Kötelező böngészvény
2008. május 20. írta: Kínai Kálmán és Trágár Tóni

Kötelező böngészvény

 Kedves anyukák, apukák és gyerekek, közeledik a gyereknap, itt az idő tehát, hogy Szamárfül könyvajánló-sorozatába bekapcsolódva nektek is ajánljunk valamit. Méghozzá a világ legjobb (négy) gyerekkönyvét. Nem kell félni, egyáltalán nem szerepel bennük se Csipke Józsika, a meleg királyfi, se Büdi, a szőrös hónaljú szar.

Rotraut Susanne Berner: Téli böngésző, Tavaszi böngésző, Nyári böngésző, Őszi böngésző.

Naphegy Kiadó, 2006­–2007, 2490 ft/kötet

 Mi az, ami egyformán örömet okoz egy-, tíz-, harminc- és hatvanéves korunkban? Hát természetesen nagy méretű, sok szereplővel és biszbasszal teli mókás képeket bogarászni, a figurákat hús-vér ismerőseinkkel azonosítani, s keresgélni, hogy hová dugta a rajzoló a dagadt macskát vagy az alkesz hajléktalant. Az ilyen igények kielégítésére időről időre eddig is jelentek meg könyvek (Tesz-vesz város, Hová tűnt Vili?), de a pálmát mindenképpen a Naphegy Kiadó nemrég megjelent Böngésző-sorozata viszi el. A négy évszaknak megfelelő négy kötetből álló sorozat – Rotraut Susanne Berner német szerző-illusztrátor munkája – remek kikapcsolódást nyújt nemcsak a gyermekeknek, hanem antifasiszta, anti-antifasiszta és anti-anti-antifasiszta buzgárkodásban megfáradt szüleiknek is.


 A kísérő szöveg nélküli rajzok egy hangulatos kisváros életét mutatják be az esztendő különböző időszakaiban. Az teszi különlegesen izgalmassá őket, hogy a visszatérő szereplők révén a képekben számtalan kisebb történet és mesekezdemény van elrejtve. Az egyik kötet egyik oldalán áldott állapotban feltűnő hölgy egy másik kötetben már babakocsit tologat; a téltől épülő óvoda a következő őszre megnyitja kapuit; egy papagáj megszökik, körberepüli a várost, majd megkerül; egy apáca pedig különös vonzalmat érez a pingvinek iránt, aminek ki tudja, mi a kifutása…. És így tovább. A képeken rejlő mesék száma gyakorlatilag végtelen, csak győzzük képzelőerővel; és tán a csemetéknek is jót tesz, ha a szülők mozgatják meg fantáziájukat, s nem imbecillis gyerekkönyvírók kínrímeit olvassuk fel nekik.

 A kiváló minőségű, gyerek- és atomtámadás-álló könyveknek persze megkérik az árát, a mindössze hét-hét kétoldalas rajzot tartalmazó böngészők darabja 2490 HUF, ráadásul a kiadó fenyegetése szerint a nigériai heroinmaffia módszereit követve nemsokára terítik a piacon a kirakókat, memóriajátékokat és egyéb költséges kapcsolódó izéket is. A kötetek birtoklásáért tehát jó néhány sörjégerről le kell mondanunk, de hát végül is néha a gyereket is szórakoztathatjuk.

 Ám a befektetés mindenképp megéri: porontyunk összességében több száz órás tartalmas szórakozásáról gondoskodhatunk, s még csak a másnapossággal sem kell eleve vesztésre ítélt harcot vívnunk. Egyszóval, a Téli, Tavaszi, Nyári és Őszi böngésző kötelező olvasmány. Vagy böngészmény. Vagy nézegetvény, vagy mi a franc. Mindegy, vegyük meg, és forgassuk egészséggel!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr98473813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

CSaB · http://www.domain.hu 2008.05.20. 07:50:54

Hanyadikán lesz gyereknap?

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.05.20. 14:31:39

klassz lehet..
kösz az elrettentő linkeket! :D


furák ezek a gyerekkönyvek, felütök egyet, csak úgy, és a köv. dialóg van benne:
"-Mi a bak kis Kugli? mi történt? - kérdezte riadtan Kugli néni.
-Én öööö... én - kzdte a kis Kugli idegesen. - Szeretnék valmai mást is csinálni, nem csak mindig feldőlni."

:DDDD
(Noddy. Nagy mesekönyv 4., Egmont 2008)

rajcsányi.gellért (ergé) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.05.20. 14:44:52

Ja, hát neki volt a fütyis botránya tavaly az USA-ban, amiről a blogon is írtam akkor :)
reakcio.blog.hu/2007/08/04/kis_futyi_kis_botrany

tewton 2008.05.20. 15:06:49

"-Én öööö... én - kzdte a kis Kugli idegesen. - Szeretnék valmai mást is csinálni, nem csak mindig feldőlni."

-- de kis Kugli, ha nincs is kezed, akkor mi a csudát akarnál csinálni?
-- Nem tudom. Valamit.
-- Ilyen ez a kuglisors. Fogadd el. Gyári munkás úgyse lehetsz.
-- De mi az, hogy fel kell dőlni? Én a határtalan szabadságot akarom! vad folyókon akarok leereszkedni , be akarom járni a kontinenst, fel egészen Alaszkáig, hogy vadon élő állatok és bogyók közt fedezzem fel lelkem csillagrezdüléseinek titlát!
-- Ó te kis hülye. Belőled legfeljebb uszadékfa lesz, meg megesznek a rénszarvasok tévedésből.

nénike · http://mandiner.hu 2008.05.21. 10:57:54

Bár az "antropológiai" leírás nem tért ki a szájszervre, én gyanítom, hogy ezért ment el kis kugli egy este berúgni. Mer' ő az a kugli akinek be lehet adni pl. az új tulajdonosi programot, meg a nem lesz gázáremelést. Ezek... te jó ég, csupa uszadékfa.
süti beállítások módosítása