There's No Such Thing As A Free Trip
2006. december 15. írta: TuRuL_2k2

There's No Such Thing As A Free Trip

Gyulánk könyörületlen harcot vív a nyugdíjas utazási kedvezmények megőrzéséért. Nem mintha erre szükség lenne, egyébként. Hiszen a piac apostola, a magyar Friedman, a konzervatív liberális Kóka János a 65 éven felüliek ingyenes utazásához egy ujjal sem nyúlt hozzá, a diákokat ellenben bátran beszivatta.

A bátor lépés ellenzéki és kormánypárti oldalon egyaránt sokaknál kiverte a biztosítékot (itt pl. Bita Dani enged meg magának reformellenes kirohanást), s mi sem szeretnénk különcködni. Ugye a nyáron még olyasmiről volt szó, hogy csak az iskola és a lakhely között marad meg a kedvezmény, ott viszont egyenesen nőni fog. Az első fele teljesült is, épp csak nem nőtt, hanem csökkent a kedvezmény, 67,5%-ról 50%-ra. Ez pl. vonat esetében az általános jegyáremeléssel együtt azt jelenti, hogy májustól 100%-kal többe kerül a jegy az iskola és a lakhely között, mint ma, más viszonylatban pedig 300%-kal többe. Forintosítva: ma jófajta, bőrüléses másodosztályon 1666 Ft-ba kerül egy Pécs-Budapest retúr a diáknak, májustól ugyanez 3000 vagy 6000 Ft lesz (IC-n még egy ezrest érdemes rászámolni). Ugyanez 65 év felett 0 Ft, az igazságosság jegyében.

Legyek bár a reformok utolsó kerékkötője, a kádárizmus láncos kutyája: szerintem a középiskolásoknak és az egyetemistáknak sem jár kevesebb kedvezmény, mint a 65 év felettieknek. Ők is inaktívak, ráadásul nyugdíjuk sincs. Legalább annyira társadalmi érdek, hogy országot lássanak, mint az időseknél. Járjon diáknak és nyugdíjasnak egyforma kedvezmény, oszt' jónapot!

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr7822718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Minorka 2006.12.15. 11:35:50

A számok mit mondanak? Mennyibe kerül a dologtalan ingyenélők utaztatása most? Mennyi a MÁV éves deficitje? Mennyi bevételre számítanak? Hol lehet a számításokat megnézni? Mennyibe fog kerülni, ha a segélyeket kell adminisztrálni? Ha elmegy egy hallgató nyári terepmunkára, kötelezőleg, akkor se lesz kedvezmény?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2006.12.15. 14:48:11

Idén 128 milliárd volt az árkiegészítés, jövőre 120 milliárdot szánnak rá, ha jól emlékszem (elnézést, véletlenül vázlatos bejegyzés került ki először).

Dr. Minorka 2006.12.15. 16:16:54

Bocs! Nem veled volt bajom. Ezek számok (is), és különösen a kiszámításuk módja, rendre hiányzik az előterjesztésekből.
süti beállítások módosítása