Az 1-es számú főklón
2009. március 30. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Az 1-es számú főklón

 Hétfő hajnalban felszállt a fehér füst a Gizella utcából. Pontosabban nem füst volt az, hanem pára, a frissen gőzölgő szar párája, de hát nekünk ez jutott. S már egész megszoktuk. Igazi déjà vu élményben lehetett részünk: már nem is tudjuk, hányadszor fordult elő az utóbbi években, hogy arra vártunk éjszakába nyúlóan, hogyan dönt a bő egytucatnyi Gábor és nem Gábor az ország sorsáról egy zárt szobában, az éjszaka közepén, ragacsos pizzásdobozok felett.

 Persze mindig is felesleges volt várnunk, az eredményt minden alkalommal előre tudhattuk. Az SZDSZ ugyanis a legkiszámíthatóbb a magyar pártok közül. Még soha, egyetlen egyszer sem hozott olyan döntést, amely ne elitjének és holdudvarának hatalmi és anyagi érdekét szolgálta volna közvetlenül és leplezetlenül. Összebútoroztak Horn Gyulával, kiálltak amellett a miniszterelnök mellett, akinek a neve most nem jut az eszünkbe, de akiről kiderült, hogy ügynök volt. Megszavazták a legeszetlenebb osztogatást, asszisztáltak a gazdasági adatok meghamisításához, megveregették az emberi jogokat rendkívül súlyosan megsértő rendőrök vállát, közreműködtek a szólásszabadságot korlátozó törvénymódosításokban. A koalícióból is úgy szálltak ki, hogy a pár miniszteri és államtitkári széken kívül minden pozíciót megtartottak, s azóta is minden fontos törvényt megszavaztak, amely a kormányt a helyén tartotta. Persze időnként eljátszották, hogy még futnak néhány kört a kakas elől, nehogy kurvának nézzék őket, de aztán amikor a kakas kezdett kifáradni, ők készségesen lassítottak, hogy nehogy dugatlanul maradjanak. Ezt a kiszámítható elvtelenséget az elmúlt héten a csúcsra járatták: ultimátumot szabtak, aztán nem törődtek vele, elutasították, majd pajzsukra emelték Bokrost, elhatárolódtak a klónok támadásától, aztán keblükre ölelték az 1-es számú főklónt. Ha pávatollal a seggükben kellene végigcigánykerekezniük a körúton az előrehozott választások elkerülése vagy három forintnyi haszon érdekében, azt is megteszik, persze csak hosszas picsogás és „viták” után.

***

 Amúgy mindentől függetlenül meg kell jegyeznünk, hogy az 1987-es egyetemi menzabojkott szervezőjének eddig kiszivárgott programja imponáló. A szociális kiadások és a nyugdíjak megnyirbálása a jelenlegi helyzetben elkerülhetetlen, s ha ezt Bajnai megteszi, akkor máris jobb kormányfő lesz, mint a töketlen Gyurcsány. Az persze az eddigi programpontokból nem derül ki, hogy ugyan mi a büdös francért indulna be a gazdasági növekedés a megszorítások után, de hátha erre is lesz valakinek valami ötlete.

***

Csakhogy. Bajnai sikeres kormányzásának több akadálya is van.

Az első maga Bajnai Gordon. A fiatalember, akivel kapcsolatban Gyurcsány a „közös focizásokra, sörözésekre és hosszú esti beszélgetésekre” emlékezett a '80-as évek végéről, ugyanannak az MSZP-SZDSZ-es gazdasági-hatalmi csoportosulásnak az oszlopos tagja, sőt egyik frontembere, amelyik Magyarországot az elmúlt években ide juttatta. Pont olyan, mint Gyurcsány vagy Kóka, csak nincs szemüvege. Ízlelgessük csak ezt a nevet: Wallis Rt.! Aztán politikus lett, mint régi barátai: 2006-tól a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ) vezette, majd 2007-től az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumut, 2008 májusától pedig a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumot. Az NFÜ Bajnai vezetése alatt (és azóta is) lassúságáról, átláthatatlanságáról, hatékonytalanságáról és a pénzek kreatív kezeléséről volt híres - csupa olyan tulajdonság, amely kurva jól fog jönni a válságkezeléshez. Bajnai önkormányzati miniszterkedéséréről csak annyi maradt meg bennünk, hogy ő túrta ki Lamperth Mónikát, ami némi bizakodásra ad okot; a gazdasági tárca vezetőjeként azonban olyan frankó gazdaságpolitikához adta a nevét, hogy azon röhög az egész világ. Tehát Bajnairól mindent el lehet mondani, csak azt nem, hogy sikeres politikus lett volna.

 A másik akadály még nagyobb. Ezt azok az emberek jelentik, akikkel Bajnainak együtt kell kormányoznia. Ugyanazok fogják őt hatalomba emelni és - amíg a kedvük tartja - ott tartani, akik az elmúlt hét év bohóctréfának is rossz kormányzását elkövették. Még Gyurcsány képviselő úr is ott fog kavarni, plusz pár száz ember, akiket egyenként is súlyos felelősség terhel mindazért, ami itt van. A rossz törvényekért, a katasztrofális gazdasági és pénzügyi politikáért, a jogsértésekért, a mindent átszövő korrupcióért. És ezek az emberek rettegnek - épp ezért teszik meg miniszterelnöknek Bajnait. A kormányfő és néhány miniszter személye változni fog, de az alap - a képviselők és a gazdasági-szellemi háttér - ugyanaz marad. Erről semmi nem mond el többet, mint az, hogy lehetséges MSZP-elnökként három embert emlegetnek: Szekeres Imrét, Kiss Pétert és Lendvai Ildikót. Na még egyszer, ha nem értenék: Szekeres Imrét, Kiss Pétert és Lendvai Ildikót.

És ezek az emberek, ahogy a mostani válság elmúlik, és Damoklész kardja egy időre elhúzódik a fejük fölül, néhány hét múlva - miután egy évvel meghosszabbították az Audi-bérletüket - már a jövőn kezdenek el gondolkodni. „Igaz, hogy megszavaztunk, meg aláírtunk valamit, de nem-e lehetne, hogy... Hogy mégse szúrjuk tökön saját fő bázisunkat, az inaktívokat? Hogy esetleg mégse töröljük el a 13. havi nyugdíjat, hanem valami más jogcímen mégiscsak folyósítsuk? Hogy esetleg BAZ megyére ne vonatkozzanak ezek meg ezek a rendelkezések? Hogy esetleg mégis építsük meg a viaduktot Szolnok és Békéscsaba között? Hogy az EU-választás utánra halasszuk a döntéseket? A nyár utánra? Az új évre? 2010 áprilisa utánra?”

És ekkor már - ez előéletéből látszik, hiszen három év szarakodás alatt egyetlen egyszer sem csapott oda az asztalra - Bajnai is meg fogja szeretni, hogy Miniszterelnökúrnak szólítják, hogy az eddigieknél is nagyobb pénzeket osztogathat annak, akinek csak akar, hogy az ő anyját szidja mind a hat Kossuth téri nyugdíjas. S azt fogja mondani: „De, végülis lehetne...”

 És akkor ugyanakkora szarban leszünk, mint eddig. Illetve még nagyobban.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr941034410

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: MALACKA NEWS 2009.03.30. 22:05:41

A Bajnai gaLIBA élesítve Azért "csípem" ezt a hülye (mások szerint kurva) országot. Csak itt történhetik meg, hogy a politikai lekvár elteszi (a lúzerségre kárhoztatott) nagymamaországot. Hogy jön ez a "futottak még" kategóriájú, magát - lassan egy éve…

Trackback: Kötöttségek nélkül 2009.03.30. 18:44:35

Csonka Pici, Magyarország új miniszterelnöke - Nem tudom tisztán megmondani, hogy hívják a nevit... - Az új miniszterelnökjelölt mit csinál most? - Elszökött? - Ki ő? - Szerintem a... Csonka? Az egyik kisebb portál munkatársai gondoltak egyet, és lement…

Trackback: Sárdobáló 2009.03.30. 18:26:41

Meghalt a király, éljen a király!Íme Magyarország új miniszterelnöke. Ez a képe neki. (Ne anyázzatok, hogy miért nem a magyar Szent Koronát rajzoltam a fejére, mer' azt rajzoltam, csak korlátozottak a képességeim.) Fodor Gábor éjszaka bejelentette, hogy a…

Trackback: POLémia 2009.03.30. 11:50:55

Kiszel Tünde for President

Trackback: Konzervatórium 2009.03.30. 11:46:26

Régiek új embereUgyan van még néhány – normális körülmények között érdektelen – bizonytalanító tényező (pölö, hogy pontosan milyen mértékű támogatást is kért a szocialista miniszterelnök-jelölt az SZDSZ-től), azonban talán kimondhatjuk: a hátr…

Trackback: Konzervatórium 2009.03.30. 11:40:09

Yuppie-Döbrögi, mint válságmenedzser Ugyan van még néhány – normális körülmények között érdektelen – bizonytalanító tényező (pölö, hogy pontosan milyen mértékű támogatást is kért a szocialista miniszterelnök-jelölt az SZDSZ-től), azonban talán…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rolika 2009.03.30. 10:12:20

nem szakértői kormány kell ide (tényleg, ez most az lesz? :-), hanem szakértő képviselők

heima (törölt) 2009.03.30. 10:16:13

Gordon és Fletó ég és föld, már az hatalmas előny, hogy lelkileg nem sérült, szorult bele némi intelligencia is, és tett is le valamit az asztalra, nem csak lopkodta a pénzt. Meg én nem halottam tőle a gyerekes Fidesz-gyűlöletet sem, ami azért nagy esély a balfaszság elkerülésére.

molaris 2009.03.30. 10:17:06

"?hogy ő túrta ki Lamperth Mónikát,"- na ugye, egy jó pont. Baumgartner Zsoltra milyen büszkék voltunk az egy pontjáért.::))

nomadi 2009.03.30. 10:22:36

Meg kellene számolni, hogy az utóbbi fél évben Fodor Gábor hányszor ejtette ki a száján, hogy "ez az ország érdeke". Ma hajnalban is. Mintha ő lenne az államelnök, vagy a világ ura, vagy mittoménmi.
Miközben tudjuk, hogy személy szerint csak az ő és hat más társának érdeke.
De még ha az ország érdeke is lenne valamilyen módon: ne az egyszázalékos párt felének támogatását élvező Fodor beszéljen már erről.
Meg a titkolózás. Mármint a demokratikus ország érdekében. Az egész demokratikus ország éjjel-nappal lesse, hogy I. Fodor császár mit dönt.

a néhai papp jános 2009.03.30. 10:23:28

@heima: attól, hogy medvegyev olyan szépen néz a nagy bociszemeivel, attól még ott figyel mögötte a kgb-s fősakál putyin. ne légy ennyire hülye.

nomadi 2009.03.30. 10:24:52

@heima:
Na ne. Csendes tóban lakik a béka. Nagyobb gazember ez a BGordon, mint bárki a két kormánypártból. Lesz még sírás-rívás miatta.
Úgy jár az ország ezzel is, mint Gyurcsánnyal. Beengedni könnyű, csak kinyomatni nehéz.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.03.30. 10:26:20

Kínai Kálmán és Trágár Tóni:
Fiúk, áruljátok el, mi lesz a cigányokkal, ha nem lesz családi pótlék? Ezek gyakorlatilag abból élnek. Sőt, ki merem jelenteni, a családi pótlék gyakorlatilag nem más, mint cigány minimálbér. Ha ezt elveszik tőlük, abból balhé lesz, nem kicsi. Ha adnak helyette valami mást, célzatosan a cigányoknak, attól a magyaroknak ül a szemére a lila köd. Ha meg csak mondják, hogy ez lesz, de semmi nem lesz, akkor szart sem ér a kavarásuk.

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2009.03.30. 10:31:32

Utálok közhelyekkel jönni, de hogy ez megint milyen iszonyú jó poszt!

Egy dolog csak. Lehet tényleg szükség kiadás csökkentésre, de ha ez minden amit egy „új” ember a gazdaság javításáért tud tenni, akkor elképesztően koncepciótlan. Szóval még ha - akármennyire valószínűtlen - nem is bizonyulna korrumpálhatónak, a baj máris kezdődik, itt.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2009.03.30. 10:31:36

Elméletileg Sólyom László köztársasági elnök is nyújthatna be a parlament feloszlatását kezdeményező határozati javaslatot - mondta az InfoRádiónak Lánczi András egyetemi tanár. Sólyom László köztársasági elnök múlt szerdai nyilatkozatában sürgetett lőrehozott választásokat.

Pokol Béla egyetemi tanár, alkotmányjogász a Magyar Nemzetben úgy nyilatkozott: szerinte az alkotmány nem teszi lehetővé, hogy a kormáynfő lemondás helyett konstruktív bizalmatlansági indítványt kezdeményezzen maga ellen. Szerinte ezért ha azt megszavazza a parlament, akkor Sólyom László köztársasági elnöknek az Alkotmánybíróságtól kellene kérnie az alaptörvény értelmezését, mivel Gyurcsány Ferenc múlt szombaton azzal, hogy nem lemondott, hanem konstruktív bizalmatlansági indítványt maga ellen, elvonta az államfő jogkörét a kormányfő kiválasztásával kapcsolatban.

Kukorelli István alkotmányjogász a napilap pénteki számában úgy nyilatkozott: szerinte Gyurcsány Ferenc múlt szombati bejelentését lemondásnak kellene ítélni, mivel a jogban a tartalom számít, nem a forma, azaz hiába kérte maga ellen konstruktív bizalmatlansági indítványt, lépése lemondásként értelmezhető.

A Szonda Ipsos legfrissebb, a Szólás szabadsága című műsor felkérésére készített közvélemény-kutatása szerint, amely még az MSZP és az SZDSZ megegyezése előtt készült, a megkérdezettek 52 százaléka előrehozott választásokat szeretne, és csak 36 százalék akart csupán új miniszterelnököt - írja az Index.

inforadio.hu/hir/belfold/hir-267246

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.03.30. 10:32:29

izé, gondolkodjanak logikusan.

mivel másabb egy előrehozott a mszpszdsznek?

miniszterelnökjelölt oda is kell. ha most nincs, akkor két hét múlva lesz? ezeknek minden mindegy.

kispufi 2009.03.30. 10:33:37

@heima: alamuszi macska partot mos, azért jobb tudni . ne légy hát naiv.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.03.30. 10:34:59

ja. és a lemondás hogyanja és mikéntje is le van írva az alkotmányban.
asszem írásban kell benyújtania a köztársasági elnöknek.
szóval Feri azt mond szombaton, amit akar, mert annak súlya - legalábbis ilyen értelemben - nincs.

heima (törölt) 2009.03.30. 10:38:26

@a néhai papp jános: a jobb segglebenyembe is több ész szorult mint beléd valaha is fog, egyébként gratulálok h ezt a soha nem hallott eredeti párhuzamot elő bírtad hozni.

tevevanegypupu 2009.03.30. 10:39:02

Mindenesetre Fodor egy szerencsetlen hulye, szanalmas marionettfigura aki mindent eljatszott. Nagyon sajnalom.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.03.30. 10:42:05

@tevevanegypupu:

Gábor mióta letette a greenpeace táblát, azóta csak bizonyítani akar. ez a srác tiszta idegzsába. meg akarja mutatni a régi spanoknak odaát, hogy ő is tud olyan faszagyerek lenni, mint a vérfarkas.

szar dolog valakinek az árnyékában felnőni, de még nem ok arra, hogy az árnyékból inkább a napfényes szakadékba ugorjunk.

heima (törölt) 2009.03.30. 10:43:19

@nomadi: na de. számomra kicsit úgy tűnik ez az egész, mint amit a ballerek nyomnak Viktorral, megy a sírás h mondjon le, ha esetleg meg lemondana/visszavonulna Viktor is, akkor meg az utódára menne ugyanaz a sav.

Gordon egy géniusz Fletóhoz képest, nem a nyugerrek és cigányok rabja, látott már igazi versenyszférát is, és ami tényleg nagyon fontos h nem lelkileg beteg.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.03.30. 10:44:49

@dszg:
Kukorelli, aki az egyetemi tankönyvet is írta, a legnagyobb szaktekintély alkotmányjogban. Tökéletesen igaza van, a joggyakorlat szerint a tartalom számít, nem a forma. Vagyis, ha valakit feljelentek rablásért, de afeljelentésben leírt történet jogilag a lopás tényállásának felel meg, a nyomozóhatóság nem rablásban, hanem lopásban indítja meg az eljárást. Ez a jog minden területére igaz. Ennek ellenére ez nem egy egyszerű a helyzet. AB-i értelmezésre szorul.

heima (törölt) 2009.03.30. 10:44:53

@Mr Falafel: nagyon remélem h végre jogos helyzetben is be lehet vetni az izraeli vízágyút meg a gumilövedéket.

a néhai papp jános 2009.03.30. 10:50:19

@heima: ha ez így lenne, nem beszélnél "igazi versenyszféráról". a technokrata, felvilágosult gordon, az bazmeg eredeti párhuzam.

mesmithy 2009.03.30. 10:53:26

@heima: Majd a nyugdijasok es a kismamak ellen is beveted a vizagyu. Azt miert nem kerdezed mar meg, hogy a sajat fizetesuket mikor csokkenti vagy a szabadrablast mikor fejezik be?

nénike · http://mandiner.hu 2009.03.30. 10:57:57

Az ország érdeke az előrehozott választás. Sólyom is ebből a szempontból nézi az eseményeket.

A Fidesznek viszont nem feltétlenül. Persze ezt kell nyomnia, de valójában egy Bokros féle gazdasági zombi lett volna számára a legkedvezőbb választás. Egy év elég lett volna a gazdaság egyensúlyának javítására, ami egyúttal a társadalom végső kivéreztetését is jelentette volna. A programját támogató kis pártok (MDF-et is) 2010-ben mennek a levesbe, MSZP garantáltan 10%.
Piszkos munka elvégezve, ellenfél lefejezve. Kezdődhetett volna a nagy jobboldali (akáér2/3-os) újáépítés.
Bajnaival azért erre kisebb az esély, de jobb a Fidesznek, mint az előrehozott választás.

Az országnak meg rosszabb.

heima (törölt) 2009.03.30. 11:02:29

@a néhai papp jános: a CA-IB maga volt anno a versenyszféra, annál jobb ajánlólevél nem kell.

Google 2009.03.30. 11:03:40

Komoly ember ezt a pozíciót most, a nép felhatalmazása nélkül nem vállalja, nem vállalná. Úgyhogy csak tessék, csak tessék, Bajnai Gordon! Írassa le magát bátran, ne habozzon! Soha vissza nem térő alkalom, áll még a Vásári Bódé.
Egyébként mikor akar megszorítani? Jővöre választások, ahogy Gyurcsány mondaná, nem "elegáns" olyasmiről beszélni, ami úgysem lesz, magyarul: akarna, de ideje nincs megszorítani. Ő csak mentegeti még egy kis, mondom, kis ideig a Haladó Megélhetési Elitek irháját és retiküljét. Már ha tudja.

Erről jut eszembe, valami félreértés folytán azt hiszik a szabadok és demokraták, hogy Fodor jobban mutat a kamerák előtt, valami nagyvállalkozó is belefecölt nemrég egy kis zsózsót, de hiába, majd meglátják! Nem maradnak ők megdugatlanul, hogy a Szerzőt/ket parafrazáljam, de nem az fogja őket nemkielégíteni, akit szeretnének!

kamasuka 2009.03.30. 11:04:38

Nem tök mindegy mit hüppög majd Bajnai? Egy év, két választási kampány. Amit akarnak, azt úgyse lépik meg, ha meg is lépik, akkor úgysem idén, ha meg idén, akkor nem nyernek szart sem, nemhogy mandátumokat. Ha jövő évig húzzák a feketelevest, akkor meg úgyis első döntésként eltörli a következő kormány, persze miután megvitatják, hogy kilenc szoci képviselő, most a padsorok melyik részében - lehetőleg az oszlopok mögött, hogy ne is lássuk őket - foglaljon helyet.
Ha mákunk van, nem lesz államcsőd, ha nincs - ahogy sokan és Orbán is gondolja: nem feltétlenül igaz, hogy csak ekkora az ország válsága - akkor bár qurva szar lesz egy ideig, de legalább meg lehet majd szavazni a legdurvább törvényeket is minimum 2/3-al.
Egy barbatrükköt azért még előhozhat az MSZP: ne legyenek választások, mert, mert, mert, csak ...

TD223 2009.03.30. 11:04:46

Bajnainak üzenem, mész a pi...ba! Fodornak, Kókának és az egész Szdsz-nek üzenem, mentek a pi...ba, de előtte még megtapasztaljátok a népharagot, ti bu.ik! Gyurcsányak és az Mszp-nek szintén ez az utóbbi az üzenet.

Tudjuk, hogy nincs igazság a világon, de azért néha, pár évente lehetne, vagy évente egy hónapban.

Samott 2009.03.30. 11:05:21

@dszg: az emlitett nagytudasu urak feleslegesen ragjak a cikkben emlitett frissen gozolgot, mert gyakorlatilag meg nem tortent semmi... se lemondas se konstruktiv bizalmatlansagi inditvany. Ha azon fog mulni, akkor nem Gyurcsany hanem Bajnai fogja benyujtani az inditvanyt... amugy is csak egy feleleges gesztus/ripacskodas lett volna ez az onmaga elleni bizalmatlansagi inditvany. Szvsz meg a fidesznek is jobb ha mas vegzi el a piszkos munkat, csak azert verik magukat a foldhoz, meg toporzekolnak mint egy gyerek, hogy ne nagyon veszitsenek az arcukbol.

heima (törölt) 2009.03.30. 11:05:50

@mesmithy: na pont a cigány leányanyák meg a kibaszott álrokkant kamunyuggerek sirálma érinti meg a lelkemet a legkevésbé.

Ott járunk hogy a munkáltató (magán)nyugdíjcélú támogatását is meg akarják adóztatni, miközben a nyuggerek még mindig ingyen utaznak Pornóapátitól Záhonyig. Figyeljünk már oda azért a nagy igazságosságban.

Dr. Morcz · http://drmorcz.blog.hu 2009.03.30. 11:06:49

@rolika: Vannak szakértő képviselők. Szakértői a harácsolásnak, hazugságoknak,nyakló nélküli költségtérítés-felvételnek stb.

heima (törölt) 2009.03.30. 11:07:01

@Samott: na azt megnézem ahogy Bajnai bármilyen képviselői indítványt nyújt be a magyar parlamentben. Na ennyire értessz kb a politikához.

devuscka 2009.03.30. 11:07:49

KK&TT
jó írás! :)
BajnaI Gordon a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a Gyurcsány-kormányban.
Mi van most? Gazdsági válág.. ;)

@tevevanegypupu:
'„Nekemezatőkém:abecsületem,atudásom' Gábort nem kell sajnálni.. kár érte a könny- nem kötelező ezt tennie.
:(

érdektelen 2009.03.30. 11:08:05

@nénike: És akkor lehet majd mondani, hogy a Fidesz _tényleg_ az előző ciklus csomagjából él (mint mondják a Bokros-csomagra).

Gordon csomagja (ha végrehajtja) ismét a bérből és fizetésből élőket, a gyereket vállaló középosztályt szorongatja.

Következetes 2009.03.30. 11:08:34

Ez az utolsó kétségbeesett, görcsös mozdulat, hogy ragaszkodjanak a hatalomhoz. Ha sikerül végre befejezni, akkor meg itt a vége:
polmarketing.blog.hu/2009/03/29/20_ev_alatt_befejezodhet_a_rendszervaltas

a néhai papp jános 2009.03.30. 11:08:41

@heima: a kibaszott AIG is maga a versenyszféra, meg a Lehman bros. most éppen az adófizetők pénzéből tömik ki őket és vagy a lincselés elől menekülnek. a pénzügyesek fetisizálása sooo 2006. miért vagyunk mi mindig ennyire lemaradva.

ufó - tardai arc, modoroschan küldi a szlenget 2009.03.30. 11:09:34

menzasztrájkról tud valaki valamit bővebben...?

kész beszarás, ami itt megy jön folyik történik...
egészen elképesztő..., a fasz ki van má ezekkel...

caralho voador 2009.03.30. 11:10:05

Bajnai monnyon le. Lassan Fodornak is kijárna egy jó adag turha a pofájába, épp mint ahogy fletó meg is kapta. Gusztustalan, amit az szdsz művel.

Samott 2009.03.30. 11:11:35

@heima: "Na ennyire értessz kb a politikához." - o, en ezt soha nem allitottam, kibic vagyok mar regota. ;) Ha Bajnai nem kepviselo akkor is van meg vagy 180 szoci a parlamentben aki megteheti helyette... nem kene ilyen aprosagok miatt a frissen gozolgore fanyalodnod. ;)

heima (törölt) 2009.03.30. 11:13:38

@a néhai papp jános: bizony hogy versenyszféra, az a cél, hogy minél pénzt gyártsanak a részvényeseknek. az állam feladata meg, hogy más érdekeket is figyelembe vegyen. az, hogy ezt nem tette, nem az adott cégvezetők felelőssége.

a pénzügyesek mert azért kellenek, mert nélkülük csak buzi kocka mérnökök meg tarisznyás bölcsészek maradnának.

Karmadealer · www.sajtoszsemle.blog.hu 2009.03.30. 11:13:47

Bajnai látszólagos normalitása paradox módon épp a Fideszt állítja nehéz helyzetbe: mára evidenciává érett hogy Fletót az MSZP-re tolva a Félkegyelmű emblematikus százalékdarálóként aprította fel az MSZP népszerűségét, ráadásul halálos forgolódásával a dögevő tulipánosok és keselyűmadarak sorait is rendesen megegyelte.
Várható volt hogy ez a darálókés egyszer kicsorbul, és onnantól ez a balliberális politikai ugar befolyásolhatatlan burjánzásnak indul: vagy megfojtja saját inkompetenciája, vagy befon, besző mindent a zárt ajtók mögötti mutyipolitika és korrupció ragacsos hálójával.
Én most úgy látom hogy ez a Bajnai veszélyesebb mint a Fletó volt a maga indulásakor: még ha lényegesen kisebb mozgástérrel indul, tud eggyel több lépéssel előre gondolkodni, profi tolvaj (Wallis) és ha kell, gátlástalan politikai sármőr.
És ha most nagylelkűen kinyújtja kezét a szakadék szélét kétségbeesetten markoló pártnak melynek nem is tagja, akkor biztosak lehetünk hogy ezért még egyszer ő is fog egy kis szívességet kérni.

a néhai papp jános 2009.03.30. 11:14:40

@heima: "na pont a cigány leányanyák meg a kibaszott álrokkant kamunyuggerek sirálma érinti meg a lelkemet a legkevésbé."
pat bateman. is this me?

caralho voador 2009.03.30. 11:16:03

Úgy hallom, április ötödikén valami tüntetés készül a Hősök terén az előrehozott választásokért Fricz Tamásék szervezésében. Ha a Jobbik becsatlakozna, talán még akasztásra is lenne remény...

heima (törölt) 2009.03.30. 11:16:22

@Samott: ok, bocsánat a hangnemért.

reality 2009.03.30. 11:17:25

@heima: "buzi kocka mérnökök meg tarisznyás bölcsészek"
Ez téged minősít, meg a szagértelmedet!
Azért tart itt az egész világ, mert a szarházi menedzsereket és a pénzügyeseket túlértékelték.

tevevanegypupu 2009.03.30. 11:17:36

@denever:
Fodort az elso csapas a fideszben erte, a masodik akkor mikor nem folytathatta a kornyezetvedelmi miniszteriumban, harmadik-negyedik-otodik es nem tudom hanyadik csapas mostanaban az szdsz-ben. Orbannak szeretne mindenaron bizonyitani es revansra vagyik. Azt hiszi, hogy ezzel, hogy allandoan egyutt szavaznak az mszp-ve,l Orbannak es a fidesznek art. Egyeni tragediaja, hogy az ambicioi nagyobbak mint a tehetsege es ezt a nem tudom hanyadik pofon utan sem erti meg. Leirja magat szep lassan, fokozatosan. Kar, hogy nincs olyan igazi baratja aki idoben figyelmeztette volna, ha neki maganak nincs hozza esze. valoszinuleg mar keso.

tevevanegypupu 2009.03.30. 11:21:28

@devuscka:
nem Gabort sajnalom, hanem azt a fiatalembert aki a rendszervaltasnal olyan becsuletesnek tunt. Gabornak mar semmi koze hozza.

heima (törölt) 2009.03.30. 11:23:00

@reality: milyen egyszerű a világ ha te is egyszerű vagy, nem?

SheronComb 2009.03.30. 11:26:06

Engem nem érdekel milyen miniszterelnök lenne Bajnai. Egy év alatt nem tudja megváltani a világot úgy sem, legyen bármilyen megszorító csomagja. Gazdasági "fenomén"-ként már a gazdasági tárcánál is mutatnia kellett volna valamit. Sorolhatnám még de nem teszem, mert legjobban az izgat, hogy a forint megint gyengül, a közhangulat a mélyponton. Olvasom a hazai és külföldi sajtót, gazdasági elemzők szösszeneteit, a nemzetközi pénzvilág is nevetségesnek tartja a mai magyarországi helyzetet. Nem csak Magyarországon az a kb 62% fidesz szavazó szerint kellene előrehozott választás, hanem a nemzetközi porondon is egységesen ez a vélemény. Amíg nem lesz stabil politikai helyzet az országban, hozhatnak bármilyen intézkedést, nem tudják elkerülni a forint gyengülését. Lásd ma reggeli árfolyam.

Ez egy jó cikk. hvg.hu/velemeny/20090329_mozer_valsag.aspx

A véleményem röviden, hogy Sólyom nem alkalmas ennek a végrehajtására.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.03.30. 11:26:20

@heima:
Fogalmazzunk úgy, hogy a """""""magyar"""""" balliberális horda milliárdosainak még csak fele sem közgazdász. Őket is ilyen kevésre tartod? Vigyázz, mit mondasz, mert a rabbid a reakciót is olvassa!

Samott 2009.03.30. 11:27:36

@tevevanegypupu: ez mennyire pontos mondat. En is pont igy vagyok a Viktorral, kb. 93-ota.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.30. 11:30:46

Amit mi, mérnökök csinálunk, annak minden esetben működnie kell, nem szoktunk kibúvót keresni. MI nem magyarázzuk meg, ha valami szar. MI jót szoktunk csinálni, nincs is más választásunk. MI nem foghatjuk a családosokra meg a nyugdíjasokra.

medve2 2009.03.30. 11:31:39

@heima: Hát Heima, csodálom optimizmusodat Bajnaival kapcsolatban.

medve2 2009.03.30. 11:32:37

@SheronComb: Törvényileg Sólyom semmit sem tud tenni.

medve2 2009.03.30. 11:33:56

@tevevanegypupu: Fodorék nagyon kockáztatják az EP-mandátumukat. le fogják kaszabolni utána az szdsz-en belül. Ő tényleg szánalmasan jött ki ebből.

medve2 2009.03.30. 11:36:28

@Karmadealer: Bajnai az elmúlt hét miatt hatalmas hátránnyal indul. Nem tudom milyen lesz. Próbál vélhetően megszorítani, nagy lesz a felhördülés, és kérdéses a háttere. Persze az is lehet, hogy kiderül: hatalmas államférfi.

SheronComb 2009.03.30. 11:37:12

Felmerül bennem egy kérdés:
Ha Bajnainak van programja, ami kivezet minket a válságból, az mióta van? Egy éjszaka dobta össze? Vagy régóta dédelgeti? Ha már dolgozik rajta egy ideje, miért nem szólt a komájának, Ferencnek, hogy van egy tuti programja? Mint gazdasági miniszter megtehette volna, sőt kötelessége lett volna megtenni. Ha meg egyéjszakás program, az meg olyan is.

mesmithy 2009.03.30. 11:37:31

@heima: TE is szopni fogsz, de azert csak hurrazz nekik!

heima (törölt) 2009.03.30. 11:40:30

@mesmithy: én már most is szopok, mert nem az állam csecsén lógok. itt az ideje másnak is viselni a terheket. nekem igazából mindegy h gordonnak viktornak hívják azt aki tesz is ezért

martonx 2009.03.30. 11:41:52

@rolika: olyan, hogy szakértő képviselő nem létezik, nem is hiszek ebben. Szerintem olyan képviselő kellene, akinek még az a szó jelent valamit, hogy: KÉPVISELŐ!

Én már akkor is boldogabb lennék, ha országosan egy tucat ilyen képviselőt találnánk.

tevevanegypupu 2009.03.30. 11:42:49

@Samott: @medve2:
Sokszor vagyok duhos en is mikor Orban egy-egy elhamarkodott, nem atgondolt beszedet hallgatom. Nem szeretem a vagdalkozo fenyegetozest, az elore igergetest, azt a kultuszt amit kiepitett vagy kiepitettek koreje. Viszont lenyeges kulonbseg van kozte es Fodor kozott: Orban nem allt oda a Gyurcsany Ferenc vezette mszp melle, nem vallalt miniszterseget egy csalo kormanyaban es nem szavazta meg Bajnai Gordont miniszterelnoknek. Ez nekem nagyon lenyeges kulonbseget jelent.

Fodor nem gondolkodik junius 7-erol, Fodor es az szdsz a marol gondolkodik, hogy megmaradjon a hatalom. Es hisznek a csodakban. Kulonben ugy latszik az elmult evek tortenesei utan, hogy ezek a csodak megtortentek veluk, tehat van okuk bizni..

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.03.30. 11:44:44

@martonx:
Ezek is képviselnek valamit, csak nem a magyar nemzet érdekeit.

polom13 2009.03.30. 11:46:48

Bajnai a Hajdú-Bét-nél alkalmazta csak igazán a gazdasági ismereteit.
Szerintem csak azért lett KISZ-titkár,mert azt hitte,hogy a"K" kapitalistát jelent. :)
A hálózatbeli haverjaik nélkül ezek 5 percet nem élnének túl a való világban.

heima (törölt) 2009.03.30. 11:47:02

@medve2: a felmerült opciók közül a lehető legjobb választás, minden oldalról körüljárva. persze csak adott körülmények között, hiszen gyakorlatilag max két hónapnyi érdemi ideje lesz, egy költségvetést kell összehoznia, meg annak a megalapozására pár törvénymódosítást.

a pár a parlament előtt fekvő adócsomagot remélem elfelejti és hoz egy normális pénzügyeset a maffiózó veres helyére

heima (törölt) 2009.03.30. 11:48:29

@Mr Falafel: sőt, még a ballib közgazdászokat se tartom semmire

szpal 2009.03.30. 11:49:00

én azért örülök, h. sikerült megegyezniük, legalább a Fidesz megint hoppon maradt a lüke előrehozott választásos meséjével.

SheronComb 2009.03.30. 11:50:06

@medve2: Tudom, hogy törvényileg nem léphet.
"A magyar alkotmány úgy fogalmaz, hogy a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, és „őrködik az államszervezet demokratikus működése felett”. Sólyom Lászlónak most az utolsó előtti szóra, a működésre kell koncentrálnia. Ugyan korlátozottak a lehetőségei, hiszen nem oszlathatja fel a parlamentet, de cselekednie kell. Igenis megteheti, hogy nem tágít, és tekintélyével, szavával, jelenlétével a helyzet megoldására készteti a politikai pártokat, akár úgy is, hogy folyamatos egyeztetésre a Sándor palotába hívja őket. Az elmúlt héten bebizonyította – akármennyit is támadták megnyilvánulása miatt –, hogy megőrizte nyugalmát, racionálisan és világosan látja a kivezető utat. Itt az ideje, hogy az alkotmány szellemében aktívabban lépjen fel, mert a helyzet könnyen túlhaladhatja a politikai elit számításait."
Egy normális országban, egy normálisan működő demokráciában ez elég lenne. Csak sajnos itt már a Köztársasái Elnök intézményét is nevetségessé tették. Tekintély? höhö

Samott 2009.03.30. 11:50:34

@tevevanegypupu: en mar nem szamolok Fodorral vagy az szdsz-el, szoval felesleges magyrazkodnod, ertheto es elfogadhato az allaspontod. De gondolom az is elfogadhato, hogy van akinek a fidesz "konzervativ fordulata" volt hasonlo arulas... a "terdre, csuhasok"-tol a Mikolara vetett szerelmes pillantasig se volt rovidebb es becstelenebb az ut annal, mint amit Fodor bejart.

devuscka 2009.03.30. 11:51:53

@SheronComb:

Ez a kérdés bennem is felmerült ;)

mesmithy 2009.03.30. 11:52:53

@heima: Ok ha neked mindegy, csak sajnos az orszagnak nem mindegy mert mar rajtunk rohog a vilagsajto es egy ujabb idiota mszp ME-jelolt csak tovabb ront a megitelesunkon.

heima (törölt) 2009.03.30. 11:57:10

@mesmithy: csak ezek az idióta MSZP miniszterelnökök nem csak úgy lettek, hanem a kurva igényes magyar nép megszavazta őket. nem a szoci miniszterelnökökön röhög a világ, hanem ezen a balfasz népen.

tevevanegypupu 2009.03.30. 11:59:24

@Samott:
igen, ez a "terdre csunasok" ez nagyon gyalazatos dolog volt. Nyilvan nagyon sok mindent tortent, hogy Orban ennyire megvaltozott. Nem latni a szinfalak moge, feltetelezem a demokratak kigolyoztak maguk kozul es a nagy csalodas neha elvezet a vallashoz.De konyorgom a regi kommunistakhoz csak nem? Fodor ugyanis inkabb oket valasztotta. A rendszervaltashoz, annak eszmeihez hunek maradni nagyon nehez ilyen korulmenyek kozott. Lehet, hogy Fodor es Orban akkor hivei nem felejtenek es nem bocsajtanak meg. De ugy gondolom, hogy ha kettejuk politikai karrierjet figyelembe vesszuk, Orban tehetsegesebb es valamivel megis kozelebb van a rendszervaltas elotti onmagahoz. A modszerek valtoznak, de a teny azert teny marad: valahogy jo lenne igazi rendszervaltas Magyarorszagon.

devuscka 2009.03.30. 12:01:41

@SheronComb:
Gyakran jut eszembe az utóbbi időben a Kispál és a Borz egyik dalszövege:

"Úgyse hiszi senki el magának,
Hogy amit lát az tényleg van
Hanem várja, hogy a valódi látványt
Jelző kürtszó felharsan

Szól a kürt ellibben a függöny
Amit most látsz az tényleg van
Kár, hogy mikor körbenéznél
A szélben a mécsesed ellobban

És támad akkor olyan sötét
Amiben az élők kezét
Többet nem találod
És ami elér azt ütöd-vágod"
(Zsákmányállat)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2009.03.30. 12:03:39

Bajnai miniszterelnök-jelölti sajtónyilatkozatában először azt tartotta fontosnak közölni, hogy nem kíván politizálni. :D

pancho_sanza · www.nst.blog.hu 2009.03.30. 12:05:37

@nénike: valamiért nem repesek az örömtől a nagy jobboldali újraépítés hallatán, mert ez általában azt jelenti, hogy most a jobboldal lopja magát szarrá.
Na mindegy meglátjuk jövőre.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.03.30. 12:06:49

Ez a bajnai-ügy hadüzenet a népnek:-( Semmi értelme nincs, csak a feszültséget teszi még elviselhetetlenebbé. A h*lye elit eltévedt... Én már öreg róka vagyok és érzem a baj szagát. Itt nagyon nagy baj lesz:-( (Jó lenne, ha nem lenne igazam.)

Bajnai (érdemben) semmit nem tud csinálni. Teszem azt, megszorít. És? Utána? Ledarálják az országot és akkor mennyivel lesz jobb? Tegnap Kósa Lajoska bemondta, hogy amint hatalomra kerülnek le kell ülniük minden hitelezővel, mert az adóságteher előre láthatóan kezelhetetlen lesz az ország számára. Át kell ütemeztetni az adóságtörlesztés menetét és alapjaiig bele kell nyúlni a gazdaság szerkezetébe. Enélkül csak összeomlás lehet:-(

Akkor most mindek ez a bajnais bohóckodás? Egy eredménye lehet, hogy ferobban a sz*rosbili.:-(

ü
bbjnick

Bummer 2009.03.30. 12:08:36

@tevevanegypupu:
Ez a csuhásozás szerintem urban legend. A parlamenti jegyzőkönyvekben nem szerepel.

heima (törölt) 2009.03.30. 12:09:13

@devuscka: nekem az IHM illik ide a legjobban:

Csont, éles csontok akadtak a torkon,
Csont vagy haver, fennakadsz a horgon?
És baszdmeg, öreg csont leszel, bár megmaradsz csontnak,
De mi a faszt ér egy csont? szart! - horgon akadva
A horgok pedig az állam kibaszott kezében vannak
Anarchiát akartál, megkaptad
Mer' az irányításban nincsenek törvények
Érezd úgy magad mint ezerkiláncszáznyolcvan-kibaszott-négyben
Mint az állat, vonyítva szenvedsz
Minden rendben, a horgokról a sírba tesznek
És félsz, pedig a félelem rossz, a félelem rossz
De gondolkozni már nem fogsz

devuscka 2009.03.30. 12:13:15

@TuRuL_2k2:
Akkor mit csinál? Végrehajt?
Politika nélküli miniszterelnök?
hmm..
"Parturiunt montes, nascetur ridiculus mus" ( Vajúdnak a hegyek: nevetséges kisegér születik../ Horatius)
.. eh :(

Samott 2009.03.30. 12:16:11

@tevevanegypupu: nem maradt mar olyan politikus az elitben aki megerdemelne ezt a felhatalmazast. Reg volt, es csak a szepre emlekszunk, de az orban-torgyan kormany (a miep kulso tamogatasaval) se olyan volt, amit egy normalis ember kovetendo peldakent emleget... Es nem kell a bezzeg gyurcsany... nem vedem egy percig ot se.

mesmithy 2009.03.30. 12:18:04

@heima: Sajnalom a hulyeseg ellen nincs orvossag csak ra kell kattintani a kapcsolat.hu-ra es lathatova valik, hogy nagy az Isten allatkertje.

SheronComb 2009.03.30. 12:19:17

@devuscka: pesszimista vagyok-é?
Hobo
Rohanok, inam majd beleszakad,
De ma megint, akárcsak tegnap,
Tőrbe csaltak minket, tőrbe csaltak!
A kordon felé hajtanak!

Dupla csővel a fák mögül lőnek,
A vadászok árnyékban rejtőznek,
A hóban farkasok hemperegnek,
Mindnyájan mozgó céltáblák lettek.

Farkas hajsza folyik, szürke ragadozókra
Szopós kölykökre és anyafarkasokra
Üvölt a sok hajtó, tombolnak a kutyák
A jelző zászlók közt vér ömlik a hóra

Nem adnak semmi esélyt a farkasnak,
A vadászkéz még meg se remeg!
Szabadságunk a zászlókig tarthat
Biztos kézzel leterítenek.

A farkas nem szeghet meg hagyományt,
Kölyökkorunkban vakok vagyunk,
Még farkas anyánk nevelte belénk:
A zászlókon túl meghalunk.

Farkas hajsza folyik, szürke ragadozókra
Szopós kölykökre és anyafarkasokra
Üvölt a sok hajtó, tombolnak a kutyák
A jelző zászlók közt vér ömlik a hóra

Farkas hajsza folyik, szürke ragadozókra
Szopós kölykökre és anyafarkasokra
Üvölt a sok hajtó, tombolnak a kutyák
A jelző zászlók közt vér ömlik a hóra

Lábaink és állkapcsaink gyorsak,
Felelj falkavezér, mondd meg hát,
A puskacsövek elé hajtanak minket,
Miért nem törünk ki a tiloson át?

A farkas sem szabad, nem tehet mást,
Már én is érzem, időm végét
Akinek én jutottam, elvigyorodik,
És csendben rám fogja fegyverét.

Rohanok, inam majd beleszakad,
Ahogyan tegnap volt, úgy lesz ma is,
Tőrbe csaltak engem, tőrbe csaltak!
De üres marad a vadász marka is!

APOSTOL - Szemben az árral. · http://1gondolat.blog.hu 2009.03.30. 12:21:36

Szegény reakciósok. Pedig már biztos beleélték magatokat, hogy a főgonosz eltávozik és jön az angyali, tökéletes Orbán Viktor...
Nyugi, csak egy évet kell várnotok.

spiral.blogter.hu/333178/hajra_bajnai_gordon
Én inkább szurkolok neki. Mert magyar vagyok, Magyarországon élek. És savanyú sem vagyok.
Nem rögtön lejáratni igyekszem.

Ács Ferenc 2009.03.30. 12:22:09

@heima: "a felmerült opciók közül a lehető legjobb választás, minden oldalról körüljárva. persze csak adott körülmények között" - Ez igaz, miként az is, hogy a 600 milliárdos megszorítás nem lesz elég az elvesztegetett "dermesztő" hónapok miatt. 800-1000 mrd kell. És neki kell végre fogni, Karsai-féle zombik ide, vagy oda.
"Fájni fog."
bbjnick: nem szabad átütemeztetni az adósságot, mert soha nem fogunk kapni hitelt normális áron. Nem futhatunk el a választott politikusaink döntéseinek (száznapos csomagok, völgyhíd, metró, adósságfelvételek, népszavazások, stb.) következményei elől.
Bummer: nem urbanlegend. Dehát mindenki változhat. És a politikusok tudnak csak változni igazán.

kholiq 2009.03.30. 12:23:23

Nem lesz gordonnak 1 eve, csak honapjai.

Csak kiadascsokkentessel nem lehet beindulni.

Lasd a General Motors helyzetet: arra hasznaltak a bailout manit, hogy kirugjanak mindenkit es kiadast csokkentsenek. De attol meg nem veszik az embereki az autoikat, mert szarok.

Na itt is ez tortenik.

Wagonert ma baszta ki Obama, Gordont meg junius 1-ig elzavarjak.

VIKUNYA 2009.03.30. 12:23:28

no, ritkán, de most mindennel egyetértek. szarba vittek minket, s most még le is nyomják a fejünket.

Ács Ferenc 2009.03.30. 12:23:51

@Spirál: "Szegény reakciósok. Pedig már biztos beleélték magatokat, hogy a főgonosz eltávozik és jön az angyali, tökéletes Orbán Viktor..."
Világos volt, hogy kiegyeznek valakiben. Miért gondolod, hogy OV angyali és tökéletes?

medve2 2009.03.30. 12:24:22

@Spirál: Na, 1 hét után megjelentek a szocik is itten.

osborne 2009.03.30. 12:24:52

@Spirál: maga keveri a szezont a Gordonnal, a főgonosz csak egy van ezen a vidéken: a Zorbán.

tevevanegypupu 2009.03.30. 12:25:13

@Samott: @Bummer:

Sok mindent kitalalnak, elferditenek, a zemberek befolyasolhatoak es vegulis tenyleg nem tudjuk valojaban mi tortenik. Mindenesetre ugy latszik, a valasztas lehetoseget egyelore nem adjak meg a haladas eroi demokratikus jogukra hivatkozva es kapaszkodva abba a vegsokig. Ez azert meglehetosen idegesito, mert ugy kepzelem, hogy demokratikus jogom lenne elkuldeni azokat akiknek semmi nem sikerult. Ha sokaig kell varni akkor lehet, hogy nem is lesz honnan elkuldeni oket, mindent izze-porra zuznak ok maguk, mindenfele kulso segitseg nelkul is..

gagauzz kalauzz 2009.03.30. 12:25:29

A fő mozgatórugó az, hogy még lopni köll, ki tudja mikor kerülnek újból a kondér közelébe. Meg nem tudjuk azt, mit mentettek ki már eddig is offshore cégekbe. Erről van itt nagy baszó:))))

tripanek (törölt) 2009.03.30. 12:29:07

De drága ez a Gordon..."áldozatokat követel a magyar családoktól, emberektől."

ÉS A MULTIKTÓL, KÜLÖNÖSEN A BANKOKTÓL NEM, BAZZZE???!!!

devuscka 2009.03.30. 12:29:38

@heima:
finomabban (?):
"Király:No, Hamlet, hát? hol van Polonius?
H:Vacsorán.
K:Vacsorán! Hol?
H:Nem ahol ő eszik, hanem ahol őt eszik: az államférgek bizonyos gyülekezete éppen nekiesett. Mert hát életrendünk egyedüli hatalmassága a féreg: mi minden egyéb teremtményt meghizlalunk, hogy magunkat hizlalhassuk; magunkat pedig a pondrónak hizlaljuk. A kövér király meg a sovány koldus, csak más-más fogat étel; két tál egy asztalon: s azzal vége.
K:Haj, haj!
H:Azonegy ember halászhat a féreggel, mely egy királyból evett; s ehetik a halból, mely ama férgen hízott.
K:Mit akarsz ezzel mondani?
H:Semmit, csak megmutatni, hogyan tehet egy király körutat a koldus bendőjén által.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.03.30. 12:30:45

@Ács Feri:

Ezt az adóságátütemezés dolgot beszéljétek meg a Kósa Lajoskával, mert tegnap egyértelműen ezt mondta:

- nemzeti vagyonmérleg, az állapotok teljességretörekvő fölmérése

- leülni a hitelezőkkel, mert nem tudunk törleszteni

- a gazdaság alapjáig hatoló strukturális változások

ü
bbjnick

Ács Ferenc 2009.03.30. 12:31:04

@devuscka: bizonyos értelemben analógia lehet a Németh-kormány. Akkor is rendkívüli intézkedésekre volt szükség egy átmeneti időszakban és most is. Kérdés, BG lesz-e annyira ügyes, mint Németh volt a "szakértői" kormányával.

Karcolt lendület 2009.03.30. 12:34:41

@medve2:
"Persze az is lehet, hogy kiderül: hatalmas államférfi."
Debreczeni írt már valamit róla?

Ács Ferenc 2009.03.30. 12:36:04

@tripanek: "ÉS A MULTIKTÓL, KÜLÖNÖSEN A BANKOKTÓL NEM, BAZZZE???!!!"
Esetleg térjünk vissza a cserekereskedelemre, az asszonyok meg a gyűjtögetésre.
Ha a multik és a bankok kivonulnak, végképp ősszedől itt minden. A venezueulai modell nem működik a Kárpát-medencében. Inkább a szlovák modellt próbáljuk meg.
bbjnick: miért beszéljem meg vele? Én így gondolom, kész. A másik kettőt osztom.

morpho 2009.03.30. 12:36:21

" Még soha, egyetlen egyszer sem hozott olyan döntést, amely ne elitjének és holdudvarának hatalmi és anyagi érdekét szolgálta volna közvetlenül és leplezetlenül"

Igen,így van és?Melyik párt az,aki nem ezt csinálja?Ezért szoktak pártokat létrehozni.Brilliáns felismerés.

"Megszavazták a legeszetlenebb osztogatást"

Igen,igaz,de ezt majd akkor is írd le,ha a fideszről írsz egy posztot.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.30. 12:37:02

@devuscka:

Nekem meg ez jutott eszembe:

"Mozgó képek, fekete-fehérek
Felemelt fejjel körülnézek.
Egy turista mit tehet?
Örül neki, hogy itt lehet."

EK

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.03.30. 12:39:56

Ez a MEGSZORÍTÁS dolog olyan számomra, mintha a BÉLFÉRGEST úgy próbálnánk meggyógyítani, hogy nem adunk neki enni. Elpusztítjuk a BÉLFÉRGET, de elpusztítjuk a BETEGET is. Sokra megyünk vele! Előbb GYÓGYSZERESEN meg kellene GYÓGYÍTANI, hogy FUNKCIONÁLISAN működjék a SZERVEZETE. Nem???

ü
bbjnick

ügyfélszolgálatos 2009.03.30. 12:40:19

@morpho: Én nem mert akkor abban a különleges állapotban fog leledzeni, hogy minden jó lesz amit a Fidesz csinál. Olvasd el az 1984-et ha a párt azt mondja nincs gravitáció akkor hinni kell, hogy lebegünk. Én kíváncsi vagyok, hogy ha majd Fidesz lesz akkor is ilyen szájtépés megy e majd.

VIKUNYA 2009.03.30. 12:40:39

@morpho: bocs, de nagyon szar már az a duma, hogy a másik is. menjen a picsába az, aki csak annyit tud mondani, hogy fidesz is. amikor értékelünk, akkor nem azt nézzük, hogy valaki szarul csinál valamit, de más is...

devuscka 2009.03.30. 12:40:49

@Ács Feri:
ééééés: kik állnak mögötte?
Nem ugyanazok akik eddig is ferencünk mögött áltak?
Janika engedi kirúgatni magát? Tele van ambicióval..
BG program< ~ >Veres program < = > pinokkió

2009.03.30. 12:42:05

azért így teljes a kép...

"A Hajdú-Bét történetét az Index az MTI nyomán így foglalta össze: a debreceni központú cég egykor az ország egyik legnagyobb baromfi-feldolgozója volt, a víziszárnyas termékek előállításában pedig európai összehasonlításban is az egyik legjelentősebb kapacitással rendelkezett. Előbb 1998-ban, az orosz válság miatt került a cég a csőd szélére. Ekkor szállt be tulajdonosként a Wallis Rt., amely 1999-ben többségi tulajdonos lett. A Hajdú-Bét mérlegét 2001-ben ismét sikerült eredményessé tenni, a 2003-ban kialakult, legfőképp a víziszárnyas-piac szereplőit sújtó válság azonban különösen súlyosan érintette. A cég nem tudott fizetni a beszállítóknak, és felszámolást kért maga ellen. A többnyire családi vállalkozásokat működtető gazdák nagyrészt teljesen tönkrementek, mindenüket elveszítve többen öngyilkosok lettek. 2003 végétől kezdődtek a károsultak tüntetései is." (forrás:MTI)

SheronComb 2009.03.30. 12:42:10

@Ács Feri: Lehet bármennyire ügyes BG, sem ideje, sem tere nem lesz hozzá.
Továbbra is ott csimpaszkodik az egysejtű párt. Semmilyen őket érintő megszorításokban nem lesznek partnerek. Demszky már előre bejelentette, úgy szavaz, hogy a"fővárosnak jó legyen". Értsd: még több pénz a 4-es metróba, még több pénz a szadesznek.

Karcolt lendület 2009.03.30. 12:42:30

@Ács Feri:
Az egészben az a paradoxon, hogy a megszorítások - pláne a lakosságot érintők -, további keresletcsökkenéssel járnak, ami még jobban mélyíti a válságot.
Most ez pont ugyanúgy nem tökéletes megoldás, mint 2006-ban. Akármik is vannak azokban a dogmákban...

Egy nagyon tanulságos cikk:
konzervatorium.blog.hu/2009/03/30/oligarchak_es_megszoritasok

Ács Ferenc 2009.03.30. 12:45:13

@SheronComb: meglátjuk, valóban lehetetlennek tűnik ennyiféle érdeket szintetizálni. Viszont a bénultság egy éven belül államcsődhöz vezet, tehát bele kell vágniuk.

devuscka 2009.03.30. 12:45:16

@SheronComb:
- kedvencek között van.

Nem kell a pesszimizmus!
...'sírva vigad a magyar!...'
Ezen már csak röhögni lehet :)

f.m.j. 2009.03.30. 12:45:46

@heima: a balfasz népbe te is benne vagy. No, akkor megnyugodtam.

Doubledeceker 2009.03.30. 12:46:07


A Bajnai nekem ad egy kis reményt nem régen azon fakadt ki a médiában, hogy Magyarország legnagyobb baja, hogy az inaktívak javára döntenek mindenben.

Na persze, lehet semmi nem fog változni, az MSZP-s csürhe semmit, de semmit nem fog megszavazni, ami egy szavazat vesztést is jelent nekik, töketlen barmok.

Fájni fog mindenkinek?

Én 8 éve dolgozom ebben az orszgában most 32 éves vagyok, eddig befizettem több mint 16 millió forint adót, (2 napot voltam betegál,ományban). Miközben Nekem egy nem túl fital autóm van, és lakásom árának felét is elvitte a pénzügyi válság, illetve annak a Magyar bénázást felerősítő hatása. (ergó lakásom még nincs, most vettem volna.)

A lényeg a lényeg, hogy eddig én és sok hozzám hasonló ember fizette a magas járulékot, hogy legyen 13 havi bér és nyugdíj, a segílyt és a szocpolitikát a romáknak.

Most mikorra én is odaérnék, hogy kaphatnék valamit a befizetésemből, akkorra tőlem is elvesznek mindent?????

Jó Magyarnak lenni.

Az aktívsakat kellene végre kicsit támogatni, az inaktívak túlzó jutatásait pedig durván megszabdalni, csakhát miből van több?

Vajon lesz Magyarországon olyan párt, ami képes szembe menni az inaktívak népes táborának akaratával.

Én szavaznék a jobboldalra, de nem mondják meg mit akarnak csinálni, és kicsit eljátszották a bizalmam azzal, hogy nekimentek mindenek, ami kicsit is megszorítás szagú volt, pedig sajnos tölük is ezt kellene elvárnunk (nem hagytak nekik, más mozgásteret).

De még mindig szívesebben szavaznék rájuk, de nem akarják megmondani mit csinálnak, csak azt tudják szajkozni, hogy választás kell.

Valóban kell, de mire szavazzak?

medve2 2009.03.30. 12:48:30

@Nandi29: A gond az, hogy egy illegitim, bizonytalan politikai hátterű miniszterelnök egy év alatt kétséges, hogy bármit is fog-e tudni tenni.

huta9020 2009.03.30. 12:49:51

Gyurcsány a politikai zseni, a baloldal fényes csillaga, történelmi személyiség...
Bajnai a gazdasági zseni, az üzleti élet nagyágyúja...
Az MSZP a modern szociáldemokrácia jeles képviselője...

Azt ugyan nem értem miért tartunk itt, de csak a rohadt fasiszta, náci rasszista jobboldal önző hatalmi játéka lehet az oka...

tevevanegypupu 2009.03.30. 12:51:31

@ügyfélszolgálatos:
Nem a fidesz van, het eve az mszp-szdsz van. Minden amit het ev alatt elertunk az o munkajuk gyumolcse.

reality 2009.03.30. 12:54:14

@Nandi29: Akik azt szajkózzák, hogy az inaktívaktól el kell venni, súgják már meg nekünk, hogy utána mi lesz? Hagyjuk őket megdögleni, vagy mi? Először nem munkahelyeket kellene teremteni, majd olyan törvényeket hozni, hogy amazok bekerülhessennek a munkakeresők körébe, és kötelezni, hogy munkát vállaljanak? Miből akarjátok, hogy öngondoskodjunk, mikor már a középosztály is máról holnapra él?
A duma az megy, koncepció meg nincs!

Ács Ferenc 2009.03.30. 12:54:33

@Karcolt lendület: értelek, de olyan mélyre jutottunk, hogy nincs alternatívája a 600 mrd (szerintem 800-1000 mrd-os) csomagnak. Elfogytak azok az évek, amikor (2002, 2004) még - aránylag -válogatni lehetett volna az eszközökben.
Most már az a tét, hogy lesz-e fizetés az állami intézményekben, érkezik-e a kilencedik vagy tizedik havi nyugdíj, megérkezik-e az állami apanázs az önkormányzatokhoz, működik-e a tömegközlekedés, stb.

l3v1 2009.03.30. 12:55:30

Spirál: "Nyugi, csak egy évet kell várnotok."

Őszintén, nem is zavar, ha Orbán jön, csak azt az egy évet, azt vágná ki valaki az életünkből... De mindegy, majd együtt nézzük z híd alól, ahogy emelkedik az euró ára, s közben lamentálhatsz, milyen jó is volt ez a nevetséges hercehurca.

Azért az elég vicces, amikor bőszen bizonygatják, hogy ez a jó, mert így szeptemberre már akár működő kormány is lehet, de előrehozott választással "csak" jóliusra lett volna kormány. Na bazz.

huta9020 2009.03.30. 12:57:38

@Nandi29: A nyugdíjak indexálásának változtatását múlt ősszel Orbán említette meg. Akkor Gyurcsány rögtön neki ugrott és védte a nyugdíjasokat. Erre ma mi a Bajnai/Veres/Gyurcsány program egyik legfontosabb pontja? A nyugdíjak svájci indexálásának megszüntetése.
Az egy gondosan sugalmazott tévhit, hogy a jobboldal neki ment minden megszorításnak. Egy megszorítás, ami nem része egy magyobb stratégiának könnyen értelmetlenné válhat, mert nem az okot szünteti meg, csak a tünetet (az államháztartási hiányt) próbálja kezelni.

SheronComb 2009.03.30. 12:59:28

@Ács Feri: Magyarország számára valószínűleg elkerülhetetlen lesz egy második IMF-csomag egy év múlva, nyilatkozta Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke egy lapinterjúban. Bokros Lajos szintén tárgyalásokat sürgetett a Valutaalappal.

A magyar államkötvényeket a jelenlegi 12-14 százalék mellett sem vásárolják a külföldi befektetők, ezért az ország rákényszerülhet, hogy jövőre újabb kérjen a Nemzetközi Valutaalaptól, mondta a közgazdász. A piaci finanszírozási források elapadása helyett ezért volt kénytelen az ország az IMF-hez fordulni, hogy elkerülje az államcsődöt. A hitelkeretet jövő év márciusáig lehet felhasználni, 5-6 százalékos kamat mellett.

Magyarország a múlt héten hívta le az IMF hitel második részletét, 2,5 milliárd euró, ezzel már összesen 7,5 milliárddal csökkentette a rendelkezésre álló hitelkeretet. A 20 milliárd eurós hitellel Magyarország államadóssága a bruttó hazai össztermék 73 százalékára emelkedett és az októberihez hasonló újabb nemzetközi hitelfelvétellel akár a GDP 100 százalékára is nőhet az államadósság.

Az idén 3.800 milliárd forintos állampapír-lejáratot kell refinanszíroznia az országnak és ehhez jön még a költségvetési hiány várható 800 milliárdja, vagyis ebben az évben 4600 milliárd forint az állam finanszírozási igénye. Ebből a rövid lejáratú állampapírok és kincstárjegyek kibocsátását leszámítva összesen 2,600 milliárd forintos, 8.5 milliárd eurós a finanszírozási igény.

Bajnai Gordon, kormányfőjelölt két hete egy konferencián is elismerte, hogy Magyarország az adósságspirál szélére került. Az államadósság "kinővéséhez" , 2011-től 4 százalékos többletet kell elérni a költségvetés elsődleges egyenlegében, vagyis a kamatszolgálat nélküli egyenleg.

Bokros Lajos az MDF jelenlegi EP-listavezetője szintén azt sürgette, hogy el kell kezdeni tárgyalni egy újabb IMF-csomagról. Nem gondolhatjuk komolyan, hogy a magyar gazdaság jövő áprilisban számottevően jobb állapotban lesz, mint most van, tette hozzá a volt pénzügyminiszter.

Ács Ferenc 2009.03.30. 13:01:07

@reality: a középosztálynak az a jó, ha 300 alá megy az euró és ez ma kizárólag attól remélhető, ha levágják az inaktívak - az ország teljesítmányét magasan meghaladó - juttatásait. És nem kicsit, hanem nagyon. De még ez sem garancia, sok pénzügyi elemző szerint éppen a mostani árfolyam a reális. Ám ha nincs csomag, akkor tényleg jön a 400-500 forintos euró.
Nem kellene megvárni.

Doubledeceker 2009.03.30. 13:01:29

@reality:

Egyetértek!

De tényleg, azért akkor sincs jól, hogy van 13 havi nyugdíj, meg 13-ik havi bér.

A másik meg, hogy igen is el kell venni azoktól a rokkant nyugdíjasoktól akik nem szorulnak rá. Utána adni kell nekik szociális segélyt, de akkor legsalább a megfelő kalapban lesznek, és legalább lehet a helyén kezelni a dolgot.

De kedves uram én is pont a koncepcoót hiányolom, mindkét oldalról.

Renben van, amikor azt mondja a Fidesz, hogy munkahelyet kell teremnteni, ezzel nem nehéz nem egyet értgeni, de azt is mondja meg valaki, hogy hogyan.

Másik meg a nyugdíjaknál is lehetne valami progreszív emelést végrehajtani, mertt nem sajnálom mamától a 65.000 Ft ját, de sok nyugdíjas kollégám van akik nyugdíja meghaladja a 150.000 ft-ot, persze ez sem sok, csak sokan ennél jóval kevesebbért robotolnak 10 órákat.

A köztisztségviselőkről meg ne is beszéljünk.

Önkormányzati rendszer szintén bruhaha.

Szóval jöjön elő a fidesz, mondja el, hoigy mit kíván tenni ezekkel a dolgokkal, hogyan fog egyszerre takarékos és jól működő álamot létrehozni, és emelett ösztönözni is a munkavállalást.

Aztán itt vannak még a BM-s dolgozok, akik 45 évesen suhhanak nyugdíjba, remek, remek de ehhez sem mer senki hozzányulni.

Ergó, senki nem mer semihez nyúlni, mert akkor oda lesznek a szavazatok.

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.03.30. 13:04:18

@Ács Feri:

Jó megvonod az inaktívaktól a juttatásokat. És utána mi lesz velük? De most komolyan...

ü
bbjnick

huta9020 2009.03.30. 13:06:36

@Ács Feri: "Ám ha nincs csomag, akkor tényleg jön a 400-500 forintos euró" Na, ezt meg, melyik pénzügyi zseni nyilatkoztatta ki? Ez az érv kizárólag a felemelkedési stratégia hiányának indoklására alkalmas. Hiszen, minek előre gondolkodni, ha már holnap sem tudunk fizetni. De aki így gondolkodik, annak ugyanilyen problémája lesz holnap után, meg azután, egy év, meg öt év múlva is...

heima (törölt) 2009.03.30. 13:06:52

@fmj: ez absz így van, ég is a pofám rendesen amikor külföldieknek kell vázolni a tulajdonképpeni helyzetet

hiba 2009.03.30. 13:08:39

KK&TT: "...Az NFÜ Bajnai vezetése alatt (és azóta is) lassúságáról, átláthatatlanságáról, hatékonytalanságáról és a pénzek kreatív kezeléséről volt híres..."

Nem tudom Bajnai holnap is jelölt lesz -e még, vagy hogy milyen miniszterelnök lesz. De a fenti idézet csak részben igaz és nagyon ferdítő. Az NFÜ még mindig lassú, ez igaz, de Bajnai vezetésével megkezdődtek azok a változások, amelyek lehetővé teszik, hogy ne legyen ennyire lassú és a szervezet elkezdett egy majdnem európai bürokráciaként működni, ahol az ügyfél néha már majdnem azt érzi, hogy érte vannak. Pénzek kreatív kezelésénél gondolom az idegenrendészeti vízágyúkra gondoltok, de ott az NFÜ csak végrehajtó volt. Szóval az NFÜ-ben végzett munkája alapján akár jó is lehetne.

heima (törölt) 2009.03.30. 13:09:37

@reality: nem a befőtt teszi el a nagymamit, amíg a munkahelyteremtő vállalkozó (magas adókkal) és a potenciális munkavállaló (segéllyel) is távol van tartva a foglalkoztatástól, akkor nem az állami seggkinyaló-felzárkóztató programokra van szükség, hanem az igazi gát, az adók és segélyek megvágására.
kíváncsi vagyok BG mennyire lesz bátor.

Doubledeceker 2009.03.30. 13:10:44

@bbjnick:

Nyilván nem az egészet kell megvonni, csak megfeleő szinte nyesni, progreszívitás kell itt is.

Például, hogyan van az, hogy a versenyszférában csökkenek a reálbérek, és eközben a közszférában nővekedésért tűntetenek.

Szóval aki fizet annak kevesebb marad, mint annak akinek fizetünk.

Legjobb példa erre a MÁV. Például ezt a kibaszott Mávot sem akarja senki rendbe tenni.

Ok, amelyik párt rendbe teszi ezt a rakás szart az számíthat az örök szavazatomra....

Ja és megint egy rossz pont a Fidesznek, kiálltak az agyahalott Gaskó mellett.

ok, most nem róluk van szó, a jelenlegi kormány tényleg döglött, csak nem látom az alternatívát, ez fáj nekem.

Mezőbándi 2009.03.30. 13:11:07

Ennyi erővel minden nap lehetne más a miniszterelnök, rotációs alapon. Ugyanennyit érne.

Rapid miniszterelnök.

Angolul: Flash Gordon.

heima (törölt) 2009.03.30. 13:14:05

@Ács Feri: mértéknél is többet számít szvsz az irány. az ártámogatás, szocpol megvágás tetszik, egy 10% eü járulékra a nyugdíjra még jobban tetszene...

min0rity r3port · http://m0r3.blog.hu 2009.03.30. 13:16:24

Mi a bajotok ezzel a Gordon gyerekkel? Már az arcára is rá van írva: senki sem szólhat rá egy rossz szót is.

Ács Ferenc 2009.03.30. 13:17:35

@bbjnick: a segélyezettek egy része kénytelen lesz elmenni dolgozni. E tekintetben sokat nyernénk a Közmunkatanács visszaállításával is.
A nyugdíjkorhatárt most kell felemelni 65 évre, az idősek munkavállalását pedig a később csökkenthető adók segíthetik.
Ajánlom még ezt figyelmedbe:
www.nol.hu/kulfold/lap-20090327-20090327-4

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.03.30. 13:18:05

@Ács Feri: & @Nandi29:

Van egy analógiám arról, ami itt megy (Magyarországon) már évek óta.

Van egy cimborám. Megcsípte egy bögöly, Lyme-kóros lett. Küldték fűhöz-fához, mindenféle szakrendelésre, míg kiderült, hogy mi a baja. A végén már mri-vizsgálatra is beutalták...

Ez ment majd egy fél évig. Végül felvette a kapcsolatot a Lyme Alapítvánnyal, ahol megadták neki egy magánrendelés címét, ahol kezelni kezdték. Megmagyarázták neki, hogy az a gyógyszer, amire szüksége van a jelenlegi orvosi protokol szerint nem alkalmazható az ő betegségére, ezért nem kezelik.

A cimborám kifizetett zsebből kb. félmilliót és - úgy tűnik - gyógyulgatni kezdett. A TB különböző szakrendeléseken, vizsgálatokon jóval többet költött már rá félmilliónál, mindenféle haszon (javulás) nélkül. És ha nem lép ki ebből a körből, akkor még nagyon sokáig költ rá a TB és közben egyre betegebb lesz.

Így működnek nálunk a reformok is. Minél többet "megszorítunk", s közben nem nyúlunk a struktúrához, annál jobban lerohasztjuk a társadalmat és annál több lesz a szegény, nyomorult, inaktív, magatehetetlen, elesett, és annál többet kell megszorítanunk...

B*sszátok meg:-(

ü
bbjnick

zsolta77 2009.03.30. 13:18:18

Egy szóval: undorító !! Ezek a nyomorultak kizárt,hogy nem látnak az orruknál tovább.Azt hazudja libajnai cselló,hogy a nemzetért és qvázi a forintért vállaja. Azonban ez nem igaz.Ezt őszarsága és mi is tudjuk. A forgatókonyv a következő: 600 milliárdos megszoerító csomag,de már nem tudni kitől,utcai sztrájkok,országos megmozdulások,nemzetközi gazdasági bizalmatlanság fokozódása, forint további romlása...
Ezt szeritem ezek(sic!) ugyanúgy tudják,mint mindenki aki elolvasta Samuelson közgazdaságtan c.könyvét ,vagy csak belelapozott a "gögös gúnár gedeonba"... Hitvány nomorult csöcselék...

tevevanegypupu 2009.03.30. 13:21:01

Szeretnem tudni, hogy miert az inaktivak - akik elotte ugy 45 evig dolgoztak - juttatasait kell megvonni akkor, mikor az orszag dolgozo retegeinek hatekonysaga kivanni valot hagy maga utan..Miert nem azoket, akik soha nem dolgoztak, de a havi 40-60 ezer forintos nyugdijaknal joval tobb allami segelyt kapnak? Vagy miert nem egy olyan kormany tagjait kellene elzavarni a fenebe, akiknek ennyire tellett szellemi kapacitasabol?

medve2 2009.03.30. 13:21:10

Bajnai vagy halál. Ez lesz az új duma.

sorokinV 2009.03.30. 13:21:31

@heima:

Persze, nem a lépéssel van a baj, hanem hogy önmagában történnek ezek a lépések.
Pidáúl az ártámogatás önmagában egy elcseszett valami, de miért nem komplex csomagban történik a lebontása:
1. lépés: lehetőség szerint alternatív energiaforrásokra való átállás, illetve ennek a támogatása
2. lépés: a beszállítói szerződések felülvizsgálata, hogy piaci és ne elvtársi alapon jussunk az energiahordozókhoz
3. lépés: jogi akadályok lebontása a központi fűtésről való leválás lehetőségének biztosítására
4. lépés: szigetelés, lakásrehabilitáció támogatása
5. lépés: árkompenzáció teljes eltörlése

Refuse/Resist! 2009.03.30. 13:22:53

@bbjnick:
Ültessenek krumplit, tartsanak csirkét.
Jobb esetben lehetne bioparadicsomot, biobarackot, stb.
És vicc nélkül, a vályogvetés sem hülyeség:
restoringmayberry.blogspot.com/2008/11/cob.html

@Ács Feri:
de.finance.yahoo.com/currency/convert?from=EUR&to=HUF&amt=1&t=5y
Erre ránéz az ember, akkor asszem jól látszik, hogy min. 290 a reális.

ügyfélszolgálatos 2009.03.30. 13:23:27

@tevevanegypupu: És a annak, hogy a Fidesz mindent opponál élből. Kivéve a saját fizetésük emelését. Azt mindig megszavazták. Engem inkább az érdekel, hogy vajh' a sok hőbörgő akkor is itt veri majd a nyálát amikor a Fidesz megszorít vagy bassza szét a gazdaságot?

heima (törölt) 2009.03.30. 13:24:05

@sorokinV: senki nem mondta hogy ész nélkül kell rohanni előre :)

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.03.30. 13:30:11

@Nandi29: & @heima: & @Ács Feri:

Nem fordítva ülünk a lovon, ha előbb megszorítunk és majd utána gondolkodunk a következményeken?

Menjen el dolgozni az inaktív. Helyes! Hová? Nem munkahelyteremtő- és közmunkaprogramokat kellene inkább indítani (és akkor a segélyezettek száma automatikusan csökkenne a munkábalépőkkel egyenlő arányban)?

Ha szétziláljuk a társadalmat, mennyit fogunk közbiztonságra költeni?

ü
bbjnick

Pelso.. 2009.03.30. 13:32:59

Akit a parlamenti többség támogat, az illegitim, hát hogyne.

Surányi talán befolyásolhatóbb lett volna, jobban presszionálhatta volna az ellenzék is, nem kellett. Hát most ez van.

zsolta77 2009.03.30. 13:33:04

Bocs:) Medve, de pontatlanul fogalmaztál: libajnai =gazdasági agyhalál

heima (törölt) 2009.03.30. 13:35:13

@bbjnick: nem azért nem mennek el (főleg vidéken) a népek dolgozni, mert nincs munka (a legsúlyosabb munkaerőhiány a legnagyobb munkanélküliséggel rendelkező területeken vannak. Észak-Borsodban pl esélytelen lenne egy 2-3 ezer fős gyárat feltölteni munkáskezekkel), hanem mert nem éri meg.

Otthon döglesz csinálsz pár gyereket, elvagy a putriban az állami 50-100k-ból, költséged csak a pia meg a cigi, más van máshonnan, minek mennél el dolgozni bruttó 70-80k-ért szalag mellé, ha korán kell kelni, utazni is kell, meg dolgozni is.

vomit 2009.03.30. 13:35:48

ertekcsokkent kormany ertekcsokkent miniszterelnoke.
akar itthon is elhangozhatott volna:
www.youtube.com/watch?v=94lW6Y4tBXs

Kispista (törölt) 2009.03.30. 13:36:10

Azt nem tudom,hogy miért nem címlapos, hogy az állami cégek mind mind wallis érdekkörnek adták el szaréhugyé az ingatlanjaikat, pl a posta székházat a moszkva tér közepén egy 8. kerületi panel négyzetméteráráért...és , hogy ne álljon kihasználatlanul ha jók az értesüléseim az APEH fogja visszabérelni.
Miert van az ,hogy nem címlapos, hogy a wallis építgeti a legntöbb állami cég bérelt telephelyét?pl a mtv ?

Refuse/Resist! 2009.03.30. 13:36:19

@bbjnick: Nyilván, ilyen változásra lenne szükség.
A baj az, hogy ha valaki ezt nagyon erőlteti, akkor lelövik.
Papp Lajosnak is leverték a veséjét.
Nagyon komoly összefogásra kell egy ilyen tisztuláshoz...

"Nem fordítva ülünk a lovon, ha előbb megszorítunk és majd utána gondolkodunk a következményeken?"
Aszondják a zokosok, hogy az IMF hitel nélkül ma effektíve nem lenne pénze az államnak. Szóval azért a csőd elkerülése is szempont, nem?
Abban viszont teljesen egyetérthetünk, hogy nagyon körültekintően kell meglépni a megszorításokat.

Doubledeceker 2009.03.30. 13:38:04

@bbjnick:

Egyetértünk!

Bocsánat én kihagytam a szövegemből, hogy a megszorítás önmagában édes kevés.

Az alapoktól mkell rendbe tenni mindet, és az egész álam működését hatékonyabbá tenni.

K sok felesleges hivatal van, az egészségügy hatékonyásga nulla közeli állapotban van, de ez ugy igaz szinte mindenre.

Az a baj, hogy munkahelyet teremnteni, nagyon nehéz.

A közmunka, jobb mint a segély, de azért az is álami pénzből megy.

Mondjuk legalább n em ingyan kapja valaki a lóvét, és előbb útobb visszaszokik rá. Perzse ez a réti négereknél nem tudom, hogyan működik.

A lényeg, hogy nem kicsi a fa melybe, valakinek bele kellene vágni a fejszét.

Apropó, volt Monokon kezdeményezés a közmunka programra, váúúúú kiderült, hogy dolgozni a pénzért megalázó, mitöbb alkotmány ellenes.

Másrészt a baj mostnra kicsit nagyobb, most mindeképpen kiadás lefaagás szükséges, mivel nem lesz miből fizeteni az állami alkalmazottak bérét.

Bajban vagyunk Nó.

Kinél van a kivezető térkép?

histar007 2009.03.30. 13:39:49

Azért hogy a farok megállás nélkül csóválja a kutyát. Adott 188 vörös képviselő, meg 18 madár.
18 fő már eg egész ütőképes focicsapat. A 11 kezdő és 3 csere mellett, van vezetőedző, pályaedző, gyúró, és pszihológus.
Ők 18an meg el tudják dönteni, hogy mi legyen a maradék 10 millió sorsa. Vagyis az alapsokaságra kivetítve, 1 ember 555555 ember véleményét képviseli. És elbírják a felelősséget. Nem roskadnak.

Ha a válogatottunknak lenne ekkor teherbírása, akkor nem lenne már foci VB, mert 20 éve mindet megnyernénk, és a kutyát sem érdekelné.

Tudnak ezek a fiúk. Leglábbis, ki tudná utánuk csinálni?

bbjnick · http://bbjnick.blog.hu 2009.03.30. 13:41:11

@Refuse/Resist!:

Szerintem is éljen mezőgazdaságból a munkanélküli! Teremtsük meg a lehetőségét annak, hogy élni tudjon belőle. Biztosítsunk piacot a termékeiknek, védjük meg az agyontámogatott eu-s termékek dömpingjjéből adódó hátrányoktól, mentesítsük őket a adó- és járulékterhektől, hozzunk létre olyan struktúrát, amely támogatni, segíteni tudja őket (mivel alacsony jövedelmezőségű tevékenységet folytatnak és nincs még csak esélyük sem tőkét felhalmozni)... Ha ezeket megoldottuk, akkor számonkérhetjük tőlük, hogy miért rinyálnak, ahelyett, hogy kapálnának.

Refuse/Resist!, mikor beszéltél utoljára földművelésből vagy állattartásból élő emberrel?

ü
bbjnick

zsolta77 2009.03.30. 13:41:43

Vannak itt atopicin akik még mindig megszorításokról beszélnek,de honnan? Kitől már? Nem csak az állam maga,hanem a lakosság döntő többsége is eladósodott már állig...Maguktól a milliárdos elfftársak nem szorítanak meg...megint a nyugdíj,a támogatás,a gyes,gyed..stb..na ezek a fő célpontok...Nem kezdhetnénk a szocikormány vezetés teljes vagyonelkobzásával és bebörtönzésével..ha már megszorítunk ,legyen hatásos és céltudatos...a nyakuk még szabad...úgy tűnt...jöhet a megszorítás...és ez is lesz...

Ács Ferenc 2009.03.30. 13:42:01

@bbjnick: esetleg olvasd el, amit az előbb írtam, külön tekintettel a közmunkatanácsokra.
teve: 45 évig sokan keményen dolgoztak, sokan meg nem dolgoztak keményen.
Ki beszél arról, hogy a segélyekhez ne nyúljunk? Hát pont a segélyezési rendszert kell darabjaira szedni, ez az első. A fogyatékkal élőkön kívül senkinek ne járjon majdnem automatikusan segély. De ők is szívesen dolgoznak, ha a társadalom esélyt ad nekik az emberhez méltó életre, például engedi őket tömegközlekedni, meg bejutni az épületekbe például. Szerintem ez a szociális érzékenység, nem pedig az, ami a rokkantnyugdíjas-rendszerben ma látható.
És akkor van szétzilálva egy társadalom, ha mindenkit az 1.9 millió érdemi adófizető tart el. Mint most.

is 2009.03.30. 13:43:35

@heima: "nekem igazából mindegy h gordonnak viktornak hívják azt aki tesz is ezért"

a név nekem is mindegy, de ha az Orbán Viktor nevű személyre gondolsz viktor alatt, aki még 25 évig nem lesz nyugdíjkorú, akkor, figyelemmel az 1998-2002-es tevékenéységére, inkább javaslom, hogy benne ne bízz. Bajnai teljesen fekete ló, akár második Gyurcsány is lehet, főleg az MSZP miatt, teljesen igaz, ami második akadály alatt a posztban le van írva. De a program jó, tehát egy esélyt megér. Szerintem.

heima (törölt) 2009.03.30. 13:43:35

@Kispista: érdemes körbenézni az átrium parkban, mennyi állami cég talált ott irodát teljesen véletlenül :)

sorokinV 2009.03.30. 13:43:59

@heima:

Bocs, hogy megint veled kötözködöm :)

Nem csak azért nem mennek el dolgozni, mert megélhetési gyerekgyárként jobban el lehet lenni, hanem azért sem, mert egy átlag "gyárban" még annyit sem fizetnek, hogy a "termelőerő önmagát termelőképes állapotban tartsa"!
Szal' 65k nettóból az ember nem tud enni, közlekedni, rezsit fizetni és kipihenten, munkára alkalmas állapotban minden reggel megjelenni termelni. Képtelenség!
(vicc, hogy én ennyit kapok azért pusztán azért, mert kiadom az egyik kéglimet :D)

heima (törölt) 2009.03.30. 13:44:15

@is: i see, mindenki mindenki ellen mindegy csak dolgozni ne kelljen

heima (törölt) 2009.03.30. 13:46:54

@sorokinV: hát igen, minden kezdet nehéz, a pennsylvaniai kohókban meg az angol bányákban se volt leányálom az élet, (mint ahogy most a kínai, indai, szlovák, román gyárakban sem az), de valahol el kell indulni a fejlődés rögös útján, az meg a munkán keresztül vezet.

heima (törölt) 2009.03.30. 13:47:54

@sorokinV: jah és persze ezért kellenek normális élőmunka adókulcsok

tevevanegypupu 2009.03.30. 13:49:51

@ügyfélszolgálatos:
a fidesznel voltak megszoritasok es nem verte szet a gazdasagot. Hogy mit fog majd csinalni azt egyelore pontosan nem lehet tudni. Hogy az mszp-szdsz mit csinalt es csinal azt viszont tudjuk.

reality 2009.03.30. 13:50:21

@heima: Oszt hova mennek el dolgozni? Pl. itt a környékünkön semmi sincs csak egy multi minimálbérrel, onnan is küldik el az embereket . A vállalkozó (mint pl. én is) hogy bővítsen, mikor piac sincs? Kinek ad el, ha senki nem vesz? Mert a multinak sem lehet bedolgozni, mert már csak a saját beszállítóit tartja meg.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2009.03.30. 13:50:58

@is: Ebben nem tudok teljesen egyetérteni. Egyrészt azért, mert a program csak a horror elemeiben ismert, másrészt azért, mert nagyon nem hiszem, hogy pusztán (tehát pusztán) megszorításokkal az államháztartáson kívül bármit rendbe lehetne tenni.

Növekedés-ösztönző (vagy más néven: munkára szorító) gazdaságpolitikára szerintem baromi nehéz recesszióban átállni. Én erről a részéről a programnak semmit nem tudok.

Összességében tehát óvatosan bánnék a "program jó" kitétellel.

zsolta77 2009.03.30. 13:53:08

@heima: T.Heima:
Nem tudom feltünt-e már neked,hogy amióta ez a kormány ügyködik,vele libajnai cselló is,csak drasztikusan csökken a munkahelyek száma és nő a munkanélkülieké értelemszerűen...az egyik ilyen ominózus és "mélyen őszinte" bejelentés éppen libajnaitól származott nem oly régen...
Nos és ahhelyett,hogy mint más európai országban a hitelből nem segélyeztek,hanem az ország mehlévő gazdasági szereplőit és ezzel együtt a munkahelyeket próbálták megmenteni,addig nálunk módszeres és szándékos ellenirányú lépések tömegét tette meg a szoccci kormány...vajon miért? Kédezzük meg talán libajnait? SZERINTEM RÖVIDESEN "MÓDJA" LESZ VÁLASZOLNI...

Refuse/Resist! 2009.03.30. 13:53:47

@bbjnick: Pont így kéne csinálni :)
Felháborító, hogy az EU-ban (és itthon a felvásárlókkal szemben) mennyire töketlenül vannak képviselve a gazdák.
Ezen érdemes önszerveződéssel is javítani, és vásárolni a gazdáktól közvetlenül. Ebből valami nagyobb mozgalmat is kéne csinálni.

Egyébként saját fogyasztásra akármilyen politikai helyzet mellett megéri termelni (ha van egy kis föld a falusi házhoz).
Ha nem, akkor az azt jeleneti, hogy tényleg nagy a jólét...

sorokinV 2009.03.30. 13:53:57

@heima:

Jaja, és nem úgy, hogy az leverjük az ÁFA emeléssel. Mert az önmagában megint csak jövedelmet csoportosít át az alkalmazottaktól a tulajdonosok irányába. Szal' az állambácsinak ideje lenne nem zéró összegű játszmaként gondolni az újraelosztásra!!!!!

ügyfélszolgálatos 2009.03.30. 13:58:27

@tevevanegypupu: Tényleg? Én egyre sem emlékszem, csak az ezüsthajókázásra, a korona hurcibálására. A pénzre amit Torgyán és sleppje elloptak. A felfüggesztett kapott államtitkárra. A kötélre amit Kövér ígért a népnek (ez még mp3-ban is meg van). És még sorolhatnám. Ja és arra a kijelentésre, hogy a rokkantak nem emberek. És még sorolhatnám.

devuscka 2009.03.30. 13:58:50

"Nem vagyok vetélytársa senkinek” – mondta Bajnai Gordon, aki hozzátette egyeztetést kezd minden szakmai és politikai szervezettel, köztük valamennyi parlamenti párttal, amely tenni akar a válság megoldásáért. Nem számít, ki bal- és ki jobboldali – fűzte hozzá."
Újra kezdjük a 'nemzeti csúcsot'. (csúcsokat? szövetségesdit)

medve2 2009.03.30. 14:14:44

Lassan kezdhetünk egy új totót a miniszterekkel: Bajnai Gordon szeretné az MSZP erős emberei (Gráf József, Szekeres Imre, Kiss Péter) is integrálódnának a kormányba, értesültünk. Hogy mit szólnak ehhez az erős emberek, azt még nem tudjuk.

Fodor Gábor a parlamentben napirend előtt a leendő kormányról azt mondta, hogy a felelős, fontos posztokon pártonkívülieknek kell állniuk.

devuscka 2009.03.30. 14:16:03

ez undorító:

"Úgy tudjuk, az indulatos vita alaphangját az idősebb Gál szenvedélyes felszólalásba torkolló kérdései adták meg. Gyurcsány erre reagálva arról beszélt, hogy érzékelve az ellene zajló "szervezkedést" mondott le szombaton. Neveket nem említett, de támogatóinak, elsősorban Kiss Péternek és Lendvai Ildikónak megköszönte az elmúlt évekbeli támogatást; Vadai Ágnesnek pedig azt, hogy szombaton kvázi egyedüliként kiállt mellette.

Gyurcsány támogatói szerint a távozó miniszterelnök úgymond fontolóra vette, hogy pártelnök marad, illetve vasárnap ismét ringbe száll az MSZP elnöki tisztségéért.

A megyei elnökök, akik szombaton bírálták Gyurcsányt, védték álláspontjukat. A képviselői felszólalások többsége egyértelműen gyurcsányista volt. A frakcióülés kifejezetten drámai volt - információink szerint akadt képviselő, aki könnyekben tört ki és nem tudta elmondani hozzászólását. Meg nem erősített információink szerint Gyurcsány ellenfelei visszavonulásra kényszerültek; Suchman Tamás például bocsánatot kért múlt pénteki, Gyurcsányt lemondásra felszólító nyilatkozatáért."

medve2 2009.03.30. 14:18:34

Hehe. Ez is izgalmas lesz.

devuscka 2009.03.30. 14:23:22

Meddig tűrik ezek a megalázást? Suchman?
Mi mehet ott? fújj.. :(

mesmithy 2009.03.30. 14:24:32

@medve2: Lesz ez meg izgalmasabb is hiszen ezek megszuntetnek mindennemu demokraciat, ha parlamenti tobbseggel lehetne akkor meg a valsztasokat is megszuntetnek.

heima (törölt) 2009.03.30. 14:31:31

@reality: addig nem is lesz a környéken semmi, amíg a multi Szlovákiába, Romániába megy. Persze a helyzet most még nehezebb, mint a beruházás és likviditás gazdag időkben, de ettől nem változik a lényeg, munka nélkül nincs fejlődés. Az nem vezet sehová hogy a sarcból eltartják a heréket amire te vállalkozást alapozol. Mégis mit árulsz csirkefarhátot meg cigit?

heima (törölt) 2009.03.30. 14:36:51

@zsolta77: nem tudom feltűnt-e, de ugyanazt felmondtad, amit én is írtam és mondok már 5-6 éve. BG-n múlt a legkevésbé az MSZP-SZDSZ gazdaságpolitika, hiába gazdasági miniszter, a foglalkoztatás problémái nem a GKM-NFGM hatáskörben dőltek el.

sorokinV 2009.03.30. 14:39:27

@heima:

Jó az!
Csirkefarhát a kutyának, a cigi meg nekem :)
Amúgy meg nem a multiknak kell felszívni az inaktívakat, hanem a kkv szektornak.

heima (törölt) 2009.03.30. 14:40:48

@sorokinV: hát az ÁFA inkább csak az állambácsihoz csoportosítja át a pénzeket, nem a "tulajdonosok"hoz.

egyébként azért jó ÁFÁT emelni, mert ÁFÁT mindenki fizet, az is aki semmi más közterhet nem fizet, ráadásul a fogyasztást vágja vissza (ezzel együtt az importot Mo. esetében).
Nem véletlenül csökkentette Fletó 2006-ban.

medve2 2009.03.30. 14:40:52

@devuscka: Miért, a bűnbánáshoz hozzásszokhatott még az átkosban is.

heima (törölt) 2009.03.30. 14:41:38

@sorokinV: teljesen mindegy, hogy multi vagy kkv.

heima (törölt) 2009.03.30. 14:42:52

@ügyfélszolgálatos: és az milyen amikor orbán otthagyta a gyereket az esőben??!!!

sorokinV 2009.03.30. 14:43:47

@heima:

De de!

GKM, NFÜ jelentős mértékben hatást tud gyakorolni a foglalkoztatottságra. A PM normál esetben csak kidolgozza/végrehajtja a GM által megszabott gazdaságpolitikához rendelhető pénzügyi, újraelosztási környezethez illő jogszabályokat.
Az NFÜ meg eljuttatja a fejlesztési pénzeket oda, ahol azok valóban plusz foglalkoztatottsági kapacitásnövekedést képesek eredményezni.

heima (törölt) 2009.03.30. 14:45:38

@sorokinV: naja, csak ha a teljes szociális, társadalombiztosítási, családtámogatási rendszer a foglalkoztatás ekézésére van ráállítva, akkor nehéz...

states 2009.03.30. 14:46:45

Az emberben egyre inkább erősödik az az érzés, hogyha ebből a Fideszből kivonom azt, hogy mégiscsak egy nemzeti-konzervatív-liberális párt, akkor nem marad semmi egyéb, mint egy nagydarab MSZP. Ahogy ezt az egész helyzetet végig asszisztálják, kezelik, kezdve a még lázasnak sem mondható semmittevéstől a nemlesznekmegszorításokelőrehozottválasztások megafonon át egészen a kárpátaljai kettősállampolgározásig, a tegnapi végigvihorászott úgynevezett születésnapi piknikig. Dilettantizmus, fantáziaszegénység, siralmas kommunikáció, a káderei pedig egy politikai őslénytár kiállítási tárgyai, tehát MSZP, leöntve egy kis langymeleg Orbán-lábvízzel. Már hogyha netán felvetődik valakiben az a kérdés, hogy milyen ellenzék az, amelyik mellett ezt a vándorcirkuszi előadást végig lehet úgy csinálni, hogy a nézőknek még csak eszükbe sem jut közben fütyülni...

heima (törölt) 2009.03.30. 14:51:32

@states: akkor lett volna korrekt, ha Viktor feláll a parlamentben és bejelenti, hogy az előrehozott választások után hatalomra kerülése esetén létrehozza a Liberális Tanácsot, ahol minden jelenlegi SZDSZ képviselő kap egy langymeleg széket képviselői jövedelemért, ha csak a munkanélküliségtől való félelem az akadálya :)

SheronComb 2009.03.30. 14:52:56

@heima:
A 2008 decemberétől a 2009 februárjáig tartó időszakban a munkanélküliségi ráta 9,1 százalék volt, a foglalkoztatottak száma 3 millió 790 ezerre csökkent, a munkanélkülieké pedig 378 ezer főre emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

A munkanélküliségi ráta utoljára 1997-ben volt ilyen magas.

Az álláskeresők számának megugrása a munkanélküliek korösszetételét is némileg átrendezte, csökkent a 25 év alattiak, és nőtt az ennél idősebbek aránya a korábbi évhez viszonyítva.

A tartósan, legalább egy éve munkanélküliek aránya mintegy 45 százalék.
- Mintegy négyszáz fős létszámleépítést tervez a tatabányai Sanmina-SCI - tudta meg az MTI több, névtelenséget kérő vállalati forrásból. Rankasz Dezső, a Sanmina-SCI személyzeti vezetője nem kívánta kommentálni az értesülést.
- Több mint 120 embert elbocsát a forgácslapgyártással foglalkozó szombathelyi székhelyű Falco Zrt. - értesült az MTI pénteken.
- Gyakorlatilag megszünteti termelését Komáromban a svéd Elanders és a finn Hansaprint közös nyomdaipari vállalkozása, miután a 90 fős létszámból 75 fő elbocsátását tervezik - tudta meg az MTI szerdán több, névtelenséget kérő forrásból.
- Kétszáztíz munkahely megszűnését jelentették be szerdán egy orosházi baromfi-feldolgozó üzemben. A jelenleg felszámolás alatt álló Merian ZRt.-nél folyamatosan szűnik meg 210 szerződéses dolgozó munkaviszonya.
- Megkezdődtek az elbocsátások Diósgyőrben, egyelőre a kohászatnak energiát szolgáltató cég dolgozói közül küldenek el százharminc embert
.......és folytathatnám estig.
Ezek az "új" munkanélküliek (értsd: nem segélyből, cs.p-ből vígan megélőkről beszélek), akik eddig sem gazdagodtak meg a bérükből, csak próbáltak talpon maradni, nevelni a gyerekeket, fizetni a lakáshitelt. Most elsöprik őket a megszorításokkal, új munkát találni nem sok esélyük van, segélyt nem kapnak, gyest megvonják, rezsit majd nem tudnak fizetni, kikapcs az áram, víz stb. Hitelt nem fog tudni törleszteni, árverezés, hajléktalanság. Gyerek iskolából kimarad, szakember, értelmiség utánpótlás drasztikusan lecsökken. Ez ám a jövőépítés!

sorokinV 2009.03.30. 14:53:58

@heima:

Az oktatást se hagyjuk ki. Régi mániám, hogy a felnőttképzés nem más, mint a jóelftársak kifizetőhelye. Nem lehet a munkanélküliséget azzal kezelni, hogy mindenkit kosárfonótanfolyamra küldünk 6 hónapra és közben teljes ellátás és a munka illúziója!
A társadalombiztosítási rendszer szvsz sem pro sem kontra nem tud hatést gyakorolni a foglalkoztatottságra. Ott max a felhasználással vannak gondok. A szociális és családtámogatási rendszer meg katasztrófa, de ezen nem is lehet változtatni addig, míg nem rendelünk minden jogosítványt és pénzt az önkormányzatokhoz. Helyben döntsék el, hogy akarják-e finanszírozni a semmittevést vagy sem. Ahol péel van munkalehetőség, ott nyugodtan nullára vehetik a szocpolellátást és mondhatják a kedves páciensnek, hogy verseny van, el lehet költözni olyan városba/faluba, ahol díjazzák a semmittevést.

reality 2009.03.30. 15:00:12

@heima: Nem is odamennek, hanem vissza, mondjuk Németo.-ba, mert ott megkapja a támogatást.
Hogy lehetnék én versenyképes, mint vállalkozó, ha semmilyen eu-s támogatáshoz nem jutok hozzá? Ne tedd a naivat, mintha nem tudnánk, hogy hova, kiknek mennek a pénzek, amiket más eu-s országokban a kkv-k kapnak meg!
Amíg ez nincs rendbe téve, addig nincs remény!

heima (törölt) 2009.03.30. 15:00:42

@sorokinV: sajnos a szoclib kedvenc játéka az, hogy különféle törvényekbe, intézményékbe szórja szét a traszferjellegű támogatásokat, aminek a vége az ,hogy a here 5 rendszert megcsapolva vígan elvan, míg ha vlaki ezt szóvá teszi, akkor rögtön a kismamák és nyugdíjasok vérében fürdő pénzügyér lesz :)

A tb alatt pl a rokkant nyugdíjazást, előnyugdíjazást, árvaellátást és egyéb járadékokat értettem (van belőlük bőven), a szociális és családtámogatási rendszeren meg baszott nagy lyukak tátonganak, a világon szerintem nincs olyan h alanyi jogon jár 50-60 euro csak azért, mert világra hoztál egy gyereket.

Az önkormányzati gondolat nagyon jó, gyakorlatilag minden érdemi döntést ki kéne szervezni helyi szintre, a forrásokkal együtt.

heima (törölt) 2009.03.30. 15:01:28

@reality: amíg EUs pénzre alapítod az üzletmenetet, addig nem is leszel sikeres vállalkozó.

reality 2009.03.30. 15:03:35

@heima: Basszus, neked fogalmad sincs semmiről. Nincs is miről beszélnünk.

heima (törölt) 2009.03.30. 15:05:33

@SheronComb: most nem azért, de aki gyesen van, az nem diósgyőrben dolgozik...

igen, lehet sajnálkozni meg sírni, de talán el kéne gondolkodni azon is, hogy a jelenlegi gyárbezárások egyenes következményei annak, hogy eddig nem voltak "megszorítások" a herék között, csak az értékteremtést szopatták. Lehet ezeknek az embereknek segélyt adni, csak annak a vége ugyanaz lesz amit felvázoltál, csak éppen még gyorsabban és még nagyobb kört érintve.

devuscka 2009.03.30. 15:06:04

@medve2:
hm.. ölég idős hozzá, hogy már a véleményét se merje vállalni..
Nem marad el a kézcsók se .. ;)

tevevanegypupu 2009.03.30. 15:07:34

@ügyfélszolgálatos:
het ev telt el azota..de ezt ugy tunik hiaba mondja barki a csokott agyu mszp rajongoknak. Nekem teljesen mindegy, emeljek a nyugdijkorhatart, vegyek el a 13. havi nyugdijat, a 13. havi fizetest, szuntessek meg a gyedet es a gyest, ujra fizessenek az utazasert a nyugdijasok, legyen vizitdij, tandij es 500 forint az euro. A rokkantakat vizsgaljak felul egyenkent, vajon jar-e nekik, a szocialis segelyen eloket ugyszinten. Ongondoskodoak vagyunk a csaladommal egyutt, adot fizetunk de vissza nem veszunk semmit, mindent teljes ertekben vasarolunk, hitelunk nincs. Vegulis ezusthajo es kaya ibrahim ide vagy oda, ezt a nagy coreszt bizony az mszp-szdsz-nek koszonheti az orszag.. Nem engem vagy a fideszre szavazokat csaptak be Gyurcsany, Bajnai es az szdsz hanem benneteket. De ahhoz, hogy ezt felfogjatok tenyleg sikhulyek vagytok. Szoval fizessetek.

heima (törölt) 2009.03.30. 15:08:54

@reality: miért, most komolyan azt kéne támogatnom, hogy EU segélyre alapuljon a magyar gazdaság, a magyar kkv szektor?

nyilván arra kell egy jó fejlesztéspolitikának alapulnia, hogy a hazai szereplőket hozza játékba (mondjuk erre a közbeszerzés jobb terep), és ennek a ballib gazdpol nem felelt meg, de azért az EU pénznél több is kell.

sorokinV 2009.03.30. 15:10:00

@heima:

Hopp, igazad van a TB.vel kapcsolatban. Az engem is roppant mód felháborít, hogy bizonyos szakmákban 15 évet kell eltölteni és több a nyugdíja, mint nagymutternek, pedig neki sem gyenge :) Külkeres volt....
Ja, a gyerekgyárazás, mint érettségi után történő pályaválasztás is súlyos gáz! A mérleg másik serpenyőjében meg ott figyel a katasztrofális népesedési mutatónk, tehát nem biztos, hogy itt kalapáccsal kell szétverni mindent.

Az önkormányzati gondolatomat(hehe), meg tovább is lehet gondolni. Péel szívesen venném, ha a (elméletben mondom csak) vállalkozásomért is versengenének az önkormányzatok, mert gyakorlatilag tök mindegy neki, hogy Budapesten van- vagy sem és ha megfelelő környezetben tudna működni, akkor 3-4 embert simán lehetne alkalmazni. És nem csak a 200-300 embert foglalkoztató multikért versenyezhetnének az önkormányzatok hivatalosan, hanem a picikért is.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.30. 15:10:32

@medve2:

Azt nem bűnbánásnak hívják, hanem önkritikának. Más.

heima (törölt) 2009.03.30. 15:14:21

@sorokinV: a gyerekgyár ellen a legjob módszer, ha a munkavállaláshoz kapcsoljuk a támogatást, pl adómentes béren kívüli juttatás és/vagy adókedvezmény. (mintahogy a Fidesz is elindult ebbe az irányba). Szép dolog a statisztika, de a herék szaporítása nem jó semmire, a jelenlegi rendszer meg erre ösztönöz.

Ács Ferenc 2009.03.30. 15:17:27

@tevevanegypupu: "Szoval fizessetek."
Mindenki fizessen. Ez a fontos. Havi tízezer forint eü. hozzájárulás 18 év felett. Mindenkitől.
Ha ragaszkodunk a közteherviseléshez, a társadalmi szolidaritáshoz.
De persze áttérhetünk az amerikai modellre is. Tőlem.

medve2 2009.03.30. 15:18:23

@Elpet: Elnézést, igazad van.

medve2 2009.03.30. 15:19:31

Bajnait eldugják a kongresszusig, ott fogja ismertetni a megszorításokat. Ez a taktika.

devuscka 2009.03.30. 15:20:31

@tevevanegypupu:
ezen szoktam én is derülni: a saját szavazóikait csapják be.
Nekem akkor hazudtak volna, ha rájuk szavazok.
Max. méltatlankodok:
Olyan, mint amikor egy doppingoláson kapott olimpikontól nem veszik el az aranyat..

sorokinV 2009.03.30. 15:20:32

@heima:

A válságra való tekintettel elfogadom az álláspontodat. Meg azért is, mert egészséges férfiember vagyok és nem vagyok érdekelt a herék szaporításában :)
Ja, és nem mellesleg a sokat hangoztatott részidős munkát és a távmunkát is el lehetne kezdeni nyomni, mert olyat kisgyerek mellett is lehet csinálni. Szal' tényleg nincs oka a henyélésre évekig.

SheronComb 2009.03.30. 15:23:18

@heima: eszem ágában sincs segélyt osztogatni, sőt nagyon is egyetértek a szociális becenévre hallgató pénzherdálás beszüntetésével. DE....ezzel együtt gazdaságélénkítéssel is foglalkozni kellene. Munkahelyteremtés támogatása, érdekeltté kellene tenni a vállalkozót az alkalmazott fehéren foglalkoztatására. Ha megvonod a segélyt, azzal csak a fenntebb leírtak következnek be. A megvonással együtt valamilyen kiutat is fel kellene vázolni. Mert ok, hogy a megvonással X milliárdot megspórolsz, de hányszorosát fizeted majd ki a következményekre?
A megszorításokkal kapcsolatban pedig, ok, értem szükség van rá, szorítok is ahogy tudok. Ám ne csak engem szorongassanak meg, csak mert nekem van adószámom. Mert nekem minden jövedelmem papíron van, engem nyomon lehet követni? Próbáljon állambácsi egy kis pénzt összeszedni a feketegazdaságból is. Vagy tán nem érdeke a jelenlegi vezetésnek a túlzott fehérítés?
@tevevanegypupu: teljesen egyetértek veled.

heima (törölt) 2009.03.30. 15:24:35

@sorokinV: igazából nagyon sok okos és értelmes dolgot lehetne csinálni, de mint tudjuk nincs program, csak a Magyar Szocialista Pártnál, aki mást mond az a köztársaság ellensége de minimum nem veszi figyelembe a "szociális" szempontokat.

Ács Ferenc 2009.03.30. 15:25:35

@sorokinV: nyilvánvalóan egy vasat sem kaphat az, akinek a gyereke nem jár iskolába, holott iskolaköteles. És aki a segélyezési rendszer apró puzzle-okra szedése után is kap segélyt, az nem pénzben kapja, hanem étkezési utalványban, vagy élelmiszer formájában. Ez alapvető.

tevevanegypupu 2009.03.30. 15:25:41

@Ács Feri:

Persze, fizessunk. Mindenki. Csak azt szeretnem tudni, hogy az ado mire megy el..mert ugye azt is fizetjuk es fizettuk. Lehet, hogy nem eleg? Tulajdonkeppen hany szazaleka lenne eleg egy fizetesnek? Es mi lenne az az osszeg amivel a szocialistak es a szabaddemokratak elegedettek lennenek es tudnanak vele gazdalkodni?

devuscka

hat ugy tunik nem ertik szegenyek, illetve nem jut el hozzajuk..De mit is lehet varni azoktol akik Ferinek vagy Gordonnak orulnek?

ügyfélszolgálatos 2009.03.30. 15:30:55

@tevevanegypupu: Aha persze. Azért mert az Mszp idiótákból áll azért már ne vegyük figyelembe, hogy a Fidesz is hasonló kategória mi?
Áh bolondnak magyarázni felesleges, nem is tudom minek erőltetem. Élvezd majd ki a szopást amit a FIdesztől fogsz kapni te elmebajnok.

Ács Ferenc 2009.03.30. 15:31:39

@tevevanegypupu: nem tudom, hogy ők mivel lennének elégedettek, de az biztos, hogy ha mindenki fizetné ezt a havi tizest, akkor lehetne tb-járulékot csökkenteni a jelenlegi adófizetőknél, cégeknél és magánszemélyeknél egyaránt.
A szocik gyávák voltak meglépni ezeket, mert a szavazótáboruk érdekeit élesen sértené a közteherviselés szétterítése. Ezt pedig a bársonyos reformer nem vállalta, vagy fogalmazzunk egyenesen: gyáva volt hozzá.

sorokinV 2009.03.30. 15:32:59

@Ács Feri:

Persze, ezt én is evidensnek tartom! Volt is ilyen törekvés - ezt fordították cigányellenességnek, ha jól emlékszem, az okos budai jogvédők.
Csak valahol nem lehet a rendszer átvinni a tiszta igazságosság irányába, valahol méltányosak is kell lennie. Itt most nem az mszp-és félremagyarázásra gondolok. Igazságos az, amikor mindenki azt kapja, amit érdemel. Azaz, ha valaki önhibájából lett rokkant, mert mittomén' részegen nekikocsizott a villanyoszlopnak, az lófaszt sem kap a közösségtől, de még meg is verjük, mert ebben az állapotban nem lesz képes visszaadni a közösségtől kapott javakat (oktatás, gyermekpelus, etc)

Szal' minimális méltányossági puffert benne kell hagyni a rendszerben. A gyermektámogatás, meg azért is veszélyes terep, mert ott a támogatás célpontja a gyerek és nem a semmittevő szülő.

heima (törölt) 2009.03.30. 15:34:25

@SheronComb: túlságosan le van egyszerűsítve ez a megszorítás dolog.

Az állam 4 fő dologra ad ki pénzt:

-dologi és bérkiadások (közszolgáltatások, közhatalmi funkciók)
-állami beruházások
-állami transzferek (a legszélesebb értelemben véve)
-adósságszolgálat

Eleddig minimális próbálkozások voltak a kiadási oldal csökkentésére, azok is a lehető legrosszabb helyen, a közszolgáltatások leépítésével és a bevételi oldal növelésével (ott is az élőmunka terhek emelésével). Erről szólt 2006-2008, mivel az adósságteher akkorára nőtt, és nem lehetett több kiadásnövelést adósságnövekedésből finanszírozni. 2008 ősz óta meg már semmit nem lehet piaci alapon finanszíroztatni, muszáj a kiadásokhoz hozzányúlni.

igazad van, semmit nem ér még a herék pénzének elvétele sem, ha nem csökkentik párhuzamosan a foglalkoztatást terhelő adókat és bürokráciát és nem árt egy reálgazdáságfejlesztési program is. De először a foglalkoztatási csapdából kell kilépni, ami egy makróprobléma és makroeszközökkel is lehet megoldani.

devuscka 2009.03.30. 15:35:14

@heima

"..aki mást mond az a köztársaság ellensége de minimum nem veszi figyelembe a "szociális" szempontokat."
Ez 'kizárólagosságra' törő hablaty. :)

Figyelembe venni a 'szociális' szempontokat- ehhez kell a politika és a jó politikus!
Amit most éppen BG nem akar csinálni.. ;)

heima (törölt) 2009.03.30. 15:36:33

@devuscka: sírjuk vissza Fletót, ő semmi mást nem nézett, csak a cociális egyensúlyt...

sorokinV 2009.03.30. 15:37:06

@Ács Feri:

A havi 10k tb-nek jómagam örülnék is, mivel pár éve tudatosan kivonultam az adózok és járulékfizetők köréből (már amennyire lehet) és ezért speciel szívesen fizetnék. Tiszta, átlátható rendszer lenne. Havi tízes és mehetek a doktorbácsihoz, ha nem fizetek, akkor nem. Végre valami, aminek látnám az outpotját. Nem csak a völgyhidat, meg a 4-es metrót.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.03.30. 15:38:04

@tevevanegypupu:
Ács Ferinek az a fixa ideája, hogy a szociális juttatások, és nem a tolvajkodás viszi el a sok pénzt. Képtelen értelmezni a társadalmi szerződést, amelyet a mindenkori hatalom köt a néppel. Szerinte az adónkban nincs benne a szociális juttatásokra elkülönítendő pénz.
Tegnap a Szólás Szabadságában három ismert közgazda megállapodott abban, hogy a közigazgatás gyakorlatilag nem működik. És itt van a kutya elásva! A közigazgatás működtetése emészti fel az adónknak azt a részét, amit nem lopnak el a komcsik. A közig hivatalok észveszejtő módon herdálják az adóforintokat. S ha bárhová bemész, mint ügyfél, csak foghegyről vakkantanak oda néhány mondatot. Ács Feri alighanem közhivatalnok, azért rinyál a szociális juttatások okán, közben az APEH-ban naponta 50 kávét iszik meg a mi pénzünkön.:-))

heima (törölt) 2009.03.30. 15:39:18

@ügyfélszolgálatos: azért mert a pártod átkúrta a fejedet, abból az következik hogy a "másik oldal" is hasonló lúzerekből áll? elkúrtad, rossz lóra tettél, ennyi, nem kell ragozni.

devuscka 2009.03.30. 15:39:28

@heima:
egyensúlyt? na ja, vettük észre :(

heima (törölt) 2009.03.30. 15:40:24

@sorokinV: havi 4 ezret most is kötelező lenne fizetned, és cserébe mehetsz a doktorbácsihoz.

civilkontrol 2009.03.30. 15:40:57

Forr a vérem a dühtől!
Először is szeretném megkérdezni a reformszövetséges, bajnais, bokrosista paprikajancsiktól, hogy közgazdaságilag ezt tulképp hogyan gondolták?
Ok. Hozzuk "helyzetbe" a magyar gazdaságot.
A mérlegelvű reformkommunisták ezt úgy gondolják, hogy a vállalkozásoknak juttatott adócsökkentést beszedik a szénné korbácsolt folyamatosan csökkenő számú tisztességesen adózó embereken.
Ergo, a vállalkozások terhei csökkenek, tudnak majd gyarapodni, új embereket fölvenni.
De mivel a frissen fölvett emberek (és a rég óta dolgozók) terhei emelekkednek, azok nem tudnak majd fogyasztani. Ergo lesznek bővülő vállalkozásaink kereslet nélkül akik ismét lehúzhatják a rolót.
Én egy laikus kis senki vagyok gimis érettségivel. Amit leírtam, a józan paraszti észjárást tükrözi. Szeretném megtudni, hogy HOL VANNAK A KÖZGAZDÁSZOK???
Nem a Marxon végzettek, hanem a frissek!

Szereném megtudni, hogy az állam miért nem saját magán kezdi? Miért nem kezdi el visszaszorítani a 100 milliárdokba kerülő tébolyult bürokráciát (mely a vállalkozásokat az adók után második tényezőkébt teszi tönkre)
Minden leminősítés után kapunk egy komplett könyvet, hogy hogy lehet visszaszorítani a magyarországon hirhedté vált, európai éllovas korrupciót és bürokráciát.
Miért nem ezzel kezdi gordonka?

A termelés és mezőgazdaság padlóra küldésével szintén 100 milliárdos károkat szenved el a költségvetés.
Pedig ezt egyszerű szabályozással orvosolni lehetne. Egyszerüen szabályozni kellene (nem úgy mint a kommunizmusban, hanem úgy, mint egy éppeszű, pl. Osztrák piacgazdaságban) a Multik, konkrétabban hipermarketek felvásárlási árait.
Ha a termelést és az ipart nem vágták volna gerincre a gyártási ár alatti ultimátum szerű beszerzésekkel, akkor a mezőgazdaság nem támogatásokból élne, hanem profitból.
Azt meg csak zárójelben jegyzem meg, hogy ezek a termékek mennyiért kerülnek a polcra.
A gigantikus árréssel elért profit pedig 5 évig adómentesen kivihető az országból.

Hol a szabályozó, hazai érdekeket szolgáló Magyar Állam???

Mindenféle megszorítás nélkül, egyszerű szabályozással éves szinten billiós megtakarítást lehetne elérni!
Gordonka miért nem ezt erölteti?????

valasztasokat.blog.hu/

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.03.30. 15:41:05

@Ács Feri:
Feri, mit tennél a kizárólag családi pótlékból élő cigányok százezreivel?

heima (törölt) 2009.03.30. 15:43:54

@Mr Falafel: az nem lehet, hogy olvasta a Magyar Köztársaság mindenkori költségvetését és még értelmezni is tudja.

Különösen tetszik egyébként h mindenki azt sakkozgatja hogy mire megy el a nagypénz, mondjuk de nem lőttél nagyon mellé, 800k ember az 800k, nem kevés, nekem a képviselők költségtérítése, fizetése, mag ez egyén nevetséges tételeken való szarrágás a kedvencem, főleg egy 4es metróval vagy völgyhidakkal a háttérben.

sorokinV 2009.03.30. 15:45:56

@heima:

-dologi és bérkiadások (közszolgáltatások, közhatalmi funkciók)

Itt jelentőset lehetne nyesni. Konkrétan saját (üzleti) tapasztalatból tudom, hogy van jónéhány állami szerv, aminek a funkciója megszűnt az Unióhoz való csatlakozásunk óta, csak senki nem vette észre.

-állami beruházások

Na, ezt nullára le lehet venni. Itt gyakorlatilag csak pénzt lopnak. Az infrastruktúra fenntartására szabad csak pénzt fordítani, ott meg a transzparencia nevű szót kell beleverni mindenkibe, aki döntéshozatali pozícióban van.

-állami transzferek (a legszélesebb értelemben véve)

OK. Itt is nyesni kell, de minden változtatásnak meglegyen a célja, azaz a foglalkoztatottság bővítése

-adósságszolgálat

Gondolom ezzel is kellene valamit kezdeni, de néhány populista rigmuson túl még idézni sem tudok semmit

heima (törölt) 2009.03.30. 15:53:30

@sorokinV: nyilván a magyar közszolgáltatások és közigazgatás szervezettsége csapnivaló, de ha összehasonlítod a környező, velünk egy fejlettségű országokkal az arányokat, látható, hogy a transzferek és az adósságszolgálat ami kirívóan aránytalan (lásd pl oriens program), ráadásul egészségügyre, oktatásra, rendfenntartásra még sokkal többet kellene költeni...

"Na, ezt nullára le lehet venni. "

Azért ésszel, én azért nem mondanám hogy ez egy felépült ország és csak karbantartani kell. Meg az nem megy hogy gazdaságot élénkítünk meg kihúzzuk a beruházásokat egyszerre :) A komcsi gigaberuházásokat kell megvágni.

sorokinV 2009.03.30. 15:59:37

@heima:

hehe
Csenyétén jártam cociológuskodni! Jó hely....

"Na, ezt nullára le lehet venni. "
Úgy értettem ezekben a "válságos időkben" mindenképpen. Cséfalvay meggyőzött engem valamelyik írásával, hogy az állami beruházásoknak szükségképpen recesszív hatásuk van, mivel a magánszekértől veszi el az erőforrásokat. Ráadásul nálunk még a megszokott magas korrupciós hányados is tovább rongálja az eredményességét!
Szal' most mindenképpen, aztán meg végig kell gondolni van-e értelme az állami nagyberuházásoknak. A gazdaságot nem szabad állami beruházásokkal élénkíteni. A magánszektort kell pénzhez (és levegőhöz) juttatni, az majd élénkít.

mesmithy 2009.03.30. 16:34:56

www.mno.hu/portal/626317
ideje lenne nem csak beszelni, de megprobalni valtoztatni valtozasokat kieroszakolni.

tevevanegypupu 2009.03.30. 16:37:22

@Mr Falafel:
mindenesetre jo lenne mar valami fix osszeg, amire azt mondanak, hogy na most koszonjuk szepen ez eleg, ebbol kijovunk es meg ket forint marad is pluszban. En sem hiszem kulonben, hogy a szocialis juttatasok viszik el a tenger sok penzt, bar nagy reszuket valoban az ablakon dobjak ki. Nem hiszem azt sem, hogy az adobol nem lehetne jobb az egeszsegugy vagy az oktatasugy, kozlekedes, hogy kulturara tenyleg ennyire nem jut..Azt viszont lattam, hogy hivatalbol irsok van, rettenetesen ostoban szervezett az egesz, egy ugy elintezesehez harom-negy helyre kell menni es fizetni, varakozni..Na mindegy, ok tudjak, egyelore talan meg megy a verkli, de ha nemsokara valoban nem lesz mit enni - mert ez is bekovetkezhet - akkor nem tudom ki tudja majd megallitani a sok mszp-szdsz szavazot a partszekhazak elott..

civilkontrol 2009.03.30. 16:40:21

És végre megtört a jég!!!

Hatalmas demonstrációt hirdettek a civilek április 5-re a Hősök terére, Fricz Tamás ezt lapunknak azzal indokolta: meg kell változtatni azt a bevett gyakorlatot, hogy az elit zárt szobákban dönti el, mi legyen az országgal. El kell felejteni a „megint a fejünk felett döntöttek”-féle kádéri attitűdöt, s véleményt kell alkotnia a társadalomnak is. Olyat – folytatja a politológus –, amelynek hatása van a folyamatokra is.

mno.hu/portal/626317

medve2 2009.03.30. 16:42:00

Ha erre a demonstrációra nem telepszik rá egyik párt sem, vagyis sem a Fidesz, és különösen a Jobbik, akkor értelme is lesz.

mesmithy 2009.03.30. 16:46:09

Meg egy-ket het kormany alakitgatas es lesz itt olyan euro arfolyam es tovabbi leminositesek, hogy ezer eveg a kutya sem akar majd meg az orszag kozelebe se jonni, nem hogy befektetni.

mesmithy 2009.03.30. 16:51:13

@medve2: Persze csak akkor lesz ertelme, ha mindenki aki valtozast akar resztvesz ezen a megmozdulason, bar felo, hogy a tobbseg tovabbra is otthon fog csak sirankozni jo magyar szokas szerint es varja, hogy majd masok tegyen helyette.

civilkontrol 2009.03.30. 16:55:02

@mesmithy:
Így van, Semmi fotelforradalmárkodás!
Aki az előrehozott választásokkal egyetért, KAPCSOLJA KI A TV-T ÉS INDULÁS A HŐSÖK TERÉRE!!!

medve2 2009.03.30. 17:02:17

@mesmithy: Milliós tömeg nem lesz. De ettől, ha egy ilyen megmozdulást megkínélné Budaházy-Toroczkay-Morvai, a híradások még lehetnének pozitívak is. Pártjelvényeket, pártzászlókat nem kéne engedni. És provokáció, az lesz. Remélem Fricz Tamás tudja, mit csinál.

reality 2009.03.30. 17:10:04

Nem állítottam soha, hogy nem kellene vmit tenni a szociális kiadásokkal, de nem ott mennek el a nagy pénzek, hanem a korrupció miatt. Csak egy példa:

"Nyilvánvaló, hogy a Megyei híd építésére szánt költségvetési pénzek egy része eltűnt valahol félúton az államkassza és a munkálatokat ténylegesen végző vállakozók között. Elgondolkodtató, hogy senkit nem érdekel, hol, és hogyan?"
nol.hu/gazdasag/visszabontjak_a_megyei-hidat_

reality 2009.03.30. 17:11:43

@Elpet: Ááá, ezek nem értenek hozzá. Ide heima meg Ács Feri kell!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.30. 17:16:33

@reality:

Gy. Feri is megmondta a múltkor, hogy a 310 Ft-os Euró igazából bátorítás a piacok részéről a reformok folytatására.

Amúgy mi nem értünk hozzá. Az igaz, hogy 310 Ft fölött az Euró, és leminősítették Magyarországot, de mi lett volna Gordon nélkül! Akkor hány Forint lenne, meg akkor hogy leminősítettek volna! Gordon megmentett bennünket a nagyobb bajtól.

tevevanegypupu 2009.03.30. 17:27:05

@Ács Feri:
nem latni a garanciat arra nezve, hogy mindenki befizetni a tizest. Azonnal lenne egy bizottsag ami megallapitani, hogy nem jogos a penzt elszedni a rokkantnyugdijasoktol, a szocialisan nagyon rossz helyzetben levoktol, a barna hajuaktol, akinek voros macskaja van es Katustol..Nem is beszelve arrol, hogy tenyleg nem jogos, mert van aki egesz eleteben nem megy orvoshoz es van aki ketnaponta jar (komoly beteg). Van csalad ahol mondjuk oten vannak az otvenezer..Az azert az adok melle nem lenne sok egy kicsit?

mesmithy 2009.03.30. 17:27:58

@medve2: Pedig itt mar csak a millios tomeg segithet, hiszen ezeknek sz@rnak az emberekre. Igazad van bekes tomeg kell mindennemu part szimpatia nelkul, de valodi tomeg kell ami kepes felelmet kelteni bennuk, azert kellenne mindenkinek az utcara vonulni aki egyetert az elorehozott valasztasokkal, ha a videkiek nem tudnak Pestre utazni akkor ezzel egyidobe ok a megyeszekhelyeken demonstralhatnanak. Ra kell oket ebrezteni, hogy itt mar kozel van a robbanaspont.

reality 2009.03.30. 17:30:50

@Elpet: Persze, azért várt ki a piac - mármint a múlthetet. Tudom, hülye vagyok, és ezt csak "egyesek" érthetik. A csökött agyú pórnép meg hallgasson, és hagyja a nagyokra a nép vezetését.

reality 2009.03.30. 17:40:50

@tevevanegypupu: Szerinted mi történne, ha valaki nem fizetne, de rászorulna a gyógyításra? Dögöljön meg. Szerintem is. Pusztuljon a férgese. Írmagja se maradjon a szolidaritásnak! Nem baj, nem kell ide meggyógyult adófizető.

tevevanegypupu 2009.03.30. 18:00:00

@reality:
pardon mi fizetjuk. Es lassan ugy erzem, azok fognak megdogolni inkabb, akik mindig, mindenert pontosan, hataridore es becsuletesen fizetnek. Nekem nincs timfoldgyaram, wallis kft-m, elenderem, nem szaguldottam a rendszervaltasnal lecsapolni amit lehet, visszakovetelni, karteritest kerincselni es azt nezni mit hol lehetne ellopni. Nincs igenyem helikopterre, egy millio forintos orara es hogy sajat villam fitness termeiben fussak a futoszalagon..
Miattam ehen halni nem fog senki es valoszinu jut majd a raszorulonak aszpirinre is. Nem kerdezem, mit tesz ertem az orszag, de azt sem szeretnem szo nelkul elturni sokaig, hogy nekem viszont mindent meg kell tennem nem az orszagert, hanem azert az eloskodo tarsasagert amit szocialista es liberalis partnak neveznek. Veluk en mar szolidaris nem ohajtok lenne, igen, felolem akar minden nap ott keregethetnenek valamelyik budapesti aluljaroban.

reality 2009.03.30. 18:07:23

@tevevanegypupu: Kedves teve! Értem és érzem a problémád. Hasonló helyzetben vagyunk. Semmilyen támogatást nem kaptam és most sem kapok. Többet fizettem be a közösbe, mint amennyit kaptam. De kérlek magyarázd már el, hogyan fizettetnéd meg mondjuk a 10e Ft eü díjat. Mert ha mindenkinek kell fizetni, megint mi szívunk, akik amúgy is fizetnek. Vagy legyen magánbiztosítás, de akkor senki se rinyáljon, hogy túl drága (ld. Hollandia).
Könnyű vágni, de isten ments' az eredményeitől!
Ezt már senki nem alkalmazza megoldásként, csak itt olyan népszerű egyeseknél.
Még ha gyorsan is kell tenni valamit, akkor sem szabad ész nélkül. Következmények lesznek.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2009.03.30. 18:08:03

na jó.
valaki belegondolt már, mire megy el a pénz az egészségügyben?

istenbizony összerakok egy posztot a saját élményemről, amit hála istennek tudok eredeti dokumentumokkal igazolni.

4 (négy) nap (papíron) benntöltött ellátásért, amiből tényszerűen 2 (két) éjszaka igaz, utána kiraktak, mert _kell_másnak_az_ágy_

kaja majdnem nulla (nem á két menü és választós):
- a pirított levesbe elfelejtettek levesbetétet szállítani, stb

felhasznált gyógyeszközök listája:
- 1 db kanül (az infúzióból nem lett semmi),
- 1 db végbélkúp
- 2x20 fenistil csepp

A gyerek mellé (aki az elszenvedője volt a manővernek) _kötelező_ a szülői jelenlét, mert a személyzetnek _nincs_erőforrása_ a folyamatos ellenőrzésre. e.g. Te felelsz a gyerekért, amiről papírt is kell aláírni.
nincs hol aludni (még pénzért sem), csak 1 db szék van a vaságy mellett, az ágyra feküdni tilos. a szülőnek nincs kaja (még pénzért sem). a szülő nem használhatja a zuhanyzót, a szülő az épület másik végébe kell hogy járjon a WCre.
de ott _kell_ lennie, mert ő felel a gyerekért.

az ellátás ára (4 napra számlázva): 134.500, azaz

egyszázharmincnégyezer-ötszáz HUF.

erről kapsz egy dokumentumot, ahol aláírásoddal kell igazolni, hogy egyetértesz, és a kórház jogosult az elszámolásban szereplő összeg lehívására.

a havi 10kból lófaszra se futná, kedves ötletelők.

de ez az, Gordon, verjél oda a kismamáknak. mutasd meg, ki a faszagyerek!

tevevanegypupu 2009.03.30. 18:16:34

@reality:
talan valami felreertes tortent. Nekem eszem agaban sincs tizezer forintot fizetni az adon felul . Csak ha torvenyesen kenyszeritenek ra, amire viszont sor kerulhet. Vegulis barmire sor kerulhet, ahogy elneztem ma Gyurcsanyt a parlamentben felhaborodastol remego hangon becsuletrol, demokraciarol es egyenes jellemrol beszelni.

mesmithy 2009.03.30. 18:34:34

@denever: Igazan felrakhatnad a reszletes szamlat. Kivancsi lennek mire mennyit szamlaztak. Koszi

reality 2009.03.30. 18:37:44

@tevevanegypupu: Lehet, hogy félreértettelek- akkor bocs-, de úgy érzékeltem, hogy egyetértettél heima meg Ács Feri javaslataival. A megszorító ideológiát károsnak, súlyosan károsnak tartom.

tevevanegypupu 2009.03.30. 18:55:40

@reality:
nem ertettem egyet, csak erdeklodtem, hogy mondjuk egy ot tagu csaladnal otvenezer forint nem lenne-e kicsit sok? Semmi kifogasom szolidaritas es segelyek ellen, de csak annak aki valoban raszorul. Elvenni es gyakorlatilag megolni ezzel embereket, hogyan lehetne ezt helyeselni? Az ember mergeben neha eljatszik a gondolattal, hogy ha annyira odavannak Gyurcsanyert, akkor fizessenek is erte azok akik rajuk szavaztak es lelkesednek ertuk meg most is..

a néhai papp jános 2009.03.30. 19:11:45

@tevevanegypupu: az egész megszorítósdi arról szól, hogy aki csinálja az lusta megdolgozni a pémnzéért. egy működő közigazgatás fel bírná mérni legalább megközelítőleg, kik a potyautasok és kik a rászorulók, akiket ha hagynak veszni, az csak nagyobb költséggel jár később.

heima (törölt) 2009.03.30. 19:13:50

@reality: én benne vagyok abban is, hogy minden állampolgár kapjon (de főleg heima és Ács Fer)i havi 1 milliós örökjáradékot az állambácsitól, hiszen itt mindenki ollyan szerencsétlen főleg a gonosz kapitalista kizsákmányoló nyugatiakhoz képest!!!!

snakekiller23 2009.03.30. 19:24:56

Szerintetek lesz olyan párt valaha, amelyik saját magával és a holdudvarával cseszik ki a közigazgatás megtisztítása és megnyirbálása által? Eleve, a korrupció meg a nepotiizmus az nem olyan, hogy csettintésre eltűnik; ez az ország 100 éve minimum ettől szenved szinte rendszerfüggetlenül, könyörgöm!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.30. 21:24:11

Két gondolat az országot rommá döntő szociális kiadásokról:

1. Az üzletszerűen segélyből élő társadalmi csoportok juttatásainak megkurtítását aggályos, hogy az SZDSZ támogatni fogja-e. Bajnait ne tessék előre ünnepelni a szociális segélyek visszafogásáért.

2. Mindaz, aki a családi pótlékot szociális támogatásnak tartja, menjen a büdös picsába. A társadalom valamilyen módon, családi pótlékkal vagy adókedvezménnyel kell támogassa a humán erőforrás előállítására szolgáló igyekezetet.

heima (törölt) 2009.03.30. 21:31:43

@Elpet:

1. Annyi előnye lehet, hogy se anyagi, se hatalmi-világnézeti oka nincs annak, hogy lefeküdjön az inaktívoknak, mint Fletó.

2. Én a családi pótlékot szociális támogatásnak tartom, ismerve a paramétereit nem is tudom másnak tartani, de inkább nem mennék sehova :) Jelenleg nagyon rossz rendszerben osztják a pénzt, aminek az eredménye a gyerekgyár (sőt az olyan rémtörténetek is, hogy Borsodban direkt lerúgják az állapotos kismamát, mert a fogyi gyerekért emelt családi jár), a herék fokozott újratermelés.

Megoldás lehet az említett családi adókedvezmény, béren kivűl adható adómentes pénz, óvodaprogram, csak gyed jellegű ellátás az elején, helyi szintű gyermekjóléti támogatási rendszer stb.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.30. 21:32:24

Egyébként Bajnai Gordon az a miniszter, akinek irodája elől bilincsbe verve vitték el a rendőrök egy jól menő magyar cég ügyvezetőjét, aki éhségsztrájkkal kívánta kifejezni affölött érzett felháborodását, hogy a CNC vezérléstechnika előállítása a kutyawellness mögé sorolódik az EU támogatások elosztásakor. Bajnai Gordon gondosan felügyelte, felügyeli az EU-s pénzek elosztását. Méltó arra, hogy politikai bizalmunkat belé helyezzük.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.30. 21:36:04

@heima:

Humán erőforrás előállításáról írtam, és ennek támogatásáról, nem pedig az üzletszerűen segélyből élő társadalmi csoportok újratermelésének támogatásáról. Biztos vagyok benne, hogy érzed a finom distinkciót. A családtámogatásokat ennek megfelelően kell kezelni.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.30. 21:41:00

@heima:
Természetszerűen inkább vagyok híve a családi adókedvezménynek, mint a családi pótléknak, de hogy egy gyereket nem vállaló ember pontosan olyan elbírálás alá essék közterherviselés és juttatások szempontjából, mint aki áldozatokat hoz azért, hogy 20 év múlva is legyen munkaerő, azt elfogadhatatlannak tartom.

reality 2009.03.30. 23:26:07

@heima: A 2. ponttal én is egyet tudok érteni. Végül is. :)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.31. 00:08:35

@heima: vicces látni, hogy heima mással is hasonló stílusban vitatkozik:)

Viszont annyit tennék hozzá, hogy ha a gyerek nem jár iskolába azt ma is lehet szankcionálni. (Igen, itt egyszer szoptam, nem a csp-n keresztül.) A jegyzőn keresztül pénzbírsággal.

A másik meg, hogy a hereszaporítás, amit itt mindenki mond, szóval azt honnan lehet tudni, hogy tényleg így van? Mármint demográfiai adatokkal, ha már folyton hivatkoztok.
Most lehet, hogy rosszul emlékszem, csak kérdezem, de nem a csp a legnagyobb kiadás a költségvetés szociális részében?
Az utolsó, amit kérdezni akarok, hogy ha a csp helyett családi adókedvezmény van (amivel ugye gondok lennének: ott lakó nagymama, nagypapi, hugica stb. beleszámít-e?), hogy a legszegényebbek nem kapnak semmit. És nem csak azok akik nem dolgoznak (bár a csp a gyerek pénze, ha jól tudom), hanem akik minimálbéren, vagy akörül vannak? Szóval tök sokan szívnának ezzel, nem?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.31. 00:39:52

@calam: természetesen csak úgy tudom, hogy lehet szankcionálni.:)

nnpeter 2009.03.31. 00:40:44

Bajnai Gordon,
nevében is ott a baj és majdnem még a kordon

tevevanegypupu 2009.03.31. 00:48:18

Meg a "don" is..Keresztapa.

devuscka 2009.03.31. 09:48:05

'szakértői kormány' ? Milyen már?
Szakértői kormány, szakértői vezetője , egy általa vezetett cég(!) 'gazdasági' bukását (..libák..) egy kézlegyintéssel úgy konferál: "..nem értettünk hozzá.." (?!)
Nem egy jól menő gazdasági vezetőről beszélünk?
Nem a nemzeti fejlesztési és 'gazdasági' miniszterről?
Mihez ért akkor, ha egy gazdasági céghez nem? Ministránsághoz?
Ha nem hoz semmit az elkövetkező - EU-s választási kampánnyal megtűzdelt - kevesebb, mint egy évben a politika mentes gazdasági megszorítása, akkor is csak széttárja a kezét:
".. n e m é r t e t t ü n k h o z z á.." (?)

Egyébként, ha jól tudom (érzem) 2006-óta folyamatosan növekvő m e g s z o r í t á s o k vannak..
Hol van ezek eredménye? Most miért lesz?

tevevanegypupu 2009.03.31. 10:30:01

Kivancsi vagyok maradhat-e Gyurcsany elnok? Vajon tenyleg zsarolja az szdsz? Hova nem jutottak..na nem Gyurcsany miatt, hanem mennyire lealjasultak. Nem akarnak politikai kollektiv ongyilkossagot elkovetni, nyilatkoztak. nem is ertik, hogy azt mar regen elkovettek a szavazoikkal egyutt. Csak nem politikai hanem moralis ongyilkossagot..Micsoda nepseg.

devuscka 2009.03.31. 10:59:19

@tevevanegypupu:

Az SZDSZ-szel próbálják sakkban tartani Gyurcsányt a szocialisták
Üvöltözésbe forduló vita után döntöttek a liberálisok Bajnai mellett
www.hirszerzo.hu/cikk.az_szdsz-szel_probaljak_sakkban_tartani_gyurcsanyt_a_szocialistak.103020.html

devuscka 2009.03.31. 11:02:41

a lényeg itt van:
"mérlegelnünk kellett, vajon a választóink megbocsátják-e nekünk, hogy Orbán Viktor idő előtt, kétharmados többséggel besétál a hatalomba".

tevevanegypupu 2009.03.31. 11:10:41

@devuscka:
nem tudom milyen valasztokra gondolnak.Azokra-e akikben maradt a becsuletnek egy szikraja meg, es ezt a Bajnai fele cirkuszt mar nem kerik, vagy azokra akik anyagilag fuggnek toluk? Ez utobbiak letezik, hogy vannak 200000+1-en??

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.03.31. 11:21:05

@tevevanegypupu:
Az szdsz szavazóbázisa 94'. óta állandó. Akkor vallottak színt, és alakultak etno-financiális értdekcsoport politikai szócsövévé. Itt az a kérdés, hogy értelmét látják-e az USA-ból és Izraelből Magyarországra utazni egy mindenképpen elbukott szavazás kedvéért. Eddig jöttek, ez kétségtelen, de most más a helyzet.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2009.03.31. 11:26:41

@tevevanegypupu:
"Nem akarnak politikai kollektiv ongyilkossagot elkovetni, nyilatkoztak. "

Inkább Mo-t áldozzák fel, mint magukat. Érthető.

devuscka 2009.03.31. 11:30:28

@tevevanegypupu:
párom szerint vannak.. sok ismerősünk ilyen. Most azt mondják: nem mennek el szavazni... meglepődnék: eddig ők mindig szavaztak (oda)
- persze náluk bejöhet még a Bokros (ez a szdsz-nek baj!)
Most kezd lágyabb húrokat pengetni - belehúzott szereplésbe:
www.hirszerzo.hu/cikk.bokros_lajos_mar_semmit_nem_var_a_kormanytol.102907.html
Még a végén bejön az mdf-nek az 5%(EU) - de ezt leginkább a szdsz fogja bánni.. Szent-Iványinak el kellene gondolkoznia valami ütős dologról. (veszélyben lehet a helye)

tevevanegypupu 2009.03.31. 11:40:23

@Mr Falafel: @devuscka: @tölgy:

Ez az egesz attol fugg, hogy melyik szavazo mivel kapcsolodik az szdsz-hez. Aki anyagilag, annak erdemes szavazni. Aki erzelmileg, az nyilvan szemelyekhez ragaszkodik nem elvekhez. Kulonben jellemzo, hogy egy ongondoskodasra buzdito part az allamba, az allami vallalatokba kapaszkodva el tul mindent. Ocska banda, tehat nyilvan maradnak es vegigtapsoljak azt, hogy Bajnaiek hogyan tesznek tonkre tarsadalmi retegeket.

devuscka 2009.03.31. 12:01:19

@tevevanegypupu:
Lehet,hogy így lesz..
"Kormányválság percről percre: Bajnai el sem jut a parlamentig?"
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=3&k=3&i=112613

Olyan mint egy folytatásos horror film..
Jöhet a 2.3.4 rész...csak ezek mindig rosszabbak szoktak lenni mint az első rész. 'A' kategóriásból 'B', majd lassan 'C' kategóriás lesz.. ezzel együtt a szereplők is egyre gagyibbak... és eljutunk a nézhetetlen kategóriába. ;)

devuscka 2009.03.31. 12:06:37

nincsenek csodák:
Lendvai Ildikó az első áldozat...

A kígyóról szóló bölcsesség igazolódik be az MSZP frakcióvezetőjén... A hajdan Aczél György keze alatt tanult exkommunista "kultúrpolitikus" asszony rövidesen búcsút mondhat az MSZP-frakcióvezetői pozíciójának, arra ugyanis Gyurcsány Ferencnek lesz szüksége.
gondola.hu/cikkek/64410

Nincs ÉLET szónoklás nélkül? :)

tevevanegypupu 2009.03.31. 12:41:03

@devuscka:
Nem tudom valoban levaltjak-e Lendvait, akit egyaltalan nem sajnalok, mert az elso perctol kezdve kepmutato, hazug es nagyon ellenszenves nonek tartottam..Vijjogo hangjat aki egyszer hallotta feledni nem tudja soha. Viszont nem lepodnek mert, mert ezek kozott az emberek kozott nemhogy elvtarsi osszefogas, koszonet - Gyurcsany nagyon sokat koszonhet neki es szelutott baloldali noszavazok imadtak Ildikot - de a becsulet is ismeretlen fogalom. Ha levaltjak es Gyurcsanyt valasztjak a helyere ez is nevetseges, foleg Gyurcsanyra nezve: ez a hapsi mindennel megelegszik csak vonalban maradjon? Miniszterelnok, partelnok, frakciovezeto..vegul az MSZP szekhaz portasfulkeje??

steverubellreborn 2009.03.31. 12:53:31

@Elpet:
ezt a "mi lett volna ha" típusú politikai mesejátékírást a bérblogger-képző szemináriumon is bukással jutalmazták volna.

steverubellreborn 2009.03.31. 12:56:30

egyébként:

ha lúd legyen kövér-szólt a pannon puma és az ország érdekében megnyalta a száját.

heima (törölt) 2009.03.31. 13:25:30

@calam: a világ vicces, ha nem libsiként élsz benne :)

A csp a családi támogatások (gyes, gyet, anyasági támogatás, apák távolléti díjának megtérítése) közül a legnagyobb tétel.

Az a nagy baja, hogy alanyi jogon jár minden gyerek után, központilag, kontroll és szabad felhasználás nélkül. Ennek eredmény, hogy a leggazdagabbak és a "legszegényebbek" (lásd herék) is megkapják, az a két réteg, akiknek nem kéne.

A családi adókedvezmény és/vagy béren kívüli adómentes juttatás, a pénzbeli járulék fizetéshez kötött ellátások erőltetése azt eredményezi, hogy a gyermekvállalási kedv ott erősödik meg, ahol ez nemzeti szempontból a legelőnyösebb (dolgozó népek lsd polgári középosztály). Semmi szükség rá, hogy fokozottan újratermeljük a "legszegényebbeket".

devuscka 2009.03.31. 13:46:50

@heima:
..Semmi szükség rá, hogy fokozottan újratermeljük a "legszegényebbeket".

Így igaz! (ki akar ma szegény lenni?)
Mit történjen a már meglévőkkel?
Ez mit termel? www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=3&k=2&i=112705

heima (törölt) 2009.03.31. 13:48:42

@devuscka: "Mit történjen a már meglévőkkel?"

El lehet menni dolgozni, szegénység ellen a legjobb ellenszer.

devuscka 2009.03.31. 14:09:29

ja, hát a Diageo-hoz? Vagy akár hozzánk? El kellet küldeni az alkalmazottakat (nem volt sok) - nem fizették ki a munkát, amit elvégeztünk:. Esélyünk sincs, hogy megkapjuk (felszívódtak) :(
Más se jár jobban (hason szakma):
index.hu/gazdasag/magyar/megyep0119/
index.hu/gazdasag/magyar/hid090123/
index.hu/belfold/2009/03/31/nincs_nyomozas_a_megyeri_hid_ugyeben/
Már a címek is beszédesek!

"El lehet menni dolgozni, szegénység ellen a legjobb ellenszer."
Nagyon könnyű ezzel a szóval dobálózni.. sokan dolgoznak és mégis szegények... elszegényednek ( mi is)
Aki ezt ma ilyen könnyen mondja, annak nem sok gondja lehet. Még talán család se.. (havi fix?)
Mondhatni: ..annak térkép e táj... :(

devuscka 2009.03.31. 14:12:53

@tevevanegypupu:
Mondom én, hogy 'horror'- nem lehet temetni :)

devuscka 2009.03.31. 14:23:01

@heima:
ez az utolsó (csak bosszant a dolog) tessék végig nézni, és megérteni is miről beszélnek benne!
index.hu/video/2009/01/23/akik_epitettek_nem_kaptak_semmit/
Nem dolgoznak az emberek? :((

heima (törölt) 2009.03.31. 14:25:26

@devuscka: i see, akkor nem maradt más hátra minthogy mindenki kimegy a hősök terére, alkotunk egy nagy kört, megfogjuk egymás kezét, és elénekeljük a kumbaya nótát.

válság van vazz betiltották a munkát meg a kiútkeresést! aki mást mond az egy köcsög könnyenbeszélő!

heima (törölt) 2009.03.31. 14:28:38

@devuscka: sokan meg nem dolgoznak és mégsem szegények, na ezt rakd össze!

akárhonnan is nézem, ez itt még Európa, ráadásul egy EU tagállam - nem Afrika, Latin-Amerika vagy Pakisztán... na ott tényleg szegények az emberek - ha itt dolgozol, nyilván nem fogsz úgy élni mint egy amerikai vagy holland, de megélsz. aki Európában sír munkaképesen h ő milyen szegény, azt nem bírom sajnálni.

devuscka 2009.03.31. 14:42:14

@heima:
aki mást mond az egy köcsög könnyenbeszélő!
Nem kell sarkosítani. Nem mondtam, hogy köcsög.
Először munkahelyeket kell teremteni, hogy aztán tudjanak az ember munkát vállalni.
Vagyis aratás előtt előtt szántak, vetnek.. (ezekhez a munkákhoz viszont befektetés kell. a vetőmag, a gép amivel megművelhetik a földet pénzbe kerül.. ez olyan szájbarágós :( Mostanság a ezeket az 'alapokat' szeretik elfelejteni.
Van egy film:www.pestiest.hu/cikk/27599/vagta_-_seabiscuit-
a verseny mellett, a ma számára a mondani valója: a 'New Deal' hatása. (ami bizony először pénzébe került az államnak)
hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_gazdas%C3%A1gi_vil%C3%A1gv%C3%A1ls%C3%A1g#New_Deal

"A láthatatlan kéz politikáját a cselekvő állam koncepciója váltotta fel, megkezdődött a társadalombiztosítási rendszer kiépítése, a munkások védelme állami feladat lett. A szociális intézkedések jegyében elkezdődött a munkanélküliek segélyezése, létrejött a Szövetségi Gyorssegélyező Hivatal (FERA)."

devuscka 2009.03.31. 14:57:13

@heima:
Nem kell sajnálni. Nem kérte senki. (össze tudom rakni)
Sőt vannak olyanok is akik nem is dolgoznak, mégsem szegények. Ezt is össze lehet rakni. :)

heima (törölt) 2009.03.31. 16:34:07

@devuscka: jó hát lehet Észak-Koreát is építeni, én inkább a déliek úthát választom. Ott a munkahelyet nem az állambácsi teremti, hanem a vállalkozások, akiket állambácsi úgy segít, hogy nem teszi őket ellenérdekelté őket magas adókkal a foglalkoztatástól meg nem veszi el a kedvét a munkától segéllyel a potenciális munkavállalótól.

Igazán szép komcsi toposz ez az először munkahelyet kell "teremteni", csak nem a befőtt teszi el a nagymamát, amíg mindkét fél ellenérdekelt (magas adók, sok segély) a munkában, addig nem lesz munkahelyteremtés - csak válság.

Az meg már tényleg bájos, hogy az elmúlt hat-hét év nem szólt másról, csak az egyre nagyobb államról, egyre több ellátásról és egyre több adóról, és látva ennek végkifejletét, a tömeges elbocsájtásokat a népeknek nem az jut eszébe, hogy ezen változtatni kéne, hanem az, hogy még jobban nyomatni kéne a szocializmust.

Kádár élne örülhetne...

zoli29 2009.03.31. 16:57:44

Bajnai 1 Ft-os havi fizetésért fog dolgozni.
www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=3&k=3&i=112613

Folytatódik a Gyurcsány-féle médiakormányzás. Cselekvés helyett hangzatos bejelentések.
Tegnap a "fájni fog" volt a jelszó, amivel nyilván azt szerették volna kommunikálni, hogy az őszinteség korszaka jön (kár, hogy amikor nem választások előtt vagyunk, ennek nincs különösebb sportértéke), ma meg az "egyforint".
(A TV2 valószínűleg meg is teszi azt a szívességet, hogy a vezető hírek közt említi.)

Vajh mi lesz a következő nagy durranás? Alighanem felkészülhetünk rá, hogy a Napló stábja épp hogy csak a wc-re nem fogja elkísérni, de mndenféle intim titkokat megtudhatunk majd a magánéletéről.
Megpróbálják felépíteni, mint annak idején Gyurcsányt. Kérdés, hogy ez mennyire lesz sikeres.

heima (törölt) 2009.03.31. 18:17:21

@devuscka: október óta az IMF fizeti a nyugdíjakat meg a segélyt, de te New Dealt akarsz... egy országban élünk?

devuscka 2009.03.31. 19:22:36

@heima:
jaja! :)
amerikai módra! (nem Észak Koreában vitték véghez) el lehet olvasni: (belinkeltem. Most még egyszer: röviden van összefoglalva, nem kell sokat olvasni: hu.wikipedia.org/wiki/Nagy_gazdas%C3%A1gi_vil%C3%A1gv%C3%A1ls%C3%A1g#New_Deal
Ajánlom a filmet is. Élvezetes.
Én Mo-n élek. Lehet, hogy egy országban, de biztos nem ugyan azt halljuk.
Én pl nem hallottam, hogy azt:.." hogy az elmúlt hat-hét év nem szólt másról, csak az egyre nagyobb államról, egyre több ellátásról és egyre több adóról,.."
Én azt hallottam az elmúlt 6-7 évben: az állam rossz gazda ezért el kell adni... (el is adtak mindent amit lehetett) 'megszorítások', iskola bezárások..kórház bezárások.. elvonások minden honnan. /idén már a gázártámogatást is kevesebben kaptak/ jelentősen csökkentették az önkormányzatok pénzét., de a feladataikat megnövelték.. sok-sok pénzzel nőtt a gáz-, víz/csatorna-, áram-, szemétszállítási díjak, társasházak közös költsége, a kombinált buszbérlet, az iskolai étkezés, a gyógyszerek árai, .. stb..
HOL itt az egyre több ellátás??
ezért mondom tapasztalatból: akinek jut annyi (innen-onnan -amonnan), hogy mindezeket nem érzi meg:.. annak térkép e táj..
Egyszerűsítve: amíg nem törik el a lábad, észre sem veszed mennyi gipszelt lábú ember jár az utcán.(ugyan ezt elmondhatom a terhesnőkről is)
Lehet 'komcsizni' - nem veszem fel.
Én egy polgári, demokratikusan működő országban szeretnék élni. Nem nagy vágy.. vagy igen?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.31. 19:48:45

@heima: a világ libsiként is vicces, ne félj. Én nagyon jól érzem magam, ne félts:)

Na, akkor mondok egy-két dolgot, remélem meg tudjuk őrizni ezt a hangnemet. Szóval gondolom az vagy elütés, vagy én olvastam félre, de a CSP szabad felhasználású. Asszem elméletileg itt is van arra lehetőség, hogy ellenőrizzék, hogy a szülő valóban gyerekre költi.e a pénzt. Ilyen kutatásokból lehet tudni, hogy a szegény szülők erőn felül költenek a gyerekekre, és a saját igényeiket csak azután elégítik ki.
Aztán még azon is gondolkozom, hogy azt mondom, hogy aza dkókedvezménnmyel az a baj, hogy nehéz értelmezni, másrsézt meg a nem munkanélküliek is megszívják a minimálbér miatt. (Ezt persze egy teljesen ésszerű lépéssel, a minimálbér megadóztatásával meg lehetne oldani). De ebben az esetben is jobban járnának a gazdagok, hiszen többet tudnának leírni. Valószínűleg a Gyurcsányék egyetlen igazán jó ötelete az volt, hogy a csp-t jövedelemhez kellene kötni. Ez szerintem jó, és igazságos lenne, csak az a baj, hogy a magyar bérek legnagyobb tömege az átlagbér körül sűrűsödik. Így viszont nagyon nehéz meghúzni, hogy hol legyen a határ.

Csak hogy az elmúlt hónapok vitáit kicsit helyre tegyem. Az én gondolkozásomban is az első helyet a munkaerő eladásából származó jövedelem tölti be. Az államnak/közösségnek csak akkor kell cselekednie, ha valaki hosszú távon képtelen dolgozni (rokkantak, fogyatékosok, stbstb.), vagy nem tudo elhelyezkedni, emrt bizonyos térségekben semmilyen munkahely nincsen és ráadásul az értéktelen lakása miatt elköltözni sem tud. Na az államnak egyrészt ezeken a helyeken kell segéllyel bevatkozni, másrészt képzést, költözési stb támogatást adni, de főleg képzést.

(bocs az írásért, egy gyakorlatilag használhatatlan gépről írok.)

heima (törölt) 2009.03.31. 20:34:55

@calam: persze, lehet minden család mellé egy családsegítőt helyezni, csak kérdés, hogy megéri-e. Már a jelenlegi rendszer is hatalmas adminisztrációs teherrel jár, bár gondolom ilyen kutatásokat nem igazán olvasgatsz.

Az igazi baj az, hogy a rendelkezésre álló lehetőségek közül a csp az egyik legrosszabb (mert központi és alanyi), és a mostani szigorítások ahelyett hogy elvetnék ezt a fajta visszaosztási módot, csak rontanak rajta, igazi szocialista tempó, ahol a pénzosztásig jutnak el az agyakban.

Nem olyan nehéz értelmezni a családi adókedvezményt, tfh 15k/eltartott gyerek, és nem visszaigénylős, hanem adójóváírásos rendszerben. Annyit tudsz leírni, amennyi kölyköd van, mindegy mennyit keresel, a nagy szociális igazságosság jegyében az ultraburzsujuktól még el is lehet venni ezt a kedvezményt.

Azt itt még nem írtam, de egyértelmű, hogy minden más kedvezményt (köztük a minimálbér adómentességét jelentő adójóváírást) is meg kell szüntetni, illetve a kulcsokkal is kezdeni kell vlamit (az én javaslatom: 20% szja 10% eü 10% mnyp).

A jó családtámogatás szerintem nem azt jelenti, hogy igazságos, és arra törekedünk, hogy mindenki jusson, hanem jól célzott, és arra törekedünk, hogy azt támogassa, annak jelentsen stabil előnyt, akinek nemzetpolitikai szempontból fontos.

Igazad van, elméleti rendszeremben egy minimálbéres munkavállaló minden fizetendő adóját elviszi egy gyerek, a második után nem kapna semmit. De kérdem én, szükség van arra, hogy azt támogassuk, hogy minimálbéres emberek tengődjenek 4-5 gyerekkel? Mert arra igazából a családi pótlék se jó, az egy főre eső jövedelem drámaian alacsony marad...

A többi meg mind apró kodifikációs probléma, le kell szabályozni is kel, a családtámogatási törvényben is letudták, máshol is le lehet.

heima (törölt) 2009.03.31. 20:43:57

@devuscka: nálad nem mondta be a tévé, hogy Magyarországon a legnagyobb az adóterhelés Belgium után, hogy az állam a jövedelmek több mint 50%-át újraosztja, hogy 800 000 rokkantnyugdíjas kapja minden hónapban a csekket, hogy alanyi jogon jár minden gyerek után a havi fix, hogy másfélmillió ember van minimálbéren és bír 0 azaz 0 adót fizetni, hogy ingyen utazás van az öregségi nyuggereknek....

szerinted hol vannak ilyenek egy polgári demokráciában? azért, mert fletó és neolib spanjai kedvenc szava lett a "megszorítás", nem kell eldobni a gondolkodás lehetőségét, és leszűkíteni a dolgot két pólusra. nem megszorításból meg annak elutasításából áll a világ, és "megszorítani" nem egyfajta módon lehet.

A Magyar Köztársaság költségvetése tízezer milliárd forintos nagyságrend, bevételi és kiadási oldalon egyaránt, nem úgy működik a dolog, hogy ezzel két dolgot lehet csinálni, megszorítani fletó módon meg osztogatni viktor módon.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.31. 20:45:32

@heima: de, az adminisztrációs teherről is olvasgatok, ne félj, ezzel nincs gond. Igen valóban alacsony, nagyon a családi jövedelem, csak itt én most a ma már megszületett gyerekekről beszélek. Azokkal nehéz a dolog, ha azoktól veszed el.

Ráadásul a családsegítőknek fontos szerepük lehet, mondjuk olyan szempontból, hogy stratégiát készítsenek a nehéz helyzet túlélésére. (Gramen-bank szerűség magyarországi felépítése esetén pláne.)

Ja, és azért nem jellemző a 4-5 gyerek+minimálbér, hiszen akkor nem lenne 1,3 a születési ráta Mo-on.

heima (törölt) 2009.03.31. 20:45:40

@devuscka: nézd, ha komolyan azt hiszed, hogy a helyzetünk ugyanaz, mint a 30-as évek Amerikájának, akkor tényleg nincs sok közös beszélgetni valónk...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.31. 20:49:02

@heima: na, látod ebben kurvára igazad van, mondjuk a rokkant nyugdíjasok esetében, egyébként ott van vmi kezdeményezés, hogy felülvizsgálják a korábbi döntéseket, asszem egyelőre mérsékelt sikerrel. A nyugdíjasok utazási kedvezménye nem tudom mennyi összeszerűen, de a 1,5 millió adó nem fizető nyilván sokkal nagyobb baj, akik ÁFÁN keresztül azért vmit fizetnek, nyilván kevesebbet, sokkal, mint kellene.

Az igazi probléma egyébként ott lehet, hogy az inaktívak közül nyilván rengetegen feketén dolgoznak és nem adóznak. Ezzel a réteggel lenne érdemes mit kezdeni, hiszen ebben lehet hatalmas tartalék, a minimálbéresek mellett.

heima (törölt) 2009.03.31. 20:58:18

@calam: @calam: nem értem a problémát, elmegy apu anyu dolgozni és kap adó-visszatérítést jól. Gondolom láttál már átlagos putrit, na ot a gyereknek édes mindegy hogy kap a család cspt vagy nem, több nem jut neki most sem :(

Magában a minimálbér nem jellemző, öreg hiba hogy ezt a szerencsétlen 72500 forintot veszik alapul mindenhol. Önmagában a minimálbér egy reálgazdasági fogalom, az az összeg, ami mellett megéri elmenni dolgozni (feláldozni a szabadidőt). Ez egyéntől, élethelyzettől, elérhető jövedelmektől különböző lehet, de a bőkezű nyugdíj és segélyrendszer tesz róla, hogy ez az összeg valójában sokkal magasabb, mint a jogszabályban rögzített.

Ezért lehet az, hogy munkaerőhiányról panaszkodnak Borsodban, Szabolcsban, és ezért kerülik még a primitív összeszerelő üzemek is a térséget - ha nincs munkáskéz baszhatod az egészet, hiába fut autópálya a kapuig meg kapsz EU pénzt rogyásig.

Ezért fals érvelés az is, hogy ha emeljük a minimálbért, akkor majd a vállalkozások keletre mennek - hiszen a valóságban a minimálbér már rég magasabb (Budapesten olyan bruttó 100k-ra rakom, vidéken egy kicsit alacsonyabb)

heima (törölt) 2009.03.31. 21:05:25

@calam: a minimálbéresek és feketézők nagyban fedik egymást :)

de itt is beteges volt a logika az elmúlt időszakban a nagy szigorodással - egyszerűen azt kéne megérteni, hogy az élőmunka jelenlegi terhei mellett nagyon kevés iparág képes kitermelni a pozitív eredményű működést - a nélkül meg nem éri meg vállalkozni.

heima (törölt) 2009.03.31. 21:12:43

@calam: igazából egy állami járadékon élő munkaképes korú minimum dupla kiesés költségvetési szempontból - ha dolgozik feketén, ha nem.

Egyszer az állami transzfer összege jelentkezik a kiadási oldalon, másodszor az az adóbevétel is kiesik, amit akkor termelt volna, ha dolgozik (alternatív költség), ami a bevételi oldalt apasztja.

És akkor van egy olyan hatása is, hogy mivel nem termelt, nem termelt értéket a foglalkoztatójának, nem növelte a vállalkozói adóalapokat stb stb...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.31. 21:26:48

@heima:

Azám, csak az igazán elmaradott térségek lakóit a munkába visszavezetni sok éves, inkább évtizedes feladat lesz. Már olyan munkára gondolok, ami valóban piacképes árut vagy szolgáltatást állít elő. Na, ehhez kellenének valódi programok, nem olyanok persze, hogy jó pénzért 20 napos tanfolyamokat tartunk munkanélkülieknek nulla eredménygaranciával.

heima (törölt) 2009.03.31. 21:33:50

@Elpet: ha a tanulatlan kínai meg indiai parasztnak megy az, hogy a rizsföldet otthagyja és bemegy a gyárba eldobható műanyag öngyújtót gyártani, akkor megy a magyar herének is. igazából a világ 80%-án nincsenek állami felzárkóztató-seggkinyaló programok, a népek mégis elmennek piacképes árut és szolgáltatást előállítani (vagy elveszik mástól), mert ha nem teszik éhen döglenek....

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.31. 21:42:23

@heima: igen, de ma minimálisan képzett munkaerőre van szükség Magyarországon.
Láttam putrit, és annak a gyereknek nem minegy, hogy kap-e csp-t vagy nem.
Valszeg érdemesebb lenne a minimálbéresek, feketézőket megfogni, bár ez nagy átfedésben van egymással, ahogy mondtad, és a segélyesekkel is.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.31. 21:47:48

@heima:

Ez az: otthagyja a rizsföldet. Ahol eddig is dolgozott, ha mást is, de dolgozott. Nálunk tömegével vannak emberek, akik soha nem dolgoztak még semmit.

heima (törölt) 2009.03.31. 21:51:33

@Elpet: kurva gyorsan megtanulnak dolgozni ha rá vannak szorulva...

De én támogatom a "Megtanítunk dolgozni Átnevelőtábor" koncepciót is, választható kőbánya/útépítés-földmunka opcióval, de félő hogy ezzel nem lennék nyerő liberális körökben...

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.31. 21:54:17

@heima:

Viszont amíg Bajnai miniszterelnöksége egy olyan párton múlik, amelyik a munkában alulmotivált szubkultúra helyzetéért a társadalom fennmaradó részét teszi felelőssé, addig Bajnaitól sem lehet csodát várni. A segélyek maradni fognak, inkább elveszik vagy megcsonkítják a családi pótlékot minimálbér fölött.

heima (törölt) 2009.03.31. 21:55:26

@calam: hát minimálisan képzett munkaerő van bőven.

az a kemény, hogy a minimálbéres jelenség is a magas segélyeknek köszönhető:

sok segély>sok állami kiadás>ennek fedezetére magas adók>kitermelhetetlen teher>adómutyik, minimálbérre bejelentés

Az ördögi körből úgy lehet kilépni, ha kiveszed mind2 elemét, a magas segélyeket és magas adókat is. (szép ábrákat erről lsd az oriens programot)

heima (törölt) 2009.03.31. 21:59:16

@Elpet: hát igen, ez BG legnagyobb hátránya. Mondom, annyival van előbbre, mint Fletó, hogy nem a szobakonyha panelből jött, nem lelkileg beteg, aki el akarja játszani a Haladó Baloldalit, meg igazából hatalmi-újraválasztási motivációi sincsenek.

De kétségtelen, csak egy dolog tartja mögötte a frakciót, a "vagy én vagy az előrehozott választások" (az SZDSZt meg főleg)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.31. 22:07:39

@heima:

Holnap este írok még bajnairól, ha leszel, majd megvitatjuk. Elmegyek pihenni. Jól kibasztak velünk megint ezzel az óraátállítással, ráadásul munkanapot tettek szombatra, ilyet is csak a kommunisták csinálnak, hogy gyötörjék a magyart. Na. Ez félig irónia volt. Jó éjt!

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.31. 22:07:55

@heima: az oriensről egyszer mondtam valamit, ami miatt lehurrogtak, nem merem még egyszer elmondani.

Viszont pont a magas munkanélküliségű/alacsony foglalkoztatottságú régiókban borzasztóan alacsony a képzettségi szint. Ja, és pont azokat a munkahelyeket mosta el a minimálbéremelés, ahova alacsonyan képzett emberek kellettek.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.03.31. 22:09:17

Elnézést: Bajnai. Elütés volt, nem írom kis betűvel azért, mert kifogásom van a miniszterelnöksége ellen.

heima (törölt) 2009.03.31. 22:09:57

@Elpet: jó pihenést. nekem már nem kell holnap korán kelnem..

heima (törölt) 2009.03.31. 22:15:17

@calam: a szokásos libsi urbanlegend, hogy nincs végigszámolva... ami esetünkben lényegtelen, mert ez egy makroelméleti fejtegetés, amit nem számolgatni kell, hanem statokra alapozni.

Nálad az alacsony képzettségű szint nem a minimális képzettséget jelenti? Kezdelek nem érteni, tegyük tisztába :)

Nem olvastál elég figyelmesen, előbb írtam hogy a valóságban a minimálbér sokkal magasabb mint a jogszabályban rögzített érték - a ballib kormányok segély és nyugdíjemelései jobban növelték a minimálbért a gyakorlatban, mint az Orbán-kormány bármikor...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.31. 22:28:53

@heima: igen, kurvára megnövelték, ami szar

ami szerinted urbanlegend, azt én tőle tudom:
kozgaz.tatk.elte.hu/page/munkatarsak/id/1/state/form/

heima (törölt) 2009.03.31. 22:34:22

@calam: a jelenlegi adótanáromnak is kilométer hosszú az életrajza, az órái negyedében mégis képes visszamondani a hírtvt...

heima (törölt) 2009.03.31. 22:39:53

@calam: ezért volt tisztább a Fidesz rendszer, ott ugye duplájára emelték, de egyben adóköteles is volt a minimálbér, hivatalosan, csökkentve ezzel a heréskedés terét, mivel a segély meg szinten maradt. erről lsd: www.fidesz.hu/index.php?Cikk=124307

Az viszont a legszarabb kombó, hogy a segély és a nettó minimálbér is egy szinten van, ekkor legalább a duplájára kell emelni a minimálbért, hogy megérje elmenni egyszerű droid munkára. Ez ma 72500*2. azaz kb 150k bruttót jelentene, ami egyértelmű nonszensz. Na ezt a lehetetlen helyzetet bírta kitermelni a nagy szociális igazságosság.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.31. 22:42:23

@heima: szerintem kérdezd meg mondjuk Turult, hogy mit gondol Petéről. De ha te közgazdász vagy, akkor tudod, hogy ő kb az igazi elvetemült piacpárti, minimálállam képviselője. És nem úgy, ahogy te gondolod, mármint olyan igazi piac párti.

heima (törölt) 2009.03.31. 22:58:24

@calam: jó hát ezen semmi meglepő nincs, nem véletlenül mondtam a libsi urbanlegendeket...

az oriens programban szereplő statisztikai adatok helyesek, az abból levont következtetések is, és számomra ezek a legfontosabbak, nem a konkrét tervezett lépések. Őszintén megvallom, hogy nekem nincs meg hozzá a képzettségem és eszközeim, hogy egy közpolitikai döntés következményeit kiszámoljam forintra pontosan, így nem tudom azt se leeelnőrizni, hogy az oriens jól számolt-e. (ami azért is nehézkes, mert módszertant nem igazán adtak hozzá, igazából csak becslésekről beszélhetünk).

De két okból nem is kell, egyrészről a cselekvési program számai azóta teljesen elavultak (válság), másrészről meg mondom hogy az elméleti alapja, a probléma feltárása és megnevezése a fontosabb, ami viszont azóta is érvényes. Sőt, egyre érvényesebb.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.31. 22:59:57

@heima: mármint nem értem, nem tudtad cáfolni, hogy ne lenne igaza, csak annyit, libsi urbanlegend:)

heima (törölt) 2009.03.31. 23:01:27

@heima: Példával élve a fentebb említett ördögi kör (magas adók-magas elérhető jövedelem munka nélkül) leírása fontosabb, mint az, hogy a lehetséges kitörési lehetőségek (hány százalék legyen akkor az szja, melyik segélyt emeljük mennyivel stb).

Nem véletlenül kerülöm én is, ha tehetem a százmilliárdokkal való dobálózást.

heima (törölt) 2009.03.31. 23:02:24

@calam: azt se mondtad mit állít...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2009.03.31. 23:03:27

@heima: hogy a minimálbér emelés miatt ment tönkre pl a könnyűipar

heima (törölt) 2009.03.31. 23:13:21

@calam: és miért van az, hogy ez kurvára nem látszik semmilyen statisztikában? hogy csinálta ezt a magyar könnyűipar?

devuscka 2009.03.31. 23:32:18

@heima:
.. " nem megszorításból meg annak elutasításából áll a világ, és "megszorítani" nem egyfajta módon lehet."
Ezt senki nem állította: néha le kellene szállni a magaslóról..
Nem mindenki bújja közgazdasági könyveket és mantrázza az nála épp 'trendi' vonalat. Én műszaki ember vagyok.
Éltem és dolgoztam az Orbán éra 4 éve alatt is, nem volt könnyű:(+ szocializmusban is) Komoly megszorításokról szólt! Beindítottak egy csomó hosszútávú programot, aminek nem lehetett kifutása.. (amelyeknél az aratás a következő ciklusban jött volna el)
Azt gondolom elindítottak egy jó irányba mutató családtámogatási programot, amelyik az iskolába való beíratáshoz (járatáshoz) közötte a juttatást..
Akkor nem jöttek Mo-ra az EU-s pénzek, volt viszont orosz gazdasági válság -akkor ez komoly anyagi veszteséget jelentett nekünk-üveges szemmel nézték a monitorokat a a brókerek - senki nem hitte, hogy ez lesz/nem tudom elfelejteni/ volt Szerbia bombázása...
Visszaállították az ingyenes oktatást, működtették azt a behemót egészségügyet, az állami nyugdíjpénztárt -megszüntették a kötelező magánnyugdíjpénztárakba való belépést (ezt csak helyeselni tudtam: miután akkortájt fúlt a tengerbe(?) a sajtómágnás Robert Maxwell - magán nyugdíjpénztára is volt- ott tüntettek az elveszett pénzükért a Londonban a tömegek) visszaállamosította a Mol-tól a gázüzletágat és hatósági árakat vezette be (és még mindig nincsenek hitelfelvételek , se EU-s pénzek) megegyezett a gyógyszerárakról, csökkent az államháztartási hiány - csökkent az infláció 2 számjegyűről egy számjegyűre, estek a kamatok..mind e mellet egy csomó alapítvány , jobb-és baloldali sajtó megkapta maga támogatását - És működött!
.. még lehetne sorolni.. de, azt hiszem kár a betűért..
Nekem bizonyítottak!
Végül: nem valóban nem az 'Ámerikában' vagyunk, és nem a '30-as években.
ettől még nem kell leminősíteni a magyar embereket és adócsalónak, 'herének' feltüntetni-összemosni!
Aki ennyire általánosít és megbélyegez , kijelent.. nem különb azoktól, akik rasszistáznak / vagy cigányoznak.. :(
Lehet számokat mormolni, téziseket, elméletek: nem szabad elfelejteni itt élő emberek vannak.. ilyen-olyan szocializálódással, tudással.
Hogy mely időben vagyunk nem is érdekes. Az emberi természet nem változik, már több ezer év óta - ez az alap.
Érdemes olvasgatni Cicero-t, olyan minta ha ma szólna hozzánk.. :)

reality 2009.03.31. 23:44:42

@heima: Amúgy most halottam, hogy soha nem látott adócsökkentést ígért be Flash Gordon.

heima (törölt) 2009.04.01. 00:34:38

@devuscka: nincs köztünk vita írásod 90%-ban.

"Végül: nem valóban nem az 'Ámerikában' vagyunk, és nem a '30-as években.
ettől még nem kell leminősíteni a magyar embereket és adócsalónak, 'herének' feltüntetni-összemosni! '

A kettő nekem nem jön össze, semmi köze nincs egymáshoz a két dolognak.

Nem tudom hol láttad azt, hogy a magyar embereket adócsalónak-herének tartom, nem fogod elhinni de a heréket tartom heréknek :) És félre értés ne essék, nem a heréket tartom felelősnek saját állapotukért, ők nem csináltak mást, mint számukra a lehető legracionálisabb döntést hozták - ha munka nélkül elheréskednek segélyből akkor nem dolgoznak ennyi. Nem ők a hibásak ezért, hanem az aki lehetővé tette, teszi...

heima (törölt) 2009.04.01. 00:36:30

@reality: az soha nem baj, de remélem ez nem arról fog szólni, hogy csak törli fletó adóemelési terveit

devuscka 2009.04.01. 13:32:35

@heima:
Igaza van. Elnézést. előre szaladnak a gondolataim..
Nem könnyű úgy, hogy az ember háta mögött állnak a 'türannoszauruszai', alias kamaszok: "megint politizálsz? mikor jöhetünk? kész vagy már?..."
Azt akartam csak írni: nem fekete/fehér ma az a kérdés, hogy 'dolgozz és nem leszel szegény'.
Egyszerű példa: Szeged-meghirdetett ideiglenes állás 1 db segédmunkásra. Jelentkező 40 fő (ebből 4 diplomás).. no komment.
Vagy, ugyancsak Szeged: családanya , sok gyerek után érettségivel munkát keres. Segítséggel takarítóit kap. 2 óra bejelentett, dolgozik 8-at. Kézhez kap 40.e-et
Vagy:munka 1 főre. Jelentkezik: 2 cigány -2 nem cigány (ugyanannyit tudnak) Kit vesznek fel valyon?
Könnyű-e ma 'dolgozni' vágyó (!) cigánynak lenni?
Most tegyük félre a 'bodzaszedőket'...
És még ha 'dolgozik az ember-vállalkozó (nem havi fixes )- mi a biztosíték, hogy kifizetik a munkáját? (Építőipari körbetartozások régóta megoldatlan probléma! Lehet persze visszabontani az elvégzett munkát. Mit ér vele? /csak rombolás/ bontott anyagot nehéz újra hasznosítani. ( itt nem a divatos bontott téglára gondolok)
Egyébként erre jött létre a 'VÉSZ' (szegedma.hu/hir/2008/09/bontani-kezdtek-egy-epuletet-negyvenen-szegeden/#more-4609) egyre bővülő tagsággal. Némi eredménnyel. Az idő + telik..
a 'N.D'-ről: ma egy olyan autóhoz hasonlítanám Mo.-t, amelyik beleragadt a sárba (forog a kerék és egyre mélyebbre ássa magát, közben mindent összefröcsköl...) meg kellene tolni, hogy kijöjjön belőle...
Ma csak az 'állam' lehet ez a 'tolóerő' ami a gazdaságot beindíthatja. - közmunka? beruházások.. mit t'om mi még.. ?
Ismétlem még rövidebben: hu.wikipedia.org/wiki/New_Deal ( szerintem ül.. határozott cselekvés, leszabályzó törvények.. nem ÉK jött létre belőle.)
Viszont a majd 'önszabályzó piac' működésének az eredményét most szívja a világ - mit is kér Sárközy a G20-on? index.hu/gazdasag/blog/2009/03/31/sarkozy_otthagyhatja_a_g20-ak_londoni_csucstalalkozojat/)

Szerintem 'pénzt' kell áldozni (?!) a közösből, és ideiglenes (?) védőhálót tartani az önhibájukon kívül elszegényedők fölé.
Ha már úton áll a járgány, megy magától is..
('bikázni' kell az aksit is, ha lemerült)
:)

elgondolkodo 2009.04.01. 16:17:11

Az semmi!
Nemtudom hallottátok-e hogy emberünk nem csak libát áramot is lopott.
Az ELMŰ emberei, "szabálytalan vételezést" konstatáltak nála!

Ez a szép.

elgondolkodo 2009.04.01. 16:18:36

Hogy az apjával állítólag elkövetett csődcsalásokról, már ne is beszéljek..!

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.01. 19:19:37

Nagy érv bajnai mellett, hogy sikeres üzletember, és ez garanciát jelent arra, hogy az országot is sikerrel kormányozza. Túl azon, hogy ilyen korreláció szerintem nincs, azért ennek a sikerességnek a tartalmát érdemes megvizsgálni. Nem kívánom a paraszt ismerősöktől általam hallottakat felsorolni, ezek igazságtartalmáról nem állt módomban meggyőződni. De hogy a HAJDÚ-BÉT története nem volt az a kikúrt nagy sikersztori, arról azért jó lelkiismerettel meg vagyok győződve. Még teljes jóhiszeműség esetén is rosszul cseng, ha valaki egy ilyen történet egyik főszereplője volt. Mert ez egy büdös nagy kudarc, akárhonnan is nézem, és a magyarázatok talán nem annyira érdekesek.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.01. 19:53:43

Megint Bajnai, megint nagybetűvel. Pedig tényleg nem akarattal rontottam el.

heima (törölt) 2009.04.01. 20:46:08

@devuscka: senki nem mondta, hogy könnyű munkát találni, mostanában meg végképp, de hidd el nekem hogy én nem azt akarom, hogy éhen pusztuljanak a népek. Annyiról van szó, mint már nem egyszer kifejtettem, hogy addig nem is lesznek új munkahelyek, amíg ilyen széles a "védőháló", az állami kiadások, és az ezek fedezetére szedett (élőmunkát terhelő) adók.

Szép dolog az állami mentőprogram, csak mint már említettem volt, ez itt nem az Egyesült Államok, itt az elmúlt hat-hét évben a végsőkig ki lett használva minden hitelforrás, ma már akkor se lehet növelni a költségvetési hiányt, ha nagyon szeretnénk: nincs aki finanszírozza. IMF hitelből élünk lassan fél éve, e nélkül már rég jött volna az államcsőd. Lett volna hat-hét év, amikor lehetett volna tudatos társadalom- gazdaság- és fejlesztéspolitikával egy gyors növekedési pályára állni kihasználva az olcsó hitelforrásokat és a fellendülést, ezt tette az egész régió.

Mi inkább feléltük az egészet, elhitte a 3-4 millió proli hogy lehet érdemi munka nélkül, államadósságból jól élni... ilferro-ország.

devuscka 2009.04.02. 11:58:12

@heima:

Bosszantó: háromszor válaszoltam erre, de folyton 'elszáll' a gépem :((
Estemegpróbálok még erre visszatérni.. :)

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.02. 21:23:20

@heima:

Itt van a Bajnai-csomag:


www.origo.hu/itthon/20090402-bajnai-nyilatkozata.html

Nem látok benne olyan elemet, amely az üzletszerűen állami segélyből élés lehetőségeit számottevően csökkentené. Ettől az intézkedéssorozattól a megélhetési gyerekszülés háborítatlanul folyhat tovább.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.04.02. 21:43:23

@Elpet:
Ez az egész programosdi-aláírósdi csak időhúzás. Mert mi értelme olyan pénzekkel számolni, amit 2010-től, vagy még később szándékozik beszedni? 2010. második felétől nemzeti magyar kormány alakul, amely minden bizonnyal nem számol a nyugdíjkorhatár sok év alatti felfuttatásából és a 2010-ben életbelépő egyéb megszorításokból származó pénzekkel. Ebből egyenesen következik, hogy csakis azokkal a pénzekkel számolhatna gordonka is, amit 2010. májusig be tud szedni. No, ez az összeg nem 900 milliárd lesz, hanem úgy 70-120 milliárd között. Ezért görcsölnek? Alig hiszem. Nem is az előrehozott választásoktól félnek. Tudják, hogy elkerülhetetlen, és azt is tudják, hogy elbukták. Ellenben van itt némi pénz, amit el kéne tüntetni őszig. Ezt az összeget tippelem én 500-700 milliárdra.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.02. 21:45:54

Azért az némiképp hátradőlésre ingerel, hogy a Bajnai-csomag lényegében a Medgyessy-féle 100 napos program lenullázása szinte pontról pontra. Ez a 7 év kimaradhatott volna az életünkből. Ezért kellett ezt a nagy cirkuszt csinálni? Még az ÁFA-t kellene visszaemelni, akkor aztán a D-209 operettbotrányon meg az őszödi beszéden kívül tényleg nem lesz mire emlékezni MP és GYF kancellárságából.

heima (törölt) 2009.04.02. 23:56:16

@Elpet: hát ebben a szövegben valóban nincs, max a szocpol, az igazi cigánysegély

heima (törölt) 2009.04.02. 23:58:25

@Elpet: én a tévédíjat várom már nagyon :D

devuscka 2009.04.03. 07:51:06

@Elpet:
"nem lesz mire emlékezni" - azért a nemzeti vagyont alaposan megkurtították .. :)

medve2 2009.04.03. 08:42:50

Bajnai előnyei:

1. Előszőr is figyelembe kell venni, hogy egyelőre nem annyira irritáló, mint Fletó.
2. A mélypont után politikailag stabilizálódott az MSZP.
3. Most majd halljuk a Bajnai vagy halál teóriákat, lesznek aki elhiszik.
4. A forint erősödése várható, hatalmas dicshimnuszokat fogunk hallani.
5. A Morvai Krisztina féle félörültek állandóan akciózni fognak, ami sokat árt a jobboldalnak.

Van a Fidesznek mit átgondolnia, mit lereagálnia. A meszorítások ellenére nem zárom ki az mszp megerősödését.

medve2 2009.04.03. 08:47:22

@Elpet: Én valahogy nem dölök hátra és nem érzek elégedettséget azért, mert a tanárokat, orvosokat, tűzoltókat, stb...ismét baszoogatják. Azért sem dőlök hátra elégedetten, mert nem fognak születni gyerekek, vagy akik megszületnek, azoknak nehezebb lesz egészségesen és értelmesen felnőni. Nekem ez a kettő fáj. Ezért vetem meg azt a fiskális, vállalati szemléletet, mely csak számokban gondol. Ezért nem szerettem Fletót, de Bajnait sem. Egy ország nem egy vállalat.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.03. 09:08:39

@medve2:
A dolgok jelen állapotában mit tudsz tenni azon kívül, mint hogy megvárod: fejezék be azt, amit elkezdtek?
Többet mondok: nekem fáj az is, hogy idős emberektől elveszik azt a kis pénzecskét, amiből talán az unokáknak akartak ajándékot venni Karácsonyra. Nem vagyok boldog ettől, elhiheted. Csak valahol törvényszerűnek érzem, hogy bedőlnek a szocialista hazugságok. És pont azokat a dolgokat vonják vissza, amik miatt zemberek jobbnak gondolták őket Orbánéknál. Ezért dőlök hátra. Helyénvaló ez így: ők fingottak a szobába, szellőztessenek csak ki, de amíg büdös van, maradjanak csak bent. Jövőre polgári kormány: ez a cél és a megoldás.

tevevanegypupu 2009.04.03. 09:39:36

Hat nem tudom..Bajnai is rettenetesen irrital, tulsagosan sima, alamuszi roka. Nem kell elfelejteni, hogy szerezte a vagyonat, hany ember tett tonkre. Gyurcsany embere, bar ez jelen korulmenyek kozott a szocialista szavazok szivet melengeti, akiknek imponalnak a milliardos szelhamosok. Kozvetve vagy kozvetlenul mindenkit erinteni fognak ezek a megszoritasok, baratok, rokonok, ismerosok kozul sokan megszenvedik, de meg azok is akik onalloak es nem szorulnak kolcsonre, segelyre, tamogatasra. Azokat egyaltalan nem sajnalom akiktol jogosan vonnak el a jogtalanul felvett penzt, csakhogy eppen oket nem nagyon fogjak bolygatni. Es a szocialista szavazok akik tuzon-vizen keresztul imadjak a szocialistakat, es annak ellenere szavaznak rajuk, hogy teljesen tonkretesznek mindent amihez csak hozzaernek, nos ok fizessek is meg az arat ennek a feltetel nelkuli bizalomnak. Aki tudatosan csalokat tamogat, az adja meg az arat. Nem kell annyira szanni a nyugdijasok jo reszet, olyan fanatikus gyulolet van nagyon sokukban, ha a fideszrol, Orbanrol, egyhazrol van szo..Az majd erot ad nekik..

medve2 2009.04.03. 09:47:23

@Elpet: Két dologra figyelmezetetnélek. Egyrészt nem vagyok olyannyira biztos a társadalmi elutasítottságában annak, ami most történik. Ismétlem: bajnai vagy halál. Ezt sokan oszthatják. Másrészt: az MSZP megújulva stabilizálódott. vagyis nem gondolom, hogy politikailag ők most olyan nagyon rosszul járnának, ami persze relatív. persze mindez spekuláció.

reality 2009.04.03. 09:48:06

"a szocialista szavazok szivet melengeti, akiknek imponalnak a milliardos szelhamosok"
Érdekes ez a szociszavazó lélektan - mennyire tudathasadásos. Megérne egy tanulmányt. Vagy mégsem. :)
Mindenkit érinteni fog a megvonás, mivel a pénzügyi egyensúlyt nem hozza el, hanem a hiányt rövidtávon újratermeli.
Még az is lehet, hogy először jól megijesztik a népességet, később viszont egy felpuhított csomagot sóznak ránk. A nép meg még örülni is fog.

medve2 2009.04.03. 09:49:18

@tevevanegypupu: Igen, a nyugdíjasokkal kapcsolatban egyetértek. Viszont Bajnaival kapcsolatban lásd: neked meg nekem van sziláűrd politikai meggyőződésem. De vannak volt és jelenlegi szoci szavazók. Sajnos ez a kettő így együtt több, mint a miénk. Ezért nagyon észnél kell lenni.

zoli29 2009.04.03. 10:10:12

Beindult Orbán lejáratása.
Az OV TV-ben elmesélte, hogy a nyolcvanas években megfordult a fejében, hogy a feleségével együtt kinnmaradnak nyugaton, de végül úgy döntöttek, hogy hazajönnek.

Ebből a média most azt emeli ki, hogy Orbán majdnem disszidált.
www.fn.hu/belfold/20090403/orban_majdnem_disszidalt/

tevevanegypupu 2009.04.03. 10:21:36

@Zoli28:

na es aztan? A nyocvanas evekben diktatura volt Magyarorszagon. Aki akkor elment az azert ment el, mert ugy erezte, hogy abban a diktaturaban nem tud elni. Nem csodalom, hogy Orban fejeben is megfordult, hogy disszidal, ez eppen inkabb mellette szol..viszont visszament es eleg sok mindent tett azert, hogy az a diktatura megszunjon.

Az ATV lelkes fenntartoi es jelenlegi tamogatoi kozul nagyon sokan azt a diktaturat es mostani utodait tamogatjak..Es kussoltak a nyolcvanas evekben. Trabantjaikban konzervekkel felszerelkezve mentek Nyugat-Europaba irigykedni. Esetleg Volgakban huztak partudulokbe a Balaton partjara..

Nem kell torodni azzal, hogy hulyek hulyeknek mit mondanak. Hallgasd az okosakat.((:

devuscka 2009.04.03. 10:28:40

@Zoli28:
nem biztos,hogy lejártás lesz ennek a vége. Így esetleg olyanok is megnézik az OV-tv-t, akiknek eddig nem jutott eszükbe, most még előfordulhat,hogy végig is hallgatják.. ;)
Orbán lejártatása kb. azóta életben van amióta elutasította a 'D.C'.-t.
Az eddigiekhez képest ez üdítő jelenség. :)

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2009.04.03. 11:00:50

@medve2:
Már megint kitettér magadért, brummogi. Először is a mélypont még nem jött el. Másodszor, a forint nem Bajnai miatt erősödik (ha erősödik), hanem azért, mert az EU faszomtudja milyen pénzügyi szerve elhatározta, hogy megsegíti a gyengélkedő forintot. Lehet, hogy a magát baloldalként aposztrofáló politikai képződmény eddig elhitette a népekkel, hogy nem baj, ha fáj, majd ettől jobb lesz, de ezer forintot könnyebb megszámolni, mint százezret. Vagyis amikora lelkes proletár ezer forintból lesz kénytelen megoldani az addigi 10 ezres problémáját, - köszönhetően gordonkának - elkezd azon lamentálni, hogy "és mi van, ha Orbán tényleg tud egy kevésbé fájdalmas módszert?". Na, akkor lesz a mélypont. Ehhez hozzájárul az is, hogy az eddig mélyen farba nyaldosóan ballib média elkezdi kiszámolni, hogy a 900 az csak 50, 50-ért meg nem érdemes szenvedni. A Jobbik pedig az egész agónia nyertese lesz, mivel egyfolytában ugat, mint egy veszett kutya. Ezért, amikor a paraszt bemegy a szavazófülkébe, és lamentálni kezd, majd az jut eszébe, hogy a legjobban a Jobbik gyepálta a népnyúzó bolsevikokat, "megérdemelnek egy esélyt".

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2009.04.09. 07:23:52

@heima:

Kezdődik:

www.fn.hu/belfold/20090408/gazdagoktol_is_aldozatot_kerne/

index.hu/belfold/2009/04/08/horn_modositana_bajnai_programjat/

Horn Gábor elővette az egyik leginkább hazug kategóriát: rászorultság. Egyszerű és világosan átlátható elvek helyett bonyolult, átláthatatlan mérlegelések és szabályozások zűrzavarába fojtani az újraelosztás ésszerűsítését. Rászorultsági elven kapnak szociális segélyt azok, akik Mercedesszel járnak érte.

Elmondtam már: nem vagyok híve a Bajnai-csomagnak. De vagy úgy csinálják, ahogy ki lett találva, vagy akár ne csináljanak semmit. Amikor egy valaki igényei szerint engednek, sorban jön a többi. Forgatókönyv-szerűen zajlik minden.

Az egyszerű és általánosan alkalmazott elveknél nincs jobb. Amint van egy kivétel, rövid időn belül mindenki kivétel lesz. Olyan ez, mint a rokkant-parkolóigazolvány.

Mennyivel jobb volt az Orbán-kormány családtámogatása! Egyszerű elv: aki fizet adót, az eltartott gyermekek után kapjon belőle kedvezményt. Pont. A Medgyessy-elv is egyszerű: mindenki kapjon családi pótlékot. Lehet vele vitatkozni, de egyszerű és világos. De a családi pótlék rászorultsági elven, az Orbán-féle megoldás inverze: zűrzavar, a jövedelemnélküliség és jövedelemeltitkolás támogatása.
süti beállítások módosítása