldozatot követelő támadássorozat elkövetését - tájékoztatott a két gyanúsított ügyvédje, közvetlenül az előzetes letartóztatásukat elrendelő bírósági tárgyalást követően vasárnap kora délután." Index címlap

Egyébként betyár, nem bogár :P

Zetek 2009.08.23. 16:14:26

A történelem nem megy, ezért nem kellene emlegetni. Az egész Backe-sztorit ugrani kellene, a hülye nyilatkozataival és írásaival egyetemben. Annak ugyanis nagyjából akkor relevanciája volt, mint a Morgenthau-tervnek. A németek hatalmas befektetéseket eszközölnek az oroszországi mezőgazdaságba, mert kellően pragmatikusan állnak a kérdéshez.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.23. 16:57:37

@trolibusz:
kurvajó az angolkóros, satnya és görbe lábszáraival. :)))

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.08.23. 17:16:06

@Bajkon úr:
Elfogták a cigányok gyilkosait, és még horogkeresztesek is? Ezek a buta nácik még telefont is vittek magukkal, noha köztudott, hogy a cellainfó alapján a legkönnyebb megbukni. Viszont legalább mutánsok, mert látnak a sötétben is. A legcsekélyebb fény nélkül tudták felmérni áldozataik pontos helyét, mozgását, és sosem hibáztak. Egy normál embernek ehhez éjjellátó kellett volna, de nekik nem. A büdös mutáns nácik! Szerintem Orbán Vitkor titkos laboratóriumában fejleszették ki őket.

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.08.23. 17:36:36

Csókolom, a Reakció valami liberálkonzi szarság,

a la Szigetvári?


Szánalmas az az ostobaság/aljasság ami a poszt aránytalanságibn tükröződik.

No meg
"orosz adatok szerint 1941 és 1944 között a németek által megszállt területeken 5,5-8,5 millió polgár halt éhen vagy pusztult el betegségekben."

Már a cári időkben sem volt mókás muzsiknak lenni. Ezen nyilván nem segített a bolsevik hatalomátvétel felfordulása.

Vajon hányan pusztultak el éhségben/betegségben a 20as évek végi Szovjetuniójában elkezdett erőszakos kolhozosítások idején, még bármiféle háború előtt?

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.08.23. 17:42:09

ha a Reakció liberális akar lenni,

azt talán azért mégsem az SzDSz nyomdokait követve kellene megtenni

Dr Clio 2009.08.23. 17:42:58

Kedves Spanyol es mindenki, aki a gori Sztalin-muzeumert izgul: A muzeumot nem fogjak bezarni. Legalabbis mult heten az idegenvezeto holgy hatarozottan cafolta, hogy a bezarasnak akar csak az otlete is felmerult volna. A muzeumot egyebkent a gruz allam tartja fent, ha be akarnak zarni, mar reg megtehettek volna, hiszen mar ot ev telt el a rozsas forradalom ota.
Batumi pedig tenyleg nem olyan rossz hely, bar szerintem a Krim menobb.

Udv Tbiliszibol

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.08.23. 17:54:15

@Dr Clio:

ilyeneket ne tessék mondani, mert sírva fakadnak a reakció liber-ál-konzijai. a grúz államnak nem lehet köze sztalinhoz! nem ápolhatja emlékét! grúzia demokrácia, vezetői demokraták, hát mi mások is lehetnének izraeli állampolgárként? ez világos. még a végén ki tetszik találni, hogy grúzia éppen úgy viselkedik a nála gyengébbekkel, ahogy gyima vele. ne, nem, ezt nem engedem! hogy? tessék? hogy grúzok egy betegagyú gyilkos népség mint minden kavkáz, és méltatlanok az állami létre, és az oroszoknak be kéne vomulniuk? ezt meg sem hallottam. egyetértek, de ezt ne itt tessen mondani!

bz249 2009.08.23. 18:19:04

@Grift: sztalin józsi bácsi is megmondta, hogy a grúzok sokkal kulturáltabban részegednek le, mint a bicskázós oroszok

kendeffybotond 2009.08.23. 18:43:28

Én is voltam nemrégiben Batumiban. Tök jó hely, és ezt észre vette a Hyatt és a Hilton is, akik most építik a tengerparton 5 csillagos szállodájukat. Persze azt is érdemes megemlíteni, hogy saját operaháza (!) van, amelyet még a cári időkben építettek. Van saját reptere, mostanság nem jönnek az oroszok, de jönnek mások. Adzsáriának, amelynek központja Batumi, saját autonómiája van. Ez volt 'Szakácsvili' dísz-autonómiája, amelyet nem akart Dél-Oszétia és Abházia. Különben az adzsárok nagyjából mohamedán grúzok, és mivel közel van egyre jobban nyomul a török tőke.

Bell & Sebastian 2009.08.24. 01:35:32

Aki mer még érteni oroszul, az garantáltan beszarik!
Ijedtében, vagy a röhögéstől, végülis tökmindegy!

Karikaturhák:
www.youtube.com/watch?v=AbunK7JO1i8&feature=related

Helyi South Park:
www.youtube.com/watch?v=XpCtdrE-SYw

Nagy anti-terrorista élet van ott!
www.youtube.com/watch?v=I6KGk4P9VsM&feature=related

Bell & Sebastian 2009.08.24. 02:14:25

Én kérek elnézést!
Útáljuk az oroszokat, nagyon útáljuk az oroszokat, kurvára útáljuk az oroszokat (áá dehóógyis)!

ДДТ - Дым (Köd)
www.youtube.com/watch?v=2iAjaam1_A4

ДДТ - Старая военная (Öreg harcos)
www.youtube.com/watch?v=9X8qUD5Yu8A&feature=related

Az Olei Hagardom terroristái · http://en.wikipedia.org/wiki/Olei_Hagardom#List_of_Olei_Hagardom 2009.08.24. 13:11:23

@Bell & Sebastian:
hát énnem csípem a politikájukat a kijevi rusz óta

Szentgáli 2009.08.24. 13:51:32

@Grift:

Szóval Ödipusz-komplexusod is van az anális fixációd mellett, te kis huncut legény. Titokban azért Röhm koma a kedvenc, nemde? Az orosz csizmák iránti olthatatlan fényesre nyalási szenvedély újkeletű nálad, vagy szimplán az aljassággal nőtt meg benned?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.08.24. 14:16:58

ha igazi libi vagy, neked is tessen röhm. ha nem, akkor grifttel egyhúron pendülsz.

Bell & Sebastian 2009.08.24. 16:57:29

@Thulsa Doom:

Ezek már 30 éve is a könyökünkön jöttek ki, ugyanis a klezmerből vették át!
Nem trandy! :))) Ja, meg: ;)

Be is idézhetném az eredetiket, de minek?

negeev 2009.08.24. 20:24:33

Azt látom, hogy itt többen is azért nyávognak, mert túlsúlyban van a náci pasi bűneinek a kitárgyalása, Sztálinéval szemben.
Hm... mintha inkább a liberálisokat és PC-ket szokta zavarni az "aránytalan" különbség tétel.
A lényeg: Miért gond az, ha egy náci beteges tetteit és ötleteit írják le? Csak kommunistákat lehet bántani(persze, azt támogatom én is) , nácikat már csak a baloldalnak a kiváltsága?

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.08.24. 21:55:57

@negeev: az elmúlt 50+20 év a náci/fasiszta/magyar bűnök kitárgyalásól és szájbarágásáról valamint a komancs és a hozzájuk csapódók bűneinek elhalgatásáról, másra kenéséről szólt. az inga a másik oldalra kileng. a természet törvényi ellen tenni nem lehet. inkább örülni kell, hogy végre érvényesülnek.

negeev 2009.08.24. 23:44:25

@vero: Én ezzel teljes mértékben egyet értek. Azonban, nem gondolom azt, hogy ezek után egy effektíve más szemszögből megközelített bejegyzést ennyire támadni kéne. Igazság szerint, nem is egy "híres" személyiségről ír a szerző, ami örömteli. (Én még nem is hallodtam róla, így kifejezetten érdekelt, hogy kicsoda-micsoda ez a Backenek.)
Azt mondom, hogy pont valami új személyiséget járt röviden körbe az írás, ami egy kis újdonságot hordoz mégis.
Majd a következő cikkben, meg jöhetnek a kommunista ötletelők! :)

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2009.08.27. 16:11:45

@Bajkon úr: Azé' csak ciki, hogy az állítólagos cigányvadászok bandavezére nemrég még kibucnyik volt, pedig oda nem akárkit vesznek ám fel:
kitalator.blog.hu/2006/11/23/minden_kezdet
A másik meg rendőrcsaládból származik...
süti beállítások módosítása