Őseinket felhozád
2008. augusztus 08. írta: Szathmáry

Őseinket felhozád

Mottó: „Az ember nem a jelen pillantat, nem a pillantati szükség rabja; értelmi eszméletekre lévén alkotva, nem veszti el a múltat szem elől…”  Kölcsey Ferenc: Parainesis Kölcsey Kálmánhoz

Arra születtünk…

  Ma 218 éve, 1790. augusztus 8-án látta meg a napvilágot Kölcsey Ferenc a Himnusz szerzője. A hányatott sorsú költő nem hagyott maga után sok verset, mégis főművének első versszakát minden magyar ember kívülről fújja. A 185 éve született nemzeti imádság halhatatlanságot hozott a szerzőnek. A költemény megszületésének napját (január 22.) a Magyar kultúra napjaként ünnepeljük. Kölcseyt a virtuális Magyar Pantheonban is előkelő helyen jegyzik. Emlékét számtalan szobor, köztér és utca, no meg általános- és középiskola őrzi. Megítélésében szerencsére  nemzeti konszenzus van. Alakját egyik oldal sem akarta kisajátítani magának. 


 Adott hát egy olyan irodalmi személy, akit minden további nélkül tisztelhetnénk. Szülőhelyét, lakóházát, sírját nemzeti emlékhelyként látogathatnánk. De. És itt jön megint a kis magyar abszurd. Hol is született Kölcsey Ferenc? A helyes válasz: Sződemeter. Ehhez talán kétség sem fér, hisz Kölcsey írja levelében az alábbi sorokat Kazinczynak: „Sz. Demeter egy kicsiny falu Közép-Szolnok vármegyének szélében, itt szült engem az anyám nagyanyámnak házában 1790. Auguszt. 8.-dik napján”

Ország, város, híres ember

 Van egy ország Európában. Abban az országban van egy város. Abban a városban van egy hivatal, amit úgy hívnak Kulturális Örökségvédelmi Hivatal. Ennek a hivatalnak a feladata, hogy idézem: „A 2001. évi LXIV. kulturális örökségvédelmi törvény értelmében a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal hatáskörébe tartozik a műemlékvédelemmel, régészeti örökség védelmével illetve a műtárgyvédelemmel kapcsolatos hatósági, tudományos és egyéb közszolgálati feladatok ellátása.”

 A KÖH szerint Kölcsey Ferenc szülőháza Álmosdon található. A hülyeség pedig ragadós. A KÖH adataiból kiindulva a muemlekem.hu is Álmosdra teszi Kölcsey születését. A Derecske- Létavértesi Kistérség Többcélú Kistérségi Társulás Turisztikai fejlesztési koncepciója viszont már árnyaltabban fogalmaz Álmosdról: „A Kölcsey u. 13. szám alatt helyezkedik el a Kölcsey Emlékmúzeum, amely valószínűleg Kölcsey Ferenc szülőháza volt.” (21. oldal közepe)

Sződemeter ma

  A Reakció munkatársai időt, pénzt, energiát és fáradtságot nem kímélve exkluzív helyi képriportban számol be az igazságról. Csak itt, csak most, csak a Reakció olvasóinak Kölcsey Ferenc szülőfaluja, Sződemeter live.



A kicsiny falu Szatmár megyében, Romániában, Nagykárolytól 30, Tasnádtól 6 kilométerre fekszik. 383 lakójából 56 magyar.
 

A Sződemeterre vezető, aszfaltmaradványokat is tartalmazó úton, a maximális sebesség gépjárművel 15 km/h.

A faluban viszont csak földút van.

Sződemeternek két templomma van: egy református és egy görög katolikus (Ceausescu idejében még ortodox).

A református templomban havonta már csak egyszer tartanak istentiszteletet.

A református templom kertjében állították fel Kölcsey szobrát.

A legenda szerint a templom melletti réten írta a Himnusz néhány stórfáját Kölcsey. Bár az elkészült kéziraton Cseke (Szatmárcseke) szerepel.

És igen. Ez a szülőház. Átépítve, műanyag nyilászárókkal. A ház jelenleg a görög katolikus parókia. 1990 előtt az ortodox egyházé volt. Az ortodox pap és neje lakott benne. A papnét állítólag annyira zavarta a Wesselényi Társaság által felállított emléktáblát megnézni kívánó magyar zarándoksereg, hogy lemeszelte a táblát.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr95605171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.08.08. 11:45:31

hanni, a zombi, a troll, zombi stb. létező szociológiai kategóriák.

Szt. Ahanov 2008.08.08. 11:46:28

Üdv!
Nem értem, miért ne lehetne a Himnuszt egyszerre többféle aspektusból megközelíteni. Irodalomtörténészek foglalkozhtnak vele versként, akár kritizálhatják is, de kár lenne eltagadni/megtgadni/megtiltani, hogy szakrális jelentőséget tulajdonítsunk neki. Egy nemzeti Himnusz lényege nem éppen a szakrális jelentéstöbblet? (Mellesleg számomra minden vers, minden műalkotás - ha jó - "szakrális" jelentéstöblettel bír. Az én nézőpontomból ez a művészet lényege.)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 11:48:30

Például szerintem az egyik leglényegesebb értékmérő az ember saját táplálozásával szembeni igényessége.


Igaz magyar nem prédikál sört, hanem (minőségi) bort iszik. Egyáltalán: ért a borokhoz valamelyest.
Aki nem issza és nem ért a borokhoz, az egy mocskos idegenszívű nemzetáruló szélsőséges sörissza

Aki füstölt szalonnából kisült zsír helyett növényolajon pirítja a hagymát a pörköltalaphoz, az pedig egy szélsőséges fitneszfasiszta


Szerinted szerintem ezek után te igazmagyar vagy?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 11:59:12

vagy vegyük a zenét

igazmagyar Muzsikást hallgat és Bartókot, vagy esetleg cigányzenét és operettet, ha lazul

és nem holmi jöttment angolszász ír/feka/germán alapokra épülő rockzenét (az ún. 'nemzeti rock' ..jujj), meg indián, szuahéli kitudjamég miféle kozmopilita világzenéket

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.08.08. 11:59:31

Hát, ha a vegetarianizmus alterglobos-greenpeace-es-gyógykristályos vonallal párosul, akkor ott a mélyben elég gyakran megtaláljuk Marxot, Maót és nem utolsósorban Marcuse-t. :)

Most pedig megyek és elfogyasztok valami húsfélét. :)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 12:00:51

Tegye fel a virtuális kezét a reakció szerzői és törzsolvasói közül az, aki a fentiek szerint is igaz magyar (zsírral főz, bort iszik és Bartókot hallgat) - rajtam kívül?:D

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 12:03:23

érdekes felmérés lenne megvizsgálni az ún. nemzeti radikális fiatalság alkoholfogyasztási szokásait.

Gyanítom, hogy nem a hazai bor és pálinka végezne az élen...

Hanem a sör meg a red bull meg a kólás viszki
:p

elGabor: jó étvágyat

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.08.08. 12:04:56

hannibal.blog.hu 2008.08.08. 12:00:51

LOL

de csak dacból nem állunk melléd

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 12:07:02

Szfül: az meg, aki nem is iszik alkoholt, mint te is pl., az csak valami kákabélű hígmagyar lehet:D

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 12:10:34

on

a vita hevében elmaradt: gratula a képekért/hez
(kár, hogy esős időben készültek)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.08.08. 12:11:18

khm, Hannibál, nevezd meg a segédeidet...

h. én nem iszom?!
terjessz rólam mást, bármit, de ne ezt... :D

Szt. Ahanov 2008.08.08. 12:13:11

A kólás viszki és red bull nagy mellélövés. (Már ha komolyan gondoltad.) Legutóbb Megyó mondta, a szépemlékű D-209-es ügy környékén, hogy a fiatalokat nem érdekli a múlt, csak az, hogy legyen zséjük kólás viszkire. Ezt ne vedd komcsizásnak! :)

hcrules 2008.08.08. 12:17:14

Ezek a dolgok most hogy jönnek ide? Azt hiszem elvesztettem a fonalat.

Szt. Ahanov 2008.08.08. 12:20:37

Én is a Himnuszról szerettem volna eszmét cserélni, de süket fülekre találtam. :)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 12:21:49

hóttkomlyan gondoltam

hogy érdekes lenne egy felmérés


Szfül: elnézést:)

Nzoltan 2008.08.08. 12:23:13

Most még ismeri az emberek többsége a himnuszt, de ötven év múlva már jó ha a népesség fele. A mostani tizenévesek sem tudják sőt, nem is érdekli őket. Az analfabéta kisebbségről meg nem is beszélve.
A legrosszabb az, hogy ha valaki énekli vagy vigyázba vágja magát a hallatán, sokan egyszerűen hülyének nézik. Vagy nácinak.

Szt. Ahanov 2008.08.08. 12:33:59

Mo.-on valóban túl sokan nézik rossz szemmel, ha az ember átszellemülten, ne adj' Isten elérzékenyülve énekli a Himnuszt, vagy hasonlóan viszonyul bármely nemzeti szimbólumhoz. Furcsa ez. Próbálnál meg a politikai liberalizmus olyan fellegváraiban, mint az Egyesült Államok, vagy Franciaország, nem átszellemülni a Himnusz hallatán. Múltor egy Franciaországban élő ukrán sráccal SÖRözgettem együtt, olyan átszellemülten énekelte nekem a Marseillaise-t, hogy csak lestem. Érdekes dolgok ezek.

Gabe2 2008.08.08. 12:37:14

A Mareillaise az a nóta, amelyben embercsoportok megölésére buzdítanak?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 12:48:47

Szt.Ahanov, erről a jelenségről, sőt: az o k á r ól is el lehetne polemizálni...

Téglagyári Megálló 2008.08.08. 12:56:57

Hannibál, tedd meg, mi tart vissza? (az "okáról" polemizálni)

Kopiás Attila Steve 2008.08.08. 13:03:25

Lehet a mókusok elé vetni, de én pl nem szeretem a himnuszunkat.

Nem ez a legfontosabb oka, hogy miért, de kezdjük ott, hogy keresztény. Mielőtt instant megköveznek az errejáró prédikátorok, ezt alapvetően jó dolognak tartom. Csak épp én nem vagyok az, szeretném vagy sem, nem osztom ezt a hitet. Megértem, hogy sokan fontosnak találják, hogy olyan himnusza legyen az országnak, melyben a keresztények istene szerepel, még el is fogadom. De az tegye fel a kezét a keresztények közül, aki igaz őszinteséggel tudna énekelni egy olyan himnuszt, ami a sajátjától (nem teljesen, de némileg) eltérő vallási meggyőződést hirdet. Ha neadjaég nincs sok ilyen ember, akkor kábé azon lehet gondolkozni, hogy a keresztény vallások valamelyikét nem gyakorló kisebbség (80%?) számára őszintén befogadható himnuszt szeretnénk, vagy se nem. Nekem mindkét verzió ok, csak aztán ne rajtam akarja leverni senki...

Ami komolyabban zavar benne, az inkább a "dugjuk a fejünket a köldökünkbe és haljunk meg, minket mindenki csak bánt" hangulat. Kultúrtörténeti emlékként roppantul érdekes és nagyon beszédes a keletkezéskori idők általános érzetéről. Ha lenne külön kategóriánk gyászhimnusz néven, egyértelmű első helyezett, minden szomorú, gyászoló megemlékezésen ott lenne a helye. Ünneplésre, lelkesítésre, pozitív jövőkép teremtésre (ami ugye 0. feltétel lenne eme pozitív jövő megteremtéséhez) pont annyira nem alkalmas, mint ahogy semelyik sirató se lenne. Legszívesebben azt mondanám, ha sokáig ez lesz a himnuszunk, ami formája a nemzeti karakterünket, még a végén egy befele forduló, másokat hibáztató, frusztrált és lecsúszó ország leszünk, de ezt mostanra már sikerült is elérni.

Teszem hozzá, a mű maga szerintem mestermű. Csak szerény véleményem szerint nem alkalmas egy vallásilag független ország számára pozitív jövőkép és nemzettudat erősítésére.

Jöhetnek a mókusok.

Szt. Ahanov 2008.08.08. 13:03:57

Hannibál: nosza! Ezért vagyunk itt, nem? :)
Nekem sem áll közel a szívemhez a Marseillaise. Az egész "nagy francia forradalomról" rossz véleményem van. Ez is a jelenséghez tartozik, hogy a mégis van egy olyan berögzült téves történelemszemlélet, amire a komcsik csak ráerősítettek, hogy a nff az valami csodálatos pirkadat az emberiség addig sötét egén. Jó hülyén fogalmazok, de remélem érthető, amit mondani akarok. Egyébként pedig éljen a hp és mennyen fölfelé a borban a gyöngy!

states 2008.08.08. 13:08:59

Szt Ahanov
Persze lehet adni az ártatlant, csak itt nem azokról vitatkozunk, akik tényleg irodalomtörténeti, -elméleti szempontból közelítenek a Himnuszhoz. Van egy olyan identitászavaros és befolyásos értelmiségi réteg Magyarországon, amelyik a magyarság sorskérdései, kultúrája, történelme, hagyományai iránti közönyét, megvetését minden erejét latba vetve megpróbálja kiterjeszteni a társadalom egészére. Nem sikertelenül, hiszen kezükre játszik a Rákosi- és a Kádár-korszak évtizedei és a jelenlegi globalizációs tendenciák. Ez a valódi tanulsága a rendszerváltás utáni 20 esztendőnek...

Szt. Ahanov 2008.08.08. 13:09:26

Steve, minden csak attól függ, hova helyezzük a hangsúlyokat: Isten áldd meg a magyart, JÓKEDVVEL, BŐSÉGGEL! Ez azért nem ugyanaz, hogy dugjuk a fejünket a köldökünkbe é haljunk meg. :)Egyébként tudod, hogy hangoznék az a Himnusz, amivel mindenki tud azonosulni?
Kb.:
Hmmm-hm-hm-hmm-hmm-hmm-hmmmmm,
hm-hm-hm-hm-hmm-hmm-hmmmm!
etc.
:)

Szt. Ahanov 2008.08.08. 13:15:30

states, úgy látszik túl jól adom a hülyét. :)
Nem, nyilván vannak olyanok, akik zsigerből, akarattal támadnak Szent Koronát, Himnuszt, etc, és vannak azok akik csak egyszerűen nem tudják fölfogni, hogy ezeknek lehet szakrális jelentőségük. Én meg azt mondom: igen lehet elemezni versként, meg el is lehet érzékenyülni a Himnusz hallatán. A kettő nem zárja ki egymást, és aki csak versként tudja látni, az se vitassa el mástól a jogot, hogy ne "csak" egy versként gondoljon rá.

Téglagyári Megálló 2008.08.08. 13:16:36

KA_Steve,

nekem meg az jön át, hogy jókedvvel, bőséggel, meg hogy emlékezünk a rossz időkre is, és hogy eleget szenvedtünk már. Nem értem, hol itt a pesszimizmus.

Téglagyári Megálló 2008.08.08. 13:18:38

Persze gondolhatok arra, hogy a heppi világnézet szerint nem is szabad szenvedést emlegetni?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 13:23:27

A magyar (a Himnusz alapján!): balsorstól régen tépett, tenger kíntól szenvedő, bűnös-bűnhődő, önpusztító ("Hányszor támadt tenfiad...") nép...

Nem értem, hol itt a pesszimizmus:))

states 2008.08.08. 13:24:31

Hannibál
Na, ami a NFF-t illeti, egyetértünk. Valahogy a vérrel írt, vérben született haladás nem az én műfajom. Persze nem a hirtelen felindulásból elkövetett eseményekre gondolok, hanem, ahogy a már az "ügy" győzelme után megkezdjük a vélt vagy valós "osztályellenség" likvidálását. Ebben a tekintetben a NFF nagy rokonságot mutat a NOSZF-mal...

Téglagyári Megálló 2008.08.08. 13:24:40

Hanni, ezek tények, a múlt. A jövő meg: jókedv, bőség, hm?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 13:26:36

Szt.Ahanov: amikor olvasod (elemzed, kritizálod, stb): vers. Amikor (meccsen, éjfélkor ...: ünnepen) hallgatod/énekled: himnusz.


- a bot és a vászon mitől válik zászlóvá?


Nem olyan nehéz ez, szerintem....

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.08.08. 13:26:43

KA_Steve 2008.08.08. 13:03:25

Szerintem nem jól közelíti a kérdést. Himnuszunknak talán egyik baja, hogy még nem eléggé ósdi. Részben azért, mert nem elég régi, nagyrészt azonban azért, mert eleve kb. annak írták, amire használva lett. Ezért ezen a versen érződik, hogy olyan ambíciói vannak (elnézést a képzavarért), amiket ha az olvasók komolyan vesznek, akkor lehetetlen elvárásaik lesznek a himnusszal szemben. Pl. elkezdi zavarni őket, hogy a vers pesszimista, meg keresztény, márpedig az országban nem pesszimista mindenki, és nem is keresztény. Stb.

De hát nem lehet elvileg sem olyan himnuszt gyártani, ami kifejezi pl. az egész ország lakosságának érzületét, ráadásul cserélni sem kell tízévente. (A románok 5-ször cseréltek himnuszt a XX. században, pl. Grozáéknak más volt, mint Gheorghiu-Dejéknek, Ceauşescu pedig megint váltott, ahogy változott a pártvonal). Ez, a román modell, zsákutca. Nem lehet elég gyakran cserélgetni a himnuszt, és még gyakori cserélgetés mellett sem lesz mindenkinek az ízlését kifejező egyveleg. Képtelenség olyan dalt írni, aminek a tartalma "mindenki számára elfogadható", egy országban ugyanis, szerencsére, nagyon sokféle ember él.

Ezért a himnuszt távolságtartással kell szemlélni. A himnusz is csak egy dal, igaz, központi jelentőségű. De a himnusz központi jelentősége (mint egyesek itt tág értelemben mondják: "szakralitása") nem egyenlő azzal, hogy ez egy tökéletes, optimális dal, vagy annak kell lennie, hanem arról van szó, hogy egy nemzet úgy döntött, hogy akkor most ez a dal (tág értelemben) "szakralitással" lesz felruházva. Az amcsi himnusz egy háborús éjszaka eseményeiről szól. A holland himnuszban egy szabadságharcos hadvezér vall magáról. A lengyel himnusz is "elavult", azt az időt idézi, amikor Lengyelország még nem volt független. Ezek a himnuszok történelmi véletlenségek folytán keletkeztek, és ezért aztán senki sem kéri számon rajtuk, hogy miért nincs beléjük sűrítve az ország története és lakóinak összes véleményei, hanem a XXI. századi holland (közhelyesen szólva két füvescigi között) vígan énekli, hogy "Nassaui Vilmos vagyok". Hasonló távolságtartást ajánlok a magyar himnuszhoz (bár a vázolt különbségek miatt ez talán nem triviális feladat) és mindjárt nem lesz vele semmi baj. Egy ateista nyugodtan énekelheti, hogy "Isten áldd meg...", mert tudja, hogy ezt érthetjük metaforikusan is stb. A holland átlagpolgár se morog, hogy de hiszen én nem vagyok nassaui Vilmos.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 13:28:48

states, azt némi iróniával véltem mondtani:)


Minden 'haladás' vérrel születik
És minded 'reakció' is ...ilyen (sajnos) a történelem

Szt. Ahanov 2008.08.08. 13:30:19

Hannibál: Szerintem sem, én is ezt mondom. Tényleg ilyen érthetetlen vagyok? :)
Erre reagáltam:
"De a Himnusz szakrális tárgyként való kezelése ellen igen erősen berzenkedik a bennem lakozó liberális(nem komcsi, vazeg, nem komcsi) ...és főleg irodalmár"
Szerintem nem kell berzenkedni.

CrL 2008.08.08. 13:32:34

sry me, de mi ez a késő nyári lyukasóra?

Szt. Ahanov 2008.08.08. 13:33:27

Dzsucseharcosé az első értelmes hozzászólás. :)

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.08. 13:34:11

Hannibál,
meg van mondva, komcsi vagyol.

De ettől függetlenül, ez a himnuszunk. A magyar nyelven is rágódhatnánk, hogy miért nem inkább latin vagy germán.

Steve,
figelj kicsit a szövegre:
"...bűneink miatt gyúld harag kebledben" - ez a szöveg nem másokban keresi a hibát.

Egetlen komoly kritika lehet a Himnuszunkkal szemben, sajnos protestáns a szerző (és egy protestáns prédikátor szájába adja), és a korábbi katolikust váltotta fel.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 13:35:16

"De a Himnusz szakrális tárgyként való kezelése ellen" - pontosítok: De a Himnusz CSAK szakrális tárgyként való kezelése ellen...

Téglagyári Megálló 2008.08.08. 13:37:55

A filológusok nem jutnak be a mennyországba, Hannibál...

Szt. Ahanov 2008.08.08. 13:38:29

Hannibál: Nyugtázva. (dicsérem a napot.) :)

Téglagyári Megálló 2008.08.08. 13:38:35

tölgy,

mi volt a korábbi kátóllikus himnusz? Bevallom, nem vagyok elég mívelt.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 13:41:18

tölgy, nyugi

az is meg vagyon mondva, hogy nem vagyok komcsi (ergé), meg az is, hogy fasiszta vagyok (heima)

és ez csak itt, ma...:)))

na és?

Ha én azt mondom rád: te tölgy vazze, te bükk vagy, akkor mi van?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 13:41:59

T.M: "Ah, hol vagy magyarok tündöklő csillaga..."

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 13:45:55

ja, és még egy tölgy: nem mondtam, hogy más himnuszunk legyen

csupán azt mertem megjegyezni, hogy ...ööö nem értek egyet elGabor komcsizós kommentjével (keresd meg)

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.08.08. 13:45:57

KA_Steve: a helyzet az, hogy én sem vagyok vallásos (az egyházakban elsősorban a hagyományt és az intézményt tisztelem), de a Himnuszt mégis a magyar nemzeti identitás egyik alapkövének és megértése kulcsának tartom.

"Ünneplésre, lelkesítésre, pozitív jövőkép teremtésre (ami ugye 0. feltétel lenne eme pozitív jövő megteremtéséhez) pont annyira nem alkalmas, mint ahogy semelyik sirató se lenne."
Szerintem éppen olyan kiváló ünneplésre, mint egy pohár testes vörösbor. Az például nem édes és könnyed, hanem nehéz, komplex és fanyar. Mégis kiváló lesz tőle az ünnep. A Himnusz is hasonló dolog. Nem csak pezsgővel és breezerekkel lehet ünnepelni; Közép-Európa múltját és jelenét nézve ez disszonánsnak is hatna. Ide ez illik, és kész.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2008.08.08. 13:48:12

dzsucseharcos

A román himnuszpolémiához egy kis adalék:
eletmod.transindex.ro/?hir=10816

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.08.08. 13:50:30

Nota bene, ahogy Hannibál linkje is mutatja, a korábbi himnuszaink sem voltak éppen a legderűsebbek, de nem az a frissebb keltű Székely Himnusz sem. Ez nem véletlen. Ilyenek vagyunk, és ilyenek is maradunk.

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.08. 13:53:27

Hanna,
ergé elhajló, már régóta figeljük.
A bükk meg egészen hízelgő, legalábbis a faárak alapján.

A Boldogasszony Anyánk
www.youtube.com/watch?v=y-5_DhEytJ0

Egyébként ha a 16-17. századi magyar protestáns szövegeket olvassátok, jobban megérteni a Himnuszunkat.

Szathmáry · www.mandiner.blog.hu 2008.08.08. 13:55:07

elGabor

Sőt a régi székely himnusz sem az a derűs vidám dal.
www.youtube.com/watch?v=WWHJce4pCNs

Loxon · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.08. 13:55:22

Hannibál, Ön rosszabb, mint Gizike. Maga azért komolyan is gondolja. Nemde? ;->

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.08. 13:55:32

El tudnám képzelni, hogy GyF lelépése előtt, Hillerrel karöltve, utolsó gesztusként kiírna egy szövegíró pályázatot az új himnusz elkészítésére. A meghívásos pályázat résztvevői lennének:

Geszti Péter
Gréczy Zsolt
Müller Péter Sziámi
Parti Nagy Lajos (magasművész letudva)
Kovács Ákos (díszjobboldali letudva)

Ki nyerne?
:)

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.08.08. 13:56:13

Szathmáry · www.reakcio.blog.hu 2008.08.08. 13:48:12

Hehe, jellemző. Ha egyszer ez a folyamat már mozgásban van, akkor nem lehet csak úgy kiszállni belőle. Egyébként az ilyen problémákat kezelhetnék úgy, hogy párhuzamosan több nótát is felfuttatnak "félhivatalos" státusba, mint a skótok, vagy az Amerikai Konföderált Államok egykor.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.08.08. 13:58:53

Hannibál

Hanni Baál

Baál kegyeltje

Nagy fegyvertény volt, amikor Róma legyőzte régi ellenlábasát. Egszersmind mai kultúránk akkoriban vetette meg lábait európai földön. Ceterum censeo ...

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.08. 13:59:41

Vagy ott vannak a spanyolok, ahol nincs hivatalos szövege a himnusznak - viszont van fél tucat nem hivatalos (monarchista/ kommunista/ francóista/ népi/ urbánus/ humoros)

Google 2008.08.08. 14:03:24

A Himnuszban mindenki azt talál meg, amit akar, amit szeretne, de megmondani, hogy mit találjon benne, na, az a gorombaság.
Nekem ez a - bal sors, akit régen tép - a gyengém. Telitalálat. Ezer pont.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 14:04:08

Loxon, mit is gondolok komolyan?


ergé: hihi:)

(Geszti már meg is írta a sajátját:)

ÁrPi 2008.08.08. 14:09:22

A Hannibal Lektűr-attitűd 2008.08.08. 09:59:56

"" A Szózathoz/ról:
szó zat dekon strukt
hannibal.blogter.hu/?post_id=90108
lehet komcsizni ""


Juj :) Nem komcsi vagy te, hanem olyan mint Nagy Kriszta Tereskova :--)

velvet.hu/celeb/tereskova050/

Tereskova úgy vélekedett Geszti Magyaroszágos daláról, hogy az hazug.

Holott a Geszti -féle dalszöveg olyan Magyarországot álmodik rögtön az elején, amelyben ""álmában járt"" / járhatott volna a dallal együtt-szárnyaló tisztelt hallgatóság!

Hannibal elolvastam az átköltésedet.

CrL 2008.08.08. 14:10:35

nemtom nézitek e, de fantasztikus ez a komcsi megnyitó Pekingben.

Turul, irigyellek, jó magyarként ;]

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 14:17:01

CrL: nagyon hubazmeg

de mondjuk ezt várható is volt

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.08. 14:18:50

Hannibál,
ezt a "Tebenned bíztunk eleitől fogva"-t még mi hegymögiek is ismerjük. :)
De ha ez a kedvenced, akkor mi a baj a Himnusszal? Nekem a két szöveg elég szinoptikusnak tűnik.

CrL 2008.08.08. 14:21:02

Hannikám, hülye vagy és klimaxolsz és mindenre ugrasz mint valami pzsicho Grétsy László, nem gondolod hogy aki nem szól bele agyrohamaidba, kinevet? én régóta ezt teszem, sry

Google 2008.08.08. 14:24:47

Azt hittem, választ az ország, hogy Balót hallom.
Nem választás, olimpia.
Not freedom, carneval.

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 14:27:29

Crl: félreértesz

a megnyitó hubazmeg -> elképesztő, lenyűgöző, fantasztikus

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 14:30:02

a 'várható is volt': lehetett tudni, hogy a kínaikak igennagyon kitesznek majd magukért


nos?

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 14:33:02

Loxon is csak benyögött egy jó trollosat és angolosan távozott ...

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 14:37:04

tévedést beismerni biztos valami libsi szokás...

Hattory Hanzo 2008.08.08. 14:49:05

A kínai kommunisták valahogy nem annyira hagyomány- és nemzetellenesek, sőt, ahogy a megnyitót nézem. Biztos renegátok. Vagy a hazai sztereotípia butus.

CrL 2008.08.08. 14:59:17

HH: nem rágógumiznak a himnuszukon és múltjukon sokat

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.08. 15:09:43

CrL: lehet, hogy nem is félreértés...??
mert jóhiszeműen azt gondoltam, a hubazmeges kommentemet értetted félre ...


vagy konzinak derogál beismerni, ha tévedett?
:)


gy.k., összefoglalva: semmi bajom a himnuszunkkal, sőt,a Himnusszal sincs - elGabornbak volt egy (komcsizós) megjegyzése, mellyel nem értettem egyet.
ennyi.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.08.08. 15:18:46

Cypriánus

Csak, mint keresztény ember számára szeretném felhívni figyelmedet arra a vallásilag talán elhanyagolható apróságra, hogy Baál híveinek kultuszát leginkább a saját gyermekek szakrális feláldozása jellemezte. A földközi-tengeri hegemónia irigylése mellett talán ez is kiverhette a derék rómaiaknál a biztosítékot.

CrL 2008.08.08. 15:21:26

Hanni egyáltalám nem derogál, én beismerek bármit, még azt is hogy nem feltétlen egy single kommenedtre ment amit írtam. a sok betrippezet Grétsy féle mókás de lassan már unalmas komcsi-definíciós, himnuszboncolgató, libsikonzi különválasztó blablabládra. ne lepődj meg ha hisztis klimaxos nyanyák jutnak az eszembe ilyenkor.

a megnyitó pedig továbbra is superhot

ÁrPi 2008.08.08. 16:19:13

Hattory Hanzo 2008.08.08. 14:49:05

""A kínai kommunisták valahogy nem annyira hagyomány- és nemzetellenesek, sőt, ahogy a megnyitót nézem. Biztos renegátok. Vagy a hazai sztereotípia butus. ""

NEM, nem renegátság a kínaikommcsiké sem:

Egy "butus hazaisztereotipa" vagy lokalis ismereteinkböl(tapasztalatainkból) vetített közvélekedés a kommunisták mindenütt-másholis abovo nemzetellenessége.

Ha nemzetellenességet gondolunk róluk, akkor az a hazánkbeli kommunistáink egyedi sajátosságaként --ezuttal is mint mindig újra -- felismerhető felemlíthető attributuma.

Google 2008.08.08. 17:47:48

Hungarikum a mi kommunistáink nemzetellenessége.

dzsucseharcos · http://songun.blog.hu 2008.08.08. 17:55:36

Google 2008.08.08. 17:47:48

>Hungarikum a mi kommunistáink nemzetellenessége.

Különben 1947-ben Rákosiék a választáson még annyi PFZ zászlóval és szalaggal, meg annyi nacionalista jelszóval kampányoltak, mint egy másik párt sem. Mondjuk ez nyilván "taktika" volt.

Google 2008.08.08. 17:58:46

Harcos,
trükk. Egy a sok közül.

Thulsa Doom (törölt) 2008.08.08. 18:02:03

A mi kommunistáink sohasem voltak nemzetellenesek, sőt! 1919-óta a legszélsőségesebben képviselik a saját nemzetük érdekeit. Kár hogy ez a nemzet a zsidó és nem a magyar.

Beverneki Kemény Farkas 2008.08.08. 20:57:20

Gyerekek, nézzétek meg ezt a falut, a sáros-mocskos főutcát, az emléktáblát lemeszelő oláh pópafeleséget, a kilátástalanságot, a Balkánra áttolt magyar falut...utána mondjátok azt, hogy a himnusz pesszimista.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.08.08. 22:50:59

Beverneki Kemény Farkas? Ismerős ez a név az ős-ős Ufiból :)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.09. 01:18:34

hurrá

akkor én mégsem vagyok komcsi

tnx Kemotox


CrL: kár ...vagy inkább szerencse?:)

már kezdtem magam itt értelmes, vitaképes emberek között érezni..

a 'különválasztó' blablát ma itt nem én nyomattam

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.08.09. 01:24:18

Google :)

Hanni, te miért ide miért ide jársz identitást szerezni? :)

ja, és írd meg lécci az antiszakrális nemkomcsi magyar hímnusztot! :P
lehet benne enjambament is, hogy még mindig lehessen mit a zsidókra fogni! :D
mire megint online leszek vas. estére, kész legyen! :)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.09. 01:31:26

már leírtam párszor

ebben a posztban is

de nyugi, ahogy kinéz a dolog, el fogok maradni

és nyugodtan, belterjesen komcsizhattok tovább

(A Kemotox ...tényleg senkinek nem csípi a szemét rajtam kívül? ...n.c.)

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.09. 01:32:54

Szfül, sokadszor mondom: SEMMI BAJOM A HIMNUSZUNKKAL!

vazze, írástudók vannak itt ..de olvasni tudók miért nem?

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.09. 09:49:23

Hanna,
szerinted mit kéne csinálni "Kemotox" nickkel? Itt modera nincs, jogosítványunk sincs.
Hülye beírásoknak meg tonnája van. Te sem vállalod az értelmetlen vita lélekemelő hatásait.

Invictus 2008.08.09. 23:11:57

Kölcseynek azért volt olyan zsidóellenes írása, amit nem idézgetnek mostanában, legfeljebb a szélsőjobbon (a parasztokat az uzsorával és az olcsó szesszel tönkretevő, Galíciából beözönlőkről).

A Hannibal Lektűr-attitűd · http://hannibal.blog.hu/ 2008.08.10. 23:34:22

tölgy: ááá ..semmit


ízlés kérdése, ki mit enged a blogján

tölgy · http://konzervativok.blogspot.com 2008.08.11. 08:13:27

Hanna,
írtam, most akkor lepődj meg, nincs ilyen jogosultságom és gondolom másoknak sem.
Ha látod Turult, vele bszéld meg a moderatúra kérdését.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.08.11. 08:21:23

A Hannibal Lektűr-attitűd · hannibal.blog.hu 2008.08.09. 01:32:54 , gazdátlan, elhagyott humorérzék a portán... :P
süti beállítások módosítása