Szittya pita
2007. december 23. írta: TuRuL_2k2

Szittya pita

 Pár napja a redakcióból kilátogattunk ebédelni a MágnásPalotanegyed másik peremére, a Szabó Ervin Könyvtár melletti karácsonyi vásárba. Kemencéslángost kerestünk, szittya pitát találtunk. Ehhez az elnevezéshez még sose volt szerencsém, eddig csak töki pompost, langallót és a kemencéslángost láttam - mindenesetre tetszik.




 A megszokott töki pompossal ellentétben a klasszikus tejfölös-szalonnás-hagymás változaton kívül többféle összeállítás közül is lehetett választani. Sajnos, míg máshol frissen sütve adják, itt előre megsütik és utána újramelegítik, így az íze nem volt az igazi, hiába pakolták meg bőségesen mindennel.





Végül egy ajándék szittya pitás, igazi hómvideó, amire háttéranyag-vadászat közben találtam rá:

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr42273519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

irrelevant 2007.12.23. 19:54:38

Egy pártus lángos rendel! :D

elGabor 2007.12.24. 08:56:36

Ister-Gaumtól a szittya pitáig! :D (Boldog Karácsonyt mindenkinek)

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.12.24. 19:00:42

jézus is pártus volt úgy tudom:) lehet hogy szittya pitát ettek ez utolsó vacsorán? a titokra hamarosan fény derül a legközelebbi Pörzsölőben:)

jbb 2007.12.24. 21:08:33

Én szívem szerint most a párhuzamos dimenziókban néznék alaposan szét, ahol a hasukat fogják a 150 éves múltra méltán büszke finnugor ötletroham hallattán. Smalladam pedig egy táltos-sámán, akinek a neokon koncepció csak valami betegség, és éppen termékenységi varázslatot mutat be a szavainak teremtő erejével a mag népének.

medve 2007.12.26. 17:43:01

Miért! Szerintetek nincs ebben az oiszűgban kb. 30.000 zizi, aki bármit megvenne, ami "szittya"? Miért a kereskedőkön verjük el a port? Nincs igazuk?

gloire 2007.12.26. 21:41:45

"150 éves múltra méltán büszke finnugor ötletroham hallattán."

Erről én szívesen beszélgetnék veled.
Azt tudod, hogy a finn íjászok az 1700-as évekig használták
a klasszikus visszacsapó íjat, az cári orosz hadsereg desszant egységeiként? Ők mentek mindig elől a tatárok ellen
indított "orosz rekonkviszta" nagy csatáiban.
(Mai napig híres lövészek.)

Elpet 2007.12.27. 16:37:37

Turul

Ebben az az igazi baj, hogy mint írod, újramelegített volt, és nem igazán jó. Hogyha jó, zavar engem, mi a neve?
Nálunk a Szilléri sugárúton nagyon jó a lángos, tejfölös-sajtosan, ráadásul Alföldi tejfölt tesz rá az ember, igaz, nem ilyen csinos, mint a kötényes popók (a home videóból idéztem), egyem a szívüket.
A Fürj utcában nálunk van Görög Pizzéria, azért az is díjesélyes névileg. Amúgy elég jókat szoktam ott is enni. És ott is csinosak a felszolgálólányok!

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.12.27. 17:40:40

Elpet:
Engem nem zavart a neve, sőt, kifejezetten tetszett. A pita valami arabos-zsidós-mediterrán izé, no de a szittya pita! :)

Elpet 2007.12.27. 17:51:07

A pita szerintem egy ilyen kisebbfajta kelttészta lepény, görög szó lenne tán...
A Görög Pizzériában is lehet kapni...
Óh Bábel, várjuk meg a Pünkösdöt talán, majd megértünk mindent...
:)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.12.27. 17:54:41

A pita lehet akár görög, héber, vagy arab szó is.

jbb 2007.12.27. 17:55:56

Kedves gloire, nagyon szívesen meghallgatlak, tényleg kíváncsi vagyok minden infora, szóval jöhet. Azt gondolom, viszonylag nehéz kialakítani megdönthetetlen elméletet, napjainkban sem egységes e téren a szakma. (Bár igaz, a "hivatalos" álláspont a finnugor eredet mellett foglal állást, holott olvasmányaim szerint sem tárgyi, azaz régészeti, sem nyelvi kapcsolat nembizopnyítható, lgefeljebb valami homályos és gyenge kapcsolat) Ismereteim szerint a finnugor sztori a szabadságharc és a kiegyezés közötti időszakban lelt osztrák támogatás mellett ilyen erős hátszélre, de nyugodtan cáfolj meg. Mivel történész nem vagyok, (bár még ha lennék is, komcsiktól kellett volna magamba szívni a magyarság történetét, ami ismerve az európában is egyedülálló nemzetellenességet és minden érték és múlt tagadását nem éppen megnyugtató) nehéz pálcát törnöm a finnugor elmélet ellen. Azonban szeretném hinni, hogy lehet alternatív történet és igazság is, mivel akár indiában, akár kínában a mai napig is mást állítanak ihvatalosab rólunk. Ők még hisznek a közös múltban.

Azt meg mindenki döntse el, hogy miben hisz. Amíg Mo-on a ME "ez"-nek nevezi a világon mindenhol a művelt körökben szentnek tartott koronát, és a királyság jelképének tekinti (holott az államiság jelképe), amíg a tarsolyról és a magyar ruhákról a "hivatalosoknak" a szélsőjobb jut az emberek eszébe, illetve amíg Árpád halálának 1100. évfordulóján a jelképe csak a fasizmust jelenti, az elődöket és a dicső múltat nem, köszi, ebből nem kérek. Szoktad nézegetni a kincseslada pont hu-t?

Elpet 2007.12.27. 18:01:53

TuRuL

Na de tejfölös-sajtos lángost nem hiszem, hogy eszel máshol a világon, mint itthon. Nekem nem telhet el úgy hét, hogy egyik nap ne azt reggelizzem. Egy másik nap meg muszáj sültkolbászt meg véreshurkát ennem a piacon mustárral meg cseresznyepaprikával. Így ragadunk bele a honi megszokásokba és reménytelenségbe.
:))
Ez nem tudom, pontosan hogy jön ide, de közléskényszerem volt ezirányban. Hirtelen Krúdy akartam lenni kicsit, bizonyára.
:D

jbb 2007.12.27. 18:19:38

Elpet: ebben egyetértünk. Ősszel a Praterben rápróbáltunk családommal a Langosch-ra, mivel mindkét büfében kínálták. Hú, valami leírhatatlanul ízetlen megsütött pékáru volt sajttal gyatrán megszórva. Halktalanul ordítottam.
Tényleg nem szittya volt, sótlan kaiserlangosch.

gloire 2007.12.27. 21:42:06

jbb

Az, ötlet egy lapp földre küldött cári megbízottól származik
eredetileg, és a témának oroszul van a legátfogóbb irodalma.
Nem vagyok nyelvész, se történész igazából csak arra utaltam,
hogy a két fő csapásirány (török-finnugor) között újabban ismét
felerősödött az az érzelmi szál, miszerint a halszagú rokonságnál
mégiscsak előkelőbb a hódító szittyák nagysága.

Érdemes tudni, hogy nem csak halszagú, de igen harcias
népség a finn is, és az újkorig őriztek meg olyan "szittya"
hagyományt mint a visszacsapó nyillal való küzdelem például.
Érdekes dolog, de azthiszem ezzel elvittem nagyon a témát,
nem fárasztok tovább vele senkit. Ha találok valamit majd
linkelem ide a szittya poszthoz.



jbb 2007.12.28. 12:57:17

gloire, sirály vagy, várom. további szép napot!

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2007.12.29. 10:56:48

a langos mindent ut.

a hurka dolog erdekes. pl a vereshurka az angliusoknal is ismert (blood pudding)
oktoberben a polyakoknal ettunk egy puccos helyen, ahol lokalis specialitasokat szolgaltak fel. a leves az eros orosz izvilagu kaposztas husos dolog volt. a fofogas egy bazi nagy tal volt, mindenfele dolgokkal, ilyen olyan sulthusok es vereshurka. tisztara mint egy videki magyar disznotoros. hiaba polak vengr dva bratanki.

Elpet 2007.12.29. 12:29:35

Hurka van máshol is persze
Van Bratwurst is
De piaci csarnokban enni mindezt? Kétszintes talponállóasztal mellett? Ahol színes szoknyás cigányasszony dugdossa az olcsócigit az orrom alá, piaci alkalmi trógerek cipelik a zöldségesládát, ahol már minden arcot olyan jól ismerek kamaszkorom óta? Na és az ecetes apró cseresznyepaprika, a háromujjnyi szelet foszlósbélű fehérkenyér piros, ropogós héjjal, a sötét vörösesbarnára sütött oldalas kovászos uborkával, és mindez abban az igazi piaci hangulatban, feketekávé a harminc éve ismert, semmilyen változáson át nem esett üvegpohárból, színesre eloxált alumínium kanállal?
Fiatalok! Ha akartok, most menjetek el ebből az országból. Később képtelenek lesztek. A szívetek fog megszakadni.

burkus · http://www.studiolum.com/wang/hu 2007.12.29. 14:41:30

gloire: "Az, ötlet egy lapp földre küldött cári megbízottól származik eredetileg, és a témának oroszul van a legátfogóbb irodalma."

Az a lappföldi utazó Sajnovics János volt, magyar jezsuita szerzetes, aki már csak emiatt sem igen lehetett cári megbízott. Ráadásul nem a finnországi lappokhoz ment, hanem a norvégiai lappokhoz, akik akkor nem orosz, hanem dán fennhatóság alatt álltak. Csillagászként (a nagyszombati jezsuita csillagászati intézet nagy hírű volt) 1769-ben egy, csak a Lappföldről látható napfogyatkozást ment tanulmányozni, és eközben ismerte meg a lapp nyelvet, amelyről 1772-ben írt.

Az általad említett orosz szakirodalomra őszintén kíváncsi volnék. Nagyon hálás lennék, ha neveket-címeket írnál (bár ha ilyen pontatlanok...) Előre is köszönöm!

S ha már írok Neked, hadd kérdezzem meg: 你名的«查»是什么意思?

gloire 2007.12.29. 21:55:06


Nem Sajnovicsra gondoltam, az ötlet lehet régebbi:

"A magyar kutatók érdeklődését a permi tájakon át vezető
jugriai [jugrai] útvonal leírása, és a jugor–magyar nyelvi
azonosságot, a magyarok jugriai származását tényként
kezelő moszkvai vélemények keltették fel."

"Az udvarban Herberstein értesült a Kazany elleni 1523-as
hadjárat eseményeiről és a cseremiszek hadi tetteiről is,
Grigorij Isztoma orosz diplomata pedig a lappföldi
átkelés viszontagságairól és a lappok életéről
tájékoztatta Ferdinánd követét."
(Én voltam pontatlan.)

ludens.elte.hu/~briseis/finnugor/tortforras/herber.html

burkus · http://www.studiolum.com/wang/hu 2007.12.29. 22:46:49

Nagyon köszönöm, gloire. Herberstein leírását én még az 1571-es latin kiadásban olvastam, de ott nem volt ennyire egyértelmű a rokonítás, mint az általad idézett magyar fordításban. Isztoma 1496-ban járt Lappföldön, és egy megjegyzésén kívül nem tudunk róla többet. Herberstein "Jugriája" talán nem is annyira Lappföldre vonatkozik, inkább a népnév azonossága alapján valamilyen észak-oroszországi vidék lakóiéra, s az azonosítás nem is megfigyeléseken, hanem 15. századi itáliai néprajzi elméleteken alapul. S mindezek után, amennyire én ismerem, Sajnovics 1769-es utazásáig teljesen elhal ez a szál.

Nem mondom persze, hogy egy művelt jezsuita ne ismerhette volna a háromszáz évvel korábbi irodalmat, pláne hogy Herberstein valójában minden későbbi Oroszország-leírásnak nélkülözhetetlen forrásává vált. Csak a "cári megbízott" tűnt számomra túl egyértelmű állításnak.

非常名?

gloire 2007.12.29. 23:52:22

Jugria Novgorod környéke volt.
Az itt élő finnugor őslakosságot fokozatosan
szorították északra. Lehettek akár finnek is (vagy ma már azok..)

查不过笑话
süti beállítások módosítása