Orbán új gondolatairól értesült a Magyar Nemzet
2007. december 07. írta: rajcsányi.gellért (ergé)

Orbán új gondolatairól értesült a Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet úgy értesült: "új gondolatokat fogalmaz meg Orbán Viktor". A lap ügyes újságírója "pártközeli forrásokból" megtudta, "a Fidesz elnöke sok időt tölt a felcsúti házban". A pártelnök, "mint a régi iskola követője, kézzel veti papírra" új könyvét. Az MNO úgy tudja, "ezzel a módszerrel jobban át tudja tekinteni a jegyzeteket is".

A Magyar Nemzet felhívja a figyelmet "a munkafolyamat érdekességére" is: "az exminiszterelnök a kollégáival, illetve szakértőkkel is átbeszéli a részleteket". Hogy mik vannak!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr9255846

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

táltos 2007.12.07. 15:45:56

Nahát! Eddig nem így volt?:)

Marianna · http://egerentyu 2007.12.07. 15:54:10

Nem ertem a Magyar Nemzet miert nezi lokottebbnek Orbant es a sajat olvasoit mint amilyenek valojaban? Ezt vessek papirra.(-:

2007.12.07. 16:27:46

Csak nem benne is új szelek mozgolódnak?

Mont Blanc 2007.12.07. 18:21:07

Javaslom még a kőtáblát, az Mózesnek bejött.

Ronin 2007.12.07. 18:41:10

Újabb könyv, egy éven belül? Minek? Már az előző sem volt több a szimbólum- és képhalmozásnál, meg az agyonpuffogtatott kommunikációs elemek egymásra torlaszolásánál. Szegény Orbán, pedig jobb sorsra lett volna érdemes. Hat-hét éve intellektuális kihívás volt hallgatni, 2002-ig lelkesedni is lehetett érte. Ami azóta folyik, lassú vonaglás. Nem tudom, hová van lejjebb. Persze lehet struccpolitikát játszani a virtuális közvéleménykutatási adatokra alapozva.

Ezenkívül jól érzékelem, hogy ismét a digitális analfabétaságával dicsekszik? Ez a hír mit akar mondani a középrétegeknek és a fiataloknak? Az állítólagos törzsszavazóknak, amelyek számára viszont egyre cikibb személye és pártja? Ez a "falusi idill" annyira giccses, hogy nem tudom, sírjak, vagy röhögjek. S gondolom, nem vagyok egyedül.

Uff.

Széna Tomi 2007.12.07. 19:02:11

Mondjuk nem irigylem Lippai Rolandot. Ha komolyan gondolja, azért. Ha meg kellett írnia, azért.

zoli27 2007.12.07. 19:23:37

A Magyar Nemzet ugyanolyan lakájmédium, mint a Népszava, ez ismét bebizonyosodott. Egyébként nem értem, hogy miért nem lehet a jobboldalnak egy normális tévéje meg egy normális napilapja, mint ahogy van egy normális hetilapja (Heti Válasz).

Ami Orbánt illeti: ha a felcsúti "elmélyülés" egy pragmatikusabb, normálisabb politikát fog eredményezni, csak mélyüljön...

2007.12.07. 23:12:12

A tavaszi könyvből elment 31 ezer. Azér az szép. (majdnem 100 milla..)
Szóval ha van rá igény, és van mit mondani, akkor csak hajrá. A többi csak fanyalgás.

2007.12.07. 23:29:44

off
Egyébként urak, nem féltek a jobbklikk.hu-tól? Eléggé felpörögtek, napi több poszt, bár egy kicsit más profil.

Bummer 2007.12.07. 23:31:23

Mos mér baj, Gyufának is kettő van.
Egyébiránt a HírTV egy meglehetősen jól megcsinált TV, nem véletlen, hogy ennyien utálják.
Orbán meg természetesen ugyanazt mondja, írja, mivel 2002, sőt 1998 óta pofázza ugyanazokat a dolgokat, de még mindig nem sikerült a legtöbb embernek felfogni.

zoli27 2007.12.07. 23:54:43

bummer,
a hírtv jó, de túl sok benne a demagógia és kevés az érvelés. olyan, mint a fidesz jelenlegi politikája. ezzel együtt is inkább nézem a hírtv-t, mint az atv-t vagy a tv2-t. apropó tv2: láttátok a célpontban, mit mondott szekeres egy lakossági fórumon az mszp-s közvélménykutatásokról? Hogy majd a tv2 felteszi a kérdést szavazásra.
A Naplóban feltett kérdéseket látva ez nem is meglepő

dark future · http://www.andocsek.hu 2007.12.08. 05:52:12

Orbán már előre gyakorolja azt, amit Gyurcsány csak akkor fog tenni, amikor másik madamot keresnek helyette :-)

Marianna · http://egerentyu 2007.12.08. 09:03:33

www.mimezis.hu/szerzo_konyvei.php?szerzo="Sarkozy,_Nicolas"

Sarkozy is irt konyvet es minden valamiravalo politikus ir konyvet. Akkor mikor eppen ellenzekben vannak es a kormanyon levok azt remelik, hogy ott is marad. Sarkozynek mar tobbszor sikerult visszajonnie abszolut vesztes helyzetbol. Remelem Orbannak is.

irrelevant 2007.12.08. 13:13:33

OFF (bocsi)

Kedves szerkesztők!

Külpolitikai témájú poszt nem lesz?
Vannak pedig itt érdekes dolgok, például Koszovó és a hétfőre várható függetlenségi nyilatkozat, a belga helyzet és esetleges szétszakadás, a katalánok tüntetése, a boszniai szerbek mozgolódása, meg mindaz, amit ezekből tendenciaként le lehet vonni...

Lehet, hogy érdekes lenne.

Bozót.harcos 2007.12.08. 17:07:13

Kedves otvospeter, tökéletesen igazad van, éppenséggel készülünk Koszovóra...:)Egyébként felüdít, hogy legalább vannak páran ebben az országban, akiknek időnként hiányzik a külpolitika a Nagy Magyar Dagonyában..:)

medve 2007.12.08. 18:27:03

Azért az erdélyi választásos és Orbán-Amerika-Népszabadságos beírás rengeteg embert vonzott.

irrelevant 2007.12.08. 19:22:24

Bozót.harcos

Naná! A külpolitika a legérdekesebb.

irrelevant 2007.12.08. 19:51:08

Orbán régi-új gondolata: a népszavazás előrehozott választás lesz. Hányszor is hallottuk már ezt?

Komolyan mondom, olyan már ez az egész posvány, mintha valami ósdi, mechanikus gépezet irányítaná az eseményeket. Minden politikusi mondat, minden Péntek 8, minden Megbeszéljük, minden újságcikk önismétlő és előre kiszámítható.

medve 2007.12.08. 20:07:09

Azért ne zárd ki, hogy a dokumentum alapján néhány alaptételben reális alternatíva körvonalazódik, mert az igazi posvány nem Orbán, hanem a kormány. Remélem elolbasod a dokumentumot.

irrelevant 2007.12.08. 20:26:45

Medve

Nem a "programról" beszéltem, de elolvastam egyébként. Látsz ebben valami új motívumot? Nekem olyannak tűnik mint a százezer + 1-szer elpuffogtatott Fidesz-mondatok illusztrált gyűjteménye. Van ebben valami konkrétum?

Csak úgy találomra:
"A cigányság integrációja és felemelkedése közös érdekünk."

Na ne, tényleg? Nem is tudtam!
Kiver a víz az ilyen közhelyektől. Leírni is ciki már, főleg úgy, hogy utána a szokásos semmitmondó duma jön.
Ezt a programot is valami random-program írhatta, nem ember.

Kommunikáció szintjén a négy párt ugyanolyan mértékben van benne ebben a posványban. Minden mondtatot hallottam már milliószor.

medve 2007.12.08. 21:45:50

Felületesen végigfutva, bizonyos kérdésekben más, mint amit a szociu ajánlanak: állam szerepe, kelet-nyugat, állami biztosítás az egészségügyben, autonómia és kettős állampolgárság. Azért filozófiailag más, mint a mostani kurzus. Amúgy sok a puffogtatás, de hát egy polititkai párttól sokkal többet elvárni kicsit igazságtalan.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.08. 23:33:02

orbanviktor.hu/beszedek_list.php?item=33

"Nos, tehát kedves külföldi vendégeink nehéz országba fogadtak el egy meghívást. Nehéz is, nehezen érthető ország ez, gondoljanak arra, hogy tegnap Magyarország, amelyik tagja a NATO-nak és az Európai Uniónak, éppen egy együttes kormányülést tartott Oroszországgal, ami mégiscsak egy váratlan fejlemény. Vagy gondoljanak arra, hogy Magyarországon hatalmon tud maradni egy kormányzat akkor is, hogyha a neve a világpolitika színpadán, az európai politika színpadán a hazugság áruvédjegyévé vált. Olyan mondat után, hogy „hazudtunk reggel, éjjel meg este” – a mondat belső logikájával most ne törődjenek – hatalmon lehet maradni, és a kormány úgy tud tenni, mintha mi sem történt volna. Nehéz ország ez. Egy olyan országba érkeztek, ahol tulajdonképpen állandósult a rendkívüli állapot. A rendkívüli állapot nem a köznyugtalanságot jelenti, egy ország életében az a rendkívüli állapot, amikor a kormány, amit a kormány akar, azt a választópolgárok mindig elutasítják, és amit a választópolgárok akarnak, azt pedig mindig a kormány utasítja el. És mi ebben a rendkívüli helyzetben élünk lassan másfél esztendeje."

Hogy úgy van.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.08. 23:42:44

"Most itt egy bonyolult kérdésről kell beszélnem, hiszen egy nehéz kérdést kell megválaszolni. Röviden azt kell mondanom, hogy valójában szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy egy másfajta társadalmi berendezkedést akarnak, mint mi. Azért nem értjük meg pontosan az ő szándékaikat, mert a mi szemünk előtt lebeg egy társadalomkép: milyen Magyarországot akarunk, milyen rendszerben szeretnénk élni, és azt gondoljuk, hogy mindenki, aki részt vesz a demokratikus diskurzusban, ugyanezen célt tekinti érvényesnek a saját maga számára is. Az igazság az, hogy ők nem azt a rendszert, a versenyre épülő politikai és gazdasági rendszerét akarják felépíteni, mint mi, hanem egy egészen másik berendezkedést. És ha annak a logikájából nézzük, hogy mi történik, hirtelen megvilágosodásunk támad. Szándékosan egy másfajta típusú berendezkedés, társadalmi berendezkedés érdekében történik mindaz, ami történik."
...
"Ennek a társadalomképnek, hogyha közelítünk a konkrét valósághoz, lényegi eleme, hogy gyenge legyen a középosztály. A középosztály nem véletlenül gyenge. Azért gyenge, mert az uralkodó osztály azt akarja, a ma hatalmon lévő politikai kurzus azt akarja, hogy a középosztály vékony és gyenge legyen. Ennek a társadalomképnek része, hogy minél több legyen a függőségben élő ember. Olyan, aki valami központilag szervezett transzferre, szétosztásra, redisztribúcióra szorul, mert ezen keresztül lehet hatalmat és befolyást gyakorolni. Nos, sohasem célja – szemben velünk – a mai hatalomnak és annak a gondolkodásnak nem célja, hogy felszámolja az embereket függőségbe kényszerítő körülményeket. Ezt csak mi gondoljuk. Mi szeretnénk, ha minél több autonóm, saját lábán álló, független személyiségből álló, egyre gyarapodó középosztálya lenne Magyarországnak. Ezért mi szeretnénk, ha egyre kisebb lenne azoknak a száma, akik egyfajta függőségi hálóba szervezetten kell, hogy éljék az életüket. De ők nem gondolják, hogy ez baj volna. Hát ők minden döntésükkel ezeket a függőségi hálókat építik újra, erősítik meg, fonják egyre vastagabbra és vastagabbra."

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.08. 23:45:15

"Nem nyugati értelemben vett szociális háló fölépítésében érdekeltek, hanem a függőségek hálójának megteremtésében érdekeltek. Mi ennek az eredménye? Ennek az eredménye egy alacsony gazdasági növekedésű, versenyképtelen, a külső környezetétől függő, saját erőforrásait rendre felélő ország. Vagyis azt kell mondanom, mindaz, amitől ma szenvedünk, nem más, mint egy hatalmi technika eredménye. Azonban ennek a politikának van egy gyenge pontja. Ez a gyenge pont pedig nem elméleti, hanem gyakorlati természetű. És egy ilyen rendszer rendkívül költséges. Nagyon sok pénzbe kerül. És ciklikus fenntarthatósági válságokat okoz. Sokba kerül, mert hiszen alacsony a növekedés, hiszen megfojtja az individuumot, a kis- és középvállalkozók nem tudnak hozzájárulni a gazdasági növekedéshez. Magas a munkanélküliség egy ilyen rendszerben. Elterjed a feketegazdaság. Óriási a nyugdíjteher. Magas az infláció. Tehát ez a rendszer, amit ők fölépítenek, az ugyan politikailag racionális, egy vasárnap működik, amikor megnyerik a választást, de valójában a két, egymástól négy évre lévő vasárnap között azonban rendkívül költséges, és fenntarthatósági válságokat hoz magával."

medve 2007.12.09. 00:33:19

Azért ezeknek a részleteknek a megvitatása közelebb áll hozzám, mint a XIV. havi nyugdíj bizonygatása.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.09. 00:56:42

medve 2007.12.09. 00:33:19:
"Azért ezeknek a részleteknek a megvitatása közelebb áll hozzám, mint a XIV. havi nyugdíj bizonygatása."

Medve, a 14. havi nyugdíj egy ravasznak szánt megfogalmazása annak, hogy 4 év alatt 7%-ot nő a nyugdíj. Ha meggondolod, hogy jövőre 5%-ot fog, akkor rájöhetsz, hogy ez korántsem "ígérgetés" és "irreális", mint ahogy a "véleményformálók" beállították. Legfeljebb egy béna kampányfogás.

Visszatérve Orbán szövegére, én nem tudok egyetérteni a "mi" és az "ő" társadalomképek összehasonlításával. Orbán természetesen "megosztott", mert a politikai kommunikációnak ez a logikája. A valóság azonban az, hogy az MSZP jelentősebb jövedelemtranszfert akar megvalósítani, mint a Fidesz, ezt hívja az MSZP a társadalom megváltoztatásának. Ezért lehet az MSZP-t baloldali pártnak hívni, míg a Fideszt jobboldalinak.

Egy olyan országban, ahol a szavazópolgárok nagy része a bal-lib mezőben helyezkedik el, a Fidesz is csak "jobboldalibb" és nem jobboldali.

Krapulax 2007.12.09. 02:00:24

Egy Magyar Hírlap cikkből:

Egy ellenzéki párt programja a kormányra kerülés programja. A szakpolitikai javaslatok, a fennálló kormányzás kritikája és a saját kompetencia bizonyítása mind ezt a célt szolgálja. A pártprogram azonban nem választási program és nem is kormányprogram.

Műfajvita

Egyrészt nem négyévente készül, hanem hosszabb időszakonként kell csak megújítani. A Fidesz legutóbbi pártprogramja nem a Cselekvő Nemzet és nem is A jövő elkezdődött írások voltak, hanem az 1996-os A polgári Magyarországért vízió. Akkor a párt célja a jobboldal legerősebb pártjává alakulás, most – a jobboldal legerősebb pártjaként – újabb választói és társadalmi csoportok integrálása volt. Orbán Viktor nyári tusnádfürdői beszéde óta többször megfogalmazta a középosztály és a szegények közötti történelmi szövetség szükségességét, az "új többség" politikai integrálását. Ezért az Erős Magyarország programja nagy hangsúlyt helyez a szolidaritásra, a nemzeti kockázatközösség és az esélyteremtés biztosítására.

(Mráz Ágoston Sámuel, Szentmihályi Gergely)

medve 2007.12.09. 11:52:55

Kedves Doomi! A jövedelmek transzferét elmagyaráznád nekem? Ami a 14. havi nyugdíjat illeti, hát figyelj, egy olyan demagóg dumának tűnt, ami a Fideszt 2006-ra hitelességi válságba vitte.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.09. 12:12:17

medve 2007.12.09. 11:52:55:
"Kedves Doomi! A jövedelmek transzferét elmagyaráznád nekem?"

Orbán azt magyarázza, hogy az "ők" állama koncentrálja a jövedelmeket, hogy kifossza a független középosztályt és mindenkit az állam kliensévé tegyen. Ezáltal megvehesse őket kilóra, ha jön a választás. Ez egyébként a Putyin-modell.

Erre mondja azt Orbán, hogy a politikai logika győzedelmeskedik a gazdasági logika felett.

Ugyanerre az MSZP azt mondja, hogy mindezt ők az igazságosság nevében csinálják, akármit is jelentsen az igazságosság. Mint mondtam már korábban, az igazságosság olyan tökéletes hívószó, mint a polgári. Mindenki azt ért mögé, amit akar.

Egy bizonyos: az MSZP jövedelemtranszferek (elvonások és juttatások) rendszerével akarja megváltoztatni az országot. Hivatkozhatnék Vitányi nyilatkozatára.
reakcio.blog.hu/2007/11/12/oromtuzek

VIII. Nagyapó 2007.12.09. 13:14:34

Doom

Én viszont úgy tudom, a nyugdíjkifizetések a rendszerben maguktól is növekednek (részint egyre több a nyugdíjas, részint az újonnan jövők nyugdíja rendszerint magasabb, mint a kihaló korosztályoké, részint van egy beépített éves emelés) - a 14. havi nyugdíj pedig még erre rakna rá +7%-ot 4 év alatt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.09. 13:34:39

VIII. Nagyapó · nagyapo.blog.hu 2007.12.09. 13:14:34:
"Én viszont úgy tudom, a nyugdíjkifizetések a rendszerben maguktól is növekednek"

A svájci indexálás figyelembe veszi az inflációt és a reálbérek emelkedését is, tehát valóban emelkednek.

A kérdés, hogy mit ígért ehhez képest a Fidesz. Ezt nem könnyű kibogozni. Az ismételgetett állítás az volt, hogy évente egy hétnyi plusz nyugdíjat adnak, amelynek okaként a megugró energia- és közüzemi költségeket emlegették.
www.origo.hu/itthon/20060213leszavazza.html
Az MSZP arra hivatkozott, hogy a 2005-ös nyugdíjkorrekciós programja ennél már többet ér.

Az én értelmezésem szerint a Fidesz egyszerűen az infláció-indexálásból következő nyugdíjemeléseket akarta elsütni 14. havi nyugdíjként, amit persze nem vert nagy dobra. Sokat nem nyert vele, mert nem hitték el neki.

irrelevant 2007.12.09. 13:46:13

"Amúgy sok a puffogtatás, de hát egy polititkai párttól sokkal többet elvárni kicsit igazságtalan."

Magyar párttól igazságtalan elvárni, ez igaz. Ez itt a land of mellébeszélés.
Olvastál már külföldi pártprogramokat? Ott nem az az elsődleges szempont, hogy szép színes legyen, gyönyörű Windows háttérképekkel és Avon katalógusokból kivágott, tökéletes mosolyú emberekkel illusztrálva, hanem hogy legyen tartalma, mondanivalója. Konkrét javaslatokkal, nem mellébeszéléssel és maszatolással!

Nem kell 16-os betűmérettel, másfeles sorközzel 96 oldal rizsát írni, hogy úgy tűnjön, ez a jó vastag füzet tartalmaz is valamit, mert nem tartalmaz. Le kell írni 10 oldalban, pontokba szedve, konkrétan, hogy mi_a_program. És kész. Persze, ha nincs program, marad a rizsa.

Nyakónak most az egyszer igaza van.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.09. 14:22:43


Kedves otvospeter,

Láttam amerikai választási kampányt, személyesen résztvettem az egyik elnökjelölt (Pat Buchanan) illetve az akkori alelnök Dan Quayle kampánygyűlésén, és állíthatom, hogy hülyeség- és/vagy mellébeszélésben Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak a világ legnagyobb demokráciájában komoly konkurrensei vannak, sőt, azt is gondolom, hogy lenyomnák őket. Volt szerencsém amúgy szimpatikus helyi "fideszes " (young republican) vezetőhöz aki magnókazettáról tanulta be az aktuális mantrát. Nem hiszem, hogy a tartalom és a mély mondanivaló lett volna ottan a prioritás.

De. Az Egyesült Államokban, vagy mondjuk Nagy Britanniában, Franciaországban vannak olyan műhelyek, ahol rendkivül komoly gondolatok születnek az ország gazdasági és társadalmi kérdéseiről. (Vagy másról)

Elsősorban az amerikai, brit, francia elitegyetemek és intézetek környékén. Ezeknek a műhelyeknek lehetnek bizonyos kapcsolataik politikai erőkkel. Többek között Anthony Giddens (London School of Economics) állt Tony Blair mögött, Joseph Stiglitz (Columbia) pedig Clinton mögött. A publikált politikai programok ennek ellenére hajlamosak a többség elvárásainak megfelelni. Csak közben létezik valami más.
Magyarországon pedig nem, mert nincsenek intellektuális műhelyek, csak beszéd van róluk.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.09. 15:05:12

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2007.12.09. 14:22:43:

"Magyarországon pedig nem, mert nincsenek intellektuális műhelyek, csak beszéd van róluk."

Ezt te bizonyára nagyon tudod. ;-)
Talán emiatt mondtad azt a minap, hogy az "ország" kinyírta az elitjét. Megjegyzem, nem magyaráztad meg ezt a kijelentésedet.

De ha ennyire zavar a szellemi sivárság, miért nem alapítasz egy think tank-ot?

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.09. 15:49:32


Kedves Doomhammer,

Hasonlítsd össze a Corvinus Egyetem egyetemi professzorainak és az Amerikai Egyesült Államok ötvenediknek rangsorolt közgáz tanszéki professzorainak publikációit. Valami egészen különöset fogsz tapasztalni. Magyarországon durván marxista figurák vezető pozíciókban vannak közgáz képzésekben. Esetleg olvasd el Pete Péter vonatkozó írásait, a WARGO anyagait, stb.

P.S én soha semmi hasonlóval nem foglalkoztam.
az én szűk területemen nagyon jók a magyarok.

VIII. Nagyapó 2007.12.09. 16:01:52

Tunder

Pl. a CEU tanári kara viszont amennyit én látok belőlük, nem reménytelen.

Meg az MNB-ben is tudnak színvonalas publikációk készülni, olykor egy-egy politikai intézkedés kapcsán is.

Krapulax 2007.12.09. 16:25:21

Jo tunder,

lehet h usával kapcsolatban reménytelen az összehasonlítás ami a marxizálást illeti, de talán európával már nem annyira. (ami relevánsabb lehet a mi szempontunkbólÖ

Én nem értek a közgazdaságtanhoz, de a más területeken a CEU pl. kifejezetten angolszász paradigmákban gondolkodik és monopol (anyagi) helyzetében talán bele is merevedik ezekbe. Német - Francia egyetemeken megintcsak színesebb a kép.

Miért ne lennének mühelyek Magyarországon? A Századvég (www.szazadveg.hu, www.nemzetierdek.hu) rendszeresen közöl tudományos publikációkat , vagy ott van a Demos, amely meglehetősen ideológikus, de szintén müködik.

medve 2007.12.09. 16:54:45

De hát Doomi, milyen igazságosságra hivatkoznak. Szétadózzuk az agyunkat.

medve 2007.12.09. 16:57:45

Nem otvospeter, most nincs igazad. Nem más a külföldi pártprogram sem, rengeteget láttam. Ez a mostani tényleg nem egy mély szántású valami, de alapfilozófiákat tartalmaz, és ez is valami. Nyakónak nincs igaza, és az is nevetséges, ha nincs a Fidesznek ilyenje, legyen, ha van, minek.

Invictus 2007.12.09. 17:30:14

Az a baj, hogy Orbánnak már egy ideje nincsenek új gondolatai...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.09. 17:42:04

Jo Tunder · eg.nolblog.hu/ 2007.12.09. 15:49:32:
"Hasonlítsd össze a Corvinus Egyetem egyetemi professzorainak és az Amerikai Egyesült Államok ötvenediknek rangsorolt közgáz tanszéki professzorainak publikációit. Valami egészen különöset fogsz tapasztalni. Magyarországon durván marxista figurák vezető pozíciókban vannak közgáz képzésekben."

Tény, ezzel egyetértek. Ahogy Nagyapó azonban megjegyezte, jó pénzügyi döntések születnek ill. a katasztrofális pénzügyi döntések nem emiatt vannak. Orbánnal szólva: az állam rátelepszik a gazdaságra és politikai logika szerint hoz döntéseket. Ld. ÁFA-csökkentés a katasztrofális állapotban levő költségvetés mellett a választások előtt ... nem kellett ahhoz közgazdász-zseninek lenni, hogy lehessen tudni, mivel jár ez. A választások megnyerése azonban a bebetonozott kormány miatt olyan érték, ami minden közgazdasági megfontolást felülír.

"P.S én soha semmi hasonlóval nem foglalkoztam.
az én szűk területemen nagyon jók a magyarok."

Ezzel én is így vagyok. Gondolom, van még egy pár ilyen terület. :-)

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.09. 17:43:32


Kedves nagyapó,

A CEU-t nem ismerem (ahhoz képest, hogy fel vagyok tüntetve a honlapjukon mint tanerő :) de
igazad lehet, kicsi hely és válogattak. A közgáz tanszékvezető most írt egy érdekes cikket a Népszabiba, Greskovits Bélának hívják. AZ MTA közgázintézetében is vannak pozitív változások.

Kedves Krapulax,

Nincsenek angolszász paradigmák, csak közgazdaságtudomány van, és lehet mindenféle szinten művelni. nemzetiérdek.hu mint Stumpf, Giro Szász és Gazsó Tibor ? Nem erre gondoltam.

Krapulax 2007.12.09. 17:46:10

Nem emlitenétek pár nevet és poziciót a Corvinusról, ill. a CEU-ról?

Miért baj az, hogy Orbánnak nincsenek "új" gondolatai? Rosszak voltak talán a "régiek", gondolok itt a tíz évvel ezelőttiekre?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.12.09. 17:49:08

medve 2007.12.09. 16:54:45:
"De hát Doomi, milyen igazságosságra hivatkoznak. Szétadózzuk az agyunkat."

Adót csak azok fizetnek, akiknek van pénzük.
Tehát így igazságos.
Fizessenek a gazdagok. ;-)

Invictus 2007.12.09. 17:53:34

Nem voltak mind rosszak, de most más a helyzet, mint akkor... Mindegy, lényeg hogy már fáradtnak hat, a szövegei pedig elkoptatottnak.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.09. 17:57:33


Orbán Viktor százalékot sem tud számolni, nem gondolatai voltak hanem emberei. Ami politikus esetén normális dolog.

hcrules 2007.12.09. 18:55:00

Ugye a kiindulópont az volt, hogy van-e itthon olyan tudományos műhely, ami háttere lehetne egy politikai programnak. Nem vagyok benne biztos, hogy ezt a szerepet pont egy amerikai magánegyetemnek kellene betöltenie...

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.09. 19:39:45


hcrules,

2004. évi LXI. törvény. A CEU államilag elismert magyar felsőoktatási intézmény. Mindazonáltal nem arról volt szó, hogy a CEU-n politikai programokat készítsenek. Amúgy az LSE sem a Munkáspárt háttérintézménye, a University of Chicago vagy a Columbia Nobel-díjasai között is van demokrata és republikánus támogató.

irrelevant 2007.12.09. 19:42:33

Kedves Jo Tunder és medve,

Nem pont Amerikára gondoltam, hanem inkább Európára... Nem rég végigolvastam jó pár európai pártprogramot, főleg kis baloldali pártokét. Abban persze lehet igazság, hogy egy parlamenten kívüli pártnak könnyebb konkrét javaslatokat tennie, mint egy nagy néppártnak, mint a Fidesz.

De továbbra is azt gondolom, hogy ez a program nem program, hanem csak egy mutatós papírfecni. Sem újdonságot, sem konkrét javaslatokat nem tartalmaz, olyan, mint egy Fidesz-szórólapokból összeollózott fércmű.

Medve, azt mondod, alapfilozófiákat tartalmaz, és ez nagyjából igaz is. De melyik alapgondolatát nem ismertük eddig? És melyiket fejtette ki részletesebben, akár csak egy picit részletesebben, hogy hogyan fognának hozzá?

táltos 2007.12.09. 20:44:41

Szerintem a német CSU programjával érdemes összevetni, bár tény, hogy az nem színes szélesvásznú, és kissé hosszabb. (nagy ország nagy program, kis ország kis program). Első ránézésre azis egyfajta alapvetésnek tűnik, és az se nagyon van teletömve számokkal. Pedig ők kormánypárt, ha jól tudom.
www.csu.de/csu-portal/csude/uploadedfiles/Dokumente/Grundsatzprogramm.pdf

Krapulax 2007.12.09. 21:06:07

Hát a CDU programja is éppen elég szélesvásznú, legfeljebb szakpolitikákra lebontva vázolják alapelveiket, vagy puffogtatják a közhelyeket... ahogy tetszik.

Szerintem nem gond, ha nincsenek egetverően ÚJ gondolatok (mellesleg vannak).

1) Az alapkonfliktus: a nemzeti-szolidáris ill. a akaratgyenge, lobbiérdekkel szemben passzív politika adott.

2.) Jobb a Fidesznek ha nem mondanak semmi nagyot, mert az idő nekik dolgozik kár lenne most elkezdeni virtuózkodni.

-------------------------------------------------

Vannak itthon tudományos mühelyek. Ilyen a Századvég, vagy a Polgári Magyarországért alapítványnál is jelennek meg elemzések. (polgariszemle.hu/app/data/tt_0711.pdf)"Teli van az ország alternatívákkal".

A CEU éppenséggel politikailag szegregált. Nem türnek meg még egy szolid jobboldalit sem, ellenben teljesen agyament baloldaliakkal. Ez nem jelenti, hogy szakmailag ne lehetne magas színvonalú, csak éppen jelentős politikai "engedményeket" tesz...

medve 2007.12.09. 23:20:23

Hát otvospeter, alafilozófiai gondolatokhoz lehet viszonyulni, netán vitatni. Ez több a semminél. Szerintem.

medve 2007.12.09. 23:22:08

Még egy intézmény: www.budapestanalyses.hu. Érdemes az archívumot megnézni.

VIII. Nagyapó 2007.12.09. 23:26:42

Ami a CEU-t illeti, fogalmam nincs, mi a helyzet a többi karaikkal, én csak közgazdászaikkal találkoztam. Kettő a Corvinuson is tanított - Csaba László és Kézdi -, ők szellemiségükben talán liberálisok (Kézdinek pl. szívügye a cigányság helyzetének javítása), de valahogy mindkettő esetében volt egy olyan érzésem, hogy a magyar pártok közül - talán a szocikkal való szembenállás okán, talán a kormányon nyújtott teljesítményeket összehasonlítva - a Fidesz áll a legközelebb hozzájuk.

Nem tudok konkrét bizonyítékot, de mindkettőnek volt pár megnyilvánulása az amúgy elkövetett nyilvánosakon kívül is, ami ezt erősítette bennem.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.10. 13:13:47


Krapulax,

Ember, neked fogalmad nincs a CEU-rol. Annal tobb is igaz mint amit VIII. Nagyapo mondott, tanitott ott FIDESZ politikus is. En pro forma tanitottam a CEU-n, es semmifele informaciojuk nem lehetett arrol, hogy milyen politikai nezeteim vannak, a kollegaim partpreferenciajat nem ismerem, ok is tanitanak ott, es ketlem, hogy barki tud roluk barmit. Egy csomo kulfoldi oktato van, sokan kulfoldrol jottek haza, nincs is ertelme annak, hogy politikai szegregacio. A vilag nem a kisszeru MSZPFIDESZ majomkodas korul forog.

Krapulax 2007.12.10. 13:38:57

Jo Tunder,

az általad felsorolt érdemi információk nem cáfolják az én állításaimat.

Vannak oktattak ott olyanok, akik igen alpári módon minősítgetik a jobboldalt. Ilyen TGM, György P., de akár Gerő.

Volt olyan igen mérsékelt jobboldali, mint pl. Balázs Zoltán, akinek exponálása közrejátszott a felmondásban.

Amikor Bod Péter Ákos elfogadta a Fidesz miniszterelnök jelöltségét, már "nem volt ajánlatos" tőle kapott tanári ajánlással a Soros-egyetem ajtaján kopogtatni.

A ugyakkor több ballib miniszter onnan került ki.


Persze ezek informális dolgok. Lehet, hogy épp ellenkező előjelü dolgokról tudsz.

Tudom, hogy sok a politikai nézeteit nem nyilvánosság előtt hangoztató, jól képzett kutató dolgozik amúgy ott és leginkább ez a jellemző.

Illetve, azt hogy a ceun tanító megmondóemberek szeretik szélsőséges véleményeiket ezzel az apolitikussággal legitimálni.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.10. 14:01:55


Gyorgy Peter az ELTE docense, akademiai doktor akinek az egyetemi professzori kinevezeset politikai okbol akadalyozzak meg helyi fideszesek. En nagyon nem birom ot, de ami tulzas az tulzas. Gero tenyleg ott van, TGM nem permanent faculty. A helyzet az, hogy Magyarorszagon igen alpari modon minositik egymast az oldalak. Mindegyik oldal. De nehogy mar Morvai Krisztina alapjan iteljuk meg az ELTE-t. Ahol tanultam, a szociologiai tanszek vezetojenek az irodajaban Lenin szobor es hatalmas Che Guevara (vagy Castro mar nem emlekszem) poszter volt, szemelyes kapcsolatai voltak az akkori (es mai) nicaraguai elnokkel Daniel Ortegaval. Es ? Masok meg buzgo republikanusok voltak.

P.S A CEU egy nagyon kicsi egyetem.

VIII. Nagyapó 2007.12.10. 14:07:37

"Amikor Bod Péter Ákos elfogadta a Fidesz miniszterelnök jelöltségét, már "nem volt ajánlatos" tőle kapott tanári ajánlással a Soros-egyetem ajtaján kopogtatni."


Mondjuk Bod jobboldali volta nem új dolog :-)

De én jártam előadásaira, elég light, mesélős tárgyak tartoztak hozzá kvázi potyaötösökkel - nem tudom, szakmailag mennyit tud, de ha az minden, amit az egyetemen mutat, akkor én se adnék sokat az ajánlására.

A Balázs Zoltán-sztori, az miről szól?

Bummer 2007.12.10. 14:28:54

Jó Tündér, ha valaki politikai okokból alpári, akkor ne csodálkozzon, ha politikai okokból nem lesz belőle e.t.

hcrules 2007.12.10. 14:52:46

Jo Tunder

Attol, hogy allamilag elismert felsooktatasi intezmeny meg maganegyetem. Nem is jar automatikusan a diakigazolvany, a szakok jo resze nincs akkreditaltatva.

Egyertelmuen lehet erezni a liberalis beallitottsagot az egyetemen, de szerintem sem kotodik magyar politikai oldalhoz. Az is igaz hogy az oktatok viszonylag nagy resze kulfoldi, akiknek lovesuk sincs a magyar politikai helyzetrol, meg nem is erdekli oket.

Jo Tunder · http://nincsenurleskesz.hu 2007.12.10. 15:34:30

Járai Zsigmond úgy fogalmazott: a politikai alapon megosztott és elzüllött közgazdászelitben mindig vannak olyanok, akik pontosan azt mondják, amit a kormány hallani akar.

"Ha megnézi az ember a GKI elemzéseit, előrejelzéseit, azok még sosem voltak jók. Mióta szocialista kormány van, azóta mindig magasabb növekedést és alacsonyabb inflációt mondanak. Amíg Fidesz-kormány volt, addig éppen fordítva tették. Elképesztő, hogy ezek után még vannak megrendeléseik. De ilyen a piac, hiába az az ember benyomása, hogy rendkívül elfogultan dolgoznak" - mondta a közgazdász.

...

dionysos04 2007.12.15. 01:23:37

érdekes dolgok kerülnek megvitatásra, kár lenne abbahagyni, jó lenne erre egy külön post ->

Van -e itthon (MDF jelzővel) "normális" tudományos műhely?

Sajnos régen jártam erre, rég néztem a híreket is, meg vizsgaidőszak van, de erről nagyon szívesen olvasnék, netán hozzá is szólnék korlátozott tudásommal (just another student from közgáz)

Kérlek Benneteket! köszi
süti beállítások módosítása