Megtehetjük?
2009. június 17. írta: robin masters

Megtehetjük?

  12 külképviseletet zár be a Külügyminisztérium. A tervek szerint ezzel évi 2 milliárd forintot spórolnak meg. A diplomáciai költések ésszerűsítése elfogadható, a bezárásra ítélt képviseletek kiválasztása azonban megint felveti a kompetencia kérdését. A chilei, venezuelai, luxemburgi és düsseldorffi irodák bezárása rendben. A chicagoi és a lyoni főkonzulátust viszont alig 2-3 éves működés után zárják be; a hongkongi-magyar gazdasági kapcsolatoknak pár éve még kiemelt jelentőséget tulajdonított a budapesti külügy; Brazília és Malajzia esetében meg két felemelkedő, regionális gazdasági hatalommal fokozzuk le a kapcsolatokat. Kanadában és Lengyelországban a magyar közösségek tiltakoznak a jelenlét megszüntetése ellen. Mi a gazdasági szempontból legfontosabb 5 döntés ellentmondásaira hívnánk fel a figyelmet. 

1. Chicago (főkonzulátus)
  
A Közép-Nyugat legjelentősebb gazdasági központja, ahol számos technológiai, gyógyszeripari és biotechnológiai vállalat tömörül. A huszonhét EU-tagállam közül csak Máltának nincsenek itt profi diplomatái. Az ITDH Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. irodájaként is működő konzulátus 2007 őszén nyitott. Kerülethez tartozik  nem csupán Illionis állam, de Alabama, Arkansas, Illinois, Indiana, Iowa, Kentucky, Louisiana, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Ohio, Tennessee, West Virginia és Wisconsin is. Az USÁ-ban élő kb. 1,4 millió magyarnak a fele él ezekben az államokban. A konzulátusnak az elmúlt két évben közel 1500 ügye volt. Miután bezárták, nem marad hivatásos (azaz nem tiszteletbeli) diplomata az Egyesült Államok keleti és nyugati partja között. 

2. Sao Paolo (főkonzulátus)
  Brazília legfontosabb exportpiaca az EU. A brazil-magyar kétoldalú forgalmat tekintve Brazília hosszú évek óta legfontosabb kereskedelmi partnerünk Latin-Amerikában. 2004-ben Brazília az amerikai kontinens országai között – megelőzve többek között Mexikót és Kanadát – a második helyet foglalta el (97,9 millió dolláros export, 140,4 milliós import). A kétoldalú gazdasági kapcsolatokban rejlő lehetőséget jelzi, hogy 2004 novemberében brazil üzletemberek kezdeményezésére Brazil-Magyar Kereskedelmi és Ipari Kamara is alakult. Az EU-csatlakozás évében az EGIS és a Richter gyógyszergyárak rögtön 2,5-2,5 millió dollár értékben adtak el magyar termékeket Brazíliában. 

3. Lyon (főkonzulátus)
   A lyoni magyar főkonzulátust pontosan két évvel ezelőtt, 2007 júniusának közepén nyitották meg. A minisztérium akkori kommunikációja szerint a képviselet „külgazdasági tevékenységének célja, hogy a dél-francia régiókkal kereskedelmi és befektetési kapcsolatok fejlődjenek - különös tekintettel a magyar kis- és középvállalkozók franciaországi megjelenésének támogatására". A megnyitó ünnepségen ott voltak Lyon városának és Rhone-Alpes régió vezetői is. A Dél-Dunántúl régióval testvérkapcsolatokat ápoló térség Franciaország második legdinamikusabban fejlődő régiója. Székhelye Pécs testvérvárosa, Lyon, ami Párizs után a második legjelentősebb francia nagyváros.   

4. Hongkong (főkonzulátus) 
  Az EU-ba történt belépésünk óta a Hongkong és Magyarország közötti gazdasági együttműködés még szorosabbá vált. A kétoldalú kereskedelem 2005-ben már 23 százalékkal nőtt, és a Közép- és Kelet-Európába irányuló, 2,7 milliárd dollár értékű teljes hongkongi export 46 százaléka egyedül Magyarországra érkezett. A hozzánk érkező hongkongi termékek jelentős hányada ráadásul - további feldolgozást követően - más európai országokba jut el, vagyis magyar exportot indukál. A magyar kivitel viszont csökkenő tendenciát mutat: az elmúlt években százmillió dollár alá csúszott. Darvasi István magyar főkonzul 2006-ban úgy fogalmazott: „a magyar cégek profitálhatnak Hongkong központi beszerző szerepéből és a kínai piac felé kiépített, megbízható kapcsolataiból”.

5. Kuala Lumpur (nagykövetség) 
  Malajzia a dél-ázsiai régió stabilan növekvő, a technológiai ágazatok felé nyitó gazdasága. Amikor 2008 áprilisában Kuala Lumpurba utazott Várkonyi László külügyi szakállamtitkár, maláj kollégájával folytatott tárgyalása után úgy fogalmazott: „érdekeltek vagyunk kapcsolataink átfogó fejlesztésében, így a gazdasági-kereskedelmi, valamint a műszaki-tudományos együttműködés bővítésében”. Várkonyi új, perspektivikus területként említette a háromoldalú fejlesztési együttműködést a kevésbé fejlett ázsiai országokkal. A budapesti Külügyminisztérium egyébként honlapján felhívja a figyelmet, hogy Malajzia az elmúlt években egyre kiemeltebben foglalkozik Magyarországgal, a gazdasági lehetőségek kapcsán. A nemrég elkészült külügyi stratégia ráadásul az ázsiai országokat „a külgazdasági kapcsolatrendszer fejlesztésének” kiemelt célterületeként említette. 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr921190665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

freehckr 2009.06.17. 13:21:51

"A tervek szerint ezzel évi 2 milliárd forintot spórolnak meg."

Én meg amondó volnék, hogy itt egyáltalán nem "kiadás csökkentés" van a dolog mögött, ugyanis ez a 2 milliárd évente szinte semmi az állam egyéb kiadásaival szemben (most nem leszek demagóg, és nem említem fel az állam pazarló "presztízsberuházásait", kampány és PR kiadásait, a képviselők költségtérítéseit, és a többi...). Mint ahogyan más jelekből is egyértelmű, itt kérem szépen az állam "leépítése" folyik a "merjünk kicsik lenni" ideológia mentén, valószínűleg a háttérben kéjes tenyérdörzsölgetéssel kísérve, hogy a következő kormányzatnak most jól keresztbe tesznek...

zoli29 2009.06.17. 13:35:03

Sokmindennel nem vagyok tisztában, ami a külpolitikát illeti, de azt még én is tudom, hogy Kanadában jelentős számú magyarság él. Úgyhogy nálam Toronto bezárása verte ki leginkább a biztosítékot.

Úgy látszik, a gyurcsányi politika hatásai még azután is éreztetik hatásukat, hogy maga Ferenc már eltűnt a színről.

szempontpuska 2009.06.17. 13:41:48

vérzik a szívem, de azért meg kell jegyeznem, hogy a (fő)konzulátusok működéséhez sok köze nincsen a gazdasági együttműködéshez....

zoli29 2009.06.17. 13:43:13

@szempontpuska:

Üzenetértéke mindenképpen van.

pgergely 2009.06.17. 13:44:57

Magyar külképviselet? Ugyan már... A konzuljaink és a sleppjük államilag fizetett nyaraláson vannak, legfeljebb a saját érdekeiket képviselik a fogadásokon. 9 éve pénz nélkül Kairóban maradunk (eladták az érvényes helyeinket a repülőscég helyi emberei), a konzulátustól hiába kértünk segítséget. "A csomagokra tudunk vigyázni, de csak munkaidőben 8-tól 4-ig". Slussz. Magyar állampolgárként úgy maradj életben külföldön, ahogy tanultad, mert tőlünk biztosan nem kapsz segítséget...

szempontpuska 2009.06.17. 13:46:44

@Zoli28: amennyiben ?
te elállnál egy brazil üzlettől azért, mert ők bezárják az itteni konzulátusukat ? nem hiszem
az üzlet nem üzeneterkől és érzelmekről szól, ettől fals ez a megközelítés

szempontpuska 2009.06.17. 13:48:10

@pgergely: elég sommás véleményed van :-(

jozicsenko 2009.06.17. 13:50:30

@freehckr: akadjon torkukon az ilyen mosoly

bár azt azért nem értem, hogy miközben
-az OM-ben nincs pénz (lásd Sote, PPP)
-a sérültek munkatámogatását már az első félévben kimerítették, a második félévben esély sincs hogy feltöltsék (rokkantak vs munka: sok ezer dolgozni AKARÓ rokkant munkahelye szünik majd meg)
-a külügy ott spórol, ahol nem kellene
-a HM Kalasnyikov felújítását talán elhalasztják, no

akkor miért mennek még az olyan programok, mint a Digitáblák az OM-ben, 4es metró 500 MRD-ért?


A Nevében Szocialis(ta) Párt megint megmutatta, annyit érnek mint az öngyilkos alakulat a Brian életében...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.06.17. 13:51:38

ugyan, csak németh zsoltnak jó a dolog egy sajttáj erejéig. magyar külképviseletek? pfff...

zoli29 2009.06.17. 14:06:46

@szempontpuska:

Egy konkrét, folyamatban lévő üzlet biztos' nem fog emiatt dugába dőlni, de hosszútávú hatásai lehetnek.

Pl. az, hogy az IMF a hírek szerint irodát nyit (vagy már nyitott?) Budapesten, azt üzeni, hogy hosszútávon kell számolnunk a jelenlétükkel.

Ugyanígy, ha nyitunk vagy - mint most - bezárunk egy külképviseletet egy másik országban, annak is üzenetértéke van - pozitív vagy negatív.

Szerintem ezt nem nehéz belátni.

Viktus 2009.06.17. 14:48:54

Miért nem üzemeltetik közösen más uniós országokkal ezeket ...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.06.17. 14:50:59

@Viktus:
érdekes lenne, ahogy a magyar követségi kémfőnok egyezkedne venezuelában, valami chavez-putyin ügyben a német kémemberrel az oldalán :)))

pgergely 2009.06.17. 15:24:29

@szempontpuska: tapasztalat alapján szűrtem le...na, hogy érdemben is hozzászóljak: milyen objektív módon lehet ellenőrizni egy külképviselet hatékonyságát/erejét/hasznosságát/értelmét? Tény, hogy a kiküldöttek java része nagyon örül neki, hogy világot lát, jó esetben megpróbál valami imázsépítést/tőkevonzást/diplomáciaikapcsolat-építést kivitelezni, oszt vagy sikerül, vagy nem. "Nem baj, Józsikám, majd elmégy Thaiföldre kicsit, hátha ott összejön valami."
A másik megoldás, hogy itthon nagyobb szükség van a titokzatos szolgákra, mint külhonban...

Übermayer 2009.06.17. 16:25:31

@Viktus: jogos a felvetés, Ausztria is egy sor nagykövetséget üzemeltet együtt Svájccal meg más államokkal. Nekünk már csak egy baráti országot kellene találnunk.. esetleg a finneket... (?)

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.06.17. 16:51:33

Az évi kétmilliárd forintot jól el lehet majd költeni: pl. hülye reklámkampányokra a spanoknak. Úgysincs már sok idejük a kassza közelében...

valójábannemberci 2009.06.17. 19:23:01

@Übermayer: A finnekhez semmi közünk, szóval legyenek inkább aaaaa őőőőő aaaaa...

;]

heima (törölt) 2009.06.17. 19:45:09

@Viktus: bármelyik uniós nagykövetségre bemehetsz, ha épp adott országban nincs magyar.

valójábannemberci 2009.06.17. 20:14:03

@Salvia Divinorum: "Régi pirézek, nem ismernek engem meg, nézik mit nézek, aztán tovább mennek..."

Nem túl valószínű. A kétoldalú kapcsolatok problematikáját már a beatkorszak hazai képviselői is megénekelték.

szempontpuska 2009.06.17. 20:22:01

@Zoli28: szerintem nem nagyon vagy tisztában azzal, mire való és mit végez egy konzulátus....

winston w/o weight 2009.06.17. 20:27:48

Egy ideig éltem Torontóban. Ma már kezd azért csökkenni a létszám, de 100 ezer körül volt néhány éve a magyarok száma a térségben. Ennyi embernek talán lenne értelme fenntartani valami kapcsolattartási lehetőséget.

Persze ezek az intézmények mennyire tekinthetők hasznosnak az azért eléggé kérdéses. Fűnyíró elv alapú bezárás helyett talán körbe kellene nézni, hogy a hatékonyságuk mérésének, ne adj isten a hasznosságuk növelésének másutt milyen eszközei vannak.

wladyslawsky (törölt) 2009.06.17. 22:12:28

@berciXcore: nem nekünk nincs semmi közünk a finnekhez, hanem a finneknek van semmi közük mihozzánk, érted ? ;)

wladyslawsky (törölt) 2009.06.17. 22:15:08

mivan ??? ezek a lengyelországi nagykövetséget is be akarják zárni ??? hülyék ezek ??? bazze, az egyetlen ország a régióban, amelyik nem utál minket (na jó, még esetleg a horvátok)... elment ezeknek az eszük ???

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2009.06.17. 22:32:11

@winston w/o weight: csak ontario államban ~140.000 magyar él, kanadában összesen 270.000 körül van a számuk.

@wladyslawsky: nem a nagykövetséget zárják be (az természetesen varsóban van), hanem a krakkói konzulátust. mivel azonban jelentős magyar gyökerekkel rendelkező városól van szó, ez sem örömteli.

wladyslawsky (törölt) 2009.06.17. 23:37:17

@robin masters: ja, hogy ott van még egy iroda, értem (csak átfutottam a szöveget, és megakadtam a "Kanadában és Lengyelországban a magyar közösségek tiltakoznak a jelenlét megszüntetése ellen" mondaton)...hát, ha már egyszer megvan, talán meg kéne tartani az általam fentebb (+általad) mondott okok miatt (is)

Übermayer 2009.06.17. 23:54:36

@berciXcore: akkor legyenek a mongolok (hun) vagy az irakiak (sumér)

:)

vadasmarha balra 2009.06.18. 00:13:13

Nem lehetne várni a választásokig? Ezek nem csak a totális kifosztás elkötelezettjei, hanem legszívesebben mindent felégetnének maguk mögött menekülésükben.Ilyen csapásmérő hitvány senkiházi politikusai még soha nem voltak Magyarországnak!

vero · http://anal0g.blog.hu/ 2009.06.18. 01:49:11

lassan mindent megszüntetnek, csak ők maradnak.

molaris 2009.06.18. 08:48:11

@szempontpuska:
Tudnék mesélni a berni konzulátussal kapcsolatban szerzett tapasztalataimról. De inkább hagyjuk, mert még mindig elönt az epe, ha rájuk gondolok.

Röviden: senkiházi gazembereknek nevezném őket.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2009.06.18. 08:48:30

@vero:
lassan mindet megszüntetjük! .)

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2009.06.18. 09:51:05

Szüntessük meg inkább az egész külügyet. Mit tudtak elérni? Hoztak nagy üzleteket az országnak? Jobb lett a határon túli magyarok helyzete? Észre se vennénk, ha megszűnne az egész minisztérium.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.06.18. 12:15:59

Khm, szerintem Krakkóval kellett volna kezdeni.

medve2 2009.06.18. 12:25:21

@szempontpuska: A főkonzulátusok egyik kiemelt feledata, hogy a nem fővásoban működő gazdasági-kereskedelmi központokkal alakítsák a kapcsolatokat, üzleteket.

medve2 2009.06.18. 12:26:13

@szempontpuska: Csak nem lesz aki lobbyzzon, és akkor üzlet nincs.

szempontpuska 2009.06.18. 14:39:53

@medve2: A főkonzulnak/konzulnak ?
Súlyos tévedésben vagy... A konzulátusnak nincs ilyen funkciója sem feladata... Tudod te egyáltalán mi az a konzuli jog ?

szempontpuska 2009.06.18. 14:40:24

@medve2: Eddig sem a konzul dolga volt, nem foglalkoztak ilyesmivel.

is 2009.06.18. 16:33:34

az biztos, hogy sok országban végeznek konzuli, de még követségi feladatokat is egymásnak az országok. alig van egy-két ország, akinek minden más országban van nagykövetsége. én is örülnék, ha olyan gazdagok lennénk, mint ahogy viselkedünk (3 év gyes, annyi egyetemista amennyi, rengeteg rokkantnyugdíjas stb.), de nem vagyunk. én elfogadom Balázs Péter döntését (nem csak akkor jó ember, amikor Kovács László biztosi kinevezése ellen kell felhasználni), azt gondolom, hogy kisakkozta. még az is lehet, hogy vannak alternatív megoldások, workaroundok, nem csak egyszerűen elmenekültünk azokról a helyszínekről.

robin masters · http://robinmasters.blog.hu 2009.06.18. 18:26:00

@is: ez az optimista interpretáció szerintem akkor lesz jogos, ha bármi jelét látjuk, hogy így lenne. egyelőre nem.

.Nitro. 2009.06.18. 19:28:22

Ezért most én sem kövezném meg a srácokat, de mondjuk 2 milliárd forint az tényleg semmi igazából. Persze ilyenkor mondják, hogy sok kicsi sokra megy, de legyünk őszinték, ezután a offshore botrány után főleg, bármilyen spórolás meg megszorítás vagy válságkezelés hiteltelen a kormány részéről. Kanada, Lengyelország vagy Chicago esetében szerintem is rossz döntés született, nem gazdasági vonal miatt elsősorban, mert egy képviselet megszüntetése a folyamatban lévő, vagy leendő üzleti kapcsolatokat szerintem sem befolyásolja. Itt tényleg azért gáz ,mert ott elég sok magyar él. Az hogy ezeknek a látványpékségeknek a fölös részét leépítik jó ötlet, csak mondom, az itt baj, hogy ez hírnek számít.

bunko_jobbos 2009.06.20. 15:21:18

Soha nem értettem, hogy ezek a nagykövetségek mi a f*szra jók? Persze nem értekl a külpolitikához, de ha erről valaki külügyes próbálna meg meggyőzni, neki nem hinnék érdekeltség miatt. Mondjuk valaki független elmagyarázhatná.

1700-as évek, OK. Jön a hír, hogy bergengócia meg akar támadni minket, oszt behívják a nagykövetet, aki megmondja, hogy nem. De most, amikor a miniszterelnök bármikor beszélhet a másikkal videotelfonon? Magnéziába, vagy hova a p*csába?

Másik: gazdasági kapcsolatok élénkítése. Na, ezt nem hiszem. Kis cégek úgysem mennek külföldre (ha mennének, őket biztosan leszarnák a konzulok), a nagyoknak meg van elég tőkéjük ezzel foglalkozni. Szerintem duma az egész.

Harmadik: segítség a turistáknak. Na, ezzel nem foglalkozok, mivel vagy a röhögéstől, vagy lincselés által halnék.

Szerintem ez pazarlás felső fokon, haverok jutalmazása, stb. Utálom az összes f*aszverő diplomatát.
süti beállítások módosítása