Zebegény, a keresztény úri középosztály Szentendréje
2008. július 31. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Zebegény, a keresztény úri középosztály Szentendréje

 Van Budapesttől nem túl messze egy falu, ahol zöldek a fák, működnek az utcai kutak, és ott lehet hagyni a biciklit a főtéren lelakatolatlanul. Az ember ebben a korban már nemigen vágyik ennél többre, így aztán nyaranként mi is gyakran vendégeskedünk itt, Zebegényben, a Dunakanyar vitathatatlanul legszebb településén.

 A falu 51 perces vonatútra van Budapesttől, s kocsival is kábé ennyi az út. Zebegény szerencséje, hogy nem rajta keresztül, hanem gyakorlatilag mellette megy el a vasút és a 12-es főút, így erre csak az jár, aki konkrétan ide jött. S ha már itt van, itt is marad legalább egy-két napot. Vagy ha teheti, többet.

 Maga az 1200 lakosú falu a Malom-patak elkanyarodó völgyében húzódik, ám különböző nyúlványai, nyaralótelepei ezen kívül is elterpeszkednek. Ez utóbbiakkal persze nem érdemes foglalkozni, az élet a főtér körül zajlik. Pontosabban cammog, mivel Zebegényben egy furcsa természeti jelenség következtében lelassul az idő. Sőt néha meg is áll. Épp ez adja a hely varázsát.

 Ami az őslakosokat illeti: mivel jórészt 18. században betelepített németek és szlávok leszármazottai, így ők a legmagyarabbak az egész országban. Római katolikusok, jobboldaliak, Nagy-Magyarország matrica van a furgonjukon, s házaikon télen-nyáron kinn van a magyar – és néhol, horribile dictu, az Árpád-sávos – zászló. A kocsmában a Hír TV megy – szerencsére halkan, mert itt nem igazán érdekel minket, hogy mit gondol Csermely Péter a világról –, s itt található Magyarország egyik legjelentősebb Trianon-emlékhelye. Viszont errefelé mindez annyira evidens, hogy a nagypolitika nem is téma sehol, nyoma sincs a Kossuth téri paranoiának, s az ember tökéletes nyugalomban ellehet. Ráadásul az itteni népek igen barátságosak is, az emberek köszönnek az utcán, még a gyüttment nyaralóknak is.

 Zebegényben akkor is jócskán találunk látnivalót, ha netán érdeklődőek vagyunk. Megnézhetjük a Györgyi Dénes, Jánszky Béla és Kós Károly tervezte, Havas Boldogasszonynak szentelt szecessziós templomot; a sziklaszentélyt, ahol valaha állítólag egy remete lakott; a gyönyörű kálváriát; a Szőnyi István Emlékmúzeumot (Zebegény fontos művészeti központ); a bolond nagybácsi zsúfolt padlására emlékeztető Hajózástörténeti Gyűjteményt; a hősi emlékművet az országzászlóval a kálváriadombon; meg még jó néhány ezt-azt. És remek gyalogtúrákat is tehetünk a Börzsöny környező hegyeiben.

 Civilizált ember azonban nem tesz ilyet.

 A civilizált ember, ha Zebegényben üdül, délben kel fel, majd megreggelizik a teraszon, a kertben vagy egy főtéri padon. Lassan, komótosan, jóízűen. Ezután megkávézik a vasútállomással szemközti cukrászdában, és néz ki a fejéből. Ezt követően átsétál a Mókusba egy fröccsre vagy sörre, s míg hosszasan elkortyolja az utcai vagy tetőteraszon – ezer Corvin-terasz sem ér fel vele –, bámulja a főutca forgalmát. Aztán bámulja a templom hátulját. Aztán a hegyeket. Ezután esetleg tesz egy kört, megnézni az Erzsébet-forrást, a hétlyukú hidat meg a temetőt. Majd a főtéri boltban vesz szalonnát, kolbászt, hagymát és krumplit, na meg sört. Majd lesétál a Duna-parti szabadstrandra. Itt tüzet rak az uszadékfából, megsüti az estebédjét, közben nézi a Dunán a hajókat, a fodrozódó vizet, a szemközti hegyeket, nézi, nézi, és sörözik. Ezzel a nap nagyjából el is telik. Még megnézi a Dunánál a giccses festményre hajazó naplementét, és visszasétál a faluba. Benéz a szebb napokat is látott Kulacsba, ahol fiatal korában sok olyan dolgot művelt, amelyet ma már igencsak szégyellne. Ha talál partnert, játszik egy parti biliárdot, azon a girbe-gurba asztalon, amelynek filcét 15 éve még ő égette ki. Majd az estét a Mókus teraszán fejezi be: megint fröccsöt vagy sört iszik, ropit rágcsál hozzá, s ha éhes, itt kapni vislit és debrecenit. Ezekhez kísérőnek természetesen némi barackpálinka is dukál. Közben hallgatja a szomszéd asztalnál a helybelieket, akik épp egy jelen nem lévő helybeli viselt dolgairól beszélnek. Aztán ha az illető megérkezik, a szót átterelik egy másik jelen nem lévő helybelire. S ha az is megérkezik, megint váltanak. Ha valaki elmegy, azt beszélik ki. De mindezt nem mérgező rosszindulattal, hanem alapvetően kedélyes szeretettel. 11 körül zár a Mókus, ilyenkor levezetésképpen még át lehet menni a Kulacsba vagy a tavaly nyáron nyílt, pesti álmediterrán hangulatú – s éppen ezért kerülendő – Renaissance Ifjúsági Kávézóba, de már nem érdemes. Jobb visszamenni a kisházba, nézni még egy darabig a csillagokat, majd nyugovóra térni.

 És másnap, harmadnap, negyednap – s ha lehetne, örökkön örökké – újra kezdeni az egészet.

 


 

 Zebegényben van:

utca és ház

 

 

templom

 

kocsma

 

 

flóra

 

 

fauna

 

Hősi emlékmű, országzászló, nemzeti tragédiák emlékhelye

 

 

irredentizmus

 

múzeum 

 

temető 

 

 

 

kálváriadomb

 

kilátás

 

 

hétlyukú híd

 

forrás

 

hajóállomás

 

Duna

 

és naplemente

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr46593696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irrelevant 2008.07.31. 13:04:23

Ctrl+F-fel rákerestem a "kína" kifejezésre a cikkben.

NINCS BENNE! Sehol!

nénike · http://mandiner.hu 2008.07.31. 13:11:38

Kálmán, te körúti verbál-szatír, tudom, szép vagy, de Zebegény még nálad is szebb. Erről tanuskodó képeid elképesztően jók. Valld be, hogy alapvetően romantikus alkat vagy!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.07.31. 13:14:46

Kerem, ezt a kozeleti tortenest feltetlenul bele kellett volna venni a cikkbe, ha mar az uri kozeposztaly szoba kerult.

Zebegenyben izraeli befekteto vette meg az oregek otthonat. Ezzel parhuzamosan egy keresztet is allitanak, kozel az ingatlanhoz.

Nyilvanvalo, hogy rejtett antiszemitizmus munkal.
Forro Evelyn nyit:
www.stop.hu/articles/article.php?id=341325
Ket korrel kesobb a polgarmester lezar.
www.stop.hu/articles/article.php?id=345533

kispufi 2008.07.31. 13:15:31

A Dunakanyar környékéért (a hírtévétlenítő Both elvtárs Vácától észak-északnyugatra) nem tudok nem rajongani. Roppant érdekes a korabeli telepes-települések jólfejlett magyarságtudata, de ennek leképeződése és nyugalma - ami még átutazóként is jól kivehető - bennem is hasonló gondolatokat ébreszt. Nekem valahogy az egézséges jelző jut leginkább minderről eszembe, lelkileg, öntudatilag, önuralmilag. És a mértékletes.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.07.31. 13:21:58

kispufi 2008.07.31. 13:15:31:
"Roppant érdekes a korabeli telepes-települések jólfejlett magyarságtudata, de ennek leképeződése és nyugalma - ami még átutazóként is jól kivehető - bennem is hasonló gondolatokat ébreszt. Nekem valahogy az egézséges jelző jut leginkább minderről eszembe, lelkileg, öntudatilag, önuralmilag. És a mértékletes."

Szlovakok, nemetek, ciganyok.
Zebegenyt nem ismerem, de mondjuk Veroce vagy Kismaros ilyen.

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.07.31. 13:23:53

Gratulálok, nagyszerű képek!

Nem vagyok annyira járatos a Dunakanyarban, vannak nagyon szép részei, de itt-ott még felsejlik a szocreál múlt.

A zebegényi városközpontról Jules Matelot is tudna mesélni, ugye, Jules? :-)

phaidros 2008.07.31. 13:25:48

Jó-jó, és hogy van tovább? Kínai befektetési célpont lett Zebegény?

:)

kzgy 2008.07.31. 13:31:13

Kikérem magamnak azt a megjegyzést, hogy civilizált ember nem kirándul a Börzsönyben!

Mondhatnám, hogy civilizált ember nem traktál másokat kínai zenével, de hagyjuk inkább...

amondó (törölt) 2008.07.31. 13:51:42

Azt a madaras képet csúnyán szétfotosoppoltátok. Minek olyan ronda körvonallal besötétíteni a hátteret, ha amúgy sincs semmi ott, még csak egy kis felhő se...

kzgy 2008.07.31. 14:16:18

A csudát, csak ilyen aurája van a dolmányos varjúnak. :)

kispufi 2008.07.31. 14:32:10

Rendben, Doom, de hát ez máshol is így van...

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.07.31. 14:42:05

Doomhammer, ne aggódj, az ostoba pesti firkásznőn rajta vagyunk, már nő neki valahol a Börzsönyben a szömörcsög. Itt direkt nem említettük, mert a hétvégén megyünk le Zebegénybe sörivóversenyre, s ott még utána akarunk érdeklődni az ügynek.

Kzgy, régi szabály, hogy aki kínai zokniban jár és kínai klaviatúrán gépel, az előbb-utóbb kínai zenét fog hallgatni. Mi csak fel akarunk készíteni téged, hogy ne érjen váratlanul, amikor egyszercsak azon veszed észre magad, hogy kantopop slágereket hallgatsz az mp3-lejátszódon metrózás közben.

Amondó, tudod, milyen kurva nehéz lefényképezni egy ilyen izgága varjút? Ráadásul vidéken félénkek, nem engednek közel. Az ember ilyenkor elkezdi nyomogatni a mindenféle gombokat a képmanipulálóján, hogy kihozzon belőle valamit, ez néha nem sikerül.

egyvalaki36 2008.07.31. 16:35:17

Nagyon gyönyőrű! Tutira elmegyek oda hamarjában!
Köszke!

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.07.31. 17:43:15

Ne felejtsük el a Zebegénytől alig 100 méterre fekvő szigetet sem, amely a helybéli és a vendégeskedő úri középosztály kedvelt strandja (alacsony vízállás esetén), felső csücskében ruha nélkül élvezhető.

Ajánlott még: Kismaros-Nagymaros közötti szigetek FKK nélkül.

Dunakanyar, Balaton-felvidék rulez.

states 2008.07.31. 19:12:49

Keresztény úri középosztály... Hol van ma ilyen? Én nem látok se keresztényt, se úrit, és főleg nem középosztályt. Helyette egy idegbeteget látok esténként hadonászni a híradókban, aki állítólag miniszterelnök, és a nem tudom milyen osztály választotta meg...

tresh 2008.07.31. 20:17:25

A hülyék osztálya.

Elpet · http://nyarspolgar.blog.hu/ 2008.07.31. 21:20:54

states

Tudod... Az Új Magyarország... Benned van...

Kár, hogy ezek mondták. Attól függetlenül ebben az egyben véletlenül ráhibáztak az igazságra. Van szellemi alapunk, amire építhetünk. Ez az egy dolog elvehetetlen.

Sorokin 2008.08.01. 01:52:28

Nohát!

Én hardcore zebegényi nyaraló vagyok. Hétvégén láthattok majd a sörivó versenyen, mint utolsó helyezett. :)
Ja, szintén a Mókus, Cuki, Kulacs tengelyben szoktam mozogni, de én keveredek a helyi erőkkel. Valamint a billiárdasztalra én cigiztem a lyukat. :D

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.08.01. 08:18:18

Sorokin, mennyi a nevezési díj? kevesebb, mint amennyit meg bírsz inni?!

Gandalf Garaboncias 2008.08.01. 13:32:26

Ó, mi is megyünk szombaton családostul sörivőversenyre, de még nem tudom, benevezzek-e abszolut amatőr és lassú söröskorsó-emelgetőként. :D

Sorokin 2008.08.01. 13:56:47

Szerintem nincs nevezési díj. Nekem biztos nincs... :)
Az árak meg jóval a butapesti alatt vannak, tehát néhány ezer forintból hajnalig lehet dorbézolni.

A versenyre meg komolyan nem érdemes nevezni. Van egy-két igen pro vidéki versenyző, aki a liter sört nyomja be 1 mp alatt. Csak ki kell állni, majd szépen elkortyolgatni a sört, ezzel is erősítve a looser butapesti sztereotípiákat.

Sok reakciós lesz? Mert akkor valahogy megkereslek titeket.

Sorokin 2008.08.01. 14:00:10

bazalttufa!

A sziget valóban kellemes, a kishajó 100 forintért átvisz. Ellenben az ott éjszakázó úri középosztályt utálom, mert miattuk nem tudok aludni soha. Mi szemben a hety (hegy vagy domb) tetején vagyunk és úgy hallatszik minden, mint ha a szigeten lennék. Ennek valami fizikai oka van, de olyat én nem tudok.

Kínai Kálmán és Trágár Tóni 2008.08.01. 15:23:27

Sorokin, minket könnyű lesz felismerni. Ketten leszünk, az egyikünk csíkszemű, a másikunk meg folyton káromkodik.

Zetek 2008.08.02. 11:15:02

Uraim, már vagy fél évszázada nincs úri középosztály. Ezt a baloldali publicisták nem akarják tudomásul venni, az rendben van, de hogy a polgári underground sem, az már erős.

Invictus 2008.08.04. 12:41:18

Úri középosztály rég nincs, valami maradvány van, zárvány, pl. többgenerációs keresztény értelmiségi "polgárcsaládok" Budán, itt-ott vidéken. Vagy a nyilas házmesterek unokái, mert ilyen is van, ne tagadjuk... :)
Osztálynak már rég nem lehet nevezni persze, az tény, mert nincs a kezében számottevő hatalom vagy pénz, bár sok budai villán is lobog egész évben magyar zászló (vagy árpádsávos), drága autókon is figyel a nagymagyarországos matrica, de a nagypályán nem ők játszanak az biztos.

nénike · http://mandiner.hu 2008.08.04. 12:48:32

Én reakciós és nagyjából keresztény, úri középosztály vagyok! Vagy tán egészen az.

Kálmán gondolom családfaalapú benyomások alapján adta a címet.

Funyi1 2008.08.04. 22:22:49

A templomot Kós Károly tervezte, a templom freskóit Aba-Novák Vilmos tanítványai festették, s Zebegényben élt és dolgozott Szőnyi István, akinek a háza ma múzeum a kertjében pedig képzőművészeti szabadiskola működik.

yenoee 2008.08.07. 13:03:00

Hali!
Inkább azt mondjátok meg, mi lett a sörivó verseny eredménye, a hirdetést a Mókusban én is láttam pénteken... :)
Abba mondjuk beleborzongtam, h zenét is szerveztek hozzá. Jó zenére nem lehet sokat inni, viszontellenben... :)
Viszont nagyon tetszett, hogy a plaGáton alul volt egy sáv, Támogatóink felirattal, és szépen sorban kerültek fel rá a nevek golyóstollal.

Téglagyári Megálló 2008.08.07. 14:30:53

Hannibál, nem te vagy a célközönség itt :-P

Nyitott szem (törölt) 2008.08.08. 14:59:42

Érdemi hozzászólásként csak annyit tennék hozzá, hogy a gombás fotónak nem a 'flóra' alatt a helye. Lásd még: Rendszertan:

A korszerűbb rendszertan több szintre osztja az élőlényeket:

* 1. szint: prokarióták (elősejtmagosok)
o Baktériumok (Bacteria)
o Kékmoszatok (Cyanobacteria)
* 2. szint: egysejtű eukarióták
o Ostorosmoszatok (Euglenophyta)
o Egyfélemagvúak (Plasmodroma)
o Kétfélemagvúak (Ciliophora)
* 3. szint: többsejtű eukarióták
o Növények (Plantae)
o Állatok (Animalia)
o Gombák (Fungi)

2008.08.08. 15:28:42

A templom freskóit Körösfői-Kriesch Aladár és tanitványai tervezték/csinálták

Kós-Jánszky-Györgyi trió meg a templomot tervezte.

Hiszia Piszi 2008.08.08. 19:21:55

Nagyon régen jártam arrafelé,de a képeket elnézegetve elhatároztam,hogy elmegyünk Zebegénybe:)

özvegylegény 2008.09.08. 18:35:40

Gyönyörűséges....

Én is kiköltöznék....

No, pláne ha ÚRI közép...

Amúgy is militáns konzi -nemzeti és irredenta sovén (nem sovány!) vagyok...

Az irredentizmus megjegyzés 'KÍNAI TRÓGERTŐL' bicskanyitogató:

szokjatok már le a MANCS szélütött nihilista style-járól !!

bazalttufa · http://konzervatorium.blog.hu 2008.10.19. 18:07:36

Nosztalgiáztam ma egyet Zebegényben. Mókus, nemzeti emlékmű, templom, kálvária, jófej helybeliek, giccses-naplementés panoráma mind megvolt.

A kecske, amit gyerekkorunkban egy hétig sikertelenül próbáltunk egy hand-made karámba tuszkolni, az kimúlt.

izzé 2009.08.28. 21:54:48

Zebegényi titok:

Azt szeretem, hogy ha kijövök a Dunából, akkor lehet tusolni!(kulacsokat megtölteni)
Ez sehol másutt nincs Magyarországon...

mi lehet ennek az oka?

Meister · https://www.facebook.com/Meister1977 2010.03.30. 11:35:55

Utoljára Zebegényben itt szálltunk meg, gyönyörű a kilátás:
dunakanyarhaz.hu/
süti beállítások módosítása