Ilyen ország pedig nincs LIX.
2007. november 07. írta: TuRuL_2k2

Ilyen ország pedig nincs LIX.

A koalíció (különösen Gyurcsány Ferenc és Szilvásy György) támogatja a KGB-akadémián végzett Laborc Sándor, jelenleg megbízott NBH-főigazgató teljes jogú vezetői kinevezését. Az Egyesült Államok diplomáciai úton jelezte, hogy elfogadhatatlannak tartja Laborc Sándor személyét.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr71221072

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Reakció - a polgári underground blogja 2008.02.05. 14:01:01

Kém a Sasfészekben? Vasárnap az International Herald Tribune hozta Judy Dempsey írását a Laborc Sándor által jelentett NATO-kockázatról, amit aztán tegnap a New York Times is leközölt és a Le Monde is idézett. A megkérdezett NATO-diplomaták általában…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

k|M · http://reakcio.blog.hu 2007.11.07. 10:55:54

Kelet vs. Nyugat, ugye...

elGabor · http://doom-doom-doom.tumblr.com/ 2007.11.07. 11:28:42

Ez a téma sokkal részletesebb feldolgozást igényelne, lehetséges jelentőségében kimagaslik a hazai közélet egyéb "ügyei" közül. Akár egy Reakció-cikket is szívesen látnék. Vannak itt érdekes kérdések.
(Egy magát nyugatosnak tartó társaság miért kacsintgat kelet felé ezekkel a személyi döntésekkel? Miért oroszbarátabb a magyar diplomácia, mint a környező országoké, és miért fordult el a nyugattól? Vagy csak kettős játékot játszik?)
(*Pontosan* mik a nyugati reakciók az oroszbarát politikára, különös tekintettel a diplomácia nemzetközi orgánumaira?)
(Mennyi pénz jár ezért a 2010-es OGY választásokra?)

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2007.11.07. 11:39:03

kis magyar kulpolitika.
utkozesig rabukunk Slotara, kozben bedontunk Putyinnak, hogy hatulrol beakasszon, es batran felmutatjuk a kozepso ujjunkat az amiknak.
vegul is, a szank mar tele van.

dowNLoad 2007.11.07. 12:00:09

A KGB-s kiképzéstől még lehetne jó, csak nem lehet tudni, hogy hova küld még jelentéseket? (küld máshova is mint kellene?) Oroszbarátság meg módjával, de a gáz+olaj onnan jön, ezt ne felejtsük el, és az EU nem úgy néz ki, hogy együtt lépne fel, mindenki külön kis gázvezetéket akar. Peak-Oli és Peak Gas van, amúgy, erről lesz cikk magyarul valaha? (1-2 topik van)
forum.index.hu/Article/showArticle?na_start=0&na_step=30&t=9105736&na_order=
www.olajcsucs.blogspot.com/
www.peakoil.net/

fromdtod 2007.11.07. 16:58:50

Az Amcsik Putyint is elfogadhatatlannak tartják? (jó mondjuk nem NATO tag....)... Lehet, hgoy azért mert többet tud róluk :)

Gabe 2007.11.07. 17:59:13

A Kárpátok James Bondja után mit csodálkoztok?
Amúgy meg Laborc már akkor is azok, na, az izék..., tudjátok..., na, szóval azok ellen harcolt!

Theo 2007.11.07. 19:44:08

az fn.hu lapon lehet az ügyről szavazni:

www.fn.hu/

dolphin 2007.11.07. 21:07:46

OFF

A nagyon fejlett demokraciak rovatban esik majd szo Gruziarol is?

iht.com/articles/2007/11/07/europe/georgia.php

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.11.08. 09:09:58

dolphin:
Ezt én is olvastam. De megkérdezhették volna az amerikaiakat is - a magyar NATO-nagykövet nem fogja azt mondani: persze, tényleg vállalhatatlannak tartják az oroszokhoz bekötött NBH-s barátunkat.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.08. 09:15:17

jó esteben kettős ügynök :)

már az oviban Sorge volt a jele...

Devil Inside 2007.11.08. 11:07:05

Akármi is történik hivatalosan és nyíltan, erősen meglepne, ha a háttérben nem lenne komoly mocorgás ebben az ügyben.

Az amerikaiakat egész biztos, hogy nem kicsit idegesítené, ha 2008-ban a rakétavédelmi programmal kapcsolatos konfliktus közepette olyan ember elnökölné a NATO kémelhárítást, akinek lehetnek orosz titkosszolgálati kapcsolatai... Sz@r dolog, ha erőforrásokat köt le a kémelhárítási főnök folyamatos ellenőrzése...

(Az APEH-es munka ideráncigálása nevetséges, az nemzetközi szinten egész más biztonsági szint.)

medve 2007.11.08. 14:30:32

Egyetértek azokkal, akik szerint nagyon komoly ügyről van szó. Néhány érdekesség:

1. A Magyar Hírlap ma korrigált, nem a NATO nagykövetnél, hanem más csatornákon tiltakoztak.
2. Az USA bnem reagált. Ez erősíti a Magyar Hírlap mai sztoriját.
3. A Népszabadság, melynek korábbi munkatársa ma az NBH szóvivője, nagyon bufgyuta módon reagál.
4. Az USA azonban számomra nem túl érdekes, magunk miatt is rettentően ciki az egész.

Lehet, hogy nem látványosan, de a háttérben vélhetően nagyobb öngólt rúgtak Fletóék, mint a Nabucco-ellenes kampányukkal.

Theo 2007.11.08. 18:28:23

medvhéhez kapcsolódva:

- nem az a baj Laborccal, hogy a kgb akadémián (milyen igényes kifejezés) végzett, hanem az, hogy az nbh főigazgatója akar lenni
- nyugodtan kitűzheti a Lenin-rendet a hálóköntösére és masirozhat a folyosón le s föl, de hogy a 21. században egy csekista turkáljon az emberek magánügyeibe... az már sok
- mennyire lehet megbízni egy ilyen ember szakmai és emberi felelősségében, gerincében? GyF és Szilv. lakája... ennyi
- már megindult a sajtóban a finom dezinformáció: "biztos azért berzenkednek az anglo-amerikaiak, mert nem teljesített az nbh valami amerikai kérést és most bosszút állnak". Akár még igaz is lehet, csak a gondolatmenet perverz. Ha a független magyar állam ennyire képes és képtelen egy demokratikus, nyugatias jogállamban szocializálódott, nevelkedett, tanult és dolgozott szakembert találni egy ilyen felelős posztra, akkor le lehet kapcsolni a villanyt és mindenki döljön előre és kínálja fel a hátsóját.
- mert jönni fognak és mindenkit meg fognak kúrni akár keletről akár nyugatról. Mindenkinek megfelel, ha mi saját akaratunkból, a kormányunk bölcs vezetésével, ledolgozzuk magunkat. Így kell bábállamot létrehozni. A szivar mindent az oroszok szája íze szerint fog intézni, de mivel, amit az oroszok tudnak, azt előbb-utóbb az amerikaiak és angolok is tudják, így majd ők is zsarolhatják és manipulálhatják. És fogják is majd, és fog is engedelmeskedni bokacsattogással csak megmaradjon vezetőnek..
- gyanús, hogy a Fidesz igazán nem szólalt még meg...
- meg a Magyar Nemzet is nagyon halk a dologban. Megérjük még, hogy Lovas vagy valamelyik másik zavaros zseni megírja, hogy kifejezetten jó, hogy az oroszok embere, mert legalább nem csúnya amerika-barát és főleg nem moszados...
- (egyébként hogy van az, hogy a magyar dandártábornokokat úgy kell körbejárni, mint egy katedrálist a körmenet idején? )

dowNLoad 2007.11.08. 19:22:34

Nem megy ez nekünk, inkább fizessünk meg pár román diplomatát, azok mindenkit át tudnak verni, úgy hogy közben még jófejnek is tartanának bennünket mindkét oldalon. (az USA előretolt bástyája lennénk a NATO szemében, és közben az oroszok megbízható barátja Putyin szemében, de ezt a mi elb@szott elitünk nem képes összehozni)

gloire 2007.11.08. 21:11:42

downLoad, kivételesen jót szóltál..)

medve 2007.11.09. 10:10:02

Theio! Ami késik ,nem múlik. Hamarosan megszólal a Fidesz szerintem. Amúgy meg a Magyar Nemzet címlapján kezdődő írást. Ttikos Diplomácia címmel ajánlom figyelmedbe.

medve 2007.11.09. 14:33:37

Ami késik, nem múlik! Itt a Fidesz:

A Fidesz szerint vállalhatatlan Laborc Sándor kinevezése az NBH élére

A Fidesz szerint vállalhatatlan Laborc Sándor kinevezése a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) élére, ezért a párt arra kéri a kormányt, álljon el ettől a tervétől - mondta a Fidesz választmányának elnöke pénteken, Budapesten.
"Laborc Sándor főigazgatói kinevezése ellen a Fidesz a leghatározottabban tiltakozik. Felszólítjuk a kormány, hogy álljon el a kinevezés ötletétől" - fogalmazott Kövér László, Németh Zsolttal, az Országgyűlés külügyi bizottsága elnökével közösen tartott sajtótájékoztatóján. Kövér László, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagja közölte: Laborc Sándor kinevezését a jelölt előélete, a Nemzetbiztonsági Hivatalban főigazgató-helyettessé történt kinevezése óta végzett tevékenysége és nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatásai alapján vállalhatatlan nemzetbiztonsági kockázatú tényezőnek tekintjük. A jelöltet szakmai, politikai és erkölcsi-emberi szempontból egyaránt alkalmatlannak tartjuk e pozíció betöltésére - tette hozzá.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.09. 14:38:42

Sz'tem Németh Mangalica Zsolt már túl sok dolog elen tiltakozott az életben, hogy odafigyeljenek rá. Már elnézést. Erre mondják: És. Még ha nagyon igaza is van. Kövér meg sajnos nem csinált semmit, mikor ő volt a főboss a Cégnél.

medve 2007.11.09. 14:53:09

Fontos, hogy ilyen komoly mondanivalód van arról, hogy egy nemzetbiztonsági kockázatot neveznek ki az elhárítás élére! Ráadásul butaságot beszélsz: 1998 után soha senkit nem neveztek ki főosztályvezető állstók a hivataloknál, akik nemzetbiztonsági átvilágítási szempontból túl sok időt töltöttek Moszkvában.

Tudom, hogy Németh Zsolt idegesíti köreiteket. Legutóbb eléggé sikeres volt Nabucco ügyben. A kormány most rá fog faragni Laborcra is.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.09. 15:17:54

medve, félreértesz (már ha nekem írtál)
minek ugráljak, úgyis kinevezik. csak reagáltam az előző hírre. Amúgy ez személyes véleményem NZs-ról, ezügyben (s/)nem egyeztetek a Redakcióval :) (nem is vagyok a 'kör' tagja...) De hogy ilyen alakok előkerülhetnek mint potencilis jelöltek (mint a Laborc), abban erősen - negatív - szerepe van vkinek, aki már volt arrafelé miniszter, de most ágál... (ez meg amúgy kedvenc aforizmáimat szóró Kövér sara)

medve 2007.11.09. 17:09:32

Üres frázis Szamárfül, ugyanis kirúgta az NBH-tól, csak felületesen tájékozódsz.

medve 2007.11.09. 17:10:42

Na, itt a teljes hír!


\"Elhibázott Laborc Sándor kinevezése\"

A Fidesz vállalhatatlannak és elhibázott döntésnek tartja Laborc Sándor kinevezését a Nemzetbiztonsági Hivatal élére, ezért a párt arra kéri a kormányt, álljon el ettől a tervétől. Szerintük különböző csatornákon az Egyesült Államok és más NATO szövetségesek is hangot adtak már a kinevezésével kapcsolatos aggodalmaiknak.

A Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) élére kinevezett új főigazgatóval, Laborc Sándorral kapcsolatos ellenvetéseit ismertette Kövér László és Németh Zsolt pénteki sajtótájékoztatóján.

A Nemzetbiztonsági Hivatal lenullázása az új főigazgató kinevezésével befejeződött - fogalmazott az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagja. Kövér László elmondta: ez a folyamat még 2002-ben a kormányváltással vette kezdetét, folytatódott a leépítésekkel, s a hivatalnak a belpolitikai játszmákba való bevonásával.

Laborc Sándor főigazgatóvá történő kinevezése ellen a Fidesz a leghatározottabban tiltakozik - tudatta a képviselő -, s felszólítják a kormányt, hogy álljanak el ezen tervüktől.

Elfogadhatatlan - fűzte hozzá a fideszes politikus -, hogy egy olyan embert nevezzenek ki az NBH élére, aki hat évet töltött el egy, a KGB-hez ezer szállal kötődő oroszországi iskolában. Megemlítette, hogy Laborc a korábbi bizottsági meghallgatásokon mindig cinikus és pökhendi módon viselkedett a bizottság tagjaival, s megtagadta tőlük az érdemi információk átadását.

Emlékeztetett arra, hogy mióta Laborcz a Nemzetbiztonsági Hivatal kinevezett elnöke lett, végrehajtott egy olyan átalakítást, melyre 1990 óta nem volt példa: lefejezte a középvezetői garnitúrát, több ügynek, melyek kellemetlenek voltak, lezáratta a dossziéját, a kémelhárítói munkát pedig teljesen lefokozta.

Kövér László felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzetbiztonsági Hivatal ilyen mértékű lezüllesztésének nemzetbiztonsági, valamint kül- és biztonságpolitikai kockázatai is vannak. Ezeknek részleteiről Németh Zsolt számolt be.

A Fidesz külügyi kabinetjének vezetője figyelmeztetett: azért jelent nagy kockázatot ez a kinevezés, mert elősegítheti más idegen hatalmak túlzott megerősödését hazánkban - a politikus itt elsősorban Oroszországra gondolt, tekintettel Laborcz múltjára.

Felhívta a figyelmet, hogy a NATO részéről fokozott elvárás az orosz titkosszolgálatokkal szembeni védekezés, a jövő esztendőtől pedig kiemelt prioritásként kívánja a NATO ezt a típusú védekezést kezelni. De ha nem lenne a NATO részéről ez az elvárás - hangsúlyozta -, Magyarországnak akkor is elemi érdeke lenne, hogy a növekvő orosz befolyást minden erejével visszaszorítsa.

Az NBH sorsa szervesen beleillik azoknak a kormányzati tevékenységeknek a sorbába - vette vissza a szót Kövér László -, melyeknek keretében szétverik az egészségügyet, a közlekedési rendszert, valamint szétzüllesztik a rendőrséget és a honvédséget.

\"Nem állítom, hogy a kormány tagjai idegen érdekek szolgálatában gyengítik a magyar nemzetbiztonságot, de állítom, hogy egy idegen megszálló hatalom sem tudná jobban szétverni és tönkretenni az országot, mint ahogy azt most Gyurcsány Ferencék teszik.\" - zárta a sajtótájékoztatót a fideszes képviselő.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.11.12. 14:59:55

bocsi, medve...: medve 2007.11.09. 17:09:32
Télleg nem vagyok bekötve nonstop 24-ben, intravénásan az mti-re, én csak annyira utaltam: ha Kövér normálisan marokra fogja :) anno a seprűt, akkor az sincs ma ot, aki a kinevezendők közé sorohatná egyáltalán L.-t (úri nyugdíjas lenne, vagy börtönben. mindegy).
Uff.

dolphin 2008.01.21. 13:31:39

Ez erdekes lesz. Valszleg a jovo heti (vagy a kovetkezo) Economist hosszabb cikkben is fog Mo-al foglalkozni, mert altalaban ezt vezeti fel az online kiadas "Correspondent Diary"-ja. Laborc is temak koze kerult:


www.economist.com/daily/diary/displaystory.cfm?story_id=10553357
"So The Economist asked several western officials who know about these things about Mr Laborc. They all said Mr Laborc’s time in Moscow was a non-issue. The NBH is well regarded, especially for its expertise in the neighbouring Balkans. And how much of a danger to national security can Mr Laborc really be when he once worked for Mr Orban as a senior official for the national tax authority?"

robin masters · http://reakcio.blog.hu 2008.01.21. 18:17:05

volt szerencsém mút héten hosszasan elbeszélgetni az economist tudósítójával (mellékesen a time-ot is tudósítja), akit nagyon is érdekel a laborcz-ügy, tágabban a gyurcsány-putyin kapcsolat. végre egy picit fordulhat a szél a külföldi tudósítók előítéletei körül.

dowNLoad 2008.01.21. 18:33:53

Angol a figura? (Economist) Nekik mostanában bemutatta a középső ujját Putyin.(meg más orosz, tényezőnek számító milliárdosok, ügynökök, "üzletemberek", stb...)

robin masters · http://reakcio.blog.hu 2008.01.21. 18:43:00

Igen, angol. Az Economist mindig erőteljesen szkeptikus volt a kelet-európai baloldali kormányok nómenklatúra-ügyeivel kapcsolatban: leszarták ezeket. Most egy picit szexi lett a dolog.

Félreértés ne essék: Laborc tényleg senkit nem érdekel külföldön. De talán ráéreznek néhányan a dolog szimbolikus jelentőségére.

dowNLoad 2008.01.21. 20:54:45

Olyan neme lehetne-é, hogy a Főtitkosszolga nem nyal be sehova patkóbélig, sem London, sem Moszkva felé? Tudom, túl sok scifit olvasok. Szintúgy a miniszterelnök, stb.. Meseország lenne. Mire számítanak ezek a figurák Moszkva/London/Brüsszel felől? Vagy ennyire semmire sem számítanak Magyarországról-ból-nak, stb..
süti beállítások módosítása