Ki zöldül a végén?
2008. február 15. írta: Skrabski Fruzsina (lelkylola)

Ki zöldül a végén?

 Egyre több publicisztika foglalkozik azzal, hogy mikor alakul meg és milyen lesz az új párt, ami zöld lesz. Ezt mindenki tudni véli, mármint hogy: zöld kell, hogy legyen. (Igazából nem értem, hogy miért csak a zöld vonalon lehetne fogást találni? Nyilván azért, mert nyugaton sok a zöld, tehát van minta, nem nekünk kell kitalálni, hogy milyen legyen. Ugyanakkor szerintem simán alakíthatnánk valami újszerű pártot: vicceset, fiatalosat, határozottat, barátságosat. Esetleg egy nemzeti liberális pártot.)
Mindegy. Tehát gondolkodjunk a zöldben.

1. Logikusan az első tippem az Élőlánc Magyarországért lenne, Lányi András vezetésével. Régóta működnek, már indultak parlamenti választásokon, aktívak, sőt áttételesen még egy köztársasági elnököt is adtak az országnak (ugyan a Védegylet javasolta, de Lányi is a Védegyletből indult). Lányi azonban egy januári interjújában nem jósolt sok jövőt a pártjának. Szerinte „nem látszik az a társadalmi erő, amelyik új pártot tudna eltartani”.

2. Lányi úgy gondolja, hogy egy baloldali zöld párt fog alakulni Szili Katalin vezetésével. Szerinte ez a párt koalíciós partnere lesz az MSZP-nek 2010-ben. Nem tudom, hogy Lányi a most erősödő MSZDP-re gondolt-e, vagy valamilyen új formációra? Mindenesetre az biztos, hogy Szili Katalin helyezkedik.

3. A baloldalon azonban nem csak az MSZP-nek jutott eszébe a zöld pálya. Láthatóan Fodor Gábor is valahol ezen a térfélen akar teperni. Először is környezetvédelmi és vízügyi miniszter, tehát lehetősége van arra, hogy bizonyítsa: ő, bizony zöld. Másrészről láthatóan a miniszterségénél nagyon ügyel a kommunikációra: sokat szerepel és a népszerűségének növelésére is ügyel.

 Az MSZP-és, SZDSZ-es jelölteknél azonban felmerül a kérdés, hogy ha annyira zöldek, akkor miért szavazták meg az egészségügy privatizációját, ami ellen a magyar zöldek határozottan tiltakoznak. Azt ugyanis azért nehéz elképzelni, hogy úgy nyerjen egy új öko párt, hogy nem számíthat a legjelentősebb hazai zöld szervezet, a Védegylet támogatására.

4. Elvileg elképzelhető egy jobboldali zöld párt is. Ott van például Illés Zoltán, aki 2006-ban ugyan kiesett a Parlamentből, de még mindig őt rángatja elő a Fidesz, ha környezetvédelmi problémákról kell nyilatkozni. Nagyon harcos jellem, sokan kedvelik őt a baloldalról is. Az egyik legendás története, amikor valami vízminőségi probléma volt egy faluban és a vezetők azt állították, hogy a víz iható. Erre Illés fogott egy pohár vizet és felajánlotta, hogy igyák meg. Persze nem merték.

 Azonban a jobboldalon szinte elképzelhetetlen egy új párt alakítása. A szövetség, egység gondolata mindenek felett áll. Láttuk, mi lett az állítólagos, Schmidt Mária által szervezett új pártból.

 Örülnék, ha magunkfajta zöldülne be a végén, vagy az Élőláncnak végre összekaparnák valahonnan a pénzt, de ez csak remény. Belőlem egyébként úgyse lesz zöld.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr60340341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.02.15. 15:14:40

Fodor Gábor zöld voltához kétség sem férhet: annyi zöldséget beszélt már össze életében...

Francois Pignon 2008.02.15. 15:17:49

Hát a szélsőjobb már le van...? Lola, ezt nem vártam volna tőled, hogy a zöld alternatíva kapcsán inkább csak mindenféle ócska liberálist emlegetsz. ;)
Hát a Medveczki-féle Magyarországi Zöld Párt hol marad? A derék, jóravaló nemzeti radikálisok már említést sem érdemelnek?

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.15. 15:24:45

Fracois,
ja, meg emlexem a plakatjukra.

"magyar nobe magyar magot!"

beszaras.

Porcelán az elefántboltban 2008.02.15. 15:24:47

Ah, lesz majd jobboldali zöldpárt, meg baloldali zöldpárt, liberális zöldpárt, radikális zöldpárt, ultrajobbos és ultrabalos zöldpárt, kommunista zöldpárt, meg talán még kisgazda és polgári zöldpárt is. Lesz zöld fehér, világoszöld, méregzöld, haragoszöld, kékeszöld, stb.

Amíg ugyanezek a bohócok uralják a politikát, addig mi a franc fog változni? Nem is beszélve azokról, akik a zsinórokat rángatják.

A polelit nagy részét le kellene cserélni, egyszerűen azért, mert nem képesek a nyugati stílusú demokrácia lényegét felfogni.

Szóval nem a név a lényeg, még csak nem is az ideológiai háttér. A politikus úgyis azt mondja, amit a nép vevő. Most tényleg a zöld és a nemzeti liberális hangzik jól, de a lényeg az agyi átállás lenne, nem az újabb jelszavak, zászlók, stb.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.15. 15:26:47

Hogyhogyhogy nemzeti liberalis?
Es mi van az ERTEKEKKEL es a konzervativizmussal?
Tegnap hulye libsik, ma meg nemzeti liberalisok?

Nem tudom kovetni a vonalat. Nem megy.

Ács Ferenc 2008.02.15. 15:32:01

Tényleg kellene új párt, de 2010-ig szerintem nem lesz. Sajnos. Először is egy olyan földrengésszerű összeomlásra van szükség, ami Olaszországban történt a kilencvenes években.

Porcelán az elefántboltban 2008.02.15. 15:34:25

Emberi jogok tekintetében lehet valaki teljesen liberális, ugyanakkor a globalizmussal szemben a nemzeti (nem nemzetiségi) érdekeket védi. Ilyen lenne az USA demokrata pártja. A szuper liberális USA-ban ugyanis egy percig sem kérdés, hogy a nemzeti érdekek előbbre valók a liberális globalizmusnál. A globalimus csak akkor jó, ha a nemzet érdekeit szolgálja, egyébként fel kell lépni ellene.

A nemzeti érdekek védelme csak nálunk elképzelhetetlen a liberálisok számára.

Ez van Doomy.

irrelevant 2008.02.15. 15:39:05

Hát Tomcat Zöld Párt nevezetű balfaszpártja hol marad a posztból? :D

Egyébként a zöldeket hagyhatjuk, sokkal fontosabb lenne először egy normális baloldali párt (ami nem posztkomcsi, nem neolib és nem vadkapitalista), meg egy rendes liberális párt (ami nem szélsőséges, nem korrupt, de demokratikus). Akkor esetleg lenne hová szavazni. Így nincs.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.02.15. 15:40:59

hallotttátok?
újjáalakul az SZDSZ!
Savanyú Zöld Demokraták szövetsége néven.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.15. 15:41:23

A Mester is rajta van a zoldteman. Nyilvan a kornyezetvedelmi miniszterium a paymaster.
tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2008/01/megvlts-helyett.html

buborek · www.webnegative.com/2008-01/gagyiweb/ 2008.02.15. 15:34:25:

A tegnapi hulyulesre utaltam. Akkor Lola hitelesen adta a libsifalo vadkonzervativot, akinek csak az ERTEKEK szamitanak.

"A szuper liberális USA-ban ugyanis egy percig sem kérdés, hogy a nemzeti érdekek előbbre valók a liberális globalizmusnál."

Egesz pontosan: a liberalizmus az erosek ideologiaja, eros egyeneke es eros allamoke. A korlatok ugyanis megakadalyoznak ezeket, hogy az erdekeiket tetszes szerint ervenyesitsek. Az USA is csak addig volt szuperliberalis, amig o volt a legerosebb. Most, hogy bajban van, mar protekcionista hurokat penget.

JClayton · http://bumm.sk/blog/szemtanu/ 2008.02.15. 15:41:56

A liberálisok normális körülmények között a jobboldal szövetségesei. Baloldali ellensúlynak pedig ott vannak a zöldek. Ilyen egyszerű lenne ez, ha nem Magyarországról lenne szó, ahol minden párt magára akasztott az összes ideológiából egy kicsikét.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.15. 15:47:05

JClayton 2008.02.15. 15:41:56:
"A liberálisok normális körülmények között a jobboldal szövetségesei."

Szerintem ne menjunk ebbe megint bele. Orszagtol fugg. Amint azt a minap beideztem, az USA-ban a baloldal megegyezik a liberalissal, a jobboldal meg a konzervativval. Felcserelhetoen hasznaljak a kifejezeseket. Naluk igy alakult.

irrelevant 2008.02.15. 15:51:00

Egyébként úgy érzem, a magyar zöldpárt is jellegzetesen magyar lenne, idiótákból és balfékakből összeállítva. Gondoljunk bele, mit művelnek ma a magyar környezetvédők. Állítsuk le Paksot - üvöltözik, de azt nem tudják, hogy a kiesett energiát honnan lehetne pótolni (van egy tippem: égessük el a maradék fát és tőzeget, az lesz igazán zöld). Védik a tubesi bazsarózsát, de az, hogy ezzel a nemzet biztonságát veszélyeztetik, nem zavarja őket, a bazsarózsa fontosabb. Külön szégyen, hogy ezeket a holdkórosokat a köztársasági elnök is támogatja. Az előző környezetvédelmi miniszter, Persányi kijelentette, hogy Magyarországon nem lehet szélerőműveket építeni, mert az osztrák szélkerekek a határnál felfogják az összes szelet.

Szóval, ez a felhozatal. Ne várjunk sokat egy magyar zöld párttól.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.02.15. 15:59:02

"Persányi kijelentette, hogy Magyarországon nem lehet szélerőműveket építeni, mert az osztrák szélkerekek a határnál felfogják az összes szelet."
?!
ez komoly?
:DDDDDDDDD

Francois Pignon 2008.02.15. 15:59:39

Én azzal is megelégednék, ha lenne egy elszánt és komolyan vehető kormányzatunk, amelyik először is elérné, hogy ne szívathasson minket bárki tetszés szerint.
Annak meg inkább örülni kellene, hogy Sólyom legalább próbál tenni valamit Verespatak, Rába, Tőketerebes (no meg Szerencs) ügyében is. Bár tudjuk, mennyit ér ez hatékony kormányzati támogatás nélkül.

Ács Ferenc 2008.02.15. 16:05:00

otvospeter: ebben sajnos igazad van. Nálam a bánáti bazsarózsa gate tette be a kaput. Nem is szólva a Tubes-cirkuszról. Lépjünk ki a NATO-ból, ha képtelenek vagyunk felhúzni egy radart! Hány éve is? De aztán kéretik nem csodálkozni, ha a csetnikek átruccanak Szegedre bulizni. Az atomügyben is elképesztően felelőtlen dumák mennek. Igenis száz atomot, ezeret.

A zöld lobbi most jobbára sértődött és szökött szadis bölcsészekből áll, akik odaláncolják magukat egy tölgyfához és csodálkoznak, hogy nem omlik utánuk a nép. A környezettudatos politika szerintem több ennél.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.02.15. 16:38:14

Doom, én, a libsifaló : DDD
Egyébként Ács Feri posztjában megváltoztattam a nézetemet, mert nagyon tetszett, hogy a liberális gyűlésen nem hagyták Kókának, hogy kitiltsa a HÍR TV-ét. Ez aztán tényleg liberális hozzáállás. Rájöttem, hogy csak az SZDSZ-es, kirekesztő libsiket nem szeretem
Zöld. Hát igen, nekem se jönnek be a bazsarózsás dolgok. Nekem az emberi jogvédők, az anyák, család jogait védő zöldek tetszenének. Néha úgy érzem, hogy a zöldeknek egy páfrány többet jelent, mint valami bicebóca emberke. De pl. azzal egyetértek, hogy a szemetelési szokásainkon rengeteget lehetne változtatni. Nemrég voltunk Spanyolországban és ott megálltunk egy pihenőhelyen. Kidobtam a kocsiból a szemetet és a kuka négy részre volt osztva, rárajzolva: papír, üveg, műanyag (nem tudom mi volt a negyedik), persze, hogy a helyes rekeszbe dobáltam a cuccokat. Budapesten pedig azt hallottam, hogy egyelőre a szelektíven gyűjtött hulladékot összeöntik...

tallian.miklos 2008.02.15. 16:38:52

"Az egyik legendás története, amikor valami vízminőségi probléma volt egy faluban és a vezetők azt állították, hogy a víz iható." - Így keletkeznek a városi legendák.

Speciel láttam a történetet a Híradóban. A szakvélemény az volt, hogy szennyező a vízben nem mutatható ki. Erre mondta illés, hogy akkor igyanak belőle.

Ami egyrészt tisztességtelen, másrészt ostoba húzás volt tőle, ami legfeljebb azt bizonyítja, hogy Illés méltatlan a mérnöki diplomájához.

Arra játszott ugyanis rá, hogy a mérnökségben járatlan polgár azt várná, hogy "nincs", mert hát ugye "ha nem mutatható ki, akkor még lehet, hogy van, csak elbújt". Holott ugye egy ilyen vizsgálatnak csak az lehet a negatív eredménye, hogy a keresett anyag a kimutathatósági határ alatt van.

Kérdés az lehetne, hogy a káros hatás elérésére alkalmas mennyiség és a kimutatási határ milyen viszonyban vannak, de legtöbbször ez utóbbi sokkal-sokkal alacsonyabb.

(Példaként mondanám: a természetes vizek kb. 1-2 mikrogramm per liter uránt tartalmaznak oldott formában, évmilliók óta. Ezt kimutatni ki tudjuk. Károsító hatása gyakorlatilag mégsincs. Illés Zoltánt játszva mégis odaadhatnánk bárkinek egy poharat, hogy ebben urános víz van, megissza? Tisztességtelen és fals húzás volna.)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2008.02.15. 16:44:27

"a liberális gyűlésen nem hagyták Kókának, hogy kitiltsa a HÍR TV-ét. "

:DDDDDD
ez sokat elmond a pártvezetésről! (de nem eleget...)

dekoninckx (törölt) 2008.02.15. 16:47:12

Nyilván senkit nem érdekel, de addig teszek az összes bal, jobb, lib, extrém pártra, meg eszmére, amíg nem lesz elsődleges fontosságú a zöld gondolat.
Ha majd a biológiai létünket és a jövőnket már nem fenyegeti a már sok helyen megbeszélt környeztszennyezés meg egyéb negatívizmusok, na akkor lehet szájat tépni a politikai finomságokról, mint pl hogy hova helyezkedik Szili :) Addig még volna egy-két közös teendő, vazzák meg.
Mert ha nem lesz szép erdő a Mátrában, ahol nyáron nem 48 fokos hőség perzseli a leveleket, hova menekülök el a mindennapi (politikai) lidércnyomás elől???

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.02.15. 16:52:19

dekoninck, de érdekel. Szerintem azonban a mostani zöld fele kacsingató politikusok csak a felszínen fogják képviselni az ügyet.

irrelevant 2008.02.15. 16:54:21

dekoninck

Az a baj, hogy a zöld gondolat csak fejlett és jól működő országokban érvényesül. Mert ahhoz, hogy nem csak a politika, hanem az egyes emberek is fel tudják áldozni idejük és energiájuk egy részét az olyan (látszólag) másodlagos kérdésekkel való foglalkozásra, mint a környezetvédelem, kell egyfajta létbiztonság, közbiztonság, gazdasági fejlettség, politikai stabilitás, stb.

Amíg ezek nincsenek meg Magyarországon, addig hiába is várod a zöld gondolat előtérbe kerülését. Ezeket a feltételeket pedig a hagyományos pártok teremthetik meg. Csak nálunk még normális pártok sincsenek.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.15. 16:57:42

Es ez itten?
index.hu/politika/belfold/bplevego0215/

Egyebkent a zoldseg olyan balos dolog. A jobboldaliak a gazdasagi novekedest akarjak, a zoldek pedig a termeszet megovasat, gazdasagi novekedes ide vagy oda. Errol szol pl. a globalis felmelegedes vita is. Magyarorszagon nehez zoldnek lenni, mert a kornyezet kevesse szennyezett (Nyugat-Europahoz kepest), viszont egy mareknyi keszpenzert mindenki lelkesen felaldozza a zoldseget.

Vegyunk csak egy peldat a rossz budapesti levego ellen felvonulok kapcsan.

Egy csodatevo demon megjelenik a tuntetok felett es azt mondja: aki naponta fizet nekem 1000 Ft-ot, az Budapest belvarosaban is hegyi levegot fog szivni. A tobbiek nem. Ez csoda, ne kerdezd, hogyan mukodik.

Kifizetned?

RickyTerror 2008.02.15. 17:00:31

Azt valaki magyarázza meg könyörgöm, mi a fene köze van a zöldeknek az egészségbiztosítás reformjához? Tán a kórházak több nejlonlepcsi fognak eztán a kukába hajítani?

Vagy netán csak ostoba balos (azaz a zöld gondolathoz egyáltalán nem köthető) pattogásról van szó?

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.02.15. 17:10:37

Rickyterror, a zöldek szerintem globalizáció ellenesek és esélyegyenlőség pártiak - ezért tiltakoznak az egészségügy privatizációja ellen. De én nem vagyok zöld. Tanulmányozd a Védegylet honlapját, ott csomó minden van erről:
vedegylet.hu

dekoninckx (törölt) 2008.02.15. 17:10:38

Éééértem! Tökéletesen így van, az egyes emberek szintjén. De én valamiért pont az ellenkező irányból nézem a dolgokat. Az általad felsoroltak végsősoron mind arra épülnek hosszútávon, hogy a környezet legyen "kellemes" és kiszámítható. Érted? :) Tehát nemcsak az önző természetjáró beszél belőlem, egyáltalán nem. Ehhez viszont - eleinte vagy hazánkban - ugyanúgy nem kell az összes ember önzetlen, hobbi-szintű hozzájárulása, mint a vizitdíj bevezetéséhez sem :) Politikát kell csinálni belőle, hogy aztán mindez olyan természetes legyen, mint a lélegzetvétel. (Sólyom László rulez.) Utána már lehet gyilkolni egymást a pártoknak, meg eszméknek.
Szóval én nem tudok ezekre a dolgokra függetlenül tekinteni. A környezet(védelem), mint emberi "szükséglet" a Maslow-piramis tetején és alján egyforma joggal vagy súllyal szerepelhet. Hiába, egyszerű és idealista gondolkodású lény vagyok, még a lányunk is a Gaia névre hallgat. :)

dekoninckx (törölt) 2008.02.15. 17:14:49

Globalizáció... ezt se értem, hogy mi :) a szó maga azt jelentené, hogy otthon érezhetem magam az egész planétán. De egyelőre főként a multik érzik otthon magukat a bolygón - ami nem is lenne baj, ha megfelelő felelősségérzet társul(na) hozzá. Az Intel multi? Ha igen, akkor sincs vele túl sok bajom. Jó dolgokat csinálnak, vélhetően nem túl szemetek, a szó konkrét értelmében sem.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.02.15. 17:18:01

dekoninck, ebben igazad van, hogyha egyáltalán kampány téma lesz a zöld ügy, akkor nagyobb hangsúlyt kaphat. De az adócsökkentés is kampánytéma volt, mégse történt semmi...

jbb 2008.02.15. 17:45:06

Első lépésként én megelégednék azzal is, hogy az szdsz érezvén saját bukását most ráerőltetné a szocikra, hogy vigyék lejjebb a bejutási határt. Mondjuk olyan 2%-ra. Egyből megpezsdülne itt minden, lennének végre alternatívák, elkülönülne a középjobb a radiktól.... (végre nem kellene hallgatni az összekacsintós paradumát)
Mindenki megtalálná a saját vonalát, nem a félelem miatt rándulna össze a két nagy párt, aztán egyezzen meg mindenki ahogy tud.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.02.15. 17:51:29

jbb, ja ez a 2 százalék nagyon jó lenne. Egy újabb népszavazás erről?

jbb 2008.02.15. 18:05:05

Lola, nagy ötlet a szavazás, én gyűjteném az aláírásokat is, nyugodtan szóljatok.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a népszavazást követő előrehozott általános országgyűlési választásokon a induló pártoknak a parlamentbe jutás szükséges és elégséges feltétele az összes érványes szavazat legalább 2%-ának megszerzése, kivéve természetesen az szdsz?" :)

jbb 2008.02.15. 18:07:06

* hiszen Ön is tudja, hogy az szdsz biztosan várható szavazatainak száma az elnök versenyszeretete mellett = bejutási küszöb + 0,04%.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.15. 18:10:02

lelkylola 2008.02.15. 17:51:29:
"jbb, ja ez a 2 százalék nagyon jó lenne."

Berlusconi hagyta utodjara ezt a kis viccet (modositotta a valasztojogi torvenyt, mielott tavozott a hatalombol).
Prodi bele is bukott: nem tudta egyben tartani a sok kis partbol allo koaliciojat.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.02.15. 18:12:51

Tallián Miklós: na, ez jellemző rád: "Ami egyrészt tisztességtelen, másrészt ostoba húzás volt tőle, ami legfeljebb azt bizonyítja, hogy Illés méltatlan a mérnöki diplomájához."

Vagyis: azt mondod, hogy aki azt állította, hogy kellő szakértelemmel megvizsgálta és kimondta, hogy nem árthat - csak annak nem kellett magán próbát tennie. Bravó, szép morál... Ennél még az ötvenes évek sztálinistái is több szakmai tisztességet vártak el, amikor a hídépítő mérnököt a híd teherpróbájakor - éppenséggel a híd alá állították.

Te vagy méltatlan. A tisztességes szakmai elvárásokhoz és azok számonkéréséhez.

Téglagyári Megálló 2008.02.15. 18:17:27

Lesz-e gumigyár? Mi folyik Gyöngyösön?

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.02.15. 18:44:48

jbb, akkor már legyen úgy, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy az MSZP és az SZDSZ soha többet ne indulhasson parlamenti választáson. Bárki, aki az SZDSZ-nek és az MSZP-nek valaha tagja volt, ne lehessen tagja semmilyen pártnak?" :)

dekoninckx (törölt) 2008.02.15. 19:03:15

lelkylola, 16:38, a szemét összeöntéséről itt egy jó cikk: index.hu/politika/belfold/budapest/kuka0802/
Szóval állítólag nem igaz. Azaz igaz, de nem úgy :) Persze az is lehet, hogy hazudnak, és igaz. :D
Nem olvasod index anyádat?

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.02.15. 19:19:09

A szemét összeöntését én magam láttam saját szememmel a Metró utcai iskola előtt, Dekoninck. Csak még nem írtam meg.

Lelkylola: a 18:44 kérdésre egy szavazód már van. Sőt, kettő, mert az asszonyt is rábeszélem.

CrL 2008.02.15. 19:27:42

A zöldpolitika nagy üzlet, olvastátok h kik nyomulnak szépen csendben már most a zöldpol körül?
Érdekes nevek. Medgyessy Péter, Kapolyi stb

hvg.hu/hetilap/200806HVGFriss_350.aspx

(Kapolyiról és egy új párthiáynról jut eszembe, a szocdem MSZDP párt szépen alakul a háttérben, sokan mennek át MSZP-ből, nehogy jobbra menjenek, arról is érdemes lenne majd egy posztot.)

Oblomov 2008.02.15. 21:05:15

"lelkylola 2008.02.15. 18:44:48
jbb, akkor már legyen úgy, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy az MSZP és az SZDSZ soha többet ne indulhasson parlamenti választáson. Bárki, aki az SZDSZ-nek és az MSZP-nek valaha tagja volt, ne lehessen tagja semmilyen pártnak?" :)"

:)

Egyik barátom a rendszerváltoztatás hajnalán az összes ellenzéki formációba egyidejűleg belelépett, majd az SZDSZ színeiben lett ogy-képviselő, ahonnan 91-ben független lett. Mára formálisan is Kossuth téri "nácifasiszta" lett (ami mindig is volt). Vagyis szerinte az SZDSZ változott meg, nem ő.

Panta rei, vagy fel nem ismert kígyótojás?

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.02.15. 21:21:44

Oblomov, egy-két kivétel miatt nem változtathatunk a népszavazási kérdésen :)
Crl, gondolkodtam már ezen az MSZDP kérdésen. Én azért nem merek róla írni, mert nem igazán látom, hogy mi a céljuk. Valószínűleg központilag eldöntött - amolyan baloldali szövetség szerű valami, akikre lehet hivatkozni, ha nem tetszik az MSZP -, de igazából nem tudom. Valaki bennfentesebb, vagy okosabb írjon róla.
dekoninck, légyszi ne szólj nekik, hogy nem olvastam őket :)

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.15. 21:37:38

sajnos allampolgari kezdemenyezessel nem lehet nepszavazast inditani a parlamentbe jutasrol, meg a kepviselok szamarol sem...

CrL 2008.02.15. 21:48:27

lola, amennyit én tudok, hogy háttéralkut kötött Kapolyi (((állitólag ő dobta ki az öszödit...))) és Gyurcsány, azért hogy az MSZP-ből távozók véletlenül se menjenek jobboldalra, legyenek akkor baloldalon szépen 'szocdemek' és akkor majd lehet egymást segiteni téthelyzetekben.

www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=142484

Ilyenkor bevillan 2010: MSZP + SZDSZ + MSZDP (+ MDF) simán nyer.

na de ez off.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.15. 22:49:49

A környezettudatosság híveinek ajánlom a Mester mai adagját:
tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2008/02/krnyezettudatos.html

Röviden: nem baj, ha szennyez, csak fizessen az államnak érte.

Zetek 2008.02.16. 09:51:12

A zöldséghez szükségeltetik a jólét egy bizonyos szintje. Ez nincs és Demjánt olvasva nem is lesz. Ezért politológusi agyalgáson túl egyelőre nem kell velük komolyan számolni.

Peppone Botazzi 2008.02.16. 11:10:12

Nem lesz zöld párt. Normális semmiképp sem.
Országos szinten nagyon nehéz lenne koherens zöld szervezetet létrehozni.
A pártok alapból kirekesztenék őket, ha meg nem akkor nem rendes zöld párt és akkor meg a zöld mozgalom rekesztené ki őket.
Amúgy meg az MSZP-nek mi köze lenne egy valódi zöld párthoz. Az MSZP-nek olyan emberek ülnek a soraiban mint Kapolyi. Akkor most miről beszélünk?
A kormány elég erősen lobbizik az energiahatalom Oroszorság felé. Akkor most szerintetek helyet kap egy alternatív zöld párt? Megintcsak miről beszélünk?
Vagy lesz egy műzöld párt aki lefekszik a politikai elitnek.
Vagy pedig lesz egy rendes zöld párt ami viszont a döntéshozatal közelébe sem juthat.

Peppone Botazzi 2008.02.16. 11:11:44

hehe, látom a Kapolyi nevét már többen bedobtátok. Öröm látni, hogy ezen a blogon gondolkodnak is a kommentelők :D

bunk0 2008.02.16. 11:28:29

jajnemá! inkább nem szeretném látni, hogy milyen "zöld" pártot termelne ki magából az a társadalom, amelynek országában minden főbb útvonal környékét térdig érő szemét, a városok szánalmasan kicsi parkjait pedig egybefüggő kutyaszar-réteg borítja.

Ahol a meglévő sötétzöldek előszeretettel dobálták magukat habzó szájjal a bánáti bazsarózsák testi épségén aggódva, de nagyban kussoltak amikor egyesek elhordták a sajóládi védett erdőt. Azokhoz a fákhoz vajon miért nem láncolták oda magukat a tisztatekintetű greenpeace-es fiúk-lányok és miért nem túrázott arra a KE népes kíséretével? Ha itt a "zöldek" valóban a hatalom közelébe kerülnek, akkor az Úristen irgalmazzon nekünk, mert ők nem fognak ...

simonmondja... 2008.02.16. 12:00:49

D'artagnan.
Örülök, hogy örülsz.
Kapolyi az, aki gázt importál?
Megmondanád, hogy 2002-től miért kampányolt a Fidesz gőzerővel a gázáremelés témában?
Valamit csak akartak az államilag támogatott gázárral?
Talán Kapolyi üzletét felvirágoztatni?
Vagy Putyint kényeztetni?
Vagy a MOL-t?
Én nem tudom, de az importot kevés párt támogatná olyan vehemensen a világon, mint a Fidesz.
A gondolkodást rád hagyom.

gloire · http://alkaloida.blogspot.com/ 2008.02.16. 12:11:57

Simon, megint zöldeket beszélsz...

Peppone Botazzi 2008.02.16. 12:13:08

simonmondja: lehet valamit rosszul foglmaztam meg. Én aztán nem védem a fideszt. Igazából ezek a dolgok a kulisszák mögött zajlanak, és bennevan fidesz-mszp és az egész elit.
Az a baj, hogy alapból sokan így gondolnak, hogy ha hallanak valamit akkor pártszínekbe skatulyázzák be azt aki mondta.
Én azt mondtam, egyértelmű a Gyurcsány loholása az oroszok után, akik energiaszuperhatalom és Ferike fejére is koppinthatnának ha mondjuk az MSZP összeállna egy zöld párttal aki mondjuk elkötelezett lenne alternatív energiák irányában.
De ezek már összeesküvés elméletek és feltevések.


Kapolyi többek között elektromos áramban is utazik. Mondjuk úgy elég sokminden van a kezében és talán ő a legbefolyásosabb politikus. Valahogy őt nem szokták támadni, nem szokott szerepelni. Sokan nem is tudják hogy létezik.

Egy biztos. Normális zöld párt itt nem lesz. Alapból a zöldek sem érettek szerintem a parlamentre. A társadalom meg pláne, ahol kenyeret is alig tudnak venni, azok nem fognak extra pénzeket költeni a környezetbarát termékekre...

Peppone Botazzi 2008.02.16. 12:15:30

De legyen akármilyen színű politikus is, ha hirtelen elkezdené átrendezni az energiaellátást mondjuk megújuló energiaforrásokra, lehet hogy kapna egy kis polónium-210et csak úgy jelzésképp...

simonmondja... 2008.02.16. 12:36:23

Megújuló energia nyereséggel kiaknázható mennyiségben a fizikusok szerint nincs az ország területén.
Legalábbis engem meggyőztek egyszer.
A szél - ritka vendég egy hegyektől ölelt medencében.
A napelemek drágábban többe vannak, mint amit élettartamuk alatt összesen profitálnak.
A vízenergia minimális, mivel sík az ország.
Az atom a legolcsóbb és legtisztább, amit javasoltak.
Úgyhogy lesz itt atomerőműépítés, csak megint kell sok sikítozó ellenállás, hogy a zsetont minél több marok kapja.

tallian.miklos 2008.02.16. 13:19:43

Molnárgörény, a vizsgálatot a hatóság végezte, Illés meg a hozzá nem értő polgármesterrel akart belőle itatni. Gondolom, ez az "igyon belőle a vezető" idézetre válaszként egyértelmű, de ha nem, most elmondom.

Sőt. Leírom tőmondatokban is, hogy aki hatvanezer szó per perccel olvas, az is megértse. Az ÁNTSZ megvizsgálta a vizet. Az eredmény negatív volt. Illés itatni akart belőle a polgármesterrel (vagy kivel). Nem az ÁNTSZ-szel.

Skrabski Fruzsina (lelkylola) · http://mandiner.blog.hu/ 2008.02.16. 13:25:46

tallian, nem értem mit lovagolsz ezen az Illés sztorin, ha valahol azt mondja az ANTSZ, hogy a víz iható, akkor a polgármester úr nyugodtan ihat belőle. (Illés egyébként egyszer mondta nekem, hogy nem is helyi víz volt a pohárban, hanem valami ásványvíz :), de mindegy. A sztorival csak arra akartam rávilágítani, hogy Illésnek vannak ilyen showman-es beütései, ami egy zöldnél előny.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.16. 15:17:06

sajnos tenyleg csak az atomban van perspektiva.
konnyu tarolni a nyersanyagot, kis helyen elfer.
be lehet sokat spajzolni ha olcso, es nem kell parazni
a fosszilis eroforrasok ingadozasatol.

ami nagyon aggaszto, hogy _nagyon_sok_ szadi kozeli ceg mozog paks kornyeken.
ertheto, mert autopalyat nem lehet orokke epiteni...

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.16. 15:21:20

egyebkent meg nem tudom mit ertetek "zold part" alatt.
az ujfiukat vagy a hardcore kornyezetvedoket?

a politikai verfrissites jol jonne most.
de talan vannak egyeb prompt dolgok is az orszaggal kapcsolatban, es most nem feltetlenul a kornyezet van vegveszelyben.

dowNLoad 2008.02.16. 17:55:31

MARK MY WORDS: a következő USA irány a világ számára is valami FASISZTA-KOMCSI ZÖLD diktatúra lesz, remélem nem jön be, pl. Al Góré és Hillary képviseli ezt az irányt.
(meg a mögöttük álló lobbi) Itthon valami rettenetes szörnyszülött lenne, mert itt KÉT(1) NAGY LOBBI VAN: (energia téren) KAPOLYI (orosz-ukrán-áram) és az OLAJ-GÁZ (MOL-Gazprom-Orosz) NA ebből gyere ki okosan! (és élve, hahaha) NEM LESZ ITT semmilyen szélkerék meg vízimalom, simán beakasztanak nekik, viszont ha kell megnyitják a szénbányákat, csak hogy ellátási gondok ne legyenek.(legfeljebb kicsit köhögsz majd) PAKS BŐVÍTÉSE lenne a legjobb, mert az VISZONYLAGOS ÖNÁLLÓSÁGOT adna az országnak, uránból be lehet raktározni akár 20évre is előre, mint ahogy a Franciák tették azt a közelmúltban! ITT egy olaj/energiáról szóló fórum (az egyik a 2-ból ami magyarul van!!!)
forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9105736&na_order=

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.02.16. 18:52:16

Illést szerintem nem jó ötlet mindig elővenni, sőt... Rossz, nagyon rossz. Főleg, ha atomenergiáról van szó.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.02.16. 19:36:00

Tallián Miklós: itt nem olyan egyszerű nagy arccal csúsztatni, meg delete-gombod sincs. Egészen pontosan a következőt írtad (bővített copy):

""Az egyik legendás története, amikor valami vízminőségi probléma volt egy faluban és a vezetők azt állították, hogy a víz iható." - Így keletkeznek a városi legendák.

Speciel láttam a történetet a Híradóban. A szakvélemény az volt, hogy szennyező a vízben nem mutatható ki. Erre mondta illés, hogy akkor igyanak belőle.

Ami egyrészt tisztességtelen, másrészt ostoba húzás volt tőle, ami legfeljebb azt bizonyítja, hogy Illés méltatlan a mérnöki diplomájához."

Szó nem volt róla, hogy a szakvélemény készítőinek avagy másoknak kellett-e inni. Sem hatvanezer szóval, sem másféllel percenként nem egyértelmű, amit írtál. Csak a nagyképűség, amit birtokolsz.

Megjegyzem: ha a polgármester az ÁNTSZ-véleményt a falujában úgy propagálta, hogy a víz iható, akkor nem értem az erkölcsi mércédet sem. Illéssel értek egyet: én is adnék neki egy pohárral. Ha nem ismernéd a "vizet prédikál és bort iszik"-mondást, hát guglizzál utána. De a "más faszával veri a csalánt" is alkalmazható. Ha valaki a szakvéleményt kampányolja is, akkor maga is álljon helyt a pohárral. Legalábbis az én erkölcsöm szerint.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.02.16. 19:38:33

Hadrian VII.:
Illés szerintem nem egy rossz figura, de abban egyetértünk, hogy atomenergia-ügyben nem kéne erőltetni.

Google 2008.02.16. 19:44:51

Kiváncsi vagyok, most mit lép az, akinek már a bánáti bazsarózsánál többet, a nemzet egészségét kell megvédenie, egyletileg is.
Egyébként pártalapításra csak a kormányzatnak van ideje s tőkéje, s ezek az alakulatok mind balra húznának, hogy nehogy a Zorbán stb., stb.

Hadrian VII. · HTTP://KONZERVATORIUM.BLOG.HU 2008.02.16. 22:36:32

Turul: Rossz figurának nem rossz figura, az biztos. Nem egy gengszter vagy egy törtető típus, na:).

dowNLoad 2008.02.16. 22:50:08

VAJON a PEAK mikor jut el a magyar MAINSTREAM médiába? (az angol nyelvűekbe már eljutott, csak nem sikerült lefordítani)
forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9105736&na_order=
Legalább oda jusson el agyilag a helyi elit, hogy a kiszolgáltatottságot csökkenteni kell! PAKS/geotermikus energia állami támogatása, PASSZÍV-HÁZAK támogatása, kötelezővé tétele, mint AUSZTRIÁBAN, stb.. SZÉLSŐZÖLDEKET elhajtani a Franciaországba, OTT TÜNTESSENEK a zatom ellen! Gumigyárak, cementgyárak, szemétlerakók ELLEN HOGY-HOGY NEM TÜNTETNEK??? b@lfaszok a zöldek, NEM KICSIT! (vagy az alternatív energiatermelő cuccokat terjesszék, vagy bármit CSAK értelmes dolgot tegyenek, jelenleg csak énekelnek, és tüntetnek, és büdösek mint a hippik)

jó kis élőlény 2008.02.17. 18:56:23

lelkylola

"zöld kell legyen."

Helyesen, magyarul:

"zöld kell, hogy legyen."
"zöldnek kell lennie."

irrelevant 2008.02.17. 19:29:51

medve, ez a te nicked?
L'art pour L'art forüber.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2008.02.17. 20:55:26

jó kis élőlény 2008.02.17. 18:56:23:
""zöld kell legyen."
Helyesen, magyarul:"

Tamási Áron: Ábel a rengetegben
mek.oszk.hu/01000/01082/html/04.htm
"- Nekik fegyverük van, nekünk eszünk kell legyen."

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2008.02.18. 12:16:47

Nem lesz zöld párt. A zöld pártok kialakulásához az össztársadalmi jólét és a polgári kultúra egy olyan szintje szükséges, amely Magyarországról hiányzik, és a következő néhány évtizedben hiányozni is fog (lásd Demján). De nemcsak zöld párt nem lesz (ami egyébként nem volna baj, de ez messzire vezetne). Nem lesz hatékony környezetvédelmi politika sem ott, ahol a társadalom atomizálódott, és nincs lehetőség a közösségi normák szelíd kikényszerítésére. Egy osztrák faluban kinéznek, ha szemetes az udvarod; ha ugyanezt megpróbálod Magyarország egy átlagos településén, semmire nem mész, mert a szennyezők előtt nincs tekintélyed, és nem áll melletted hatékony hatósági kényszer. A szocializmus és a rv. morális káoszában egyszerűen nem érv, hogy "legyen szíves". Jobb esetben kiröhögnek miatta, rosszabb esetben pofánbasznak. Proliállam, prolitempó, prolis környezet (elnézést a decens szakmunkásoktól, természetesen nem rátok gondolok). Szörnyű kimondani, de a magyar társadalom egy kellően nagy része számára ez a természetes.

A választási küszöb leszállítását persze teljes mértékben támogatom, akkor talán lesz zöld párt, meg libertariánus, piaci konzervatív, árpádsávos, tirpákbokrétás és biciklista, kinek-kinek ízlése szerint.
süti beállítások módosítása