A kisfogyasztók napja
2008. május 26. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

A kisfogyasztók napja

 Két találós kérdés: Mik voltak az utóbbi években Magyarország legnagyobb szabadtéri rendezvényei? Hol fér meg egy légtérben Kövér László és Kuncze Gábor anélkül, hogy kibeleznék egymást? Az első kérdésre a válasz: nem Orbán Viktor kétmilliós roadshow-i, nem is Tomcat népszerű flashmobjai, de még csak nem is Gyurcsány Ferenc munkásőr-találkozói, hanem a Városligetben évente megrendezett gyereknapi mulatságok. A második kérdés megfejtése pedig nem más, mint a gyereknapot rendező Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületének elnöksége - bizony, a bajszos titánok évek óta együtt mentik a gyerekeket.

 Kuncze és Kövér minket nemigen érdekelt, arra viszont kiváncsiak voltunk, hogy miként mulatnak az eljövendő nemzedékek, szemünk fényei, jövőnk zálogai, akiknek járulékából majd a nyugdíjunkat kapjuk. Rövid sétára indultunk, hogy az eredményt megoszthassuk olvasóinkkal. (A fotók minőségéért, amit egy korábbi bejegyzésben is többen kritizáltak, elnézést kérünk. Sajnos csak egy kicsi lapos szürke fényképezőgépünk van, ami Kálmán egyik barátjának két konténernyi szállítmányából maradt vissza. Hamarosan veszünk egy nagy fekete gépet sok kiálló izével, de rendesen használni azt sem fogjuk megtanulni. Az a tapasztalatunk ugyanis, hogy lényegében minden ismerősünk, aki profi fotós, egyben meleg is. Nem tudjuk, hogy azért lettek melegek, mert jól megtanultak fényképezni, vagy azért tanultak meg fotózni, mert a saját nemükhöz vonzódnak, de nem kockáztatunk.)

 A Városligeti-tóban továbbra sincs víz, ha jól látjuk, idén a medrét bevetették kölessel. Vagy talán rizzsel? Ez utóbbi esetben van még esély csónakázásra, mert a rizsnek bizony sok víz kell.



 A bejáratnál a szokásos indiánok várnak minket. Igen, azok, akik valami hangos gépzenére pánsípoznak, s akiknek léte önmagában igazolja a Magyar Gárda megalapítását. Immáron 17 éve, 1991-ben róluk írta a legendás Zöld Szemes Ostorosok együttes a Csingacsguk című számot, melynek - ma is aktuális - szövege így hangzik:

Csingacskuk meglátogatott,
Az aluljáróban pánsípozott,
Én utálom és fogtam egy botot,
S fejbekúrtam Csingacsgukot.



 Tapasztalataink szerint a gyereknap célja, hogy a gyermekeket és szüleiket a nagy cégek megismertessék azokkal a termékekkel, amelyeket egy gyermeknek fogyasztania illik. Erre különböző fondorlatokat vetnek be.

 A csipszgyártó például egy hatalmas sárga medevével ijesztegeti a népet:



 A benzinkutasok egy nagy felfújható benzinkút segítségével igyekeznek elérni, hogy a gyerekek csak náluk tankoljanak:



 A kólagyár is a felfújható megoldások kedvelője, náluk az óriáscsúszda és az ugrálóvár mellett egy megmászható kólásüveg a fő attrakció:



 A nyomtatóiparosok úgy vélték, hogy ha nem rendeznek be egy géptermet (illetve -sátrat) a liget közepén, akkor lőttek az információs társadalomnak:



 Az illatszerkereskedők sem maradhattak ki a jóból, ők méregdrága kozmetikumokat árultak és ügynököket toboroztak:




 A pénzváltók és uzsorások egy totemoszlopot állítottak Csányi Sándor szellemének tiszteletére:



 A barkácsboltban a fúgázás rejtelmeivel ismerkedhettek a fiókák:



 A nagyiparosok mellett a gyereknap a kiskereskedők számára is piros betűs ünnep. Ha gyerek, akkor felfújható izé - vallják ők is, így aztán lehetett kapni

pókembert:



sárkánygyíkot:



nyeles lovat:



repülőgépet:



és remeterákot:



 Volt továbbá ufófejű ventillátor-cukorka:



Soha nem megy ki a divatból a néplelket mindig hűen tükröző viccespóló:



a humoros rendszámtábla:



és szerencsére a kukaclufi sem:



 Külön sátra volt a Magyar Köztársaság Országgyűlésének, itt a kordonon-átkukucskálást lehetett gyakorolni, illetve a Magyar Köztársaság Országgyűlésének épületét lehetett kiszínezni, persze csak papíron:



 Rendőrségünk is képviseltette magát, náluk a rendőrmotor agresszív berregtetését, továbbá a vízágyúzást, a tömegbe lövést, a kardlapozást, a gumibotozást és az ártatlan, földön fekvő emberek öncélú rúgdalását lehetett gyakorolni:



 Nem hiányozhattak palesztin testvéreink:



 és jurtában lakó őseink sem:



 A színpadon ott jártunkkor éppen a Besh o droM játszott. Rrre számítottunk, mert az utóbbi évtizedben ahol csak összeütöttek két cintányért, ott ők is felléptek. Ezt úgy csinálják, hogy minden hangszerre van nyolc emberük, így legfeljebb nyolc különböző helyen tudnak szimultán koncertet adni.



 Különleges szolgáltatásokból sem volt hiány. A frusztrált anyukáknak és apukáknak egy tudományos műszer segítségével hozták a tudomásukra, hogy frusztráltak:



 Nem múlhat el gyereknap egy jó kis Down-kór-szűrés nélkül:



 Találtak ínyencséget a fúziós konyha kedvelői is:



 Néhány éve jött divatba a gyorsan lekopó, ellenben jó drága arcfestés is. A Ligetben annyi volt a pókember, hogy egy tartálykocsinyi chemotoxszal sem lehetett volna őket kiirtani:



 Félórás sétánk tanulsága talán annyi, hogy mégsem volt hülye, aki a PS2-t kitalálta.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr49487255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nénike · http://mandiner.hu 2008.05.26. 15:23:31

...akiknek léte önmagában igazolja a Magyar Gárda megalapítását.

Ez valami Bayer parafrázis?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.26. 15:38:50

látod, "Tóni", én is épp erről írtam neked , még levélben :D

Haladár Aladár (törölt) 2008.05.26. 15:43:20

Egész jók a képek. Valószínűleg mert buzik vagytok, csak még nem tudatosult :)

mr.joshua 2008.05.26. 15:45:18

Én azthiszem az "ingyenes stressz-teszt" amellett, hogy kimondhatatlan, még ráadásul valami szcientológus dolog is.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.26. 15:48:25

nekem az tetszett ezen a napon, hogy a McDó sátrában kondigépek voltak kirakva, de mert nem volt mellé szenyó-osztás, a madár sem járt feléjük...

Bummer 2008.05.26. 17:16:22

Én azt hiszem, hogy az "ingyenes Stressz teszt" a Szcientológiai(R) Tudományos Központ(TM) bejegyzett védjegye(R), amelynek minden nemű felhasználása az L(R) Ron(R) Hubbard(R) Society(TM) irásbeli engedélyéhez(TM) kötött.

Dr.Stein (törölt) · http://republicator.blog.hu/ 2008.05.26. 17:52:16

Tomcat? Az a "Bombár" maci nagyon rímel a Bomber-re.

segabor 2008.05.26. 18:20:16

Mi családosan a Planetáriumba mentünk és 5 éves kisfiam nagyon jól szórakozott a vetítésen. Szándékosan kerültünk mindenféle "megszponzorált" tömegrendezvénytől.

Jól döntöttünk.

csóró · http://www.penzmagus.hu/msz 2008.05.26. 19:01:27

Azt hittem a Bricostore-t kihagyod, én azon röhögtem a legnagyobbat :)

inszeminátor 2008.05.27. 16:38:13

Palesztin testvéreinket ki szponzorálta...?

plastik02 2008.05.27. 19:48:48

"inszeminátor 2008.05.27. 16:38:13
Palesztin testvéreinket ki szponzorálta...? "

John Lennon
süti beállítások módosítása