Szabadság, szerelem
2006. november 03. írta: TuRuL_2k2

Szabadság, szerelem
























Füttyel és bekiabálásokkal zavarják meg a dolgozó nép szórakozását filmszínházainkban. A felháborító és köztársaság-ellenes jelenségre a FigyelőNet hívja fel a figyelmet.
A rendbontó elemek fütyülnek, bekiabálnak és tapsolnak, amikor elhangzik a filmben, hogy "hazudtunk reggel, hazudtunk este". Bezzeg amikor Balatonőszödön hangzott el hasonló, senki sem kiabált, senki sem fütyült. Az MSZP frakciója példát adott, hogyan kell kulturáltan politizálni.
Vajna filmje pedig jó. Történelmi témájú magyar filmhez képest szokatlanul jó. Történelemhűsége elmarad ugyan a Szabadság viharától, de egy játékfilmmel szemben mások is az elvárások. Vannak a jók (mi) és vannak a rosszak (az ÁVH, a Feri bácsik, az oroszok). Semmi "a másik oldalon ott vannak az antiszemita jelszavak és a náci ideológia újjáéledése"-jellegű utódpárti relativizációs hadmozdulat.
Azért pedig külön hálát adhatunk a sorsnak, hogy Koltay Gábor nem kapott lehetőséget a honfoglalás, az államalapítás és Trianon után '56 blamálására is.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr6817168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zser 2006.11.03. 16:55:43

:))))))))))A nemzetközi helyzet fokozódik.

Dr. Minorka 2006.11.03. 17:33:48

Ach so! Szóval azoknak a tényeknek a felemlegetése, amelyekről szeretnél elfelejtkezni, az relativizálás?:) (Ez nem vonatkozik a "the revival of Nazi ideology among some extremist groups" című hülyeségre).

TuRuL_2k2 · http://ufi.blog.hu 2006.11.03. 17:45:45

Már miért szeretnék róla elefeledkezni? Épp csak sajátos, hogy az MSZMP-jogutód politikusa oly' fontosnak érezte kiemelni az antiszemita megnyilvánulásokat '56 kapcsán. Aztán persze hozzáteszi, hogy "small minority", de akkor meg miért emlegeti?
Ami pedig a filmvilágot illeti, a Napfény ízében '56 kb. antiszemita megmozdulásként jelenik meg.

Dr. Minorka 2006.11.03. 18:03:40

Normál esetben azért kell emlegetni mert megtörtént, mert 56-ban keveredett a felemelő és a gyalázatos. Az indulatok lázas kitörése volt (minden volt, és mindennek az ellenkezője, egyszerre).(Most nem arra a hülyeségre gondolok, hogy náci szélsőségesek). A jó film nem fekete/fehérben ábrázolja a világot, hanem olyan ellentmondásosnak, amilyen volt (legalábbis szándéka szerint).
Hegyi cikke valóban rossz (bár egy mai szocialista politikustól szokatlan módon kritikus GYF iránt). Nem relativizál, hanem "aktuálpolitizálja" a dolgot.

TuRuL_2k2 · http://ufi.blog.hu 2006.11.03. 18:32:33

"Gyurcsany, a self-made man" - a Gyurcsány iránti kritika netovábbja. :)

Dr. Minorka 2006.11.03. 18:40:08

Idézni csak szépen, ahogy a csillag megy az égen!
"... Gyurcsany, a self-made man, believes that social-democratic values can go together with neoliberal reforms.
But many left-leaning voters are unhappy with unlimited privatisation and welfare cuts. The market-orientated approach and language of some Socialist ministers is alien to traditional Socialist supporters. As the Socialist government retreats from leftwing values..."
"...if socialists evacuate the traditional territory of the left..."

bitadani · http://bitadani.blogter.hu 2006.11.04. 03:25:50

turul, ne már.
a napfény ízében a kommunista rendszerből kiábrándult sors (sonnenschein, ugye) iván maga is ötvenhatos, részt vesz a forradalomban, börtönbe kerül.
szal ez így elég igazságtalanra sikerült...
süti beállítások módosítása