Legyen az Internetnek is jobb oldala
2006. június 21. írta: sHelf

Legyen az Internetnek is jobb oldala

Régóta foglalkoztat a kérdés, hogy vajon mi lehet az oka annak, hogy - akárcsak az egész magyar médiában - úgy az Interneten is túlsúlyban vannak az MSZP-SZDSZ szimpatizáns júzerek. Bár talán pontosabban fogalmaznék, ha Fidesz-ellenes júzereket írnék. Engem ugyanis kifejezetten zavar, hogy idefenn gyakorlatilag kisebbségnek érzem magam a saját politikai nézeteimmel, amely inkább Fidesz-közelinek mondható.

De miért alakult ez így? A hagyományos magyarázat szerint ugye az utódpárt átmentette hatalmát, és lett neki gazdasági- meg médiatúlsúlya. De miért van az, hogy a blogok döntő többsége szintén baloldali, vagy cizelláltabb jelzőt használva: balliberális?

A hvg.hu-nak vannak blogjai, a Népszabadság Online saját blogszolgáltatással rendelkezik, az MSZP-s és SZDSZ-es politikusok blogolnak (vagy blogoltak a kampányban), a Fidesz meg általánosságban nem tartja fontosnak ezt a csatornát, legalábbis márciusban még ezt nyilatkozta Szijjártó. Nyilván nem ezen múlik egy választás sikere, de meggyőződésem, hogy a kormányoldalnak előnyt jelentett a politikusi blog (pláne a miniszterelnöki - akármennyire is szidják azt a jobboldalon) bevetése a választási küzdelemben.

Gyurcsány blogja a választási kampányban igazi médiummá nőtte ki magát, és tökletes kampányelemnek bizonyult, hiszen - és ezt pollner jól látja - a miniszterelnök nem csak "kis színeseket" (család, kutya, futás) tesz itt közzé, de gyakran teljesen friss politikai-stratégiai információkat is kiszivárogtat, így az információra éhes sajtó kézből etethető. Illetve, ahogy erről már írtam korábban, a sokat internetező, politika iránt közömbös, fiatal generáció megnyerésére sem utolsó módszer a politikusi blog.

A politikusi blogok mellesleg 2003-ban kaptak igazán nagy szerepet, mivel két egyesült államokbeli kormányzójelölt, Howard Dean és Wesley Clark is elkezdte használni (a 2004-es amerikai választási kampányban pedig John Kerry, majd később George W. Bush is blogírásba kezdett). Joe Trippi, Dean kampánymenedzsere egyébként különlegesen nagy jelentőséget tulajdonított az Internetnek. Trippi mondta többek között azt a mondatot, miszerint mindössze egyetlen eszköz, egyetlen út, egyetlen médium létezik, melynek segítségével az amerikai nép visszaszerezheti a kormányát, és ez az Internet. Ahhoz, hogy ezt Magyarországra is kimondhassuk, először is többen kell lennünk a neten, több ufi.blog.hu kell, az mno.hu-nak már régen meg kellett volna újulnia, a Fidesznek jóval modernebb honlap kell, és így tovább.
A lehetőség ugyanis adott: az Interneten való publikáláshoz nem pénz kell, hanem csak egy kis időráfordítás. Hozzon magával mindenki... á, ezt inkább hagyjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://mandiner.blog.hu/api/trackback/id/tr4710683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bitadani · http://bitadani.blogspot.com 2006.06.22. 17:26:47

múlt heti hvg-ben volt egy táblázat arról, ki (cégek, pártok) mennyit költött idén netes reklámra. az szdsz a legtöbbet, többet mint a t-com vagy a t-online (ők a dobogósok még), negyedik az otp, ötödik a szintén szdsz-es környezetvédelmi minisztérium. húszban van még a gazdasági minisztérium, az mdf és az mszp is - a fidesz sehol.
nem tartják fontosnak, nem hisznek benne, azt gondolják elég a faluparlament - talán.

smalladam_aki_idetalált · http://www.hirszerzo.hu 2006.07.17. 23:33:24

A fideszhez annyit, bár ez nyilván nem az egész pártra/holdudvarra/stb-re jellemző, de márciusban a Vian Cafe-ban tartott beszélgetésen, (ahol emlékezetem szerint Ufi-sok is voltak)a Viktor azt mondta, hogy ő nem fog blogot írni, (max. anti-blogot), mert ő nem ebben a politikai kultúrában nevelkedett. Én szerintem az egy dolog, hogy az ember tartja magát az értékeihez, de azért ez nem hiszem, hogy jó hozzáállás.
Anyway, jobboldali lapból elég sokat láttam, de azok leginkább mind az e-szittya kategóriába sorolhatóak. Sajnos.

sHelf 2006.07.29. 21:45:19

egyetértek. mindenesetre az UFI szellemisége szerintem azért messzeáll az e-szittya kategóriától, így tartom azt az állítást, miszerint több ufi.blog.hu típusú blog kell a netre. ;]
süti beállítások módosítása