Sarkozy és Topolánek felosztja Európát
2008. december 03. írta: Ács Ferenc

Sarkozy és Topolánek felosztja Európát

 Sőt, egy kicsit az Afrikába és a Közel-Keletre átnyúló mediterrán térséget is. Egyik kollégánk, aki a politikusokat időnként trágár telefonhívásokkal nyugtalanítja, érdekes dokumentumra bukkant a szerkesztőségünk előtti telefonfülkében. Az ügyről írtak már korábban, de csak részleteket idéztek a cseh Reflex magazin által publikált teljes jegyzőkönyvből. Eddig.

 Irigykedve olvassuk, különösen annak fényében, hogy Kínai Kálmánnal mi országcsoportok helyett csak félig szétesett giroszokon (csípős mehet bele!) szoktunk osztozni hajnali négy magasságában a Három Testvér talponfekvőjében.

 Ám vannak, akik nagyban játszanak. Sarkozyről persze eddig is tudtuk, hogy nagy spíler, ezt mifelénk úgy mondják nyersen, de találóan, hogy „nem szarral gurít”, node ki gondolta volna a kis Mírekről, hogy marsallbotot hord a knédlijében? Hiába, a csehek mindig ravaszak, de nem hangoskodnak, mint a magyarok és a lengyelek, hanem csöndben építik a Cseh Világbirodalmat és még kutyaszar sem borítja a fővárosukat. Valamit nagyon tudnak, amit mi nem.

 Következzen tehát a cseh lapban megjelentek fordítása (a kalapos betűkért, magyartalanságokért és a Sárközy-zésért felelősséget nem vállalunk - így találtuk):

Elysée-palota – 2008. október 31.
Harcolj értem, és én teérted fogok harcolni


 A Reflex szerkesztõsége nem régen megszerezte Nicolas Sárközy francia köztársasági elnök és Mirek Topolánek cseh miniszterelnök megbeszélésének hivatalos jegyzõkönyvét. Elhatároztuk, hogy lehetõvé tesszük az olvasóknak, hogy betekintsen, milyen módon köttetnek a hatalmi koalíciók az Európai Unióban.
A cseh miniszterelnök és a francia elnök közös ebédje október utolsó napján Párizsban az Elysée-palotában valósult meg. A következõ szöveg kronologikus sorrendben íródott. A jegyzõkönyvet a szerkesztõség jelentéktelen mértékben lerövidítette, s a diplomáciai rövidítések teljes alakját használta.
Személyek és a szereposztás:
Franciaország:
Nicolas Sárközy, Bernard Kouchner, Charles Fries, Henri Guaino, Jean David Levitte, Fabien Reynaud
Cseh Köztársaság
Mirek Topolánek, Alexandr Vondra, Pavel Fischer, Marek Mora, Adéla Kadlecová, Jana Bartosová

Sárközy:

(A bevezetõ  udvariassági frázisokat követõen áttér a komoly témákra.)
Át kell tekinteni az Európai Unió elnöki tisztét betöltõ két ország közötti érzékeny ügyeket. A washingtoni csúcs rendkívül nehéz lesz. Meg kellett menteni Magyarországot. Lehetséges, hogy gazdasági segítséget kell nyújtani a balti államoknak. Nem vagyok lelkes a lengyelországi helyzettõl sem.
Milyen a helyzet a Cseh Köztársaságban? Hol tartanak? Én magam is sok politikai problémát éltem meg, sok mindent megértek. Gordon Brown és én is lentrõl rugaszkodtunk el. A politikai vezetõnek tudnia kell érvényesülnie.
És Mirek Topolánek kezében jelentõs kártya van – barátai az EU-ban: „A legnagyobb hitellel rendelkezel, segíteni akarunk.
Topolánek:
A múltban a regionális választásokon számos EU-ország kormánya szenvedett totális vereséget. Nálunk ez párton belüli feszültséget váltott ki. Semmi komoly nem fog történni – az elnökség idejére megállapodást kötöttünk az ellenzék vezérével. A Lisszaboni Szerzõdés ratifikálására nehezedõ extrém nyomás azonban semmit sem old meg, csupán az ODS kongresszusa elõtti helyzetet nehezíti. Készen állunk. Azonban a francia sajtóban megjelent nyilatkozat, hogy Csehország nem lesz képes megbirkózni az elnökséggel, túlzottan nem segített nekem.
Sárközy:
Az elnökséget betöltõ valamennyi soron következõ ország a francia sajtó kereszttüzébe kerül.
Topolánek:
Logisztikailag és szervezésileg is fel vagyunk készülve. Ezért számunkra nehezen elfogadható tapasztalat, hogy nem kerültünk be a delegációba, amely Moszkvába ment tárgyalni a grúziai válság idején.
Az Eurogroup megoldást hozhat, de mindig a 27-ek számára. Ezért szeretnénk megfigyelõi státuszt a Cseh Köztársaság számára. Az idõszak túlságosan rossz ahhoz, hogy ne érdeklõdjünk a helyzet megoldása iránt.
Sárközy:
Köszönöm, hogy ilyen nyíltan beszélsz a kellemetlen témákról. Nem akarok tanácsot adni a belpolitikában: azonban a választásokon ötvenhárom százalékos gyõzelmet szereztem, miközben a referendumban ötvenöt százalék szavazott az Európai Unió Alkotmánya ellen. Az euroszkepticizmus Franciaországban hasonló, mint a Cseh Köztársaságban.
Topolánek:
Nem, a Cseh Köztársaság nem euroszkeptikus.
Sárközy:
Mindenki azt tanácsolta, jelentsem be, hogy új referendumot írok ki az Európai Unióról. Elutasítottam. És az EU-ról támogatóan nyilatkoztam. És ez sikert hozott. Felismertem, hogy amennyiben ellenkezõ módon viselkednék, elveszítem az összes Európa-párti erõt, és ha EU- ügyekben óvatos szókincset használok, nem szerzem meg az Európa-elleneseket. Hasonlóképen a Cseh Köztársaságnak is államférfira van szüksége, aki nem fogja elszigetelni a Cseh Köztársaságot.
Topolánek:
Nálunk ez másként van, az ODS választóinak a nyolcvanöt százaléka támogatja a Lisszaboni Szerzõdést. Az ODS kongresszusán készen állok fellépni a ratifikációért. Azonban a ratifikáció az év végéig nem jön össze. Inkább 2009 elsõ negyedére becsülöm. Kockázatot azonban nem látok, jóllehet a párton belül lesz ellenzékem.
…Örülök, hogy az EU megállapodott a pénzügyi válság megoldásában. Ám oda kell figyelnünk a szabályokra: a helyzet sok országban nem egyszerû. Magyarország nélküled halott lenne.
Sárközy:
Pontosan, ez az Európai Unió érdeme. A Nemzetközi Valutaalap 22 milliárdot keresett, énnekem hét milliárdot kellett találnom a költségvetésben. Magyarországon azonban már nem tudtak fizetni, összeomlóban voltak, ez sürgõs volt. Hasonlóképen volt bajban Ukrajna is.
Topolánek:
A Cseh Köztársaságot nem sújtja annyira, mint a többieket. A gazdaság lehûlését, a munkanélküliség növekedését várjuk. A gazdaság lelassulása – az autóiparban elbocsátások lesznek. Ezért is támogattuk az Európai Unió intézkedését…
A helyzet nagyon ellentmondásos és oda kell figyelnünk Maastricht teljesítésére. Ezért is kellene, hogy elnöklõ országként az Eurogroup megfigyelõi legyünk.
Egyúttal tisztlettel kérném, bekerülhetne-e az emberünk a G20 csúcsra utazó francia delegációba, amelynek nem vagyunk a tagja.
Sárközy:
A hazai politikai küzdelemhez szívbõl sikert kívánok. Magam is Kelet-Európából származom, és tisztelettel viseltetek e térség iránt. És nem viselem el egyes politikusok karikaturista viselkedést. Támogatásra van szükséged az európai elnökséghez, készen állunk: nem csak szavakkal, tettekkel is.
Ami a G20-at illeti, egyetértek – magammal viszem a cseh pénzügyminisztert. Szíven elmondom nyíltan, a titkos megállapodások nem mûködnek. Ismersz engem – bár kemény vagyok, de tartom a szavam. Együtt fogjuk bejelenteni.
Az Eurogroup tekintetében nem kívánok semmi rendszereset bevezetni. Ám annyi a közös probléma, hogy készen állok arra, hogy elnöklõ országként meghívjam a Cseh Köztársaságot.
Klíma-energetikai csomag: nagyobb nyitottságot érhetünk el az Európai Bizottságban. Készen állok figyelembe venni Lengyelország, Magyarország vagy Csehország problémáit.
Topolánek:
És Olaszország álláspontja a csomag kérdésében?
Sárközy:
Az olaszok, az valami más. Silvio mindig nemet mond, a végén pedig igent. Silvio sosem lép ki az EU-vonatból.
Elmondhatjuk: beszéltünk a klímáról és az energetikáról. És neked segít, ha azt mondjuk, hogy Csehországban nem lesz magasabb a villanyszámla. És Lengyelországgal megállapodunk, hogy ott legyél, és ne kelljen a cseh elnökség alatt megoldást keresned. Egyidejûleg megemlítem azt a szerepet, amelyet a Cseh Köztársaság játszott, s hogy képes hozzájárulni a kompromisszumhoz.
Topolánek:
O. K. Hozzájárultam a kompromisszumhoz, ma nagyon jó energetikánk és olcsó energiánk van. Nálunk az a probléma, hogy új erõmûveket akarunk építeni, és hogy a részvényárfolyamok felfutása gátolja ezt a fejlõdést. A kompromisszumról szóló megállapodást ma szeretnénk, egyébként két évre minden lelassul.
Sárközy:
O. K. Van politikai akarat arra, hogy visszalépjünk, a Cseh Köztársaságban ezt sikerként fogják értelmezni. És megértem, hogy szükséged van arra, hogy a francia elnökség nagyobb nyitottságra vegye rá az Európai Bizottságot.
Kelet-Európa problematikájához: támogatjuk a Cseh Köztársaság ambícióit. Mi kiépítettük a Földközi-tengeri kezdeményezést, szívesen segítek keleten.
Topolánek:
Felépíteni valamit az EU keleti részén, az túlzottan erõs kifejezés, inkább csak vitát akarunk nyitni az Európai Unióról.
Sárközy:
Igen. Ám amennyiben ezt el akarod kezdeni, az Európai Unió huszonhét tagállamának egyhangú hozzájárulására van szükséged. Mi támogatni fogunk. Akárcsak ti minket a Mediterrán Unió kérdésében.
Topolánek:
És amennyiben sor kerülne a Kelet-Európáról szóló csúcsra, akkor azon neked és Angela Merkelnek is ott kell lennie.
Sárközy:
Egyetértek, azt mondom, hogy igen, és el is megyek. Teljesen igazad van. Nem megy azonban, hogy – ha Kelet-Európáról lenne szó – mondjuk Írország vagy Portugália elnököljön. Az õ részvételük eltérõ. Elnökölnie másnak kell.
Az utolsó szélsõségesen nehéz téma: Mediterrán Unió. Ez szörnyû. Néhányszor beutaztam a földközi-tengeri térséget. Az én ideám, hogy Egyiptom és Franciaország legyen az élén és az Európai Unió legyen a társelnök.
Megtaláljuk a kiutat a Mediterrán Unióval kapcsolatos súlyos egyet nem értésbõl. Egyébként az arabokkal tárgyalni egyáltalán nem egyszerû. Röviden, az elnökség egyszerûen Franciaországgal és Egyiptommal valósul meg. Mégsem lehetséges, hogy a Mediterrán Unióban a svédek elnököljenek.
Topolánek:
Ez nem újság, hosszabb ideje tárgyalunk errõl. Nem akarom azt mondani, hogy teljesen ellenezzük, de két problémát látok: kivételt jelentene az Európai Unió szabályai alól, s ezzel bizonyos precedens jön létre. S amennyiben vitát nyitunk a keleti dimenzióról, akkor Franciaországnál viszonylag kisebb ország nevében beszélek.
Sárközy:
Köszönöm, örülök, hogy nyíltan és világosan beszélünk. A Mediterrán Unió elnöksége nem ajándék. Szívesen rád bízom, birkózz meg vele. Kéz és lábtörést. Nincs fogalmad arról, hogy mit jelent Libanonnal, Egyiptommal, Algériával tárgyalni. Órák százait.  Szörnyû. Egyetlen probléma – nem akarom, hogy úgy érezzétek, hogy sérelmet szenvedtek.
A mediterrán Uniót a tenyeremen hordtam. Egyiptomnak két évig kellene elnökölnie, és eközben Északon két különbözõ elnökség lenne: az Európai Unióé és a Földközi-tengeri Unióé? Franciaország mögötted áll, és hogy ez mûködjön, kötelességünk folytatni.
És Kelet-Európa? Csináljatok, amit akartok.
Utolsó pont: a Mediterrán Uniót a Cseh Köztársaság és Franciaország közötti megállapodásként akarom prezentálni. Szövetséget építünk – és neked egy gonddal kevesebb -, miként szereled le a közép-európai térség összevitatkozott vezetõit, a lényeg, az otthoni politikai helyzeten kell úrrá lenned.
Egyetértést akarok. Téged megerõsít a Cseh Köztársaságban. Nekem pedig megkönnyíti az életem.
Topolánek:
Értem, miért mondod ezt. A Mediterrán Unió a te gyermeked. Bíbelõdtél vele. S francia táplálás nélkül az újszülött nem éli túl. Engedékeny álláspontot akarunk. Csak attól félek, hogy ez ne váljon precedensé. És én készen állok ezt a többiekkel megoldani.
Sarkozy:
És erõsebb leszel. Tudod mit jelent egyedül lenni az összes arabbal szemben? Telefonálni velük? Szörnyûek, esküszöm.
Topolánek:
Van tapasztalatod. Ám nekünk a Kelettel van.
Sárközy:
Jó, jó, már én is megtanultam egyet s mást. De ott legalább kevesebben vannak.
De Délen? Bufetlika algériai köztársasági elnök, a marokkói király, Líbia, Izrael, Õrült munka.
Topolánek:
O. K. Nincs ezzel problémám. De kívánd magadnak, hogy az EU többi országa is egyetértsen. Tartok a precedenstõl.
Vondra:
Jó – mi segítünk Franciaországnak, hogy megetesse a gyereket a Földközi tengeri térségben. És ki ad enni a gyereknek Keleten? Németország, Svédország vagy Lengyelország?
Sárközy:
A Cseh Köztársaság lesz az. Hiszen számíthat Franciaország támogatására. Kössünk megállapodást. Kelet-Európa elnöke maradsz. Szükséged van rám. Én maradok a posztomon, nem készülök elmenni.
Te komolyan gondolod, hogy elõnyben részesíteném Angélát? Segítek neked az elején. És a cseh elnökség végén elkötelezem magam, hogy hasonló befolyásotok legyen, mint nekünk a Mediterrán Unióban.
Topolánek:
Úgyhogy számítok Franciaország támogatására a tavaszi kelet-európai csúcson.
Sárközy:
Küzdjél most értem, és én teérted fogok küzdeni. Minél inkább kiállunk egymás mellett, annál jobb.
Levitte:
És a Cseh Köztársaság elnöklõ ország marad (tehát Kelet-Európáé), egészen a magyar elnökségig.
Topolánek:
Még egy részlet. Elrepülsz az USA-ba. Dolgozni kell az új amerikai elnök és az európai huszonhetek találkozóján. Magaddal vihetnéd a Csehországba szóló meghívót erre a csúcsra?
Sárközy:
Van egy titkom. Amennyiben Obamát választják meg, november 15-ére megállapodtunk egy közös vacsorában, megmondom neki.
Tehát az újságírók elõtt elmondom:
Eurogroup. A cseh elnökség jelen lesz 2009. elsõ félévében.
Európa nevében kérem a Cseh Köztársaság pénzügyminiszterét, hogy vegyen részt a G20-on. Kontinuitást akarunk.
Támogatom a Keleti Partnerség létrejöttét, és azt, hogy Csehország két évig töltse be ennek elnökségét, ahogyan azt ma Franciaország számára kérem a Mediterrán Unió vonatkozásában.
EU27/USA csúcs. Meghívjuk a Cseh Köztársaságba az új amerikai elnököt.
Mediterrán Unió. A Cseh Köztársaság két évig támogatni fogja Franciaországot, és én a többi országot meggyõzöm, hogy ezzel értsen egyet.
Klíma-energetikai csomag: biztosítom, hogy a Lengyelországgal kötendõ valamennyi megállapodásnál a Cseh Köztársaságnak legyen beleszólása a kompromisszum megfogalmazása során.
Topolánek:
De most fõleg a svédekkel kell megállapodnunk a Mediterrán Unióval kapcsolatos kompromisszumról…
Sárközy:
Nem vagyok hülye. Természetesen. Egyébként mindenki elégedetlen lenne és a projektet a fejemhez vágnák. Írásban erõsítem meg ma este.
És az újságíró elõtt – sokat beszéltünk francia és a cseh elnökségrõl és mindenben egyet értettünk. És hogy a Cseh Köztársaság felkért minket arra, hogy a Mediterrán Unióban közösen elnököljünk Egyiptommal.
Vondra:
És ebben nekünk lesz valamilyen helyünk?
Sárközy:
Természetesen. (Állva egy papírra rajzol.) Lesz Uniós elnökség, tehát a Cseh Köztársság. És aztán Észak és Dél.
Topolánek:
Van egy apróság, talán majd máskor – a litvínovi és a leunai finomító összekapcsolása.
Sárközy: (szinte elmenõben)
Küldd el valamikor a sherpádat.

A jegyzõkönyv elsõ oldalának borítója:

 

A Cseh Köztársaság Nagykövetsége Párizs

Gesztor: EU Szekció

A KÜM további címzettjei: 15 részleg

Külképviseletek: Moszkva, Tel Aviv, EU 27, EU 27+3, NATO államok

Külsõ címzettek: 3 címzett+kormány

További címzettek:

Kelt Párizsban, 2008. 11. 05-én

Ikt. Sz.: 25555/2008-PARI

Levéltári jel:S/5

Tárgy: M. Topolánek miniszterelnök ebédje N. Sárközyvel. Jegyzõkönyv

Mirek Topolánek és Alexandr Vondra párizsi munkalátogatása

Munkaebéd Nicolas Sárközy meghívására

31/10/200 Elysée-palota

Jegyzõkönyv

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr67801242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Francois Pignon 2008.12.03. 14:04:18

Sarkozy: "Magam is Kelet-Európából származom, és tisztelettel viseltetek e térség iránt. És nem viselem el egyes politikusok karikaturista viselkedését."
Na itt igazán említhetett volna neveket, furdal a kíváncsiság, kire gondolhatott.

Érdekes ügy ez az egész, meglepően kevés visszhangot kap.

Raymond 2008.12.03. 14:14:49

ez egy vicc, mármint az eredeti szöveg.

CrL 2008.12.03. 14:23:55

sztem Sarko finoman szólva így hosszabítja meg nem hivatalosan EU elnökségét amit jan1től Topolanek látna el. Ő viszi továbbra is Nyugat EU-t, Topolaneknek jut a Kelet.

(de hol marad ebből Feri?)

smalladam 2008.12.03. 14:46:47

"még kutyaszar sem borítja a fővárosukat."

ez kurvára nem igaz...

amúgy ti sem szoktatok hagymát kérni a giroszba?

Google 2008.12.03. 16:01:00

Magyarország nélküled halott lenne - mondja Mirek Nicolasnak.

Egy másik küldetéstudatos politikus Kelet-Európából, Nicolas a neve; nagy szerencsénk van, nem mondom.

Felizott a levegő az Index szerint, mikor ők ketten találkoztak (Nicolas és Ferenc).
Szerencsés egybeesés, zsenik, ha találkoznak.
Nicolast megválaszthatnák élete végéig Európa elnökének, családi ügyei rendeződtek, mostmár ráér.

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2008.12.03. 16:15:32

Nem olvastam végig. Franciákhoz, vagy a csehekhez fognak minket csatolni? Csak, mert a finom sajtokat is szeretem, meg a jó söröket is, szóval nekem mindegy.

Ács Ferenc 2008.12.03. 16:19:38

smalladam: hát én évente kétszer járok kb, de össze sem hasonlítható Budapesttel ezen a téren. Sem. Pedig nem a Vencel térre vagy az óvárosba járok sörözni, hidd el.
Vizibusz: én nem bánnám, ha Franciaországhoz csatolnának minket. Lenne konnektor a vonaton és köszönnének az emberek.

Google 2008.12.03. 16:41:16

Franciaországhoz csatolnának, de mi itt élnénk, muzsikaszó nélkül. Ferenc lenne a helytartó, a neve amúgy is franciát jelent. Egy akarnok helyett rögtön kettőt ültetnének a nyakunkba.

burqus · http://wangfolyo.blogspot.com 2008.12.03. 16:52:57

Hogy a kalapos betűkért felelősséget nem vállaltok, az még csak-csak rendben volna, no de a kettős hosszú ékezetesekért?

A bunkó rendőrt ütni kell! · http://tinyurl.com/bunko-rendort-utni-kell 2008.12.03. 16:54:42


mondjuk én e kis könnyed baráti megbeszélés kapcsán kib_ul nem poénkodnék

mert eközben pl. a bécsi tőzsde megvette budapestet ljubjanát meg prágát és még nem állt le, és egy kereskedési rendszerbe akarja fogni ezeket

dendrimer-molecule.blogspot.com/2008/10/regional-stock-exchange-taking-shape-in.html

mi magyarok meg sehol se vagyunk, csak francos gyarapítja a magántőkéjét a bolgároknál

a mol épp most lépett vissza a következő évek akvizícóitól

az otp-re a ruszkik pályáznak

az ásvénykincseinekt 6%os bányajáradék fejében termelik ki külföldi cégek

közműveinket idegen államok állami közműcégei veszik meg

a széndioxodkvótáinkat eladogatjuk - vajon hol van a már eladott 2 millió tonna után járó pénz?????????? ????????????????????

a tudásalapú társadalmat most épízik le a mezőgazdaságal együtt (hogy az eü-ről már ne is beszéljünk)

Google 2008.12.03. 17:50:07

Van egyáltalán kormánya ennek az országnak, hogy így darabokra szedhetik akárkik?
Vagy ez a Senki Háza?

Francois Pignon 2008.12.03. 18:01:58

"Magyarország nélküled halott lenne."
No igen, egyik gyöngyszeme ez a beszélgetésnek. Remek érzés hogy a régió minden vezetője belénk törli a lábát. Miért is ne tennék?

a néhai papp jános 2008.12.03. 20:25:11

"Magyarország nélküled halott lenne." de tényleg, milyen lenne az? meghalnánk mind? vagy a környező országok felosztanának maguk közt? vagy olyanok lennénk mint szomália és a dunán kalózkodnánk? vagy olyan lenne, mint most, csak még hidegebb lenne?

CrL 2008.12.03. 20:33:16

milyen lenne az? Argentína 99-02 válság könnyített és kelet euróopai kiadásban.

a néhai papp jános 2008.12.03. 20:58:37

megnéztem egy új térképet és argentína még mindig ott van rajta.

Francois Pignon 2008.12.03. 21:06:47

Nyilván túlzó az állítás, épp ezért durva, hogy így beszélnek az országról.

CrL 2008.12.03. 21:14:00

jános: a geo térkép nem mutatja a brutális elszegényedést és kilátástalanságot.

FP: költői meg nem részesültek Petiben és Feriben így kombóban egymás után.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2008.12.04. 00:25:02

ez őrült jó.

ismeri valaki a diplomácia című társasjátékot? Arra hasonlít.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.12.04. 00:53:29

Lastres:
Már itt figyel a polcon a doboza, csak az alkalomra várok, hogy kipróbálhassam. :)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.12.04. 14:38:49

"TuRuL_2k2 · reakcio.blog.hu 2008.12.04. 00:53:29
Már itt figyel a polcon a doboza, csak az alkalomra várok, hogy kipróbálhassam. :) "

Csak óvatosan; úgy hallom, kiválóan alkalmas barátságok, házasságok elpusztítására.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.12.04. 14:51:00

elGabor:
A baráti társaságommal játszott egyéb játékok (Trónok harca, Attila, Carcassone sárkányos kiegészítővel) is, de eddig még tartjuk magunkat. :)
süti beállítások módosítása