Che Guevara-ról megint
2007. május 29. írta: sHelf

Che Guevara-ról megint

Tudom, lerágott csont ez a Che téma, de figyelemre méltó, ahogyan Marsovszky Balázs elképzeli ezt az egész dolgot. A FIB honlapját böngésztem, és ezt muszáj idéznem.

A Guevara-szimbólum azt jelenti, hogy viselői nem fogadják el a társadalmi, a politikai, a gazdasági struktúra igazságtalanságait; nem tekintik eleve elrendeltnek, vagy megváltoztathatatlannak azokat. Nekünk, baloldali fiataloknak ez büszkén vállalható. Guevara reformer volt! A reformokat támogatjuk, és nem fordulunk vissza, mert semmi nem eleve elrendelt vagy megváltoztathatatlan.

Tudjuk, hogy az Ő élete összetettebb és ellentmondásosabb, mint bármely más kortársáé. Nem mentjük fel a gyilkosságok és az erőszak miatt. Che eszközeit és módszereit vitatni és bírálni lehet, a céljait viszont nem.

Ez már majdnem a cél szentesíti az eszközt. Most nem akarok itt túlzó analógiákat felállítani, szerintem a szöveg magáért beszél. Bájos a párhuzamvonás a gyurcsányi és a guevara-i reformok között is... Ezt ők így gondolják. Hát azonosuljon ezzel, akinek két anyja van.

(PS: szerintetek ha nem készült volna róla egyetlen jólsikerült fénykép sem, akkor is ilyen trendi lenne?)

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr2388721

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ergé 2007.05.29. 12:04:24

Shelf, ez egy tiltott önkényuralmi jelkép, le kellene cserélni vmi másra...

sHelf 2007.05.29. 12:11:36

ergé: így jó? :)

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2007.05.29. 12:23:19

Vicces,hogy pont vele akarnak azonosulni. Kongóban valahogy annyira nem szerették,főleg miután otthagyta őket a szarban. Bolíviában sem túlzottan hiszen ott is ölték meg, és a mai napig sarlatán Fernandóként gúnyolják. Meg még sok mindenki mást is miatta. Kegyetlen vadbarom és gyilkos volt,nem hős ahogy újabban divat beállítani. Segített az egyik diktátornak elzavarni a másikat,majd belefogott mindenbe amihez köze sem volt(Kongó,késöbb Bolívia) Egyébként megfordult Európában is. Hát,reformokat azt pont nem akart. Egész Dél Amerikát összevérező szocialista forradalmat viszont igen. Szerencsére erre esélye sem volt mivel a Bolíviai rangerek lelőtték mint a kutyát.

ergé 2007.05.29. 12:30:04

:-)

Oké, pedig már fogalmaztam a feljelentést :-D

Kieran Hayes 2007.05.29. 12:31:38

Én is éppen ezen gondolkodtam... Guevara legalább felment a Sierra Maestrába, meg a kongói dzsungelbe, iszonyat körülmények közé, ezek meg rögtön szédülni kezdenek ha nincs flaszter a talpuk alatt. Hogy néz már ki ez a Marsovszky is... biztos sokáig bírná a dzsungelben.

ergé 2007.05.29. 12:36:46

Ernesto Guevara Magyarországon, 1960 decemberében, 7 hónappal Gyurcsány Ferenc születése előtt :-)

www.rev.hu/html/hu/rendezvenyek/sziget/13.jpg

exit 2007.05.29. 12:48:48

www.mszp.hu/gf.php?fcFajl=kepek/50377.jpg

www.rev.hu/html/hu/rendezvenyek/sziget/13.jpg

már egy postban volt erről szó, de a hazai che alterego versenyen tényleg indulhatna barátunk.

crayfish 2007.05.29. 14:42:48

Egy előző poszthoz már írtam, hogy ha Che barátunk úgy nézett volna ki, mint Horn Gyula, akkor már régesrég elfelejtette volna mindenki.

És vajon mi köze van a nagytőke érdekeit pofátlanul kiszolgáló mai magyar "baloldalnak" Che Guevarához meg a többi komcsi forradalmárhoz?

k|M 2007.05.29. 15:45:26

Horn Gyula legyen a te Che-d.

dowNLoad 2007.05.29. 16:40:45

Nemzeti-szocialista, kommunista, szocialista, globalista. ki-ki válszthat ízlése szerint. (mármint, hogy melyik a legrosszabb) Személy szerint mindet elküldeném egy távoli bolygóra.
(a szabadkőmőves új világrendet akarókkal együtt)

Dr. Minorka 2007.05.29. 16:56:47

scheerti!
Ha az ostoba, gonosz butaság fájna, akkor te elmehetnél szirénának:)
Jó dolog, hogy egy ilyen mély, egészen mély szakértő sorait olvashatja a mezei olvasó, mert így első kézből tudhatja meg hogy Boliviában, hogyan vélekednek Guevaráról. Abban a Boliviában, ahol történetesen egy bizonyos Evo Morales az elnök. Mondhatni a mintareformista:)
"hős ahogy újabban divat beállítani" Amennyiben ez az újabban azt jelenti, hogy kb. 1959 óta:)
Azért érdekes a tartalmas hozzászólásod, mert jelzi, hogy Marsovszky Balázs szinvonala alatt is van még élet - és ez nem kis teljesítmény!

doomhammer 2007.05.29. 17:12:23

scheerti · scheerti.blog.hu 2007.05.29. 12:23:19:
"Szerencsére erre esélye sem volt mivel a Bolíviai rangerek lelőtték mint a kutyát."

Jelenlegi elfogadott álláspont szerint a KGST-ből árulták be és bolíviai kalandját eleve úgy szervezték, hogy onnan ne térjen vissza. Közvetlen munkatársa, akiben árulóját sejtik, Stasi-ügynök volt.

Így járnak a kiöregedett forradalmárok. Nagy tanulság ez a FIB-eseknek.

Dr. Minorka 2007.05.29. 17:21:37

Elfogadott álláspont?
Kiöregedett forradalmár? 39 évesen?:) Nagyon kegyetlen vagy!

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2007.05.29. 17:33:02

Dr. Minorka!

Már vártam az első kommunistát aki majd jól megmondja a frankót. 1959 óta hős? Kinek a szemében (Vörös) csillagom? Fogadjunk,hogy ezt olyan könyvben olvastad ahol még Lenin elvtárs mosolygott rád ha kinyitottad! Számtalan dolog közrejátszott abban,hogy ez a komcsi pöcs népszerű lett. És mindig lázadó,mindennel elégedetlen szocialista süldők használták a képét meg a nevét mint amilyen te is vagy!( Ha már egymás sértegetésénél tartunk) Nyilvánvaló,hogy élete végére csak egy csapat hozzá hasonló ökör támogatta a nagy dél-amerikai forradalom gondolatát. És ez nem csak abban nyilvánult meg,hogy nem adtak neki segítséget semmihez és nem hittek benne hanem abban is,hogy hagyták a dzsungel közepén megdögleni. Próbálj meg átlátni kicsit a vörös ködön és ne a Diarios de motocicleta romantikus figurájaként tekints rá. Sosem vontam kétségbe,hogy segíteni akart a szegényeken! A módszerei viszont undorítóak voltak. Az,hogy szocialista forradalomnak nevezett kegyetlen és véres felkelésbe taszított több idegen országot szerintem nem meríti ki a reformok fogalmát...

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2007.05.29. 17:43:14

És továbbra is fenntartom azon véleményemet,hogy ha hagyják egy Kongói börtönben megrohadni akkor a kutya nem emlékezne rá. A La Cabaña börtön parancsnokaként még Kubában több száz(!) Batistához hű tisztet végeztetett ki,csak ez valahogy nem illik bele a nagy szocialista hős képébe. Az a vicces,hogy Bolíviában a helyi lakosok sem segítettek neki. Ha már annyira rá szeretnél menni a hiteles beszámolóktra akkor keress rá,hogy a kubai emigránsok miképp emlékeznek rá vissza!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2007.05.29. 18:45:01

Carlos pólót szeretnék!
Ő úgyis legtöbbször itt edzőtáborozott két gyilkosság között a Bakonyban, szinte már magyarnak számít. Bár az igaz, hogy annyi vér nem tapad a kezéhez, mint a másik latin kommunistának, de akkor is szebben gyilkolt.
Csak nincs olyan karakteres, fotogén feje.

Gabe 2007.05.29. 18:46:59

Ajánlom figyelmébe a fibes népségnek Széchenyi Istvánt, aki magyar is volt, reformer is volt, és a legenda szerint úgy kezdett neki a reformoknak, hogy felajánlotta egy évi jövedelmét a magyar nyelv ápolására.
Na ezt csinálja meg az ő nagy refomerük!

Dr. Minorka 2007.05.29. 20:46:19

Scheerti!
Kegyél szíves kiköpni a szádból a szappant, mert habzó szájjal folyton hülyeséget beszélsz!:)
Attól, hogy az elvakult gyűlölködésedre felhívom a figyelmet még nem vagyok kommunista (szegényekket meg egyáltalán nem emlegettem).
A tényekről nem kellene vitát nyitni. Te sem azért másztál fel a hordóra, mert Guevarát jelentéktelen embernek tartották!
"A La Cabaña börtön parancsnokaként még Kubában több száz(!) Batistához hű tisztet végeztetett ki,csak ez valahogy nem illik bele a nagy szocialista hős képébe" Egyrészt nem tudjuk, hogy mennyit (156-550 az ismert becslések szerint), másrészt nem tudjuk, hogy ebből mennyi volt az ártatlan és mennyi volt a gyilkos, mivel a vádlók Battista gyilkosai áldozatainak hozzátartozói voltak, és nem igen adtak a jogi formaságokra.

doomhammer 2007.05.29. 22:24:04

Dr. Minorka 2007.05.29. 17:21:37:
"Elfogadott álláspont?
Kiöregedett forradalmár? 39 évesen?:) Nagyon kegyetlen vagy!"

Sajnos legközelebb csak a hét végén tudom
előszedni a forrást, most csak emlékezetből
tudom rekonstruálni. Che Guevara az akciózásaival
kellemetlenné vált és ezért eleresztették a kezét.

Úgy adódott, hogy a bolíviai kalandra
a legmegbízhatóbb harcostársai kísérték el.
Nem is jöttek vissza.

Dr. Minorka 2007.05.29. 23:14:31

Nem kellett különösebben tenniük semmit, hogy elvesszen. Mintaszerűen balfácán akció volt - ebben az értelemben persze lehet példaképe az MSZP-nek.

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2007.05.30. 12:31:37

Attól, hogy az elvakult gyűlölködésedre felhívom a figyelmet még nem vagyok kommunista..


Ezek a gondolatok leggyakrabban a következő emberek száját hagyják el: Gyurcsány,Lendvai,Szili,Hiller,Kóka és társaik.( Az már a te dolgod,hogy beállsz e a sorba magad is.) Itt mindenki meg van hülyülve a gyűlöletbeszéddel mióta néhány ökör árpádsávos zászlót kezdett lobogtatni. A komenisták meg megfújták a fasiszta trombitát és aki bármi rosszat le mer írni az ő kamarádjaikról az maga Hitler,de legalábbis az Antikrisztus.. Che megitélése sokat romlott mióta kiderült egy-két turpissága. Én csak azt tartom furcsának,hogy 2007-ben egy ifjusági tömörülés ami csontig benyal a kormánynak kikiálthat egy ilyen embert példaképének.

Dr. Minorka 2007.05.30. 20:45:52

Scheerti!
Szerintem egy kicsit árnyaltabb elemzés nem ártana. Kóna és Gyurcsány, mint kommunista? Na!
Latin-Amerikában Guevara népi hős/szent. Jobboldali kormány csak mutatóban van, és van legalább három olyan, amelyik kifejezetten közel van hozzá.
\"Én csak azt tartom furcsának,hogy 2007-ben egy ifjusági tömörülés ami csontig benyal a kormánynak kikiálthat egy ilyen embert példaképének.\"
Ha ezt úgy fordítom le, hogy egy szélsőségesen piacpárti, prokapitalista politikát folytató párt ifjúsági tagozata éppen harcosan kiáll egy szélsőségesen piacellenes, antikapitalista ember mellett, azzal a felkiáltással, hogy ugyanazon a szellemben dolgoznak, mint a nagy példakép, akkor a képlet tényleg érdekes. Különösen elmeorvosok számára...

scheerti · http://scheerti.blog.hu 2007.05.31. 07:54:41

A legviccesebb az egészben csupán az,hogy minden nemzetnek volt mártírhalált halt forradalmára,mégis az ő arcképével ellátott pólók a legnépszerűbbek!

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2007.06.02. 21:53:00

Dr. Minorka!

Ki a kommunista egyáltalán?
Az igazi kommunista arról ismerszik meg, hogy különös anyagból van gyúrva: sarlóval borotválkozik és kalapáccsal veri a f@szát, amíg csillagokat nem lát. Esetleg még az a személy is kommunista, aki ha megszólal, hazudik, ha megmozdul lop, ha fizet, akkor meg csal. Mert Lenin ki nem adott titkos emlékkönyvéből tudjuk, hogy mit kell egy kommunistának tanulni, tanulni, tanulni: lopni, hazudni, csalni. Sőt: ezeket nemcsak tanulni, hanem tudni is kell.

Dr. Minorka 2007.06.03. 00:28:08

Még!:))) Ez ollan szép volt.
Ui.: Ha még a verescsillagoktól esetleg tudnál olvasni: nem én kommancsoztam. Bagatell:)

Nomnte 2007.06.03. 02:29:41

"Nekünk, baloldali fiataloknak ez büszkén vállalható. Guevara reformer volt!"
____
Az bzdmg! Hitler pedig maga volt a reformátor.

teddyde 2007.06.03. 04:36:14

...és csendben visszacsúsztatod az ágy alá a mejnkampfot, nehogy anyu észrevegye

Gabe 2007.06.03. 07:30:03

teddyhaver hazagyütt a buliból bebaszva, és mivel nem szedett föl egy csajt sem, itt nyomja a szokásost.

Nomnte 2007.06.03. 14:11:47

off.

teddy, mi lenne ha a fölös engergiádat, nem ezen a blogon, hanem a gumikecskéden vezetnéd le?

on.

teddyde 2007.06.03. 23:18:24

Ó, már "szokásos" vagyok? Húdegúú

doomhammer 2007.06.04. 00:50:35

Na végre, megtaláltam.
Konok Péter: Che Guevara
Rubicon, 2006/8

A végállomás: Bolívia

Che utolsó akcióját hosszas készülődés előzte meg. Még Prágában felkereste őt a kubai titkosszolgálatokat irányító Juan Almeida, aki tájékoztatta a latin-amerikai viszonyokról. Che - különösen azóta, hogy Fidel Castro nyilvánosságra hozta csak halála utáni közlésre szánt \"búcsúleveleit\" - úgy érezte, Kubában már nincs sok keresnivalója: saját elégedetlensége és Fidel ügyes taktikázása teljesen kiszorította őt egykori hazájából. Viszont úgy látta, másutt tehet még szolgálatokat a forradalomnak, ezért beleegyezett, hogy Havannába utazik, majd Latin-Amerikába megy - forradalmat csinálni. A választás Bolíviára esett, ahol már egy ideje kapcsolatokat építgetett egy német-argentin aktivista, Tamara Buncke, mozgalmi nevén Tania.
A \"feledhetetlen partizánlány\", ahogy egy róla szóló életrajz elnevezte, bejutott a legmagasabb bolíviai körökbe is, de mindez a gerillaharc szempontjából nem sokat számított. Az már annál inkább, hogy Tania mögött a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi állt, a Stasi mögött pedig - vélhetően - a KGB ... És egyik szervezet sem igazán táplált rokonszenvet a \"maoista\" Che irányában. Gyanús körülmények között folyt a gerillacsapat kubai felkészítése is: Raul Castro és Juan Almeida kezdeményezésére a Chét követő \"kemény mag\" került a csoportba, csupa vezető beosztású \"guevarista\". Nem véletlen, hogy utóbb sokakban felmerült a gyanú: Castro talán így akart megszabadulni belső \"baloldali ellenzékétől\".
...
Tania - véletlenül vagy felsőbb utasításra, nem tudhatjuk - egy autóban felejtette a gerillacsapatra vonatkozó iratait és fotóit, amelyeket a rendőrség megtalált.
...
Nem kellett hozzá egy év sem, és a világ számtalan országában Che képmásával a zászlóikon vonultak harcba a fiatalok a kapitalizmus ellen. Miközben az USA gratulált Barientos elnöknek a \"sikeres akcióért\", Che mártírhalála után ismertebbé, sőt fontosabbá vált, mint életében. Az ellentmondásos, sokszor zavaros, gyakran idealista, erőszakos, néha gyerekes emberből tiszta, romantikus és lelkesítő szimbólum lett.

Doomhammer · http://tirpakbokretas-migrations.blogspot.com/ 2007.10.27. 19:49:38

Halljam, melyik reakciós volt?
www.mult-kor.hu/cikk.php?article=18773
"Százezer dollárért kelt el egy árverésen Ernesto "Che" Guevara hajfürtje. A vásárló egy Houston környéki könyvesbolt tulajdonosa, aki szerint Guevara a "20. század egyik legnagyobb forradalmára" volt.

A 61 éves Bill Butler volt az egyetlen ajánlattevő és a kikiáltási áron kapta meg a 8 centiméter hosszú hajfürtöt."

Bill Butler, mi? Jóhogynem John Doe. Melyiknél van a hajfürt???
süti beállítások módosítása