Russzofób
2007. március 30. írta: Oli bácsi

Russzofób

Néhány dolgot asszem nem árt tisztázni.

A Fidesz a Római Nyilatkozat aláírásának évfordulján szervezett egy konferenciát (illetve nem ő szervezte, hanem a fedőszervként funkcionáló Pro Minoritate Alapítvány és a Budapest Külpolitikai Klub), ahol mélyenszántó előadások hangzottak el, napi politikától totálisan mentesen, sziporkázva, olyannyira, hogy a jelenlévőket nyilván a végére újra kellett volna éleszteni a mélykómából.

Ha.

Ez az édes orosz nagykövet fel nem pattan a végén a helyéről és pazar magyarsággal el nem kezd utalgatni arra, hogy lesz még itt bazmeg, ha a Fidesz elnöke sokat ugrál (és erre később a baráti hírközlésben még rátett egy lapáttal, elmondva, ki is lesz a felelős, ha az orosz energiaiparnak elmegy a kedve az ilyen piszlicsáré alakoktól mint mi, na ki? Bolgárúr népének reakcióit hallgatva tegnap, nem is eredmény nélkül tette ezt. Sokat rádiózom velük mostanság, autóban ülök, a Radio Café meg a Jazzy a limeseken már rosszul jön be, az ingerküszöbömet rajtuk kívül már csak a higgadt, nyugger elemzők érik el. Baromi gyorsan eljutnak rendszerint oda, hogy mi támadtuk meg a Szovjetuniót - ami igaz - de, hogy ennek mi a retek köze van a gázhoz, az sohasem kerül elő. No, mindegy, kitérő.) Tegyük még hozzá: felszólalni joga van, mint ahogy utána a litván nagykövetnek is.

Mivel Szavolszkij tényleg nagyon jól beszél magyarul, aligha hihető, hogy ne ismerné a kirohanása végére bigyesztett "Megértettük egymást?" jelentésértékét. Amikor az atyaian támogató, a széles sztyeppéken a nyírfák között kergetőző szellőhöz hasonlóan játékos, ámde vertikálisan és horizontálisan tág, valamint Puskin-kötettel a hóna alatt rohangáló (képzavar) szláv lélekből előtör a dúvad kolhozelnök. Ha esetleg nem tudnám milyen ez, mindig leveszem a polcról Berzsenyi Dániel válogatott versei című kötetet (Budapest, 1888, Tanulók Olvasó Tára I.), általam sohasem ismert nagyapám tanári könyvtárából, ahonnan az utolsó harminc lap hiányzik. Mert 1944 vérzivataros telén ama rég lerombolt, Burgundia utcai lakásban tanyázó orosz gárdisták kitörölték vele a seggüket. Mint erről az utolsó oldalon ceruzával rótt, tárgyilagos beírásában V. L. Komarov hadnagy tájékoztatta a könyv akkori tulajdonosát.

Csak, hogy én is odakanyarodjak a második világháborúhoz.

Az én oroszokkal kapcsolatos fenntartásaimat egyébként nagyjából a hajamra kenhetem, pedig orosz laktanya közelében felcserepedett emberként tudnék mesélni.

Az orosz nagyhatalmi politikával kapcsolatos véleményem meg tudom, indifferens, de. Mint azt a közismert Fidesz-ügynök megállapította, nem igazán védhető Gyurcsány F. és "Janos Koko" (hülye nyugatiak) érvelése: az EU marhára nem örül ennek a fene nagy orosz barátságnak.

Akik a Kék áramlat , meg az orosz piac mellett érvelnek, rendszerint néhány dolog felett elsiklanak elegánsan:

1. A gázt most is az oroszoktól vesszük, onnan 'gyön ugyanis.

2. A Kék áramlat továbbépítése ugyanúgy csak terv, mint a Nabucco maga.

3. Oroszország maga is gázbehozatalra szorul a közép-ázsiai köztársaságokból

4. Oroszország nem habozik érvként használni a gázt és általában az energiát bizonyos esetekben, amikor nem úgy mennek a dolgok, ahogy ő akarja. Erről itt, a 86. oldaltól.

5. Azt, hogy a két vezetékből párhuzamosan profitálhatunk, jobb ha elfelejtjük. (Némi neokon köpködés itt.)

6. Csak egészen gyermekded lelkek gondolhatják azt, hogy a Gazpromot csak a saját piaci érdekei mozgatják.

7. A "keleti piacok", mint olyanok nem visszaszerezhetők Magyarország számára. A "visszaszerzésről" szóló mese a magyar politikai élet egyik idegesítő faktoidja.

Az oroszokkal lehet és kell együttműködni egyben-másban (Krausz és Szvák, a jelentős Gulág-relativista és az orosz állami kitüntetett nyilatkozatát most hagyjuk, Bulgakovot mink szeretjük, és ebben az ügyben minket az sem érdekel, hogy Orbán per pillanat mit gondol a ruszkikról), de önként kizárólagos függésbe kerülni tőlük, talán nem érdemes.

Helybe menni a gázpumpáért, mondhatni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr952614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mborsik · http://abszurdisztan.freeblog.hu 2007.03.30. 11:54:06

Az UFI mellett mostanában Lovas István foglalkozott behatóbban az oroszokkal és a gázzal, az ő eszmefuttatásai és lapszemléi kicsit árnyalják a képet. Na azt hiszem rászánom magam, és összedobok én is valami megaposztot erről a témáról.

Annyit még, hogy Orbán zseniálisan érzett rá, hogyan tudná végre a kormány ellen hangolni és saját pártjára állítani az EU-t és akár az USA-t is, de abban nem vagyok biztos, hogy a magyar ugaron már nem-e az orosz lesz az erősebb kutya, aki párzik.

Őrnagy Őrnagy 2007.03.30. 12:31:03

Egy biztos, jól működik a ballibsi médiahenger, agymosott rokonaim már azzal jönnek, hogy a Zorbán miatt nem lesz gáz.

szamárfül · http://www.szamarful.blogter.hu/ 2007.03.30. 13:08:18

grat, ez naon helyén volt

Syntax Error · http://www.syntaxerror.hu/ 2007.03.30. 16:15:34

szerintem attól kell venni a gázt, aki olcsóbban adja... ha megépülne mind a két vezeték, azzal mi gond lenne? még választani is lehetne hogy épp hol olcsóbb onnan veszünk...
persze ha csak az orosz épülne meg az nem lenne jó, de ha megépül az EU-s is akkor hadd épüljön az orosz is. addig jó amíg többen akarnak nekünk gázt eladni, mert akkor talán lejjebb mehetne a gáz ára a versenyhelyzet miatt...
btw, én se rajongok az oroszokért, de attól még megiszom a vodkájukat időnként, szóval a gázon sem látszik hogy oroszoktól származik vagy honnét... ár/minőség alapján kell dönteni, nem aszerint hogy honnan hozzák.

medve 2007.03.30. 17:50:34

Syntax Error!

Az a baj, hogy irreális, hogy két hasonló nyomvonalon két vezeték menjen. Vagy-vagy. Ez csak a kormányzati kommunikációban létezik (annak van realitása, hogy összekapcsolják a kettőt, de akkor az nem lesz orosz többségű és lesz egy vége, ami nem oroszországban van a vezetéknek, vagyik a Nabucco megépülését, ill,etve céljai teljesülnek, igaz, oroszország is benne lesz, ami meg nem baj).

Oli bácsi!

Sok mindent tovább lehet vinni abból, amit írtál. Egyrészt tudni kell, hogy az orosz nagykövet be volt nyomva (ez fontos tudni, mert így nem viselkedhet egy diplomata, és az oroszok általában mint diplomaták jók és képzettek). A Fidesznek egy dologra kell vigyáznia: remélem rákényszerítik Fletót, hogy visszatáncoljon a Kék áramlattól, de remélhetőleg a Fidesznek minél előbb együtt kell dolgoznia az oroszokkal kormányzati poszttól. És fölösleges sebeket nem kell ejteni. A vezetékekkel kapcsolatban én egy dolgot hangsúlyoznék nagyon: a dolog nem üzleti, hanem biztonságpolitikai kérédés.

Mborsik!

Lovas István immár a harmadik Demokrata számban basztatja a Fideszt és Németh Zsoltot, a "fidesz rossz neokon szellemét". Logikája: orosz-ellenesség az amerikai-neokon összeesküvés, ezért itt az oroszoknak van igazuk. Én elfogadom, hogy útálja Amerikát, de azt már nem értem, hogy ettől miért jó, ha teljesen az orosz gáztól függünk. Lovas logikájára értelmes magyarázatot nem lehet találni, hacsak nem kanyarodunk vissza oda, hogy ő már a bugyijában is neokon összeesküvőket lát.

Ami az USA-t illeti, közösen az EU-val nyomás alá vették Fletót. Kényes a helyzetük. Azt minden esetre elérte a kormány, hogy hosszú ideje ő neki kell magyarázkodnia. Arról nem is beszélve, ha az orosz nagykövet az egész diplomáciai testület előtt fenyegetőzik, az milyen hatással van. Ez a Fidesznek jó, mert növeli a mozgásteret. De ettől még önmagában választást nem fog nyerni.

Végezetül mindenkinek: örülök annak, hogy erről folyik a vita. Ez fontosabb, mint zászlókról és nem létező terrorveszélyről diskurálni.

Dodo 2007.03.30. 18:51:17


par kerdes Oli bacsitol.

Mekkora az Europai Unioban az orosz gaz reszesedese ?

Mekkora az a bizonyos olajimport amire Oroszorszag raszorul Oli bacsi szerint, egeszen pontosan mekkora hanyada ez a teljes orosz termelesnek illetve orosz gazexportnak ?

Mekkora a tervezett evi kapacitasa a Nabucco vezeteknek ?

Mekkora gazkeszlettel rendelkezik Azerbajdzsan az EU eves gazigenyenek aranyaban ?

Mennyi most az irani gaztermeles, mekkora az export es az import ?

Utana a hany ujgur not eroszakolt meg krausztamas a gulagon kerdesre is lehet valaszolni. Gyakorlatkeppen talan megis csak ezzel kellene kezdeni. Ez ugyanis a temaba vag.

Dodo 2007.03.30. 19:14:39


sajnalom de ragaszkodnom kell az ujgur nok megeroszakolasahoz krausztamas ugyben. esetleg hajlando vagyok alkudozni es mongol noket is megeroszakolhatott, de ehhez eloszor meg kell valaszolni a kerdeseim.

Dodo 2007.03.30. 19:41:55


Ugyancsak kerem Oli bacsitol, hogy Kommentar nevu lap, idezett rettenetesen szakerto cikkeben szereplo 3.2 trillio kobmeteres gazkeszlet adatrol meseljen mar egy kicsit. Mekkora egy 3.2 trillio kobmeteres kocka elhossza ? Es az a kocka mind tele van gazzal ? Hogy a trillion az tiz a tizenkettediken ? Too bad.

medve 2007.03.30. 21:41:26

Dodo! És a te állításaid micsodák? vagy te egy ilyen kemény csávó vagy?

Dodo 2007.03.30. 22:48:10


Egyetlen allitasom volt medve.

A Kommentar nevu lap (ebbol tudom ki Oli bacsi) szerzoje trillio kobmeternyi gazrol irt, mert elfelejtette, hogy a trillion magyarul billiot jelent.

A tobbi kerdes volt.
Oroszorszag nincs raszorulva senkire, hiszen masfelszer annyi gazt termel mint fogyaszt, ez egy teny, tessek elolvasni. Az orosz gaz reszesedese az europai piacon ma kb. huszonot szazalek, szazhuszmilliard kobmeter korul, a Nabucco pedig harminc milliard kobmeterre van tervezve, hogyan lehet akkor olyat leirni, hogy csak a Nabucco fedezhetne az europai gazigenyt ?
Az a Nabucco ami nincs ? Nyilvan orosz ugynok vagyok de akkoris vannak ezek a kobmeterek ugye.

medve · http://w4yx3c 2007.03.30. 23:01:54

Dodo!

Elmaradott technológia miatt OIroszország részben olcsó közép-ázsiai gázt reexportál. A közép-ázsiai országok nem tudnak mást tenni, nincsenek vezetékek. Persze, ha lenne Nabucco, akkor Oroszország kikerülésével tudnának piaci áron exportálni. Ezt megakadályozandó találták ki a Blue stream 2-t (ugyanis gazadásilag Oroszországnak sokkal jobban megéri egy második ukrajnai vezeték). Nabuicco persze sincs, de Blue stream 2 sincs, kivéve a kormánypártok nyilatkozataiban.

Nomante · http://rosszpcjatekok.blog.hu/ 2007.03.30. 23:18:50

"...Ráadásul a Fidesz által is elismert tudományos műhely, a TÁRKI Zrt. ált végzett reprezentatív felmérés szerint a magyar lakosság 65 százaléka kifejezetten pártolja a magyar-orosz gazdasági kapcsolatok fejlődését és csak 5 százaléka ellenzi azt..."

Ez a legjobb érv. X)

moshi (törölt) 2007.03.30. 23:21:27

minden szavatok kincs, de azt azért jegyezzük már meg, a hivatkozott hír tévés írásra mutogatva, hogy az, hogy majd eladják másnak a gázt, ha nekünk nem kell, minden, csak nem "fenyegetőzés". nagyon beleélték magukat a sírásba a csinovnyikok.

medve 2007.03.30. 23:38:35

Ma az Este interjút közölt a nagykövettel. Kurva korrekt dolog csak az egyik felet megszólítani!

Moshi! Mit akarsz ezzel mondani?

Bozót.harcos 2007.03.31. 00:26:52

"Oroszorszag nincs raszorulva senkire, hiszen masfelszer annyi gazt termel mint fogyaszt, ez egy teny, tessek elolvasni.": Ne viccejünk már, kérem, ez konkrétan nem igaz. Fletóék nemhiába beszélnek a bizonyított gáztartalékokról, amely mutatószámban Oroszország valóban verhetetlen, mert a világ tartalékainak negyedével rendelkezik. Csakhogy azokat a tartalékokat ki is kell ám bányászni valahogy, márpedig ezt a kérdést igencsak elhanyagolta Moszkva az elmúlt időszakban, és inkább Monyopoljit játszott némi orosz rulettel vegyítve. Ennek az a következménye, hogy a jelenlegi óriásmezők csúcsra járatva sem tudják fedezni a hazai + az exportszükségletet, és türkmén és üzbég földgázt vásárolnak meg 70-75 dolláérért, amit 250-300 dollárért értékesítenek párezer kilométerrel nyugatabbra. (Amikor pl. otthon bekapcsolod a tűzhelyedet, már ma is minden negyedik metánmolekula valahonnan Közép-Ázsiából érkezik a gázrózsádhoz.) Mindemellett az új mezők rendszerbeállítása idő-, pénz- és technológiaigényes, s egyes felmérések szerint a következő évtized közepéig semmiképpen nem állíthatóak rendszerbe. Az egyik legnagyobb készletet pl. a Barents-tenger rejti, de az oroszoknak nincs mélytengeri fúrástechnológiájuk (mint pl. a norvégoknak), az ottani időjárási viszonyokról pedig már ne is beszéljünk.

Szóval csak oda akarok kilyukadni, hogy a probléma, lehet, nem is a politikai zsarolás lesz, hanem egyszerűen a hiány - a szakirodalomban ez az elmélet igencsak elterjedt. Ténykérdés, hogy Oroszországban tavaly nyáron (!) gázkorlátozást kellett bevezetni egyes erőművekben, miközben a pumpáknál és az illesztéseknél Magyarország éves gázfelhasználásának megfelelő nagyságrendű gáz illan el a rendszerből a katasztrofális infrastrukturális állapotok miatt. Ebből a szempontból pedig nem mellékes, hogy lesz-e Magyarországnak egy olyan tartalék ellátási csatornája, mint amit pl. az olaj tekintetében az Adria csővezeték jelent.

Valóban, a Nabucco csak 30md-t bír el, de elegendő forrás esetén lerakhatnak mellette duplikációkat is, nem? Tessék csak ránézni a térképre, kik vannak azon a környéken? Azerbajdzsán egyébként kb. 10 mdot tud belerakni a csőbe, azzal indulhat a projekt. A Kaszpi-tenger alatti meghosszabbítással (tudom, tengetrjogi problémák vannak), az idáig csak az oroszokkal összekapcsolt türkmének és kazahok alternatív kitáplálási ponthoz utnak. Irán sem lesz mindig az USA ellensége. Az amerikaiak azonban egyelőre nem is bennük gondolkodnak, hanem az iraki kurdokban, akik Kirkuk környékén nem kevés gázon ülve legeltetik tevéiket.

Szóval, van honnan gázt betáplálni, csak el kell kezdeni. Persze természetes, hogy az a fél, amelyik mindeddig monopolizálta az ellátást, ezt a helyzetet fenntartani. És irreális is lenne "lecserélni" az oroszokat, szükség lesz a gázukra.) Várom azonban a liberális mindentudókat, akik most is elmondják majd, hogy a verseny mindig jó a fogyasztónak. Hát igen. Ha van eset, amelyre nézvést ez az elv tökéletesen helytálló, akkor a gázellátás éppen ilyen.

E 2007.03.31. 08:40:45

Itten van egy másik Fidesz-ügynök véleménye a Gazpromról.

Soros György óv a Gazpromtól

HVG, 2006. április 26. 16:06 | Utolsó módosítás:2006. április 26. 16:07



Korruptnak nevezte a Gazpromot Soros György, és óvott attól, hogy Európa túlságosan függővé váljon az orosz nyersanyagtól. Az EU-n belül a közelmúltban felerősödtek az Oroszországtól való függőség miatti aggodalmak.



Soros György, magyar származású amerikai milliárdos és mecénás szerdán korruptnak minősítette a Gazprom orosz gázkonszernt és óvott attól, hogy Európa túlságosan függővé váljon az orosz nyersanyagszállításoktól. Soros a Financial Times Deutschlandban megjelent írásában fejtette ki nézeteit, azon a napon, amikor Angela Merkel német kancellár kormánytagok és gazdasági küldöttség kíséretében a szibériai Tomszkban tartózkodott, s ahol várhatóan szerződéseket is aláírnak, például a Gazprom és a BASF német konszern között a juzsno-russzkojei gázmező közös kiaknázásában való részvételről.



Soros szerint a Gazprom Vlagyimir Putyin orosz elnök ideje alatt "átláthatatlan vállalatok hálózatát" építette ki, amely a résztvevők személyes meggazdagodását és a szomszédállamok politikai zsarolását szolgálja. Soros megkockáztatta azt a véleményt, hogy a Gazprom hatalmas eszköz az úgymond nagyhatalmi orientációjú orosz külpolitika szolgálatában. Az üzletember szerint Európa gázszükségletének fedezése érdekében olyan monopolhelyzetet élvező konszerntől, illetve államtól vált függővé, amely "nem habozik tisztességtelen és önkényes módon" érvényesíteni hatalmát.



Soros fellépett a Rosneft tervezett részleges londoni tőzsdei bevezetése ellen is. "A Rosneft az állam eszköze, amely Oroszország politikai céljait mindig a részvényesek érdekei elé fogja helyezni" - vélte. A Rosneft közepesen nagy vállalatból vált olajipari óriássá, miután megszerezte a szétdarabolt Yukos alapüzletágát. A milliárdos szerint az orosz energiaágazatot a Szovjetunió széthullása után kaotikus módon privatizálták. Miután Putyin elnök lett, az állam hatalmát használták fel az energiaágazat fölötti ellenőrzés visszaszerzésére. Soros azonban nem lát lehetőséget arra sem, hogy rövid időn belül változzon a helyzet, s az európai országokat egységes energiapolitika kialakítására ösztönözte.

Az Európai Unión belül a közelmúltban felerősödtek az Oroszországtól való függőség miatti aggodalmak. Alekszej Miller, a Gazprom főnöke uniós nagykövetek előtt óvott attól, hogy akadályozzák a Gazprom terjeszkedését az európai kontinensen, különben a Gazprom esetleg más piacok után néz. A Gazprom üzleti tevékenységében szeretne közelebb kerülni a végfelhasználókhoz.

egri Fehér 2007.03.31. 12:58:28

Sosem értettem meg - és nem is fogom sosem felfogni, hogy miért vannak még olyan politikai vezetők Magyarországon, akik nem látják be a sok történelmi példa tanulságát: aki az orosz állammal üzletel, az ama bizonyos szervnek csak a rosszabbik felére kerülhet...

medve 2007.03.31. 13:52:18

Egri Fehér!

Szerintem nyugodtan lehet Oroszországgal üzletelni. Az nem mond annak ellent, hogy fontos:legyen egy máshonnan gázt idehozó vezeték. Bár ez nem üzlet, hanem biztonságpolitika.

civil 2007.03.31. 18:34:10

medve

egyet értek jobb két vasat a tűzbenn tartani.

medve 2007.03.31. 18:36:07

Civil! Nincs két vas, ebben az eset a két vezeték kizárja egymást.

Oli bácsi 2007.03.31. 18:39:24

Kedves Dodo!
Aranyos, hogy azt gondolod, azonos vagyok a Kommentár c. lappal, vagy nevezett cikk szerzőjével. Ennél azért szeretem furmányosabb lénynek gondolni magam. (Ja, Íjgyártó István sem vagyok. És dolgodat megkönnyítendő jelzem, egyetlen fenti linkemmel sem vagyok azonos: tehát nem én vagyok a hírtv, a pro minoritate alapítvány és az international herald tribune sem).

Miután "Kérdések Oli bácsitól" címmel ütötted meg a hangot, aszittem coming outolsz és te vagy Oli bácsi vagy egy másik Oli, ilyen van: néha én is azt képzelem: tudok énekelni.

Kérdéseim:

Van-e élet a halál előtt?

Ha a tér többesszáma terek, a rété miért nem retek?

Ki rabolta el a Lindbergh-bébit?

A szex vajon mi?

Összetartozunk?

Shenpen · http://magyarok.org.uk 2007.03.31. 21:34:47

"Egyrészt tudni kell, hogy az orosz nagykövet be volt nyomva" - nahát, csak nem? Mennyire meglepő, hiszen arrafelé ez egyáltalán nem szokás ;-))))

Bozót.harcos 2007.03.31. 23:42:43

Igazoltan be volt (baszarintva), elsőkézből mondták nekem a mellette ülő külföldi újságírók, hogy végig érezték rajta a vodkát.

Bozót.harcos 2007.03.31. 23:47:29

Egyébként meg érdemes figyelni a románok mozgását, az ő orruk mindig csalhatatlan. Most éppen harcos oroszellenes korszakukat élik, és a Nabucco leghangosabb támogatói közé tartoznak. Amiket Basescu mond az oroszokról, ahhoz képest Orbán Viktor egy moszkovita.

medve 2007.04.01. 11:09:57

Nekem az a furcsa, hogy arról nem vbeszél senki, hogy a törökök, ahol az egész kezdődne, kijelentették, az európai terv elsőbbséget élvez.

medve 2007.04.01. 20:10:35

Bozótharcos! Lehet, higy én fárasztó vagyok, de hogy te mindig a románokhoz térsz vissza, az sem stimmel teljesen!

Bozót.harcos 2007.04.01. 20:59:46

Tudod, hogy van ez, Medve/Ursu! Nem adhatok mást, csak mi lényegem.

A 12,5% kötelez!

medve 2007.04.01. 23:51:22

Patriot! Ennek örülök, bár nem nevezném olyan evidensnek.

Bozótharcos! Azért ez jobb, mintha mindenről a neokonok jutnának eszedbe.

medve 2007.04.02. 10:48:02

Na, erről van szó!




"Dörgölőzés"
Osztrák lap a magyar-orosz viszonyról
2007. április 02. 10:30 | Utolsó módosítás:2007. április 02. 10:31
küldés
nyomtatás
betűméret

A Gyurcsány-kormány a Kreml közelségét keresi, és ezért az osztrák OMV olaj- és gázipari cég Nabucco gázvezetékprojektjéből is kiszállhat - írta a Profil című osztrák hetilap hétfőn.




A magyar miniszterelnök és az orosz elnök legutóbbi találkozójukon pozitív mérleget vontak: a kereskedelmi kapcsolatok jók, és még jobbaknak kell lenniük, az energiaszállításoknál fellépő problémákat kiküszöbölték, a politikai kapcsolatok elmélyültek. Gyurcsány új elve Moszkvával kapcsolatban: "Keveset beszélünk a politikáról és sokat az üzletről" - írta a független osztrák hírmagazin "Dörgölőzés Moszkvához" című cikkében.

Az Oroszország iránt tanúsított magyar simulékonyság késedelemre kárhoztathat, sőt bukásra ítélhet egy fontos európai energiapolitikai tervet - folytatódik a cikk. A magyar kormány fontolgatja, hogy az OMV osztrák olaj- és gázipari vállalat által tervezett, Törökországon át Nyugat-Európába vezető, iráni, azerbajdzsáni, illetve később közép-ázsiai gázt szállító Nabucco vezeték helyett a konkurens orosz tervet részesíti előnyben.

A Nabucco évi 30 milliárd köbméteres teljesítményével ugyan az Európai Unió jelenlegi gázszükségletének (mintegy 500 milliárd köbméter) tíz százalékát sem fedezné, de segítene abban, hogy az unió függetlenedjen az orosz gázszállításoktól.

Aktivizálódott a konkurencia: a Gazprom orosz gázkonszern is új délkelet-európai tranzitútvonalakat keres, meg akarja hosszabbítani a már létező, a nyugat-szibériai gázmezőkről Törökországba vezető - gyakorlatilag a Nabuccóval párhuzamos - Kék Áramlat gázvezetéket Bulgárián és Románián át Magyarországig. "A Gazprom egészen nyilvánvalóan igyekszik megzavarni a Nabucco-projektet" - vélte Roland Götz német energiaszakértő.

Gyurcsány és több magyar kormánytag nyilatkozatai szerint Magyarország érdeklődik a Kék Áramlat iránt, az OMV szóvivője pedig azt mondta, hogy "a Nabucco és a Kék Áramlat között nincs vagy-vagy, hanem csak is-is" - írta a lap.

Végül megállapítja: nem lehet nem észrevenni, hogy Magyarország Gyurcsány szocialista kormánya alatt ismételten az orosz kártyára tesz. Februárban, minden szakértő meglepetésére, a Malév légitársaságot nem egy nagy európai társaságnak, hanem Borisz Abramovics orosz oligarcha szibériai KrasAir cégének adták el. A kapcsolatok politikailag is elmélyültek: Gyurcsány tavaly háromszor találkozott Putyinnal, és meghívta őt idén őszre Budapestre. Közös magyar-orosz kormányülést is terveznek idén.

A magyar ellenzék azzal vádolja Gyurcsányt, hogy Moszkvának tett ígéreteivel "tarthatatlan helyzetbe" hozta az EU-t. Orbán Viktor konzervatív pártvezető óva intett attól, hogy Magyarország "a Gazprom legvidámabb barakkja" legyen. Kóka János gazdasági miniszter ellenben pragmatikusan közelíti meg az Oroszországhoz fűződő viszonyt, és arra figyelmeztet, hogy nem szabad elhanyagolni a magyar-orosz kapcsolatokat - írta a Profil.

MTI

mavo · http://polmavo.blog.hu 2007.04.03. 00:16:01

„A gázt most is az oroszoktól vesszük, onnan 'gyön ugyanis”

„önként kizárólagos függésbe kerülni tőlük, talán nem érdemes”

:)

medve 2007.04.03. 12:32:55

Olvassátok el a Hírszerző mai vezércikkét. Ez a gáézügy még a végén megágyaz a Fidesz-SZDSZ koalának.

medve 2007.04.03. 12:34:20

Smalladam! Nem tudom hol vagy, de a gáz témában másodszor vagyok kénytelen elismerni, hofy nálatok megjelent egy jó elemzés: lásd mai cezércikk.

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.04.03. 14:49:12

Jól van, csak a szüleim úgy tanítottak, hogy illik az ilyet megköszönni.

medve 2007.04.03. 15:45:07

Ok,részemről az öröm. De én nem felejtem el ám a gyurcsány jó paszban van című remekművet sem!

smalladam · http://www.hirszerzo.hu 2007.04.03. 20:34:22

Nem is kell, csak 1-1 cikkből nem érdemes szerintem komoly világnézeti-politikai konzekvenciákat levonni.

medve 2007.04.03. 20:59:16

Ez kezd offtopic lenni. De azért megjegyeznémhogy 1-2 cikkről beszélni, ami meghatároz titeket, most egy kicsit túlzás.

medve 2007.04.04. 10:38:55

Úgy látom, a Fidesz annyit biztosan elért, hogy felhívta a figyelmet a Gyurcsány-MOL stiklire:

Az EU-ban aggódnak az oroszbarát magyar energiapolitika miatt
NOL • Népszabadság Online • 2007. április 4.
Az Európai Unióban aggódnak a földgázellátásban képviselt oroszbarát magyar álláspont miatt - írta szerdán a Die Presse.



A konzervatív osztrák napilap szerint ez az álláspont az EU-ban "némi csodálkozást, hogy ne mondjuk, csalódást keltett". "Európa négy legfontosabb energiaprojektjének egyike, a Nabucco gázvezeték, amely 2012-től a Kaszpi-tengeri térségből Törökországon, Bulgárián, Románián és Magyarországon át Ausztriáig és Nyugat-Európáig szállítana földgázt, meghiúsulhat a budapesti +nyet+ miatt. Különösen Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnöknek az a kijelentése keltett csalódást, melyben a Nabuccót +álomnak+, viszont a Gazprom orosz állami konszern ellenprojektjét, a Kék Áramlatot +realitásnak+ nevezte" - folytatódik a cikk.



Az EU ezzel szemben szeretne az orosz gázellátástól függetlenebbé válni, és előnyben részesíti az OMV (osztrák gáz- és olajipari vállalat) által tervezett Nabucco-vezetéket, amely Iránból, a Kaszpi-tenger melletti régióból, sőt az arab térségből szállítana földgázt Európába - folytatódik a cikk. Hannes Swoboda osztrák szociáldemokrata európai parlamenti képviselő (az EP szocialista frakciójának alelnöke) kedden felszólította az Európai Bizottságot és az osztrák kormányt is, hogy növelje a nyomást Magyarországra. "A Gazprom és Putyin orosz elnök nem is kívánhatná az európai energiaellátás jobb megzavarását, mint a tervezett gázvezetékről való magyar lemondást" - idézte a lap Swobodát.

Az osztrák lap hozzáteszi: Magyarország mindazonáltal hivatalosan még a Nabucco-projekt mögött áll, amint azt a budapesti osztrák nagykövetség megkeresésére két héttel ezelőtt válaszolták. A Mol magyar olajvállalat, amely a Nabucco-konzorcium egyötödének tulajdonosa, nemrég cáfolta azokat a spekulációkat, hogy Magyarország már döntött volna a Kék Áramlat mellett. Az OMV ennélfogva nem látja veszélyben a tervet - írta a Die Presse.



(MTI)


medve 2007.04.06. 10:37:12

Azért ez elég komolym nyilván el lesz hallgatva:

Európába karmolna az orosz medve? - „Bástyák” vidéken
2007. április 6. 0:05


Magyar Nemzet
Oroszország a régi befolyását igyekszik kiterjeszteni a volt szocialista országokra, köztük Magyarországra, és ennek már a katonai elhárítás szerint is komoly nyomai vannak hazánkban, illetve a környező államokban – tudtuk meg titkosszolgálati szakértőktől.

Információink szerint a Katonai Biztonsági Hivatal látókörébe kerültek olyan „bástyák” vidéki városokban és Budapesten, amelyek feltételezhetően az orosz titkosszolgálatokhoz köthetők, és sokszor orosz–magyar baráti köröknek, tudományos, szakmai kluboknak álcázva kisegítő információszerző központként működnek Magyarországon. Egyes adatok szerint ezek az orosz csoportok igyekeznek felvenni a kapcsolatot a hazai nemzetbiztonsági szolgálatoknál meglévő vagy onnan már leszerelt „régi ismerőseikkel”, más gazdasági, értelmiségi körökkel, valamint a sajtóban tevékenykedő személyekkel.
Moszkva igyekszik a befolyását megalapozni a szovjet időkből megmaradt gazdasági kapcsolatai révén is, ez főként az energiaszektort érinti. A fő fegyver ugyanis jelenleg nem a katonai, hanem az energiafüggőséggel való fenyegetés, de az oroszok minden eddiginél nagyobb ütemben készülnek fejleszteni hadseregüket is. Az erődemonstráció helyszíne Koszovó lehet.

A Magyar Nemzet által megkérdezett szakértők szerint az orosz titkosszolgálatok tevékenységére utal a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) kémelhárításról szóló fejezetének egy része is. Ebben azt írják, hogy „az NBH régóta érzékeli, ám szélesebb körök számára csak az elmúlt időszakban vált egyértelművé a Magyar Köztársaság és az Európai Unió energiabiztonságát érintő ellenérdekelt hírszerző tevékenység. Kimutatható, hogy egyes szénhidrogénforrások birtokában levő országok gazdasági vállalkozásai következetes üzleti tevékenységet fejtenek ki a piaci szegmens több elemének birtoklása, ellenőrzése érdekében. Ennek során jól átgondolt, az üzleti élet szabályaival formálisan összhangban lévő lépéseket (például leányvállalatok alapítása, más országokban lévő partnerek bevonása) tesznek, amelyek révén tényleges szándékaik, szerepvállalásuk háttérben marad. Döntéseiket megalapozott ismeretek birtokában hozzák, miközben célzatosan formálják a befogadó országok közvélekedését, kialakítva, erősítve a szándékaik, kezdeményezéseik iránti fogadókészséget.

A formailag gazdasági vállalkozásként működő cégek éppúgy lehetnek az állami érdekérvényesítés eszközei, mint a diplomácia, a hadsereg vagy a – velük szorosan együttműködő – hírszerző szolgálatok”. A Népszabadság tegnapi száma ugyanakkor idézi a Szabad Európa Rádió szervezett bűnözéssel, korrupcióval és terrorizmussal foglalkozó heti hírlevelének szerkesztőjét, Roman Kapuchinskyt, aki szerint „a szervezett bűnözés jövője a Kreml és a Közép-Európában megtelepedő orosz energiacégek közötti kapcsolatrendszer. Kapuchinsky állítja: nem lehet tudni, ki áll az energiahordozók kereskedelmével foglalkozó sok kis cég mögött, amelyek bevételeiket az adott ország belpolitikájának befolyásolására is használhatják”. Ennek fényében szakértők szerint is több mint megdöbbentő, hogy Gyurcsány Ferenc nemzetközi fórumokon és a magyar parlamentben is elkötelezettséget mutatott az orosz gázszállítások preferálása iránt, miközben rendszeresen tesz látogatást Vlagyimir Putyin orosz elnöknél.

Borisz Shesztakov, a Magyarországra türkmén, kazah, üzbég gázt szállító EMFESZ képviselője lapunknak erről úgy nyilatkozott: nincsenek olyan tapasztalatai, hogy az energiahordozók kereskedelmével foglalkozó kis cégek háttere bizonytalan lenne, és bevételeiket a politika befolyásolására is felhasználnák. Az EMFESZ nem kötődik politikusokhoz és az orosz Gazpromhoz sem – állította az üzletember. Azt azonban elismerte: nem lehet kibújni az alól, hogy Kelet-Európa az orosz–amerikai geopolitikai érdekek ütközőzónája legyen.

A katonai elhárítás figyelmeztet arra is, hogy az oroszok ismét a világ egyik legerősebb szárazföldi hadseregét igyekeznek felépíteni, és befolyásolni tudják az egyes államokat a haditechnikai szolgáltatásaik révén is. Erre ugyanis a volt szocialista országoknak szükségük van, hiszen ezekben az államokban többnyire még a szovjet időkből megmaradt orosz harcászati eszközöket használnak a katonák. Jellemző adat például, hogy a magyar hadsereg helikoptereit egy Gyurcsány Ferenc rokonságához köthető társaság közvetítésével az oroszok újítják fel, pedig hazánkban olyan repülőgépgyár van, amely évtizedes tapasztalatokat birtokol a járművek javításában. Ez viszont csak csepp a tengerben ahhoz az egyre erősödő nyomásgyakorláshoz képest, amely az utóbbi években a katonai szolgálatok szerint is elindult Magyarországon az oroszok részéről. Komoly akciók indultak a NATO magyarországi haditechnikai fejlesztéseinek hátráltatására, de az amerikaiak Lengyelországba és Csehországba telepítendő rakétavédelmi bázisainak megépülése is annyira felbőszítette az „orosz medvét”, hogy most már egyértelműen Románián, Magyarországon, Szlovákián és Szerbián keresztül igyekszik megerősíteni a hatalmát az Európai Unió határán.

Az egyelőre még a magyar katonai felderítés előtt sem ismeretes, hogy milyen konkrét erőt demonstráló lépések következhetnek Oroszország részéről, de az elgondolkodtató, hogy nemrég Szlovákia és Románia is ellenezte az ENSZ-ben, hogy Koszovó függetlenséget jelentő autonómiához jusson. A hírek szerint főként azért, mert attól tartanak, hogy ez az országukban élő magyar kisebbség ügyének rendezésére is példáként szolgálhatna, a katonai hírszerzők szerint viszont nem kizárt, hogy ebben szerepet játszik a hagyományosan Szerbiát támogató Oroszország titkosszolgálati munkája is. Mindenesetre a magyar hadsereg számára rendkívül kedvezőtlen lenne, ha az orosz katonai erődemonstráció központja Koszovó lenne, hiszen a legtöbb missziós katonánk itt szolgál.


Haraszti Gyula


süti beállítások módosítása