Gyurcsány-show a Közgázon 2007
2007. június 13. írta: TuRuL_2k2

Gyurcsány-show a Közgázon 2007

Tavalyi (s 2004-es) előadása után ismét a Közgázon járt Gyurcsány Ferenc. Hozott magával sokábrás prezentációt, amire láthatóan büszke is volt. Nem először éreztem úgy, hogy a magyar politikai élet legprofibb szemfényvesztőjének performanszát élvezhetem. Láthatóan igazi államférfiként tekint önmagára, aki nem kényszer hatása alatt teszi rendbe az államháztartást, hanem a köztársaság iránti elkötelezettségből. Előszeretettel beszélt a következő ciklusok Gyurcsány-kormányairól. A felhasznált diák időtávja mindig úgy volt beállítva, hogy őt igazolja, a zavaró évek inkább lemaradtak (pl. a 18-as dia az államadósság alakulásáról). Elmondta, büszke arra, hogy a hiány két év alatt jobban csökken, mint bárhol máshol (22-es dia), de arra kevesebb szót vesztegetett, hogy kinek az érdeme a rekordhiány. S végül persze elhangzott a bűvös nyolcezermilliárdos EU-támogatás is (87-es dia).

Az előadás után volt egy óra, amikor kérdéseket lehetett feltenni. A hallgatói kérdések nagy része meglehetősen barátságos volt (bár a tavalyi fátyolos hangú "ugye 2010 után is Ön lesz a miniszterelnök?" leányt nem sikerült überelni). Furcsállottam, hogy senki nem kérdezett rá az előadás közgazdasági csúsztatásaira, néhol sajátos adatsoraira. Hiába jelentkeztem a legelejétől fogva, Gréczy Zsolt (a moderátor :)) nem adott lehetőséget a kérdezésre. Még tegnap felhívtak az egyetemi HÖK-ből, hogy nem szeretnék, ha nem lennének kérdések, ezért három embert megkérnek, hogy készüljön, s először nekik ad szót a moderátor - ezek egyike lettem volna én. Gréczy Zsolt tehát valószínűleg megkapta a három nevet, a másik két embernek szót is adott. A végefelé már eluntam, hogy mindig másnak ad lehetőséget, s ezért megpróbáltam, felállva, a közben hozzám került mikrofonba beszélve kérdezni, de lekeverték a mikrofont, s moderátorunk és a miniszterelnök látványosan nem vett tudomást rólam. Aztán az egyik hostess-lány jött oda, s elvette a mikrofont. Amikor vége lett az egésznek, odamentem Zsolthoz (akivel egy ATV-s műsorból ismerjük egymást egy ideje), s megkérdeztem tőle, hogy mi volt ez. Azt mondta, nem is vette észre, hogy jelentkezem, s csak nem képzelem, hogy szándékosan nem adott szót. Majd odébbállt. (Valószínűleg ez is hozzátartozik az egyetemi hagyományhoz, tavaly Mészáros Tamás rektor úr játszott el ceremóniamesterként hasonlót.)

Három kérdésem lett volna, beteszem ide, hátha erre jár egy kormányzati kommunikációs főtanácsadó, aki felteszi őket a miniszterelnöknek:

1. A miniszterelnök úr arról beszélt, hogy az Orbán-kormány alatt 50%-kal nőtt az államadósság egy ciklus alatt, a Medgyessy- és a Gyurcsány kormányok alatt 56%-kal (erről valamiért nem készült slide, de nem túl jó minőségű handmade hangfelvételünkön azért meg lehet hallgatni). Közgazdasági szempontból korrekt dolognak gondolja-e nominális államadósság-számok összevetését, az infláció és a gazdasági növekedés figyelembe vétele nélkül? Ha igen, akkor miért a GDP-arányos államadósság (itt a '98-'06-os adatsor, a 2007-2008-ra várt 70% fölötti mutatót még nem tartalmazza) a bevett mutató, s nem a nominális érték?
2. A miniszterelnök úr azt mondta, hogy a 80 forintos kenyeret ki kell fizetni, nem lehet csak 60-at adni. Igazságosnak tartja-e azt, hogy a diákok számára májustól 70-90%-kal nőttek a távolsági tömegközlekedés díjai, míg a 65 év felettiek továbbra is 0 Ft-ot fizetnek? Igazságos-e az, hogy a mai huszon- és harminconévesek járulékbefizetéseiből ma tizenharmadik havi nyugdíjat fizet az állam, ez a korosztály viszont már nem biztos, hogy kap értékelhető nagyságú állami nyugdíjat?

3. Ön hangsúlyozta a gazdaság kifehérítését. Mit mondana ma egy olyan nagyvállalkozóra, aki létrehoz egy kft-t, hogy visszaigényelhesse a családi uszoda- és szauna-építés áfáját, illetve elszámolhassa az építkezés költségeit?

(Ha lesz hozzá kedvem, írok még az előadásról (tények és hazugságok jelleggel), most ennyire bírtam rávenni magam. A Fidesz-reakció mindenesetre harmatgyenge: a közönség egyáltalán nem reagált kritikusan.)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr2698254

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Recommended Webpage 2019.02.17. 02:51:27

Bbdiva 8520 gratis - Fl oxycodone shortage

Trackback: Situs SBOBET Online 2019.02.13. 01:19:11

Hősök szakasza, avagy a hogyan bombázzunk egy várost 50 méterre a föld felett - SpoilerAttack - Filmek és Animék kritikája

Trackback: daftar sbobet online 2019.02.11. 08:30:57

auto wächter gerolzhofen - Is dayquil safe with allegra d

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VIII. Nagyapó 2007.06.13. 22:17:03

Ezzel meg mi van már megint?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.06.13. 22:17:49

Nekem csak rossz minőségű, diktafonos változat van, az sem az egészről (ostoba pda minden 1000 másodperc után abbahagyta a felvételt, hiába volt bőven hely a memóriakártyán). A feltett hangrészlet már zajszűrve és erősítve van. Az ATV honlapjáról elvileg letölthető lesz a videó-változat.

Dr. Minorka 2007.06.13. 22:26:21

Jövőre csak megtanulsz már konspirálni!:)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.06.13. 22:32:08

Talán. Vagy jósoltatok magamnak a Kormányzati Tanácsadó Jósdával, hogy a csillagok állása szerint a miniszterelnök úr óhajtja-e fogadni a kérdéseimet. :)
(Lassan végeznem is illene, túl régóta vagyok ötödéves.)

bugris 2007.06.13. 22:33:01

Na igen, a tisztelt hallgatóknak a végén szét kellett volna cincálniuk, mert ugye ki fogja ezt majd megtenni helyettük? Persze, nem lehetett gondolni azt sem, hogy ez megtörténik, de meglep, hogy mint írod, meg sem próbálták.
A Fidesz reakció meg… És Szíjjártótól mit vártál?
Tegyük hozzá, mindenki másnak ez csak egy médiaesemény volt a tucatból. Téged nyilván közelebbről érintett. Ahogy Sebeők írta egykoron: „ma csöndes nap volt a fronton, csak egy ember halt meg: én”

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.06.13. 22:36:20

bugris: akadtegy-két kritikus kérdés, pl. valaki megkérdezte, mi lett volna, ha 2004 nyarán lát neki emberünk a nagy reformoknak. De általában nem ez volt jellemző. :/

ergé 2007.06.13. 22:36:54

sajnos azt kell mondjam, meggyőző volt - annak a 98%-nak, akik még nem hallottak nominális államadósság-számokról.

az előadás újabb bizonyíték arra, hogy az effajta vegytiszta közgazdasági szemlélet csak számokban, hasábokban és körszeletekben látja a valóságot.

persze kurva egyszerű, hogy 2010-re a vonalak lecsúsznak a kívánt szint alá, és a körszeletekből annyit veszünk el, hogy meglegyen a kívánt mértékű csökkentés.

de hol marad ebből az ember? aki a hasáb levágott végében van, ezért repül az állásából? aki nem tudja kitermelni az előirányzott bevételt szolgáló tandíjat, és ezért nem tud tovább tanulni? stb...

VIII. Nagyapó 2007.06.13. 22:44:45

A másik meg, hogy ezek a szép hosszabb távon szép trendek csupán a konvergencia-program tervszámai.

Most komolyan, ki hiszi el, hogy be is fogják tartani őket a 2010-es választási kampányban?

bugris 2007.06.13. 22:46:51

"valaki megkérdezte, mi lett volna, ha 2004 nyarán lát neki emberünk a nagy reformoknak"

Ja, amolyan közgázos kérdésekre gondoltam, de persze egyértelműen ez A Kérdés. Ezt kellene naponta feltenni neki, mert ez a lényeg, nem az hogy őszödön kifakadt erről.

bugris 2007.06.13. 22:55:43

És persze fogadni mernék, nem tudnád egy egyszerű mondatban összefoglalni a Gyurcsány által erre a kérdésre adott választ :)

Dr. Minorka 2007.06.13. 23:01:13

"Most komolyan, ki hiszi el, hogy be is fogják tartani őket a 2010-es választási kampányban?"
Nem rajta múlik! Az ország elvesztette a pénzügyi függetlenségét (de facto), ikerdeficit van. Ha kedves külföldi pénzpiaci elemzők úgy látják, hogy nem jó üzlet itt dekkoltatni a pénzeket, akkor nagyon nagy baj lenne.

dejavubazz 2007.06.13. 23:02:54

Ugyes eloadas volt. Latszott Gyurcsanyon, hogy gyakorlott prezentator es elvezi a helyzetet, de megis tul tanarosnak tunt, sot, a hasonlatai inkabb egy kozgaz szakkozepiskola elso 2 eveben, nem pedig egy egyetemen illettek volna a hallgatosaghoz, nyilvanvalo, hogy valojaban a tv-nek beszelt, a jelenlevok csupan eszkozul szolgaltak ehhez.

Az idosoros grafikonok eloadot tamogato hasznalata az uzleti elettol sem idegen tehcnika, en rohogtem amikor meglattam, mennyire nem kovetkezetes valasztott a kiindulasi idopont (es persze az idotav, sejjj, hol van meg 2011 :D ).

A "miert-nem-kezdte-hamarabb-a-reformot"-ra - ha jol emlekszem - valami olyasmit valaszolt, hogy keson tudta meg, hogy gond van (tan 2005 oszet vagy telet emlitette, hogy akkor jottek ra, hogy gond van).

Kerdezett egyet egy lany a korhazatszervezesekrol es a az intenziv betegellatasrol (mi van, ha valaki surgossegi ellatasra szorul, de az atszervezesek miatt tavolabbi korhazba kell szallitani), no itt kicsit tanacstalan volt Gyurcsany, es elkezdett arrol beszelni, hogy a betegen is mulik, hogy idoben ellatjak-e, mert ott kell, hogy legyen tobbek kozott a mentok(! :D ) telefonszama a lakasban jol lathato helyen, es igy maris jo esellyel er ki idoben a mento.


"ezért megpróbáltam, felállva, a közben hozzám került mikrofonba beszélve kérdezni"

Hallottam valami olyasmit, - bocs, ha rosszul idezem - "lehetek pofatlan", aztan masik kerdezo kovekezett.
Ezekszerint ez lettel volna te, Turul? :))


-----


VIII. Nagyapó · nagyapo.blog.hu 2007.06.13. 22:14:14
Nem lehet letölteni valahonnan?

ATV: mms://on.line.hu/atv/gyurcsany_20070613_450.wmv

Az Este-ben azt mondta a musorvezeto, hogy az m2-n adjak 22:45-n. Ennek ellenere ott most film megy, lehet a Zarora helyett adjak le, 23:45-tol.

Bummer 2007.06.13. 23:04:33

Az ikerdeficit szóra mindig felhúzom magam. A deficit többnyire iker a mi környékünkön, ugyanis baromi sokat importálunk, ezért a legnagyobb költekező egyben a legnagyobb importőr is. És ki a legnagyobb költekező? Állam bácsi. És mire költi a pénzét? Importál. Még jó hogy iker lesz.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.06.13. 23:11:26

"Lehetek tolakodó", ha jól emlékszem, ezt mondtam. De nem lehetett hallani belőle semmit, az meg még hülyébben vette volna ki magát, ha nekiállok kiabálni a hangosítás ellen. :)

bugris 2007.06.13. 23:12:51

"olyasmit valaszolt, hogy keson tudta meg, hogy gond van"

Ez mondjuk meglepően egyszerű válasz. Veres is ezzel védekezett.
Valamiért az ugrik be, amikor az Éj anyánkban, a börtönben újságolja a főhősnek Eichman, hogy talált egy rafkós, de egyszerű védekezést: parancsra tette.
Egyszerű, világos, csak épp az adott helyzetben az illetékestől elfogadhatatlan.

Dr. Minorka 2007.06.13. 23:17:23

"Ez mondjuk meglepően egyszerű válasz. " Inkább ostobának mondanám, az öszödi hőbörgésből is cáfolható a saját szavaival.

bugris 2007.06.13. 23:21:34

Minorka, értetted, én egy bonyolult és terelős magyarázkodásra számítottam.
Az őszödi beszéd helyes olvasatát meg eszerint nem ismered. Az csak alkalmazott retorikai volt stratégiai célokból. Túlzás a cél, a képviselők felrázása érdekében, vagyis valójában őszödön hazudott. :)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.06.13. 23:22:30

bugris: teljes természetességgel (még ha egy ripacs természetességéről is van szó :)) hazudta, hogy ő nem tudta, s nagyon meglepte.

dowNLoad 2007.06.13. 23:54:03

hahahahahaha V mint Vendetta, kezd valósággá válni, már csak azt kell törvénybe alkotni, hogy aki tagadja, hogy fletó a legjobb (GDP, államadósság, igazmondás, stb...) az olyan mintha a holokausztot tagadná, börtönbe vele!!!! Egyébként fletónál nincs jobb, ezért a következő választás elmarad, amúgy is sokba kerülne!! Takarékoskodni kell, a fidesz csak pazarolna. (a népszavazás is pénkidobás, vajon a hülye svájciak hogy csinálják?)

dejavubazz 2007.06.14. 00:08:31

Turul,

sorry, hogy szabadszajusitottalak. :)


Egyuttal korabbi magamat pontositanam caps lockkal:

"legyen tobbek kozott a mentok(! :D ) telefonszama a lakasban jol lathato helyen, HOGY KESLEKEDES NELKUL TELEFONALASSANAK, HA BAJ VAN, es igy maris jo esellyel er ki idoben a mento."


bugris · bugris.blog.hu 2007.06.13. 23:12:51

" "olyasmit valaszolt, hogy keson tudta meg, hogy gond van"

Ez mondjuk meglepően egyszerű válasz. Veres is ezzel védekezett."

Ennel kisebb hibaert is mentek mar penzugyminiszterek 2002 ota, Medgyessy.

Lehet tudni, hogy mitol ilyen eros ember Veres az MSZP-ben?

Srí 2007.06.14. 07:28:27

Egy részét meghallgattam az ATV-n. Szomorúan kell megállapítanom, hogy ez az ember nagy játékos, aki szakmailag nem tudja felülbírálni a mondandóját (én sem) könnyen hihet neki. Jó szónok, bár számomra nem több egy pszichopata ( vagy annak tűnő) ripacsnál. Nem tudok hinni neki akkor sem, ha véletlenül igazat mond, bár most elég visszafogott volt, mégis, ideges leszek tőle ahogy látom, hallom. A kérdéseket és az azokra adott válaszokat sajnos nem hallottam.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.06.14. 08:19:36

Kollégák, maguk szemantikus varázslat áldozatai lettek.

Ez a prezentáció egyszerűen csodálatos ellenzéki szemmel. Néhány kis gyöngyszem.

3. dia: a tavalyi ismétlése, újra látszik, hogy az Orbán-kormány alatt a reálbér és GDP növekedése egymásnak megfelelő volt.
4. dia: jól látszik, hogy a hazudozások ellenére a beruházások növekedése folyamatosan csökken 2004 és 2006 között.
9. dia: miért is az egészségügyet nem lehet fenntartani, ha ez csak egy kisebb kiadási tétel?

Jön még.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.06.14. 08:25:22

Folytatás.

12. dia: Gyurcsány imád példálózni a szlovák nyugdíjakkal, hát csodálatos módon a szlovák nyugdíj/magyar nyugdíj arány megfelel az átlagkereset arányának.
16. dia: nicsak, a csodálatos hárompillérű nyugdíjrendszer második pillére (magán-nyugdíjpénztár) akadályozza a konvergenciaprogramot? És most ilyet akarnak az egészségügyben is csinálni?
17. dia: Valóban, 67% volt a GDP-arányos államadósság 2006-ban? Mintha azt hazudták volna, hogy 60% körül van. És valóban, az elemzők igazat mondtak és lesz az 70% is? Mintha az ilyesmit állítókat egy éve még hazaárulónak bélyegezték volna a baloldalról.
24. dia: hol van a kelet-európai vetélytársak növekedési üteme?
25. dia: jééé, a 2007-es reálbércsökkenés megközelíti a 10%-ot? Mintha néhány százalékról lett volna csak szó tavaly ...

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.06.14. 08:34:50

Ok, én is gyűjtögetek, aztán majd készítünk egy összesítést videóvágásokkal, linkekkel, ábrákkal. Kommunális szakmai kritika, hehe...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.06.14. 08:45:12

Folytatás.

29. dia: A hatalmas közigazgatási reform során 289 ezer közszolgából csak 16 ezret sikerül leépíteni??? Medgyessy alatt 70 ezer új közalkalmazott lett!
30. dia: mintha közben a nyugdíjkorhatár feljebb ment volna, lehet, hogy azért nő a foglalkoztatottság?
31. dia: a minisztériumi reformok összesen 8000 emberről szólnak? Összesen? Mennyi értelme van itt beavatkozni?
36. dia: valóban, drága a gyógyszertámogatás? Pedig teljesen piaci alapon működik, szemben az egészségügy többi részével. Valóban úgy lenne, hogy az egészségügyben a piaci mechanizmusok mindent drágábbá tesznek?
37. dia: Szeretnek hivatkozni arra, hogy megnőttek az egészségügyi kiadások az Orbán-kormány alatt. Nicsak, a gyógyszertámogatási költségek robbanása teljes egészében az MSZP-SZDSZ kormánynak köszönhető?
41. dia: ez most azt akarja mondani, hogy minél több mandulaműtétet végeznek, annál jobb a régiónak? Ez nooormális?
45. dia: 140 ezer új belépő a TB-be? Kinek a felelőssége, hogy ezeknek eddig nem volt TB-jük és mégis kaptak ellátást?
46. dia: átlagosan 186 ezer forint vizitdíjbevétel háziorvosonként. Most ez kinek szól és mit jelent? Örüljünk, hogy a háziorvosok (ahol nincs krízis, hála a Fidesz-kormány reformjának) több pénzt kaptak a lakosságtól? És mi van a "felesleges igénybevétel csökkenésével, amit annyira hangsúlyoztak? Vagy csak pénzbehajtás volt?
48-49 dia: Miért nem úgy írja, hogy pl. az aktív ágyakon megspóroltak 30 milliárd Ft-ot? (279 milliárd->248 milliárd)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.06.14. 08:48:42

Doomhammer: a videó már letölthető az ATV oldaláról, onnan töltöm. A diák önmagukban félrevihetnek, pl. a 41. diánál épp azt mondta, hogy semmi nem indokolja, hogy ekkora különbség legyen az egy főre eső mandulaműtétekben.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.06.14. 08:48:57

Ja, ezt el is felejtettem.
20. dia: az Orbán-kormány alatt folyamatosan *csökkent* volna az adó? Emlékszünk még az SZDSZ reklámra: rámegy a gatyája ...

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.06.14. 08:58:56

TuRuL_2k2 · ufi.blog.hu 2007.06.14. 08:48:42:
"pl. a 41. diánál épp azt mondta, hogy semmi nem indokolja, hogy ekkora különbség legyen az egy főre eső mandulaműtétekben."

Hogyne. Láss csudát, az USA-ban is ekkora vagy nagyobb különbségek vannak (a cikket most képtelen voltam előszedni). Oka: orvosi szokások megrögzöttsége vagy pénzügyi érdekeltség. Ezek egyikét se tudja a reformmal megváltoztatni, legfeljebb erősíteni.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.06.14. 09:04:52

Doomhammer: persze, a másik példája a császármetszések száma volt, de azt sem csak a financiális motiváció dönti el, hanem jelentős részben az, hogy az ott dolgozó orvosok császár-pártiak-e.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.06.14. 09:17:07

59. dia: a felsőfokú végzettségűek között a legjobb a foglalkoztatás és közben diplomás túlképzésről beszélnek? (nem tudom megállni, bocs: tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2007/06/orszgtervez.html)
60. dia: "több kétkezi munkásra volna szükség kommunikáció szakos picsa helyett (idézet helye: w.blog.hu/2007/02/22/honfoglalas#c255584) és közben a körükben a legkisebb a munkanélküliség, szemben a kétkezi munkásokkal?
61. dia: Nicsak, iskolabusz. Hol is olvastam erről mostanában?
62. dia: tehát csökken a hallgatók száma a felsőoktatásban. Jó tudni. A növekedés legnagyobb része pedig a Fidesz-kormány idejére esett. A tisztánlátás fontos.
63. dia: annak ellenére nőtt a felsőoktatás támogatása majdnem kétszeresére 2002-2006 között, hogy a hallgatók számának növekedése nem akkor történt?
65. dia: Hadd értsünk egyet. A magyar egyetemek vacak képzést nyújtanak és a képzés színvonala jelentősen romlott az elmúlt években (nem tudom megállapítani a romlás kezdetét). Hogyan kíván ezen a kormány változtatni?
66. dia: a hallgatók fele költségtérítést fizet? Tehát a felsőoktatás magánfinanszírozása 50%, messze magasabb, mint bárhol Európában és majdnem annyi, mint az USA-ban, ahol 60% körül van? Akkor ki az ingyenélő?
69. dia: 2008/2009, tandíjbevétel: 6 milliárd Ft. Köszönöm szépen, ez az adat jól jött. V.ö. kis tétel az Alkotmánybíróság indoklásában.
73. dia: A dia címe: nő a nyugdíjasok száma. A diagramon pedig az látszik, hogy enyhén csökken és kábé 10 éve 3 milliárd körül van. Hol a krízis?
(tudni kell, hogy ebből 2 milliárd az öregségi nyugdíj, a maradék ... na, erre kellene figyelni).
74. dia: Vagyis '95-tel összehasonlítva azt látjuk, hogy ugyan az aktív korúak aránya csökken (59->55%), a drasztikus változás azonban abból adódik, hogy gyerekek helyett nyugdíjasok lesznek 2050-re. Mindkét réteg eltartott.

gallicus 2007.06.14. 09:20:56

Szerencsétlen hallgatók!Mit kellett kiállniuk!Én már az Orbán-Gyurcsány vitánál ráboritottam volna az asztalt,vagy betakartam volna mint Ziaul Hak-ot a tányérsapka!Az egyetem máskor olyant hivjon meg aki ért is a dolgokhoz,nem a partvonalról pofázik bele!Láttam a nyökögését Fletónak,már amennyit a tévé leadott belőle!Szerintem ezt is "elkúrta,nem kicsit nagyon!"Ilyen böszmeséget még nem láttam!

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.06.14. 09:29:39

76. dia: hogyne, közben azonban meredeken csökken a gyerekekre fordított költség. Valamit valamiért.
77. dia: muhahaha, paradigmatikus változás egy kerekasztal. Vagyis nyugdíjreform: nuku.
Ajánlott olvasmány a témáról:
www.nemzetierdek.hu/rep.php
NÉMETH GYÖRGY: Nyugdíjreform vagy újabb nyugdíjreform?
78. dia: mi a köze a gázárnak a kőolajárhoz? Megmondom: az, hogy a magyarok ilyen alapon fizetnek az oroszok felé, mert így kötötték a szerződést. Mások nem voltak ilyen hülyék és lényegesen kevesebbet fizetnek. Nagy különbség.
81. dia: 2007 január: új szociális támogatási rendszer. Vagyis jön az újabb durva áremelés. Jó tudni.
83. dia: az Eurostat-ot nevezi meg forrásnak egy becsült (2007 januári) adatra? Ez mindenkit hülyének néz?
86. dia: Dől az EU-pénz. Lapozzunk csak vissza a 18-19. diához! 2010-ben mind a kiadások, mind a bevételek között 3.2% EU transzfer van. Hogy dől a pénz, ha a kiadások között ekkora az EU-transzfer aránya?

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.06.14. 09:33:02

Én szerencsére nem láttam a közvetítést, nem is fogom. Színészi produkciót inkább a színházban nézek. Azt azonban elmondom, hogy a tavalyi prezentációjában is számos grafikon volt, ami a baloldali propagandisták sorában döbbent csöndet okozott. Ezzel a mostanival sincs másként.

Szakadjatok el Cipolla tekintetétől és nézzétek az adatokat.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.06.14. 09:35:19

gallicus: tévedsz, a hallgatók egyáltalán nem szenvedtek.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.06.14. 09:36:22

Doomhammer: pedig nagyon érdemes megnézni, különösen a "megvédem a 40 év múlva esedékes nyugdíjaitokat a populizmustól, bár akkor már lehet, hogy nem én leszek a miniszterelnök" jeleneteket. Az ám az igazi Cipolla.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.06.14. 09:41:15

TuRuL_2k2 · ufi.blog.hu 2007.06.14. 09:36:22:
"Doomhammer: pedig nagyon érdemes megnézni, különösen a "megvédem a 40 év múlva esedékes nyugdíjaitokat a populizmustól, bár akkor már lehet, hogy nem én leszek a miniszterelnök" jeleneteket. Az ám az igazi Cipolla."

Ezeket a trükköket meghagyom az ezekkel foglalkozó szakértőknek. Nem tudunk velük egyet érteni, de nekem meggyőződésem, hogy az ilyesmivel tartós előnyt elérni nem lehet.

Meg kellene vágni a legjobb részeket és feltenni a Youtube-ra. Most innen nem tudom megcsinálni.

Arvisura · http://turoczi.blog.hu 2007.06.14. 09:48:41

Van remény! Rövidesen (jövő hét) várható a kormány átrendezése. Ez volna Gyurcsány túlélési kísérlete. A kétségbeesett verzió: a ibáskirály (Gordonka) lenne miniszterelnök, kispéterke kancelláriafióka, a szilvásgombóc meg titokminiszter (vállalkozzunk ferkóval!)

Maddness69 2007.06.14. 09:54:13

Doomhammer. "nem tudom megállni" Pont ezt szerettem volna kérni. Ez egy tipikusan tirpákbokrétás cikk alapanyag.:) Egyébként ki vagyok tiltva a w blogról.:'(

Citrom ;) 2007.06.14. 10:08:09

Csak akinek türelme van...

Pártoskodunk? Pártoskodunk?

A szavaitokkal igyekszem megfogalmazni a mondanivalómat.
Ez a bizarr gesztikulációjú, nyakigláb viselkedészavaros, ostoba figura, késlekedéseivel együtt is többet tett a nemzet hosszú távú túléléséért, az általunk választott kapitalista alapú gazdaság, mindenki által megfogalmazott keretek közé tereléséért, mint előtte senki. Hasonló volumenű tettet utoljára a szintén közutálatnak örvendő Bokros követett el.
Amiről a jobboldal nem szeret beszélni, és amiért a számok tükrébe -valóságot keresve- nem akarnak/érdekük nézni, az Bokros öröksége. Bokros tette amire OV még rá is tromfolt a szociális juttatások markáns megnyirbálásával, átrendezésével, majd élt belőle mint Marci hevesen. Ja, itt jönne az hogy csúsztatok. Ugggyan máá!

A kérdés inkább az, a Fidesz tényleg folytatja fagyöngy életét? Vajon e képlet tendencia lesz?

A korrupt és semmihez nem értő álbaloldal olyan változtatásokat hajt végre szakértelem nélkül, aminek messzire ható pozitív hatásaiból az okos ám kissé szalonképtelen, nyers, másokat lenéző politikai rivális (áljobboldal) kiválóan megél. Megél, mert a bevezetett változások terhei, plusz a folyamatos ellen kampány eredménye képen újra hatalomra kerül és élvezi elődje által elkészített helyzetet, aminek véghezvitelére ő, valamiért képtelen volt. (Pl. Mikola)

Ezek szerint az már nem is zavar senkit, kik vannak a háttérben? Kik azok, akik igényeiknek megfelelően ténylegesen meghatározzák politikai bábjaikkal a közélet és a magyar piac adta lehetőségeket. Nem véletlenül nem mondom magyar gazdaság.
(Miért? Mert jegyzett vállalkozóink közt a multik nem érik el a 3%-os arányt, de ők adják a nemzeti jövedelem 60%-át és foglalkoztatják a munkavállalók 40%-át. A multik az államnak lehet átmeneti segítség, de hosszútávon bilincs. Ki ne hallott volna x multiról aki a rá kiszabott bírságokat megelégelve törvényt módosíttatott. Ki tett eddig, ki fog tenni ez ellen?)

Az hogy hovatovább banánköztársaság vagyunk, nem Megyó kellett és nem is csak Gyurcsány. Aki ezt állítja, az pirulás nélküli, sehonnai gazember, nem népi és főleg nem nemzeti.
Aki a nemzetet tartja szem előtt és a szívén, annak már régen világos, a fél rendszerváltás óta egyéni gazdagodási érdekek vannak politikai előtérben, a többi csak alibi tevékenység. Ennek ellenére az alibi részen egész jól elvagytok.

Meddig szándékoznak a gazdasági szabályzókat ilyen állapotok között tartani? Addig, míg –ahogy Boross fogalmazta- meg nem születik a magyar arisztokrácia. Addig „lehetővé kell tenni” az eredeti tőkefelhalmozást. Fúúúj! De éljük! Ez van! Mennyi ideje is tart ez a tendencia? 17-18 éve? Tendencia!!! TENDENCIA.

Ki mutatott hajlandóságot tenni ez ellen?
Szerintetek?
Szerintem senki. Ti tervezgetitek a jövőt, bíráljátok más terveit, de vajon kinek a szekerét toljátok? Ne gyertek azzal, hogy ez van ezt kell beosztani, mert ez az észre is áll. A parlamenti szekértáboron kívül is van élet, csak meg kellene pezsdíteni.

Mit akartok számon kérni egy olyan munkán, ami kész sincs. Mi alapján, mikor (ahogy maga a blog is) pártoskodtok. Magam részéről teljesen makulátlannak tartalak benneteket és jobbító szándékaitokat, de minden javító kísérletetek kárba vész, ha egy egyetemi ifjúság képviseletére létrejött, liberálisból lett jobboldali, majd polgári, legújabban nemzeti nagyon hiteles ziláltan definiált párt mögé soroltok. …de pirulás nélkül állítja a mási az, az van morális válságban. Ami igaz, de igaz rá is. Ő nem csal ezzel a figyelem eltereléssel? Nem mutat gátlástalanságot, erkölcstelenséget. Hívő többségüket nem tájékoztatták a csuhások mit illik édes fiam is mit nem?
Szerencsésebbnek tartanám, ha bizalmatokkal –mondjuk- a vállalkozok pártját tisztelnétek meg. Szerintem a parlamentiek részérül tisztulás nem várható. A háttérhatalomtól is csak néhány évre szabadulhatnánk meg (az újrarendeződéséig), ha egy harmadikat juttatnánk kormányra, de legalább lehetne valakire rábízni az ideiglenes alkotmány állandóvá tételét, és a politikai befolyást csak állami szintű érdekekre szűkíthetné.


Fájdalmas vajúdások között megváltoztatják a maradék szocialista irányultságunkat. A műveletnek vége nincs, kétségtelenül mindig van takargatni való, a további kivitelezést biztosítandó. A jobboldal előtt ez nem lehet ismeretlen jelenség, kormányon nem véletlenül nem hagytak nyomokat. Pl. ilyem bagatell dolgok mint jegyzőkönyv

Szóval:

Az egyik kutya, másik eb.

Gyurcsány értékelése, beszámolója, bizonyítványmagyarázata (ahogy tetszik), egy jelentőség nélküli rendezvény, amit megkíséreltek feleslegesen felruházni jelentőséggel.
Nem kellene.
Majd a végén!

…és az elvetett gyűlölködés hogy tetten érhető? „…honnan tölthetném le, hogy jól szétszedjem…”Ezek lennénk mi? Mi, a befogadó (tehát toleráns) magyarok?

Na! Lehet lassan inkább blogot kellene írnom. Ha vóna elég időm…

Bocs az alkalmatlankodásért, bár, szerintem úgysem sokan olvassák ezt végig.

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2007.06.14. 10:10:11

Végül is ezért nem ér lófaszt sem Öszöd, mert a "legszenvedélyesebb igazságbeszéd" of ever óta megy tovább a kamu. Csak pár dolog lett "kibontva" , de ez az egész éppen úgy hazug, mint korábban. Bevallom pukiztam, üssetek mert szenvedélyes vagyok. Besírok.

Szarban vagyunk bazz.
Túlköltekező állam, privilégiumaikért siránkozó érdekcsoportok tömegei, nyugati fogyasztási igényekkel posztkomcsi szervezettséggel és hiedelemvilággal, színvonaltalan politikai közbeszéd és politikusok, 10 éven belül ránk szakadnak a TB killer Ratkó-nyugdíjasok.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.06.14. 10:16:18

Citrom: szerintem ez az összemosás nem egészen helytálló. Meg lehet nézni a '98-'02 közötti és a '02- időszak makroszámait, trendjeit, lehetőleg térségi összevetésben. A "17 év közös felelőssége" egy kis igazságtartalommal rendelkező bűvészmutatvány.

Bummer 2007.06.14. 10:16:42

Citrom, én se olvastam végig, de azért annak üzenetértéke volt, hogy Bogár László volt az Orbán-MEH államitkára.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.06.14. 10:21:18

urbangeri: bizony, messze még a Vágyköztársaság...

Citrom ;) 2007.06.14. 10:21:25

Igen Turul!
Valóban meg kellene végre nézni.
...és végre összefüggéseket illene észlelni.
Tudod onnan az új számviteli törvényt követő időszakból, még Bokros idejéből.

Aztán rá lehet jönni mi van itt, összemosás, vagy hajlam a szelektív látásra.

EnyimLeszel 2007.06.14. 10:22:53

Semmi vírus vagy spyware! Csak móka! Nekem adod a lelked egy napra??? Itten lehet adakozni:
www.spiritaker.atw.hu/lelek.php?nyelv=hun&id=17655

urbangeri · http://ujgen.blog.hu 2007.06.14. 10:25:11

Szamárfül: Ezt meg kitöröltem a végéről, de most mégis, mert vicc meg talán egy kicsit közelebb hoz

--------------------------------------

Nagyon kemény, még akkor is, ha egy hozzám hasonlóan magasan képzett figura relatív sokat keres és ki tudja vonni magát. Ott a dilemma, hogy multi vagy állam. De előbbinél igényesebb/telhetetlenebb?/ is vagyok, nekem az utca is kell, nem akarok yuppie bunkerben élni, legyen az fizikai vagy szellemi...
Hiába vagyok liberális, nem tudom megtagadni gyökereimet, én is 12 évig tanultam magyar történelmet és irodalmat. Kulák nagyi furcsa Mao térképet nyomott 10 éves kezembe. Más megoldás rendszerben hiszek, de szerintem van közös nevező, amit érdemes keresni.

*

Felelőségem teljes tudatában egy normális bolygót akarok átadni a poszthumán életformáknak.

Meg is kérdezem barátnőmnek, hogy őt felvillanyozza-e a tudat, hogy potenciálisan
Kirk kapitány dédmamája? ;)

Citrom ;) 2007.06.14. 10:26:00

Bummer

A fenn írtak alapján nem lehet jelentősége.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.06.14. 10:30:56

"61. dia: Nicsak, iskolabusz. Hol is olvastam erről mostanában?"

Na, ezt sem tudtam megállni.
tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/2007/06/kedvenc.html

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.06.14. 10:32:29

Mtz · tirpakbokretas-reloaded.blogspot.com/ 2007.06.14. 09:54:13:
"Doomhammer. "nem tudom megállni" Pont ezt szerettem volna kérni. Ez egy tipikusan tirpákbokrétás cikk alapanyag.:) Egyébként ki vagyok tiltva a w blogról.:'("

Nocsak, még egy kitiltott.
Rendnek kell lenni, ahogy sri írta.
Úgy néz ki, bugrisnak igaza volt. A Mester valahogy nem szereti a blogunk címét.

Kárpótlásul csak a tirpákblogon való kommentálást tudom felajánlani.

politicus · http://ufi.blog.hu 2007.06.14. 10:44:44

Turul,

A 3. kérdés nagyon gonosz volt...

ergé 2007.06.14. 10:54:18

Ja igen, azt ne felejtsétek ki, hogy olajról mutatott táblázatokat, miközben a Gazpromról beszélt :-)

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.06.14. 11:03:33

A földgáznak nincs világpiaci ára, nagyjából a kőolajét követi. Magyarország gázszállítási szerződésének árai is a kőolaj árához vannak kötve.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.06.14. 11:08:01

Lejött a teljes Gyurcsány-videó, szolid 500 mega.

bugris 2007.06.14. 11:17:32

Csak az első láttam, kétszer futottam neki, nem hiszem, hogy harmadjára végig tudom szenvedni.
Szerintam közgázhallgatók szintjén ez dedós előadás volt. Egyértelmű, hogy nem nekik szólt az egész. A nagyközönség számára viszont profi prezentáció volt.
Nekem az ugrott be az egészről, amikor már két napja dolgoztam egy előadáson, aztán amikor a végére olyan számokhoz értem, amelyek nem igazán támasztották alá az addigi koherens munkámat, frankón lusta voltam mindent újraírni, ekkor jöttek a kicsit más léptékek, időtávok, egy kis nyissz-nyassz, stb.
Igazán szemléletes, és értelmezhető a GDP növekedésről például egy oszlopdiagramm tud lenni 5-től 3 felé csökkenő oszlopokkal. Dehát mennyivel jobban is néz ki egy szépen felfelé haladó piros vonal az teljes GDP-ről. (Ami persze forintban még meredekebb tud lenni, ha igazán kövérnek akarjuk látni a ludat.)
A 2006-al kezdődő idősorok a legszebbek persze, amikor a mester idönként elfelejtette említeni, hogy tervszámokról van szó.
Számomra egyik legkedvesebb pillanat, amikor azt mondja, az államadósságnak nem kell a GDP 60%-nál kisebbnek lennie, elég csak arra felé tartania. Ez a kitétel, mily meglepő, mostanában kerül elő csak gyakrabban, még sok tankönyv sem említi. Az akkori megalkotók ugyanis ezt arra szánták, hogy az átmenetnek ne kelljen drasztikusan gyorsnak lennie. Nem úgy gondolták, hogy egy euro bevezetést célként deklaráló, már EU-tag ország tizenvalahány százalékkal megugrasztja az adósságszintet, aztán onnan csökkentget. Azt meg már csak remélni tudjuk, hogy a 60%-hoz nem csak konvergálni akarunk.

dejavubazz 2007.06.14. 11:36:25

Most hallom, hogy a tegnap ejfel korul az mtv-n leadott verzioban mar nem szerepeltek az eloadas utan feltett kerdesek.

tomo 2007.06.14. 11:48:09

Én várom a folytatást az előadásról. ;)

Devil Inside 2007.06.14. 11:52:12

\"A nagyközönség számára viszont profi prezentáció volt.\"
Ha az agyzsibbasztás a cél és ezzel együtt, hogy az előadó rettenetesen nagy szakértőnek tűnjön. Ugyanaz a technika, mint választékos latinszavak használata kilométerhosszú - nagyjából értelmetlen - körmondatokban.

off
Hamár profi prezentáció: inkább pl. Guy Kawasakit érdemes olvasgatni (www.guykawasaki.com) ill. az előadásainak videóit nézgetni (némi van a youtube-on is, nekem megvan egy teljes Art of the Start előadása, de már nem tudom, honnan szedtem).

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.06.14. 13:08:11

(Doom, nagyon teccik ez a tirpákblog...)

bugris 2007.06.14. 13:31:29

Osztom.
És megpróbáltam modellezni a Gy.F. mester gazdaságfilozófiáját Civilizésönben, de mindig lenyomnak a francos poroszok vagy a kocsog görögök.

tomo 2007.06.14. 13:43:20

jó ez a tirpákblog! :)

sHelf 2007.06.14. 14:10:21

nekem az tűnt fel, hogy arra persze nem válaszolt, hogy 'lenne-e ma egyetemista'. csak valami zavaros 'amikorénpécsett14ágyasszobában' típusú nosztalgiába kezdett, mintegy közvetve bizonyítandó, hogy nekünk mennyivel jobb. mindezt a kérdés feltevése után jó 10 másodperces szünettel.

nyilván nem ez volt az évszázad kínzó kérdése, de azért sztem kibújt a szög a zsákból. ott volt benne mélyen, hogy 'hát nem bazmeg, nem lennék ma egyetemista.'

bugris 2007.06.14. 14:10:31

Na tessék, a kérdések minden várakozását felülmúlták.

"Lenyűgöző volt a tegnapi hallgatóság. Udvariasság nélkül mondom ezt. Egyszerűen lenyűgöző. Olyan rezzenéstelen figyelemmel követték mindazt, amit mondtam, hogy az káprázatos. A kérdések minden várakozásomat felülmúlták. (...) Nyoma sem volt ellenségeskedésnek. Ha volt is „hangulat”, akkor inkább azt éreztem, hogy tessék tovább csinálni a már megkezdett változtatásokat.”

blog.amoba.hu/blog-3.php?oid=T41a82198b2f16089a0980c95f611b00

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.14. 14:40:22

Ez egy régi és politikai iskolákban tanított trükk. Mindkét oldal alkalmazza és fordított helyzetben is sokan így jártak volna. Jobb helyeken ezt úgy védik ki, hogy a kérdéseket, vagy a kérdésfelvetők nevét kisorsolják.

Guild 2007.06.14. 14:41:17

és a közgáz hallgatóság magábaszívta azokat a technikákat, amikkel végig lehet hazudni akár másfél-két évet is, hogy majd ha ők lesznek a pártközgazdászok, ők is ilyen ügyes trükkökkel tudják megszépíteni a főnök előadásait

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.06.14. 14:41:49

Persze, hogy nem volt nyoma "ellenségeskedésnek", jó ember a kommunikációs főtanácsadó úr, érti a dolgát.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.14. 14:42:27

bugris

Ott a blogja, lehet regisztrálni és beírni a felvetést.

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2007.06.14. 14:44:43

IGe: szorgos kezek előmoderálják a Gyurcsány-blogot, nem úgy van az, hogy a köztársaság ellenségei csak úgy bepofátlankodnak oda...

bugris 2007.06.14. 14:44:49

Igazából épp azon morfondírozok. Mert ma simán tudtam volna elsőzni :))

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.06.14. 14:54:29

fletó hátán, vádliján, netán sarkán nincs egy gomb, hogy "moderál"?!

exit · http://nubabel.blog.hu 2007.06.14. 15:33:56

"A kormányfő szerint az ellenzék túszul ejtette a beszédet, s ezáltal Magyarországot is."

LOL.

IGe · http://vilagnezet.blog.hu/ 2007.06.14. 15:37:48

TuRuL_2k2

Ebben az esetben én megkísérelném, és ennek a tanulságávak kiegészíteném ezen cikket. Ő ugyan is egy államszolga és ha más nem hívatalos úton köteles fogadni és válaszolni is ezen kérdésekre.

A törvény szerint 30 napon belül. (ja az más kérdés, hogy náluk a jogállamiságot mindkét nagypárt partvonalon kívülre helyezte)

Bummer 2007.06.14. 15:48:09

Válaszol is. De azt nem mondja be az MTI.

bugris 2007.06.14. 16:19:53

Megtettem. Beírtam a GyF-blogba. Borzongató érzés volt.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.06.14. 22:28:21

bugris · bugris.blog.hu 2007.06.14. 16:19:53:
"Megtettem. Beírtam a GyF-blogba. Borzongató érzés volt."

Meg is jelent? Nanemá.

bugris 2007.06.14. 22:36:33

Megjelent. Hátsó ajtón besurranva támadok. :)Egyelőre nem sikerült annyira adnom a hülyét, hogy ne lógjak ki a mezőnyből. De lassan majd egyre nagyobb böszmeségekkel fogok bomlasztani.
Valójában persze arra hajtok, hogy egyszer lankadjon a moderátorok figyelme, és tudjak lőni egy screenshotot, amint megjelenik a GyF-blogon a fopunepa :)
Addig is találgathatsz, melyik komment volt az enyém.

bugris 2007.06.14. 22:38:29

s-el, persze, gondolom vágod. Szerintem írogathatnánk be rendszeresen többen is.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.06.14. 22:39:12

Hmmm?

"uffi 2007-06-14 15:40

Eddig is tudtam, hogy soha nem fogok fideszre szavazni, csak azt tudtam, valami taszító undorító van az összes megnyilvánulásukban!
Navracsics ma összehord hetet-havat, csömör ez a stílus!
Hát ezért! Olyan messze van tőlem ez a nagyfokú aljas stílus, hogy belehalnék, ha
oda kéne ikszelnem!"

Remélem, nem buktattam le a nikkedet.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.06.14. 22:41:16

bugris · bugris.blog.hu 2007.06.14. 22:38:29:
"s-el, persze, gondolom vágod. Szerintem írogathatnánk be rendszeresen többen is"

Ellenségesen moderált helyszín ellen nem lehet helyben felvenni a küzdelmet. Legfeljebb szórakozásról lehet szó, annak meg fárasztó.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.06.14. 22:43:13

Na most szándékosan nem azt másolom be, amire gondolok.

"radar 2007-06-14 16:18

Mi a jó poén halála? A még jobb poén. Eőrsi "hazavágta" őt."

Meleg, meleg?

bugris 2007.06.14. 23:06:31

Ahogy látom, azért volt annyira zavarbaejtő a kommentem, hogy senki sem reagált rá.

VIII. Nagyapó 2007.06.15. 00:27:51

Tavaly én megpróbáltam a Gyurcsány-blogon feltenni a kérdésemet arról, hogy hogyan is gondolta, hogy az infláció 2010-ig (?) beragad (talán 5-6%-on? nem emlékeszem), amikor akkoriban még az volt a hivatalos Euro-céldátum. Még talán azt is hozzá tettem, hogy előtte gyorsan be kellett volna shortolnom a forintot.

Nem válaszolt - a kommentelők viszont szépen leugattak, hogy hogy lehetek ilyen rosszindulatú, pusztán csak a Miniszterelnök Úr beégetése céljából... Merthogy rontom a hitelességet, ami káros - vagy valami ilyesmi :-)

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.06.15. 10:00:36

VIII. Nagyapó · nagyapo.blog.hu:
"Nem válaszolt - a kommentelők viszont szépen leugattak, hogy hogy lehetek ilyen rosszindulatú, pusztán csak a Miniszterelnök Úr beégetése céljából... Merthogy rontom a hitelességet, ami káros - vagy valami ilyesmi :-)"

Rosszindulatú voltál, ez a helyzet, megérdemelted. A Miniszterelnök Urat csak a rosszindulatúak bombázzák kínos kérdésekkel.

Mucin 2007.06.15. 11:37:44

Én azt a kérdést tettem volna fel Gyurcsánynak, hogy még mindig igaznak találja a tavalyi közgázos diával alátámaszott állítását, ahol azt bizonygatta, hogy ha a fene fenét eszik is mindig 2%-kal teljesítünk az EU15 felett?

szejler 2007.06.15. 12:34:26

Franz előadásának tartalmi részét most kihagynám.
(tényleg profin csúsztat ahol kell, de enélkül ugye már rég nem lenne a helyén)

Emlékszem, még 2004 koraőszén nézegettem a RAI1-et nyelgyakorlás okán, amikor legnagyobb rémületemre a mi Ferencünk gyalogolt be a privát nyelvórámba este 11 táján.

Ferenc, Frattini (akkori olasz külügyminiszter) és néhány elemző csevegtek vagy 2 órát az EU jövőjéről, problémáiról stb, de nem ez volt az érdekes.

Az operatőr a műsor kezdete után úgy 10 perccel, kiszúrta Ferencünk túlmozgásos végtagjait, és beléjük szeretett.
A következő két óra, a világ legkínosabb nagyköltségvetésű bábshow-ja lett. Kéz és lábkörzések, dobolás, bokabillegtetés változatos ritmusalapokra, és a szarházi operatőr(ök) valósággal ihletett állapotban kevertek, vágtak, közelítettek. Az Eu jövője meg a sok professore, díszletté váltak Ferencünk bokája mellett.

Két fetrengőgörcs között meg azért imádkoztam, hogy fejezzék be amilyen gyorsan csak lehet, ez a Teletubbie mégiscsak az orzágot képviseli.

Zsolt 2007.06.19. 11:00:14

Oké, hogy Gyurcsány kozmetikáz alaposan, amikor a változtatások hatásairól beszél, amik cseppet sem kellemesek, de közgazdász egyetemistákként a lehúzás mellett mondhatnátok pár tanácsot, hogy akkor most mit is kellene csinálni, hogy jobb legyen? Nektek, mint leendő közgazdászoknak jóval nagyobb rálátása van erre. A Fidesz, ha jól tudom, minden megszorítás ellen van, az adócsökkentés pártján. Ez lenne a megoldás? Vagy valami más?

Zsolt, egy hozzá nem értő infós

VIII. Nagyapó 2007.06.19. 12:33:10

Sztem elég valószínű, hogy nem ígérhetnénk mást, mint vért, verejtéket és könnyeket. Legfeljebb mást kellene megvágni. Ráadásul ha csak 2008-ig tartjuk magunkat a konvergencia-program számaihoz, és aztán ismét kezdetét veszi egy választási osztozkodás, akkor fiskális szempontból még mindig sokkal rosszabb lesz a helyzet, mint a Fidesz alatt volt - jó, ha nagyjából stabilizálni sikerül az adósság/GDP arány növekedését.

Ami jobboldalról - ellenzékből! - szerintem értékelhető javaslatként eddig elhangzott:

- A reformalap - ha jól sejtem, ez olyan adóemelést takarna, amit nem lehetne szociális kiadásokra elszórni, és némi garanciát jelentene arra, hogy csak átmeneti elvonás. Ez akkor kevésbé fojtaná le a növekedést is. De lehet, hogy nem jól sejtem.

- A kiadások reálértéken való befagyasztása; ezt nem tudom, részleteiben hogy gondolják, de aránylag jól kommunikálható, és ha hosszabb ideig és mindenféle állami kiadásokra vonatkozólag tartani tudják, akkor a jelenlegi 53% körüli kiadási szint mellett minden évben a növekedés felével csökken a hiányszám (vagy legalábbis a reál-hiány). Attól függően, hogy a gazdasági növekedést mennyire fojtja le a csomag, ez olyan évi 1-2% javulás.

Emellett nyilvánvaló, hogy a választások előtti ÁFA-csökkentést legalábbis vissza kellett volna csinálni, a gyógyszer- és a gázártámogatás megvágása igen valószínű, hogy elkerülhetetlen volt (kiadás-befagyasztósdit inkább csak ezután érdemes játszani), hasonlók. Ja, és feltehetőleg megint vissza kellett volna fogni kicsit az autópálya-építéseket - bár lehet, ezek "egyszeri költségként" jobban kommunikálhatóak a piac felé is.

És - ehhez hasonlót is mondtak, csak nem fejtették ki - a bevételek szinten tartása mellett nagyon valószínű, hogy érdemes volna tényleg jól nekimenni az adórendszernek is, hogy az kevésbé fojtsa le az inflációt, jobban ösztönözzön a munkára. Szélesebb körben szétteríteni az adókat, megadóztatva a vállalkozókat is, és inkább a fogyasztást terhelő bevételeket növelni, hogy a többit nyugodtan csökkenthessük. A most bevezetett szigorítások mellett az ingatlanadó bevezetése az előbbire pl. nem feltétlen hülyeség; a Vámosi-Nagy Szabolcs féle verzió, hogy legyen levonható az SZJA-ból - így csak azoknak plusz teher, akik amúgy nem fizetnek. A nyugdíjasok valamifajta kompenzálását oldják meg másképp (és más - tőlem akár 14. havi nyugdíj - jogcímen, mert kölönben minden ház hirtelen a nyugdíjasoké lesz - bár fene tudja, az örökösödési illeték megfelelő használatával, ez is elkerülhető :-) )


Na, ez szép lett, megpróbálom majd számszerűsíteni a tételeket, lehet, lesz belőle egy poszt is :-D

VIII. Nagyapó 2007.06.19. 12:35:39

"kevésbé fojtsa le az inflációt" = "kevésbé fojtsa le a növekedést"

martamama 2008.02.06. 16:13:54

Tanulhatnátok a Miniszterelnök Úrtól, soha nem volt még emberségesebb közszolga, mint ő. A fidesz csak állandóan csak kivonulni tud, teljes fizetésért, Ellenzékünk sem volt még ilyen gátlástalan, gáncsoskodó, nemzetellenes,mint ők. 1998-ban sajnos rájuk szavaztam,mert azt hittem,hogy fiatalságuk, romlatlanságukkal majd az ország sorsát előre viszik, mégha viktor farmerben van is. Hamar kikupálódtak,hogyan kell behozni a lemaradást a vagyoni helyzetük az egekbe szöktek,Értem én,miért ragaszkodnának továbbra is a hatalomhoz,könnyen belejöttek a vagyonszerzésbe, és mindent elkövetnek a jelenlegi kormány lejáratásába, Ők hazudtak csak igazán,de ezt már a sok "pőlgár" már sajnos elfelejtette. Egyre senki nem gondol, Ha ók kerültek volna hatalomra,már régen nem lennének a föld szinén sem a nép haragjától, viktorka nem nemzeti hős lenne, és nem szegény áldozat, akit letaszítottak a trónról, és nem kaphatta meg a Dunán úsztatott koronáját. Almát még kaphat, ha jól visekedik, és a fizetéséért bennmarad a parlamentben.A iniszterelnök Úrnak jó egészséget és erőt, hogy vére tudja vinni javító intézkedéseit, nincs egyedül, sokan vele vagyunk, és nem csak dumálni kell kedves véleményt nyilvánító társaim,mondjon valakimég egy olyan embert, aki ki tudná húzni az országot a gödörből, fogadni mernék, hogy nem tudnak.

ergé 2008.02.06. 16:20:01

ez most egy hekk???
:)

Téglagyári Megálló 2008.02.06. 16:21:43

Azt rántva szeretem, no de ez?

bugris 2008.02.06. 16:47:04

Azt én sem tudom, de a pőlgárnak is van fájdalomküszöbe. ;)

(A Miniszterelnök Úr véréről meg biztosan sokan remélik, hogy vinni tudja a javító intézkedéseit.)

LT 2008.02.06. 16:53:15

és ez index.hu/politika/belfold/marad3425/ ?

súlyosan dezinformált pénzügyi körök!

noname 2008.02.06. 17:59:39

"Értem én,miért ragaszkodnának továbbra is a hatalomhoz,könnyen belejöttek a vagyonszerzésbe, és mindent elkövetnek a jelenlegi kormány lejáratásába, Ők hazudtak csak igazán"

huhú huhú szélsőszocdem provokáció, zavart érzek az erőben! "vére tudja vinni javító intézkedéseit"? bárcsak már vinné a vére az intézkedéseit, le egy lefolyón!
süti beállítások módosítása