Róma kövei
2009. április 04. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Róma kövei

 „Más helyeken fel kell kutatni, míg itt, Rómában elsodornak és túltelítenek a lényeges látnivalók. Jártunkban-keltünkben tájképszerű jelenetek, paloták és romok, kertek és vadonok, távlatok és szűk helyek, házikók, istállók és oszlopok állnak olyan közel egymáshoz, hogy egy lapra lehetne vázolni őket… És az ember esténként elfárad és kimerül a nézelődéstől és a csodálkozástól.” (Johann Wolfgang von Goethe 1786. november 7-ei naplóbejegyzése)

„Rómának, ki a világot nevelte,
    két Napja volt, mely vezetni az Isten
    s a Világ útján fényét szétlövellte” (Dante - Isteni Színjáték)

Oh Rome! my country! city of the soul!
     The orphans of the heart must turn to thee,
     Lone mother of dead empires! and control
     In their shut breasts their petty misery.
     What are our woes and sufferance? Come and see
     The cypress, hear the owl, and plod your way
     O'er steps of broken thrones and temples, Ye!
     Whose agonies are evils of day --
A world is at our feet as fragile as our clay.
” (Lord Byron - Childe Harold zarándoklata)

A hold, éjfélig késve, följött végre
    s a sok szép csillagot megritkitotta;
    égő vödörként lassan szállt az égre,
s útját, ég ellen, azontájt futotta,
    ahol a Nap jár, ha Róma lakója
    szárd és korz föld közt látja lenyugodva
(Dante - Isteni Színjáték)

Go thou to Rome--at once the Paradise,
The grave, the city, and the wilderness;
And where its wrecks like shatter'd mountains rise,
And flowering weeds, and fragrant copses dress
The bones of Desolation's nakedness
Pass, till the spirit of the spot shall lead
Thy footsteps to a slope of green access
Where, like an infant's smile, over the dead
A light of laughing flowers along the grass is spread
(Shelley - Adonais)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr461046267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.04. 18:44:02

Látja milyen kopott, öreg, romos város ez a Róma? Csak jobb nekünk a Demszkyvel.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.04. 18:45:30

Nyilván a helyi klerikális reakció vetette vissza a Fejlődésben.

HToma 2009.04.04. 19:00:32

2007-ben voltam 1 hetet Rómában. Életem legnagyobb utazásélménye volt. Köszönöm a képeket!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.04. 19:03:08

HToma, én most voltam először, de biztos, hogy nem utoljára. Talán az eddigi legszebb város, ahol valaha jártam.

Don Matteo 2009.04.04. 19:31:01

Accidenti!!!! Jó nézni ezeket a hazai képeket! Róma a világ legszebb városa, Olaszország pedig az egyik legélhetőbb ország Európában!

Viva Italia, Viva Roma, ritorneróóóó in ginocchio da teeeeeeeeeee!

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.04. 19:37:57

És maga Róma is meglepően élhető, több koszt, káoszt, tömegnyomort és zsivajt vártam, de teljesen relaxált a légkör.

soseleszekelső 2009.04.04. 20:37:42

És milyen jókat lehet enni...

Trig 2009.04.04. 21:38:19

Nyáron volt szerencsém Rómában eltölteni pár napot, és bár én sosem voltam az " kivándorlok a picsába innen" típus, mégis mit meg nem adnék egy lakásért a történelmi városrészben vagy "legalább" közelében! Ott eltudtam képzelni magam (még az elsőre valóban egyedi közlekedés ellenére is:) )
Az olaszok hihetetlenül szerencsések, irigylem őket Rómáért.

Az utas és a holdvilágban van egy rész, ahol a főhős (lázasan) csodás romok közt élő patkányokhoz (nem mint szar ember, aki nem olvasta nehezen érti ezt a képet) hasonlítja az olaszokat ... nekem voltak előzetes ellenérzéseim velük, de akármerről veszem: Róma miattuk is olyan szép város. Egyszerűen tudnak benne élni, még ha néha az is az érzésem kicsit öntudatlanul teszik. Ahogy bánnak a turistákkal az példaértékű, sokat kéne tanulni tőlük.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2009.04.04. 22:30:52

Róma kövei és Róma fenyői, csodálatos együttes.
Szégyeltem magam amikor e kövek között szabadon járkálva eszembe jutott, hogy nálunk pénzt szednek a Halászbástyán.

tevevanegypupu 2009.04.04. 23:28:55

Mikor eloszor jartam Romban meg nem volt uvegfal a Pieta elott..megerinthettem csak eppenhogy, csak egy kicsit. Es aztan megfogtam Mozes terdet is egy pillanatra, nem lehetett ellenallni, en legalabbis nem tudtam. A Vaticani Muzeum folyosoin bolyongva lattam a Szent Korona masolatat es egy terembe belepve ott volt elottunk az Atheni iskola. Fagylaltot ettunk es jegbehutott gorogdinnyet es lejartuk a labunkat, mentunk csak mentunk.
Ja igen, es csodalkoztunk, hogy a Forum tulajdonkeppen milyen kicsi..Szerdan - akkor szerdankent volt - elmentunk a papa fogadonapjara. Hordszeken vittek korul az embertomegben, nem volt golyoallo auto es nem kellett felni merenylettol - bar utana a Termini palyadvaron mar robbantgattak a Voros Brigadok Amerigo Tot frizei alatt.
A magyar Szent Istvan hazban laktunk, akkor eppen ott volt Tuz Tamas is es oreg bences pap tanarok. Regen volt.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.05. 01:40:43

Teve,

tudna mesélni valami személyeset esetleg Caesarról is?

;)

CrL 2009.04.05. 02:14:04

@ergé: b+, még hatalomra sem jutott a fidex de már megint kezdőddik a hülyevallásos propaganda. Minden út Rómába vezet mi? Jóhogy nem rögtön a Vatikánba.

na elmentek ti a hittanotokkal a...

Calogero 2009.04.05. 08:15:34

Örök hála a képekért, a szívem csücske ez a város, ahányszor csak tehetem, már ülök is repülőre és ott töltök pár napot. A város lenyűgöző, az emberek iszonyat jó fejek, az ASR pedig már csak hab a tortán. Mellékesen persze hozzáteszem, hogy a római barátaink pedig Budapestbe szerelmesek és ahányszor csak tudnak, itt töltenek néhány hetet, hónapot, sőt ketten közülük most ide is költöznek 1-2 évre, úgy imádnak nálunk lenni.. én meg csak értetlenkedek sokszor :-)

tevevanegypupu 2009.04.05. 09:06:04

@tölgy:
Antoniussal voltam joban, maga szemtelen frater.Cleopatrat kiutottem a nyeregbol.(:

Don Matteo 2009.04.05. 09:08:38

Sajnos a Pieta azért került üveg mögé, mert egy bomlott agyú honfitársunk megrongálta. Szerencsére a rómaiak többsége ezt ma már teljesen elfelejtette...A Pietát viszont az üveg miatt nagyon nehéz fotózni.
Van egy másolat a San Pietro kincstárában.

Legjobbakat enni a Trasteverén lehet, a legolcsóbban pedig egy belvárosi önkiszolgálóban..:-)))

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2009.04.05. 09:51:21

Ergé, most megsértődtem, hogy ez nem a Tea-Körbe ment.

caralho voador 2009.04.05. 10:06:19

Na, akkor hadd legyek én a negatív. Nem gondoltam volna, hogy van egy város a Földön, ami Budapestnél koszosabb és szemetesebb. Róma óta tudom, hogy van. Az meg, ahogy egyes gyönyörű romok közvetlen környezete kinéz, valami dermesztő. Amikor én ott jártam, különösen a Colosseum környéke volt hihetetlen: az az ocsmány kerítés az aljában, iszonyú húgyszag.... Brrr. Valahogy az volt az érzésem, hogy úgy állnak hozzá: ott van az a csomó gyönyörű és híres épület/szobor/szökőkút, aztán az legyen elég, rendet nem kell tartani körülötte. Olyan szép, hogy úgyis elfelejted, hogy nyakig szemétben állsz, mikor bámulod. Plusz iszonyat közlekedés, rengeteg agresszív koldus, de "amúgy" szép.

Don Matteo 2009.04.05. 10:53:32

@caralho voador: Igaz. De OTT takarítanak is, rendszeresen. És ha valaki bejelentést tesz a szemét miatt, kimegy a takarítókocsi - nálunk pedig már egyes városi szemétdombok / utcasarki hajléktalanok már a város rendes látképét képezik! Hogy miért? Mert vesztegetésre van csak pénz. Meg persze lopnak orrba-szájba. Ezért nem jut takarításra, a rendvédelmi szervek, az állami szolgáltatások normális működésére.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.04.05. 11:22:47

Caralho, többünkben is volt egy előítélet, egy előzetes félsz, hogy Róma egy digó hangyaboly, lepusztult, zsúfolt, veszélyes hely stb.

Ehhez képest tiszta volt a város, mindenhol el lehetett férni, és meglepően sok rendőr és közterületfelügyelő volt az utcákon, főleg a frekventált helyeken.

Rászóltak arra, aki az utcán evett, vagy ivott, vagy hangoskodott,és figyelték az ólálkodó rossz arcokat. Pozitív csalódás volt ez is.

tevevanegypupu 2009.04.05. 12:53:44



Rengeteg sok a macska (imadni valoak) es nehany helyen tenyleg vannak "szagok", piszok is van es keregetok..De Roma mindig ilyen volt, feny-arnyek, ragyogas-nyomor..Ez utobbi hozzatartozik az olaszok eletehez amiota vilag a vilag. Mediterran szokasok, eletmod, stilus..vidamsag, hangoskodas, tuldramatizalas es harsogo vidamsag. Ez az eletuk.

hcrules 2009.04.05. 16:55:07

Róma fantasztikus. Sajnos csak egyszer voltam ott, akkor is átutazóban, de mindenképpen szeretnék visszamenni, akár hosszabb időre is.

Oblomov 2009.04.05. 16:58:50

"Kétezer éves, kissé kopott, de ép márványkövezeten haladt. Mennyi kínszenvedés, mennyi jaj és halál kellett ahhoz, idehurcolni ezt a márványt... Néhány kitatarozott fal között két-három ember iddogált, és nini! az egyik valami illusztrált lapot olvas. És előttük elmosódottan, de világosan olvasható a római házak szokványos felirata, kőbe vésve, "óvakogj a kutyától": "CAVE CANEM"
- Csodálja, mi? - mondta büszkén a kormányos. - Pontosan felépítettük ezt a régi várost. Öregebb, mint a dédapám, és még a kávéházat is arra a helyre építettük, ahová ezek a görögök odaírták, hogy CAVE..."
süti beállítások módosítása