Sólyom a radikális jobbról
2007. december 12. írta: politicus

Sólyom a radikális jobbról

Sólyom László levelet írt Kállai Ernőnek, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosának. A levélben, melyet alább szöveghűen közlünk, a köztársasági elnök elítéli a radikális jobboldal tobzódását. A magam részéről minden szavával, betűjével, vesszőjével maradéktalanul egyetértek.

Köszönjük, elnök úr!

A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ELNÖKE Dr. Kállai Ernő úr

a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa részére

Országgyűlési Biztosok Hivatala

1051 BUDAPEST

Nádor u. 22.

XII-2/5173-1/2007.

Tisztelt Országgyűlési Biztos Úr!

Ombudsmantársaival együtt hozott állásfoglalásuk olyan időben született, amikor a magyarországi radikális jobb látványos és botrányos megmozdulásokkal jelent meg a közéletben.

A radikális jobboldal pártja 2002-ben kiesett a parlamentből, és választói támogatásuk 2006-ban, egy újabb párt alakítása ellenére is jelenetéktelen maradt. Idén nyáron azonban a szélsőjobb rátalált arra a megjelenési formára, amely tartósan óriási médiaérdeklődést biztosíthat neki: egyenruhás szervezetet alapított, s az avatási ceremóniákat legutóbb már fenyegető felvonulás követte. Az így nyert figyelem felerősíti mondanivalójukat is.

Szeptember 10-i országgyűlési beszédemben egyértelműen leszögeztem, hogy a radikális jobboldal eszméi és tettei elfogadhatatlanok és veszélyesek. Mivel a radikális jobboldal ideológiává és programmá teszi az emberek közötti megkülönböztetést, szemben áll az emberi méltóság alapeszméjével. Felhívtam a figyelmet arra is, hogy sokkal általánosabb, mélyebb és makacsabb problémáról van szó, mintsem hogy beérhetnénk a szalagcímek és a napi politikai reakciók szintjével. Társadalmi problémaként kell kezelni, együtt a nemcsak a jobboldalon jelenlévő előítéletességgel, intoleranciával. A radikális jobb azért is veszélyes, mert gyakran hivatkozik kiragadott társadalmi részkérdésekre, s megoldásukra hamis, indulatokra építő, és olyan választ kínál, amely alapvető emberi és alkotmányos értékeket tagad.


2

Az ilyen mozgalmakkal és szervezetekkel kötelességünk szembeszegezni saját értékrendünket. Egyetlen jóakaratú ember sem tűrheti az emberi méltóság megsértését, és egyenlő méltóságunk megkérdőjelezését. Ki kell fejeznünk tehát szolidaritásunkat.

Az Országgyűlési Biztos Úr levelében szóvá tett eseményeket olyan fordulópontnak tartom, amelyre indokolt reagálnom. A Jobbik egyik szónoka negatív tulajdonságokat etnikai, faji vagy biológiai meghatározottsággal kötött össze. Az ilyen gondolatokat, amelyek a náci ideológiának is részei voltak, a leghatározottabban visszautasítom.

A radikális jobboldal az antiszemitizmus mellett Magyarországon sajátos vonásként cigányellenes is. A Magyar Gárda december 9-i felvonulása kifejezetten cigányellenes tüntetés volt. Hasonló vonulásokkal fenyegetnek másutt is. Amellett, hogy ideológiájuk elvetendő, ezek az akciók gyakorlatilag is mérhetetlenül károsak. Olyan légkört teremtenek, amely csakis nehezíti a cigányság társadalmi beilleszkedésének előrehaladását. A fenyegető fellépés, és az ezzel kiváltott érzelmi és politikai reakciók belekényszerítik ezt a nagyon komoly, sürgető és összetett problémát a leegyszerűsített jelszavak sémáiba.

Pedig éppen nyugalomra, nyitottságra és együttműködési készségre, valamint a kötelességek vállalására van szükség mind a többségi társadalom, mind a cigányság részéről. Magyarország jövőjének egyik fontos tényezője lesz, hogy sikerül-e, és milyen megoldást találnunk. Ehhez pedig szakmai megközelítésre, és erre épülő hosszú távú, objektív szakpolitikára van szükség. Azt is hangsúlyozni kell, hogy mindez nem választható el a magyar társadalom általános szociális problémáinak kezelésétől.

Példaképpen a napokban folytatott beszélgetésünkre utalok Országgyűlési Biztos Úrral, amikor azt mondta, hogy a roma iskolások körüli problémák nem szegregációs, hanem pedagógiai kérdések. Egyetértünk abban, hogy a cigányságnak mindenekelőtt iskoláztatásra van szüksége – ezért is mentünk el együtt a Cserehátra. Felidézem egy, még a jelölés folyamán elmondott történetét is: az Ön tanítványainak csodájára jártak pedagógus kollégáik, mert nekik nem volt semmi nehézségük a cigánygyerekekkel. Hozzáteszem: ez egyben pénzkérdés is, továbbá nem is csupán roma-kérdés. Minden települést és térséget érint, áldoz-e az állam fejlesztő-pedagógusra, kisiskola fenntartására, munkahelyteremtésre, közlekedésre.


3

Fontosak, és adott esetben szükségesek a tiltakozások a megengedhetetlen eszmékkel szemben. Támogatom Biztos Urat erőfeszítéseiben, hiszen demokratikus államunk alapja a jogok érvényesítése és védelme, mindenki szabadságának biztosítása. De éppen így számíthat rám a cigányság társadalmi helyzetének megoldását célzó lépésekben is.

Budapest, 2007. december 11.

Üdvözlettel:

Sólyom László

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr50261561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

medve 2007.12.15. 00:38:04

De nyilatkozatban kért.

irrelevant 2007.12.15. 00:39:51

"Azért jöttök ezzel a "j'accuse"-stílussal, mert tárgyszerű vitában semmik vagytok"

Ha-ha-ha. Mert te aztán rohadt kemény érvekkel jöttél, véletlenül sem innen-onnan előcibált szőrszálhasogatással.

irrelevant 2007.12.15. 00:48:11

(Amúgy meg arról, hogy ki hozta fel a menórás témát: ha jól hallom, még az új bombagyár rádióadásban is erről folyik az eszmecsere... Jogtalan lenne menóra-kangörcsöt emlegetni az esetedben?)

medve 2007.12.15. 00:53:44

NO, MG ilyen nagy ember?

"A Bombagyár Közösségi Blográdió XVIII., egyben az idei utolsó adása. Vendégek: Blogin, Mészáros Imre, a Gój Motorosok elnöke, Molnárgörény és Tomcat. Első offline közvélemény-kutatásunk repesve várt eredménye ebben az adásban hallható! Részeredmények és érdekességek később."

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.12.15. 00:53:47

Medve: úgy kért elnézést, ahogy a mborsik által linkelt jobbklikken "mindenki elismerte". Például Balegyenes, aki a következőt szólá:

"Miért tetszenek cigányozni?
Főleg, ha egy másik bejegyzésben meg arról értekeznek, hogy minden állami vezető lop, csal, hazudik. Most akkor ez a kormányra vagy a cigányokra jellemző? Szeretném világosan látni, kit kell kirekeszteni, vagonírozni, gettóba szállítani."

Tipikus elismerés.

Egyszerűen nehéz téged komolyan venni, miután a szemedtől nem látsz. Az izraeli nagykövet nyilatkozata elnézést kért - de nem simán és feltétel nélkül, hanem a témát kenegetve-kenegetve, magyarázva, mifene. Peresz amit mondott, megalázó volt. A "megveszlek kilóra, bazmeg" alig enyhítve, épp csak a bazmeg hiányzott (a "kilóra"-szót a közbeni nevetgélése helyettesítette szépen, láttam a videót is). Az elnézéskérés nem erre volt méretezve. Tudom, mert olvastam, de nem keresem elő, mert te állítod, hogy nem így van. Bizonyítsd hát be - de ne úgy, mint ahogy "mindenki elismeri" ... lásd fentebb.

Ötvöspéter: nem tudom, milyen érvekkel jöttem. Csak azt, hogy leginkább fasiztáztatok meg kitértetek előle, néhány minősítés kíséretében. Továbbá offoltatok kőkeményen, mert zsidó dolgokról itt eredendően nem volt szó, nem is kellett, hogy legyen.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.12.15. 00:54:58

Hahaha, medve, eddig vagy 7-8 adásban szerepeltem, le vagy maradva egy brosúrával:-)

oblomov 2007.12.15. 00:55:10

Medve: "Ettől még szerintün a felvonulás baromság."

Nem biztos, hogy az. Molnárgöri szerint "csakis cigányokra jellemző a nagycsalád kollektív bűnözése oly módon, hogy a 14 alatti gyerekek a zsebtolvajok, a többiek meg elszóródva a tömegben biztosítanak."

Ha viszont a gárdisták alakzatban mozognak, akkor nem tudja őket a nagycsalád kizsebelni.

dowNLoad 2007.12.15. 00:58:03

A cigányokat sem érdekli sem a hanuka, sem a karácsony:))) SOKAN csak azon döbbentek, hogy ezt a köztéri legfelsőbb bírós hanukázást meg merik tenni.
(ha nem köztéren lenne, akkor tényleg senkinek semmi köze hozzá, DE közjogi méltóságok NEM TUDOM MIT KERESNÉNEK EGY ILYEN RENDEZVÉNYEN???) Valaki Ausztriában járt-e mostanában? Látott-e ott köztéri hanukázást? Gyertyatartókat az ablakokban (menórát)? Ha már annyian meghaltak, hogy Magyarország keresztény ország legyen, (régen volt, de a halott az halott) akkor nem tiszteletlenség-e ez a hozzáállás a mai elittől? Szt. István forog-e a sírjában? Beint-e a jobbja a mai elitnek a középső ujjával?

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.12.15. 01:06:15

Ötvöspéter: Tomcat nem beszélhet arról, amiről akar? Már csak azért is, mert pl. a transzparensről ordasat hazudott a Hírszerző; meg mert elég egyértelműen kiderül az adásból, meg a blogról is, hogy éppen a menórát senki se akarta bántani. Tomcat mindig elmondja, hogy neki a zsidó vallással szemben nincs kifogása; bizonyos, zsidók általi tetteket bírál (tudjuk, fasiszta).

Bármennyire fáj neked, a menórával se Tomcatnek, se nekem nincs semmi bajunk. Állítsák, tiszteljék, eszünkbe se jut bántani, közterületen se. Ehhez képest a keresztlehugyozásos példája, amit valaki följebb párhuzamként hozott: ocsmányság, vallásgyalázás, lecsavarom a faszát, akit rajtakapok. Tomcat nem támadott semmilyen vallási jelképre, amikor transzparenst feszített ki. Ha Tomcatot a menóra izgatná, már biztosan megtalálta volna a módját, hogy tegyen valamit ellene. Csakhogy nem tett, sose, és nem is tervez effélét. Kínos...

Mborsik is leírta (ami igaz is), hogy a köztéri hanukázás nem hagyomány. Szent Jobb-körmenet az évszázados hagyomány, de köztéri hanukázás pár éve van. Érdekes, hogy mekkorát fejlődik a zsidó vallás, hogy évezredes hagyománnyá válik, amit pár éve csinálnak. Például 1914 előtt se volt, holott akkor itt nem volt semmiféle olyan üldözteztés - sőt, a zsidók aránya sokkal magasabb volt, mint ma.

oblomov 2007.12.15. 01:08:03

"Felvonultak egy kis faluban, ennyi. (Ez a felvonulás egyébként szoros párhuzamokat mutat a pesti buzifelvonulással: frusztráltságukat tömeges magamutogatásban levezető emberek szánalmas, nárcisztikus parádéja). Lefogadom, hogy az az asztalra csapás elmarad. A felvonulás l'art pour l'art volt, öncélú, a nagy befenyítést meg majd elsunnyogják."

"Nem kapok két hetes kangörcsöt, ha a zsidók meggyújtják a menórájukat, úgy, ahogy nekik jól esik. Egyszerűen nem érdekel."

(Vörös borát megissza, elismeréssel csettint, röhög.)

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.12.15. 01:09:05

Oblomov: szerinted ez a bizonyos bűnözés kikre jellemző? Segítek: hetes busz, hatos villamos, metrő, pályudvarok, Moszkva tér a fő helyszínei. Láttál már nemcigány hatéves gyereket benyúlni a zsebbe, majd amikor rajtacsípik, három-négy felnőttet gyorsan a segítségére sietni "Hámébáncsaagyerekeeeeeet" ordítással?

Struthio camelus.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2007.12.15. 01:13:59

"itt mindenki elismerte: komoly gond van a cigányság és a magyarság együttélésében. Ezt csak a hülye nem ismeri el. De olvasd vissza, ezt mindenki tudja."

tudom, hogy tudjátok, nem nézlek hülyének :) csak belefutottam, és örültem neki, hogy inkonzisztens nézeteimmel nem vagyok azért egyedül. (na jó, ez hazugság, mert a readeremben ott a kuruc.infó feedje is, szóval nem véletlenül került ez ide)

"Az idézeteim egyre kevésbé neked szólnak." - akkor jó.

Ezt mondjuk eldöntendő kérdés: kit hívtak meg? Én most béna vagyok, és nem találtam meg a meghívót, csak annyit, hogy "jobb- és baloldali politikusokat is meghívtak" Arról sem, hogy Orbán visszautasította volna. Talán Molnárg. tudna segíteni.

Most viszont egyetértek Sólyommal:

Köves Somló megemlítette, hogy az államfőt meghívták a hanukai gyertyagyújtásra a Nyugati térre, ám Sólyom László nem ment el, indoklása szerint azért, mert a tisztségével járó vallási pártatlansága miatt hivatalos minőségében csak rendkívül indokolt esetben vesz részt vallási eseményen.

Ez eléggé egybevág Molnárg. korábbi bírálatával, amit Lomnicival szemben fogalmazott meg, továbbá azzal is, hogy politikusok megjelenése, és azoknak pártállása akarva-akaratlanul is a politika szférájába nyomhatja át az adott rendezvényt. Egy Hanuka-ünnepség triviálisan ennek a nyomásnak sokkal jobban kitett, mint egy Szent-Jobb körmenet.

otvospeter, nyilván azzal fognak a legtöbbet foglalkozni az emberek, ahol nagyok a véleménykülönbségek. A gárda, a zsidókérdés ilyen. Persze biztos nagyon érdekes fórum lenne ez, ha elpettel meg medvével jól egyetértenénk abban, milyen gonosz a gyurcsány. (nagyon! -nem, hülye vagy elpet, borzasztóan -nem mborsik, én inkább azt mondanám, hasfalrepesztően. najó, abbahagyom :)

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2007.12.15. 01:21:18

451! Dikkmá, méglész még az öccáz!

oblomov 2007.12.15. 01:27:45

Molnárgöri, én szeretek veled vitatkozni. (mborsikot még ízlelgetem, de látom, oda kell figyelni rá is.) Te bedolgoztad magad kül. témákba. Nagyon is. Csak ilyenkor már hagyni kell mindent a francba legalább két hétig. Aztán kipihenten újraolvasni a munkásságot. Aztán magadtól meghagysz tíz mondatot, amiből ötnél az igeneket nemre változtatod.

Én egyébként egy vidéki bunkó vagyok, nem ismerem a nyócker világát.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.12.15. 01:43:04

Oblomov: örülj neki... Akkor valahol érthető, hogy nem érzed át ennek a valódi súlyát. Viszont elhihetnéd, nyugodtan.

A cigánybűnözéssel (amelynek tipikus formáit fentebb felsoroltam, bár a teljesség igénye nélkül) nagyon nagy és súlyos baj van. Akkora, hogy áttöri a PC-séget. Ugyanis Kuncze óta ezt az állam sose ismeri el (Orbán nagy hülyesége volt, hogy bár tett jó intézkedéseket - iskolához kötött családi pótlék - a PC dumáról nem akart/mert lemondani, és nem nevezte néven a zsebtolvaj-gyereket). Ugyanakkor a jórészt szabad sajtóban még PC esetben is átjönnek a hírek erről, a legdurávbb ügyek (Olaszliszka, Zámoly, stb.) meg már kimondva is cigányügyek. De neked mi az elképzelésed, hogy amikor "két nagycsalád mintegy 50 fős tömegverekedésbe keveredett", akkor vajon hányan gondolnak cigányra, és hányan nem cigányra?

Én se laktam a Körvasútnál beljebb soha. Hála Istennek. De a belső részben (leginkább ott) dolgoztam. Az éppen elég volt. Ha akarod, elhiheted: legalább 10 (de inkább több) Olaszliszka-style eseményben vettem részt, csak azok itt Pesten lökdösődés-köpködés-pofozkodás stádiumában megállíthatóak voltak.

A közös jellemzőjük az volt, hogy a balesetben az objektív felelősséget - hogy KRESZ szerint ki és mennyire volt hibás - a felhergedő cigányok teljességgel leszarták. Amikor a cigány (még jogosítványa is volt) benézett egy stoptáblát, és ütközött a szabályosan arra jövővel, és megsérült - a letóduló hozzátartozók akkor is meg akarták verni a másik felet. Valahol ez a szabálytisztelet iránti ijesztő közömbösséget jelzi.

Valaki sérülést okozott egyikünknek / de a sérült maga manőverezte magát ebbe a helyzetbe. Ez minden értelmes embernél kizárja a sérülés okozójának felelősségét - még a hibáztatását is. Cigányoknál pedig a második állítás teljességgel elhanyagolható. Na, itt az óriási baj - ezen semmilyen segély, pénz, megélhetés nem segít...

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.12.15. 01:45:25

Kiegészítés: nem MINDEN cigánynál, természetesen. De ezt a fajta mentalitást nem cigánynál csak kábítószeresben tapasztaltam.

dowNLoad 2007.12.15. 02:00:02

Aí osztrákok lazán kiírták: MAGYAR NE LOPJ! rasszisták?
Érdekes sólyom(leslie falcon) tudja mit kell egy közjogi méltóságnak tennie:
ám Sólyom László nem ment el, indoklása szerint azért, mert a tisztségével járó vallási pártatlansága miatt hivatalos minőségében csak rendkívül indokolt esetben vesz részt vallási eseményen.
HOGY HOGY EZT NEM BÍRJA FELFOGNI LOMNICI? (és utánozni, ha már önerőből nem megy)

Gabucino · http://www.gabucino.be/ 2007.12.15. 08:57:05

De szép ez a topic...

Molnárgörény, hagyd ezeket az idiótákat a saját levükben fetrengeni, ezek súlytalan kis senkik, akiknek semmiről nincs fogalmuk, az elmúlt 1 évben egyetlen árva - akár gyenge - tiltakozás-tüntetés megszervezése nem fűződik a nevükhöz, de azért pampognak hogy ilyen-olyan-országnincs, meg rencerváltástmerazjó! Pedig láthatóan egyaránt fogalmuk sincs az alkotmányról, jogállamiságról, anticionizmusról, nácikról, csakúgy mint nyíltan ballib-internacionalista testvéreiknek.

Nullák ezek, senkik, soha sem látták őket sehol bármi fontosat, jelentőségteljeset csinálni: 0x00.

Téglagyári Megálló 2007.12.15. 09:57:05

Gabucino,

bezzeg te nagyon fontos Szeméj vagy, a hup-on is utál mindenki...

politicus · http://reakcio.blog.hu 2007.12.15. 10:38:06

Gyerünk srácok, húzzatok bele, legyen meg a kerek szám!!! ::))

Elpet 2007.12.15. 10:39:50

politicus

Neked jó az?
Én szívesen segítek, ha végigolvasod, láthatod, eddig se voltam rest..

zoli27 2007.12.15. 10:59:08

FELHíVÁS!

AKI ÚGY GONDOLJA, HOGY A MAGYAR LABDARÚGÓ VÁLOGATOTT AZ ELMÚLT EGY ÉVBEN JÓ TELJESíTMÉNYT NYÚJTOTT, ÉS AZT AKARJA, HOGY 2008. JANUÁR 15-ÉN AZ MLSZ ELNÖKSÉGE VÁRHIDI PÉTERT VÁLASSZA SZÖVETSÉGI KAPITÁNYNAK, AZ SZÁNJON RÁ 5 PERCET ARRA, HOGY KÜLD EGY E-MAILT AZ

MLSZ@MLSZ.HU

E-MAIL CíMRE (A TÁRGY ROVATBA íRJA: KISTELEKI ISTVÁNNAK ÉS AZ MLSZ ELNÖKSÉGÉNEK), ÉS ADJON HANGOT E KÖVETELÉSÉNEK!

HAJRÁ MAGYARORSZÁG!

oblomov 2007.12.15. 11:04:56

Molnárg! A kereszténységet az elején rendőri problémaként lehetett kezelni a Római Birodalomban. Aztán rájöttek, hogy másként kell, mert létszámarányaik változása miatt a csőlátás nem old meg semmit.

A talán hétszázezres cigányságunk már komoly arány a populáción belül. Peremhelyzeteikben is rétegzettek. Kiiktatni őket - akár időszakosan is - nem lehet. A normakövetésre képteleneket (megint csak súlyos arányok) persze be kell zárni, viszont meg kéne oldani, hogy ne a börtön szocializálja őket, ill. onnan kikerülve legyen esélyük rehabilitálódni. Utóbbihoz is segítség kell, amit nem lehet, és nem is kell a fejük felett végezni, lásd körükben a hajléktalanság problémájának hiányát. Ugyanakkor hiába 50-60 %-os náluk a normakövetésre törekvők aránya, a létminimum, szegényen, vagy nyomorogva élés viszonyai között, gazd-lag teljesen lepukkant térségekben lehetetlen emancipálódni. A nagycsaládos életközösség egyetlen szervezeti forma számukra a túléléshez, vagyis nem pusztán arról van szó, hogy a segílyke miatt szaporodnak (öregjeik korán halnak, de a csecsemőhalandóság is magas). Szóval nemtom, hogy akarnak kis zsebnapóleonok valami "jelentőségteljeset csinálni".

Elpet 2007.12.15. 11:21:09

oblomov

Amiket írtál, azok számomra teljesen megfelelő és elfogadható megállapítások. És világos, hogy mindezen problémák megoldásához tenni kell valamit.
Csupán egy a baj. Mindez mindannyiunk részéről, a politikusoktól kezdve a sarki élelmiszerboltosig erőfeszítést igényelne. Hogy a 700 ezres cigányság ne terhe, hanem része legyen a magyar társadalomnak. És sajnos a mindennapi létharcban erre már nem jut energia. Pedig kellene. Én csak kicsi dolgokban tudok. Próbáltam már barátságosan elbeszélgetni cigánnyal. Sikerült. Oldódott ő is, amikor látta, hogy nem kezelem ellenségként.
Szemtanúja voltam egy súlyos balesetnek. Két autó ütközött össze épp egy cigányputri előtt, ahol elég történelem előtti körülmények közt élnek ők. Megálltunk nyilván segíteni. A cigányok mind kirohantak, voltak vagy 50-en, kivették a sebesülteket az autóból, lefektették a fűre, szaladgáltak, kiabáltak, próbáltak segíteni, nyilván persze a mentők tudtak igazán, meg egy orvosnő, aki épp arra járt. Jó érzéseim voltak.
Emberek ők, honfitársaink. Ha sok bajunk velük, akkor is.

oblomov 2007.12.15. 11:43:39

"Emberek ők, honfitársaink. Ha sok bajunk velük, akkor is."
Kicsit olyannak látom helyzetünket, mint az adósságállomány viszonylatát. Ezzel is, azzal is lesz gondunk, gondjuk a leszármazottaknak.

Erőfeszítés az kell. Tehetős vidéki parasztként én pl. vályogházat építtetnék, hogy a putrikba bevezessék, vagy visszakapcsolják a villanyt. Az esély megteremtése a közösségi felzárkózásra a fontos. Az állami neveltek ugyanis a lakásotthoni komfortból visszaszöknek az akolmeleg putrikba.

Elpet 2007.12.15. 12:10:07

oblomov

Igen, teljesen egyetértek.
Adottság ők nekünk, kaptuk őket, mint szamár a fülét.
De hogy emberként viszonyuljunk a dologhoz, az kötelességünk. Kapunk a családba is lehetetlen embereket, ők is hozzánk tartoznak.
Ez az az attitűd, ami megkerülhetetlen ahhoz, hogy ebből egy élhető ország legyen.

irrelevant 2007.12.15. 12:25:22

Molnárgörény

Ne legyél már ilyen értetlen! Tomcat arról beszél, amiről szeretne. Csak ha még mindig a hanukán rugóztok a bombagyár rádióban (a te asszisztálásoddal), akkor talán nem elegáns ránk kenni azt, hogy mi erőltetjük a témát. Azt pedig nem is mondom, hogy milyen érvelés az, ha majd' 500 hozzászólás után a veled egyet nem értő kommenteket egy kézmozdulattal lesöpröd az asztalról, mondván, érveket nem hoztunk fel, csak minősítgettünk téged. Hát hoztunk, csak baszol rá és fújod a magadét.

"Tomcat mindig elmondja, hogy neki a zsidó vallással szemben nincs kifogása; bizonyos, zsidók általi tetteket bírál."

Az alpári zsidózáson kívül? ("fulladjon bele a kóser kajájába", és ilyenek?) Egyébként Tomcatnek a vallással tényleg nincs baja, csupán az izraeli zsidókat szapulja nagy elánnal, meg a diszpórában élő zsidókat is. Magyarul nagyjából minden zsidót. És valóban nem valláski alapon, hanem faji alapon. Ezt nevezik rasszizmusnak... Te meg haverkodsz vele.

"Bármennyire fáj neked, a menórával se Tomcatnek, se nekem nincs semmi bajunk."

Nekem nem fáj. Nektek fáj ez az egész, de annyira, hogy ordítotok ellene már két hete, mint a fába szorult féreg.

Amúgy felőlem is lezárhatjuk a dolgot, a fő téma itt a cigányok és a gárda. Bár abban a témában sem vagy vitaképes, még az önellentmondást sem látod a szavaidban.

irrelevant 2007.12.15. 12:27:49

Gabucino!

Benned egy igazi kukaborogatót tisztelhetünk? Igazi hős vagy! Na menjél szépen vissza Counter Strike-ozni.

irrelevant 2007.12.15. 12:30:26

(diszpóra = diaszpóra, bocs.)

oblomov 2007.12.15. 12:35:50

Elpet! Jutott eszembe még valami. Nagyanyám Laci cigánytól mindig akart valamit. Akkor is felásatta vele a kertet, ha arra volt otthon ingyér is ember. Ugyanakkor Laci nem alapból jött alamizsnáért, mert a fizettséget önérzettel vitte, vihette haza. Nem lehet, hogy ilyen a valódi szociális háló? Hol vagyunk mi ma ettől a felelős interperszonális mentalitástól (kösz kádárrendszer nivelláló, elidegenítő redisztribúciós társadalmi szolidaritása). A segélyezés mögül ma talán ez hiányzik a legjobban. A kényszerpályás csapdahelyzetek (önkényes erdőírtás, mezőőri elrettentés) nyilván indokoltak, de meghaladásuk közös érdek, ami heccelődő gárdavonulással nem megy.

oblomov 2007.12.15. 12:45:16

Még 30 hozzászólás, és Tóta W. összerezzen, politicushoz meg dől a lé. Ébredj már fel, Molnárgöri! :)))

irrelevant 2007.12.15. 12:51:39

Szerintem ha még a buzikról is elcsevegünk, meglesz a 800 is :D

dr. porkolab 2007.12.15. 12:52:29

Nem tudom, mi a rossz a szegregációban? Ha más fajta, járjon más iskolába! A lovakat és a disznókat se tartják más istállókban!

dr. porkolab 2007.12.15. 12:53:50

Akarom mondani más istállókban tartják! Teljesen összezavar a sok buzibarát libsi, akik ebben a topikban tobzódnak! Menjenek inkább polgárőrnek Kerepesre!

irrelevant 2007.12.15. 12:54:03

dr. porkoláb!
Nemes cél (500 hsz) érdekében még a provokáció is elfogadható, de ezt azért ugye nem gondoltad komolyan? :D

dr. porkolab 2007.12.15. 12:56:15

Ecce libsi. Ha valaki kimondja az igazságot, az egyből provokáció. :) :) Jár itt a szájatok, miközben a cigányok elpusztítják az országot!

Elpet 2007.12.15. 12:56:19

oblomov

Megint szívemből szóltál. Szegeden, meg a környéken láttam csatornaépítéseket, ahol a cigányemberek ásták az árkot, az asszony meg a legkisebb purdéval a karján ott állt, és beszélgetett az emberrel, miközben az ásott. Igazán kedves, szép dolog volt ezt látni. A helyüket kéne végre megtalálni. Nem igaz, hogy nem dolgoznak. Dolgoznak, ha van olyan lehetőségük, ami a mentalitásukhoz és szokásaikhoz illik. Például minden reggel hatra a putyilov művekhez bemenni, azt nem bírják. És ez baj? Csak egyféleképpen lehet dolgozni?

Például guberálnak, és ezt megvetjük. Miért? Magunkat kéne megvetnünk, hogy olyan dolgokat kidobunk, ami még jó valamire. Persze, mi nem tudjuk, mire. Ők megtalálják a helyét. Ez nem hasznos tevékenység? Dehogynem. Lomtalanítás. Mindenki gúnyosan nézi, hogy az utcát megszállják a cigányok, és elvisznek csomó mindent. Miért e gúny? Nem inkább el kéne gondolkodni, hogy ők fel tudják használni a mi ócska szarainkat? Ez miért nem hasznos tevékenység? Miért ne tehetnék ugyanezt ember módjára, általunk elismert munkaként? Ja, hogy az állam levenné őket, mint vállalkozót azonnal, hogy a hideg vízre való sem maradna? Ez bizony baj. Így viszont törvényen, biztosításon, társadalmon kívül teszik. Felhívnám telefonon. Jaj, Gazsi úr, van itt egypár kacat, eljönne érte? Kihajítanám, de nincs hová. Ugyanis a lomtalanítást általában elmulasztom.
Hát- lehetne nekik helyet találni magunk közt. De anélkül, hogy ezzel foglalkoznánk, nem.
Lehet persze fekete egyenruhát húzni. Ezt is lehet. Csak én nem fogok. És lehetőség szerint elküldöm a gárdistákat a halál kóchengeres faszába.
Gratuláljatok.
Szeged a Fidesz szavazataival kitiltotta a Gárdát.

Elpet 2007.12.15. 12:59:19

Álljatok meg

nem dr porkolabot szokta Manyi Béci citálni?

Mi van itt?

Valaki tisztázza már ezt.

oblomov 2007.12.15. 13:03:05

Mr. Porkoláb! Szerencse, hogy vagy nekünk. Akarom mondani jó hogy véded a hont, a magad posztján. Kár, hogy humorérzéked ecce nuku.

Elpet 2007.12.15. 13:06:05

dr porkolab Manyi Béci spanja, de eddig még önállóan nem lépett föl, mert Manyi Béci szerint nem tud írni. Megtanult? Visszajött a képessége? Vagy valami kozmikus méretű összeesküvés áldozatai vagyunk mind? Jó lenne választ kapni mindezekre a nyugtalanító kérdésekre.

Rajta, dr porkolab, comingoutoljon, ki maga?

irrelevant 2007.12.15. 13:08:47

Ő egy fajmagyar, ez már biztos.

Elpet 2007.12.15. 13:10:00

porkolab, kommentet!

oblomov 2007.12.15. 13:11:33

A vályogházak klimatikus tulajdonságai állítólag nagyon jók. Hasznosabbak lehetnének mint a hungarocell borítás és a klímagép.

oblomov 2007.12.15. 13:20:33

Na, kevesek vagyunk mi, nemzeti libsik önmagunkban az komoly teljesítményekhez. Lehet, ezt ismerte fel Viktor az 1 a tábor 1 a zászlós baromsággal.

dr. porkolab 2007.12.15. 13:24:45

HAZAÁRULÓK VAGYTOK!
NEM AKARUNK VÁLYOGHÁZBAN LAKNI A PC MIATT!

oblomov 2007.12.15. 13:26:28

Akkor marad a panel, az ősi magyar kúria helyett:).

dr. porkolab 2007.12.15. 13:26:41

EZEKET VÉDITEK!
LEHET LEJÖNNI A RÓZSADOMBRÓL ÉS MEGNÉZNI, MI MEGY AZ ORSZÁGBAN!!!

Egy öt tagból álló, helyi cigánybűnözői csoportosulás, gyűlölködő bekiabálásokkal és provokációval igyekezett megzavarni a Jobbik Magyarországért Mozgalom tiszafüredi szervezetének 56-os megemlékezését. Az agresszív csürhe, még a helyszínen tartózkodó az eseményeket dokumentáló helyi televíziós tudósítót sem kímélte.

medve 2007.12.15. 13:26:45

Na baszki, még egy zseni.

Elpet 2007.12.15. 13:27:20

oblomov

Ez nagyon jó felvetés. Hozzátennék még valamit. Egyszer, egy projektből kifolyólag, érdeklődésképpen kiszámoltam egy ipari csarnok nyári hőterhelését. Annak 80%-át a napsugárzás adja. Ezért állt déli oldalról eperfa a parasztház mellett. Télire meg lehullt a lombja, és akkor nem fogta a fényt. Igen. Így baszik ki az ember saját magával, amikor toronyházat épít, és látótávolságban minden fát kivág.
Ezért kell a legújabb törekvések szerint Budapesten is felhőkarcolókat építeni. Hogy kisebb legyen a költség. A folyamatos szellőztetéssel és klimatizálással, lehetőleg gépre kapcsolva éljen mindenki. Demszkynek kell ez. NYC polgármestere soha nem lehet, hát próbálja magát kárpótolni.

dr. porkolab 2007.12.15. 13:27:52

KOMCSI PANEL VAGY CIGÁNYPUTRI!
KÖSZÖNJÜK A VÁLASZTÁSI LEHETŐSÉGET!
VAN VALÓDI VÁLASZTÁS!!!

dr. porkolab 2007.12.15. 13:29:56

A FIDESZ IS BEÁLLT A SORBA!!!

Tisztelt szerkesztőség. A Fidesz ellentmondásaira szeretném felhívni a figyelmet alábbi gondolataimmal.

Tisztelt Fideszes “barátaim”!

A Fidesz elutasítja a Magyar Gárda felvonulását, határozottan tiltakozik ellene. A félelemben élő emberek támogatásától elzárkózik. A vidék közbiztonsága érdekében nem lép fel, a cigánybűnözéssel nem foglalkozik.

Ezzel ellentétben a Fidesz programja az alábbiakat tartalmazza:

“-Olyan országot fogunk építeni, ahol az emberek, a családok, az idősek egyaránt biztonságban élhetnek.

-Meg kell teremteni a félelem nélküli életet.

-Bűnüldözés során egyetlen szerv se tegyen különbséget törvénysértés és törvénysértés között.

-Alapvető cél, hogy a cigányok közűl minnél többen váljanak munkából élő, családjuk eltartására és a közterhek viselésére képes állampolgárokká.

-Nagyobb súlyt fektetünk a kiszolgáltatottak oltalmára. Szigorítjuk az idősek és gyermekek sérelmére elkövetett büncselekmények büntetési tételeit.

-Nem tűrhetjük, hogy temetőinket, köztéri szobrainkat, emlékműveinket gyalázzák.”

Az emberek ilyen ellentmondásos helyzetetet nem tudnak mire vélni. Vagy a programot töröljék, vagy a bíráló nyilatkozataikat.

/Pl: Putnokon az egész borsodi Fidesz vezérkar meglátogatta a cigányok által nyomorékká vert putnoki díszpolgárt, de az, hogy sajtótájékoztató keretében vagy a parlamentben felszólaljon valaki, hogy ez tarthatatlan és tűrhetetlen az sajnos nem történt meg./

Tisztelettel:

S. Erika
Borsod megye

medve 2007.12.15. 13:31:13

Ha már panelekről beszélünk, nézzétek meg, hogy egy ilyen nyílt leváéllel hogyan lehet lejáratni egy jogogs és valóban fontos sztrájkot. Szélsőpjobbos komcsi ügynökeink beindultak!


"December 17-e, ha a sok mocskos megélhetési bűnöző megszavazza a parlamentben a népirtási törvényt, akkor az egy újabb Trianont hozhat mindnyájunk számára. Míg 1920-ban az ország kétharmadát veszítettük el, úgy december 17-e után a nemzet kétharmada válik majd biztosítási jogviszony nélkülivé, vagy a tiszteséges orvosi ellátástól megfosztott páriává.

Tehát, drága panelben szorongó, tetsz- és agyhalottnak tűnő testvérem! Rázd meg Magad, emeld fel a fejed, dobd ki a csirkefarhátat a kukába, és szerelkezz fel bármivel, aminek az ÁVH nem tud ellenállni. Gyere ki velünk az utcára, állj a sztrájkolók első soraiba, mert szükségünk van Rád, Te is közénk tartozol, vér a vérből, magyar testvérünknek születtél. Rajtad is áll vagy bukik a nemzet jövője, amit Viktor és Ferkó már régen eladott, átjátszott az ide betelepülni vágyó zsidónak, kínainak és ki tudja még milyen nációnak. A zsidók most döntésre akarják vinni a dolgot, ki akarnak szorítani bennünket a hazánkból, mert vesztésre állnak a fegyveresen és jogtalanul másoktól elorzott földön.

Már csak a láncainkat veszíthetjük, mindent elvettek és elvesznek tőlünk, ha képtelenek vagyunk milliószámra fellépni a nemzetáruló szocionista hatalombitorlók és öleb ellenzékük ellen. Most erőt kell felmutatnunk, hadakozni, vagdalkozni kell, mert az életünk a tét ! A panelből, a tanyáról, az udvarházból, vagy a bérlakásból tekintve egyaránt. Nincs más út ! Nyújtsd a kezed panellakó, hogy szabadon élhess, hogy szabadon élhessünk! Legyünk mi is kurucok a javából!

Zoltán Imre
Csorvás"

Elpet 2007.12.15. 13:31:17

porkolab

fárasztó vagy

Szerintem senki nem lakik az nagy Rózsadombon közülünk
Hagyj már ezzel a faszsággal
Senki nem vitatta, hogy a cigányokkal problémák vannak.
Mit akarsz te itt egyáltalán?

oblomov 2007.12.15. 13:40:55

Elpet ksz, ezek is jó szempontok. Vályogból persze emeleteset nem könnyű. De az amerikai típusú "putrik" mintájául egy gádoros kúria nem lenne rossz. Én a nádtetőt is szeretem, csak ahhoz nagyon drága ma már az alapanyag. De van, kinek nem drága a drága.

Mr. Porkoláb, utóbbi tehetős rétegek nem putrilakók.

Manyi Béci 2007.12.15. 13:42:57

Nos, igazán megdöbbent, hogy milyen kevéssé fogékonyak ebben a blogban az én Gézám kommentjeire.

Géza!
Sütöttem ám pogácsát..

Elpet 2007.12.15. 13:46:55

oblomov

Lehetne itt emberi világot építeni. Lehet is. El kell kezdeni. Sokan költöznek vidékre, egyelőre csak az igényesebb tehetősek. De nem kell feladni. Lesz itt szép Magyarország, boldog emberekkel. Higgyél benne, én is hiszek

oblomov 2007.12.15. 13:47:32

És, Mr. Porkoláb! Félreértések elkerülésére: akikre én gondoltam, azok többnyire vidékiek, és mangalicát is esznek.

Elpet 2007.12.15. 13:48:44

Manyi Béci

Maga egy iszonyatosan égetnivaló nőszemély...
Remélem, érti a bókot...

oblomov 2007.12.15. 13:48:56

Elpet! Ne nekem, Jó Tündérnek magyarázd!

Elpet 2007.12.15. 13:52:11

oblomov

Bocs, elvesztettem a fonalat

Mit magyarázzak Tundernek?

Manyi Béci 2007.12.15. 13:55:25

Elpet, nem én vagyok dr porkoláb.:)
De a bók jól esett!

Elpet 2007.12.15. 13:58:36

Manyi Béci

Örvendek a szerencsémnek.

Egy a baj, hogy rögtön mennem kell.

Miért intézi mindig úgy, hogy akkor jön, amikor megyek?

oblomov 2007.12.15. 13:59:09

A flódnis posztnál Tündér volt depri, visszafordíthatatlanul leírtnak látta a jövőnket.

aranyhaj.blogspot.com 2007.12.15. 14:00:07

Sólyom László korrekt, karakán ember, nem csalódtam benne.

(A magyar iskolarendszer egyébként nemcsak a roma, de a magyar fiataloknak se biztosít megfelelő, képességeikből a legjobbat kihozó lehetőségeket.)

aranyhaj.blogspot.com

Elpet 2007.12.15. 14:08:56

Most hétfő estig megfosztalak benneteket nehezen pótolható társaságomtól

Sziasztok, szép hétvégét!

oblomov 2007.12.15. 14:17:06

Elpet, mingyá' rívok. Most oblomov is tesz-vesz. Sziasztok.

dr. porkolab 2007.12.15. 14:22:07

Bécikém, ezek itt egyszerű, őszinte emberek. Azt mondják, amit gondolnak.

Nem is tudom, hogy lehet így élni.

Talán ha átmennének az Origó fórum tűzkeresztségén, teljesebb képük lenne a világról.

Teljesebb képük lenne, de nem lennének boldogabbak.

Mazsolát tett a pogácsába?

zoli27 2007.12.15. 14:26:03

porkoláb,
Húzzál a Kuruc.info-ra!

medve 2007.12.15. 20:06:30

Őt is sokat emlegettük:

"Ifjabb Hegedűs Lorántnak meg kell válnia lelkészi hivatásától - mondta Horváth György, a Magyarországi Református Egyház ügyésze szombaton az MTI-nek a lelkész ellen indult egyházi per jövő pénteki első fokú bírósági tárgyalása kapcsán.
2007.12.15 19:50 MTI


Az ügyész közölte, hogy a tárgyaláson kéri majd ifjabb Hegedűs Loránt hivatalvesztését - egyházi nyelven palástvesztését -, amely a református egyházi törvények szerint azt jelenti, hogy ennek kimondása esetén soha többet nem gyakorolhatja papi hivatását. A lelkészt több kijelentése miatt állítják egyházi bíróság elé. Mint Horváth György hangsúlyozta, az egyházak nem rekeszthetnek ki egy embert sem, éppen ellenkezőleg, társadalomegyesítő szerepet kell betölteniük, márpedig ezt az elvet ifjabb Hegedűs Loránt megsértette.

Az ügyész elmondta, hogy két eljárást terveznek egybevonni: az egyik tavasszal indult, miután márciusban a holokauszttagadó brit történészt, David Irvinget látta vendégül Hegedűs Loránt gyülekezetében, a református egyház budapesti Szabadság téri templomában. A másik azt követően kezdődött, hogy a lelkész október 23-án ugyancsak a Szabadság téri templom előtt mondott beszédében kirekesztő, antiszemita nézeteket hirdetett.

A lelkész kijátszotta azt a református egyházi törvényt is, miszerint a lelkipásztorok nem lehetnek tagjai politikai pártoknak. Bár kilépett a MIÉP-ből, a Magyar Gárda-tagokat avató rendezvényeken rendre hallatja a hangját - magyarázta az eljárást az ügyész. Két alkalommal is behívták ifjabb Hegedűs Lorántot a nyomozati szakaszban - mondta -, de ezeken nem jelent meg, így e nélkül kellett a vádat felállítani. Ha az egyházi bírói tárgyaláson sem jelenik meg, a Budapest-Észak Református Egyházkerület bírósága akkor is meghozza az ítéletét - fűzte hozzá.

Véleménye szerint már most biztosra vehető, hogy az ítéletet valamelyik fél megfellebbezi, de másodfokon legkésőbb jövő február végéig lezárul az ügy. Az egyházi bíróságok a magyar alkotmány alapján jöttek létre a Horn-kormány idején: az egyház igazgatási és fegyelmi ügyeiben mondhatnak ítéletet. Az egyházi jogalkalmazás történhet első fokon egyházmegyei, másodfokon egyházkerületi szinten. A református egyházmegyék közgyűlései által választott bíróságok minden esetben három tagból, egy világi jogászból, egy lelkészből és egy harmadik, vagy egyházi vagy világi személyből állnak.
"

oblomov 2007.12.15. 21:58:50

Úgy tudtam, hogy az egyházközség életfogytig választ lelkipásztort. Meghívás vagy pályázat útján. Fegyelmivel el lehet mozdítani az állásából, de a képesítését nem lehet megvonni.

Marianna · http://egerentyu 2007.12.15. 22:00:01

Mindez nagyon szep es jo de jelen pillanatban nem ez a legfontosabb, ezt el lehetne tenni egy hettel kesobbre. Hetfon a szocialistak megszavazzak az egeszsegbiztositasi torvenyt, na ez ellen tiltakozni most sokkal fontosabb lenne vallasra es partallasra valo tekintet nelkul. Mert fogalmuk sincs az emberek tobbsegenek arrol, mit jelent egy tobbiztositos egeszsegugyi ellatas. Aki nem tudja, nezze meg Moore filmjet a Sickot-t. Es gondolja vegig,vajon miert olyan nagyon surgos megszavaztatni ezt a torvenyt? Kinek lesz ebbol haszna es miert?

oblomov 2007.12.15. 22:07:09

egerentyu! Ezeket mi itt tudjuk. De olyan jó álmodozni a kat. kiközösítés régenvolt gyakorlatáról.

Marianna · http://egerentyu 2007.12.15. 22:11:59

oblomov
attol tartok az almodozasok kora lejart. Meg annak a lehetoseget sem adjak meg a legtobb embernek.

oblomov 2007.12.15. 22:19:13

Lazíts, M! Bölcskei Gusztáv már megtette, amit lehet. Sólyom Elnök Úr is Őrző a strázsán. Aztán majd meglátjuk...

Marianna · http://egerentyu 2007.12.15. 22:59:37

ox3
nem nagyon tudok lazitani, mert azokra a ciganyokra gondolok akikert az szdsz annyira aggodik a hetkoznapokban. Meg az mszp-re szavazo kisnyugidjasokra. Hogy hogyan tudnak majd valasztani az ertuk versengo maganbiztositok kozott. Csak nehogy megszeduljenek a jobbnal-jobb ajanlatoktol!

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.15. 23:03:54


Marianna,

Az, hogy a vérbaloldali faszkalap Michael Moore egy jobboldali oldalon pozitív példa lehet, egyszerűen hihetetlen. :)) Magyarországon kötelező, járadékalapú biztosítás lesz. Egyetlen egy policyt lehet vásárolni. Nekem erről nincs igazán véleményem, de egészen biztos vagyok benne, hogy nem lesz belőle nemzeti tragédia és abban is biztos vagyok, hogy egy kanadai stilusú single payer rendszerből sem lenne tragédia. Egy biztos, ami Magyarországon lesz, az magánbefektetők ide vagy oda, közelebb lesz a single payer nationalized health care-hez mint az amerikai biztosítási rendszerhez. Az ugyanis egy termékről szól kedves Marianna, a terméknek ára van, a boltban nem aszerint fizetsz a krumpliért amennyi a fizetésed, már pedig az egészségügyi biztosításért aszerint fogsz fizetni hogy mennyi a jövedelmed (és pontosan annyit mint most). A helyzet az Marianna, hogy egyre több fiatal egészséges jómódú ember terméket szeretne vásárolni, ahogy jobb autót vesz mint egy átlagember, jobb ruhát, jobb élelmiszert, úgy jobb egészségügyi ellátást is akar vásárolni. Én azt mondom, ebben egyetértek a FIDESZ-szel, hogy legfeljebb kiegészítő biztosítás szintjén tehesse meg, de a kötelező biztosítás legyen Magyarországon a lehető legmagasabb színvonalú amit ez az ország magának megengedhet.

........................................

47. § (1) A Magyar Népköztársaság védi a dolgozók egészségét és segíti a dolgozókat munkaképtelenségük esetén.

(2) A Magyar Népköztársaság ezt a védelmet és segítséget széles körű társadalombiztosítással és az orvosi ellátás megszervezésével valósítja meg.

.............................................

57. § (1) A Magyar Népköztársaságban az állampolgároknak joguk van az élet, a testi épség és az egészség védelméhez.

(2) Ezt a jogot a Magyar Népköztársaság a munkavédelem, az egészségügyi intézmények és az orvosi ellátás megszervezésével, az emberi környezet védelmével valósítja meg.

..........................................

70/D. § (1) A Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez.

(2) Ezt a jogot a Magyar Köztársaság a munkavédelem, az egészségügyi intézmények és az orvosi ellátás megszervezésével, a rendszeres testedzés biztosításával, valamint az épített és a természetes környezet védelmével valósítja meg.

.................................

Az első szöveg a Rákosi féle alkotmányból van, a második a kádáriból, a harmadik a hatályos. Láthatóan a mai szöveg még magán viseli Rákosi Mátyás kezenyomát, bár van egy eredetibb :

ARTICLE 120. Citizens of the U.S.S.R. have the right to maintenance in old age and also in case of sickness or loss of capacity to work. This right is ensured by the extensive development of social insurance of workers and employees at state expense, free medical service for the working people and the provision of a wide network of health resorts for the use of the working people.

................

Ezt itt személyesen Joszif Viszarionovics Sztálin írta, láthatóan a jelenleg hatályos alkotmányunkba effektíve beépültek Sztálin fordulatai. Beépültek vagy sem, hatályos. És az Alkotmánybíróság ezt valamilyen szinten be is fogja tartatni. Tehát eleve nem lehet Magyarországon alkotmánymódosítás nélkül american-style egészségügyi rendszer.

P.S Kedves Marianna, kire szavaznál Mike Huckabeere vagy Barack Obamára ? :))

Marianna · http://egerentyu 2007.12.15. 23:37:00

Jo tunderke,
a helyzet az, hogy nem nagyon szoktam oldalakat nezni, ha valahol valami jo es igaz (vagy annak tunik) felelom akar kommunistaktol is johet. Moore minden filmjet lattam mindegyik pocsek, amator modon elkeszitett de amirol beszel az mindig igaz.

Az egeszseguggyel kapcsolatban csak annyi lenne az eszrevetelem, hogy ugy tudom a fizetesekbol levonjak a tb jarulekot es mindent ami levonhato. Most a tisztesseges adofizetokrol beszelek, a tobbi katagoriat hagyjuk.

Ha fiatal vagy oreg milliardosok hotelszolgaltatast es maganklinikat akarnak, valamint csodagyogyszereket, fizessek meg, nosza! Nagyon fogok orulni ha ettol hamarabb lesznek egeszsegesek.

De a maganbiztositok es minden maganzo haszonra dolgozik, ez a normalis. Es igenis - ha nem is most rogton - de kesobb ok fogjak szabalyozni, hogy kinek mit fizetnek ki es kinek mire van vagy nincs szuksege. Ez is piac, eleg korulnezni barhol a vilagban. Az egeszsegnek ara van de ne akarjak ezerszeresen megfizettetni es a haszon jo reszet zsebrevagni sotet alakok. Sokkal inkabb adom a halapenzt az orvosnak aki meggyogyit, mondjon mindenki amit akar..

Alkotmanyra nalunk jobb nem hivatkozni, hiszen mint tudjuk jelenlegi kormanyunk is az alkotmanyra es az arpadsavos lobogora feleskudve igert fut-fat es minden szepet. Azota mindkettovel jokat szorakozik es minden alkalommal ervkent hasznalja manipulalasra.

Kulonben hezitalnek Barack es Hillary(-: kozott, ha jol tudom Clintonne is nagyon megegette magat anno amikor elkezdte piszkalni az amerikai egeszsegugyet.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.16. 00:05:31


Kedves Marianna,

Az Egyesült Államokban éltem, hosszú évekig, magánbiztosított voltam természetesen. Egy középosztálybeli számára az amerikai egészségügyi rendszer alapvetően a világ legjobb rendszere. A dolog a középosztály alatt kezd neccesedni. Namost a konzervatív pártok, hát azok a világban igen gyakran szoktak a középosztály pártján lenni :))

A helyzet az, hogy az Egyesült Államokban a választók többsége alapjában elégedett a health care rendszerrel, drágának tartja, de nem akar nationalized health care-t. Richard Nixon volt az utolsó republikánus elnök aki az univerzális egészségügybiztosítás híve volt, de mondjuk az is több-biztosítós lett volna, csak nagy állami szerepvállalással.

medve 2007.12.16. 00:43:02

Jó Tündér!

Tudod, ha nem lett volna mindenkinek kibaszott negatív tapasztalata a kötelező autóbiztosítással, az életbiztosítási csalásokkal, akkor ma egyszerűbb lenne a helyzet. Innentől kezdve nekem magyarázhatják, hogy nem igaz, hogy a magán befektetők kerülni fogják az idősebbek és betegebbek biztosítaását, nem hiszem el, ráadásul a piac logikája is ezt diktálja. Legyíen magánbiztosítás, de csakis kiegészítésként. És nem vagyok híve az állam kivonulásának olyan terütekről, mely az egyenjogúságot hivatottak bizosítani: oktatás, egészségügy, közlekedés, stb...Én tisztelem az USA-t, de nem mindenben tartom követendő példának. Többek között abban, ahogyan bánik a középosztályon aluli tagjaival.

Marianna · http://egerentyu 2007.12.16. 01:03:36

Az allam legfontosabb feladatai koze tartozna az egeszsegugy es oktatasugy maximalis es ingyenes (persze a mi adonkbol) tamogatas. Ez elsorendu erdeke. Aki pedig tobbet szeretne - maganoktatas, magabiztositas - fizesse meg, de ne kotelezzenek ra mindenkit. Foleg ne azokat akik valoszinuleg a leginkabb kezelesre szorulnak: idos embereket, nagyon alacsony eletszinvonalon eloket. Amire most keszul a koalicio az nagyon erkolcstelen. Felfoghatatlan, miert probaljak ennyire siettetni es miert lenne "eletveszelyes" (Koka szerint) ha nem szavaznak meg.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.16. 10:57:05


Kedves medve,

Ez nem magánbiztosítás, ez általános policy-biztosítás, ahol a pénztárakban jelen vannak a magánbiztosítók, de nem úgy ahogy Amerikában. Gondold meg, Amerikában ha te jelentkezel egy biztosítóhoz, akkor ki kell töltened egy lapot a
pre-existing conditionról, és az azzal kapcsolatos költségeket nem feltétlenül állja a biztosító. Nálunk a biztosítót is viszontbiztosítják, egy kompenzációs rendszer révén. Ha te beteg és öreg vagy, nem terheled a biztosítót, ha nagyon komoly betegséged van, szintén nem terheled a biztosítót, akkor a közös kockázati alapot vagy az állami költségvetést terheled. A régiók egészségbiztosítási rendszerét parciálisan privatizálják, ez nem klasszikus értelemben vett több-biztosítós rendszer, ez inkább az HMO privatizációja mint magának a kockázatvállalásé.
Pontosan ezért igaz az, hogy egy kanadai stílusú, vagy NHI tipusú teljesen állami egészségbiztosítás ugyanúgy működhetne, de az SEM a jelenlegi rendszer lenne. Abban egyáltalán nem lenne szerepe a magántőkének, de akkor sem ugyanaz lenne, mint a jelenlegi rendszer.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.16. 11:10:33


Az oktatásból egyáltalán nem vonul ki az állam. A felsőoktatásban vezetnek be (ha bevezetnek) minimális tandíjat. Sarkozy kétségbeesetten próbál egy hasonló reformot megcsinálni, Valérie Pécresse miniszterasszony segítségével. Ott a szenátusokba akarják bevonni a magántőke képviselőit, hogy azok kényszerítsék ki a tandíjat, felvételit, a gyenge szakok leépítését. A Sorbonne-on többezer eurós tandíjat szeretnének egyes egyetemi vezetők, amiből szerintem nem lesz semmi. Egy biztos, Európa felsőoktatása egyre jobban lemarad az Egyesült Államoké mögött. Magyarország egyszerűen lekerül a világ felsőoktatási térképéről. Ez a lényeg, a tandíj harmadrangú kérdés. Magyarországon elitegyetemi rendszer sincs, Franciaországban legalább van egy nagyon szűk, de rendkivül erős Grand École rendszer. Nagyon komoly kihívások érik Magyarországot, amire persze Gyurcsányék sem tudnak igazán válaszolni.

dowNLoad 2007.12.16. 11:16:23

A helyzet az Marianna, hogy egyre több fiatal egészséges jómódú ember terméket szeretne vásárolni, ahogy jobb autót vesz mint egy átlagember, jobb ruhát, jobb élelmiszert, úgy jobb egészségügyi ellátást is akar vásárolni.

Jó(?) tündér, ez hol van? Meseországban? (szállj le az anyagról!)
Itt egyre kevesebb a fiatal, és egyre több a nyugdíjas, PONT ide kell egy piaci alapú biztosítás? A fizetés alapján lehet-e betegséget választani? Én a teniszkönyököt választanám. Golfozáshoz köthető valami? Meg azt.
Itt MOST SEM egyenlő az ellátás minősége, nagyon is attól függ, mennyi pénzed van, milyen kapcsolatokkal rendelkezel, csak annyi a kivétel, hogy a kisnyugdíjast is megműtik, ha sokba kerül, akkor is. Ezt piaci alapon nem tennék, mert nem éri meg. (sem a társadalomnak, sem kórháznak, sem a cégeknek, egyedül a nyugdíjasnak éri meg. Ki az erősebb: a nyugdíjas (szegényebbek) vagy a piac (gazdagabbak)??? Miért bínál egy ilyen döntést egy degenerált csapatra, aminek olyan tagjai vannak, mint: kókadtjani, ungár \"clitmaster\" klára, horvát \"mangalica\" ágnes, stb??? (ők már most is magánkórházba járnak)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.16. 11:40:05


ezt a hangnemet nem kivánom tolerálni, úgyhogy ennyi voltam.

medve 2007.12.16. 11:52:30

Jó Tündér! Sarkozy nem jó példa Magyarországra, két okból. Egyrészt ő azt teszi, amit előre megmondott, másrészt Sárközynek azért maradt meg a támogatottsága, mert miközben csökkentené az állam szerepét és a szociális juttatásokat, adónemek megszűntetését, illetve adók és járulékok csökkentését jelenti be.

A minmimális tandíj cinikus kijelentés, sajnos évi 120.000 nem minimális egy rakás család számára.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2007.12.16. 12:12:20

Na jó, csak szét sikerült baszarintani a topikot a végére.

Mi történt a csintalanos poszttal?

reakcio.blog.hu/2007/12/12/ugyanolyanok

Rss-ben ott figyel, itt meg nincs sehol? Pedig az is esélyes lenne vagy félezer kommentre...

hcrules 2007.12.16. 12:14:26

Medve!

Így van, főleg nem a nagycsaládosok számára. Mi öten vagyunk testvérek, gondold el mi van egy olyan családban ahol az öt gyerek egyszerre egyetemista? Szerencsére különben ez ránk még nem vonatkozik. De egy ilyen helyzetben milyen alapon döntsék el a szülők, hogy ki menjen egyetemre? Húzzanak sorsot gyerekek? Ha nem egyetemi városban élnénk így sem lenne pénz mindenkit egyetemre járatni.

És ha valaki azzal mer nekem jönni hogy mindenki annyi gyereket vállaljon amennyit el tud tartani akkor begurulok! Amikor a most egyetemre készülő fiatalok megszülettek ezek a költségek nem voltak bekalkulálva. Amennyire foglalkoztatta az Orbán-kormányt a nagycsaládosok helyzete annyira nem érdekli a mostanit. Így aztán valóban remekül meg lehet állítani a népességfogyást.

medve 2007.12.16. 12:28:28

Hcrules! Egyáltalán fel sem merülhetne a XXI. század elején, hogy valaki anyagi okok miatt ne tanulhasson. Az állam biztosítsa a lehetőséget, ezért állam. Aztán mindenkinek a saját szorgalmának és eszének köszönhesse részben a boldogulást, vagy netán a sikertelenséget. De ez nekem olyan evidensnek tűnik, hogy nem értem, mi a f@sz folyik ebben az országban.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.12.16. 12:32:34

mborsik:
Az egy publikálatlan poszt volt, ami valahogy kikerült a feedbe.

hcrules 2007.12.16. 12:39:35

Ahaaaaa!!! Látom működik a cenzúra :P

:D:D:D

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.12.16. 12:46:38

hcrules:

Működik.:] A szerző vonta vissza publikálás előtt.

dowNLoad 2007.12.16. 19:49:57

Közelítünk egy banánköztársaság (déltengeri sziget) szintjére, ahol a bennszülötteknek minden választás idején annyi beleszólása van a sorsába, hogy széteverik a gazdag negyedet, amennyire csak tudják, páran meg is halnak, de ez ott része a demokráciának. Viszont nem kell fűteni, van tengerpart, jó az idő, olcsó a kaja, stb.. Itt még ennyi esélyed sincs beleszólni+megélhetés kicsit sem olcsó.

efhábé 2007.12.17. 12:55:06

"Annyit mondtam róla, hogy vallási ünnepet nem való köztéren tartani, és nem kell rá pártpolitikusokat hívni"

Naccerű, akkor ezentúl Márton-napi búcsút csak templomokban tartsunk, a szent-jobb körmenet a bazilikán belül vonuljon, a karácsonyfa meg bent legyen a parlamentben.
A krisna-tudatú hívek évenkénti felvonulását ezentúl abszolválják Somogyvámoson a Krisna-völgyben, a kajára vágyó hajléktalanok meg majd levonatoznak oda.
Szép új világ, köszi, de nem kérek belőle, maradjon csak utcai a körmenet, gyújtsanak a zsidók gyertyákat a nyugati téren és vonuljanak a krisnások is...

dowNLoad 2007.12.18. 01:22:19

efhábé te zsidó vagy , de akkor miért bújsz a PC álarca mögé??? Szégyelled? Ez sunyi köcsög magatartás, NA EZÉRT NEM szeretik a köztéri hanukázást, meg azért mert túl sok közjogi méltóság reprezentál. Ha Sólyom együtt vonulna a krisnásokkal, másnap még elnök volna-e? Valami Szentistván eröltette az ITT LAKÓ BENNSZÜLÖTTEKRE A KERESZTÉNYSÉGET, tehát joggal lehetne nagyobb az ő arcuk. (ez nem volt multikulti hely, vagy 4be vágtak, ez már a ló túloldala?)

medve 2007.12.18. 13:46:12

Tudod, Download! Te nem benszülött, hanem egy MSZP-re szavazó, majd zsidózó, és a PC szót mostanában megtanuló és ezért állandóan használó kicsit szánalmas, kompenzáló és névetelenség mögé bújó bobó vagy.

dowNLoad 2007.12.18. 15:11:20

bobó???? hahahaha, inkább az vagyok mint babó.
azért majd a romokon is PC módon osszák az ingyenkaját, mert az fontos.

medve 2007.12.18. 18:45:51

Haha, hát még MSZP-s PC babó, ami vagy :-)
süti beállítások módosítása