Többes identitás vagy Magyar Királyság?
2009. január 29. írta: TuRuL_2k2

Többes identitás vagy Magyar Királyság?

 Tegnap, a Konzílium második felvonásán a nemzet kérdését boncolgattuk. Itt egy rövid összefoglaló mindarról, ami bennem leginkább megmaradt.

 Kopp Mária arról beszélt, hogy kutatásaik szerint a magyarok 89%-a büszke arra, hogy magyar (ez az egyik legmagasabb arány Európában), ugyanakkor komoly feszültségek vannak az elvárt értékek és a mindennapi tapasztalatok között. Ráadásul a helyzet az utóbbi években romlott, gyakorlatilag nemzeti depresszióhoz vezetett. Kopp szerint a Kárpát-medence és a magyarság genetikai és kulturális sokszínűségére épülő, a többes identitást elfogadó öntudat lehet a lelki egészség és a sikeres jövő kulcsa.

 Ablonczy Balázs szerint a széles közönséghez eljutó műsorokból vagy akár az iWiW világjáró rovatából a magyarok mindenhol ott vannak, s megcsinálják a szerencséjüket kép rajzolódik ki, ami a múlt században, több hullámban lezajlott, az írekhez vagy a lengyelekhez mérhető mértékű emigrációra vezethető vissza. Míg a keleti blokk más országaiban, akár még az NDK-ban is felhasználta a rendszer a nacionalizmust saját legitimálására (négyórás Decebál-filmek a román állami tévében), addig nálunk más volt a helyzet: Kádár csak 1975-ben beszélt először nyilvánosan Trianonról.

 Romsics Gergely azt mondta, a különböző identitások köröket alkotnak, s ezek közös halmazaiban találjuk az egyéneket, akik annál elégedettebbek, minél inkább megfelelhetnek különféle identitásaiknak (anélkül, hogy emiatt konfliktusba kerülnének). Az árpádsáv mindenki számára más jelentést hordoz, nem lehet általános jelentésről beszélni. Például az elmúlt években kezdetben egy szűk csoport használta zászlóként, s az ezt elítélő nyilatkozatok hatására terjedt el - de az új árpádsávosok nem feltétlenül azonosulnak az erdeti, szűk csoport nézeteivel, inkább az elítélők elleni dacreakcióból használják a vörös-ezüst (vörös-fehér) lobogót.

 Esett még szó többek között a Nagy-Magyarország vs. Magyar Királyság terminológiai vitáról és a magyar/szlovák/román uniós csatlakozás hatásairól. Audiovizuális összefoglaló hamarosan.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr78909733

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - polgári underground 2009.02.05. 10:44:13

Videóösszefoglaló a nemzetről - Konzílium II. Itt az ígért audiovizuális beszámoló a második Konzílium-estről, két változatban. Tömören, bő 3 percben: Konzílium Kerekasztal II - ajánló from konzilium on Vimeo.   Kevésbé tömören, szűk má…

Trackback: Reakció - polgári underground 2009.01.29. 19:34:27

Bővebben a Konzíliumról Akik rövidnek találták a tegnap esti beszélgetésről szóló összefoglalómat, azoknak ajánlom az InfoRádió és a Hírszerző beszámolóit:Magyar büszkeség és depresszió (külön hanganyag Kopp Máriával, Ablonczy Balázzsal és Romsics Ge…

Trackback: Konzervatórium 2009.01.29. 15:00:12

Magyar skizo: úgy csalunk adót, hogy közben elítéljük - ajánló"Lehet a "mi a magyar" kérdésről posztkádárista lózungok és neoszittya szóvirágok nélkül is beszélni. Ez az üzenete a Kommentár folyóirat, illetve a Reakció, a Konzervatórium, és…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Téglagyári Megálló 2009.01.29. 10:28:19

Az összefoglaló kicsit rövidre sikerült, ennél azért többmindenről volt szó. Persze magára vessen az, aki nem volt ott!

Köszönjük a szervezést!

Askeladden (törölt) 2009.01.29. 11:06:56

No itt talán több reagálás lesz! :-)

Hallgatom gyanútlanul az Inforádiót, egyszer csak Knopp Mária beszél erről a rendezvényről, a bevezetés szokásos blabla: a magyarok miért nem büszkék a magyarságukra, bezzeg a svédek?

Már gondolom, hogy egy Knopp, inkább a knoppságára legyen büszke, de aztán hirtelen mintha magamat hallottam volna!

(Most látom, hogy "Kopp Mária"! Elnézést! Nekem a "Knopp"-ról ugrott be ez az egész, bocs! Félrehallottam.)

A kettős, hármas identitás kezdett beszélni!

Jó reggelt! Leesett! :-)

És itt bejön, hogy kik is a "véreink"?

Mi itt a Kárpát-medencében valahogy a svédek és az amerikaiak között helyezkedünk el: a svédek többnyire vérsvédek, az amerikaiak többnyire bevándorlók.

Mi kárpáti keverérek, közép-európai hibridek vagyunk. Erre kellene a nacionalizmusunkat építeni.

Na, erről szívesen cseverésznék, ha valakit érdekel a téma! :-)

f.m.j. 2009.01.29. 11:39:35

index.hu/velemeny/jegyzet/feltud090127/

bocsánat, hogy ide tettem, de emellett nem lehetett elmenni, és az külön furi, hogy az Indexen van, és ennek az írásnak aki ezt jegyzi, már korábban is volt egy hasonló írása, és az is nagyon igaz volt
Tudjátok kit, vagy mit takar?

mrbadger 2009.01.29. 13:05:55

Úgy vélem, a kádári agymosáson, a vezetők internacionalista ideológiáján kívül van még egyéb oka is annak, hogy az elitek ma sem vállalják fel teljes körűen a nemzeti identitás képviseletét.

E mögött egyebek mellett az egyes csoportok nemzetből való kirekesztésének, kitelepítésének, befogadásának stb. történetei állnak. Illetve a szuverenitás elvesztése és az abban közreműködő hazai vezető csoportok. Nagyon elvontan fogalmaztam, mert tudom, h ezeknek a politikai felemlegetése nagyban hozzájárult a mai pszichopátiához, ugyanakkor meg kel l találni a módját, h ezekre szelíden és értelmesen reflektáljunk, ha a multikulti Magyarország mellett tesszük le a voksot.

(Az autómatricás cikk ilyen szerintem pl.)

Askeladden (törölt) 2009.01.29. 13:29:34

@capdick:

"az elitek ma sem vállalják fel teljes körűen a nemzeti identitás képviseletét."

Azt a "nemzeti identitás"-t kellene megfogalmazni.

Mennyire legyen hun, mennyire európai, mennyire kuruc, mennyire labanc, mennyire keresztény, mennyire zsidó, mennyire szláv, mennyire germán. He?

mrbadger 2009.01.29. 13:38:41

Arra céloztam, hogy vannak olyan látószögek, amelyben fel sem merül, h lehetséges pozitív értelemben vett (bármilyen típusú) nemzeti identitás, ezért az egész gondolatkör, már általánosságában is csupán mint gúny és kirekesztés tárgya jelenik meg.

E jelenség mögött áll amit utána írtam.

Ami te írsz azt szerintem nem fogalmazhatja meg egy személy, hanem spontán alakul ki.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.29. 14:33:34

Továbbra sem értem, hogy a Konzíliumnak miért egy Csonka-Magyarország a jelképe. Főleg, hogy a téma a nemzeti identitás.
Akkor most a határon túli magyarok nem számítanak bele a nemzetbe?

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2009.01.29. 14:52:35

@TaTa86.: De beleszámítanak, csupán csak annyi gond van, hogy a Nagy-Magyarország jó részén nem élnek magyarok. Ellenben Cleveland-ben, Izraelben stb. elég sokan.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2009.01.29. 14:53:57

@TaTa86.: szóval ábrázolni térképen a magyar nemzetet elég nehéz ilyen módokon

Askeladden (törölt) 2009.01.29. 14:54:52

"Csonka-Magyarország"

Ez a hazánk, a Magyar Köztársaság. Persze jogos lenne valamiféle aurával ábrázolni, ami a magyarok lakta területekre terjed ki.

De "Nagy-Magyarországot, vagy II. vh-s fura alakút nyomatni dőreség lenne.

Meg nem kell a htm-eket túllihegni: ők ha tartják, ugyanannyira magyarok, mint akinek itt bent fontos. Megmaradnak, de az a jó, ha hídnak maradnak, mi erősítjük őket, ők minket.

Cypriánus 2009.01.29. 15:12:29

Kedves Hadriann!
az izraelben lakó magyar nyelvű zsidók nem tartják magukat magyarnak. Az egész cionizmus lényege az, hogy a zsidó egy külön nemzet, és az hogy ott "magyarnak" szólítják őket, csak az egykori országra utal, azonkívűl a második generáció már nem tartja magát "magyarnak"...sőt, a nyelvtudás is eltűnik a generációváltással.
Az USA esetében meg a származási csoport tudata ugyan nem rossz dolog, de az amerikai identitás elsőbbsége elég nyilvánvaló.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.29. 15:13:54

@Hadrian VII.: Akkor két megoldás van:
A magyarokat mondjuk levélként ábrázolni a fán, ott lenne levél, ahol magyarok élnek. (Igaz így a new yorki, clevelandiak kimaradnak, de ők azért nincsenek olyan sokan.) Így rajta lennének a megszállt területen élő magyarok is, sőt a határon túliak (a csángók) is.
A másik megoldás: Nem teszik ki a térképet, kitesznek egy zászlót, a címert, vagy 3 dinnyét Pickszalámival oszt kész.

Ez így ebben a formában sehogy sem jön ki. Olyan mint a Honfoglalóba. Molnárgörények abba azért igaza van, hogy van ebben a Konzíliumban egy jó adag polkorrektség.

@Askeladden: "Ez a hazánk, a Magyar Köztársaság. "
Legfeljebb a tiéd. Én otthon érzem magam Nagyváradon, Párkányban, ugyanúgy mint Budapesten vagy Debrecenben.

Cypriánus 2009.01.29. 15:14:28

NEM!
NEM A HAZÁNK a csonka ország!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ez csak egy része annak.
és jó lenne, ha nem maradna sokáig "Köztársaság" sem, de sajnos pesszimista vagyok.

Askeladden (törölt) 2009.01.29. 15:16:59

"a megszállt területen"

Hm. jól vagy?

Askeladden (törölt) 2009.01.29. 15:19:18

@Cypriánus:

Van aki a kommunista Magyar Népköztársaságot is a hazájának érezte. Én azt nem éreztem annak, ezt meg igen.
Természetesen otthonosan érzem magam magyar nyelvű közegben. De ez más kérdés.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.01.29. 15:24:55

Nem is kis polkorrektség van ebben. Továbbá a kézenfekvő kérdéseket mintha nem tették volna fel. Nem tudom, milyen körben kutatott Kopp Mária, de az a 89 % biztosan nem igaz. Ha azzal kezdjük, hogy a polkorrektséggel sikeresen "nemzeti" öntudatra ébresztett cigányok már nem is magyarnak tartják magukat, illetve a "magyar" szinonimája náluk a "paraszt" szó, akkor ez azt jelentené, hogy (lévén a cigányok lassan 10 % körül) 1, azaz egy százalék magyar nem büszke magyarságára.

Ennél a médiában megnyilvánukó antomagyarok, önszégyellők, magyarkodás-emlegetők, szittyázók, nyilasozók, irredentázók és hasonlók is nagyságrenddel többen vannak.

Továbbá, ha ez igaz lenne, akkor a Kovács László-féle "merjünk kicsik lenni" és hasonló, de facto nemzetgyalázó szövegeknek meg az SZDSZ masszív antimagyar destrukciójának rég az lett volna az eredménye, hogy az antimagyarokat a választók kisöprik a politikából.

Ezzel szemben Magyarországon nem polkorrekt, vagy csak legalább masszívan hazafias-magyarságközpontú párt a parlamentben nincsen. A környező országokban meg masszív 10% fölötti soviniszta erők vannak, melyek parlamentbe jutása sose kétséges, és befolyásuk általában még nagyobb, mint százalékos erejük.

Van egy olyan érzésem, hogy ha ilyen nyilvánvaló képtelenségeken egyesek képesek tényként vitatkozni, akkor a konziliáriusokról kéne konzíliumot tartani. Kopp Mária akár részt is vehetne, eredeti szakmájában...

mrbadger 2009.01.29. 15:25:36

@Konzervatórium:

Eddig is lehetett, csak mindig előkerülnek féltudású tökkelütöttek, akiknek ezt lassan és tagoltan újra el kell mondani, hogy ők is meg-ért-sék.

:)

Askeladden (törölt) 2009.01.29. 15:29:30

@TaTa86.:

Persze, hogy nincs.
Egy szövetséges NATO sereg tart megszállva egy másik NATO tagország területeit? :-)
Ki kéne próbálni, hogy mi lenne ha az ott élő magyarok határozottan követelni kezdenék az önigazgatást, anyanyelv használatot, stb. Szerintem simán megkapnák, de nem kérik, nem tüntetnek érte nap, mint nap az utcákon. Sőt még olyan képviselőket sem választanak akik ezeket komolyan gondolnák. Mismásolás van ezerrel.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.29. 15:36:13

@Askeladden: Mivel 50 évig terrorban éltek, úgy hogy tudták minden nap pogrom kezdődhet ellenük, ezért sajnos valóban nem követelik kellő intenzitással az autonómiát. Ehhez hozzájárul, hogy Csonka-Magyarországról eddig a megszállók mindig csak biztatást kaptak, legutóbb Rákosi szólt be keményebben, az meg elég régen volt.

"Egy szövetséges NATO sereg tart megszállva egy másik NATO tagország területeit? :-)"

Akkor nem volt itt náci német megszállás, sem szovjet orosz megszállás, hiszen ők is szövetségesek voltak?

teemur · http://teemur.blog.hu 2009.01.29. 15:36:44

Alig várom a bővebb és/vagy audiovizuális összefoglalót!

Askeladden (törölt) 2009.01.29. 15:37:39

"cigányok már nem is magyarnak tartják magukat,"

nem már, ha nem soha - szerintem nagyon helyesen - nem tartották magukat magyarnak.

Egy unionista skót sem angolnak, hanem britnek tartja magát, egy svájci német sem rétorománnak hanem svájcinak vallja magát.

Hát nem értem, hogy a szláv miért lenne magyar pl.?

Maradjon meg a magyar a magyar etnikum megnevezésére.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.29. 15:38:59

@Molnargoreny: Göri! Kár, hogy nem jöttél el. Nagyon érdekes volt és nem polkorrekt.
Megoldásokat kerestek az identitás kérdésre és szerintem elég jól körbejárták a témát. Többes identitás létezik, de nagyon fontos, hogy valaki azonosulni tudjon azzal a nemzettel, ahol él. Elfogadja a történelmét, szimbólumait. Legjobban az tetszett, hogy aki megtagad egy szimbólumot - pl. zászló, azt nem a többiek zárják ki, hanem ő zárja ki saját magát.
Egyébként a Hungarostudy felmérését 12 ezer ember kikérdezésével, követéses vizsgálattal készítették 2002, 2006-ban. Szerintem ez elég reprezentatív.
De nem akarok ebbe belemenni, mert nem értek hozzá. Egyébként rólad is volt szó. Kopp Mária az elején felvetette, hogy olvasta a kommenteket és abban igazat ad az egyik hozzászólónak, hogy jobb lenne, ha bloggerek lennének az előadók :)

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.29. 15:43:10

@lelkylola: "Elfogadja a történelmét, szimbólumait. Legjobban az tetszett, hogy aki megtagad egy szimbólumot - pl. zászló, azt nem a többiek zárják ki, hanem ő zárja ki saját magát."

Ezzel a gondolattal egyet értek. De a történelmi Magyarország is nemzeti szimbólum. (Horvátországgal vagy nélküle az mindegy.) Ehhez képest a Konzílium jelképesen (, és teljesen fölöslegesen) megtagadta.

Téglagyári Megálló 2009.01.29. 15:44:46

@Askeladden:

ki kell ábrándítsalak, a tegnap elhangzottak szerint a cigányok 80 %-a magyarnak _is_ vallja magát. És ők azok, akik jobban integrálódtak a társadalomba.

Askeladden (törölt) 2009.01.29. 15:45:52

"De a történelmi Magyarország is nemzeti szimbólum. (Horvátországgal vagy nélküle az mindegy.)"

persze, hogy szimbólum. És pont ezért nem használják szerintem jogosan, ha nem kifejezetten a történelmi Magyar Királyságra gondolnak.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.29. 15:48:10

@TaTa86.: akkor ebben az esetben kizárják magukat a nagymagyarország szimbólum használók közül. Mindenki úgy, azzal a jelképpel határozza meg az identitását, amivel akarja.

Askeladden (törölt) 2009.01.29. 15:51:29

@Téglagyári Megálló:

Persze, mert a "magyar" már "brit"-et is jelent, nem csak "angol"-t. Szerintem hibásan. hűlyeség ezen rágodni. Obama is amerikai mégis néger, pedig félfehér.
Akik Nagy-Magyarországra hevülnek és Trianon-vallásúak, Turul-fetisizták, azok úgyis tudják, hogy ki az "igazimagyar" én rájuk hagyom, nem akarok az ő klubjukba bekerülni. Nekik kifejezetten zsidó és "magyarellenes" vagyok, pedig igazából nem.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.29. 15:56:12

@Tata86,


Ebbe a plakátba egy kicsit túl sokat látsz bele, ill. túl sokat látsz mögé.
Jól aludtál az éjszaka?

Téglagyári Megálló 2009.01.29. 15:57:36

@Askeladden:

Én szeretem ezt a hibás fogalmat.

Askeladden (törölt) 2009.01.29. 15:59:33

@Téglagyári Megálló:

Én meg nem. Azért szeretem a hazámat és szeretném ha normálisan mennének itt a dolgok.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.29. 16:03:17

@Gabrilo:" Jól aludtál az éjszaka? "
Nem, meg vagyok fázva, és eldugult az orrom. :(

Nincs ebbe semmi belemagyarázva. Nem vagyok Nagy Magyarország fetis, de Csonka-Magyarországot és a magyar identitást egy képen látni, (úgyis mint nagyváradi szármázú) nekem rosszul esik.
Ha nem akarnak "kokettálni" a nagymagyarországosokkal, azt is megértem, nyugodtan találhattak volna áthidaló megoldást.

Téglagyári Megálló 2009.01.29. 16:03:52

@Askeladden:

Szerinted azért mennek rosszul a dolgok, mert a cigányok magyarnak is tartják magukat? Csodálkozom...

Azt írtad:

'Persze, mert a "magyar" már "brit"-et is jelent, nem csak "angol"-t. Szerintem hibásan. '

Askeladden (törölt) 2009.01.29. 16:10:57

"Szerinted azért mennek rosszul a dolgok, mert a cigányok magyarnak is tartják magukat?"

Nem állítottam ezt. Szegény hülye romák magukkal sincsenek tisztában. Én elfogadnám őket romaként, dehogy magyarosítanám őket! Ha betartanának alapszabályokat. Pl. a többi nemzetiség.
Ha zavar titeket, hogy fogy a magyar Romániában, Szlovákiában, az is kellene, hogy zavarjon, ha fogy itt a nem magyar. Mert a sokszínűség szép! (A btk meg semleges.)

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.01.29. 16:12:01

@lelkylola: Már mondtam, hogy
1/ Ahová nem hívnak, oda elvből nem megyek.
2/ Ide pedig akkor se, ha valaki hívott volna, mert már kimondtam-leírtam, hogy nem megyek (továbbá többen értésemre adták, hogy fasisztára nincs szükség efféle vitákban, én meg nem vagyok olyan hülye, hogy elmenjek valahová, ahol fél perc alatt befogják a számat és elkezdenek alázni). Férfiember amit kimond, különben is állja, ez a régi konzervatív magatartásminta sajnos mostanában már kihalóban van, de én még igyekszem betartani.

"Elfogadja a szimbólumait". Az árpádsávos zászló régi magyar szimbólum, sokkal régebbi, mint a trikolór, és az országcímerben is ott volt mindig a hétszer vágott mező. Ehhez képest sikerrel démonizálták, és mára többé-kevésbé elfogadott, hogy aki használja, az fasiszta. Elfogadott ez még a polkorrekt jobboldalon is. Annyira, hogy még itt is volt példa arra, hogy alázták, méghozzá nam Bakura-féle kommentelők, hanem "konzervatívok".

Téglagyári Megálló: nem Askeladden, hanem én mondtam, hogy a cigányok nem magyarnak tartják magukat. Amit leírsz, hogy magyarnak IS, az egy nagy nullát ér. Muszáj valamilyen mértékben magyarnak IS tartani magukat, hiszen tán a többségük nem is beszél más nyelvet, csak magyarul tudja magát megértetni. De az IS az kutyafülét ér. Az a magyar, aki egy magyar és egy cigány közötti, ismeretlen okú verekedésben a magyarnak segítene. Ugyan, mondd már meg őszintén, hogy ezt hány cigányról tudod elképzelni?
(Mielőtt ellentmondanál: aki "szétválasztani" próbálná őket, az egyszerűen polkorrekt, és magyarság-mélysége finoman kétségesnek mondható - a hazaszeretet olyan, mint a gyerek szeretete, ha a gyerekemet verik, akkor is megvédem, ha különben megérdemelte.).

Askeladden (törölt) 2009.01.29. 16:16:34

@Molnargoreny:

a verekedőkről annyit látsz, hogy az egyik roma a másik nem roma. A nem roma lehet sváb, vagy tót is.
Ha két nem roma verekszik melyiknek segítesz? A göndör nagyorrúnak vagy a tarsolylemezesnek? Én a göndörnek.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.29. 16:33:53

tata86:


Nékem gyökereim pedig a Délvidékig vezetnek. Mégsem esem kétségbe.
De megvan a megoldás, egy kis Neocitrán, meg negro, stb. .. nálam működik!

mrbadger 2009.01.29. 16:34:56

@Gabrilo:

Miért, nem egy franciásan megmetszett turáni tölgy látható a linóleumon?

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.01.29. 16:39:35

@Askeladden: A másik fehér, ennyit látsz, de Magyarországon azért sanszos, hogy magyar. De ha egy angolt ver a cigány, annak se árt segíteni, mert az ország jó hírét is édemes védeni.

Én meg a tarsolylemezesnek. De ez nem olyan egyértelmű, mert számos göndör nagyorrú echt fajmagyar is van. Arra célzol egyébként, hogy hagyjuk ki a göndört meg a tarsolylemezest, és játsszuk le szólóban?

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.29. 16:47:44

@Gabrilo: Téged nem zavar, engem igen, nem tudom melyik a normális reakció.
Mindenesetre ha odatették volna mondjuk a magyar címert, akkor most nem ezen vitatkoznánk.

(Egyébként szerintem ez igenis nagy ügy. Elegem van a "merjünk kicsik lenni" mentalitásból. Nem kell a sovinizmus, de az ilyen öntökönszúrások sem hiányoznak. És ha az indentitásunkról beszélünk akkor az ilyen szimbólumok nagyon sokat számítanak.)

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.29. 16:52:32

Tata,


Ez lett az embléma. Asszem, nem ez a legfontosabb dolog, hanem az pl. hogy Ablonczy, Kopp, Romsics mit mondtak tegnap este.
Ne süllyedjünk bele a formalizmusba.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.29. 16:55:51

Tata:

"De a történelmi Magyarország is nemzeti szimbólum. (Horvátországgal vagy nélküle az mindegy.) Ehhez képest a Konzílium jelképesen (, és teljesen fölöslegesen) megtagadta."


Azt nem gondolod komolyan, hogy a Reakció és tsai, tagjaik és "holdudvaruk" között több ismert jobboldali, konzervatív történésszel, határon túli ügyekkel foglalkozó kutatóval + a lapunk kezdetektől fogva vallott alapállásával és tartalmával + több kollégánk civil tevékenységével - nos, hogy mi megtagadnánk a történelmi Magyarországot??

Ez sértő és buta állítás, kikérem magamnak.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.29. 17:06:21

@Gabrilo: Az embléma nyilván nem véletlenül lett ez. Eléggé fontos, hogy egy rendezvény milyen emblémát választ, mivel tud maradéktalanul azonosulni.

@ergé: Éppen ezért csodálkoztam azon hogy Csonka-Magyarország és a nemzeti identitás egy lapon szerepel. Éppen ezért esett rosszul, hogy még ti is azt sugalljátok ezzel, hogy a magyar identitás az nem terjed túl a határokon.
Még akkor is, ha valóban nagyon jó cikkeket közöltök a témával kapcsolatban, és tudom, hogy többetek alapítványokon keresztül is segít a határon túliaknak.

Szvsz ez hiba volt. Ettől még akarom megkérdőjelezni a reakció identitását.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.29. 17:10:54

@Tata86:


Na nemá. A kérdés az, hogy mivel tudunk előrelépni a határon túli magyarok kérdéskörében? Ha olyan az emblémánk, amire a pánmagyar nackók is ráizgulnak, vagy ha valami értelmeset tudunk mondani róla, esetleg tudunk értelmesen cselekedni is?

Egyébként én benne vagyok a visszacsatolásokban! Ezzel párhuzamosan várjuk vissza II. Ottót is. (De a protestáns szekció mindjárt elkezd füstölni, majd figyeld meg:)))))

[...|.]

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.29. 17:11:40

Köszi Tata.

Okulásul: vezércikk a 2004 decemberi UFiból:

ufi.hu/index.php?site=cikkr&c0id=123

Tegnap nem egyszer a határokról, azok örvendetes eltűnéséről és a határon túliakról beszélgettünk, értelmetlen dolognak tartom egy grafikán való rágódást.

Nem sugallunk semmit.

TaTa86. · http://archiregnum.blog.hu 2009.01.29. 17:22:46

@Gabrilo: Már mondtam, nem ragaszkodok olyan emblémához, amiben, Szerbia, Moldva és Havasalföld is fel van tüntetve hűbéres birtokként, leírtam fent két lehetőséget is, hogy hogy lehetett volna megoldani, úgy hogy sem önfeladónak, sem sovinisztának ne tűnjön.

"(De a protestáns szekció mindjárt elkezd füstölni, majd figyeld meg:)))))"
Mindig is imádtam a legitimista vs szabad királyválasztók összecsapásokat. :D

@ergé: Már több mint egy éve olvaslak titeket nem kell semmit sem bizonygatni.
Sugallni meg nem csak szándékosan lehet, itt pl nem feltételezem a szándékosságot.

mrbadger 2009.01.29. 17:35:43

Mivel tegnapi beszélgetésen többször elhangzott a közös szimbólumok fontossága, nyilván nem mindegy, h milyen jelkép terpeszkedik a háttérben.

Számomra pl. azt jelenti, hogy Magyarország ebben az alakzatban is lehet(ne) egészséges, organikus, zöldellő... (kéklő?)

:)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2009.01.29. 17:36:18

"...találhattak volna áthidaló megoldást...."
www.utazni.info/kepek/e/e6/Életfa_-_Tatabánya.jpg

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.01.29. 17:42:12

Érdekes, hogy árpádsáv-ügyben valahogy egész más a jelképekre vonatkozó vélemény megengedőség-foka a konzervatóriumon, de itt is...

Én egyetlen konkrét esetet se tudok, amikor a gyengeség, a beletörődés, az önfeladás, a lemondás külpolitikai sikerre vitt volna. Az, hogy most Csonka-Magyarország van, de facto áll. Az, hogy ezt megfordíthatatlannak-öröknek tekintik jó néhányan - na az már óriási baj. Össze kéne vetni azzal, hogy hány romániai román véli úgy, hogy Moldova sose fog hozzájuk tartozni/ne is tartozzon hozzájuk. Holott ott is él nem román épp elég. De a régi Nagy-Magyarország és a csonkaország között a magyar többségű területek visszacsatolása is tűrhető kompromisszum lenne. De legalább azt meg kell tenni, hogy maga Magyarország ne jelentse ki, hogy köszöni szépen, neki jó így, ahogy van. Már csak azért se, mert hiába szövegelnek néhányan elvi ökörségeket a nyitott határokról, a valós gyakorlat mégiscsak a magyarverés, a nyelvhasználat folyamatos korlátozása és az, hogy a magyar kisebbséggel ott basznak ki, ahol csak lehet.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.29. 18:18:18

@Molnargoreny: Kopp Mária tegnap az árpád sávról pont ezt mondta, hogy ősi magyar szimbólum és tudatosan démonizálni akarnak csoportokat.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.01.29. 18:24:28

@lelkylola: ami azt tanúsítja, hogy pszichiáter is lehet néha normális, bár ez azért nem gyakori eset (ez most nem is annyira vicc: mivel a pszichiátriai irracionális, és érdemben nehezen érthető, legtöbbször öngyógyítási szándékkal megy erre a pályára valaki - több mint a fele pályakezdő elmeorvosnál kimutatható ez).

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2009.01.29. 18:29:53

@Molnargoreny: van egy ilyen vicc, hogy kétféle pszichológus van, az egyik, aki már meggyógyította magát, a másik, aki még nem. :) Én is találkoztam már elég őrülttel, ebben a szakmában.
Mondjuk Kopp Mária totál normális, de tényleg ritka eset. Bár ő nem praktizál, csak kutató.

Téglagyári Megálló 2009.01.29. 20:30:41

@Molnargoreny:

Molnárgöri, te a nemzettudatot csak verekedős helyzetben tartod érdekesnek?

nemhívő 2009.01.29. 21:08:58

@Molnargoreny:
Ijesztő a tájékozatlanságod...mindenki tudja, hogy erdély területén a 2 legkisebb területü megye magyar többségű, hargita és kovászna megye..
Miféle "magyar többségű" területekről beszélsz?
Tudod egyáltalán azt, hogy a "magyar többségű" területeken élők igen nagy hányada nagyon is jól "ki van békűlve" a szlovák, vagy román államhoz tarrtozással, és esze ágában sincs még békés "népszavazáson" sem "visszacsatolódni"?
Az "itteni" nosztalgiák nem feltétlenűl működnek "odakint", ráadásul a "nyelven" kívül semmi "közös érdek" nem köti össze a "szorvány magyar" és a "tömbmagyarság" érdekeit...

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2009.01.29. 22:41:19

Az ország grafikai kiterjesztésén vitatkoztunk egyébként mi is, de egyszerűen nem találtunk olyan megoldást, ami nem érthető, magyarázható félre könnyedén. Utólag beugrott a gyökeres megoldás, de akkor már kész volt. Ez van.

Ettől függetlenül a tegnapi estén elég sok szó esett a határon túli magyarsággal való kapcsolatról. Ha nem a legtöbb.

A jelképek fontosak, de azért ne kizárólag azok határozzák meg mit gondolunk önmagunkról.

doktorur 2009.01.29. 23:11:53

Nos, úgylátom a "háttér" fontosabb lett, mint maga a mondandó. Meg kell mondjam, némileg büszkeséggel tölt el, végtére is én "alkottam" meg. Mindazonáltal talán mégsem csupán annyit jelent, mint amennyit páran "látnak" belôle. Capdick igen szemfülesen fedezte fel a képben a turáni tölgyet. Nem véletlen, hogy ezt az igen komoly mögöttes jelentéstartalommal rendelkezô "ikon"-t használtam fel alapvetésként. Ez hordozza a múltat, melybôl mint a fa, gyökerein keresztül a földbôl, mi magunk is táplálkozunk. A korona "megcsonkítása" üzenet a jelenrôl. Lehet, hogy sokaknak nem tetszik, de sajnálatomra ez a mai rögvalóság. És a jövô? Nos, reményeim szerint - részben - ez elôtt a paraván elôtt is formálódik. Így válik egy egységgé múlt, jelen és jövô. Amire támaszkodhatunk, az benne van ebben a jelben. Amit holnap a gyermekeink a falaikra rajzolhatnak majd, azért meg nekünk kell tennünk. Sokakkal együtt remélem, a szívünknek az az új "ikon" kedvesebb lesz majd...

Téglagyári Megálló 2009.01.30. 04:42:30

@nemhívő:

azért az nem teljesen igaz, hogy finoman fogalmazzak, hogy ne lenne közös érdekünk a határon túli magyarokkal. Ez csak egy pénzközpontú gondolkodásban lehet igaz.

Téglagyári Megálló 2009.01.30. 04:43:19

@doktorur:

egy piros-fehér-zöld zászló is elég jó ikonnak, szerintem.

Téglagyári Megálló 2009.01.30. 04:45:33

A kék háttérről pedig egy párbeszédet idéznék:

(templomi háttér, középkorú nő kérdez ifjút, akin kék kendő van)

- Eszdéesz?
- Szűz Mária!

Askeladden (törölt) 2009.01.30. 08:56:37

Szerintem nem véletlen a kék szín, sem a mai hazánk szimbólum sem. Biztosan jó helyen jártok? Mintha nem értenétek semmit! :-(

Téglagyári Megálló 2009.01.30. 10:18:21

@doktorur:

Tudod mit, menj ki a Székelyföldre, és mondd meg nekik, hogy sztereotip, ha kirakják a magyar zászlót...

doktorur 2009.01.30. 11:13:46

@Téglagyári Megálló: ennél nagyobb smilie-t nem tudtam kirakni. Kérlek, ne csak olvass, gondolkodj is. Egyébként többször jártam Székelyföldön, sok embert ismerek és sokakkal beszéltem és tartom velük a kapcsolatot azóta is. Van fogalmam róla, mirôl mit gondolnak.

Askeladden: mintha te nem értenél semmit. Pontosabban nem akarnál érteni. De, hogy konstruktív legyek: te milyen színt választottál volna?

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.01.30. 12:55:40

nemhívő: csúsztatni baromi könnyű, jól is megy neked. A konzervesek ugyanezt csinálták saját blogomon. Harsány felütés a tájékozatlanságomról, aztán jön a csuszi, mintha én azt állítottam volna, hogy egész Erdély magyar többségű. Frászt állítottam. A Székelyföld az, és lehetne egy korridort csinálni hozzá, és békés, megegyezéses lakosságcserével rendezni az etnikai problémákat, önkéntes alapon. A Felvidék legdélebbi része magyar többségű, ez nem is vitatott.

Hogy népszavazáson kihez csatlakoznának, erről a kinyilatkoztatásod egy alaptalan baromság. Ki kell próbálni és kiderül, csak jelenleg ha ott bárki szavazni akarna, azonnal bezárnák a börtönbe.

Ami meg a jelképeket illeti: doktorur, már értem a nálam tett hozzászólásaidat. Rafinált vagy, mert olyat kreáltál, amibe bele lehet magyarázni mindenfélét. Turáni tölgy, muhaha. Hányan ismerik azt??? A ravaszdi szimbólumaidat a köznép számára ordítva fedi el a csonkaország képe, meg az SZDSZ-kék. Amikor kevesek által ismert, bonyulult szimbólumokat közismert dolgokkal "lefedsz", a hatás a legtöbb nézőre nem a távoli áttételes, hanem a direkt jelentés lesz. Bravó. Menjetek ti a konzervatóriumba, de jól leforrasztott konzervdobozba...

doktorur 2009.01.30. 14:44:38

@Molnargoreny: Tisztelt Uram. Úgy látom, önnek is sikerült "bármit" belemagyaráznia. Hogy hányan ismerik a turáni tölgyet? Nem érdekel. A jelentéstartalma nem attól függ, hogy mennyire népszerû, vagy ki ismeri.

És sapka sincs rajtam, és csak szûrôtlen cigi van nálam.

De ne aggódjon: mindenben igaza van. Mint mindig és mindenben :)

ÁrPi 2009.01.30. 17:07:48

Askeladden 2009.01.29. 15:29:30
Írod TaTa86. -nak:

"" Egy szövetséges NATO sereg tart megszállva egy másik NATO tagország területeit? :-) ""

Ciprus.
Ciprus szigetének északi felét a NATO tag Törökország megszállva tartja, a szövetséges Görögország illetve hát... Ciprus ellenében.

Ha TE Askeladzen , nem vagy ilyen Ciprus méretü apróságokkal tisztában akkor jöhet szádra(billentyüzetedre) olyan kis keresztkérdés mint a fenti.

Analógia:

Volt -e, kellett-e NOÉ Bárkájának fedélzetén akvárium???
( Gondold meg: Hogy bírják a másikfajta vizet a sós vízi, s az édes vízi élőlények...)

nemhívő 2009.01.30. 18:19:42

@Téglagyári Megálló:
Félreértettél...nem a mi (anyaországiak) és a határon túliak "közös érdekéről" beszélek, hanem pl a kolozsvári "szórványban" élők és a székelyföldön "tömben" élők érdekkülönbségéről...persze tapasztalatból....
Bár mindegyik "magyarnak" valja magát, de életvitelük, románsággal való kapcsolatuk, teljesen eltérő...
Nézz utánna...

nemhívő 2009.01.30. 18:30:19

@Molnargoreny:
Szó sincs "csusziról"...
Értsd már meg, hogy a "határon túliak" döntő többsége nem M.O.-got tekinti a "hazájának", hanem az állampolgársága szerintit...és ez így van jól....
Miféle "lakosságcseréről" hablatyolsz....normális vagy?
Az a HAZUGSÁG, hogy ha valaki "népszavazást" kezdeményez, akkor lecsukják....nem csukják le...hanem hülyének nézik, mert az is...
A kutya sem gátol MA SEM senkit, hogy "népszavaztasson"...kezd el, ha akarod...sok papírt nem kell venned...
Ami a "jelképeket illeti": Aki nagyM.O.-gos matricákkal rohangál akár SLO-ba akár RO-ba, csak kinevetteti magát az ottaniaktól...csinálja aki akarja....én nem vagyok mazohista.....

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.01.31. 12:09:25

@nemhívő: Ha ezt az osotbaságot komolyan elhiszed, akkor miért nem költözöl ki oda te is, pont annyira vagy magyar, mint azok, akikről beszélsz. Illetve, ők nálad magyarabbak sokkal, mert eszük ágában sincs szeretni Romániát és hű románnak vagy tótnak tartani magukat. Már csak abból is látszik ez a nálad hangyányival reálisabb és értelmesebb emberek számára, hogy etnikai alapú politikai pártokat alapítanak. Ha olyan nagyon jó lenne nekik odakint, aligha lenne szükség magyar pártokra. De te biztos jobban tudod, pöfögsz minde butaságot itt össze. Kérdezd meg Tőkés Lászlót, mennyire szeret román lenni.

A lakosságcsere működhet: a II. vh. után erőszakkal történt, most történhetne akár tisztességesen is. Be kell lassan látni, hogy a multikulti Közép-Európában nem jön be: nem csupán Jugoszlávia esett apró darabokra, de a csehek és a szlovákok se akartak együttmaradni. A magyar kisebbségnek se kell a végsőkig idegen hatalom alatt maradni, mert ami a koszovói albánoknak jár, az a székelyeknek is jár, ilyen egyszerű ez.

Doktorur: hát persze, tökmindegy, hányan ismerik a turáni tölgyet, minél kevesebben, annál jobb. Az eszdéesz-kék úgyis sokkal szebb, nem?

nemhívő 2009.01.31. 12:45:34

Én magyar vagyok ugyan, de hülye nem...
Ha te abból, hogy léteznek etnikai alapu pártok, azt a következtetést vonod le, hogy "akkor Ők biztosan Magyarországhoz akarnak csatlakozni"...akkor simán hülye vagy, és pont azt ÁLLÍTOD, amit még a legnacionalistább románok sem nagyon engednek meg maguknak...
Persze,:... Tőkés NEM román NEMZETISÉGŰ, de román ÁLLAMPOLGÁRKÉNT jutott be az UNIO parlamentjébe, és ott nem a magyar, hanem a román ÁLLAMOT!... és annak magyar nemzetiségű állampolgárainak érdekeit KELL képviselnie....
A koszovói példa szerint a székelyek HA AKARNÁK, és meg lennének a FELTÉTELEK, kikiálthatnák a Székely Köztársaságot, de NEM a M.O.-hoz való CSATLAKOZÁST!!!
Jugoszlávia apró darabokra hullása PONTOSAN az ilyen eszement gondolkodásmódnak volt köszönhető (Milosevics), amiket itt hírdetsz...
Azt pedig bízd nyugodtan ide, hogy a kinti körülményeket mennyire ismerem.....
süti beállítások módosítása