Grúzia 2.: Majd most megtámadják!
2008. december 19. írta: spanyol'

Grúzia 2.: Majd most megtámadják!

 A magyar követségavató után - jó sokkal - a megújult Reakció TV újabb grúz riporttal jelentkezik. Ezúttal ellátogattunk Ergnetibe és helyi lakosokkal beszélgettünk, interjút készítettünk Belágyi Lászlóval, aki a dél-oszét - grúz tűzszüneti vonalon teljesít szolgálatot mint az EBESZ Misszió biztonsági főnöke, valamint interjút adott a Reakció TV-nek Maria Anne Isler Beguin, aki EU parlamenti képviselő és a EU Dél-Kaukázusi régió felelőse. És hogy ne csak templomokat, tájképeket és felégetett, szétlőtt házakat mutassunk, a grúz külügyminisztérium jóvoltából kaptunk archív anyagokat a háború idejéből. Ennek köszönhetően inkább erősebb idegzetű olvasóinkat invitáljuk a vetítésre. De az igazi rockandroll a következő részben lesz, amit holnap mutatunk be itt, a Reakción.

 Béke vagy háború?

Háború:

 Nincs ütközőzóna a felek között, ezért gyakoriak az átlövöldözések. Az EBESZ megfigyelőkkel szemben az oszétok bizalmatlanok, mert azt gondolják, hogy ők vezették rá a grúzokat nyáron a védelmi vonalaikra.

 Az elüldözött lakosság nem tud visszatérni - menekülttáborokban élnek, ugyan Tbilisziből Goriig új lakásokat építenek rohamtempóban a ún. IDP-knek. Ők jelenleg iskolákban, óvodákban laknak és jelképes anyagi segítséget kapnak a kormánytól.

 A legnagyobb pusztítást az oszét és csecsen irreguláris erők okozták, ők égették fel és rabolták ki a falvakat. Komolyabb a szemben állók gyűlölete, mint korábban.

 Korábban, ha lőttek egyet, nem vették komolyan, ma nagyon feszült a helyzet. Folyamatos a lövöldözés, sok a fel nem robbant lőszer, az akna, a háborús területek megtisztítása évekbe telhet.

 Korábban fix ellenőrző pontok voltak az oszét oldalon, most nagyon vékony a tűzszüneti vonal, az oszétok járőröznek a határ mentén, ami könnyen konfliktusra adhat okot.

 Tbiliszi és Gori között viszonylag komoly katonai forgalom van.

 

Béke:

 A grúz lakosság döntő többsége most már békepárti. Sokan az egészet Saakashvili kalandjának tartják. Sokan gondolják azt, hogy felesleges volt augusztusban kiprovokálni a konfliktust. Saakashvili belpolitikai pozíció gyengülnek az utóbbi hónapokban. Az ellenzék egyre magabiztosabb.

 Az oszétok az oroszokkal a hátuk mögött sokkal nagyobb biztonságban érzik magukat, ők nem fogják komolyabban provokálni a grúzokat.

 Saakashvilinek az amerikai demokraták győzelmével kevesebb a személyes támogatója Washingtonban.

 A bizonytalan ukrán helyzet sem kedvezhet Saakashvili esetleges revansának.

 A világgazdasági válság és a csökkenő nyersanyagárak miatt Oroszországnak sokkal inkább belpolitikai kérdésekre kell összpontosítania és más jellegű problémákkal kell szembenéznie.

 A sok elhagyott és orosz kézre került grúz fegyver miatt valószínűtlen, hogy a NATO komolyabb technikai segítséget adna a grúzoknak.

 Folytatás holnap.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr77830009

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

plastik02 2008.12.19. 14:34:51

"Az elüldözött lakosság nem tud visszatérni - menekülttáborokban élnek, ugyan Tbilisziből Goriig új lakásokat építenek rohamtempóban a ún. IDP-knek."

nem azért, de a dél-oszét menkültekről miért nincs szó?

Turbulencia (törölt) 2008.12.19. 19:54:19

Ja, az oszétok nyertek, így most nem ők kényszerültek menekülni. A korábbi összetűzések alkalmával voltak oszét menekültek is.

Azért ne feledjük, hogy a nehéztüzérséggel a grúzok rohanták le először az oszétokat, és lehetne borzasztó képeket mutatni az első nap szétlőtt oszét fővárosról is, vagy éppenséggel az oszétok véleményét is megkérdezni.

plastik02 2008.12.19. 20:15:03

"Azért ne feledjük, hogy a nehéztüzérséggel a grúzok rohanták le először az oszétokat, és lehetne borzasztó képeket mutatni az első nap szétlőtt oszét fővárosról is, vagy éppenséggel az oszétok véleményét is megkérdezni."

ilyesmire gondoltam. az objektivitás jegyében.

Smits41 2008.12.19. 22:56:13

Én nem igazán sajnálom az oszétokat ők elérték amit akartak, viszonylag kis áldozatttal. Persze lehet mondani, hogy minden egyes élet többet ér egy kvázi függetlenségnél, de egy szakadár orosz bábálam elnökénél ez nem nézőpont.

Turbulencia (törölt) 2008.12.19. 23:11:13

Smits41,

"Én nem igazán sajnálom az oszétokat ők elérték amit akartak, viszonylag kis áldozatttal."

Nem arról van szó, hogy sajnálni kellene őket - úgy alakult, hogy ők most jól jártak - , hanem arról, hogy a grúzok sajnálatába sem kell nagyon beleélnünk magunkat. Meséli a grúz nénike, hogy itt jöttek a tankok, de azt nem teszi hozzá, hogy elsőként ugye a grúz tankok indultak meg.

A grúzokat legfeljebb azért lehet sajnálni, mert olyan hülye kalandor elnökük van mint Saakashvili (magyarul amúgy Szaakasvili a სააკაშვილი átírása, nem csak külföldiül kellene olvasni), de persze ezt nem illik szóvá tenni, mert ő nyugatbarát, sőt "demokrata".

plastik02 2008.12.19. 23:50:11

demokratikusan szétverette a 2007. novemberében tartott ellenzéki gyűléseket...
süti beállítások módosítása