A jó a rosszban, avagy mit kap a magyar a szlovák tesóktól
2008. november 18. írta: AgentUngur

A jó a rosszban, avagy mit kap a magyar a szlovák tesóktól

 Aki ismer, az tudja, örök optimista vagyok, ezért most azt venném számba, mi lehet a a kiélesedett magyar-szlovák viszályban. Mert minden rosszban van valami jó.

 1. Talán több magyar állampolgár megtanulja, hogy élnek ott magyarok. Talán kevesebb olyan jelenet lesz, mint amikor egy párkányi magyar lányt szlovákként köszöntöttek egy valóságsóban a társadalmunkat sajnos jól reprezentáló elemek. A magyar televíziók (mint alig pár hete történt) nem szlovák betelepülőként fogják bemutatni a felvidéki „Kovács Jánost”, aki sokszor egyébként nem csak azért vesz házat a határ „magyar” oldalán, mert olcsóbb, hanem azért is, mert itt érzi biztonságban magát. Tán nem fogják annyian elhinni egyes politikai erők suttogó propagandájának, hogy „azok nem is magyarok”, meg hogy „csak a pénzünket akarják”. Erkölcsileg is nehezebb lesz a „határon túliak” ellen hergelni a hazai jónépet: végre kikerülhet ez a felháborító eszköz Gyurcsány és az MSZP eszköztárából.

 2. Talán már a baloldalon is belátják, hogy az Európai Unió nem hozott, nem is hozhatott megoldást a nemzeti problémáinkra. Persze az, hogy nincsen határellenőrzés, önmagában is nagy előrelépés, hiszen így lassan megint összenőhet, ami összetartozik (legalább az emberi, gazdasági kapcsolatok szintjén), de a magyar közösségeket érő napi megaláztatások ellen Brüsszel nem tehet semmit. Amikor öt éve egy vitán kifejtettem, hogy a közös EU- és NATO-csatlakozás - a szlovák és román magabiztosság növekedése miatt - csak el fogja vadítani a helyzetet, kiátkoztak. Óriási liberális illúzió volt, hogy egyáltalán van lehetőség a kiegyezésre. A magyar közösségek hosszú távú létét és emberi, nemzeti méltóságát garantáló együttélés a teljesen eltérő nemzeti ideológiák miatt sem Szlovákiában, sem Romániában nem reális, sem európai keretben, sem máshogy. Magyarnak lenni nagyon rossz lesz a következő évtizedekben is a „határon túl”, és ezen legfeljebb enyhíteni lehet (nem, nem azzal, hogy gúnyolódunk az összevert magyar fociszurkolókon). Az alapprobléma, kedves elftársak, nem a magyar nacionalizmus, hanem az, hogy a szlovák-román-szerb politikai elit nagy része nem akar magyart látni az országában. Az elnyomásnak csak akkor lesz vége, amikor már a magyar közösségek olyan kicsik, hogy semmiféle veszélyt nem jelentenek az 1920 óta építgetett, homogénnek szánt nemzetállamokra.

 3. Ha viszont ezt jelenlegi kormányunk megérti, elindulhat talán egy magyar-magyar kiegyezés egy új nemzetpolitika kialakítása felé. Óriási gyengeségünk volt eddig, hogy a magyar baloldal, ha ezzel belpolitikai előnyöket remélt (de talán naivitásból is, hogy azt a szomszédok gesztusnak veszik), bármikor kész volt sort bontani és összefogni a szomszéd nacionalizmusokkal a magyar jobboldal ellen. Kemény szavak, de 2002-ben fekete-fehéren ez történt. Az MSZP-kampány egy rugóra járt Pozsony és Bukarest a kedvezménytörvényt érintő kritikáival, nem lepődnék meg, ha gyakorlati kooperáció is lett volna a felek között. Remélhetően ennek örökre vége, hiszen az MSZP-kormányokat azóta Szlovákia (de Románia is) ezer meg egyszer megalázta és kínos helyzetbe hozta. Gyurcsány vörös fejét nézve talán utoljára. Új utakat, új megoldásokat kellene találni, mert ami ma van, az láthatóan nem működik.

 4. Annak, ha lenne megegyezés olyan alapkérdésekben, mint mondjuk a kettős állampolgárság vagy az autonómiamozgalmak támogatása, óriási pozitív hatása lenne belpolitikai életünkre is. A mély és nagyon elterjedt jobboldali gyűlölet fő oka a baloldal iránt az az érzéketlenség, amivel az MSZMP 1990 előtt, az MSZP és az SZDSZ 1990 óta hozzáállt a nemzeti kérdéshez. De ha ez nem megy, kezdhetnénk kevesebbel is a kiegyezést. Például azzal, hogy Gyurcsány elnézést kér a 2004. december 5-ét megelőző MSZP-s kampányért. El sem tudja képzelni Fletó, mekkora katarzis lenne ez nagyon sok embernek, határon innen és túl. 

 Na jó, ennyit az álmodozásról. De azért minden rosszban van valami jó, nem?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr83775118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.11.18. 11:50:41

Nem hiszek a népek nagy barátságában, de a 2. pontnál azért optimistább vagyok. :)

Francois Pignon 2008.11.18. 11:55:45

Nagyon szép elképzelések, de a dolgok egyszerűen az elérhető politikai haszon alapján működnek.
Szlovákiában és Romániában a magyarellenesség szavazatokat hoz. Magyarországon a határon túliak támogatása nem hoz szavazatokat.
Csak emlékeztetnék, a magyar kormány legalább egy napig nem szólalt meg a dunaszerdahelyi szurkolóverés ügyében, egészen addig vártak amíg egyértelmű lett a közhangulat.

Walter Melone (törölt) 2008.11.18. 12:14:08

Romániában, Szlovákiában szárnyal a gazdaság, és nagy a jólét.
Az ott élő magyar honfitársaink vajon hogyan terveznek segíteni az anyaországban recessziótól szenvedő tezsvéreiken? :-D

szpal 2008.11.18. 12:17:43

tegnap az inforádióban, az Arénában azt mondta egy kisebbségkutató, hogy az a baj, hogy a magyar civil társadalom sem ismerte fel, hogy mennyire fontos lenne a magyar-szlovák közös programok kezdeményezése, és pl. az Erasmus mintájára jó lenne, ha több magyar diák menne Szlovákiába, és a szlovákok jönnének ide, mert a kölcsönös ismerethiány is a félelmek oka.

nemkellnemzetivagta 2008.11.18. 12:39:12

amíg a szlovák ellenzékiek, miközben a saját kormányuk ellen minden más ügyben tiltakoznak, a magyarok baszogatása közben félrenéznek, vagy kajánul mosolyognak, nem lesz semmi. talán lassan felfogják, és ezt mutatják a mostani tüntetések, hogy ezek a dolgok összefüggenek. egyszer megértik talán, hogy ha ma nem szolidárisak a magyarokkal, holnap ők kapnak a pofájukra.

hiba 2008.11.18. 12:44:09

FP: "Szlovákiában és Romániában a magyarellenesség szavazatokat hoz. Magyarországon a határon túliak támogatása nem hoz szavazatokat."
Nyilván itt se szavazna senki olyan pártra aki bátran kiáll a határon túli magyarokért. Olyan pártra se szavazna senki hazánkban, amelyik hangzatos szónoklatokban kesereg a trianoni határok miatt.
Vagy ezt hogy értetted? Szerinted egy szavazatokból létező politikai pártoknak merő küldetéstudatból markáns eleme a HTM kérdés? Vagy akkor hány éves vagy királyfi?

Elekjano 2008.11.18. 12:47:44

Csúnya vége lesz ennek.

AgentUngur 2008.11.18. 12:49:22

szpal: a félelmek oka nem az ismerethiány. ha egy magyarországi magyar megismeri, hogy mit gondolnak Szlovákiában a magyarokról, és először verik pofon egy diszkóban mert magyarul beszél, az nem fogja a két ország közötti megértést szolgálni. Minél több az ismeret, minél több az érintkezés, annál nagyobb lesz a konfliktus. Én huszonévesen 1 éven át jártam egy EU finanszírozta román-magyar csereprogramban Erdélybe, Bukarestbe (innen a név), és amit láttam, hallottam, teljesen sokkolt.

Zetek 2008.11.18. 12:49:56

szpal! Sajnos Magyarországon szinte csak balfékek művelik a kisebbségkutatást. Olyan agy és kőmosott naívák - mint a tegnapi Szarka László - akiket nem érdemes meghallgatni. Mert minderől az idézett semmitmondó süketelés jut eszükbe a civil társadalomról, az értsük meg őket mert nehéz gyermekkoruk volt stílusban. S tegyük hozzá még egy szempontot. A félbarom nyugati média munkások most jóval nehezebb helyzetben vannak, ha Tóciáról kívánnak kedvezően írni.

hiba 2008.11.18. 12:54:52

Persze Ők is szavazatokat látnak ebben, de az legalább az én szavazatom:
ujszo.com/online/kozelet/2008/11/17/a-joakarat-elolanca-parkanyban-es-esztergomban
Én inkább ezt látom pozitív hozadéknak, nem azt, hogy Margit kiszól a Barátok közt elől, hogy Figyi má Géza, ezek a szlovákok milyen gecik, báncsák a magyarokat.

AgentUngur 2008.11.18. 12:57:55

FP-vel pedig egyetértek: a magyar közösségek támogatása nem szavazatot hoz, hanem szavazatot visz a Fidesztől. És igen, merő küldetéstudatból vállalta be Orbán annak idején a kedvezménytörvényt, voltak előtte előzetes felmérések, hogy az egyébként megnyerhető szavazókat taszítja a kérdés. Az a jobboldali, akinek tényleg szívügye a dolog, semmiképpen sm szavazna a baloldalra, tehát a Fidesz semmit sem kockáztatott volna szavazatilag, ha jegelte volna a kérdést. Ez nem politikai, hanem becsületbeli ügy volt, akár hiszitek, akár nem. Tudom, mert ott voltam 2001-2002-ben, és egyébként határozottan azt tanácsoltam, hogy ne legyen orbán-Nastase és jegeljük az ügyet. Persze igen junior figura voltam, és a feljegyzés nem jutott túl az államtitkáron.

hiba 2008.11.18. 13:07:12

Na most FP-vel egyetérteni elég nehéz lenne, mert önmagának mond ellent:
"Csak emlékeztetnék, a magyar kormány legalább egy napig nem szólalt meg a dunaszerdahelyi szurkolóverés ügyében, egészen addig vártak amíg egyértelmű lett a közhangulat."
Most akkor a baloldali magyar kormány, ezek szerint nem a szavazatokért cselekszik a közhangulatnak megfelelően, hanem szintén küldetéstudatból. Ezek szerint akkor már 2 olyan nagypártunk is van aki a szívén viseli a határon túl rekedt magyarok ügyét. Biztos ezért állunk ilyen jól ebben a kérdésben.

Francois Pignon 2008.11.18. 13:14:29

A közhangulat a megvert szurkolók mellett volt. Ezután szólalt meg a kormány először, elítélően a rendőri fellépésről.
Egyébként a Fidesz küldetéstudata sem olyan erős már a népszavazás óta.

Askeladden (törölt) 2008.11.18. 13:22:30

www.hirszerzo.hu/cikk.tobbet_szidjak_szlovakiat_mint_az_ellenfelet_-_interju_a_zte_szlovak_legiosaval.87266.html

Ez normális?

Új célpont akadt: Szlovákia, úgy an bloc. Nem Slota, nem Fico, nem a rendőrök, hanem egy egész ország, mert nyilván mindenki, aki ott lakik, az ellenség. :-(

hiba 2008.11.18. 13:29:54

Nem lennék amúgy nagyon meglepődve, ha most Ferink is felvenné a Ficós vonalat és visszafogott tótozással bolondítaná az eddigi szociális demagógiát. Lássuk be, ez azért nyerő recept lehet. Ha szavazatokat nem is hoz... :)

Francois Pignon 2008.11.18. 13:37:22

Ha semmit nem lehet felmutatni, ellenségkép mindig jól jön. A "23millió román" majd a "határontúliak akik elveszik a nyugdíjat" és a "barna eső" után jó lehet valami változatosság. Ne feledjük, a szlovákok már eddig is gyakran küldtek terroristákat különféle politikai rendezvények megmerénylésére.

Dr.Bio74 2008.11.18. 14:18:53

Már elnézést, de miért ne lenne lehetőség kiegyezésre, békés együttélésre? Máshol sikerülhet, nálunk nem?
A határok átjárhatósága igenis segíthet, de nem a Nagymagyarországot lengető (esetleges náci beütéses) úraknak kellene odakint a magyar nézeteket képviselni. Sőt azok menjenek inkább ki, akik kiváncsiak arra, hogy élnek odaát tóték és oláhék, hogyan gondolkodnak, esetleg találnak olyat is akivel beszélgetni is lehet, nem csak pofozkodni.
Vannak félelmeik szomszédainknak, amiknek érdekes történelmi alapjaik vannak, vannak olyan politikusaik, mint nekünk, ergo az erőből történő politizálás szerintem csak ront a helyzeten. És piszkosul ront a helyzeten, ha a Szlovák nacionalisták acsargására a Magyar nacionalisták acsargása a válasz.

zsögödbenő 2008.11.18. 14:26:22

Bio74,
ezt komolyan gondolod vagy csak viccelsz???!!!
Attól tartok, hogy a valóság számos elemét nem ismered....

Rwindx 2008.11.18. 14:57:43

Argetnungur:
"A mély és nagyon elterjedt jobboldali gyűlölet fő oka a baloldal iránt az az érzéketlenség, amivel az MSZMP 1990 előtt, az MSZP és az SZDSZ 1990 óta hozzáállt a nemzeti kérdéshez."

Szerintem nem kizárólagosan a fő oka, van sok más "fő" oka is, ezzel egyetemben.

Bio74:
Általában Zsögödbenővel vitatkozni szoktam, hát most nem.

Ha a szomszéd nagy darab, szemmel láthatólag megvadult kutyája belédmar, akkor megsimogatod a buksiját? Hehe. Ha igen, akkor valószínűleg nem élnél túl egy ilyen találkozást. Vele szemben is erőt kell felmutatni (nem kell elpusztitanii!), de érezze hogy nem helyes amit tesz. A harmadik alkalommal már barátságos lesz és jöhet a békés együttélés. Ellenben ha sikerül elfutnod, akkor mindennap el kell futnod. Persze mondhatod hogy reakciós vagyok meg stb, de nem, a világ így működik. A legkisebb-től a legnagyobb egységig. Sokan sajnos ezt nem látják.

Cypriánus 2008.11.18. 15:00:41

Homogén "nemzetállamot" mi is megpróbáltunk építeni, 1867-1918, oszt nem jött össze. (a történelmi Hungária (Uhorsko) legfeljebb ekkor volt "Nagymagyarország", de nem is működött a dolog hosszú távon...)

szerintem a román és szlovák kérdés egészen más, mások atörténelmi alapjai, más a hangulata stb.stb.
Jelenleg nem éreztem, hogy az erdélyi magyar rokonaim olyan állatira elnyomottnak érezték volna magukat, akiknek rettegés az élete, ráadásul a tény, hogy Románia több mint kétszer akkora, mint a Magyar Állam jelenleg, egyre több románnak is feltűnt. Számos románnal beszéltem az elmúlt években, jó részük már tényleg nem tartja veszélyesnek a 1,5 millió magyart a román államra.Nem mondpom , voltak csúnyább vitáim, de a 10 románból csak eggyel, vele is azért szót lehetett érteni. Kettő román teljesen igazat adott nekem, a többi meg kimondta hogy számára az egész kérdés a múlt, nem tartja jelenbeli problémának.
Számomra megdöbbentő volt, hogy Hunyad megye közepén, a Déli Kárpátokban magyar helységnévtáblákat látok. 10 éve is ezt még sci-finek tartottam volna.
Ráadásul Romániában megtörtént az, ami Szlovákiában teljesen elképzelhetelen, a román politika bizánci bugyraiba még a székely autonómizmust is próbálták bevonni (amikor Basescu és Szász együtt paroláztak. ) Basescu persze számításból tette, amit tett, de most őszintén, el tudja valaki ezt képzelni Szlovákiában????!
Ami Romániát illeti, én "behódoláspárti" vagyok, mármint ez főként a helyi elitre értendő. A Román Állam fő etnikai problémája rövid távon úgy is a cigányok lesznek, a magyarok a maguk pindurka táblás-iskolás-hivatalosnyelves követeléseikkel eltörpülnek a jelenleg is cca 3000 000 cigány jelentette szociális problámák mellett.

Amúgy a szlovákok legnagyobb baja, hogy van egy magyar kultúrájú nép, amely egy cseh tájszólást beszél...nyilván kettős identitászavart szűl a dolog.És tényleg.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2008.11.18. 15:27:28

Az egységes magyar nemzetpolitikában bízni sajnos ugyanakkora illúzió, mint... mint mondjuk a társadalmilag elfogadott reformokban. Magyarország ebben a pillanatban saját magával küzd és ennek issza meg a levét a gazdaság, a külpolitika...és gyakorlatilag minden más is. A társadalom nem képes egyről a kettőre jutni semmiben sem, a konszenzusnak egyszerűen nincs esélye. Amint javulás áll be, azt a határon túl is meg fogjuk érezni, de hiszen erre volt is példa...

Cypriánus 2008.11.18. 15:52:40

őszintén, én sem tudom, mit kéne csinálni.
Legyünk őszinték, ha kipusztulunk a Kárpát-medencéből, akkor édesmindegy.

Amúgy Szlovákiát tartom súlyosabb és veszélyes problémának. Ott ugyanis a probléma nem csak virulens, de a mostani fiatal generációkat is brutál átitatja. A románoknál meg fordítva érzem, a fiatal románokat halál nem érdeklik már ezek a dolgok. A kárpáton túlaik egy része meg is mondja, hogy őt Erdély abszolút nem érdekli, az erdélyi románok közt meg van, aki kezdi felfedezni magának a helyi magyar kultúrát, mint érdekes erdélyi hagyományt.
A románok röhejes dákoromán felsőbbrendűségi komplexusa jóval kevésbé veszélyes, mit a szlovákok gőgbe hajlóan túlkompenzált kisebbrendüségi komplexusa...
mégha a románok fényévre állnak tőlünk, a tótokkal meg egy nép voltunk vagy 900 évig.

Zetek 2008.11.18. 15:53:59

cypriánus! Ezt ne tedd velünk. Ez gyengébb, mint a szlovák politikai propaganda. Egységes nemzetállamot a dualizmus korában? Ennyire összekeverni a modern államok céljait, eszközeit és lehetőségeit azzal a korszakkal több, mint bűnös tájékozatlanságra vall.

Shore 2008.11.18. 15:59:19

"Óriási liberális illúzió volt, hogy egyáltalán van lehetőség a kiegyezésre."

Akkor ahogy Gazsi bácsi mondta: Háború! Háború! ???

"A mély és nagyon elterjedt jobboldali gyűlölet fő oka a baloldal iránt az az érzéketlenség, amivel az MSZMP 1990 előtt, az MSZP és az SZDSZ 1990 óta hozzáállt a nemzeti kérdéshez. "

Most akkor jól értem, hogy a nemes jobboldalnak jogos "gyűlölni" a Magyarországon élő magyarok felét, azért mert ők érzéketlenek?? a határon túli magyarok iránt? Elég érdekes morál.

Cypriánus 2008.11.18. 16:08:10

Tiszetlt Zetek!
Egyáltalán nem volta népek börtöne a Monarchia, de a magyar nemzettudat kissé későn ébredt rá, hogy mi is a valós helyzet. Sokan még ma sem hajlandóak észrevenni, hogy Horvátország pl. soha nem volt magyar nyelvű terület.
Nincs kedvem vitatkozni, a kiegyezés utáni elit jó része elég realista volt, hogy tudja, ez képtelenség, bárha hivatalosan deklarálták is. Amúgy elég ha Mikszáthot olvasol hogy lásd mi a volt a kor hangoztatott politikája/ valós megjelenése közti különbség.(ajánlom figyelmedbe pl. Beszterce ostromát, vagy akár a 100 %-ban a szlovákokkal foglalkozó Szent Péter esernyőjét! különösen ahogy az öreg Gregorics még a magyar hadseregben harcol, de fia, Wibra Gyuri már szlovák nacionalista prospektusokat olvasgat a bábaszéki vásáron, vagy ahogy Glogován megjelenik a hamvába holt magyarítási kísérlet.stb-stb)
Azért Zetek , felhívnám a figylemed, sokan a mai napig Nagy-Magyarországnak hívják a történelmi országot, és a 30 000 000 lakosú eljövendő Magyarországról szóló mitoszok elég népszerűek voltak 100 -120 éve, ez számos korabeli sajtóterméken és könyvön érződik.
Nem állt szándékomban a szlovák és román propaganda hülyeségeit visszhangozni, ismert hogy a szörnyű magyar ellnyomók rémuralma alatt álló megszállt ősi dákoromán területeken kétszer annyi iskola működött, mint magában a Román Királyságban, pedig ott háromszor annyi román gyerek volt....:)

Zetek 2008.11.18. 16:08:32

Shore! Szándékosan tetteted magadat hülyének? A háború nem játszik, mert nincs mivel és mert felesleges. Léteznek más, sokkal hatékonyabb módszerek. A szerző rövidség helyett nem tett különbséget a hülye kormánypárti szavazó - a betegeket segíteni kell - és patkány vezetőik között, őket pedig leváltani, s igen aki akarja utálhatja őket.

Cypriánus 2008.11.18. 16:09:39

mármint román nyelvű iskola.

Cypriánus 2008.11.18. 16:17:22

Amúgy Zetek, igazad van, elég pontatlanul fogalmaztam, az 1867-ben deklarál "t egységes politikai magyar nemzet " fogalom, minden hozzá tapadó illúzió ellenére sem azonos mondjuk az egységes Szlovák Nemzetállam etnicista ideáljával. Elfogadom ahelyesbítést részben. (De azért mi is megrópálkoztunk a takarónkon túlnyúlni, amíg magunkat hittük erősebb kutyának.Főleg a tótokkal, mert logikusnak tünt, "hogy anynira közel állnak hozzánk, hogy könnyen beolvadnak" (mielőtt a torkomnak ugrasz, egy 1900-ben megjelent országismertető könyvből vettem szó szerint) , a románoktól pedig értehetően jobban féltek, hisz ott volt 1848-49, meg a kárpátontúli testvérek...)

AgentUngur 2008.11.18. 16:29:39

Shore. A decens kiegyezés lehetetlen, de ez nem háborút jelent, hanem azt, hogy szar lesz magyarnak lenni továbbra is a határon túl. A román helyzet is gyorsan változhat, abból kiindulni, hogy ott most nem áll a bál, naivitás. Ukrajnában 15 évig csend volt, nézzétek meg, most milyen a hangulat.

Ami pedig azt illeti, jogos e gyűlölni azt a baloldali politikai elitet (nem a PR által begyalult szavazókra céloztam), ami a "határon túli" magyarok gyűlöletére szít (mert a 23 millió románt és az elveszik a nyugdíjadat-ot nem lehet másképp értelmezni), igen, jogos. Ezzel túlmentek minden határon, semmiféle meglepetést nem kellene érezniük, hogy elszabadult a szélsőjobb kis hazánkban. Elnézést kellene kérniük, és akkor lehetne egy új fejezetet nyitni a magyar belpolitikában (is.)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2008.11.18. 16:35:12

a nemzetállam, és így a nemzet is, idejétmúlt, ostoba fogalmak. Határok eltörlését kívánom, hogy ne legyen többet alap ilyen hülyeségeknek, amikről a cikk is szól.

Cypriánus 2008.11.18. 16:40:19

Agent!
igazad van, amúgy Romániában is bármikor vissza lehet csinálni a dolgt, természetesen. Hogy mégis optimistább vagyok az főként két dolog miatt van .
1. semmilyen tényleges veszélyt sem jelentünk, és ezt ott is sokan tudják.
2. hamarosan még jobban rászakad Romániára a cigánykérdés. Hogy a cigány-magyar-román háromszögben a románok melyiket választják, azt a vegyes településeken kitört cigányokkal való összetűzések is megmutatták pl. Nyújtód.(érdekességként jegyzem meg, az 1990-es évek egyik legnagyobb hazai fehér-cigány verekedése a román-magyar vegyes lakosságú Kétegyházán volt, ahol a románok és magyarok alkottak egy frontot...)

a magyar baoldal létezésének semmilyen valós haszna és alapja sincs, a legjobb lenne, ha nem is lenne.
A magyar baloldal még SOHA SEMMI jót nem tett az oszágnak, ha hatalomra került (lásd Károlyi, Rákosi, Kádár, Gyurcsány) max. mondjuk az 1940-es években képviseltek, ellenzékben a háború alatt vállalható véleményeket, de megjegyzem, ahhoz se kellettek volna ők, a jobboldalon is megvolt a német-és náciellenes tábor, ráadásul tágabb összefüggésben jóval értelmesebb meglátásokkal.

rognork 2008.11.18. 18:03:25

sztem szlovákia azért jelent nagyobb gondot, mert nekik semmiféle államuk nem volt, bizonyítaniuk kell, hogy tényleg létezik ilyen nép. a románoknak előtte is ott volt a román királyság.

kiegyezni meg soha nem fogunk úgy, mint a németek és a franciák. ők se szeretik egymást, de gazdaságilag megéri (úgy tűnik) hanyagolni a háborúzást.

hiba 2008.11.18. 19:16:51

Mi az a szörnyű VALÓSÁG ami miatt sosem lesz béke a népek között? Sokan utaltatok rá de nem értem mi az. Azt értem, hogy a helyzet most szar pl a szlovákiai magyarok számára, de miért ne jöhetnének el azok az idők, amikor:
1. Szlovák politikusoknak nem lesz érdeke a nemzetiségi feszültségek szítása.
2. Magyar politikusok nem használják tematizáló témának a külhoni magyarságot.
Persze mindkét országban mindig lesznek szélsőségesek, de akkor azokat már futballhuligánoknak fogják nevezni és nem tekintik politikai tényezőnek.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.11.18. 20:55:50

>1. Talán több magyar állampolgár megtanulja, hogy élnek ott magyarok. Talán kevesebb olyan jelenet lesz, mint amikor egy párkányi magyar lányt szlovákként köszöntöttek

Ez nem tudatlanság. Nagyon sokan elvből gondolkodnak így. Sok szoci ismerősömtől hallottam már, hogy az a magyar, aki magyar állampolgár, tehát román és szlovák állampolgárok románok, "ne jöjjenek azzal, hogy magyarok".

INkvizitor 2008.11.18. 20:56:19

"Ne feledjük, a szlovákok már eddig is gyakran küldtek terroristákat különféle politikai rendezvények megmerénylésére. " :))))) Nekem összeállt a kép!!!!
Budaházi maga beszélt szlovák származásáról a szélestévén, Torockai neve meg Tóth volt a magyarosítás előtt. Kell ennél több?

vizipipa 2008.11.18. 22:54:51

peetmaster
Ugye tudod, hogy a kozmopolitizmus egy időben az internacionalizmus szinonímája volt?

Az MTV honlapján fenn van a teljes, vágatlan komáromi sajtóértkezlet, 72 perc. Ebben Fico olyat is mond, hogy a szlovákiai magyaroknak több kisebbségi joga van, mint az európai standard.
Sajnos senki sem kérdezte meg tőle, mi az az európai standard. Az olaszországi Dél-Tirolban a németek jogai, a spanyolországi baszkok autonómiája vagy a kárpátaljai magyarok jogai.
Vagyis Fico azt gondolja: most is többet kapnak, mint amennyi jár.

states 2008.11.19. 02:14:19

Magyarországon a baloldaliság, a baloldalra szavazás egyben a bunkóság színonimája lett. Lehet ezt tapintatosan tudatlanságnak nevezni, de ettől még az MSZ szavazóbázisa megtartásának legfontosabb feltétele ennek a tudatlaságnak a minden eszközzel történő fenntartása. Érdemes megfigyelni, ha csak valami kényszerítő körülmény nem merül fel, Gyurcsányék évekig még a nevüket sem ejtenék ki a határontúliaknak. Amiről nem beszélünk, az nincs is...

Zetek 2008.11.19. 07:53:14

Cypriánus! Ne tedd velem. Magyarországon 1784, 1831 és 1848-49 után mindenki tisztában volt a problémával. Nem regényekből kellene tájékozódnod. Csak zárójelben tudsz mondani egy jobb nemzetiségi politikát bárhol a világon? Apróbb hibákat eltekintve - 1906-1910 közötti Wekerle kormány néhány intézkedését - leszámítva a történet működött. Nem véletlen, hogy sehol sem mertek népszavazást tartani az ország szétverésekopr, mert a lakosság többsége igenis lojális volt Magyarországhoz. Miért kívánt volna valaki pl. ahhoz a Romániához csatlakozni, ahol úgy bántak a parasztokkal, mint pl. az 1907-ben történt?
Az ugyanakkor természetes, hogy a a magyar kormány annyit nem ajánlhatott, mint a lepuffantott hülyegyerek - Ferenc Ferdinánd és bandája - valamint azok az álmodozók, akik a nem létező, de biztosan csodálatos délszláv, államról meséltek.
Néhány tucatnyi gazember kavart itt, de sajnos a háború végén a nyakunkba kaptunk egy töketlen uralkodót és Károlyit. Ez a probléma és nem a dualista időszak nemzetiségi politikája.
Rákosi Viktor 30 milliós Magyarországát emlegetni, kb. annyira ütős érv, mint ha ma az ember a Kurucinfó, vagy a Népszava publicistáit tartaná a végső igazság birtokosainak.

Askeladden (törölt) 2008.11.19. 08:55:23

"az a magyar, aki magyar állampolgár, tehát román és szlovák állampolgárok románok, "ne jöjjenek azzal, hogy magyarok". "

Ez az 1990-es évek elejére volt jellemző, ma már nincs így.
Vagy aki ilyeneket mond, csak tudatosan provokál. Vagy nem nyelvi, kulturális vetületéről nézi a dolgot, hanem államjogi, adózási, állampolgársági kötelezettségek oldaláról. A jelző nélküli magyar, az magyar anyanyelvű, magyar állampolgár.
A magyarországi roma is magyar, közjogi, alkotmányjogi értelemben, de a htm meg teljesen máshogy magyar. Ez van.
Lehet ezen rágodni, de nem érdemes. Elég ha a htm-ek egymást a szűkebb környezetükben magyarnak tartják, nem kell, hogy érdelkelje őket Piri néni véleménye Csepelről.

states 2008.11.19. 11:02:54

Kénytelen vagyok ismételten egyszerűen fogalmazni, a baloldali szavazó egy nagy büdös bunkó, nincsenek történelmi ismeretei, teliszájjal zabálja a kertévék nűsorát, a szókincse kimerül a nyugdíj, gáz-, villanyszámla, valamint a Zorbán szavakban. Ezeket a milliókat egészíti ki az analfabéta és az emberi lét perifériáján tanyázó cigányság százezrei, egyszer s mindenkorra biztosítva a baloldali szavazat fölényt. Ez a magyar jelen, és méginkább a jövő, ismervén a népesedési mutatókat, statisztikákat...

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.11.19. 11:09:37

dzsucseharcos · songun.blog.hu 2008.11.18. 20:55:50
Sok szoci ismerősömtől hallottam már, hogy az a magyar, aki magyar állampolgár, tehát román és szlovák állampolgárok románok, "ne jöjjenek azzal, hogy magyarok".

A magyarországi baloldal bajban van mindig a htm-ekkel kapcsolatban 1948 óta. A létezésének alapfeltétele volt a status quo elfogadása - azt 1990 után elég sok ország felbolygatta a szomszédságban, kivéve a magyarokat , akiknek erre erősen lett volna okuk - ami a gyakorlatban az utódállami nacionalizmus/nemzetépítés elfogadása. Cserébe adta volna a honi baloldal a jólétet, amiről 1988 óta másodszor derűlt ki 20 éven belül, hogy képtelen önmaga ígéretét, a jóléti rendszerváltást betartani.

Dr.Bio74 2008.11.19. 14:04:24

Rwindx 2008.11.18. 14:57:43

A világért sem akarok senki agysejtjeiben káros kémiai reakciókat elindítani, és tudatlanságomat sem kívánom reklámozni. A véleményem volt csupán az, hogy lehet (és van amikor kell) erőt mutatni, lehet erősködni, de mindenki vegye magára, amikor ez a dolog kilép az ellenőrízhetőség medréből.
Nadjon jó a kutyás hasonlat, főleg árja Szent Koronás felsőbbrendű magyar szemszögből, bár én azt mondom hogy egy nemzet sok emberből áll, nem pedig egy egységes kutya. Mindenhol vannak szélsőségesek, és vannak éretelmes realisták, akiknek vannak elv és célrendszereik, melyek figyelembevételével, már értelmes szomszédi politikát lehetne folytatni. A kutya mely marakodik, és rendre intem, ez jó! Már csak azt kérdezném ezt a példázatot nem lehetne lefordítani szlovákra és kiadni, mint szlovák nacionalista példabeszédet? Lehetne? Akkor hol is van a különbség közöttünk?
Szerintem csak ott:
- A szlovákok jobbosak-balosak össze tudnak fogni, és nem csak ellenünk, lásd a gazdaságukat. Nem volt ez mindig így, de most így van.
- Helyzeti előnyből oszthatják az észt az eszetlen politikusaik, mert nálunk nincs megfelelő ellenfelük, akik furmányosan, eredményesen tudnak fellépni ellenük.
- Reálisan, céltudatosan gondolkodva bolygatják a magyar nemzetiségűek fundamentumait, mert vérlázító módon mindig maguk elé tudják tenni a magyar nacionalisták szólamait. Hol van nálunk a céltudatosság, hol van nálunk a határon túliak megsegítésére írányuló közös politika mentes akarat?

Zsögödbenő

Amíg a megegyezés csak vicc, mert a valóság elemeit mindenki ismeri és mindenki éppen aktuálisan értemezi, egymástól függetlenül, addig a megegyezés tényleg csak vicc, véres vicc. De mindig eljön az idő, kiknek 10 év után, kiknek 100 év és néhány millió halott után, amikor a megegyezés az egyetlen elfogadható racionális döntéssé válik.

Askeladden (törölt) 2008.11.19. 14:14:40

www.parameter.sk/rovat/kulfold/2008/11/19/nagymagyarorszag-kepet-hordja-autojan-nehany-magyarorszagi-parlamenti-kepvi

A Medián ügynökség felmérése alapján kiderül, hogy a magyarországi autók 5%-án található ilyen címke, ez ugyanolyan arány mint a gyermekkel közlekedő autóra figyelmeztető jelzés.

Cypriánus 2008.11.19. 14:55:53

Mikszáth képviselő is volt, anyanyelvi szinten beszélt szlovákul, majd egy Dél-erdélyi román többségű választókerüleben is volt képviselő.
Túl kötekszel velem, olyanokat látsz bele amondanivalómba , ami nem volt ott. eszem ágába nem volt igazolni Masarykot, meg az uatzó skótot .nagyon jól tudom, hogy "Az utazó skót " pl. nem nézett körül Walesben, ahol a cymry nyelven megszólaló gyerekeket szégyenpadba ültették...
Szerintem kissé eltúlzod a lojalitást, sem a románok, sem a szlovákok nem voltak már lojálisak a magyar államhoz 1918-ban.A románok már korábban sem...

Rwindx 2008.11.19. 15:04:22

bio74:

"Nadjon jó a kutyás hasonlat, főleg árja Szent Koronás felsőbbrendű magyar szemszögből" - Ezt kifejtenéd? főleg az árjásat pls érdekelne. Vagy valamiért bántó volt a kutya? Leírhatom macskával is, nincs különbség, az is nevelhető.

"bár én azt mondom hogy egy nemzet sok emberből áll, nem pedig egy egységes kutya."
Egy nemzet képviselői (kormánya) által indított hatások is csak hatások is mint ahogyan egy kutya (vagy macska, vagy kígyó, vagy elefánt vagy egy hópihe) által indított hatások, csak hogy maradjunk az állatoknál. Mint ahogyan a hatása születő ellenhatások is csak hatások melyek vagy csillapítják az eredeti hatást vagy más hatásokat indukálnak. Az hogy egy dinamikus rendszer elemei bármelyik pillanatban is egyensúlyba kerüljenek, annak kicsi az esélye, de a rendszer az időben és az elemek összességében egyensúlyban van.

Mondok egy másik "példabeszédet": Ha valaki ok nélkül pofonvág, akkor visszaadod neki. Lehet hogy ezzel letudjátok és mindenki megy a dolgára. De az is lehet hogy az emberünk idegileg labilis, ezért 10 perc múlva 5 szekrényhátúval akar szétveretni. Te erre jól eséllyel rendőrt hívsz. A rendőrök leszerelik a szekrényhátúakat és újra csak mindenki megy a dolgára. De történhet máshogyan is persze, de a vége egyensúly lesz.

Ha úgy érzed nem szereted ha rádtapos az elefánt alvás közben, akkor megtanítod neki hogy ne taposson rád. Vannak olyanik akik ilyenkor elkezdenek beszélni hozzá, és megmagyarázni hogy ez nem szép dolog. A bökkenő az hogy ennek a hatásfoka, elég nagy pontossággal saccolható... Ellenben vannak általánosan elfogadott módszerek, amelyekkel sikereket lehet elérni.

"Mindenhol vannak szélsőségesek, és vannak éretelmes realisták, akiknek vannak elv és célrendszereik, melyek figyelembevételével, már értelmes szomszédi politikát lehetne folytatni."
Ez csakis akkor történhet meg ha a két oldal elfogadja egymást egyenrangúnak, amíg nem, addig ez legjobb esetben is naivság.

"A kutya mely marakodik, és rendre intem, ez jó! "
Azért nem ilyen egyszerű a kutyanevelés. Gondolom még nem volt kutyád, macskád akivel foglalkozni kellett. Mindegy.

"Már csak azt kérdezném ezt a példázatot nem lehetne lefordítani szlovákra és kiadni, mint szlovák nacionalista példabeszédet?"
Miért kellene lefordítani szlovákra, és ennek mi köze a nacionalizmushoz? Szerintem több a tanuláselmélethez.

"Lehetne? Akkor hol is van a különbség közöttünk?"
Már ki között? közted és a szlovákok között? köztem és szlovákok között? közted és köztem? És miért?

Valamiért feszültnek tűnik az írásod, bár nem értem miért. Lehet hogy valamit baromira félreértettél?

Zetek 2008.11.19. 15:33:02

Cypriánus! Tudok Mikszáth képviselőségéről, de ő sokkal inkább író volt, mint politikus. Nem látom az általad emlegetett szlovák és román illojalitás jeleit. Néhány román értelmiségi hisztizett, ennyi volt. A tömegek megtapasztalhatták pl. az 1916-os megszállásban a román uralmat.

Zetek 2008.11.19. 15:37:41

Cypriánus! Nem ugrálok, főleg a torkodnak nem. De ócska országismereti könyvekre hivatkozni nagyon gyenge. Asszimilálni itt csoportot lehetett és volt igazán értelme, a németeket és a zsidókat. De az ő esetükben döntően önkéntes aszsimiláció volt. Lásd a német gyökerű Herczeg Ferenc magyarázatát. A többiek azért jajveszékeltek, mert valóban eredményes volt a nemzeti projekt. Meg persze azért is, mert akkor is jól fizetett.

Cypriánus 2008.11.19. 15:49:11

a szlovák és román nacionalizmus már igencsak tömegjelenség volt 100 éve. A szlováknak éppen ez az időszak volta az emelkedő fázisa, Hlinka atyát úgy fogadták sok helyen, mint a messiást.Korabeli képeken ez jól látszik. Azt nem mondom, hogy a jelenségben nem volt cseh (vagy akár orosz) pénz, de attól még létezett.
A román-magyar viszony Erdélyben már 1848 után hűvös volt, a Bánátban az 1880 táján terjedt el a román nacionalizmus.

Dr.Bio74 2008.11.19. 15:49:49

Rwindx 2008.11.19. 15:04:22

Érdekes, nem vagyok feszült, csak náthás.
Kutyám is, macskám is volt, gond nélkül megvoltunk.
Mindössze csak arra próbáltam rávillantani, hogy szerintem a példbeszédeid végletesen leegyszerűsítettek, és az erő alkalmazásának mikéntjére nem koncentrálnak, csupán az előbbi riposztodban, mutatnak belöle hangyányit, amely viszont kezd kissé ellentétbe kerülni az előrébb szereplő megnyilatkozásoddal.
Ja, az árja. Az csak úgy keveredett ide, hogy egyre több emberrel találkozom aki kezdi hinni, hogy a magyarság az isten kiválasztott népe, vagy legalábbis a Szíriuszról származó felsőbbrendű lény, de mindenképpen vérhigulásra képtelen vezetésre termett faj. Ezen felsőbbrendűség (mely természetesen ezer helyen megtalálható) szokta az aktuális ellenfeleket, húsunkba maró kutyákként, megbokrosodott lóként stb. képiesíteni.
És innen van tovább fűzve a gondolat, hogy amennyiben szlovákul hangzik el a példázat, akkor érthető lenne úgy is, hogy mi vagyunk a kutyák (és főleg szerencsétlen kinti magyarok) akiket nevelni kell. Ergo vissza ez elejére: a miként a lényeg. A mikéntet pedig meghatározza a jelenlegi aktuális helyzet felmérése és felhasználása, amit specko nem ismerek fel a drukker veretési esetben, mert vágóhídra menni, és hús nélkül jönni, az a teljes bukta.
A két oldal elfogadja egymást, ez így van. Látom én, hogy csak a szlovákok nem akarják elfogadni a dolgot, hiszen mi a teljes egyenrangúságot ajánlgatjuk nekik, mint a történelem során mindig is.
Hogy mi a különbség közöttünk :
- Ha én vagyok feszült mért írsz provokatív visszakérdezősdi hangnemben?
- Vagy tényleg meg kell magyaráznom amit írtam ? Esetleg konkrétumokra kérdezz rá, mert így a válaszom tárgytól függetlenné válik:
- A különbség köztem és szlovákok közt: sok, és semmi attól függ ki az a szlovák, egy biztos, sajnos nem tudok szlovákul.
- Közted és a szlovákok közt, ez meg pláne passz.
- Köztem és közted, hát hogy szebb, okosabb, daliásabb, pedánsabb, stb vagyok :), amúgy talán az, hogy én hidegebb fejjel gondolom át a dolgokat, és vallom, hogy az ellenfelet soha nem szabad lebecsülni, és hogy a verítékes út jobb, mint a gyors véres.
Amúgy a különbség nem az egyénekről szólt.
Mégvalami: én értem amit mondani akarsz , de vártam, hogy kibontod a lényeget, ehelyet kaptam egy rakat kérdést.

Rwindx 2008.11.19. 17:31:21

bio74:
akkor "riposztolgassunk" tovább:
A feszültséget több mindenből érezni, egyrészt a helyesírásod drasztikusan leromlott, az első kommentedhez képest. Aki gyorsan ír annál előfordul hogy hibázik, de ennyit, és utána át sem nézi? Mindenki hibázik, de "átlagosan". Olyan tartalmakat kevertél a mondandómhoz (Szentkorona, árja, szíriusz, kutya szlovák nép képiesítése, nacionalizmus) amit én nem tettem bele. Ezt ésszerűen tetted? Nekem nem tűnik úgy, én ugyanis nem látom a kapcsolatot. Tehát valószínűleg valamiből merített indulat hozta ide ezeket.

"Mindössze csak arra próbáltam rávillantani, hogy szerintem a példbeszédeid végletesen leegyszerűsítettek, és az erő alkalmazásának mikéntjére nem koncentrálnak,"
A példabeszédnek szerintem egyszerűnek kell, lennie, hogy érthető legyen. Úgy tűnik sosem lehet elég egyszerűt mondani.

"csupán az előbbi riposztodban, mutatnak belöle hangyányit",
-Mint például? Én nem írtam seholsem milyen erőt kell mutatni, sem az elsőben sem a második írásomban. Gondolom tankokra, ilyesmire gondolsz. Erre mondjam azt hogy rossz aki rosszra gondol? :)

"amely viszont kezd kissé ellentétbe kerülni az előrébb szereplő megnyilatkozásoddal."
-Világíts rá kérlek hogy hol az ellentét. Mindkét esetben az emberi természetre (és ezzel az állati természetre is) mutatok rá. A tanulás képességére és az oda-vissza hatásokra. Azaz az elfogadható viselkedés tanítható, de nem elmagyarázással, legyen szó bármilyen élőlényről. A jutalmazás, büntetés sokkal hatékonyabb. És a büntetés természetesen nem egy atombomba.... A másik dolog pedig az ha egy hatásra nem születik ellenhatás (igazából mindig születik) akkor az a hatás fentmarad. Kontrolláltan, célzottan mellékhatások nélkül meg lehet szüntetni a hatást. Ha ezt senki nem veszi a kezébe tudatosan és megfelelő módszerrel, akkor a születő hatás ellenőrizhetetlen lesz és számos más újabb hatást válthat ki (mint egy erősebb pofonra az 5 szekrényhátú)

"Ja, az árja. Az csak úgy keveredett ide, hogy egyre több emberrel találkozom aki kezdi hinni, hogy a magyarság az isten kiválasztott népe, vagy legalábbis a Szíriuszról származó felsőbbrendű lény, de mindenképpen vérhigulásra képtelen vezetésre termett faj. "
- Hmm, bocsi hogy a szíriuszi származásom megemlítettem, többet nem fordul elő.

"Ezen felsőbbrendűség (mely természetesen ezer helyen megtalálható) szokta az aktuális ellenfeleket, húsunkba maró kutyákként, megbokrosodott lóként stb. képiesíteni."
- A képek kizárólag az Ön fejében kavarognak. Mellékhatások és más kellemetlenségek elkerülése érdekében keresse fel orvosát, gyógyszerészét.

Szóval náci vagyok. Nem baj.

"És innen van tovább fűzve a gondolat, hogy amennyiben szlovákul hangzik el a példázat, akkor érthető lenne úgy is, hogy mi vagyunk a kutyák (és főleg szerencsétlen kinti magyarok) akiket nevelni kell."
- Még mindig a képek, lásd egyel korábban.

"- Ha én vagyok feszült mért írsz provokatív visszakérdezősdi hangnemben?"
-Őszintén? Az első válaszodat hihetetlen marhaságnak tekintem. Aki képes levezetni egy egyszerű törvényszerűségből hogy náci vagyok, azzal mi mást csináljak? Kezdjek érdemben vitatkozni? Hát nem teszem.

"- Köztem és közted, hát hogy szebb, okosabb, daliásabb, pedánsabb, stb vagyok :), amúgy talán az, hogy én hidegebb fejjel gondolom át a dolgokat, és vallom, hogy az ellenfelet soha nem szabad lebecsülni, és hogy a verítékes út jobb, mint a gyors véres."
-Szóval hideg fejjel átgondoltad hogy náci vagyok, és én lebecsülöm az ellenfeleimet :) Mindezt az én írásomból és nem a te képeidből amiket valahonnan ide pottyantottál?

"Mégvalami: én értem amit mondani akarsz ..."
-Ezt erősen kétlem. Ha értenéd, akkor a fentieket nem írtad volna. Elismerem, tudok zavarosan fogalmazni, de ennyire nem.

További jó fantáziálgatást.

Zetek 2008.11.19. 17:59:19

Cypriánus! Az, hogy néhány szerencsétlen mit akart, Hlinkázott és egyéb gusztustalan dolgokat művel, az az ő problémájuk volt. Ennek azonban nem volt komoly kihatása a történésekre. Ábrándozni pedig szabad volt már akkor is. (Azért az nem véletlen, hogy vallási vonalon nyomult a vén gazember.) Sajnos itt bekavart a Néppárt is.

Dr.Bio74 2008.11.19. 20:49:11

Rwindx 2008.11.19. 17:31:21

A helyesírásom mindig is csapnivaló volt, ha pedig sietnem kell akkor pláne, izgatott meg csak a gumiszervizben lettem, ahol az időpontom ellenére kilométeres sor várt.

No de sebaj, a türelem nagy erény.

Viszont tényleg felesleges Önnel tovább társalogni. Nem azért mert, egyrészt önmagukban kiragadott mondatokat tekerget. Nem is azért, mert láthatóan nem keresi a gondolati egységet (tudom, most felszisszen, hogy hát ilyen sok hülyeségben hol keressen).
Csupán azért, mert egy pillanatra sem gondoltam, és nem is vezettem le Önről, hogy náci. Ha Ön úgy érzi, természetesen elnézést kérek érte. De én ezen beszélgetéseket, vitákat mindig arra használtam, hogy minél több ember véleményét ismerhessem meg, illetve egy vélemény ütköztetésben minél mélyebben.
Érzésem, hogy ezt a nácizást valamely tudatalatti reakciója hozta elő, mint ahogy azt is, hogy minden mondatban az Ön személye ellen irányuló támadást sejti.
Ön szerintem egy intelligens ember, de merev egy vitához, melyben nem a másik legyőzettetése a cél, sajnálom. További minden jót !

Rwindx 2008.11.19. 22:50:14

bio74:
Ugyan nem akartam már semmit hozzáfűzni, de pár dolog csak kikivánkozik belőlem.
Az Ön helyesírása kiválló, az említetten kívülit, ezzel szerintem Ön is tisztában van, elég ha átnézi pár korábbi kommentjét, én megtettem. Persze lehet véletlen is, én meg paranoiás vagyok :)

Ha megnézi, akkor látja hogy a mondatokat nem öncélúan ragadom ki, hanem jobbára haladok a mondandóján. Az elejétől a végéig. Azt is elismerem, hogy az egyes szövegelemek egymás utáni idézgetése idegesítő lehet annak, akitől idézek. Azonban ennek sejtése ebben még soha sem zavart meg.

Az hogy megkérdeztem honnan jöttek az árják, a szíriuszak, satöbbi, nem volt véletlen. Ugyanis valamiért az én mondandóm kapcsán merült fel. Ez is lehet véletlen persze. Mindenesetre a válasz a sejtésemet erősítette (miszerint Ön engem éppen kódoltan nácizott). Húsba maró kutya képiesítése -> felsőbbrendű szíriuszi magyar-> árja -> náci. Nevezzük ezt "rwindx sejtésnek", talán egyszer valaki bebizonyítja, de lehet hogy sohasem. Valószínűleg a sejtésem áldozata lettem, de nácizás után lehet tényleg kicsit merevebben állok a témához, és nehezen lépek túl a dolgon. De azt hiszem megengedhetem magamnak hogy ha valaki a nácikkal hoz kapcsolatba, azt támadásnak értékeljem. Olvassa el bátran mégegyszer a hatás-ellenhatások részt az egyik kommentemből.
Amin magam is meglepődtem, kihagytam ellenérvként a "kommunista" aduászt. Pedig biztosan pontot tett volna a beszélgetés végére. Pedig Ön lehet hogy nem is kommunista.

üdvözlettel,
Rwindx

Dr.Bio74 2008.11.20. 09:36:04

Rwindx

Köszönöm a helyesírásomra vonatkozó részt, bár az igazság az, hogy elszégyelltem magam és kihasználtam a Word adta lehetőséget.

Az árják, és a sziriusziak. Nos, van egy kedves ismerősöm, Ő hisz ezekben a dolgokban. Nagyon intelligens, kedves ember, de hiszi ezen dolgokat, mind azt is ,hogy a magyar egy felsőbbrendű nép, és a magyarság feladata, hogy szeretettel összefogja, és vele született tudásával vezesse a valamikori Szent Korona országait, akár saját maga feláldozása árán is. Ha van lehetőség rá, igen jól elszoktunk beszélgetni. Sokan vannak ilyenek, akik szinte egy mesebeli világot építenek apró momentumokra. Veszélytelenek, sőt sokan közülük nagyon hasznos tagjai társadalmunknak, de a kifelé közvetített üzenetükből, nacionalista szomszédainknak, csak a magyarság felsőbbrendűségét kiemelő mondatok jönnek le.
Vannak akik hasonló alapokra helyezkedve, de teljesen más vehemenciával szintén a magyar dominanciát hirdetik, használva az előbbi csoport számukra érthető, vagy szükséges gondolatait. ( tehát bizonyos távolságból a két csoport egybemosódik).
Most ha veszek egy szlovákot, akinél sikeres nacionalista agymosást végeztek, aki előtt ott a magyar felsőbbrendű (árja) dominanciára utazó magatartása (akár ilyen-akár olyan), és veszem a kutya nevelésére vonatkozó hasonlatot, akkor csak azt látom, hogy a szlovák kiakad, hogy Őt egy nevelni való kutyához hasonlítják. Szerintem tehát ebben a megfogalmazásban, konfrontáló a hasonlat, és ráadásul ideggyengeségben szenvedő szomszédaink a lehető legsértőbbnek fogják vélni. Ennyi. Hol náciztam én ebben ?
A szlovákok egyrésze szerintem már a betegség kategóriába tartozik paranoiás magyargyűlöletével. Mi pedig évtizedekkel elvagyunk maradva az ellenlépésekkel. Azon ellenlépésekkel, melyek figyelembe veszik, hogy a szlovákoknál jelentős létszámú magyarság él, mely ténnyel zsarolhatók vagyunk.
Ergó: szerintem nem kutyaként kell nevelni Őket, mert nem kutyák, és kerülni minden ilyen magaslabdát amit persze Ők mindig csont nélkül leütnek, mi meg nézzük, hogy a meccslabdáink is elszállnak.
Hogyan magyarázzam másképpen? Hol lehet megtalálni a határt, honfitársaink védelme, normális jogaiknak biztosítása, illetve a nacionalista, a magyar nemzetet mások elé helyező megnyilvánulások között. A jelenlegi Szlovák helyzetben ez szinte lehetetlen, sok önuralmat, higgadságot kíván. Leépíteni a jelenlegi Szlovák állásokat nem nevelés kérdése, szerintem.
Asszem itt sem náciztam.
Hatás-ellenhatás, a fizikában kellemes, jól megfogható, papíron. De volt szerencsém olyan rendszerekhez, fizikálisan, melyeken belül a hatás-ellenhatás, már olyan bonyolult fizikai-kémiai rendszert alkottak, mely leírása nem, hogy bonyolult, de felesleges is volt, mindössze a legfontosabb momentumokat kellett megtalálni, és a kapcsolódásukat az Ő rendszerük szempontjából leírni, és a leírás alapján kialakítani a rendszer irányításának szabályait. Egy momentum rossz értékelése, helytelen beavatkozási algoritmust eredményez.
Nos ezért is kértem elnézést Öntől, mert bizony a nácizás legcsekélyebb akarata nélkül, az általam leírtak, az Ön rendszerében, fordítódhattak nácizásnak, és szülhettek, számomra helytelen ellenhatást. Ezért is válaszoltam ismét.

A kommunista nálam nem jelent lezáró pontot, mert Ön eddig korrekten sértés nélkül kommentelt, és gondolom ha lekommunistázott volna, akkor megmagyarázza, hogy miért. (Remélem nem a vélt nácizás ellenpontozásaként.)

Kellemes napot !

Rwindx 2008.11.20. 11:20:02

Bio74:

Rendben, lépjünk túl a nácis részen, lehet hogy félreértettem Önt. Ön nem beszélt kommunistaként, ezért nem is vetettem fel "ellenérvként", mert hasonlóan értelmetlen lett volna mint az hogy én náci vagyok.

Bár mindettől függetlenül nem értem miért kellett idekeverni a szíriuszikat, árjákat. Azaz értem hogy Ön hasonlatként értékelte a kutyás írásomat, én pedig nem fűztem hozzá bővebb magyarázatot. Akkor pár mondatban annyit, hogy amikor még egy faluban éltem, akkor voltak kutyáim, és sokat foglalkoztam velük, szeretem tisztelem őket. Kiskölyök koruktól neveltem őket. Fiatalabb korukban megesett hogy megkérdőjelezték azon véleményemet hogy nem tehetnek meg bármit (természetesen kutya módra) ekkor meg kellett mutatni hogy márpedig én vagyok az erősebb és a jövőben ez nem lesz így jó(ez megintcsak nem verést jelent, bár szélsőséges esetben ezt is jelenthetne), nem léphetik át a határokat következmények nélkül. Másfél-két éves korukra már nem volt ilyen probléma. Megtanulták a határokat és stabilan jó barátok lettünk.

Tehát a kutyás példa nem hasonlat volt, hanem egy módszertan esetleges leírása. A kutyákat általában véve tisztelem, a jelenlegi szlovák kormánynak ezt még nem sikerült kiérdemelnie.
A módszertan nem kifejezetten kutyáknak szól. A módszertan teljesen általános, akkor is alkalmazzuk amikor nem is gondolnánk tudatosan. És működik. Ennek nagyon egyszerű oka van (kreacionisták ezt a részt most hagyják ki) az ember is csak egy állat, ösztönökkel, hasonló tanulási képességekkel. Az ember kisgyermek korában is így kezdi megtanulni különbséget tenni a jó és a rossz között. Majd felnőtt korában is.: pl ha hiába magyarázták el neki hogy ne nyúljon a konnektorba, az első alkalom után megtanulja, ha éppen nincs áramszünet... Ez ilyen egyszerű, levezethető elemi részekre az egész.

A hatás ellenhatás nem csak a fizikában létezik, ez is mindennapi és nem feltétlenül tudatos dolog. Ha valami ér minket, akkor arra reagálunk vagy ösztönösen, vagy egyénileg tanult sémák, vagy pedig társadalmilag elvárt sémák alapján, esetlegesen tervezetten. A mi reakciónk is csak egy ugyanolyan hatásnak számít, mint ami minket ért, ezáltal mi is újabb hatásokat válthatunk ki.

Akkor talán nézzük a szlovákiát, a hosszú bevezető után. Én úgy gondolom a dolgok olyan fázisba kerültek amiből sérülés nélkül már valószínűleg senki nem tud kijönni. Fico és Slota nacionalista kormánya ezeket a dolgokat ugyanúgy problémák elfedésére használja mint ahogyan nálunk is találunk folyamatosan tematizáló történéseket. Milyen problémák vannak a szomszédban? Az állampolgári jogbiztonság (főleg a kisebbségi magyarok tekintetében) nem a probléma gyökere, hanem inkább okozat. A Dzurinda kormány rendbett sok dolgot az országban, főleg azt az adó és szociális rendszert, aminek a magyar változata minket még mindig sújt. Ennek két oldala volt, sokan kiestek a szociális hálóból ez pedig társadalmi elégedetlenséget szül. Ellenben sikerült olyan vállalkozási környezetet teremteniük ami felpörgette a gazdaságot és sok multinacionális cég megtelepedett náluk, elsősorban autógyárak, viszont ha csökkent is a munkanélküliség, az emberek fizetése nem emelkedett jelentősen reálértékben. Fico és Slota kormány kifogott egy világgazdasági krízist, ez két dolgot eredményez. Egy kiegyensúlyozott exportra épülő gazdaság önmgagában is megtorpan ilyenkor. Viszont náluk egy húzóágazat az autógyártás, ez a jelenlegi helyzetben sok-sok munkanélkülit fog jelenteni náluk. Ezt vélhetőleg látja a kormány is, akinek nem kell amúgy sem kell messzire menni egy kis nacionalizmusért olyan elemet keres amin levezetheti a feszültségeket. A kisebbségi komplexusokkal átitatott nacionalisták számára kézenfekvő hogy a magyarok ideális bűnbakok. Nagyszerűen el lehet terelni a magyarokkal a problémákról a figyelmet, valamint az elégedetlenségből származó feszültséget rajtuk levezettetni és nem a kormányon. Természetesen fico és slota először csak keresik a határokat hogy meddig lehet elmenni. Nos ebben igen jó partnerük gyf, aki inkább ahhoz szokott hogy státuszánál fogva inkább figyelmen kívül hagyja azokat akikkel nem szeretne foglalkozni. Ez működik belföldön, az ellenzékkel, az emberek problémáival, de nem működik külföldön. gyf nap mint nap aláztatja önmagát és mivel Mo-t képviseli Magyarországot is. (Gyakorlatilag ott tart hogy próbálja elmagyarázni az elefántnak hogy ne taposson rá... utalva a korábbi példára) Tehát gyf nem próbál kvázi határokat felállítani slotáéknak, pedig ők el fognak menni a végsőkig, mert nincs kézzelfogható "ellenhatás". Persze lesz, csak később és az durvább lesz, olyan amiben mindenki sérülni fog, hisz a magyar sovinizmust támasztja fel a mesterségesen szított szlovák sovinizmust . Ez hosszú távon súlyos dolgokat eredményezhet . Ennek elé lehetne menni határozott fellépéssel, megfelelő nemzetközi fórumokhoz, szervekhez fordulni (erő felmutatása). És nem azzal hogy lefasisztázzák azokat akik sértve érzik magukat a szlovák kormány magatartásán. A sovinizmus pedig gyengülni fog ha a kiváltó okok is megszűnnek. Ha slota féle kormányt sikerül izolálni a nemzetközi politikában, akkor úgy fog járni mint annak idején Haider kormánya. Viszont ehhez ferenc testvér kevés, mint mackósajtban a brummogás. sőt ha jól emlékszem ficoékat pont ők segítették vissza az Európai Szocialisták Pártja-ba, akik slota miatt felfüggesztették őket. Szóval pár szóban ferencünk töketlen, gyenge, gyáva és alkalmatlan a feladatra és így csak rosszabbodni fog a helyzet, hacsaknem kapunk teljesen véletlenül valami külső segítséget. Viszont fontos hogy a jelenlegi felállásban mindenki számára Mo a lesajnált ország az elcseszett gazdaságpolitika és államháztartás miatt. Az érdekérvényesítő képességünk valahol a nulla körül mozog. A fenti okok miatt. Ennek ellenére el kellene kezdeni valamit tenni, amíg nem késő, és nem az önalázást.

Azt hiszem ez elég hosszú lett így, de talán kitörtünk a hasonlat-szíriusz-támadás háromszögből.

Google 2008.11.20. 11:59:54

Sziriusziak. Azt hiszem mindenkinek van egy-egy ilyen "kedves" ismerőse, aki ezzel a teóriával jön. Nem tudok másra, csak a suttogó propagandára gondolni, túl egyidőben, túl nagy sűrűségben, töménységben bukkan fel ez az elmélet.

Jó a rosszban? Talán az, sokan megkérdezik maguktól, hogy vajon az ún. radikáljobb segítője vagy alkalmanként okozója, fokozója-e a problémának? Semmi sem annnyira egyértelmű, hogy ne tegyünk fel állandóan kérdéseket.

Ami a postban tetszett, hogy AgentUngur is úgy látta (benne volt), a Fidesz a határon túl élő magyarok ügyét becsületbeli ügynek tekintette/tekinti.
Hogy más most erre rosszdolgában rácsimpaszkodna, hogy a verés után kicsit vár, lássa, mi lesz, az már egy teljesen, egészen más kérdés. Kétszer ad, aki hamar ad. De mit várhatunk attól, aki eddig elvett?

Dr.Bio74 2008.11.20. 14:25:50

Rwindx

Sajnos a második részhez sem hozzátenni, sem elvenni nem tudok.
Csak a blökishez.A blökinél meg kell szerezned a falkaelsőséget, hogy tiszteljen, és ez mitagadás fizikai dominancián alapul. Ha fiatal a blöki, akkor meg is taníthatod dolgokra, de főleg pozitív motivációval. Ezek viszont emberek, felnőtt, hülyített emberek. Itt nem fog hatni a fizikai dominancia, még ha meg is szerezhető, és nincs pozitív motiváció. Ha a hülyítés szűnik, akkor kiépíthető egy kapcsolat rendszer, melyben a normál emberi normák érvényesülnek, egymás tiszteletben tartásával. De, és itt jön bezony fecóka impotenciája, és a következmények:
"dolgok olyan fázisba kerültek amiből sérülés nélkül már valószínűleg senki nem tud kijönni", nos remélem ezt még sikerül elkerülni.
És itt jön a kezdeti hülyeségem: együttélés csak kölcsönös elfogadással és megegyezéssel lehetséges, pláne úgy hogy mind a két oldalon élnek a másik nemzethez tartozók. Az acsarkodó, veszett kutyát maximum agyonverheted, de nem fogod tudni nevelgetni, és egy másik acsarkodó kutya ráuszítása sem megoldás( már szerintem).
Szerintem mi ne neveljük a Szlovákokat, inkább mutassuk meg nekik, hogy aki tiszteletben tartja a magyarok jogát a nyelvükhöz, szokásaikhoz, a normális élethez, azt mi is tiszteljük azzal, hogy nem vonjuk kétségbe ugyanezen jogaikat, pláne szuverén államukat.
Az acsarkodók hangja jelenleg többségben van odaát, és aljas módon kihasználnak mindent az igazuk bizonygatására. Inkább fognak nagytotálban venni 5 fő hétvégi fasisztát akik szlovákia felszámolásáról skandálnak, mint bemutatni a magyarországi szlovákok "elnyomott" helyzetét. Ezeket az embereket nem lehet "nevelni" csak az orrukra koppintani, az viszont fizikálisan háborút jelent.
Számomra az érthetetlen, hogyan tud szemet hunyni az EU egy ilyen mértékben etnikai alapra helyezkedő állam tettei felett? Talán, mert a többi tagállamban is jobban érvényesül a szlovák felvétel az öt magyar náciról, mint a tényleges helyzetről?
Félreértés ne essék, nem azt mondom, hogy a kialakult helyzetet a magyar nacionalisták okozták. Nem. Hanem a debil kormányzás, mely nem megfelelően követte az eseményeket. De azért, a nagymagyarországos, turulos, ismét szolgáink lesztek, szlovákia szar, stb feliratok, zászlók, vonulások nem is segítenek.

Dr.Bio74 2008.11.20. 14:30:33

Google

Ez a sziriuszi, és egyebek szórakoztatóak a számomra, mert szeretem a sci-fit.
Szerintem csak túlzottan szürke ez a világ nekik, amihez ezek a teóriák színeket adnak.
Tény viszont, hogy Hitler is vevő volt a hasonló mesékre.

Rwindx 2008.11.20. 15:56:39

Bio74:

Én szerintem az acsarkodó kutyát is lehet nevelni. Maximum több türelem kell hozzá. A hülyített embereket is lehet "nevelni" még akkor is ha ez nem a legjobb szó, ugyanis nem csak fizikai dominancia létezik, és nevelésnek sem a kioktatás a szinonímája. Egyszerűen a körülményeket kell olyan ügyesen változtatni hogy az "emberünk" magától jöjjön rá hogy valamin változtatnia kell.
Amikor mindenhol sarokba van szorítva a hülyeségei által, és az egyetlen kibúvó a hülyeség elhagyása, akkor elkezd ha kényszeredetten is, de változni. Meg lehet nehezíteni a hülyék életét, ezért is említettem az izolációt. Ha minden szlovák tapasztalja hogy a hülyék milyen problémákat okoznak, akkor egyrészt a hülyék is visszavesznek, másrészt a belső nyomás is fog nehezedni a hülyékre. Egyelőre a hülyékre semmilyen nyomás nem irányul, sőt azt látják milyen nagyszerű ez az egész. Ezért is van az hogy többségben vannak odaát. Ha teszem azt befagynak az EU-s támogatások, felfüggesztik a tagságukat minden jelentős nemzetközi szervezetben, visszaesik az export, stb, stb, azt megérzik. Háború nélkül is. Egy megfelelő érdekérvényesítő képességgel rendelkező ország, alkalmas vezetővel a beszorítást már megtehette volna, vagy legalábbis lehetősége lett volna megakadályozni hogy a dolgok idáig elfajuljanak. Ebben a helyzetben. Magyarországra ez egyelőre semmilyen szinten nem passzol.
Az utolsó bekezdésben megfogalmazottakal messzemenően egyetértek. Viszont ez a reakció várható volt, és ennek a további erősödése várható. Nem tagadom engem is felcseszett pár lépés ezektől az elmebetegektől. Megkockáztatom gyurcsánynál is betellik egyszer a pohár, vagy pedig töketlenül elsunnyog, bár ennek a kisebb az esélye. Nem valószínű hogy sokáig szó nélkül hagyja azt hogy egy vele státuszban egy szinten levő ember alázza, nem olyan típus. Aki "rangban" alatta van az nem érdekli, azt úgyis senkinek tartja, de ficora nem mondhatja hogy egy senki. Még csak göncz lett hitlerezve, szerintem pár héten belül gyf is kap valamit az arcába. Hisz eddig sem történt semmi, úgy érzik megtehetik. Meglátjuk hogyan reagál feri. Eddigi tapasztalatok alapján nekünk jobb nem lesz tőle.

És egy apróság, említette hogy szereti a scifit. Asimov, Alapítványok, Hari Sheldon, pszichohistória? A kedvenc könyvsorozatom, kedvenc aspektusa, és erősen ide passzol... Azaz vannak bizonyos törvényszerűségek a társadalmak szintjén is, amelyek alapján lehet következtetni milyen jövőbeni történések/állapotok várhatóak a kiindulási állapotból származtatva.

Dr.Bio74 2008.11.22. 11:31:00

Rwindx

Sajnos minden Szlovákia ellen irányuló izolációs kísérlet, jelen szlovák politika mellett, az ott élő magyarok ellen fordítható fegyverré válik. Jelen viszonylatban, amikor várhatóan , a gazdaságilag stabilnak mondott, az euro bevezetése előtt álló országban, melyet valójában egyszer már padló felé küldött a hozzáértő nacionalista kormány, ahonnan jó intézkedésekkel, de fájdalmasan felálltak ( de nem sebek nélkül), és amely ország fő ágazata, jelenleg a válság miatt súlytalanná válik, a gerjesztett, bűnbak kereső nacionalizmusra vevők lesznek sokan.
Jelenleg szerintem elkéstünk a "nevelgetéssel", mert most egy pozitív tényező sem áll mellettünk, nincs kiépítve, aláalapozva semmi.
Ugyanakkor, továbbra is vallom, a szlovák nacionalizmust nem a magyar nacionalizmusnak, vagy a magyar politikának kell legyőznie, hanem a szlovák embereknek kell hazaszeretetté szelídíteni. Mi sem vagyunk etnikailag homogének, és ők sem. Az együttélés alapja egymás tiszteletben tartása, és az egymást összekötő szálak szorosabbra húzása.
Nem vagyok oda Orbán Viktorért, de elismerem azt a mondatát, hogy elvárható lenne, hogy Szlovák részről olyan hangnemben tárgyaljanak velünk, ahogy azt mi tesszük velük. Az első lépés rákényszeríteni őket, hogy Magyarország gazdasági helyzete, és néhány szélsőséges nacionalista szónoklatai, tettei ellenére, nincs joguk felülről megítélni Magyarországot, és legfőképpen nincs joguk lenézni az akármilyen vezetésünket.
Véleményem, hogy ez meg is tehető, egy következetes, sértődésmentes, makacs vezetővel. Ha ilyen ember kezd rászállni a Szlovák kormányra, akkor az szerintem rövid időn belül védekező, tagadó, mellébeszélő álláspontba vonul vissza, amelyben már könnyebben érvényesíthetőek az alap Eu normák.
süti beállítások módosítása