Aki kérdez, és aki válaszol
2008. július 18. írta: Charme

Aki kérdez, és aki válaszol

 Néhány nappal ezelőtt áttörte a helyi nyilvánosság főigazgatók, főorvosok és politikusok által megtámasztott falát a szombathelyi Markusovszky kórház ellátási színvonalának ijesztő állapota. Miközben a városban már hónapok óta rémisztőbbnél rémisztőbb hírek terjednek az ellátásra szorulók hányattatásairól, addig a kórház vezetése eszelős kiadványaiban az intézmény fiatal orvosait fenyegeti. Paranoia és egyéb elmekórtani esetek, menekülő rezidensek, és a mindezekhez asszisztáló helyi politika - csak erős idegzetűeknek!

 Az országos sajtó is pedzegeti, hogy valami nincs rendben a Markusovszky Kórház vezetése körül. Napfényre került néhány részlet, mint az egy év alatt eltávozott ötvenhárom orvos, az egyedül maradt érsebész, vagy a legutóbbi motoros srác esete, aki végül csak a lábát veszítette el, a karja megmaradt, és Győrben újraéleszteni is sikerült. Tudunk még szaftosabb részleteket is, de úgy gondoljuk, hogy már a Reakció blog olvasói is immunisak a magyar egészségügy nyűglődésire. Na jó, ha nagyon akarjátok, majd elmeséljük, hogy milyen az, amikor egy szál rezidens állja a sarat a traumatológián. 
 
 De azért van itt valami, ami tényleg egyedi, szerintem ilyet még nem látott a magyar reakciós. A kórházat vezető főorvos, Dr. Lakner László, a feltételezhetően súlyosan feszült helyzetet sajátos belső kommunikációval próbálja kezelni. Oli bácsisan megmondja a frankót, de meg is haladja a jó öreg Olit: kérdez is saját magától. Ne feledjük, hogy Szombathely a Drazsé Szemek hazája, szóval az aranyat már nehéz elhozni a zombi-kommunikáció műfajában, de az ezüstöt még sikerülhet.
 
  A sajtótörténeti kuriózum mindössze nyolc oldalból áll - fárasztó, ha az ember maga kérdez és válaszolnia is kell rá. Mondjuk így: „Ki a felelős a kialakult helyzetért? – Joggal teszi fel a kérdést a kórházi dolgozó, a jobb színvonalú szolgáltatásban érdekelt Vas megyei polgár.” De még jobb, a hétköznapi paranoia jeleit mutató kérdés is akad: „Miért történt ez az igazságtalanság Vas megyével, a Markusovszky Kórházzal kapcsolatban? – kérdezhetnék a betegek, politikusok, kérdezhetnék Vas megye polgárai.” Huhh.
 
 Amúgy ez már a második oldal, a nagyinterjú, előtte van egy másfél oldalas vezércikk. De hogy ír vezért a jó öreg Dr. Lakner? Előveszi kedvenc vesszőparipáját, a fiatal szakorvosok eligazítását, ezt leönti a Rajk-per jegyzőkönyveinek nyelvezetével és máris kész a vezér! A fiatal dokik, a „másik lehetséges kör” nem átallnak például „maguk (…) megmondani, hogy milyen orvosi szakmát kívánnak elsajátítani, holott ez sokszor ellentétes a kórház vezetésének humánerőforrás fejlesztési koncepciójával”. Tanultál tíz évet, a sebészet az álmod, azután lenyomnak laborosnak? Besenyő Pista bátyámmal szólva: „Nooormális?”
 És ezek az „orvostársadalmat lejárató” fiatal orvosok „kezdetben csak modortalanok”, „empátiás kézséget nélkülöző, öntörvényű orvosok, akik azután a nagy magabiztosságukban hibát hibára fognak halmozni, jobb lesz, ha máshol keresnek munkát. Sajnos, ezek egy része fiatal orvos, akik néhány osztály „eldurvult” szellemiségének tükörképei, mert az adott osztályon váltak rövidebb-hosszabb idő alatt antiszociális lényekké (…)”
 
 Lehetne folytatni, pláne, hogy állítólag már a második hírlevél is napvilágot látott. Tengernyi a közhely, amit most elő lehetne adni, ezért ezt le is csökkentjük egy mondatra: Talán nem csak a központi kormányzat tehet arról, hogy ma minden józan ember azért imádkozik, hogy nehogy tartós egészségügyi ellátásra szoruljon.
 
 Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz Dr. Laknerral és kórházával? A nyakába kapja-e a szennyest, vagy a helyi politika újra az „Év Emberének” választja Szombathelyen?

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr14573636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Francois Pignon 2008.07.18. 11:53:25

Nagymamámat is épp ebben az intézményben kezelik most. Szerencsére kifogástalanul.

Syr Wullam 2008.07.18. 12:53:08

^^^ Te is vazsi vagy? ;-)

da 2008.07.18. 12:59:41

"ilyen mentalitasu orvosutanpotlassal" Jaja, es meg lesz rosszabb is, Lakner ba'. :) Szombathelytol nincs messze Ausztria.

Francois Pignon 2008.07.18. 13:03:05

Hát, féligmeddig az. ;)

Cypriánus 2008.07.18. 15:06:34

"máshol keressenek állást".
keresnek is. Angliában. (már én is fürkészem a helyeket...:))

Ököl 2008.07.18. 15:41:22

Rezidensként olvasva ezt a hírlapot, hááát...
Durva. Nem nézi ez a jóember, hogy milyen évet írunk?

szóba se jöhet skandinávia?

Charme 2008.07.18. 15:52:53

Kedves Ököl! örülök a kommentednek! Nagyon nem hallani manapság a rezidensek, jelöltek, fiatal szakorvosok érdekében jó szót, sőt. Dr. Lakner egy a sok hasonló közül. Most hazavágott egy kórházat. Kíváncsi vagyok, hogy kiderül-e?

Cypriánus 2008.07.18. 16:41:28

"Szóba sem jöhet Skandinávia, /csak a jó öreg Anglia, -aaa
hol jó a fizetés,/ mégsem fagysz meg , aaa..."
(de szóba jön Skandinávia.De azért a tél a tajgán, hááát...mondjuk Stockholmban sokkal jobb, az igaz.)

western 2008.07.18. 20:15:26

Erről van szó. A skandinávok idejönnek orvosi diplomát szerezni, mert olcsó és európai szintű a képzés (elméleti), aztán húznak vissza svédek, norvég beteget gyógyítani. Mi, miután végzünk az egyetemen, húzunk velük északra vacogni, és svéd, norvég beteget gyógyítani. Rajtunk röhög a világ. Ha az ilyen laknerféléken múlna, éhen is döglenénk. Aztán jöhet az olcsó magyarajkú import keletről. (Szerencsétlenek nem háborognak a havi 90000(!) nettó orvosi alapbér miatt). Kiváncsi lennék Lakner mennyit keres!

da 2008.07.18. 21:51:29

Kivancsi vagyok, hany kommentet kap ez a post, es hanyat a kinai pop. Es rezidens altal irt nem er. A fiatal orvosok abszolut nem szamithatnak a tarsadalom szimpatiajara, ezert pl. a tarsadalom sem szamithat az enyemre.

gabca 2008.07.19. 00:49:54

Sziasztok, lehet, hogy nem ér a rezidensi komment, de ezt a kis színest meg kell osztanom veletek, ha már a szombathelyi kórházról van szó.
Vasárnap, elindítják Budapestre az agyvérzettet, mert az ottani idegsebész "nem meri" megoperálni.
Ugye a betegnek az egyetlen esélye lehetett volna, ha azonnal beviszik a műtőbe (még én is belevágtam volna kezdőként, mert semmi veszteni való nem volt, csak az a piciny remény). Ehelyett győri esetkocsi-váltással megérkezett a fővárosi centrumba agyhalottan ...

gabca 2008.07.19. 01:00:47

Cypriánus: "keresnek is. Angliában. (már én is fürkészem a helyeket ...:))"

Én már kint vagyok, és azon kívül, hogy itt tényleg zöldebb a fű (vazze, mert itt tényleg minden nap esik!), honvágyam van, érzem, nem itt vagyok otthon. Tanulásnak jó (szerintem itt jobb a szakorvosképzés), a pénz már relatív (mert ugye itt másak az árak, meg az elindulás is kíván némi befektetést), hosszútávon azért reménykedem, hogy nem itt fogok megöregedni ...
Ja, és ez az ország is tele van suttyóval, időnként kerek boci-szemekkel bámulok, de a nemzeti büszkeségemet egy picit legalább visszaadja (pl. a kórházak menedzsmentje itt is egy külön kaszt, kemény csatái vannak a gyakorló orvosoknak velük, meg a bürokráciával, vagy egy agyvérzett a szomszéd városból itt is akár 4-5 óra alatt ér át - bár kétségkívül nem küldik az ország másik végébe ...)

da 2008.07.19. 02:39:21

Ok, gyerekek, en is mar kintrol osztom. Ugy erzem, ez az egyetlen olyan fegyver, ami altal kikenyszerithetoek az otthoni jobb allapotok. Talan akkor hazamehetunk.

gabca 2008.07.19. 11:40:41

Van egy televíziós sorozat Lars von Triertől, a címe Birodalom (sajnos csak 8 rész készült el a 12-ből, bár nem tudom, hogy nem volt-e ez tudatos döntés következménye). Egy dán kórház idegsebészetén játszódik, teljesen szürreális, zseniális film (és természetesen nem csak az egészségügyről szól, de most ezért írom).
Bár Dániában a világ egyik legjobb színvonalú egészségügye működik, anno a dán főnökömmel közösen kacagtunk a filmen, mert alapvetően (talán az emberi természet miatt) ugyanazok a problémák mindenhol.
A lényeg: ez jutott eszembe a poszt olvasásakor, aki még nem látta volna, nézzétek meg, ha hozzájuttok, alapmű!

Xander 2008.07.19. 11:42:40

Kedves Hozzászólók!

Lakner bá' és kedves elvtársainak sikerült a szombathelyi kórházat a Gyöngyös-patak szintjére levinni!!!!!!!

Gratulálunk Elvtársak!!!!!!!!

Ököl 2008.07.19. 18:10:14

Máshol már írtam pár sort a rezidenslétemről. Úgy érzem, hátha generál némi szimpátiát a társadalomtól, úgyhogy bekopizom :)
Érdekes a többi komment is. Szegény medikusok illúziókban :(

rezidens.blog.hu/2007/03/27/a_rezidens_ker_elnezest

6. év után, rezidensfelvételi előtt, elmentem beszélgetni néhány rezidenssel. Csalódottnak, kiégettnek, iszonyú keserűnek találtam őket. Én is fejem csóváltam, én majd nem ilyen leszek, bennem nagy a tűz, lelkesedés, és amúgy sem akarok gazdag lenni, miért kéne, hogy "minden a pénz körül forogjon"?
Azóta rezidens lettem. Azt hiszem nem égtem ki. Lelkesedek a pályámért! (pszichiátria) Ennek ellenére, ha nem figyelek, árad a keserűség mondataimból.
Szerintem nem kevés a rezidensi fizetés, én pl hónap elején gazdagnak érzem magam, egész addig, amíg a lakbért ki nem fizettem, aztán jönnek a számlák, kell venni kaját, a városban utazni is kell... Hajaj. Hogy hozom ki 0-ra a hétvégét?
Aztán a kollégák beprotezsáltak, találtam egy másodállást, ahol kicsit jobb órabért kaptam (pl. körzeti ügyelet 900 ft/óra) na végre havonta 10-20 ezerrel végre a bevétel több mint a kiadás. Királynak érzem magam 3-4 hónapig, aztán egyszer csak észreveszem, hogy könnyen ingerült leszek. Sőt már a beteggel szemben is elvesztem a türelmem. Úristen, hol vannak a végtelen tartalékaim, rejtett lelki erőforrásaim? Észreveszem, hogy 250 órát dolgozok egy hónapban. Már nem emlékszem mikor volt a legutóbbi hosszú hétvégém.
Nem könnyű.
Mondhatnánk remek csapdába kerültem. Ebben a helyzetben már minden csak azon múlik, van e hely ahol újra feltöltődhetek? Tudok-e vigyázni magamra? Van-e valami más is ami jellemez, vagy csak a kórházban gyógyítok akár már önmagam kárára is a betegeket? Kesergő-gyógyító helyett vagyok-e néha szerető, koncertlátogató, kiránduló, könyvolvasó, vagy templombajáró?
Vigyázzatok magatokra!

western 2008.07.19. 20:26:33

Kedves hozzászóló kollégák! Komolyan azt hiszitek, hogy egy tróger "vezérigazgató" miatt kényszerülök külföldre? Éppen ezt akarják. Lecserélni a "drágább" munkaerőt "olcsóra, még ha hígabb is a leve. Ha jól olvastam, ez az elmebeteg az orvosokat saját kénye kedve szerint helyezné státuszba. Ha laboros kell, csinálunk a szemészből. A szombathelyieknek össze kellene fogni - egri mintára!!! -, és kiebrudalni a pereputtyával együtt. Ha visszaélés történt börtönbe vele!

jvizkeleti · http://mandiner.blog.hu/ 2008.07.20. 21:52:20

Közgazdásági nézőpont és enyhén vulgáris stílusú ébresztő (avagy tények vs. erkölcsi illúzióink)

A munkavállaló megfontolja, hogy bére arányban van-e a befektetett energiával és dönt. Ha tetszik a bér és egyéb hozadékok (szakmai kihívás, munkahely földrajzi helyzete, szabadidő, stb.) marad, ha nem tetszik és van jobb lehetősége, akkor vált. Mindenki ezt teszi. A mérnök, az ács, a könyvelő, a szakács. Te is, én is, az orvos is. Ennyi.

Ez nem RABSZOLGATARTÓ társadalom, ahol a DROID odaláncolható a munkahelyhez. Ha kellő mennyiségű és képzett, kipihent orvosi gárdát akarunk akkor azt meg kell fizetni, származásra való tekintet nélkül. Ugyanis a keletről érkező orvosok java ugyanúgy el fogja kerülni ezt a trágyadombot és majd arra ébredünk, hogy elbaszott Uri Gellerek gyógyítanak kézrátéttel a rendelőkben.

Hát kérem ez van, a sok ork meg szajkózhatja az erkölcsi értékítéleteit, hogy így hazaárulók, meg úgy mocskos kapitalizmus, de itt a teljesítményt kérem meg kell fizetni. Az orvos pedig kezdi a nyolc év körüli tanulással (kapásból kiesik három évi fizetés, azokhoz képest akik 5 évet tanulnak), aztán folytatja az ügyelettel és a belekben turkálással. Mindemellett persze én, mint kezdő közgazdász kb. kétszer annyit keresek, mint ő a kezdő orvos. Aztán a sok ork csodálkozik, hogy inkább fizetek orvos testvéremnek paraszolvenciát, amikor befekszek a kése alá. Fizetek mert jár neki. Fizetek, mert ahogy az én szolgáltatásaimnak is, úgy az övéinek is ára van. Az ő ideje is pénz, nemcsak az enyém, az ő tudása is tőke nemcsak az enyém.

Ha az orvosi-gyógyszerészi képzésünk nem lenne ilyen erős, már gyakorlatilag fiatal orvosaink is alig lennének. Úgyhogy az ilyen elszállt vénemberek tegyék össze a két kezüket és mondjanak egy jó nagy köszönömöt, hogy egyáltalán valaki még szóba áll velük a kórház rekrutációja folyamán. Bár az is lehet, hogy ha nem lenne a szigorú szabályozás a fiatal orvosok gyakorlati idejére nézve, akkor ennyien sem lennének.

Úgyhogy észbe kellene kapni a sok szerencsétlen hülyének, de villámgyorsan, vagy nemsokára akkora szoppendáresz köszönt kis hazánk beteges lakosságára, hogy azt még Kovi is hüledezve veszi majd tudomásul, hogy jé, ekkora is befér az emberek szájába...

western 2008.07.21. 10:30:11

Korrekt.
Ha a hazai, frissen végzett orvosok megnéznék, hogy a befektetett energiájuk egyensúlyban van -e a bérükkel, mindenki fogná a sátorfáját. Ne legyen illúziótok, fiatal kollégáim meg tudják erősíteni, a paraszolvenciát az orvostársadalom max 10%-a kapja. Ha te operálod, akkor is az ottragadt, hajfénykrémes főorvost látogatják a hozzátartozók. Hogy mikor lesz tiéd a beteg? Ha gennyed a sebe, bameg! De abból sem lesz para.
Minta lehet Mosonmagyaróvár:
Az új kórházvezető berendelte a nyugdíjkorhatárt elért főorvosokat, megköszönte a részvételt. Továbbra is számít a szakértelmükre, de nem mint osztályvezetőkre. Szombathelyen ezek szerint fordított a helyzet: egy meszesagyú, pszichiatriai eset villogtatja harcedzett szemfogait a fiatalok felé. Pedig nekik köszönheti, hogy a trágyásszekere még mozog. Abszurd!

compress 2008.07.21. 22:25:11

Kikérem magamnak, Western, hogy azt a látszatot keltsd, hogy csak kivénhedt komcsik dolgoznak a vezetésben. A Markusovszkyban az intézmény jogi tanácsadója, aki történetesen a teljes munkaügyi osztályt is vezeti, 2006-ban(!!!) szerezte jogi diplomáját. Ja? Az orvosigazgató dugja...

merényi 2008.07.27. 19:43:27

Szombathelyen egy quasi "Hospinvest"-típusú közvagyon-átjátszás zajlik talán...VASBER IRÁNYBAN TALÁN..Állami Számvevőszék hol marad már?

da 2008.08.07. 14:19:59

Ennel a postnal szinte csak a Dj Krush-os vagy a kinai popos postok kaptak (meltanytalanul) kevesebb kommentet. Ebbol is latszik, h a Reakcio celkozonseget (asszem 15-35?) mennyire nem erdekli az egeszsegugy. De ez szamomra nem meglepo, mondok is egy peldat. (Bar ugyse olvassa mar el senki :) ) Szoval, egypar eve volt ugye a "Fesztival a Hataron" c. Fide(lita)sz rendezveny, (az miert nincs minden evben???) ahova szerveztek egy egeszsegugyi kerekasztalt. Mivel nem volt mas, elottem 29 ember lemondta, en mentem el (akkor meg rezidenskent) a kerekasztalra, Csokay Andras (szombathelyi trauma oszt.vez) es Vancsura Miklos hevizi KH ig. tarsasagaban. Valahogy vegelett, csak minimalisan idegesitettem fel magam Csokay hulyesegein (pl. az eu.-ben dolgozo fiatalok ele Terez Anyat allitotta peldakepnek, erre en azt mondtam, h az eleg erdekes palyakep, hogy legyunk szentek, plane egy foorvos szajabol....na mindegy), es utana gondoltam, hogydejol sikerult, mi lenne ha segitenek a Fidelitasnak eu. teren. Na nem belepni, csak kivulrol. Honlap, egeszsegugyi kabinet (!!) conctact email. Kedves valasz Balogh Balinttol, aki epp lemond, de felkerultem a levlistara. Ezen a levlistan (kvazi az eu. munkacsoport levlistajan) legkozelebb 6 honap mulva jott egy level, h lesz Tusnadfurdo stb. Na akkor irtam megint, erre valasz: koszi ha lesz valami szolok. Nnna, azota is. Persze nem erdekel a Fidesz meg a Fidelitas, csak jellemzo az egesz. Ennyire szamit az egeszsegugy a jobboldalnak is. Szoval, ha lesz kormanyvaltas, akkor sem lesz jobb, csak most szolok.

CrL 2008.08.07. 14:48:15

da, tudod sajna úgy van ez amíg nem érinti az embert nem is nagyon érdekli a téma, ez van. de ebből merész lenne levezetni, hogy a jobboldal mit tenne vagy mit nem tenne a hatalmon a kérdéssel. csodákra ők sem lesznek képesek attól tartok, köztudottan igen durva a szitu és a lemaradás is. a reakciósok amúgy megírták kivonatolva mi tennének az eüvel ha tehetnék - itt:

reakcio.blog.hu/2007/09/18/a_jovo_visszahoditasa

da 2008.08.07. 15:34:16

Persze, semmi gond. Nem panaszkepp irtam, tenykent. Bar azzal azert vitatkoznek, h nem erint, ugyanis mindenkinek vannak idosebb rokonai. A lemaradas es a "durva szitu" iscsak annyiban furcsa, h bemesz egy bankba, vegignezel az utcan (autok), szolgaltatasok stb. Es ezutan bemesz egy korhazi WCbe. De mindeeeeegy, nekem is jo igy. Csak nem itthonrol.

CrL 2008.08.07. 16:00:17

van olyan kórház is amelyik olyan mint egy bank, de ott az árfolyamok miatt szükség van egy jó bankra is ;] de ja, elfolyt a pénzecske 18 év alatt magánzsebekbe, így nem lehet várni minőséget. a magántőke feldobná a dolgokat, csak az emberek nem tudnák fizetni, szóval van itt egy ellentmondás amit fel kell majd oldani.

da 2008.08.07. 16:22:14

Persze. De pont ezaz. A. nem tudnak B. megszoktak h nem kell. Mert mukorom/cigi/szolarium/kutyafodrasz/plazma/autoreszlet re kitudnak. Mondom, ha osszehasonlitasz egy irodat meg egy korhazat. Vegeredmenyben mk ugyanabbol a penzbol van. Az allapogarok adojabol es/vagy penztarcajabol.

hcrules 2008.08.07. 16:48:37

konditerem öltözőjében hallottam egy beszélgetést. Az egyik srác (aranylánc, tetkók mindenütt, stb) mondja a másiknak: "Az asszony mondta hogy kevés a pénz, nem fog tudni elmenni a szoliba. De mondtam hogy inkább kevesebbet eszünk, így akkor oda tud majd járni!"

Maslow-féle szükségletpiramis?

CrL 2008.08.07. 17:01:25

da, ha banki irodákra gondolsz, azért az nem hinném hogy síbolt pénzből lenne, ha mondjuk fitness centrumokra v trendi lakóházakra ott már azért lehetne találni eztazt.

hcrules, még a végén zaciba kell adni azt a nyakláncot, hogy barna legyen a barátné.

da 2008.08.07. 18:32:42

CrL:
dehogy, megcsak nem is sibolt penzrol beszelek. Hanem arrol, hogyha egy csaladnak ki kell adni 100 Ft-bol 15-ot plazmara, 35-ot kocsira, mittudomenmennyit cigire/szolira/tetkora, vagy banki szolgaltatasokra akkor egyszeruen nem marad egeszsegugyre. Ugyanigy: ha nekunk fociEb vagy volgyhid kell, akkor az lesz, nem egeszsegugy. Szimplan a "kene, nem jut" elve alapjan. Es az, h mire jut nyilvanvaloan egy fontossagi sorrend donti el. An es ebben a sorrendben szerepel igen hatul az eu.

CrL 2008.08.07. 18:41:03

ja oké, értem. de a tetkóra és plazara kiadott pénz látszik mire ment el, viszont az EÜ-re meg semmi, "elfolyik a semmibe folyamatosan és semmi jó nincs érte vissza", akkor pl a kormány és megmondóemberek ne lepődjenek meg ha az emberek nem akarnak annyit vagy egyáltalán TB-t fizetni.

da 2008.08.07. 18:58:19

1. azert vmi csakcsak visszajon, mert meg nem magadnak operalod a vakbeledet. Akkor lesz semmi.

2. azabaj, h ez olyan, mint Trabanttal sporolni. Hihetetlenul viszi a penzt, nemugy mi nt egy Toyota, de meg igy is sokkal kevesebbe kerul.

Ököl 2008.08.07. 19:23:37

CrL, ez teljesen igaz.
Az eü azonban állami feladat. hiába gondol bármit az utca embere (méér? a hüje orvosnak megy a csúszópéénz!) A szakdolgozók, szakemberek megtartása is kormányzati feladat. Ha most nem fognak a bérek emelésének nekiállni (nemfognak) akkor évtizedek kellenek, hogy valamit is megmentsünk a hazai egészségügyből.
Látni kell, hogy a derékhad megy el, a 35 év körüli szakorvosok ("már sokat tudnak, még nem hülyék"). Ápolókból (szakképzett, és diplomás egyaránt) már most nincs elég. Pl: Egy diplomás ápoló (kiváló, nagy tudású hölgy) megy el nemsokára az osztályunkról, álma a banki ügyintézői meló. Egyelőre munkanélkülinek, de OKJ-san majd kiképzik.
Reménytelen és kizsigerelő ma fiatalként a helyzet a hazai egészségügyben.

1 rezidens

Ököl 2008.08.07. 19:31:15

A úgy számít, ha minden mondatom egy külön komment? :)

Láttam nemrég egy cikk alcímet, sajnos nem olvastam a teljes cikket. kb ez volt: "egyre több az idős ember, a nyugdíjakról sokat, az idősgondozásról érthetetlenül keveset gondolkodunk"
Ez is, meg az egészségügy is zavarba hozó, nehéz népszerűtlen témák. Nemhiába én em törtem, magam, hogy a teljes cikket elolvassam :)

A humánerőforrás része meg szerintem kevés internetező-fórumozót érint. A humánérdeklődésűek, és az it-szektorosok kissé túlreprezentáltak. Szerintem ezért a kevés komment.
Egyébként tényleg, mi a helyzet az idősgondozással?

da 2008.08.07. 19:43:54

Okol, persze, en is ezt mondom. Ez az egesz csak a nyugdijasokat erdekli (szegenyeket inkabb retteges szintjen ("jajjmilesz")), es az eu. dolgozokat. Senki mast. Tehat, azok akik arra varnak, hogy maaaajd a kormany, maaaajd az EU: hulyek. Aki azt hiszi, h majd osszefognak az eu. dolgozok: tevednek.

CrL 2008.08.07. 20:42:34

ezt is hozzátenném:

index.hu/gazdasag/magyar/paz080807/

sok öregek otthonába durva várólisták vannak, bekerüléshez boríték & protekció a starter.

(barátnőm is altatódoki, nem mondom milyen körülmények között, nem csoda hogy ki akar menni ő is majd. ja és barátnői őrültnek nézik miért nem ment ilyen jó fejjel más jobban fizető szakmába. missziós küldetés ma pl amit csinál.)

merényi 2008.08.13. 23:55:45

"Megható",ahogyan a fidesz védi az Egri Kórházat...Vazs-ban már nem annyira...

compress 2008.08.15. 15:51:00

Az orvostársadalom is ugyanolyan mint a többi. Kicsit jobbra húz, de tele van hulladékkal. Azokról a középkáderekről beszélek, akik jól érzik magukat ebben a poshadt állóvízben. Középszinten elvezetgetnek egy-egy osztályt, imádják, ha kopog a hozzátartozó, vagy, ha időpontot kér a gyógyszerügynök, ugyanakkor vasszigorral csap oda, ha valaki hőzöng.
Az érintett kórház esetében már csak hab a tortán, hogy a felső vezetés is ezt teszi, csak nagyban. Kedves Merényi valószínűleg közel a tűzhöz, de gyanítom, beletrafált.
Nem csodálkoznék, ha azok a bizonyos Siemens-korrupciós szálak leérnének Vasba is... Eeej, de elnyúlnék az új yachtomon, amikor megcsillan az aranyórán az adriai napsugár...

Charme 2008.08.15. 16:12:27

A Compress által említett Siemens-ügyről szóló doksik már a kezünkben vannak,főleg, ha a "Nagyik Kedvence" fedőnevű ügynök végre befejezi a "Roppintás 150." fedőnevű akcióját! Egyszóval coming soon.....
süti beállítások módosítása