Kommentszűrés
’08 dec
31
07:01

Szilveszteri anzix: a végképp eltörölt Tattersall

Írta: Gasper

 Budapesten, a Keleti pályaudvar oldalában, a Baross tér egészen otthonos mocskában található egy múlt rendszerből ittfelejtett késdobáló, melynek működésképtelen neonja - lassan egyedüliként - emlékeztet arra hogy valaha virágzott ebben az országban a lovassportnak nevezett úri, burzsoá, kispolgári és reakciós foglalatosság, amely még a munkásosztályt is megrontotta bizonyos időszakokban.

 Pedig bizony valaha tényleg virágzott a lovassport, sőt eléggé ambivalens módon még a Kacsingatós rendszerének nyugati hitelekkel megtuningolt fénykorában, a hetvenes évek során is bimbózott ez a tevékenység, persze csak sajátosan szocialista keretek között. Ezzel együtt természetesen nincs itt a helye a hamis kádári nosztalgiának, a húgymeleg diktatúra dicséretének, hiszen most egy olyan épületkomplexum nyomtalan leradírozásáról írunk ami valószínűleg egy normális fejlődésű országban rendesen levágta volna a biztosítékot. Ez az épület történetesen az egykori Tattersall, azaz az Ügető épületegyüttese a Kerepesi út elején, amely a két háború közötti modern magyar építőművészet egyik emblematikus darabja volt, amíg néhány évvel ezelött különösebb balhé nélkül le nem radírozták a föld színéről, hogy Közép-Európa legnagyobb bevásárlóközpontját hozzák létre a helyén.

  Szilveszter kapcsán kissé hangsúlyosabban előtolulnak a múlhatatlan emlékek, hiszen e sorok írója - szolidan alkoholista barátaival és éppen aktuális barátnőivel - állandó látogatója volt a december 31-ei Ügetőszilvesztereknek, ahol rendszeresen tett fogadásokat olyan hazai csillagokra, mint a Vágási Ferit alakító Nemcsák Károlyra, az egykori kajakkirálynőre, Kőbán Ritára, vagy éppen az azóta tragikusan elhunyt Bubik István színművészre. És ezeknek a késő estékbe fojtott szilveszteri délutánoknak bizony egészen különös hangulata volt itt, a Kerepesi úti pálya meglehetősen lerobbant, Bauhaus architekturájú falai között. Akár még egy jellegzetes Poirot-epizódot is forgathattak volna a jó brit filmesek, hiszen az egykori Tattersall építészeti megoldásai, illetve jellegzetes formai jegyei híressé tették ezt a versenypályát az egész világon, már a harmincas évek során is.

 Persze Ügetőszilveszter idén is lesz, hiszen a  2006-ban ledózerolt Ügetőről még 2004-ben, a bezárás évében átköltöztek a versenyek a Halál búbánatos hímtagjára, az egykori galopp-pályára, azaz a Kincsem Parkba. Egyébként valamilyen különleges okból kifolyólag a galopp-pálya régi, Wellisch Andor által tervezett és 1925-ben épült elegáns tribünje ma is védettséget élvez, úgyhogy a befektető cég egész egyszerűen közvetlenül a régi tribün elé legózta az új lelátót! Egy biztos, abszurd látvány a gyanútlan szem számára ez a fajta nem éppen organikus, habár kétségtelenül XXI. századi magyar megoldás.

 Viszont a Kincsem Park sajnos már nem ugyan az a fíling, mint amilyen annak idején a Kerepesi úti élet volt. Főleg ha arra gondolunk: idén felröppentek olyan hírek is, hogy miután nem elégséges Budapesten az egy lakosra jutó plázák száma, elképzelhető hogy ezen a helyen is felépül valami újabb létfontosságú kereskedelmi szentély. Misztifikálás helyett nézzük meg az egykori épületkomplexum rövid történetét is hogy megbizonyosodjunk végre arról: a két háború közötti modern magyar építészet egyik zászlóshajója vált két éve - egyetlen tribünt leszámítva - a földdel egyenlővé ahelyett, hogy felújított és modernizált állapotában újra a magyar lóversenysport - és Budapest - ékessége lehessen.

 Az Ügető épületeit és a versenypályát ifj. Paulheim Ferenc tervezte 1931-ben. Magát a kivitelezést a Dávid János és fia cég végezte 1932-33 során, melynek eredményeként 1933 augusztusában megnyílt Európa akkoriban legkorszerűbb ügetőpályája. Az egységesen megtervezett létesítmények a kor legmodernebb építészeti törekvéseit tükrözték, időnként egészen merész megoldásokkal. Ráadásul a technikai kiszolgálás is elsőosztályú volt: itt használtak először a világon villanyvilágítást a versenypályán, lehetővé téve az esti versenyek megrendezését is.

  Az ügető három vasbetonvázas tribünnel rendelkezett, ahol az I. osztályú helyeken ezren, a II. és III. osztályú helyeken körülbelül 1500-an fértek el. A lépcsőházat is magába foglaló, jellegzetes toronyban volt az időmérő szoba, egy emelettel feljebb helyezkedett el a panoráma-ablakos bírói szoba. Az épületen belül kaptak helyet az éttermek és a pénztárak is. Jelentős nemzetközi versenyek mellett 1938 nyarán itt mutatkozott be először a Magyar Királyi Testőrség Spanyol Lovasiskolája is.
Természetesen a szocializmus idején - alkalmazkodva a korszellemhez - rendesen elslamposodott az épületkomplexum, idővel magával a magyar lovassporttal egyetemben. Ezzel együtt második virágkorát valamikor a hetvenes évek környékén élte az Ügető, sajátosan szocialista keretek között. A kegyelemdöfést valójában a vadkapitalizmus Magyarországon igen sikeres jelenléte adta meg a kétezres években, amikor a szétzüllesztett magyar lovassport már elég gyenge volt ahhoz, hogy könnyed indokként elprivatizálják a leamortizálódott Kerepesi úti versenypályát.

 Vajon a közismert városvédőnek, Ráday Mihálynak egy nekrológnál többre nem futotta volna, hogy megvédje ezeket az építészettörténetileg jelentős épületeket? Vagy éppen a modern és kortárs építőművészet elkötelezett híve, Bojár Iván András - aki már akkor is a fővárosi vezetés holdudvarához tartozott - nem lett volna képes mozgalmat indítani a Bauhaus stílusú ügető megmentéséért? Könnyen lehet, hogy ezeknek az embereknek van azért némi lelkiismeretfurdalása, hiszen például Bojár lapja, az Octogon is írt pár sort az Óvás! egyesület által 2006-ban rendezett kiállítás kapcsán, amelyet a lerombolt Ügető emlékére rendeztek a budapesti Tranzit Art Caféban. Mondanom sem kéne, minden elismerésem az Óvás!-nak is, de előbb kellett volna azt a kiállítást megrendezni, amikor még állt az Ügető! Mint ahogyan Ráday és Bojár is tehettek volna valamivel többet az ügy érdekében, ismerve szakmai és politikai beágyazottságukat ezen a területen. És persze az egyszeri magyar állampolgár is tehet ezekről a jelenségekről, hiszen ha kicsit is érdekelné épített örökségünk, illetve ha létezik olyan hogy civil kurázsi, akkor ilyen folyamatok nem történhetnek meg egy magára valamit is adó országban.

  Jellegzetesen magyar történet az is, hogy az eleinte védettséget élvező Ügetőről egyik napról a másikra került le a védelem, ahogyan nyélbe ütötték az üzletet. Ezzel együtt valamilyen okból kifolyólag a bontás során a hivatal mégis kiadott egy határozatot, melynek során arra kötelezték a beruházót, hogy a még épségben maradt egyik tribünt kötelesek megőrizni. Ennek következtében totálisan értelmetlenül és funkció nélkül, idióta kulisszaként, de egyben mementóként is, ott árválkodik a Kerepesi úton az egyik tribün, jellegzetes Bauhaus bejáratokkal. Ezek alapján legalább képet alkothatunk arról, hogy milyen jelentős architektúrával lett szegényebb épített örökségünk és vizuális kultúránk.

 Jellemző az is: amikor elkezdtem fotókat gyüjteni a netről, hogy illusztráljam ezt az írást néhány archív képpel, nagyon hamar rá kellett döbbennem, hogy a múltat igen sikeresen lehet végképp eltörölni. Gyakorlatilag sem normális fotóanyag, de még egy nyominger dokumentáció sem volt elérhető az 1933-ban felavatott Ügető épületegyütteséről.

 Ekkor úgy döntöttem: elugrok pár fotót csinálni a megmaradt és felújított tribünről, hogy mégse a levegőbe írjak itten. Arra nem is számítottam, hogy a december 28-i reggeli túrám egyben komoly szociográfiai felmérés is lesz a jelenlegi budapesti és magyar viszonyokról, a világválság kellős közepén. Az ünnepek utáni vasárnapon, reggel 9-kor ugyanis hétköznapi reggelt megszégyenítő tömegekben nyomultak az emberek rekordméretű plázánkba. Arról nem is beszélve, hogy a kocsival érkezők már ezen a vasárnap reggeli fonnyadt órán is kisebb forgalmi dugók létrehozásán fáradoztak. Még szerencse, hogy nem jöttem idáig autóval, inkább gyalogosként szívtam magamba a nem éppen ünnepi légkört.

 És most tegyük félre a politikai korrektség legkisebb szándékát is, hiszen a megtapasztalt atmoszférában hamisítatlan prolivircsaft szelleme járja át manapság a Kerepesi út szebb napokat látott ezen szakaszát (itt jegyezném meg, hogy a proli fogalma nem azonos a szakmáját ismerő és szerető szakemberrel, úgyhogy nem a tisztességes melóst piszkálom, aki szintén rendszeres látogatója volt az egykori Ügetőnek). Nem, a proli egészen mást jelent a mai szóhasználatban, de ebbe a dologba most nem szaladnék bele. A Kerepesi úton történt változásokban eklatáns példáját láthatjuk annak, hogy hova fajulnak a dolgok, amikor „A múltat végképp eltörölni...” akaró szándék szépen találkozik a korai vadkapitalizmussal, illetve a latin-amerikanizálódás szellemével.

 Az Ügető eltűnése jó példa arra, hogyan lehet szétbombázni teljes sikerrel egy fontos, közösségteremtő és egyben kultúrtörténeti helyszínt, aminek bőven lett volna létjogosultsága az utókorban is. Aki egy látogatásra vállalkozik az Aréna Pláza területén, az némi túlzással történelmi kalandtúra részese is lehet, ahol mi vagyunk az indián őslakosok, akik néhány üveggyöngyért cserébe még jól is érezzük magunkat múltunk romjain.

 A 2009-es évben is megpecsételődhet egy-két hasonlóan fontos budapesti kulturális örökség sorsa. Elég csak a már emlegetett Kincsem Parkról szóló hírekre gondolni, de ugyanúgy veszélyben van a Vidámpark státusza is, amely változás bizony az Állatkertet is érintheti, nem annyira indirekt módon. De ott van a Hajógyári szigetre tervezett kis provinciális magyar laszvegasz is (a beruházó azonos az Aréna plázáéval!), ahol a földben az egykori Hadrianus-palota feltáratlan emlékei találhatóak. Persze számtalan példát említhetnénk még a legutolsó klasszicista lakóházig is, úgyhogy bátran  felkérek mindenkit, hogy figyelje ezügyben a jövő évi híradásokat.

 Zárásként itt meg lehet nézni válogatás nélkül az összes tribünről készült fotót, aztán az Index 2003-as cikke is elolvasható egy frankó képriport társaságában az utolsó Ügetőszilveszterről. Utoljára 2004. május 29-én álltak starthoz a lovak a Kerepesi úti Ügetőn, azaz a Tattersallon.

 

forrás:
http://www.lovasok.hu/index.php?i=15383 
http://loversenyzes.blog.hu/ 

http://hu.wikipedia.org/wiki/Ar%C3%A9na_Plaza

Címkék: budapest szilveszter építészet ügető tattersall

A bejegyzés trackback címe:

http://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr95846655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

EZT IS NÉZD MEG KISPOFÁM......... (törölt) · http://tudtad.blog.hu 2008.12.31. 07:13:41

ez a történet is azt mutatja, hogy az ingatlan lobby erősebb egy nemzet történelménél. hiszen tudni illik, hogy lovas nemzet a magyar. bár ez egyre inkább a feledés homályába merül

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2008.12.31. 10:07:52

Nem értek a lóversenyzéshez, úgyhogy kérdezek. Ha annyira halódik ez a terület, akkor miért katasztrófa, hogy 2 pálya helyett egyen zajlik minden verseny?

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.12.31. 10:31:47

@Pallos Levente: én is jobban értek az építészettörténethez, mint mondjuk a lóversenyzéshez, de akkor visszakérdezek. Miért működik minden olyan országban jól a lóversenysport, ahol ennek hagyománya van? Miért kivétel ezalól a posztszocialista Magyarország, ahol szintén nagy hagyománya van/volt ennek a sportnak?

Nem halódna ez a terület egyáltalán, ha nem lenne irgalmatlanul nagy értékválság ebben az országban. És a folyamatokat csak gyorsítja az a tény, hogy épített örökségeink ledózerolásával alapvető értékeket szűntetünk meg. Mert abban talán egyetérthetünk, hogy egy ilyen pláza nem jelent semmiféle alternatívát.

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.12.31. 11:43:37

Gasper, a két háború között "virágzó" bauhaus épitészet épületeiben gyakran a bútorok is összhangban voltak a külsővel. Laktam ilyenben kisgyrekként, és elbűvölt a látvány.
Írhatnál, róluk is - fotókkal, már csak azért is mert ami ezt követte az borzadály.
Egyébként jobb új évet mellé...!

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2008.12.31. 11:52:44

@Gasper: Nem tudom, nem is érdekel, miért nem megy itt a lóverseny. Évekig éltem Hongkongban, ahol heti 3-4 alkalommal van verseny, de lóversenypályán csak akkor jártam, amikor focimeccsem volt ott.
Biztos, hogy csak Magyarországon nem sikeres ez, vagy talán a világ egy részén elszállt felette az idő? HK-ban pl. a népszerűségének a fő oka nem a lókultúra tisztelete (vagy szerinted a hongkongi lovasnép? :-))), hanem a sok beteges szerencsejátékos.

Én csak annyit kérdeztem, ha nincs rá kereslet, akkor miért nem működhet ez is a másik, létező pályán? Vagy neked jobb, ha tök üresen áll egy romosodó lelátó a város egyik sarkában?

Azt egy más kérdés, hogyan kellett volha hasznosítani a területet.

Mormogi Papa · http://iusmurmurandi.blog.hu 2008.12.31. 12:02:35

Kedves Inszeminator, kedves Gasper!

Már megint egy rugóra jár az agyunk. Az épített örökségnek bizony részét képezték a század elején a hozzá tervezett bútorok, lámpák, kerítések... csak már alig mutatható be valami is közülük.
Talán a leadott terveket őrzik még valahol egy jobb jövőnek...

Levente meg nem az igazság pallosát forgatja, ha nem érti, hogy talán mégse kellene eltüntetni mondjuk a Tower-t Londonban, vagy a Potala Palotát, esetleg Párizsban a Notre-Dame-ot az "érdeklődés hiányában".
Ennél tán még az az elrettentő gyakorlat is jobb 1 fokkal, mikor a már nem használt templomba sajtpiacot tesznek a hollandok, esetleg vívótermet a zsinagógába... mint nálunk. Akkor legalább az épület látszata megmarad, és nem Potemkin-homlokzatot őrzünk, mint a balga Lujzánál meg a hamis Izabella utcai apartmanház esetében... mert az elég szörnyű.
Az Angolparkot - ahogy egykor hívták - már sikerült négyötödében megszüntetni, a száz évnél is öregebb Ringlspiel mellet talán a Sárkányvasút áll még a helyén, amit már csak a magyar (s remélem, az egyetemes) filmművészetben betöltött szerepe miatt sem kéne ledózerolni. A "Valahol Európában" - a fenyőbe, már megint aktuális ez a cím - képsorai láttán ebben tán még a liberók is egyetértenek majd... Félszáz év alatt eltűnt a Krinolin, az egykori gőzös kisvasút, a nagy Repülős körhinta, a Goromba egy része...
Tegnap keresgéltem régi felvételek között és beraktam egy régi rádiókabarés kazettát. Hihetetlen, de arról is esett benne szó, hogy a leégett Elvarázsolt Kastély helyére ne építsenek csili-vili új épületet, mert annak sohasem lesz meg az az érzése, mint a réginek.
Tanulság nincs, tudjuk: nem hallgattak rájuk. Már akkor sem. A leírt látványosságok egy része (a Kalapács-csal együtt) akkor szűnt meg egyébként, mikor valakinek az az elvarázsolt ötlete támadt, hogy az autópálya bejövő forgalmát át kell vezetni a Városligeten...

Molay · http://sotetkozepkor.blog.hu 2008.12.31. 12:08:29

A Hadrianus-palotát már az 50-es években szétcseszték a magyar-szovjet hajózási társaság kikötőjének építésekor. Ami megmaradt belőle, azt vastag radioaktív réteg fedi (állítólag).

Egyébként megérne egy postot a budapesti római emlékek tönkretétele (lásd Árpád-híd). És ha már Óbuda, a régi világ eldózerolásáról és a paneldzsungel születéséről is lehetne írni...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2008.12.31. 12:10:56

gasper komám, nagyon nem szívesen írom, amit.
a tatter' nem azonos az ügetővel. sosem volt.
www.kisfedeles.hu/

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.12.31. 12:12:21

@Pallos Levente: "más kérdés, hogyan kellett volha hasznosítani a területet. "

Hát ez az! Ha már valami nem működik a régi helyszínen, akkor megőrizve a régi architektúrát, miért ne lehetne új funkciót kitalálni hozzá. Lásd például az egykori Ganz épületeit, ahol a Millennáris működik. Egy ilyen épületkomplexum, akár új funkcióval komoly hírértékkel bír az ország számára. De egy ilyen pláza a kurvázni idejáró suttyó angolokat leszámítva például senkit nem érdekel.

Ezzel együtt persze volt igény nálunk a lóversenyre -akárcsak a velünk hasonló méretű Ausztriában is van- csak éppen a kultúráját sorvasztották el a dolognak. Ráadásul nem érdeklődés hiányában, hanem jól meghatározható igatlanbefekektetői érdek nyomán rombolták le az Ügetőt.

Nincs itt egyébként szó délibábos "lovasnemzet" nosztalgiáról, hiszen ahogyan már említettem, Európában jól működik a lovassport.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.12.31. 12:14:07

@Grift: a pesti népnyelvben a Tattersall azonos volt az Ügetővel!!! Ezért nem tértem ki a fedettpályás eredeti jelentésre.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.12.31. 12:16:19

@Grift: még annyi, hogy ennek az volt az oka, hogy egy területen működött a két pálya.

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2008.12.31. 12:18:29

rendben, rendben, de a tatter áll! a területet nem szükséges bemutatnod! :))))
bár én inkább galoppos voltam... :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.12.31. 12:30:10

Inszeminator és Mormogi Papa,
jó az ötlet a belső használati tárgyak dokumentálásával kapcsolatban! Ráadásul van a tágabb családban egy Bauhaus lakás a budapesti Fő utcában, ahol a bejárati ajtó kilincsétől, a hall üvegajtajának homokfújt üvegén át a budi bukóablakának kilincséig minden korabeli bauhaus stílusú és tök jó állapotban van. Egyszer elugrok oda csinálni pár fotót, aztán felcsűröm a blogomra :)))

molaris 2008.12.31. 12:53:53

Kedves kommentelő társak!
Tud valaki olyat írni ami nálunk jól működik? Mert azt látom, hogy máshol igen, nálunk nem. F-1, máshol haszon, náluhk ráfizetés.
Lóverseny detto. A sport egyéb területéről már ne is szóljunk. Itt minden rohad, bomlik. Értékeink elkótya- vetyéljük és lassan semmi nem marad abból amit elődeink teremtettek.

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.12.31. 13:19:20

Na, azért Kemény Dénes és a vizilabda-válogatott elég jól nyomja, holott időnként nekik is elszáll az agyuk egy-egy komoly siker után. Ilyenkor szoktak lecsapni rájuk a szerbek :)))

Amúgy meggyőződésem, ha nincs ez a húgymeleg, rántotthússzagú korrupt diktatúra, melynek gyakorlatilag az egész társadalom a tevékeny részese volt, illetve ha megtörténik '90 környékén az elmaradhatatlan katarzis, akkor valószínűleg nem vergődnénk a folyamatosan szőnyeg alá söpört szemétdombunkon sem.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.12.31. 13:36:56

a Hadrianus palota foldben megbuvo romjaihoz:

a nyár során volt alkalmam beszélni egy-két nagyépítkezésen dolgozó munkagépes melóssal. a sztori a következő.
dolgoznak az emberek a III kerületben valami bazi nagy dolog alapozásán. mivel ott alig lehet úgy kapálni, hogy ne kerüljön elő valami római kori emlék, ki is lett rendelve egy régész leányka, az esetlegesen megtalált dolgok biztosítására.

amikor a melósok vmi gyanús követ fordítanak ki, megy a telefon a főnöknek, aki hirtelen elviszi kávézni/ebédelni a régészt, hogy "ne unatkozzon már ott". közben a kisfőnök szépen elrendezi a dolgot:
- gödör
- köveket a gödörbe
- földet rá a bobcat-tel, és kész

lehet nyugisan tovább alapozni, nem lesz leállás és csúszás néhány vacak kő miatt.

Thulsa Doom (törölt) 2008.12.31. 13:37:51

Megszűnt az ügető? Hát ez valóban hatalmas csapás az emberiségre nézve. Sajnálom azt a néhány darab suhogó melegítős, makkoscipős zöldséges neppert, aki ezentúl lóverseny helyett kénytelen lesz kártyán elbaszni a kosztpénzt.

Gondolom, ha Széchenyi korában közvélemény kutatást rendeztek volna, hogy mire lenne a legnagyobb szüksége az Országnak, a lakosság 95 százalékát kitevő, éhbérért dolgoztatott parasztok mind azt mondták volna: ' Há lóversenyre megy kaszinóra...

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.12.31. 14:06:18

tovaris Stalin,
bezzeg az ukrán Holodomor! Az persze milyen szép elképzelés volt, mi?

tevevanegypupu 2008.12.31. 14:12:43

tovaris
ne gyerekeskedjen, irodalmi es szinhazi eletunk nagyjai vesztettek ott (vagy ritkan) nyertek vagyonokat. Tortenelmi, torteneti szempontbol van jelentoseg. A mostani makkoscipos, suhogos, ujgazdag arisztokracia talal maganak mas szorakozast, nehogy azt higyje, hogy ezek valamennyire is megzavartak a hely szellemet. Nem latta a Nagy utazast? Nem olvasott (regi) legjobb iroinktol ugetorol? Nahat! Szivesebben jar jatektermekbe, kaszinokba?

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.31. 14:20:27

Köszi a cikket, Gasper, esszé igényességű reakciós tűnődés! :)

Nálunk Siófokon most fogják átalakítani egy brutális külső lifttel a város jelképévé vált, Főtéren álló, százéves Víztornyot, mert a tetejében egy kávézót rendeznek be.

Sic transit...

Grift · http://gozdom.blogspot.com/ 2008.12.31. 14:20:41

hol van már az árulásuk és besúgásaik keservét italba és loviba fojtó alkotó értelmisik lovi-világa?
az erősen redukált hajkölteményű és vaskos aranyakkal sűrűn ékített újabb közönséget azért nem nevezném újgazdag arisztokráciának. :)

TuRuL_2k2 · http://mandiner.hu 2008.12.31. 14:42:42

@ergé:
Hét éve hallok erről a siófoki víztorony-kávézóról, történt már azóta bármi is? :]

Thulsa Doom (törölt) 2008.12.31. 14:47:52

"hol van már az árulásuk és besúgásaik keservét italba és loviba fojtó alkotó értelmiség lovi-világa? "
Régi szép idők! És mindennek vége. Nincs igazság a földön!
Gyurcsány a hibás!...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.12.31. 14:51:50

Állítólag :) tavasszal tényleg elkezdik, s nyár végére kész lesz. Egyébként a fél Főtér le van tarolva, az északi oldalon a régi Sió áruház és egy házsor helyén lépül a Sió Pláza...

Az építkezés miatt kivágták a teret északról keretező hatalmas jegenyéket is, rossz nézni a pusztaságot.

Nem tudom, az átalakítások után hova fog kerülni a jelenleg szintén elzárt főtéri I. világháborús emlékmű. Remélem, vissza az eredeti helyére, mert rajta van egy siófoki ősapám is!

Asszem az újévben felhívom a Balázs Árpit :)

Gasper · http://tajkep.blog.hu/ 2008.12.31. 15:29:53

@ergé:
én köszönöm a lehetőséget :)

Amúgy tudok egy szépen alakult urbanisztikai fejlődésre is példát hozni, mégpedig Gyula városát. Ez a város szabályos kis sziget a Viharsarokban. Igaz, van egy jólműködő fürdőjük és a nyári színházi buli is hoz nekik kellő kulturális turizmust. De ez a siófoki dolog elég vészjóslóan hangzik.
Viszont nemrég olvastam, hogy -természetesen- sikertelenül zárult a soproni Balfi utca ellopott régi utcaköveivel kapcsolatos nyomozás. Ez az utca a nemzeti örökségbe tartozott egészen addig, amíg felújítás közben meg nem fújták az antik kövezetet. Most aszfaltozott az utca, ergo a műemléki téma is függőbe fog kerülni.

tevevanegypupu 2008.12.31. 17:27:24

Sajnos a szalont ugy tunik bezartak, legalabbis nekem nem nyilik..igy itt kivanok boldog uj evet mindenkinek.

Serio (törölt) 2009.10.26. 12:45:07

A Vidámparkot nem kell félteni, az Állatkertet akarják kitolni a területére, az építészeti műemlékek megóvásával.

Maga az angolpark funkció, amit betölt, a belvárosban véleményem szerint anakronisztikus, ráadásul messze nem felel meg a kor ilyen irányú elvárásainak. Vursli-skanzen, ami már Kádár idejében is maximum falusi búcsúnak számított a valódi nagy vidámparkok, mint pl. a Disneyworld mellett.

Az elköltözésével két legyet ütnénk egy csapásra. Egyrészt az Állatkert megkapná a számára létfontosságú területet, tőlük pedig aligha kell félteni az építészeti emlékeket, másrészt pedig Budapest kapna egy korszerű vidámparkot.