Így is lehet
2008. október 27. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Így is lehet

 Október 23-ával kapcsolatban igencsak álszent dolognak tartjuk a politikamentesség követelését. Amíg a miniszterelnök szerint '56-ot a demokratikus szocializmus igénye robbantotta ki, Nagy Imrét meg letegezi, mint egy köcsög Ikea-katalógus, addig ostobaság közös ünneplésről beszélni.

 Megjegyeznénk, hogy ráadásul Gyurcsány a nemzeti csúcsos nyalifali után a fent idézett, október 22-i blogbejegyzésében ismét jól belerúg ellenfeleibe: „...az is világos, hogy ez a »bátorság«, ami fűti a szélsőségeseket, a jobboldal jelentős részének cinkos hallgatásából is fakad. Abból, hogy mélyebb szolidaritást éreznek saját radikálisaikkal, mint demokratikus riválisaikkal. Ez az elharapódzó szélsőséges radikalizmus és erőszak mögött ott álló elfeledhetetlen és eltakarhatatlan tény.” Most akar ez összefogást, vagy nem? De ezt most hagyjuk.

 Szóval október 23. átpolitizált ünnep, s ennek egyelőre így is kell lennie. Emiatt is irritál minket, hogy a hivatalos rendezvények igyekeznek a dolgot depolitizálni, s ezzel elkenni, afféle országos falunappá vagy történeti játszóházzá lefokozni: a MEH forradalmi fényfestéssel, járműkiállítással, 56-os ételkostolóval (kockás abroszon!) emlékezik az eseményekre. Nem, nem Mátyás királyra, hanem '56-ra.

 Ennek ellenére, ha a kontextustól eltekintünk, vannak értékes vagy érdekes hivatalos programok is. Ilyen például a Szabadság téren megrendezett, „1956 a Föld körül” című fotókiállítás. A nem túl hivalkodó, november 4-ig éjjel-nappal megtekinthető szabadtéri tárlat 100 korabeli sajtófotón azt mutatja be, hogy miként is nézett ki a nagyvilág 1956-ban - Che Guevarától Elvis Presley-ig, Mao Ce-tungtól Charlie Chaplinig.

 Persze a dolognak ad némi bukét, hogy a tárlók a szovjet hősi emlékmű árnyékában állnak, s több oldalról nem lehet megközelíteni őket az ideiglenesen ott állomásozó kordonok és tankcsapdák miatt. És a fotóktól húsz méterre bivakoló rohamrendőrök is furcsa látványt nyújtanak. De hát végül is csak 52 év telt el '56 óta.

 A képeket mégis nyugodt szívvel ajánljuk mindazoknak, akik nem unják még a történeti fotókiállításokat. Íme egy kis kedvcsináló, a magyar lélek legavatottabb ismerői, az egyszerű emberek Cseh-Tamás-Másik János párosa, D. Nagy Lajos és Németh Lojzi zenéjével aláfestve: 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr29731692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.10.27. 08:07:12

Objektíven szemlélve a dolgokat azért mindenesetre visszás, amikor az MSZP-nek kell '56-ot megünnepelni.

Mert ugye az MSZP felvállaltan az MSZMP utódpártja, ami viszont a MDP utódpártja.

Ez olyan, mintha Németországban szélsőjobb-utódpárt kerülne hatalomra, s megünnepelné a holokauszt emléknapját. Non sense.

A hivatalos programok pedig nyilvánvalóan a maradék nemzettudatot, az összetartozást és múlt fele fordulást próbálják meg likvidálni a közgondolkodásból. Felsőbb érdekek alapján.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.10.27. 10:56:57

elméletileg fönáll a lehetőség, hogy tisztelt MSZP fölülvizsgálja múltját, esetleg elődei múltbeli magatartását és átáll a forradalmárok oldalára. De ezt nem sunyiban kellene, kellett volna megtenni, hanem szépen kiállni, és ünnepélyesen deklarálni ezt, jól érthetően, hogy mindenki hallja.

És nem kenegetni a szart, úgy, hogy "árokbetemetés2 címén mindig kijelentik, "mindenkinek megvan a maga igazsága", ami amúgyis egy lapos lózung, közhely, amivel nem lehet mit kezdeni. Megvan, de ezek nem egyenértékűek.

Szóval ha az MSZP forradalompárti, akkor tessék közölni, hogy fúj ÁVÓ, nem volt igazatok, pufajkások. Kétlem, hogy ez életemben megtörténik.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.10.27. 11:16:11

Emlékeztek, hogy 2 éve volt Gyurcsánynak egy beszéde a kongresszus előtt, ahol Nagy Imrét választotta és azt mondta, Kádár nem vállalható? (nem keresem meg, biztos nem pontosan idéztem, de ez volt a lényege)

Bladecatcher 2008.10.27. 11:17:04

Ha már Ferenc állítólag Nagy Imrét választotta Kádár helyett (...) akkor bizony választani kell Mécs Imre és Havas Szófia között is.

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2008.10.27. 11:33:43

Kicsit szürreális egy olyan 56-os megemlékezés, mikor az MSZMP utódpártjának elnöke koszorúzza Nagy Imre sírját, oldalán Apró Antal unokájával, aki a felesége..

Danis 2008.10.27. 11:39:34

Én azt hittem, hogy idén átveszi a dolgot a kultúrális minisztérium, és csinálnak egy: '56: a szocializmus reneszánsza kiállítást. Hamár a nemzeti vágta, meg minden szarság belefért már, ez miért ne?

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2008.10.27. 11:44:23

"Szóval október 23. átpolitizált ünnep, s ennek egyelőre így is kell lennie."

Kell a fenét. Bár kíváncsian várom a javaslatokat a politizált/nem politizált nemzeti ünnepek felosztására. Augusztus 20.? Március 15.? Az ünnep azért ünnep, mert emlékezni kellene egy -történelmi- eseményre.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.10.27. 11:44:41

mintha tehetne a felesége nagyapjáról...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.10.27. 11:45:40

Havas Szófiát szerintem is el kellett volna tenni egy kicsit pihenni...

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.10.27. 11:46:23

"a demokratikus szocializmus igénye"

hát persze. azért tárgyaltak amerikával is, mert ott is demokratikus szocializmus volt.

Horn Gábor szavait ferdítve: "nem, ők azt mondták, menjetek a picsába'

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.10.27. 11:48:09

azt kár tagadni, hogy volt ilyen igény, mégha valószínűleg nem ez volt a legutolsó ok.

Francois Pignon 2008.10.27. 11:48:15

A felesége nagyapjáról persze nem tehet. De nem furcsa, hogy egy politikus, aki olyan fontosnak érzi máskor a szimbolikus gesztusokat, ugyanabból a házból megy reggel koszorúzni aminek korábbi gazdája ugyanonnan akasztatni ment?

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.10.27. 11:53:37

Pignon, a ház nem tehet róla :-]

Bladecatcher 2008.10.27. 11:53:55

volt ilyen igény...

Hát végülis a TV-székház ostrománál is sokszor elhangzott hogy legyen nb1-es a Fradi...

Francois Pignon 2008.10.27. 11:56:40

Denevér, jelkép, szimbólum. Azok persze semmiről nem tehetnek. De azért tudnánk ellenvéleményeket is hozni, ugye? ;)

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2008.10.27. 11:56:41

calam · sardobalo.blog.hu 2008.10.27. 11:44:41
mintha tehetne a felesége nagyapjáról...

Nem tehet persze, de Hitler unokáját sem rángatnám magammal holocaust-emlékművet koszorúzni...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.10.27. 11:56:45

1.

Az összes szovjet csapatoknak azonnali kivonását követeljük Magyarországról a békeszerződés határozatai alapján.
2.

A Magyar Dolgozók Pártjában alulról felfelé, titkos alapon új alap-, közép-, és központi vezetők választását követeljük, ezek a legrövidebb időn belül hívják össze a pártkongresszust és válasszanak új Központi Vezetőséget.
3.

A kormány alakuljon át Nagy Imre elvtárs vezetésével, a sztálinista Rákosi-korszak minden bűnös vezetőjét azonnal váltsák le.
4.

Nyilvános tárgyalást követelünk Farkas Mihály és társai bűnügyében. Rákosi Mátyást, aki első fokon felelős a közelmúlt minden bűnéért és az ország tönkretételéért, hozzák haza és állítsák a nép ítélőszéke elé.
5.

Általános, egyenlő és titkos választásokat követelünk az országban több párt részvételével, új nemzetgyűlés megválasztása céljából. Követeljük a munkásság sztrájkjogának biztosítását.
6.

Követeljük a magyar-szovjet és magyar-jugoszláv politikai, gazdasági és szellemi kapcsolatok felülvizsgálatát és új rendezését a politikai és gazdasági teljes egyenrangúság és az egymás belügyeibe való be nem avatkozás alapján.
7.

Követeljük az egész magyar gazdasági élet átszervezését szakembereink bevonásával. Vizsgálják felül a tervgazdaságon alapuló egész gazdasági rendszerünket, a hazai adottságoknak és magyar népünk létérdekeinek szem előtt tartásával.
8.

Hozzuk nyilvánosságra külkereskedelmi szerződéseinket és a soha ki nem fizethető jóvátételek tényleges adatait. Nyílt és őszinte tájékoztatást követelünk az ország uránérckészleteiről, kiaknázásáról, az orosz koncesszióról. Követeljük, hogy az uránércet világpiaci áron, nemes valutáért Magyarország szabadon értékesíthesse.
9.

Követeljük az iparban alkalmazott normák teljes revízióját, a munkások és értelmiség bérköveteléseinek sürgős és alapvető rendezését. Kérjük a munkások létminimumának megállapítását.
10.

Követeljük a beszolgáltatási rendszer új alapokra fektetését és a termények okszerű felhasználását. Követeljük az egyénileg gazdálkodó parasztok egyenrangú támogatását.
11.

Követeljük az összes politikai és gazdasági pereknek független bíróságon való felülvizsgálatát, az ártatlanul elítéltek szabadon bocsátását, rehabilitálását. Követeljük a Szovjetunióba kihurcolt hadifoglyok és polgári személyek azonnali hazaszállítását, beleértve a határon kívül elítélt foglyokat is.
12.

Teljes vélemény-, szólás- és sajtószabadságot, szabad rádiót követelünk és a MEFESZ-szervezet számára nagy példányszámú új napilapot. Követeljük a meglévő káderanyag nyilvánosságra hozatalát és megsemmisítését.
13.

Követeljük, hogy a sztálini zsarnokság és politikai elnyomás jelképét, a Sztálin-szobrot a leggyorsabban bontsák le, és helyébe az 1848-49-es szabadságharc hőseinek és mártírjainak méltó emlékművet emeljenek.
14.

A meglévő, magyar népnek idegen címer helyett kívánjuk a régi magyar Kossuth-címer visszaállítását. A magyar honvédségnek a nemzeti hagyományokhoz méltó új egyenruhát követelünk. Követeljük, hogy március 15. és október 6. nemzeti ünnep és munkaszüneti nap legyen.
15.

A Budapesti Műszaki Egyetem ifjúsága egyhangú lelkesedéssel nyilvánította ki teljes szolidaritását a lengyel és varsói munkásság és fiatalság felé a lengyel nemzeti, függetlenségi mozgalommal kapcsolatban.
16.

Az Építőipari Műszaki Egyetem diáksága a leggyorsabban felállítja a MEFESZ helyi szervezeteit és elhatározta, hogy folyó hó 28-ra (szombat) Budapesten Ifjúsági Parlamentet hív össze, melyen küldöttségekkel részt vesz az ország egész ifjúsága. Holnap, folyó hó 23-án délután. fél három órakor a műszaki és egyéb egyetemek ifjúsága a Műegyetem előtti téren gyülekezik, onnan a Pálffy térre (Bem tér) a Bem-szoborhoz vonul, és megkoszorúzásával fejezi ki együttérzését a lengyel szabadságmozgalommal. E felvonuláshoz az üzemek dolgozói szabadon csatlakozhatnak.


Blad, figyeld a második pontot!

Loge · http://bloge.blog.hu/ 2008.10.27. 11:57:28

Francois: Én hallottam már azt is, hogy holokauszt-áldozat házában lakik, meg azt is, hogy kitelepített svábéban. Most meg ez. Hogy van ez?

Francois Pignon 2008.10.27. 12:02:31

Loge, a háznak eredetileg zsidó tulajdonosa volt, tőle a nyilasok vették el, aztán az ötvenes években Apróék fészkelték be oda magukat. Vajon kísértenek-e ott szellemek?

ÁrPi 2008.10.27. 12:02:42

calam 2008.10.27. 11:16:11

""Emlékeztek, hogy 2 éve volt Gyurcsánynak egy beszéde a kongresszus előtt, ahol Nagy Imrét választotta és azt mondta, Kádár nem vállalható? ""

Milyen jelentősége van ama szavainak?
Kádár nem vállalható, na és gyurcsány ? Vállalható emberek sokasága azt mondja, gyurcsány nem vállalható.
( Legyen világos, hogy NEM a Kádár vállalás/nem-vállalás kontextusában! )

Az anyósa, Apró Piroska banki felügyelőbizottsági tag vagy fő-tag volt amikor nagy összeghez jutott gyurcsány (aki példul ex-KISZ főtitkár) az adott banknál bizonyos tulajdonhozjutásokhoz vásárlásokhoz. Aztmondja gy.f. hogy Kádár nem vállalható? Na és hogyan, melyik szempontja szerint???

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.10.27. 12:05:13

most az a helyzet állt elő, hogy mondja az mszp, hogy neki nem vállalható kádár, gyf ezt meg is teszi.
Ha kalap van rajta az a baj, ha nincs rajta kalap az a baj.
ez a házas cucc is fura, sokszor előkerül...

malacz rezignált · https://www.facebook.com/pages/Malacz69-vil%C3%A1ga/173965402643571 2008.10.27. 12:09:27

"Megjegyeznénk, hogy ráadásul Gyurcsány a nemzeti csúcsos nyalifali után a fent idézett, október 22-i blogbejegyzésében ismét jól belerúg ellenfeleibe"

Mindig ezt csinálja ez a tetű!

emlékeztek szept. 15-e, a parlementben, mikor egy csöppet sem volt kirekesztő ez a tarka-barka magyar kártyás:

"Igenis szenvedélyesen hiszek abban, hogy liberálisoknak és szocialistáknak együtt kell működniük Magyarországon. De ha ők nem működnek együtt, akkor egy olyan Magyarország képviselői lépnek a színre, amely Magyarországtól nem nekünk kell borzongani, hanem a gyerekeinknek kell borzongani. Az egy más világ, én olyan világot nem szeretnék."

B+, mikor fog már szenvedélyesen hinni egy nagy broki és az ő együttműködésében, mikor épp szopóágon vigasztalódik

Bladecatcher 2008.10.27. 12:11:07

ok calam, ez a "betű".

De a Parlament előtt, Nagy Imrének felkiabált "nem vagyunk mi elvtársak" nálam felülírja ezt

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.10.27. 12:11:52

vagy lehet, hogy az egész sokkal összetettebb?

ÁrPi 2008.10.27. 12:25:33

calam 2008.10.27. 12:11:52
""vagy lehet, hogy az egész sokkal összetettebb?""

Hogyne lenne összetettebb. Például nem állítható alappal az,

hogy
en-bloc az MSZP -nek "most" nem vállalható Kádár, s eme pártkonszenzust szolgaian követő és szóvátevő mesebeli Feri egy védtelen-gyengécske sapkátlan-sapkás nyuszika, akit tehát azért , bármikor kúrogatnak.

Calam, ugye érted?

Bladecatcher 2008.10.27. 12:27:20

most az a helyzet állt elő, hogy mondja az mszp, hogy neki nem vállalható kádár, gyf ezt meg is teszi.
(...)
ez a házas cucc is fura, sokszor előkerül...

Hát épp ez az calam. Ha annyira elítélné Kádár elvtársat, akkor nem abból a villából indulna el koszorúzni Kádár áldozatait. Ez így hazugság.

De számtalan más dolog is azt mutatja, hogy nem sikerült azért annyira elhatárolódni az "Öregtől".

Machiavelli 2008.10.27. 12:27:44

Calam, nem összetett, hanem a velejéig hazug, mint az emeszpé és annak elnöke.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.10.27. 12:27:53

naná, hogy nem egységes, sajnos, ha másban nem ebben az egyben igaza van GyFnek, hogy Nagyot lehet vállalni, Kádárt nem.
ArPi én mindent értek

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.10.27. 12:29:36

én nem érzem túl nagy jelentőségét, hogy hol lakik, ez csak egyszerű kötekedés.
az 1956-os forradalom ideológiai bonyolultásga nem összetett? Hm, MAchiavelli, ez érdekes

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.10.27. 13:03:12

Hagyjuk már az utódpártozást.

Egy névcserétől még nem változik meg egy párt.

heima (törölt) 2008.10.27. 13:06:00

"az 1956-os forradalom ideológiai bonyolultásga nem összetett?"

miért lenne az? mindenki utálta a komcsikat, mint a szart, ennyi. (najó, calamok már akkor is voltak)

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.10.27. 13:10:19

"5.

Általános, egyenlő és titkos választásokat követelünk az országban több párt részvételével, új nemzetgyűlés megválasztása céljából..."

Ennyire összetett. Mint minden normális ország politikai
élete. Több párt, több program, a választók meg választanak.
Egészen hagyományos elképzelés, mi ebben a különös?

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.10.27. 13:10:51

fú, heima nem vagy okos:D mutasd ki az összes eddigi hozzászólásomból, hogy szeretem a komcsikat:d nagyon korlátolt lehetsz.
De segítek mondok néhány példát, hogy milyen ideológiák voltak:
Horthy rendszer restaurációja (Mindszenthy, persze nem mindent csinált volna vissza)
Más fajta szocializmus (Nagy Imre)
Szociáldemokrácia,
Demokrácia,
Kommunizmus
és most csak hirtelen ennyi jut eszembe
Picikét kellene művelődni, mielőtt nagy a pofánk

Bladecatcher 2008.10.27. 13:11:44

nem érzem túl nagy jelentőségét

akkor nézzük másképpen: az a Gyurcsány nem vállalja Kádárt állítólag, aki egy internacionálénak álcázott tsz-avatót tartott Horn születésnapjára a Várban. Annak a Hornnak, aki többek között a "törvényes rendet" védte pufajkásként 56-ban...

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.10.27. 13:11:46

gloire, persze ez is benne van, de a második pont meg nem ezt mutatja, szóval ők sem voltak biztosak abban, hogy mit is akarnak, mik a lehetőségeik

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.10.27. 13:15:21

demokratikus szocializmus? az a gyakorlatban nem létezik, csak ha szocdem pártot választanak, azaz a calam által idézett pontokból kettő máris mutatja, hogy demokráciát akartak, a diktatúra eltörlését, nem pedig módosítását::

5.

Általános, egyenlő és titkos választásokat követelünk az országban több párt részvételével, új nemzetgyűlés megválasztása céljából. Követeljük a munkásság sztrájkjogának biztosítását.

12.

Teljes vélemény-, szólás- és sajtószabadságot, szabad rádiót követelünk és a MEFESZ-szervezet számára nagy példányszámú új napilapot. Követeljük a meglévő káderanyag nyilvánosságra hozatalát és megsemmisítését.

na, mindez azt jelenti, hogy kérnek egy átmeneti kormányt, majd az írjon ki választásokat. Ha a szocik győznek, lesz demokratikus szocializmus (felétve, hogy négy év múltán újra megrendezik a választásokat), ha nem, akkor nem.

ÁrPi 2008.10.27. 13:16:56

calam 2008.10.27. 12:29:36

""én nem érzem túl nagy jelentőségét, hogy hol lakik, ez csak egyszerű kötekedés. ""

Felhánytorgatni gyurcsánynak inkább a Fittelina Kft. lakást felújító és átalakító tevékenységének gazdasági körülményeit lehet,
valóban kevéssé számít ama lakás évtizedekkel korábbi tulajdonlási története.

Calam, kötekedés pl. eme következő szavaid:

""az 1956-os forradalom ideológiai bonyolultásga nem összetett? Hm, MAchiavelli, ez érdekes""

Calam, a "velejéig hazug" kitétel ált. azt jelenti hogy minden-részleteit-s-a-kérdéseit-is-teljesen-átjáróan hazug, azaz tehát komplexen, összetetten.

A "problémánk összetett" megfogalmazás határozottan kibújó-kereső, és előbb vállalhatóság-versenyt hirdetne Kádár és Nagy Imre közt aztán talán tképpen 56 balos ideológiai árnyalatainak analízisével óhajtana foglalkozni (gyurcsány).

br · http://www.szalaiannamaria.net 2008.10.27. 13:17:21

Az a baj, hogy az MSZP mint párt működhetett a rendszerváltás után. Az a baj, hogy a bűnösök nem kerültek börtönbe a diktatúrában való részvételükért. Az a baj, hogy a múlt feltárása nem történhetett meg, a levéltárak, a besúgók, a jelentésirogatók neve nem volt megismerhető.

Az a baj, hogy egy olyan ember került Magyarország miniszterelnöki székébe, aki börtönbe való, mert segédkezett az előző rendszer fenntartásában.

Mindezeknek az a _következménye_, hogy megint a hetvenes-nyolcvanas évek tehetségtelen, értéktelen, diktatúrából visszaköszönő kormányzását folytatják, mert a múlt és az erkölcsi határok változtathatatlansága jó okkal létezik. Ha elmulasztjuk a tanulságokat levonni, akkor abból valós, materiális, kézzelfogható problémáink keletkeznek, mint most.

Elegem van, torkig vagyok az áporodott hazugságokból, abból hogy ezek egy fikarcnyit sem értenek a gazdasághoz, hogy az emberek jövőjének kérdése még másodlagos cél sem. Persze ez jól látható a diktatúrából, aminek részesei voltak. Miért vártak sokan mást?

Továbbra is elvárom, hogy állítsák bíróság elé a diktatúra felelőseit, nem hat meg, ha öreg és fáradt a Biszku Bélák hada. Mások nem élhették meg a békés öregkorukat az ilyen tetvek miatt.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.10.27. 13:18:32

"szóval ők sem voltak biztosak abban, hogy mit is akarnak"

De súlyos vagy. Az a második pont az csak egy párt
felépítményét, vezetőségét érinti. Pontosan tudták mit
akartak: többpárti demokráciát, szabad választásokat
úgy, hogy azon a választáson az MDP már
új vezetéssel induljon.

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.10.27. 13:18:55

ÁrPi, szerintem is a Fittelina érdekes
Nem látom hol mosom össze a dolgokat?

heima (törölt) 2008.10.27. 13:19:25

te nem szereted a komcsikat, hanem te magad vagy egy utolsó bolsevik. 50 évvel ezelőtt önként lőttél volna a "fasiszta csürhébe" mint ahogy 06.10.23 után is lelkesen tapsoltál.

56 a nemzeti összefogásról szólt, arról, hogy volt egy nemzet, ami összebírt fogni az elnyomás ellen - nyilastól a reformkomcsiig. Ez benne a lényeg, nem az ideológiai pártoskodás.

"A béketűrés népe
Fellázadt és maga ment
A sorsának elébe"

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.10.27. 13:21:53

br: ezzel nekem is gondom van, én sem értem miért nem volt valamiféle számonkérés (valamiféle=valamilyen szintig). Ezt szerintem kis kurvára elbaszták. Levéltárak, iratok, stb mindent megismerni és társadalmi ítélkezést, ha már büntetőjogi nem lehet!
A többiben nem feltétlenül értek egyet:)

R_John · http://sardobalo.blog.hu 2008.10.27. 13:23:14

heima, ezzel saját magadat teszed nevetségessé.
Ez a lövöldözős, bolsevikozós duma a te hihetőségednek árt.

heima (törölt) 2008.10.27. 13:25:29

Hihetőség?

Vagy most komolyan arról kéne csevegni nagyon művelten, hogy 16-18 évek fiatalok az MDP megyei tisztújításért vagy a Horty-rendszer visszaállításáért adták-e az életüket?

eN 2008.10.27. 14:05:54

Láttam tegnap a kiállítást. Nos mindazok mellett, hogy értékelhető a szándék, a kiállítás egy mti és szabad nép archívumból utolsó perceben összehányt anyagokból áll. Ha vették volna a fáradtságot és a hazai anyagot rendesen összeszedik nagyon tetszett volna. Így csak a durván elfogult és tendenciózus magyar sajtó képviseli magát. osztályzás: 2/5

inszeminator · http://inszeminator.blog.hu 2008.10.27. 16:07:11

A negyvenhat komment nagyrésze össztűz a kisbetűs calamra. Egy ember Ő, vagy egy egész kommandó...?
Egyik bejegyzésében megemlíti, hogy nem érdekes a ház...
Nem eeee? A szarrá, pocsékká lőtt Budapesten a Pasarét villái nagyjából megmaradtak. Amikor a tulajdonosok kezdtek magukhoz térni, kiebrudalták őket, s a beköltözőknek még cipőkefét sem kellett hozni. Bútorozott, szépen, elegánsan bútorozott nagypolgári lakások, házak álltak a beköltözők rendelkezésére. Miközben egész családok, mindenféle menekültek laktak a vasas pálya melletti bozótosokban, a kútvölgyi kórház alatti erdőben, ahol valamikor a vizivárosi temető volt, a kripták is foglaltak voltak. Ne nézzülk le a berendezett ház lehetőségét. a Lupény utcai villa is éppen megfelelő volt Apróéknak, csak ne harangoztak volna annyit szonszéd templomban.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.10.27. 17:36:41

Apró Antal lett a megalakuló Katonai Bizottságnak, az ún. "stáb"-nak első embere. Bár a felelősség megosztását előre kérte az MDP Központi Bizottságának 56. okt. 25-én tartott ülésén, mégiscsak ő írta alá a katonai erők bevetését a tüntetők ellen.
Amennyiben rendszerváltáskor Dobrev Klára, Apró Piroska és ifj. Apró Antal elzarándokoltak volna a 301-es parcellához, és ott leróják kegyeletüket, ma minden további nélkül koszorúzhatnának. Akkor nem tették, így ma csak ordenáré színjáték.

Korábbi bejegyzésre reagálva: Ferkó a Motim Rt-t vette meg anyósa bankjának pénzéből. Ez az a cég, amelyik euróban forgalmaz, és olcsón kapja az energiát. Aztán ott vannak még a lichtenstein-i cégei, amelyek itthon nem adóznak. Vannak a fiktív céggel vásárolt állami ingatlanok, amelyekhez köthető bűncselekmények az ügyészség szerint elévültek, nem tartva szem előtt a jogszabályt, amely kimondja, hogy fiktív cég nem szerezhet tulajdon- és birtokjogot.

dobray · http://mandiner.blog.hu/ 2008.10.28. 11:40:46

Mindszenty nem Horthy-párti volt, hanem legitimista, Habsburg-párti. Ugyanakkor rádiós beszédében nem úgy tűnik, mint aki mindenáron vissza akarja állítani a királyságot.

www.mindentudas.hu/mindentudasegyeteme/20041102mindszenty1.html

süti beállítások módosítása