Boldog szülinapot, Kimek, Lik és Pakok!
2008. augusztus 15. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Boldog szülinapot, Kimek, Lik és Pakok!

Nagy nap ez a mai mintegy 50 millió embertársunk számára: éppen 60 éve, 1948. augusztus 15-én kiáltották ki a Koreai Köztársaságot. Nemsokára aztán, szeptember 9-én a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság is megalakult, így itt is nagy szülinapi buli várható. Ez alkalomból tehát érdemes körbenézni Kelet-Ázsia fittyedő bögyörőjén. Márcsak azért is, mert belátható időn – egy-két éven vagy évtizeden – belül nagyságrendekkel többet fognak foglalkozni az esti híradóban a Koreai-félszigettel, mint manapság a grúz szabadságharcosokkal / elnyomókkal. És annak a jövőbeli nagy bazmegnek nagyságrendekkel nagyobb hatása is lesz a világra. Mivel különösen szomorú történet következik, s mivel előző próbálkozásunk megnyerte a blog heteroszexuális fehér férfi olvasóinak tetszését, cikkünket ezúttal csinos koreai hölgyekkel illusztráljuk, de ígérjük, utoljára.

***

 Amikor a Jóisten megteremtette a népeket, kétszer követett el gonosz tréfát. Az egyiket a szlovákok esetében, akik fizessenek bármivel, akkor is menthetetlenül, mindörökre szlovákok maradnak, de ezt most hagyjuk. A másik népnél, a koreaiaknál, talán nem csak tréfáról volt szó: ha nem lenne teológiai nonszensz, azt mondhatnánk, hogy az ő megteremtésükkor a Jóistenbe belébújt a kisördög.

A Főnök kreált ugyanis egy jókora népet – ma úgy 73 millióan vannak –, s adott nekik egy csaknem Nagy-Britanniányi, szép nagy területet, ahol vethetnek, arathatnak, bányászhatnak és halászhatnak. Ez eddig rendben is volna, ilyen adottságokkal egy ország lényegében bárhol nagy-, vagy legalábbis középhatalom lehetne.  Csakhogy a tréfás kedvű Teremtő fogta a koreaiakat, s betette őket négy nagyhatalom ütközőzónájába. Itt aztán szegények nemigen rúghatnak labdába, s ha megpróbálják is, a világpolitika bizony nem foci-világbajnokság, ott nem lehet megvenni a bírókat. Egyszóval a koreai történelem maga a konstans szívás. Ezt persze ők nem ismerik be, de minden megmozdulásukon látszik, hogy tudat alatt ezt pontosan érzik.

Említsük csak azt a tényt, hogy megszületése óta Korea soha, egyetlen egyszer sem indított támadó háborút senki ellen, persze önmagát kivéve. Se egy jó kis mészárlás Senjangban, se egy kis gyújtogatás-megerőszakolás-fosztogatás Kiotóban. Soha, egyszer sem. Nem csoda, hogy a koreai a világ legfrusztráltabb népe. És Korea a 73 millió ideggyenge országa. Pontosabban két országa.

***

A Koreai-félszigeten először a Kr. e. 7–4. század körül jöttek létre valamiféle államalakulatok (a koreaiak szerint Kr. e. 2333-ban, de ilyen dolgokban nem bölcs dolog hinni nekik), ezeket a Kr. e. 2. századtól folyamatosan szuttyongatták a kínaiak. Innentől kezdve a koreaiak egyik kezükkel a kínaiak, a másikkal meg maguk ellen harcoltak. Az egységes Korea nagyjából a Kr. u. 8. században alakult ki. A 16. századig – az itteni tatárjárást leszámítva – a koreai külpolitika a Kínával kapcsolatos – nem éppen egyenrangú – viszony kezelését jelentette. 1592-ben aztán megjelentek a japánok, nem is kevesen, és nem is túl békés szándékkal, de őket nagy nehezen – lényegében a félsziget teljes elpusztítása után – sikerült visszaverni. A 17. században a Kínát lerohanó mandzsuk Koreát is végigdúlták, innentől fogva a Csoszon-dinasztia a mandzsu-kínai Csing-ház laza függésben álló vazallusa lett, s igyekezett a külvilágtól minél jobban elzárkózni. Emellett a koreaiak, mivel a büdös mandzsukat lenézték, egyre inkább úgy tekintettek magukra, mint a klasszikus kínai civilizáció egyetlen örökösére. A helyzet a 19. század végén változott meg: ekkor az egye nagyobb szájú és erejű japánok a kínaiakat elgyepálták, Koreát pedig saját befolyási övezetükbe vonták. 1910-ben aztán a japánok véget vetettek a „protektorátussal” meg egyéb hasonló eufémizmusokkal való viccelődésnek, s formálisan is gyarmatukká tették Koreát. Ebben a korban még nem a manga és az egyenruhás diáklány-pornó volt a japánok fő specialitása, hanem a különös kegyetlenséggel elkövetett tömeggyilkosság, így a koreaiakra igen sötét évtizedek köszöntöttek.

***

Aztán jött a világháború, aminek a végére két atombomba tett jókora pontot, s a szövetségesek megállapodtak abban, hogy – mivel Koreának se hadserege, se állama, se semmije nem volt – Észak-Koreában a szovjetek, délen pedig az amerikaiak fogadják a japán gyarmati adminisztráció és hadsereg kapitulációját. A két megszállási övezet közötti határt az egyszerűség kedvéért a 38-ik szélességi fokban jelölték meg. Északon aztán Sztálin megtette helytartójának a Kim Ir Szen nevű ifjú forradalmárt, aki korábban szovjet területen partizánkodott. Délen az amerikaiaknak, ahogy ez lenni szokott, lila gőzük sem volt, hogy hol vannak, úgyhogy először visszahelyezték hivatalába a volt japán főkormányzót, majd miután a népharag erre majdnem kisöpörte őket az országból, a Li Szin Man nevű volt függetlenségi harcost, amúgy címeres, de Amerika-barát gazembert tették meg az országrész vezetőjének. Linek – a világtörténelem sok más jobboldali diktátorához hasonlóan – lényegében egyetlen pozitív tulajdonsága volt, nevezetesen az, hogy utálta a kommunistákat, mint a szart. (Azon konzervatív kollegák, akik Li Szin Mant,  Pak Csong Hit vagy Csang Kaj-seket mentegetni próbálják, azt kívánom, hogy töltsenek pár évet valamelyikük börtönében.) Természetesen mindkét országrész szerette volna keblére ölelni a másikat, de mivel az ezt célzó tárgyalások nem voltak sikeresek, végül 1948-ban először Dél-Korea, majd Észak is kikiáltotta saját államát. Észak-Koreában a klasszikus sztálinizmust ultranacionalista paranoiával és hagyományos koreai önkényuralmi struktúrákkal színesítő komenista rezsim jött létre, délen pedig az utóbbi két tényezőt arcátlan korrupcióval mixelték.

***

1950 egyik szép nyári hajnalán a fiatal Kim Ir Szen nem tudott aludni, ezért megnyomta a nagy piros gombot, a csengő erre berregni kezdett a laktanyákban, s az északi hadsereg egy csücsök kivételével lerohanta a félsziget déli részét. Ezzel megkezdődött a 20. század egyik legértelmetlenebb és legpusztítóbb háborúja. Az amerikaiak azonban nem kívánták veszni hagyni kelet-ázsiai szárazföldi hídfőállásukat, ezért a megmaradt csücskön ENSZ-színekben partra szálltak, s az északiakat visszanyomták csaknem a kínai határig. Amikor a kínaiak látták, hogy a határfolyó túloldalán nagydarab négerek közelednek, marha nagy gépágyúkkal, úgy döntöttek, hogy ezt azért nem kéne, úgyhogy át is dobtak pár millió „önkéntest” a koreai elvtársak megsegítésére. Ők aztán a frontot megint lenyomták, visszafoglalták Szöult, de aztán az amcsik megállították őket, s a front végül ott stabilizálódott, ahonnan elindult, a 38-ik szélességi foknál. 1953-ban a felek fegyverszünetet kötöttek (ez volt érvényben 2007-ig, amikor is aláírták az örökbékét).

A két Korea útjai beláthatatlan időkig szétváltak. Északon máig a magát igen korán önállósító Kim-klán van hatalmon, és követi el a legbolondabb dolgokat, például atombombát épít, rakétakísérleteket hajt végre, és éhezteti a népét. Délen fordulatosabban alakult a történelem: 1960-ban egy spontán népfelkelés elűzte az országból a korrupt, tekintélyelvű és gazdaságpolitikájában teljes csődöt mondott Li Szin Mant (ekkor Észak-Korea épült-szépült, sorra nyíltak a bányák és acélgyárak, épültek a lakótelepek és erőművek, s az északi életszínvonal jóval magasabb volt, mint a déli). A kialakuló káosznak végül a hadsereg vetett véget: Pak Csong Hi tábornok puccsot hajtott végre, beült az elnöki székbe, s ki se dőlt belőle 1979-ig, amikor is egy villásreggeli alkalmával a dél-koreai titkosszolgálat vezetője elő nem kapott egy Walther PPK típusú pisztolyt, és nem eresztett bele pár golyót. Csaknem két évtizedes uralma alatt Pak elnök a véreskezű diktátoroknak abba a csoportjába verekedte be magát, amelynek tagjai gazdaságilag sikeresek. Pak alatt kezdődött a koreai gazdasági csoda, s ekkor emelkedtek fel a csebolok, vagyis családi tulajdonban álló koreai óriásvállalatok, amelyek máig a dél-koreai gazdaság gerincét adják.

A Pak halála utáni zűrzavarnak egy újabb katonai puccs, Cson Du Hvan hatalomátvétele vetett véget, aki „a kvangdzsui mészáros” néven vonult be a történelembe egy kisebb 1980-as akciója miatt. Az 1980–88 között elnökösködő Cson alatt a gazdasági virágzás folytatódott, s ez együtt járt a demokratikus mozgalmak megerősödésével. A koreaiak ugyanis, mint már említettük, ideggyengék, s elég könnyen elszakad náluk a cérna. Végül egy diák halálra kínzása miatt kitört tüntetéssorozat 1987-ben elérte, hogy a kormányzó párt bejelentette: ezentúl az elnök személyéről közvetlen választás fog dönteni. A kormányzat jelöltje Cson régi cimbije, tábornok- és puccsista társa, Ro Te Vu lett, aki az ellenzék megosztottsága miatt meg is nyerte a választást, így elmondhatta híres beszédét a magyar országgyűlésben, és levezényelhette az 1988-as szöuli olimpiát. A demokratikus reformok folytatódtak: 1993-ban már egy volt ellenzéki, Kim Jong Szam nyerte az elnökválasztást, Cson és Ro pedig börtönbe jutottak, ami azt jelzi, hogy Fritz Tamás arrafelé bizony éhen halna. 1998–2003 között egy másik legendás Kim és demokratikus ellenálló, Kim De Dzsung irányította az országot. Ez utóbbi hirdette meg a „napfény-politikát”, amely a baráti kapcsolatokat célozta Észak-Koreával, több-kevesebb sikerrel. Mindenesetre ekkor került sor először Kim-Kim, vagyis észak-dél csúcstalálkozóra.

A húsz éve zajló reformoknak köszönhetően a Koreai Köztársaság ma már kicsit furcsa, de jól működő demokrácia, ahol ugyan verik a feleségeket, a diákokat és az alkalmazottakat, de hát ezt időnként mi is megtesszük, úgyhogy nem lehet egy szavunk se. Az utóbbi pár évben Északon is történtek változások: például szigorú felügyelettel ugyan, de egyes helyekre beengedik a déli turistákat, sőt tőkét is – a valutabevételek ugyanis létfontosságúak ahhoz, hogy az atombombák összeszereléséhez szükséges csavarhúzókat és franciakulcsokat be tudják szerezni. S ami még fontosabb, a kínai csempészek lassan, de biztosan megismertetik az észak-koreaiakat a fogyasztói társadalom olyan vívmányaival, mint a színes zokni és a kalóz-DVD, ami hozzájárulhat a rendszer fellazulásához.

***

Persze az, hogy mi fog történni a Koreai-félszigeten, nem azon múlik, hogy mi fog történni a Koreai-félszigeten. A végkifejlet attól függ, hogy mire jutnak egymással az érdekelt nagyhatalmak.

A legfontosabb szerepet minden bizonnyal Kína fogja játszani. A kínai vezetők nem járnak „Kim Dzsong Il, az én miniszterelnököm” feliratú pólóban, sőt meglehetősen idegesíti őket a jelenlegi északi rezsim kiszámíthatatlansága, emellett remek gazdasági kapcsolataik vannak Dél-Koreával, ám pontosan tudják: Kínának nem érdeke, hogy a határainál létrejöjjön egy egységes, gazdag Korea, főleg úgy nem, hogy amerikai csapatok állomásoznak benne. Nekik tehát az a jó, ha északon a lehető legtovább megmarad az ütközőállam. A legjobb számukra az lenne, ha az öntörvényű Kim-klánt megbuktatná egy pártbéli puccs, s a hatalom egy kínai-barát csoport kezébe kerülne. Mivel a phenjani pártelit egy része aktívan csencsel a kínaiakkal, elképzelhető, hogy már ki is vannak választva a megfelelő emberek a fontos feladatra. Persze erről Kim Dzsong Il is tudhat, így ne lepődjünk meg, ha az egyik elnöki szülinapon egy elvtárs még ott van a dísztribünön, de a következőn már nem.

 Az USA-nak stratégiai érdeke, hogy koreai jelenlétét megőrizze, s e szárazföldi bázisról szemmel tarthassa az egyre nagyobb mellényű Kínát és Oroszországot, és védhesse Japánt, külső védelmi vonalát. Ugyanilyen fontos, hogy ez a bázis stabil legyen, emiatt az amerikaiaknak sem érdekük a gyors egyesítés, mivel az minden előzetes számítás szerint destabilizálná az egész félszigetet. (A német újraegyesítési minta itt nem követhető; egyrészt a különbségek itt túl nagyok, másrészt az idegbeteg koreaiak szinte semmiben nem hasonlítanak a németekre) Az atombombával fenyegetőző Észak-Koreával azonban valamit kezdeniük kell, ám a jelek azt mutatják, hogy az USA-nak fingja nincs, mit kezdjen vele.

A velük határos Korea ügyeiben természetesen az oroszok is érdekeltek; északon elég erős pozícióik vannak, amelyeket nyilván nem akarnak feladni. Ők se szeretnének orosz-amerikai határt a Jalu-folyónál, s nekik – az átmeneti Nyugat-ellenes összeborulás ellenére – Kína térségbeli megerősödése sem érdekük, hiszen sok vitás pont akad közöttük a környéken. Egy kiszámíthatóbb, oroszbarátabb rezsim jobban feküdne Moszkvának, ám egy ilyen kialakulását meg a kínaiak nem hagynák.

 A játszmában fontos szereplő még Japán: az északi-koreai atombombák elsősorban őket fenyegetik – s a japánok, talán érthető okokból meglehetősen érzékenyek az atomfegyverekre –, míg délen komoly gazdasági pozícióik vannak. Ugyanakkor egy egységes, gazdag versenytárs felemelkedése nekik sem érdekük, ráadásul a japánok is tudják, hogy mind az észak-, mind a dél-koreaiakban annyi gyűlölet van irántuk, hogyha az hasadna, azzal fűthetnék a jongbjongi atomerőművet. Tehát Észak-Korea léte para, de egy egységes Korea is para lenne számukra.

 Mindezek a hatalmi érdekek, mutatis mutandis, már hatvan éve fennállnak, s ezeknek köszönheti létét a KNDK, a világ legidiótább és legveszélyesebb állama. S hogy mikor lesz vége a phenjani rémálomnak, nem tudhatjuk.

***

A fentiek mellett azonban mégiscsak ott van az a tényező is, amit a koreaiak nemzeti érzése jelent. Mindkét Korea tragédiaként fogja fel, hogy az ország megosztott, s ezért természetesen a külvilágot teszi felelőssé. Ráadásul az a furcsa – számunkra, k-európai szopancsok számára egyenesen abszurd – helyzet is fennáll, hogy míg a komenista KNDK független, szuverén, a maga útját járó állam, addig a demokratikus Koreai Köztársaságban amerikai katonák állomásoznak. A koreai a világ leghazaszeretőbb népe, ám hogy éppen a teljes Koreát szeretik, vagy csak a sajátjukat, az kiszámíthatatlan. S az is megjósolhatatlan, hogy egy esetleges nagyhatalmi alkura vagy beavatkozásra miként reagálnának - elképzelhető, hogy az utolsó szálig kiirtják egymást, de az is, hogy kéz a kézben kiverik a rájuk támadó egyesített orosz-kínai-amerikai csapatokat.

***

 Koreával kapcsolatban tehát lényegében minden kérdés nyitott, csak az az egy biztos, hogy bármi is történjék ott, annak világpolitikai jelentősége lesz. Meg az, hogy a koreai nők szépek, kezesek és takarosak.

 Ennek ellenére az egyetlen dolog, aminek Koreával kapcsolatban örülünk, az az, hogy jó messze van.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr6615099

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: alternatíva 2008.08.15. 18:34:19

A materializálódott 1984 (vendégposzt - Varga Eszter Eleonóra cikke) Bizony, van még a világon olyan hely, ahol nincs életszagú sajtó, nincs lelkiismereti szabadság, nincs reformkíséret, és menekvés sincs. Ez akár valami orwelli disztópia is lehetne, de n…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tíz kicsi indián 2008.08.15. 17:14:30

Ez 5*.
Kicsit azért többet vártam volna Észak-Koreáról. Pl. számos útibeszámoló van már arról, hogy ők is tudják, milyen hülye a rendszerük, de nem akarnak máról-holnapra váltást, pont ezen hatalmi vákum miatt.

Ács Ferenc 2008.08.15. 17:35:25

Miért is utoljára, Tóni?

tiboru · http://blogrepublik.eu 2008.08.15. 17:46:30

Egyetlen pontosítás a máskülönben tényleg kiváló cikkben foglaltakhoz:

"a koreai nők szépek, kezesek és takarosak."

Hát, ezt én ilyen általánosan nem mondanám; ismertem egy Dzsó (de tényleg!) nevű koreai lányt, aki egy egyetemre járt velem; más szakra ugyan, de ez nem lényeges.

Hát ez a Dzsó egyrészt olyan csúnya volt, mintha Jakupcsek Gabriella és Sebeők János szerelemgyermekeként látta volna meg a napvilágot;

másrészt két évig (ennyi idő után engem kirúgtak arról az egyetemről, de ez megintcsak egy másik történet), szóval két évig összesen két ruhája volt: egy sötétkék nadrág-zubbony kombó, valamint egy sötétzöld nadrág-zubbony kombó. Erről modnjuk nem biztos, hogy ő tehetett, de arról már igen, hogy a nemzeti ételüket, a kimcsit imádta és naponta úgy egy kilót evett belőle.

A kimcsi fő alkotóeleme a fokhagyma és a romlott káposzta, de szerintem mosatlan halbél és disznótrágya is van benne.

Szóval Dzsó ütős parti lehetett volna bármelyik bevállalós punknak vagy Sziget-veteránnak.

De tényleg csak annyit akartam írni, hogy klassz a poszt!

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.08.15. 17:52:44

Mert a konkurens konzervatív blogok szerzői folyton beszólogatnak, mondván, egy tisztességes konzi irtózik a szép nőktől.

Zetek 2008.08.15. 18:27:27

Meddig kínozzátok még az olvasót? Lesznek vietnami napok, thai hétvégék, indonéz esték? Reméljük nem.

Zetek 2008.08.15. 18:29:13

Én úgy értesültem, hogy a német egység "sikerét" követően elment a kedvük a nagy egységtől. De tegyék, addig is lekötik vele egymást és a szerzőket.

Pas · http://pasthelod.hell-and-heaven.org 2008.08.15. 18:36:37

izé, képekből nincs véletlen elfekvőbe highres? :P

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.08.15. 19:04:35

Zetek, egészen addig a napig írunk ilyeneket, amelyiken kidobod az összes made in China zoknidat, és veszel helyettük Magyart.
Amúgy a vietnami napok nem rossz ötlet, amint hazajöttünk Ulánbátorból, megcsináljuk.

Zöldfül · http://zoldful.blog.hu 2008.08.15. 19:26:41

Nos, pontosítsunk:
A kimcsi fő alkotóeleme többféle zöldségféle, leginkább kínai kel, retek, és sokféle fűszerek. Természetesen rengetegféle kölönböző kimcsi létezik.
Ezeket az összetevőket összekeverik és heteken át lenyomva agyagedényben erjesztik.
Semmivel se rosszabb, mint a vecsési káposzta, elkészítési módja is hasonló.
Az elmúlt száz évben kezdett divatba jönni, hogy agyonfűszerezik csilivel, ezért méregerős lesz, de eredetileg nem ilyen a kimcsi.
Mellesleg nagyon egészséges (én imádom, most is van otthon valamennyi még belőle), sőt, az egész étkezési szokásaik jóval egészségesebbek a mieinknél, rengeteg zöldség, és rengeteg párolt, nem olajban sült dolog.
Szinte minden koreai, aki kénytelen magyar kaját fogyasztani huzamosabb ideig, elhízik.

Az elmúlt évben közel 2 hónapot töltöttem Dél-Koreában, különböző városokban.
A koreai nők kb. ugyanolyanok, mint a legtöbb ázsiai (vagy mint bárhol a világon), vannak nagyon szépek, átlagosak és csúnyácskák is. Akiknek bejönnek az ázsiai lányok, találhat köztük sok szépséget.
Az, hogy kezesek-e, felfogás kérdése, mindenesetre tudnak kedvesek és odaadóak lenni, de rendkívül féltékenyek, olyan dolgok, ami felénk teljesen ártatlannak minősülnek, ott már komoly botrányt okozhat.
Eléggé más tradíciók vannak, meglehetősen hierarchikus a társadalom és a konfuciánus rendszer áthatja még most is.
A családmodell is meglehetősen eltérő, sokkal inkább egyfajta érdekszövetség a gyerek felnevelésére, mint szerelmi házasság. A válás nem túl gyakori és nem is jól tolerálják.

Az egész társadalmat áthatja egy nagyon erős versengés, ami gyakran egészségtelen mértéket ölt, nem véletlenül előzték meg már az öngyilkossági rátában Magyarországot is.
Náluk aki nem első valamiben, az vesztes. Egyik üzemben, ahol dolgoztam, ez volt egy nagy modern szoborszerű valamire felírva a bejáratnál: 100-1=0, azaz ha nem 100%-osan teljesítesz, akkor semmit se csináltál.
Mindez iszonyú nyomás alatt tartja őket, mert a magánéletben ugyanilyen versengés van, ha a szomszéd vett egy plazmatévét, neki is kell, hogy ne maradjon le, ha új kocsit vett, neki is kell.
Ha a gyereket beíratta a balett, zongoraóra, angol nyelv, fizika előkészítő és tenisz különórák mellett mondjuk webtervezés tanfolyamra, akkor az ővét is be kell iratni.
Már gyerekkorban kialakul ez a teljesítménykényszer és versengés, aki a jobb egyetemekre be akar jutni, gyakorlatilag az összes szabadidejében különórákra kell járnia, ami nem két fillér.
Érdekesség még, hogy arányában Dél-Koreában található az egyik legnagyobb keresztény közösség Délkelet-Ázsiában.
Részben emiatt, részben a hasonlóan szigorú konfuciánus erkölcsök miatt egyfelől erősen prüd a társadalmuk, másfelől fura ellentmondásként a férfiak kurvázása - gyakran előre megszervezve, vállalati iddogálásokkal körítve - bevett gyakorlat, amit hallgatólagosan mindenki ismer. A másik oldalon viszont a házasságtörés elvileg törvényileg is büntetendő...
Sokszor tapasztaltam, hogy még a családos férfiak se mennek haza az amúgy is későn befejezett munka után, hanem éjfélig járják a bárokat a kollégákkal, haverokkal és esznek-isznak, de többnyire isznak - na nem csontrészegre, de pityókásra.

Némi hasonlóságot véltem felfedezni amúgy a magyar és a koreai nép sorsa közt, őket is eléggé régen tépi a balsors...

Ami a jelent illeti, épp akkor választottak új elnököt, mikor decemberben kinn voltam. Li Miung-Bak most azóta elég népszerűtlenné vált, köszönhetően az amerikai marhahús importját illető engedékenységének. Az emberek tartanak egyrészt a kergemarhakór-fertőzéstől, másrészt nem tetszik nekik, hogy az elnökük csontig benyalt Bushnak, igazából nem örülnek neki, hogy az amerikaiak ennyire befolyásolják az életüket, meg a támaszpontoknak se.
Az elmúlt hónapban igen komoly, rendszeres demonstrációk voltak Szöulban az elnök távozását követelve, rendszeresen többszázezer ember vonult az utcákra, békésen, többnyire este, gyertyákkal, ezért a "Candle light strike" néven is emlegették. A katolikus és a buddhista közösségek is melléjük álltak és időnként ők vezették a demonstrációt.
Képek a demonstrációkról:
imagesearch.naver.com/search.naver?where=idetail&rev=4&query=%C3%D0%BA%D2%C1%FD%C8%B8&from=image&ac=-1&sort=0&res_fr=0&res_to=0&merge=0&start=53&a=pho_l&f=tab&r=23&u=http%3A%2F%2Fblog.naver.com%2Fju10333%3FRedirect%3DLog%26logNo%3D20051686516

Sajnos a rendőrség itt is időnként brutálisan szétverte a békés tüntetőket, ez nem csak nálunk szokás.
Jelenleg már az internetet is cenzurázzák, a kormányt bíráló blogokat, írásokat blokkolnak.

Az új elnök egyébként az eddigieknél keményebb hangnemet ütött meg az északiakkal szemben. A polgárok pedig bár elvben nyilván szeretnék az egyesítést, de gyakorlatban sokan elutasítják, részben mert "kutyából nem lesz szalonna" alapon nem bíznak a kommunista északiakban, részben mert nem szívesen hoznának azért áldozatot, hogy az ő adóikból próbálják gatyába rázni az eléggé lepusztult északot.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.08.15. 19:31:21

Ha tényleg mész Ulánbátorba, jó utat, de ha nem mész is,
egy összefoglaló az ottani helyzetről az érdekes volna.
Ki van ki ellen? Kinek a bábja az elnök . ) ki pénzeli a
zavargó/gyújtogató tömeget . )

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.08.15. 19:47:40

Zöldfül, köszönjük a kiegészítést. Ezek miatt neveztük a koreaiakat ideggyengének.

mr.joshua 2008.08.15. 19:52:11

A német egységről ne írjatok, illetve írhattok, csak más dekorációs politikával, mert a "és most a keletnémet úszónők átadják városunk kulcsát" jellegű illusztrációk kevésbé mutatnak jól.

csurtus · http://csurtus.blogrepublik.eu/ 2008.08.15. 20:01:10

Zöldfül 2008.08.15. 19:26:41

Kiköpött Japán light. Szerencsétlen koreaiak...

kacsa! 2008.08.15. 20:16:07

Ez egy élmény volt. A posztot még el sem olvastam :D

Pók · http://poooOOoook.blog.hu 2008.08.15. 20:42:59

Informatív, köszönet érte. A gimnazista szintű poénkodást viszont kár volt erőltetni.

Demo · http://nepkoztarsasagot.blog.hu 2008.08.15. 21:06:04

Ha a törikönyveink is így lennének illusztrálva, hamar a nyolcmillió történész országa lehetnénk.

Köszönöm a cikk!

kacsa! 2008.08.15. 21:52:37

Jó volt a poszt is. Köszönöm részemről is!

a nyugalom megzavarására alkalmas · http://www.youtube.com/watch?v=NBszQFz6buA 2008.08.15. 22:13:35



lenne egy apró hírem


a ma Egerben tartott tiltakozó gyűlésről hozták az infót a kórházvédőktől, hogy a HospInvest mögött a szciento egyház áll

a megyei elnöknek már a korábbi egri mszps polgármester is szólt, hogy ideje lenne visszacsinálni a dolgot

a megyei elnök szertte volna visszaadni a pénzta HI-nek, de megmondták neki, hogy csináljon a 30 ezüsttel amit akar, nekik kell a pozíció, a hatalom

Zöldfül · http://zoldful.blog.hu 2008.08.16. 00:31:29

Igen, valóban nekem is volt ilyen "Japán light" érzésem, egy rövid ideig Japánban is dolgoztam.
De azért rengeteg különbség is van.
Ráadásul a koreaiaik nem igazán komálják a japánokat - az egyébként valóban igen alapos posztból érthető, miért...
Érdekes tanúbizonysága volt, mikor egyik üzleti partnerünket Bangkokban a főnököm elvitte a kötelező karaokéra (egy thai-koreai-magyar project volt) és mikor megkérdezték a "DJ" kiscsajt, van-e koreai zenéjük, ő elkövette azt a hibát, hogy azt mondta, sajnos nincs, de van sok japán daluk, mire a koreai topmenedzser (már kissé kapatosan) úgy vágta oda sértett felháborodásában a söröskorsót az asztalra, hogy majdnem összetört.
A japán cuccokra baromi magas vámokat szabnak ki többnyire, például autóból valóságos luxusnak számít, ha valakinek japán van.
Még egy érdekes sztori: valamelyik autógyár (talán a Samsung, mikor elkezdett autókat csinálni) azzal pörgette fel a kezdeti eladásokat, hogy a cég minden dolgozójának (értds: a recepcióstól az adminisztrétoron át a menedzserig) kiadta az ukázt, hogy az ismerősi körben el kell adni 3-5 kocsit. Ehhez az általa hozott üzlet esetén adnak elég jelentős árkedvezményt, amit tetszés szerint átengedhet a vevőnek, vagy ha anélkül is megy, megtarthatja.
De ez a modell más cégnél, más terméknél is működik: pl. a Hyundai elektronikai fejlesztői a céghez kapcsolódó internetszolgáltató csomagjait próbálták a családi-ismerősi körben értékesíteni...
Kaptam ajándékba egy nagyon jó könyvet: Korea Unmasked. Ez egyszerűen, de nagyon szemléletesen, ráadásul jópofa képregényes formában a kezdetektől végigköveti a történelmüket, elmagyarázza a nemzeti sajátosságaik, tradícióik kialakulásának okát, de még ennél is tovább megy, mert igen jól lényegretörő összehasonlítást ad a kínai és japán hasonlóságok és különbségek terén. Nagyon sokat megtudtam belőle, ami megvilágította azoknak a dolgoknak a hátterét, amit csak megtapasztaltam, de nem igazán értettem az okát.

Rwindx 2008.08.16. 00:37:37

nagyon jó poszt. 10/10 pont + 10 extra pont a csajokra +bónuszpont Zöldfül kiegészítésére. :)

"S az is megjósolhatatlan, hogy egy esetleges nagyhatalmi alkura vagy beavatkozásra miként reagálnának - elképzelhető, hogy az utolsó szálig kiirtják egymást, de az is, hogy kéz a kézben kiverik a rájuk támadó egyesített orosz-kínai-amerikai csapatokat." :D:D:D

Zöldfül · http://zoldful.blog.hu 2008.08.16. 00:44:50

Pak Csong-Hi-ről jut még eszembe: tényleg diktátor volt a javából, de azon ritka fajátból, aki képes volt az ország érdekében (is) alapos munkát végezni. Nélküle sokkal nehezebben állt volna talpra a gazdaságuk.
Akkoriban olyan fokú volt a szabadságjogok korlátozása, hogy a megengedettnél hosszabb hajviselet vagy rövidebb szoknya a nőknél rendőrségi szankciót vont maga után, nem vicc... mindent megpróbáltak elnyomni, ami a hatalom elleni lázadás kifejezésének csírájának éreztek.
És annak ellenére, hogy a mostani demonstrációk idején sokan döbbenten emlegetik, nem gondolták volna, hogy 2008-ban Koreában a demokráciát így lábbal tiporhatják (értik ezalatt a demonstrációk semmibe vételét, sőt, brutális szétverését), ellentmondásos szerepe ellenére az emberek jó része egyfajta nosztalgiával tekint vissza a tábornok uralmára, mivel hiányolják az erős kezű, karizmatikus vezetőt, akik az országot előrevitte.

A mostani elnöknek is volt pár piszkos ügye mellesleg: tulajdonosa volt egy cégnek, mely valami befektetéshez állami garanciákkal gyűjtött ügyfeleket, aztán ügyesen elsinkófálta a pénzeket. Az elnök tagadta, hogy köze lett volna a dologhoz és tudott volna erről az egészről, de napvilágra került egy videó, amiben valami egyetemi előadásban említette a céget és bíztatta a hallgatóságot, hogy bizniszeljenek vele... ennek ellenére megválasztották, igaz, nem túl nagy részvételi aránnyal.
Legalábbis kedvesem így mesélte...

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2008.08.16. 06:52:59

"A japán cuccokra baromi magas vámokat szabnak ki többnyire"

Most, hogy már beengedik. De a 90-es évek közepéig sok kultúrális dolgot (pl. popzene) nem is engedtek be Japánból.


Külön köszönet, hogy a címben az általában Parkként átírt nevet helyesen Paknak írtátok át.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2008.08.16. 07:05:48

"formálisan is gyarmatukká tették Koreát"

Ennél még rosszabb volt a helyzet, mert Japán részévé tették. Elég csak annyit mondani, hogy az iskolában még beszélgetni sem volt szabad koreaiul, minden koreai nevet japánra változtattak stb.


Az egyesítés kérdésében Dél-Korea (amelyben évtizedek óta működik egyesítésügi minisztérium) szintén megosztott. Egy északi összeomlás és hirtelen egyesülés gazdasági katasztrófa lenne délnek is. Észak sokkal gyengébb, mint az NDK volt, dél sem a régi NSZK szintje; a lakosság aránya 2:1 szemben a német 3:1-hez; a modern gyárakban kapásból használható munkaerő nem nagyon van északon. És a legfontosabb, az NDK-ban a lakosság nagy része tudta, hogy nyugaton jobb az élet. Észak-Koreában viszont a köznép sokkot fog kapni, amikor meglátja, hogyan élnek délen.


Jut eszembe, dzsucseharcos, hol vagy????

Zöldfül · http://zoldful.blog.hu 2008.08.16. 10:21:36

Amióta először olvastam tőletek, azóta is gondolkodom rajta, mit is értetek ti pontosan "ideggyengeség" alatt, de nem igazán tudom a tapasztalataimmal igazolni.
Hacsak azt nem, hogy a koreaiak nagyon szélsőségesek tudnak lenni érzelmeikben, megnyilvánulásaikban. De én ezt nem nevezném ideggyengeségnek...
Sőt, ahhoz képest, hogy min mentek keresztül az elmúlt évszázadban...
Úgy értem, nem éreztem semmivel se "ideggyengébbeknek" őket, mint más ázsiaiakat (jártam Japánban, Taiwanon, Hongkongban,Vieznámban, Malájziában, Indonéziában, Thaiföldön, Fülöp-szigeteken, ezekkel összehasonlítva mondom...)

Zetek 2008.08.16. 11:06:56

Kínai Kálmán és Trágár Tóni! Sok időbe kerül, de még néha még találok kínai mentes termékeket. Bár nem egészen világos miért okoz örömet az nektek, hogy egész iparágak és ezzel kultúrák megszűnnek Európában. Remélhetőleg kinövitek, ha nem, akkor a büntetéseket az lesz, amiről most elmélkedtek. Remélem Ulanbatorról nem írtok semmit.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.08.16. 11:47:29

Zöldfül, neked koreai nőd van? Nem dobnád be a közösbe?

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2008.08.16. 13:31:28

Kínai Kálmám és Trágár Tóni,

Nem.

Drgonzo 2008.08.16. 19:25:12

Zoldful koszi a korrekt kiigazitasokat. Hozzafuznek par dolgot ezekhez ami most beugrik
Ezt az ideggyenge szot nem tartom meltanyosnak valo igaz hogy az asziaiak joval hevesebb vermersekletuek mint pl mi de az elet is joval gyorsabb meg zsufoltabb sokat kell sorba allni meg tulekedni (a szouli metro naponta 4(!) millio ember membert szallit

A tuntetoket nem vertek szet brutalisan csak amikor a blue househoz az elnoki palotahoz kozelitettek akkor oszlattak vizagyuval jo volt egy kis gumibot is de ez a legjobb helyeken is elofordul. Mondjuk a tuntetok sem dobaltak utcakoveket meg egettek kukakat autokat, volt hogy az egeszen inkabb csaladi piknik hangulat volt. Egy szabad kereskedelmi megallapodas (annyi s olyan marhat hozhatnak az amerikaiak amennyit akarnak) eleg erzekeny dolog. Az amerikaiak valaszul mevetseges modon nem adnak vizumot a tuntetesek kezdete utani ket honapban annyi vizum kerelmet utasitottak vissza mint amennyit az egesz elozo evben

Kulfoldi autokat (nem csak japant) nem csak a vamok miatt latni ritkan hanem azert is mert (regebben) patriotizmusnak szamitott ha hazai gyartmanyt veszel. Kulsore nekem itt legjobban a Samsung gyartmanyu kocsik jonnek be na meg persze a kisbogar kinezetu Damas kispici furgonszeruseg.

A csajok tenyleg toppon vannak szerintem sok mas azsiai orszagot uberelnek e teren (talan csak a filippinokat nem) mas a szepsegideal, nincs pircing meg nem teszik ki a melleket es neha elofordul hogy az utcan kopkodnek de rengeteg a jo no. Meg akkor is ha nyugati szemmel egyeseknek rovid a labuk de ettol meg nyaron szinte mindenki szoknyat hord, es rengeteg a jo bringa.. Arcvonasra a koreaiak valahol a kerek arcu kinaiak meg a szogletes japanok kozott vannak pont az aranykozepkategoria csucsan. Aranyaiban szerintem meg a hazainal is tobb a jo csaj. Persze arnyalja a kepet h kover embert nagyitoval kell keresni, meg az hogy az azsiak a mi szemunkben mindig fiatalabbnak tunnek tovabba h Szoul 10 millios varos es ugye sok ember kozt a jo csajok szama is dusabb de akkor isss :)

Zöldfül · http://zoldful.blog.hu 2008.08.16. 20:57:52

Drgonzo,
Kösz, látom, te is képben vagy. :)

Nekem kedvesem mondta, hogy brutálisan verték szét, ő ott volt (mondjuk nem a sűrűjében szerencsére, őt elkerülték).
És a képek alapján azért nem cicóztak ott se a rendőrök...

Ami még nekem eszembe jut a lányokról, hogy nem törekednek olyan extrém hülye divatozásra, mint a japán tinik, elég igényesek, és tényleg sokan járnak miniszoknyában, valamint szeretik az európai luxusmárkákat, és elég sokan meg is tudják fizetni... :)
Az, hogy kevés a kövér, köszönhető a sokkal egészségesebb étkezési szokásoknak, még azzal együtt is, hogy sokszor elég későn vacsoráznak.
Egyébként az gasztronómiájuk Ázsiában szerintem a második legjobb, nekem talán csak az indonéz kaják ízlettek jobban.

Drgonzo 2008.08.17. 05:59:54

Csak a tuntetesek elejet lattam a balhes reszekre nem maradtam igazabol csak a magyar tunetesekkel vont parhuzam miatt irtam errol, nincs nagy velemenyem kis hazank rendorsegerol de otthon szerintem okkal leptek fel kemenyen (foleg a tv ostrom utan) itt ez annyira valoszinuleg nem volt indokolt.

Luxusmarkak preferalasat meg az europai dolgok masolasat kicsit tulzasba viszik meg vagyok gyozodve rola hogy ha pl valami festekkel veletlen osszespriccelnem a nadragom majd olasznak kiadva magam kifejtenek egy kis propagandad par het mulva sok ember jarna hasonlo gatyakban. Vicces hogy a koreai lanyok mennyire vonzodnak a fenykepzo lencsejehez, minden gatlas nelkul fenykepezgetik magukat barhol, meg kulon szavuk is van erre selca (selfcam-bol).

Kuzdeni nagyon tudnak most mindenki olimpiat nez a gyerekek oran a telefonukon, szerintem a magyaroknl is jobban azanosulnak a sportoloikkal. Kivancsi vagyok mi lesz ma a magyar-koreai noi kezilabda meccsen.

A cikkben szo volt meg a keresztenysegrol. Az olvastam hogy a legfobb oka annak hogy itt ennyire nepszeru vallas lett (sajnos az amerikai tipusu ujhullamos protestantizmus) ilyen rovid ido alatt (mig pl Kinaban Japanban nem) az hogy a Japan megszallas idejen a japanok a japan csaszar imadatat szuszakoltak ra az emberekre de a keresztenyek votlak akik nyilvanosan szembementek ezzel mondvan h ok csak Jezust, sokat bebortonoztek meg kivegezetek a japok es igy konnyu volt azonositani oket az ellenallas eszmejevel. Meglehetosen erdekes elegyet alkot a buzgo keresztenyseg es az osi samanista vallas(?). A koreaiak nagyon nagyon babonasak, csunya szoval a balvanyimadat is gyakori de ezek az osi dolgok teljesen jol megfernek a kereszteny hittel meg a buddhizmussal.

hcrules 2008.08.17. 15:05:53

Nem is tudom, a kézicsapatokat összehasonlítva azért a mi lányaink klasszisokkal szebbek...

Ács Ferenc 2008.08.17. 15:07:20

De góllövésben mintha ők lennének a szebbek.

Ács Ferenc 2008.08.17. 15:46:36

Ha kikapunk Koreától, akkor kedden a románokkal játszunk? Na az izgalmas lesz.

Pallos Levente · http://www.pallos.tk 2008.08.17. 16:03:14

Nem lesz izgalmas. Rossz a csapat, a gyengékkel is x közelben játszik. Ebből kiesés lesz.

Vajon miért harcolnak a sajtóban dolgozók az ellen, hogy helyesen mondják, írják az ázsiai (koreai, kínai) neveket?
Feláll a szőr a hátamon, amikor azt mondja a riporter, hogy oH (erős h-val). A parK, csoj kiejtésről nem is beszélve.
Az meg, hogy a vezetéknév-keresztnév sorrendet el bírják találni tényleg olyan nehéz feladat?

15 perc alatt (vagy egy 1 oldalas lapon) el lehet magyarázni a kiejtést. Nem a tökéletesség a cél, elég, ha nem pakolnak bele a nevekbe felesleges hangokat.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.08.18. 09:34:12

egészen unikális verzióját talátad fel, Kálmán, a történelemkönyvek illusztrálhatóságának...

hcrules 2008.08.18. 13:55:27

Pedig szerintem jó játékosaink vannak.

Nut Ella 2008.08.19. 16:49:16

Remek ez a poszt, Zodlful kiegeszitese is. Jokat szorakoztam rajta. Amit kicsit hianyolok, szegeny elozo elnok, Mr. Roh cakli-pakli kimaradt... Pedig o nem volt semmi... Koreaban egy egyetemi tanari allast sem kaphat senki anelkul, hogy ne amerikai egyetemen szerzett volna doktoratust. Ehhez kepest Roh elnok ustokoskent jelent meg a koreai politika egen. Egy csoro emberi jogi ugyved volt, aki meg egyetemre sem jart, autodidakta modon tette le az ugyvedi vizsgat. Nem nyomta semmilyen vallalat hatulrol, a penzt a kampanyara az utcan onkentesek szedtek ossze, foszforeszkalo zold malacperselykekben.. Az o abszolut demokratikus, "na akkor vitassuk meg, hogy is van ez" gondolkodasmodjara azonban sem szerkezetileg, sem mentalisan nem volt kesz az orszag, igy is egy jo csomo szocialis intezkedest sikerult atverekednie a parlamenten, (idonkent ez szo szerint ertendo Koreaban), es az Eszakkal valo kapcsaoltok is jelentosen javultak. Amugy Koreaban az elnok nem ujravalaszthato, milyen egy hulye rendszer... Aztan feltunt a szinen "Egerpofa" (ez az uriember beceneve, ami a kepei lattan ertheto). Korrupcios botranyai ellenere megvalasztottak, mondvan: igaz ugyan, hogy erkolcsileg ingovanyos, de ha uzletemberkent sikeres volt, majd az orszagot is jol elvezetgeti. Mondtam is: Na, ti is megkapjatok majd a magatok gyurcsanyat. Es igy lett. Egyelore az urge total csod. A kormanyba bevalogatta az orszag leggazdagabb embereit, akiknek eleg keves kapcsolatuk van a valosaggal. Tonkrevagta az eszakiakkal vert izzadva alakitgatott enyhulo viszonyt, es az egesz orszag rajta rohogott vagy inkabb szegyenkezett az olimpiai megnyito kapcsan. Fent volt a youtube-on egy felvetel, amint Putyin mogott ul, es legyezi az orosz cart, aki ugyet sem vet ra. Viszont a mellette ulo,szamomra ismeretlen politikus megrokonyodve nezi, hogy ennek a koreainak elment a jozan esze... A pogaroknak viszont becsuletere legyen mondva, elobb megjott a jozan eszuk, mint a magyaroknak, es honapok alatt rajottek, hogy ezt a valasztast "elk...tuk". Azota tuntetnek kemenyen, es bizony, a tuntetesek idonkent bekesek, de maskor meg utik oket, mint a repat... Mindenesetre az elnok nepszerusegi mutatoi nehany honap alatt 80-rol 20 szazalekra zuhantak.

Nut Ella 2008.08.19. 16:58:04

Ami az ideggyengeseget illeti, a japanok szamara az egyik ok, ami miatt lenezik a koreaiakat, hogy nem tudjak turtoztetni magukat. Es sajnos ez nem a jopofa, idonkent idetlen mediterran temperamentum... Valoban a sok stressz, meg az elszenvedett mindenfele lehet az oka. De hat mi magyarok is mindezt elmondhatjuk magunkrol, megis csak keves olyan polgartarsunk van, aki felveheti a versenyt azzal a hangerovel, amit egy koreai (fokent a nok, 14 evtol felfele) tud produkalni. A ferfiak pedig nehany uveg soju utan olyan utcai verekedeseket, fokent asszonyutlegeleseket adnak elo, ami mondjuk nalunk azert nem mindennapos.

Nut Ella 2008.08.19. 17:17:49

Szegeny koreaiak persze nagyon nem konnyu nekik... A nem eppen gyalog-galopp tortenelmuk melle itt van meg nekik az is, hogy evtizedek alatt akkora tarsadalmi atalakulasokon mennek keresztul, amit soju nelkul nem is igen lehet kibirni. Talan emiatt van az a rengeteg ellentmondas, amit az elottem szolok mar emlitettek, peldaul a hazassaggal kapcsolatos furcsasagok. Ilyesmikbol egy konyvet lehetne irni... Itt van peldaul nehany.. Eddig meg senki nem tudta nekem megmagyarazni, miert van az, hogy a nok jarhatnak epp csak a popsijuk ala ero miniszoknyacskaban (valami titokzatos okbol foleg telen, es foleg harisnya nelkul), de az felhaborodast kelt, ha valakinek a valla, netalantan kulcscsontja kilatszik a polojabol..

Az oke, hogy egy no (akar egesz fiatal, torekeny kis viragszal) ugy leissza magat, hogy negykezlab, rokakat kergetve megy haza, de az nem elfogadhato, ha ragyujt egy cigarettara.

Arra sem sikerult meg rajonnom, hogy alakulnak at a torekeny kis viragszalacskak eskuvo utan rohamos sebesseggel azokka, amiket Koreaban csak "3. nem"-kent emlegetnek. Kulsoleg egy teglatesthez hasonlo aramvonalakkal rendelkeznek, nagyobb tomegben karcsapasokkal kozlekednek, es fulserto, deneverek szamara talan kellemes frekvencian kommunikalnak.

Nut Ella 2008.08.19. 17:22:35

(Persze, tisztelet a szamos kivetelnek, es azt hozzateszem, hogy a karikatura ellenere sokminden miatt tisztelem es szeretem a koreaiakat)

Cypriánus 2008.08.23. 11:12:23

nem akarok illúziókat rombolni, de a koreai kereszténység túlnyomó többsége abszolút hithű, igen életerős, és nem szinkretista jellegű.
Amúgy a Hölgyek igen mutatósak...:)
süti beállítások módosítása