Szavak, savak, lúgok…
2007. május 22. írta: szamárfül/pável

Szavak, savak, lúgok…


Mint azt tudjuk, úgynevezett "akciócsoport" kezdi meg munkáját holnaptól a Rábánál. Íme, a szemünk előtt kurvulnak a szavak elfelé (mondhatnám Nádasdy tanár úr helyett). Mert pl. "Fodor Gábor úgy véli, hogy a magyar-osztrák közös akciócsoportnak a Rába szennyezettségével kapcsolatban nem >további papírokat kell gyártania<, hanem konkrét javaslatokat kell tennie legkésőbb szeptemberig a szennyezés megszüntetésére."

Tehát mégis papírmunka vár rájuk… Nem ám "bizottság"-osdit játszanak, hanem "akciócsoport" áll fel! (Még Farkasházynál is kicsapta a biztosítékot a papírhuszárok besorozása - a Heti hetesben, pedig ugye, ott még 2002-t írnak, khm…) Így lesz egy tollvonással a bizottságból akciócsoport, ősszel pedig, amikor még mindig nem lesz eredmény, előléptetik őket kommandónak (AquaMarine?! :D )

A bizottság szó, tudjuk, rég elkopott, a buta nép is már csak a garantáltan eredménytelen, papírzabáló parlamenti cirkuszt látja benne, szinte jogosnak ítélhetnénk a játékot a nyelvvel. Tutira ül egy nyelvész doktorandusz Fodor csapatában. Ezúton gratulálunk, hogy a tanultakat ilyen hatékonyan hasznosítja a bőcsész kolléga, egyem a zuzáját!
(De ők legalább észbe kaptak, nem úgy, mint a Fidesz, amely még mindig bizottságokat akar felállítani a legkülönfélébb ügyekben. Pedig ugye… no de majd rájönnek, megint széllel szemben pisálnak. Legalább lenne egy, csak egy emberük, aki megírná a saját javaslataikra a várható reagálásokat! De mivel nincs, feleslegesen sokszor lesznek kicikizés tárgyai.)

Orwell receptje nyomán a szemünk előtt vedlik, foszlik a magyar nyelv: pl. a felelősség szó már rég a múlté. A reformkorban még aranyfedezete volt… Sorolni sem kell, még mi minden járt így azóta. Minden egyes szavunk, amellyel a közéletben zsonglőrködnek, hamar cinkessé válik, s így már a magánélet szótárai is telis-tele pecsétes oldalakkal… Ezért a sok magyarázkodás az utcán, a konyhában, a kocsmaasztalok felett (alattuk még nem… :D), és ezért a sok furcsa hangsúly, mondat-toldozgatás a magánbeszélgetésekben… nehogy rajta kapjuk magunkat, hogy most egy félmondattal Semjénre vagy Lendvaira hajazunk… brrr!!!

Nevezzük néven a dolgokat, könyörgöm! Vagy akasszuk fel… egy megfelelő címkével a szavakat: szavatossága lejárt…. jelentésmódosulás: ez és ez stb. Éljen a politikai inkorrektség!

Javaslatom Brüsszelbe: az EU-Bizottság is vegye fel az Pán-Uniós Akciócsoport nevet… :D Hátha meglódul az ügymenet is. Bár az uniós nyelvek már kellőképpen ki vannak lúgozva.
Rajtunk a sor.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr9585298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.05.22. 16:55:47

a m.nemzetnél felbukkant egy gyönyörű oximoron is: "akcióbizottság"... fincsi :)
www.mno.hu/index.mno?cikk=412465&rvt=2

ergé 2007.05.22. 18:28:25

a nyelv, mint hatalmi eszköz és politikai küzdőtér, erről prof Pokol Béla írt egy méretes tanulmányt, ha jól tudom. tanulságos.

bugris 2007.05.22. 19:43:49

Akciócsoport? Gondolom nekik is tényleg elegük lett a mindenféle ...kommandókból. Nekem is elegem van már, de ez még gázabb. 80-as évekbeli underground művésztársaságok használtak ilyen elnevezéseket, dehát annak úgy lejárt már a szavatossága, mint a csőnadrágnak, az övön hordott telefonzsinórnak, meg a szőrös hónaljnak.

(Amúgy biztos, hogy biztosságot akartál írni? Szerintem nem, de jó szó egyébként, stíusa engem valamiért az 'apaságra' emlékeztet, ha tudod, minek a facsarása az :)
A kicikizés meg egyszerűen bántja a szemet.)

nénike · http://mandiner.hu 2007.05.22. 20:32:48

Már írtam róla egy cikket, de még mindig nem tudom, hogy milyen az a butikos állam, amelyik pult alatt kormányzódik.

Szóval optimizmus! A régi szavak elkopnak, de újak keletkeznek. Ez a természet nagy körforgása.

dowNLoad 2007.05.22. 23:21:42

Inkább arra kellene vmi akciócsoport, hogy az eladott kórház(ingatlanok)-ból befolyt összegből legalább 1db DaVinci gépet vegyenek (www.intuitivesurgical.com/products/da_vinci_video_overview.aspx)
(hülyeségek helyett)ha már úgy is elúszik megint pár milliárd Ft.
Valószínű ágika (aminiszter) nem is hallott még erről a gépről, pedig állítólag orvos, vagy mi?

Fordulat Éva Agcijó Bizodsága · http://www.poinc.blogter.hu 2007.05.23. 04:17:33

Bejelentéssel szeretnék éllni azon tárgyban, hogy tiltakkozássunkat fejezzük ki az alulról jövő ötleteknek az ilyeténi (yuppie-teeni east let pod)* ki karakírozása tekintetében. Az agcijócsobord nem egyenlő a bizoddsággal, mert a bizoddság helyben ül, az agciócsobord viszont fölül a kutyaorrú kis ZIL teherautóra, a 6 tonna össztömegesre és lemegy tájolni Nagyon fontos ezt kiemelendő és mélyenelitéljük a gabialissta réjakció ilyenténi* fúrmánykodásait! Igenis lobognak a kis teheraútó platóján a jakószárnak s töredezettvégű, ám a maguk természetességében bondorodó hajak s bizony a zoknyák alá is befú a menetszél s akinek van nunikáa, tudja is, hogy az íly szél mint simogat bugyingótlan! Zabaccság! De szűjj nekünk RENDet! -hogy a göldővel fejjezzem ki magam. És ha ez a platóiszerelem, akkor ez!

*Éni téni jupi téni
effer geffer guminéni
iszlipó iszlipó
te vagy a hunyó

PS És ez a kontextus, hogy... de egy sorban! Jaahhj Bakura professzor és szövegértés, johh, behaltam... (tagjai kimeredvén műlik el...)

szamárfül/pável · http://pavelolvas.blog.hu/ 2007.05.23. 08:08:00

Poinc, ez "ott volt"... :P
Bugrisom, te sasszemű! :)
süti beállítások módosítása