Kerékpárt!
2008. szeptember 22. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Kerékpárt!

 Ültél ma már kerékpáron? Az autómentes napon (mint minden nap) két keréken, két lábon avagy tömegközlekedéssel fogok járni a városban.

 A nyolcadik Critical Mass más lesz, mint az eddigiek: lezárt pálya helyett - micsoda merészség! - közlekedni hívják a bicikliseket a szervezők. A részletekről itt szerezhettek infót, a főszervezőkkel készült tavaszi riportunkat pedig itt olvashatjátok. KRESZ's not dead.

 Viszlát fél hétkor a Hősök terén, vagy nyolckor a Moszkván. Vagy a kettő között valahol. Vagy bárhol, bármikor.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr19675042

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

segabor 2008.09.22. 08:40:32

Ha ma nem leszek rest és az idő is kedvesebb lesz (valamivel), akkor bicóra ülök.

borsikm 2008.09.22. 09:45:16

Népszerűtlen leszek.

1. Ha tehetem, városban kerékpárral közlekedek
2. A rendezvény céljával egyetértek

Mindezek ellenére kevés idegesítőbb esemény van számomra, mint a Critical Mass. Ez azért van, mert nem tudok elvonatkoztatni attól a ténytől, hogy ez a százezer ember csak azért képes kijönni, mert a körúton középen lehet tekerni, és az mekkora jóság, majdnem olyan feeling, mint amikor kicsiként bemehettél a golyók közé az IKEA-ban, vagy engedtek csúszdázni a McDonaldsban. Na meg lehet női seggeket bámulni, csajozni.

Ellenben ha arról lenne szó, hogy végre elküldjük azt a politikai kurzust, amely miatt többek között pl. bringautak sem bírnak épülni, és amelynek Demszkyt is köszönhetjük, na akkor mindegyik otthon mereszti a seggét.

Az ilyen "politikamentes" rendezvényekről meg mindig kiderül, hogy balról fúj a szél. Mindig. A CM is gyanús. Előfordult, hogy belekötöttek a trikolórba, és láthattuk a bringaemelgetős srácokat a Hollán Ernő utcában. A bringásfutárok törzshelyei is tipikusan a baloldali, zsidó fiatalság kedvelt szórakozóhelyeivel azonosak. (Tudom, mert sokat járok ilyen helyekre) Igaz, valaki osztott CM-es matricát, mikor körbezártak minket a rendőrök a Clark Ádám téren, de ez valószínűleg csak hiba volt a Mátrixban.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.09.22. 10:17:30

borsikm, a baloldali, nemzsidó fiataloknak mik a kedvelt szórakozóhelyei?

borsikm 2008.09.22. 10:21:03

Valószínűleg a jobboldali, zsidó fiatalokkal járnak egy helyre. Csak sajnos az ilyen helyek a gyér forgalom miatt igen gyakran bezárnak.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.09.22. 10:31:41

aha

szóval minden, szórakozóhelyekre járó fiatal baloldali zsidó fiatal?

ez klassz

nénike · http://mandiner.hu 2008.09.22. 10:53:51

Csütörtökön véletlenül kerékpárral mentem dolgozni (mert a kocsit szervízbe adtam). Áttekertem hosszába a várost és baromi felszabadító érzés volt. Az Árpád híd lábánál odajött hozzám egy srác, és adott a mai eseményre egy matricát. Kiragasztottam a bringámra. (A gép a pincében pihen :)

avus · http://avus.blog.hu 2008.09.22. 12:39:53

borsikm: bringás berkekben talán senkit sem érdekel ki zsidó és ki nem. Ellentétben veled.

IdomitottFoka 2008.09.22. 12:57:07

Ma (is) biciklivel jöttem melóba. De a CM-re nem megyek. Túl későn van. És nem sötétségkompatibilis a gép.

borsikm 2008.09.22. 13:07:09

Hannibal, a logika nem az erősséged. Avus, majd mutass nekem bringás berkeket.

Persze most már teljesen mindegy, mit írtam, elkövettem a hibát, leírtam a tiltott szót, úgyhogy végem.

Szerintem szomorú, hogy a _mai_ helyzetben többen mennek ki egy bringás bulira, mint ahányan arra hajlandóak, hogy politikai véleményt nyilvánítsanak -akár egy Fidesz-rendezvényen- az utcán. Kritikus tömeg, amely sohasem lesz kritikus.

Persze pozitív dolog, hogy van egy ilyen civil kezdeményezés, de nem tudok neki tiszta szívből örülni.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.09.22. 14:17:47

Borsikm, a kutyafáját, hogy újra erről kell vitáznom...

A szórakozás az szórakozás, a politikai nézet más dolog, a származás pedig végképp más dolog. Elég beteg szerintem, hogy egy szórakozóhely minősítésénél figyelembe veszed azt, hogy - szerinted - milyen nézetű és származású emberek járnak oda. Én spec. gyakran járok a Corvin tetőre vagy a Szimpla kertbe, pedig nem vagyok se baloldali, se zsidó :)

Továbbá: érdemes lenne elolvasnod a fent belinkelt riportomat a CM főszervezőivel, a politikához fűződő viszonyukról is megkérdeztem őket.

Az idei CM-et pl. kimondva is Szabó Pál közlek.miniszter ellen szervezik,lásd itt:
index.hu/politika/belfold/budapest/crtclmssszb6/

Azt nem értem, hogy miért nem lehet felfogni: nem pártpolitikai alapon is létrejöhetnek mozgalmak, és nem kell minden - de tényleg minden - mögött zsidó összeesküvést sejteni.

Én is többször voltam önkéntes CM-szervező, mégsem hajt az SZDSZ hátszele :) Sőt, ismerek futárokat is, és -csak neked, hogy oszlassam a kételyeidet- elmondom, Fidesz-szavazó is van közöttük.

Ez az idézeted: "Szerintem szomorú, hogy a _mai_ helyzetben többen mennek ki egy bringás bulira, mint ahányan arra hajlandóak, hogy politikai véleményt nyilvánítsanak -akár egy Fidesz-rendezvényen- az utcán."

Brr, egyrészt az összehasonlítás miatt, másrészt azért, mert azt hiszed, a kerékpáros felvonulás csak buli és nem "politikai" akció, harmadrészt mert azt tartod kívánatosnak, hogy egy pártrendezvényen többen vegyenek részt, mint egy élhetetlen város élhetőbbé tételéért küzdő mozgalomban.

Pilgrim 2008.09.22. 14:35:00

Borsikm, éppen az ilyen hozzáállás miatt lehetne ráfogni erre a rendezvényre, hogy "balról fúj a szél". Ha mi, jobboldaliak is távolmaradunk, akkor csak "ők" lesznek ott, nem igaz? :) Pedig valószínűleg többet tekertem már életemben, mint egy lelkes, liberális futár. :) Gyere te is, ha kell Nagy-Magyarország matricával vagy nemzeti színű szalaggal, esetleg Árpád-sávossal, tök mindegy... Már amennyiben ezúttal fontosnak érezzük feltüntetni a hovatartozásunkat. A város élhetőbbé tétele érdekében most el kellene tekinteni a belpolitikától.

borsikm 2008.09.22. 15:04:32

Ergé ergé, maszatolsz kicsit.

A szórakozóhelyet nem minősítettem, de nem is kapnának rossz minősítést tőlem, hiszen rendszeresen látogatom őket. Ha te is gyakran jársz a Corvinba, Szimplába, stb. akkor tudod, hogy ott az általam említett réteg felülrepreznetált. Ez egyébként nem zavar, nem vagyok mazochista, ha zavarna, nem járnék oda.

Azt fenntartom viszont, hogy a CM inkább kötődik balra, mint jobbra. Erre konkrét bizonyítékom nincs, csupán ráutaló jelek, amiket felsoroltam. ("bringás berkek" felülreprezentáltsága az említett helyeken, a rosszul csengő deklarált politikamentesség (vö.: "független" értelmiségi, "független" média), konfliktusok korábbi rendezvényen a trikolór miatt) Tény: nincsenek ismerőseim futár-körökből, és nemzeti rockkocsmákba sem járok, így nem tudom, ott megfordulnak-e ilyen figurák, csupán sejtésem van ezzel kapcsolatban, amit pl. megerősít az is, hogy a mostani happening egyik afterja pl. a Sirályban lesz.

Én nem gondolom, hogy a felvonulás csak buli. A felvonulók nagy részének viszont csak az, ezt kár lenne vitatni. Egyébként egy "politikai" akció hogyan lehet "politikamentes" ?

És igenis úgy gondolom, hogy itt és ma elvárható lenne az emberektől, hogy politikai véleményüknek minden lehetséges módon hangot adjanak. Szeretnék százezreket, milliókat látni, ha nem is egy Jobbik-rendezvényen, de legalább egy békés viktorozáson. Na valójában ez bassza csőröm.

Ettől függetlenül remélem, hogy sikeres lesz, és épülnek a bringautak meg minden, de nem tudok micsinálni, van valami idegesítő számomra ebben a CM-jelenségben.

Mindegy. Gyurcsány a hibás!

borsikm 2008.09.22. 15:08:32

Ja, kihagytam a felsorolásból a Hollán utcai kerékpáremelgetést.

Pilgrim, biztosan nem mennék ki politikai jelképpel a felvonulásra, nem lenne semmi értelme. Egyébként sem vagyok zászlólengető-típus, nincs is lobogóm. De valószínűleg nem érezném jól magam, se lobogóval, se anélkül.

Gabrilo · http://konzervatorium.blog.hu 2008.09.22. 15:20:20

borsikm,

elárulom az egyik lehetséges megoldást: sokan nemes egyszerűséggel azért nem mennek ki viktorozni, mert nem szeretik az ilyesmit, nem szeretik a tömeget. Én minden tömegrendezvénytől irtózom, nem szeretem. Ezért a viktorozást is inkább videóról szoktam megnézni. Ebben nem a politikai vélemény hiánya van, hanem egy habitusról, amit ne kelljen már megváltoztatni.
Ezért nem megyek sem viktorozni, sem CM-re.
És különben is lusta vagyok tekerni.

Pilgrim 2008.09.22. 15:21:20

Borsikm, lehet, hogy a szerbezők liberálisok, nem tudom... De az érdem viszont nem a szervezőké, mint ahogy az eredmény sem lesz kizárólag az övék. Hanem azoké, akik fogják a bringát és kimennek. Akik nem csak ilyenkor, hanem a hétköznapokon is megküzdenek az autósokkal. Ez pártállástól független. Nem érdekel, hogy a futárok hová járnak sörözni, az sem igazán érdekel, hogy kik a szervezők. Az érdekel kizárólag, hogy normálisan lehessen közlekedni ebben a városban, legyenek kerékpárútnak nevezhető utak a városban, országban... Hogy a jövő generációjának ne kelljen elköltözni a városokból, hogy levegőt szívhasson.

Abban meg teljesen egyetértek, hogy valami eredményt is kellene már ezekkel a tekerésekkel elérni. Másrészt azon is változtathatnánk valóban, hogy legyen a magyar emberek többségének véleménye a politikáról.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.09.22. 15:27:46

Pilgrim:
Ahol szerbeznek, szerb vagyok... :)

Pilgrim 2008.09.22. 15:34:13

:) Belgrádban is van CM?

avus · http://avus.blog.hu 2008.09.22. 15:42:40

borsikm: az a te problémád, úgy tűnik, hogy az összeverődő X*10000 bringás nem feltétlenül azt szeretné, politikai értelemben, amit te. Elfogadom, ezt nehéz lehet elviselni.

borsikm 2008.09.22. 16:18:33

avus: ez sokkal inkább az ország problémája, mint az enyém. Valóban nehéz elviselni.

Mindenesetre remélem, soha nem kell majd azzal szembesülnünk, hogy a CM-et vagy főszervezőit ott látjuk majd az éppen aktuális Charta/Kirekesztésellenes/Köztársaságpárti egységfronthoz csatlakozottak között.

Azt is remélem, hogy egyszer az emberek hozzállása is változik, aktívabbá válnak politikailag. Bár ez lehet hogy reménytelen.

Pilgrim 2008.09.22. 16:57:45

A bringás társadalom annyira tág fogalom, nem is közösség, hanem egyének összessége, hogy nem lehet úgy beilleszteni egy politikai irányzathoz, miszerint a bringások liberálisok, vagy a bringások szocik... Politikai irányultsága biztos sok CM-esnek van, mégsem hiszem, hogy a CM odaállna nyíltan bármi mellé a jövőben. Ha mégis, az óriási hiba lenne, és ennek kitalálói homlokára én magam fogok Turul-matricát ragasztani, a bringáját meg Árpád-sávos Nagy-Magyarország-vaktérképpel fogom kitapétázni. :)

AgentOrange811 2008.09.22. 19:45:59

Sziasztok,
Öhhömkköhhöm van, mivel egy kereskedelmi rádióban hallottam a kerékpáros "főszervező" kaján hangon előadott megnyilvánulását, aminek lényege, hogy "igen, hát k... nehéz lesz ám autóval közlekedni itt-ott, és ezzel arra akarjuk felhívni a figyelmet, hogy két keréken jobb, könnyebb, ..." No wazz, ettől mint autós biztosan meg foglak kedvelni, drágám... Ez vagy ennyire cinikus hülye, vagy bábja annak a nem tudom milyen csoportnak, akinek érdekében áll kb minenkivel mindenkit összeugrasztani. Autós biciklissel, dohányost nem dohányzóval, almát körtével (hogy pc maradjak). No utóbbit hiszem, ezért nem vagyok hajlandó az ilyen "napok" után se utálni a bicikliseket...

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.09.22. 20:37:45

A bringások, akik hétköznap is megküzdenek az autósokkal. - Ez tetszik. Ilyet írt valami zseni. Én kizárólag autóval járok. Nem egy társadalmi státuszt demonstrálandó, hanem inkább úgy mondanám, hogy nekem ezt dobta a gép. Naponta találkozom, sőt naponta száz számra találkozom bringás őrültekkel. Persze, nem csak bringásokkal, de robogósokkal is. Azt el tudom fogadni, hogy az úttestből elvesznek a pedálosoknak, hogy nyomuljanak ezerrel, és közben a tüdejüket szívják tele méreggel. Amit nem tudok elfogadni az az, hogy a járdából is adnak nekik. A minap egy gyermekes anyát sodort el majdnem egy száguldó barom a Stefánián. És annyira önérzetesek tudnak lenni, hogy az hihetetlen. Hasonló eseteket naponta látok.
Úgy vélem, a főváros minden típusú közlekedés számára problémás. A megoldást semmiképpen sem a bringásokkal kezdeném. Szoktak itt felhozni példákat, hogy Londonba nincs behajtás csak horror áron, Dániában és Hollandiában mindenki bringával jár, stb. Alkalmam volt hosszabb ideig tartózkodni Koppenhágában, ahol éppen megszűnőben a van a szokás, hogy ahol leszállsz a biciliről, azt ott hagyod, és más elviheti, te meg később egy megint mással tekerhetsz. Tényleg baromira érdekes. Azonban Koppenhága egész területére ez nem érvényes. A családom egy része londonban él, ezért ott is elő-előfordulok. Az is nagyon klassz, hogy az autók bizonyos területekre nem hajthatnak be, csak megfizethetetlen összegekért. Azonban London egész területére ez az elv nem igaz. Valóban, az angol fővárosban igen kiváló a tömegközlekedés, és azzal jár abróker és a szakács is, de az egy más kultúra. Ott öltönyben, állva isszák a korsó sört magas beosztású emberek, mert a pub-ba nem fértek be. Nálunk ilyet társadalmi konvenciók okán nem látni.
Szóval bevezethetjük a II. kerületben a bringacserés brigavárosrészt, az V. kerületbe meg csak iszonyat magas parkolási díj megfizetésével lehetne bahajtani, de mi lenne a város többi részével?
Minden városnak van egy bioritmusa, amit csak fokozatosan lehet megváltoztatni. Los Angelesben senki nem dudál, ha a zebrán áthaladó gyalogosok miatt csak az ötödik zöldön mész át. Nálunk, ha megállsz, és átengedsz egy gyalogost, a mögötted jövő már dudál.
Hogy miként lehetne a budapesti közlekedési helyzeten javítani, azt nem tudom. Első lépésben arra törekednék, hogy olyan kivitelezőkkel állapodnék meg, akiket nem kell minden évben vagy évszakban visszahívni ugyanarra az útszakaszra, s ezzel a várost egy állandóan megújuló vakondtúrássá tenni. A látszat felújítások semmi más célt nem szolgálnak, mint az állami pénzek szemünk előtt történő szétlopását, és mi még örülünk is, hogy lám, ezek a derék városatyák gondoskodnak a jó minőségű úthálózatról. Aztán arra is gondot fordítanék, hogy az emberek általános közérzetén, hangulatán javítanék. Mert az is nyilvánvaló, hogy az eltérő közlekedési módokban résztvevő emberek a másik közlekedési formát űző társukkal egyáltalán nem barátságosak, inkább ingerültek. És ez nem úthálózat függő.

Pilgrim 2008.09.22. 21:23:42

"Azt el tudom fogadni, hogy az úttestből elvesznek a pedálosoknak, hogy nyomuljanak ezerrel, és közben a tüdejüket szívják tele méreggel."

Aha, amit te eregetsz az autóddal, mert neked azt dobta a gép, nyilvánvaló.

dArKhAlF 2008.09.22. 23:29:57

Annak az elborultnak üzenem, aki szerint egy civil kezdeményezésben (ha nem verik szét a várost) balról fúj a szél:
KRETÉN VAGY TESÓ! VEGYÉL BICIKLIT!

Alfőmérnök 2008.09.23. 00:05:08

dArKhAlF:
Nem érzem tisztemnek anonim módon védelmére kelni egy általam ismeretlen személyiségnek, de elég nagy faszságnak tartom így virtuálisan azt írni valakinek, aki azt írja, hogy "ha tehetem, városban kerékpárral közlekedek", hogy vegyen biciklit.
Ezen túl meg szerintem sok igazság van abban, amit az illető írt ( borsikm · abszurdisztan.freeblog.hu 2008.09.22. 09:45:16 ).
Még Gabrilonak sem sikerült kivédenie az ütést. Pont arról van szó, hogy ilyen bulikra sokan mennek ki azok közül is, akik un. politikailag függetlennek mondják magukat, és (ha nem azok) meg lehet, hogy tömegiszonyra hivatkozva nem mennek "jobbos" tüntetésekre. (Régebben nekem is voltak ilyen tömegiszony-komplexusaim. Most már leszarom, hogy hány ember van körülöttem, és mit gondolnak a világról/rólam. Ezt egyébként a jellemem pozitív irányba történt változásaként értékelem.)
Van valami fontos, értékes meglátás abban, hogy az un. politikafüggetlen, civil megmozdulások esetében sokszor balról fúj a szél. Gyakran szerintem ezt a szervezők, támogatók vállalt vagy tudható politikai hovatartozásával is alá lehet támasztani. Ennek okát én pontosan nem tudom, vannak tippjeim, de hogy nem egy minden valóságalapot nélkülöző, paranoiás meglátás, abban biztos vagyok.

Bladecatcher 2008.09.23. 13:38:50


Jómagam csak annyit tapasztaltam a rendezvényből, hogy átmentem az Oktogonnál a körúton, majd a Király utca felé az Andrássyn és ezalatt majdnem elütött 7 biciklis. Mikor rájuk üvöltettem, hogy "zöld van, hahó" úgy néztek rám, mintha én mondtam volna az őszödi beszédet. Aztán cinikusan vigyorogva tekeregtek tovább.

A bringaemeléstől pedig Szabó Pál/Demszky/Hagyó ugyanúgy nem fog bicikliutat építeni, ahogy Ferenc se mond le attól, ha alacsonyan szállnak a surranók a Szabadság téren.

Mr Falafel · http://menekulttabor.blog.hu/ 2008.09.23. 17:05:24

Pilgrim:
Ha tehetném, bringáznék, de nem tehetem. Viszont, ha tehetném, sem közlekedénék magyar tömegközlekedési eszközzel. A gépkocsim károsanyag-kibocsátása alacsony. Tudod, nekem az is tetszene, ha visszamennénk az őskorba, és bunkókkal vadászgatnánk barlangi megvére, meg kardfogú tigrisre. Meg, tudod, anyámék idejében három gyerekre két pár cipő jutott, az is szép világ volt. Sajna ebben a korban nem gyalog futsz az élelem után, hanem a lehető leggyorsabb eszközön a pénz után, amiből veszed a kaját.

Perillustris 2008.09.23. 23:12:58

Azután a pénz után, amiből veszed a gyógyszereket. Megéri.
süti beállítások módosítása