Menni Amerika
2007. július 30. írta: nénike

Menni Amerika

Minden azon a bizonyos szeptember 11-én kezdődött. Azóta visel liberót a New York - London tengely. Mondjuk az USA Irak-politikája sem könnyítette a magunkfajta békés káeurópai polgárok beutazási feltételeit Amerikába, most azonban egy kis engedményt adtak. Ez persze nem Göncz Kinga vezette magyar diplomácia eredménye, ajiba kaptuk a nagy és gazdag bratyótól. Nem teljesen vágom, hogy eddig mi volt a gond velünk, a mostani elmozdulás is inkább annak szólt, hogy Magyarisztánban még mindig kevesebb a magyar állampolgársággal rendelkező arab agysebész, kémikus, mikrobiológus, mint a briteknél pl. Szóval aminek most tapsikolnunk kellene, az az EU tizenötök praktikus megszívatása. Hogy ugyanis megszűnik a vízummentesség. Teljesen. Helyette viszont benne leszünk Nagy Testvér bitek formájában tárolt örökös emlékezetében. Interneten kell regisztráltatni magunkat. Ami ellen nekem spec nincs kifogásom, csupán jelzem, nyelvtudás és internet elérés hiányában önmagában elég komoly szűrő. De a nagyoktól nyelni kell a kicsiknek állandóan. És ebben az összefüggésben a az EU is kicsinek számít. Ez van. Azért az érdekelne, hogy a viszonosság alapján áll-e majd hozzá ehhez Büsszel. (Mert ugye utazhatnak New Yorkból is repülőn Londonba arab orvosok.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr53128254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.07.30. 14:54:52

Csak örülni tudok a kormányzat sikereinek és remélem, a Népszabadság után a nemzetközi média alanti ferdítőit is megköpköditek.
CBS News, 2007 július 27:
www.cbsnews.com/stories/2007/07/27/national/main3104098_page2.shtml
"According to State Department statistics for the first six months of this year provided by the office of Sen. Joe Lieberman, I-Conn., who chaired the negotiations on the final bill, countries including Romania, Poland, Lithuania, Latvia, Slovakia and Hungary would not qualify. Most of those countries come in close to the 10 percent requirement, but Poland and Romania had more than 25 percent of their applicants rejected.

The Czech Republic and Estonia currently would meet the requirement [a visa waiver programhoz való csatlakozásra, dh], as would South Korea, which also has made clear it wanted to join the program.

On Thursday, Poland expressed disappointment that the legislation would not allow its immediate entry into the program."

Cseh rádió, 2007 július 27:
www.radio.cz/en/article/93846
"This week was without question an important one for US-Czech relations. The reason? On Wednesday both houses of the US Congress agreed on changing US legislation to allow potential exceptions within the country's visa waiver programme. Under the proposed changes, it is thought Czechs could begin travelling visa-free to the US in two years time. Initial reports were even more optimistic, citing a one year timeframe. But there the Czech Foreign Ministry has expressed caution, saying such a timetable was probably unrealistic.
...
All the same, not everyone can be happy: besides Slovenia, which already enjoys visa-free relations with the United States, only one other new EU country, Estonia, could currently meet the 10 percent threshold. And in Poland, a strong US-ally where the number of rejected applications is double, diplomatic circles have reportedly already expressed bitterness and disappointment. "

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.07.30. 14:55:53

Most, hogy így elgondolkozom a dolgon, a Magyar Rádió híre nettó hazugság. Előrelépésnek állítja be azt, hogy továbbra is kizártak minket a visa waiver programból.

dolphin 2007.07.30. 15:27:36

nenike,
szvsz _barhonnan_ az EU-bol erkezve belepsz Amerikaba, (ha kell vizum, ha nem) akkor bizony bitek formajaban bele leszel tolva a rendszerbe. Utlevellehuzas, ujjlenyomat, fenykep - ezek nelkul nincs belepes (es elozoleg a legitarsasagod mar megkuldte egy csomo mas adatodat is, nagy valoszinuseggel).

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.07.30. 15:33:41

dolphin 2007.07.30. 15:27:36:
"szvsz _barhonnan_ az EU-bol erkezve belepsz Amerikaba, (ha kell vizum, ha nem) akkor bizony bitek formajaban bele leszel tolva a rendszerbe."

Igen, most állapodtak meg róla.
www.cbsnews.com/stories/2007/07/27/national/main3104098.shtmlű
"The U.S. and the European Union signed an agreement Thursday that reduces the amount of information provided U.S. authorities about airline passengers before they arrive from Europe.

It replaces an interim agreement that was to have expired next week. That pact gave the U.S. access to 34 pieces of identifying information about arriving passengers, to be archived for 3½ years. "

nénike · http://mandiner.hu 2007.07.30. 15:44:06

Lesz itt még Írisz diagnosztika is.

lacalaca · http://lacalaca.blog.hu 2007.07.30. 15:49:51

Ezaz! Vizumkötelezettséget mindenhonnan mindenhova! Sőt, mindenki maradjon ahol van! Az majd jó lesz és biztonságos. Pár év és az USÁba való beutazáshoz először állampolgárságot kell szerezni. :S

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.07.30. 15:59:39

2007 július 26. Az USA külügyminisztériumának szóvivője világosan fogalmaz.
www.state.gov/r/pa/prs/dpb/2007/jul/89415.htm
"QUESTION: There's legislation on the Visa Waiver Program that's just cleared committee -- the conference committee. And it looks like it is going to keep out, or it could keep out, Poland, Hungary, some other NATO allies from the program. What -- first of all, what's the Department's role been in the process -- in the legislative process on this?

MR. MCCORMACK: Right."

Hungary is kept out.

gloire · http://www.saulwilliams.hu 2007.07.30. 16:13:47


Netto kamuzás, csak hogy halljunk arról
a nőről félévente valamit.

dolphin 2007.07.30. 18:14:20

Doomhammer,

mar evek ota van. Hogy most valami uj apropobol megujjitjak, az nem oszt, nem szoroz.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.07.30. 20:19:31

dolphin 2007.07.30. 18:14:20:
"mar evek ota van."

Már feltételezem, a vízumkötelezettségről beszélsz. Valóban, amióta az eszem tudom, mindig volt és az amcsik legalább 7 éve keménykednek, főleg a potenciális munkavállaló fiatalokkal.

Nem ez a téma.
- Politikai témát csinálnak abból, hogy töröljék el a vízumkényszert (tavaly Gyurcsány is, ha emlékszel, Táncsics börtöne ...)
- Az amerikaiak valóban új alapokra helyezik a bevándorláspolitikájukat, habár a fő ok az Unió régi országaival való forgalom szabályozása és a saját belső bevándorlási problémájuk (főleg mexikói) kezelése.
- Ennek kapcsán hisztériát generálnak egyes politikai szereplők itthon, hogy majd most mindjárt eltörlik a vízumkényszert.
- Az amcsiknak eszük ágában sincs, mert túl sok magyar vízumigénylőt fordítanak vissza. Minden marad a régiben a mi szempontunkból.
- Ezt a döntést itthon fényes győzelemként "kommunikálják".

Hadd használjam a h betűs szavakat: hisztéria és hazugság.

Lehet ezt másként is. Olvasd el a csehek közleményét, nekik valószínűleg megadják, a külügyminisztériumuk mégis óv a túlzott optimizmustól. Lehet, hogy ez a realistább világlátás a sikereik titka.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.07.30. 23:47:44

Az Indexet is sikerült megkavarni.
index.hu/politika/kulfold/bro3627814/
"Megszűnik az amerikai vízumkényszer?

Frattini közölte, az amerikai kongresszus a nyári szünet után tárgyalja és várhatóan elfogadja azt az új törvényt, ami lehetővé teszi, hogy egységes rendszerben kezeljék az EU-s állampolgárokat, tehát megszűnnek az uniós állampolgárok között eddig fennálló különbségek.

Ez az eredménye annak a diplomáciai nyomásnak, amit az EU az Egyesült Államokra gyakorolt, jegyezte meg Frattini. Szerinte nem elfogadható, hogy az Amerikai Egyesült Államok a terror elleni harc legnagyobb szövetségesét, az EU állampolgárait első- vagy másodosztályú állampolgárokként kezelje."

Minderről a dpa kissé máshogy számol be.
news.monstersandcritics.com/europe/news/article_1336564.php/EU_justice_commissioner_calls_for_fairer_US_visa_system
" Current legislation states that a country can only join the programme if less than 2 per cent of its nationals were refused visas or violated visa conditions during the previous fiscal year.

The new law will push this percentage up to 10 per cent, although only the Czech Republic and Estonia currently meet this criterion from the new EU member states. "

Vagyis valóban enyhíti az USA a szabályokat, de annak Magyarország továbbra se tud megfelelni.

Ez tiszta őrület, miért jó nekik az, hogy fokozzák az izgalmakat, aztán jön a pofára esés?

exit · http://nubabel.blog.hu 2007.07.31. 00:21:43

vicc az egész.

jövő márciustól pedig már repülnek londonból az első fapadosok new yorkba.

Pallos Levente 2007.07.31. 07:51:51

Doomhammer!

"Ez tiszta őrület, miért jó nekik az, hogy fokozzák az izgalmakat, aztán jön a pofára esés?"

De nem lesz pofáraesés!
A dumakormányzásnak épp az a lényege, mondunk mindenféle szépet, hogy megragadjon a nép fejében. A konkrétumot csak kevesek fogják megtudni. Mari néni meg az egyszerű NSZ (vagy akár Index) olvasó hányszor utazik az USA-ba? Soha életében. Viszont úgy fog rá emlékezni, hogy dicső kormányunk megoldott egy nehéz problémát, hiszen ezt olvasta az újságban.

dolphin 2007.07.31. 17:07:04

Doomhammer,

nem a vizumkotelessegrol, hanem az ujjlenyomat+fenykep belepo-comborol. Eloszor csak azoknak kellett akik vizummal mentek (de pl. ebbe beletartozott, ha valaki francia vagy svajci - vagyis naturbol nem kell vizum - viszont tanulovizummal tartozkodott Amerikaban), de kb 2 eve, ha jol emlekszem, mar mindenkinek kell.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.07.31. 17:30:24

dolphin 2007.07.31. 17:07:04:
"nem a vizumkotelessegrol, hanem az ujjlenyomat+fenykep belepo-comborol."

Őszintén szólva, ez engem nem érdekel. Gyűjtsék csak az adataimat, ha annyira érdekli őket. A valós probléma a vízumigénylés, vagyis azok a rémtörténetek, hogy órákig kell szívni az amerikai vízummal személyesen és gyakran érthetetlen okokból nem adják meg.

Én ezt első kézből nem ismerem, mert valamikor 10 éves vízumot kaptam, ami még mindig tart és amióta meghülyültek, igyekszem is elkerülni, hogy arra menjek.

dolphin 2007.07.31. 18:34:46

En utoljara tavaly tavasszal jartam ezugyben az amcsi kovetsegen, es akkor az volt a tapasztalatom, higy ritka nagy taplo kellett legyel, es szemmel lathatoan hazudjal, hogy ne adjak meg. Babysitterek es csaladlatogatok, ha minimalis papirokkal rendlkeznek, szvsz megkapjak.
(Pontosabban az egy ora alatt, amig varakoztam ket embernek nem adtak meg: ez egy kigyurt kopasz volt es a szoke macaja, akik szornyu angolsaggal magyaraztak, hogy ok valami Amway istenek, es az amerikai Amway-isten haverjuk hivta meg eloadni, es diszdoktorit fognak kapni szemelyesen Bushtol. Ja, es nem is a jo utleveluk volt naluk. Ehhez kepest a konzulno qrva sokaig turelmesen probalta elmagyarazni a dolgot, aztan vegul a koppernek allt feljebb es kiviharzott, hogy akkor mindenki kapja be, es o soha nem megy Amerikaba...)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.07.31. 18:39:23

dolphin 2007.07.31. 18:34:46:
"En utoljara tavaly tavasszal jartam ezugyben az amcsi kovetsegen, es akkor az volt a tapasztalatom, higy ritka nagy taplo kellett legyel, es szemmel lathatoan hazudjal, hogy ne adjak meg."

A statisztika szerint a visszautasítottak aránya így is jóval 10% fölött van (ezért nem leszünk a visa waiver program részei). Eszerint ennyi a ritka nagy taplók/hazudósak aránya. ;-)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.08.01. 10:26:28

nénike · www.ufi.blog.hu 2007.08.01. 08:34:56:
"Az index csak most dolgozta fel a témát:"

Höhöhö, az amerikai jól beszólt.
"Carafano erre egyszerűen válaszolt: az USA-nak nincs mit tárgyalnia az EU-val vízumügyekben. Az Egyesült Államok ugyanis szuverén országokkal tárgyal, bilaterális kapcsolatokban kezeli a vízumügyeket. Régiókkal Washington tehát nem tárgyal."

Az NMS-ek pampogtak (New Member States, ezt most tanultam néhány EU-s tanulmányból, ugye szép?), Frattini erre beszólt, hogy mutassa, mennyire szolidáris az EU, az USA visszaszólt, téma lezárva. Tovább megy a business as usual.

Egyébként egyet kell értsek az USA-val, akármennyire is fáj nekem. Ha ennyi gyanús magyar vízumigénylő van (nem terrorista, hanem valószínűleg nem kívánt gazdasági bevándorló), akkor mire adjon vízummentességet?

Na most ezt hogyan kommunikálja ki a kormányzat? Ha őszintén beszélnek az elejétől fogva, akkor most nem lennének ebben a bajban.

hcrules 2007.08.01. 11:04:42

Ha a világon az összes magyar átmenne akkor lennénk kb annyian mint most a mexikóiak, puerto ricoiak, kubaiak, stb.

Kicsit nevetséges amiatt az esetleges évi 1-2 000 magyar illegálisan ottmaradótól ennyire félni, amikor évente százezrek másszák át a kerítést :/

dolphin 2007.08.01. 20:29:25

Doomhammer,

"Eszerint ennyi a ritka nagy taplók/hazudósak aránya. ;-)"

Abbol kiidnulva, hogy a (vizumjat szandekosan tulolulo) NYi magyar babysitterek kozott, mennyire sotet emberekkel lehet osszefutni, a taplok aranya asszem meg nagyobb is...
süti beállítások módosítása