Időviharban a hivatal
2008. január 28. írta: nénike

Időviharban a hivatal


Európában van egy ország. Abban az országban van egy város. Abban a városban van egy ház. Abban a házban él az asztmatikus fiam.


És van egy másik város: Cegléd. Onnan küldi leveleit a Magyar Államkincstár (MÁK).













Esetünkben az asztma jogilag tartós egészségkárosodást jelent. Ha erről van hatósági bizonyítványunk, akkor olcsóbb a gyógyszer, magasabb a családi pótlék satöbbi. Nekünk pedig van, küldött a MÁK. Nem is akármilyen. Baló Györggyel szólva, íme.


Szóval a tartós betegségre tekintettel 2020. július 9-tól magasabb összegű családi pótlék került megállapításra. Így. Emberként és magyarként érdeklődnék, hogy 1. ki volt Levélmegfogalmazó Jánosné általános iskolai magyar tanára, és milyen megfontolások alapján engedte hatodik osztályba lépni?, 2. mi a túróra számíthatunk e levél alapján? Amíg nem oszlik a homály, felvázolunk egy lehetséges értelmezést. Szokták volt mondani, hogy a költségvetési fegyelem fellazítása nélkül nem képzelhető el minden igény kielégítése. Azzal azonban nem számoltunk, hogy e csekély költségvetési alamizsna járandóság lehívása is csak úgy lehetséges, ha előtte átevickélünk valahogy a tér idő-falon.


A reformok szükségszerűségével egyetértő, fegyelmezett állampolgárként készséggel elfogadtuk, hogy csak 12 év múlva lesz annyi pénz a kasszában, hogy abból fiam gyógyulását támogassák. Őszintén szólva, már annak is örültünk, hogy kedvezően döntöttek ügyünkben, és nem azt mondták, hogy jöjjön vissza 12 év múlva. A kedvezményekre jogosító bizonyítvány ugyan mielőtt hatályba lépne, érvényét veszti, de nem is ez a lényeg, hanem a jelzés értékű odafigyelés, meg a törődés, amivel engem, a kicsi állampolgárt a nagy állam körülvesz. Hogy ne érezzem elveszettnek magam. Tudja franc mitől, most mégis bennem van az ideg. Bennem, benned, bennünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr23314843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2008.01.29. 18:00:43

most jöttem meg horvátországból, amúgy is erős a késztetés, de az ilyeneket látva legszívesebben visszacipzároznám az utazótáskát és mennék vissza. pedig a zágrábi modern villamosokon ugyanúgy van megoldva a kerékdob, mint a combinon.

Google 2008.01.29. 18:17:12

Gondolom, erre mondják azt, hogy válságban az ország!
Valakik ezért fizetést kapnak, irodát tartanak fenn nekik, ahol fűtenek, hűtenek, világítanak, aztán egy ilyen iratot adnak ki!
Kiben lehet még bízni ezekután?
Vagy a t.biztosítók csak 2012 után tudnak segíteni egy picit, addig kopasztanak?

jbb 2008.01.29. 18:35:51

A szetey féle értékelési rendszer alapján ez pedig el van intézve, ha tetszik, ha nem. Állampolgár mehet, ügyintéző jogosult HDN9-12 besorolás szerint előlépni. Mennyiségileg biztosan.
újMAGYARORSZÁG.

Pallos Levente 2008.01.29. 18:49:18

Ami a fogalmazást illeti, abban (tudom, errefelé nem csípett) Bayer Zsolttal értek egyet: a szocializmus maga a passzív módban megfogalmazott mondat. Felelőse nincs a tettekenek, azok történnek, sőt történődnek. Nem mi tettük, hanem a nagy, titokzatos Hivatal. Panasz esetén érdeklődjön valahol az űrben.

dowNLoad 2008.01.29. 20:25:25

McFly és Doc Brown megoldja, már töltődik a fluxuskondenzátor. (előbb visszamennek szetey születését megakadályozni, utána vissza 2020-ba)

tribonianus 2008.01.29. 21:58:32

Nem értem ezt az írást. Egyértelmű a hatósági bizonyítvány szövegéből, hogy elírás történt 2002. július 9-től jogosult emelt összegű családi pótlékra az, akinek nevére kiállították a bizonyítványt.
Kérni kell a MÁK ceglédi területi szervétől, hogy javítsa ki az elírást.

kukacka 2008.01.29. 23:53:38

Ja, szerintem is a Homárra való, csak nem akartok konkurálni velük is?

Egyébként szívből örülhetsz, amiért ilyen nyilvánvaló elírásról van szó, amit seperc alatt lerendezhetsz. Az igazán durva az, amikor hónapokon/éveken keresztül csesztetnek és olyan igazolásokat kérnek olyan hivataloktól, amelyeket ezen hivatalok nem adhatnak ki vagy csak olyan esetben, mely nem a te eseted és a hivatalnokok ide-oda küldözgetnek, miközben mindig megemlítik, hogy az előző hivatalnoknak fogalma sincs a dolgokról/a jogról, stb.
Hűűű, basszus, ha én egyszer elkezdenék mesélni....

Ez az eset egy könnyed kis április 1-i zöngécske.

kukacka 2008.01.30. 00:04:42

Ha tutira akarsz menni, akkor kocogj el az ügyfélszolgálatra az Árpád-hídhoz és ott max. fél óra alatt kiadják az igazolásodat. Az összes többi hivatal sem jobb, sőt szerintem a MÁK még a legjobbak közé való.
Ami nekem nagyon fáj, hogy gyakorlatilag képtelenség telefonos, internetes segítséget/infot kérni, a legtutibb, ha az ember személyesen odamegy kérdezősködni. Ilyenkor szakavatott válaszokat kaphatsz. (Éljen a XXI. század!)

svepsz 2008.01.30. 00:22:54

"megnyugtatom" az egybegyülteket, hogy ebböl a szempontból itt, a haldokló imperializmus lágy ölén sem jobb a helyzet.

nénike · http://mandiner.hu 2008.01.30. 09:32:33

tribonianus

Lehet, hogy csak elírás, akkor viszont azt nem értem, hogy 2007. decemberének végén miért állapítanak meg 5 évre visszamenőleg (támogatás szempontjából indiferens időszakra) jogosultságot? Főleg úgy, hogy a gyereket csak 2007. közepén diagnosztizálta az orvos.
Az élet csupa rejtély.

tribonianus 2008.01.30. 10:00:52

nénike

Én meg azt nem értem, miért nem osztod ezt a tényt az írásodban velünk. Így árnyaltabb a kép és én sem ilyen tartalmú hozzászólást írnék.
Egyébként meg a hivatal mindig jobban tudja.(Láttam már olyan töri könyvet, ahol az illető a kép aláírás szerint 100 évvel születése előtt meghalt. Ez is, a te hatósági nbizonyítvánxyod is átment a rostán.)
Örülj, hogy 2020-tól biztosan kapsz emelt összegű családi pótlékot.:-) Ez is valami, neked erről már pecsétes papírod van

tribonianus 2008.01.30. 10:03:17

nbizonyítváxyod=bizonyítványod

Karbonade · http://magyaropera.blog.hu 2008.01.30. 11:36:31

Hát ha vígasztal, én Németországban is kaptam olyan pöcsétes igazolást, mikor kértem a gyereknek tartózkodásit (akkor még kellett), hogy nem kell neki tartózkodási, mert magyar állampolgár. Közben meg akkor nem volt az, csak abból következtették ezt le, hogy Budapesten született. Persze mentem intézkedni, és kiderült, hogy a határon simán leakasztottak volna, pöcsétes papír ide vagy oda. Ha hibás a papír, akkor nem is érvényes, ez a szomorú valóság. Ja és mint látható, nem csak itt bénáznak a hivatalok. Főleg akkor vannak bajban, ha valami a legkisebb mértékben eltér a szokványostól...

Dr. Zerge 2008.01.30. 19:56:47

karaj!

"Következtették le"?

Nebamá!
süti beállítások módosítása